HRDINOVIA KLÍMY IDÚ DO SLOVENSKÝCH ŠKÔL

HRDINOVIA KLÍMY IDÚ DO SLOVENSKÝCH ŠKÔL

Čo sa to so svetom deje?! Na ťažkú otázku nie je ľahká odpoveď. No vznikol sprievodca, ktorý k odpovediam poľahky privedie aj deti – komiks o hrdinoch klímy. Pravda ho chce darovať žiakom základných a stredných škôl. Či ho dostanú všetci, záleží aj na vás.

Ekológia
Vzdelávanie a veda
HRDINOVIA KLÍMY IDÚ DO SLOVENSKÝCH ŠKÔL
Získaná suma
107%

10 724 €

z cieľovej sumy
10 000 €

Kampaň bola

úspešná

O projekte

O čom je náš projekt? 

Na slovenských školách takmer úplne chýbajú osnovy, prehľadné a použiteľné materiály, ktoré by pomáhali žiakom vysvetliť príčiny, súvislosti a riešenia klimatickej krízy.

Z médií a sociálnych sietí sa valia správy od apokalyptických, strašiacich, neveselých, o úbytku ľadovcov a živočíšnych druhov, až po výsmešné, ktoré naznačujú, že klimatická kríza je len ďalší hoax.

Čomu a komu veriť? Predsa škole!

Vysvetliť rozdiel medzi vedeckým poznaním a dezinformáciami je základom osvety o prebiehajúcej zmene klímy, ktorá sa neprejavuje len globálne, ale ovplyvňuje už aj životy ľudí na Slovensku. Len ľudia s kvalitnými informáciami majú šancu riešiť najzložitejší problém, aký dejiny pred človeka postavili.

Čo je cieľom nášho projektu?

Do slovenských škôl chceme priniesť formou komiksu zdanlivo jednoduchú, ale pritom komplexnú informáciu o vedeckom výskume, ktorý sa týka klímy a ďalších súvisiacich oblastí.

Nápad vznikol v Kanade z iniciatívy dobrovoľníkov, knižku sme preložili a doplnili o pár aktuálnych údajov. Knižka nie je bežný sci-fi komiks, no príťažlivou formou objasňuje vedeckú metódu práce IPCC. Žiaci a študenti sa tak hravým spôsobom oboznámia s faktami o klíme a dôležitosťou vedeckého skúmania.

Ak chýbajú seriózne, vedecky podložené poznatky, ľudia si tvoria skreslený svetonázor z ľahko dostupných dezinformácií, ktoré ponúkajú sociálne siete a bulvár.

O čom je komiks a čo s ním chceme urobiť?

IPCC: HRDINOVIA KLÍMY je knižka, ktorá stručne a jasne hovorí o najväčšom probléme nášho sveta, ale z pohľadu o 100 rokov neskôr, keď je už problém klimatickej krízy vyriešený. Krízu pomohli vyriešiť vedci a ďalší odborníci spojení pod značkou IPCC – pritom len málokto vie, čo to znamená, hoci ide o laureáta Nobelovej ceny. Knižka objasňuje proces získavania vedeckých poznatkov a tiež prečo sú dôveryhodné, na rozdiel od množstva výmyslov kolujúcich medzi ľuďmi v súčasnej záplave dezinformácií.

Spolu s naším partnerom – Vydavateľstvom PRO, s. r. o. – sme pripravení knižky vydať. Zabezpečíme ten najšikovnejší tím ľudí z vydavateľstva, aby komiks bol čo najlepší. Aby sa téma dostala k čo najväčšiemu počtu ľudí, poskytneme mediálny priestor v celom našom portfóliu – v denníku Pravda, ktorý už vyše 100 rokov prináša overené informácie a užitočné rady na každý deň, a na webovej stránke Pravda.sk, ktorá patrí k TOP 5 spravodajským portálom na slovenskom mediálnom trhu. Využijeme tiež naše partnerstvá, aby sme povedomie o téme dezinformácií a potrebe riešení klimatickej zmeny priblížili čo najväčšiemu počtu ľudí.
Vás prosíme o finančnú podporu.

Vysvetliť rozdiel medzi vedeckým poznaním a dezinformáciami je základom osvety o prebiehajúcej zmene klímy, ktorá sa neprejavuje len globálne, ale už ovplyvňuje aj životy ľudí na Slovensku.

Ako využijeme vašu podporu?

Dostať tento komiks do čo najväčšieho počtu škôl je finančne náročné. Sami to nezvládneme. A preto potrebujeme aj vašu pomoc.

Za každých 1 000 eur dokážeme do 40 škôl zadarmo poslať po 100 výtlačkov. Na Slovensku je vyše 2 500 škôl, takže máme čo robiť, ale vďaka vašej pomoci to dokážeme.

Čím väčšiu sumu vyzbierame, tým menšie budú náklady na výrobu jedného výtlačku, a tým viac žiakov dostane unikátnu učebnú pomôcku. Takže – ak vyzbierame 10 000 €, knižky dodáme do 400 škôl, ak to bude 35 000 €, tak 1 500 škôl dostane po 100 výtlačkov.

Kedy a ako sa dostane komiks do škôl?

Knižka má 40 farebných strán a k žiakom ju chceme dostať ku Dňu Zeme 22. 4. 2021, ale budeme prihliadať aj na aktuálnu pandemickú situáciu v školstve. 

Pomôcť môže každý z vás. Okrem finančnej podpory môžete pomôcť zdieľaním tohto projektu medzi vašimi priateľmi.

Tak ako – pomôžete? Ide predsa o budúcnosť detí. 

Ďakujeme všetkým, ktorí sa rozhodli pomôcť dostať komiks
Hrdinovia klímy do slovenských škôl. 

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Odmena pre zvedavých
Odmena pre zvedavých

Minimálna výška príspevku

15

Dobrý nápad – chcete svoj vlastný výtlačok komiksu a zároveň chcete umožniť, aby fakty o klimatickej zmene spoznalo čo najviac žiakov! Ďakujeme – Hrdinov klímy vám pošleme.

Doručenie: Doručenie: apríl/máj 2021

Odmena pre zodpovedných
Odmena pre zodpovedných

Minimálna výška príspevku

25

Ďakujeme, že Vám záleží na vedomostiach našich detí. Ďakujeme Vám nielen my, ale aj škola, ktorej pošleme 50 výtlačkov Hrdinov klímy.

Doručenie: apríl/máj 2021

Odmena pre štedrých
Odmena pre štedrých

Minimálna výška príspevku

50

Vďaka Vám sa bude škola tešiť zo 100 výtlačkov Hrdinov klímy. Skvelý pocit, však? Ďakujeme.

Doručenie: apríl/máj 2021

Odmena pre veľkorysých
Odmena pre veľkorysých

Minimálna výška príspevku

100

Nemáme slov! Vyberte si, ktorým školám pošleme 200 výtlačkov Hrdinov klímy. Vašou odmenou bude komiks s poďakovaním šéfredaktora a 50 % zľava na ročné digitálne predplatné Pravdy.

Doručenie: apríl/máj 2021

Odmena pre výnimočných
Odmena pre výnimočných

Minimálna výška príspevku

200

Klobúk dole! Nemáme slov! Vyberte si, ktorým školám pošleme 400 výtlačkov Hrdinov klímy. Vašou odmenou bude komiks s poďakovaním šéfredaktora a 50 % zľava na ročné digitálne predplatné Pravdy.

Doručenie: apríl/máj 2021

Odmena pre posledných
Odmena pre posledných

Minimálna výška príspevku

30

Podarilo sa nám poskytnúť pre posledných 50 prispievateľov štýlové ponožky s logom Pravda. Kombinácia sivej a žltej je módny hit tohto rok. Toto musíte mať. A k tomu získate aj dobrý pocit, že vďaka vám, budú mať žiaci a študenti hravú učebnú pomôcku. Ďakujeme.

Doručenie: apríl/máj

Novinky

Zvládli sme to!

Update #6, 02.04.2021

Chceme sa poďakovať skutočne každému jednému z vás, ktorý ste prispeli na výrobu komiksu Hrdinovia klímy. Je jedno, či to bolo 5 eur alebo 1000 eur. Každý z vás prispel toľko koľko mohol a my si vážime každý jeden cent a teší nás, že táto téma má toľko priaznivcov.

Veríme, že aj prostredníctvom tohto projektu sa povedomie o klimatických zmenách a aj o vedeckom skúmaní tejto problematiky ešte viac rozšíri a bude jej venovať pozornosť ešte viac ľudí. 

Poďakovať treba aj všetkým tým, ktorí pracovali na projekte, vymýšľali, ako ho urobiť úspešným, ako ho dostať do povedia čo najväčšieho počtu ľudí a získať tak dostatok financií na samotnú realizáciu.

V mene všetkých nás, ktorí sme na projekte participovali ešte raz ďakujeme, že naša práca môže byť dotiahnutá do konca. 

Spoluautorka Lucia 

Posledná odmena - štýlové ponožky

Update #5, 31.03.2021

Do konca kampane chýbajú 4 dni a vyše 1300 eur. Sme skutočne vdační všetkým, ktorí nám už prispeli. Taktiež sa tešíme z množstva pozitívnych reakcií, ktoré nám píšte. Veríme, že to spoločne zvládneme.
Ku koncu kampane sa nám podarilo vyčleniť 50 ks štýlových ponožiek v parádnych farbách. Sivé v kombinácii so žltou. Práve tieto farby sú farbami tohto roka. Túžite po nich aj vy, však? 
Okrem parádnych kvalitných ponožiek získate aj skvelý pocit, že ste prispeli na výrobu hravej učebnej pomôcky a pomohli ste zlepšiť osvetu o prebiehajúcich klimatických zmenách. Tak šup, rýchlo si jedny uchmatnite, množstvo je limitované. :)

Prihlasovací formulár pre školy

Update #4, 28.03.2021

Ak máte záujem o bezplatné dodanie knižiek HRDINOVIA KLÍMY, zaregistrujte sa prosím na adrese

https://noviny.pravda.sk/akcie/clanok/578058-hrdinovia-klimy-idu-do-slovensky-skol/

Dnešných 66% podpory musíme dostať na 100%!

Update #3, 28.03.2021

Máme na to len pár dní – knižky o výskume klímy sa musia dostať k adresátom – bez angažovaných mladých ľudí sa klimatická kríza nedá riešiť!

Ďakujeme všetkým, ktorí kampaň už podporili. Evidentne vás znepokojuje zmena klímy a chcete pomôcť nájsť riešenia. Veľmi si vážime slová ocenenia zámeru predstaviť IPCC ako vedeckú autoritu vo veciach klímy. Pochopili ste, že forma je prispôsobená publiku, teda generácii tínedžerov. O to viac nás mrzia negatívne poznámky niektorých našich vedcov, ktorí sa bez znalosti detailov domnievajú, že forma komiksu zaváňa pavedou. A pritom zahraniční odborníci knižku vysoko hodnotia...

Reakcie na sociálnych sieťach ukazujú, ako verejnosť vníma zmenu klímy. V Spojenom kráľovstve, Nemecku či Austrálii je 70% až 80% občanov presvedčených, že za krízu sú zodpovedné národné vlády a mali by konať. Na Slovensku má tento pocit možno 30% obyvateľov. Svedčí to o slabej klimatickej osvete, čo otvorilo priestor dezinformáciám.

Ale sledujeme aj pozitívne javy. Náš projekt podporili angažovaní jednotlivci, školy a environmentálne organizácie. Mimovládne organizácie a aktivisti vypracovali pripomienky k Plánu obnovy z dielne vlády a žiadajú tam zaradiť zvyšovanie environmentálnej a klimatickej gramotnosti a mnoho ďalších opatrení pre zelenú tranzíciu.

Tento projekt by nemal spadnúť zo stola „len“ pre chýbajúcich tritisíc eur! Každá forma podpory je vzácna! Ďakujeme.

Sme v druhej polovici kampane – a máme čo robiť!

Update #2, 22.03.2021

Ďakujeme všetkým, ktorí podporili kampaň Hrdinovia klímy.

Časovo sme v druhej polovici a výškou podpory ani nie v štvrtine – signál, že téma niečo hovorí len pár jednotlivcom.

Prekvapením je takmer nulový záujem ľudí okolo rôznych environmentálnych organizácií. Asi je jednoduchšie podpísať petíciu za zákaz výstavby v Demänovskej doline a čakať so založenými rukami, ako to to dopadne. Podpora nepríde ani z Bruselu, lebo štátni úradníci v pripravovanom Pláne obnovy úplne vynechali tému vzdelávania o klimatickej kríze.

Ľudia sú pochopiteľne unavení trápeniami a frustrovaní zmätkami pri riešení pandémie a tak odmietajú uvažovať o ďalšej kríze. Alebo majú iné priority. Ako ináč si vysvetliť, že kampaň na podporu vzdelania mládeže za 15 dní získala podporu 2 300 eur, ale na nákup 3 skútrov na úpravu bežkárskych tratí sa vyzbieralo 36 000 eur – pritom o rok-dva môžu skútre stáť v garáži, lebo pre globálne otepľovanie nebude sneh.

Taká je naša realita. Napriek málo povzbudivému výsledku to nevzdávame.

Vás chceme len poprosiť, aby ste o kampani informovali priateľov a známych, lebo už ste dokázali, že pre zmenu klimatickej zmeny viete urobiť to podstatné – pomôcť odstrániť klimatickú negramotnosť.

Pridali sme Odmenu pre zvedavých

Update #1, 15.03.2021

Viacerí nás kontaktujete s otázkou, ako by ste sa ku komiksu mohli dostať. Preto sme sa rozhodli pridať ďalšiu odmenu, vďaka ktorej môžete získať jeden výtlačok aj vy.
Podporte tento úžasný projekt! Zdieľajte ho na sociálnych sieťach a šírte ho s nami medzi ostatných. 

Podporovatelia

👤 Anonymný podporovateľ

10 €

👤 Barbora Kabinova

🎁 Odmena pre zvedavých

17 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Odmena pre zvedavých

17 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Odmena pre zvedavých

17 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Odmena pre zodpovedných

💬 Prosím o zaslanie knižiek na Súkromnú základnú školu, Škola u Filipa, Ružová 14, Banská Bystrica. Ďakujem.

25 €

👤 Anonymný podporovateľ

300 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Odmena pre zvedavých

17 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Odmena pre zvedavých

17 €

👤 Daniel Kóňa

🎁 Odmena pre zodpovedných

💬 Drzim palce!

25 €

👤 Miriam Milackova

5 €

👤 Anonymný podporovateľ

50 €

👤 Zuzana Joštiaková

🎁 Odmena pre zvedavých

💬 Ďakujeme, že píšete takéto hodnotné knižky :-)

17 €

👤 Anonymný podporovateľ

💬 Držíme palce, nech to sa poDARí a nech prinesie veľaúŽItku :) Králici

10 €

👤 Miloš Ujmiak

5 €

👤 Tomas Surovy

🎁 Odmena pre zvedavých

17 €

👤 Alex Beca

💬 Vždy a rád.

75 €

👤 Nadačný fond My sme les pri Nadácii Aevis

300 €

👤 Tomas Radocak

🎁 Odmena pre zvedavých

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Odmena pre zvedavých

17 €

👤 Tomáš Mičík

🎁 Odmena pre zodpovedných

25 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Odmena pre zvedavých

💬 Super nápad, vďaka!

17 €

👤 Anonymný podporovateľ

💬 Posielam príspevok vyzbieraný od pracovníkov Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP)

150 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Odmena pre zodpovedných

25 €

👤 Anonymný podporovateľ

💬 ZO SZOPaK Humenné podporujeme projekt 100,-€, posielam cez internet banking

100 €

👤 Anonymný podporovateľ

10 €

👤 Lenka Štefancová

🎁 Odmena pre zodpovedných

25 €

👤 Andrej Kelemen

🎁 Odmena pre zvedavých

17 €

👤 Tomáš Horňák Horňák

🎁 Odmena pre zvedavých

17 €

👤 tibor vanko

🎁 Odmena pre zodpovedných

25 €

👤 Patrícia Szantová

🎁 Odmena pre zvedavých

17 €

   1 2 3 4 ... 8

Autori

Miesto realizácie projektu

Celé Slovensko

P E R E X, a. s.

P E R E X, a. s.

P E R E X, a. s. je vydavateľ denníka Pravda. Ten patrí k najpredávanejším mienkotvorným denníkom na Slovensku. Má vyše 100-ročnú tradíciu. Denník má spomedzi slovenských denných tlačovín najväčší počet predplatiteľov. Vydavateľstvo prevádzkuje aj webový portál Pravda.sk, ktorý patrí k TOP 5 médiám na Slovensku. V našom portfóliu je aj Varecha.sk - portál s najväčším počtom užívateľských receptov.

Lucia Zelinková

Lucia Zelinková

Vo vydavateľstve pracujem ako marketingová manažérka.

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Odmena pre zvedavých
Odmena pre zvedavých

Minimálna výška príspevku

15

Dobrý nápad – chcete svoj vlastný výtlačok komiksu a zároveň chcete umožniť, aby fakty o klimatickej zmene spoznalo čo najviac žiakov! Ďakujeme – Hrdinov klímy vám pošleme.

Doručenie: Doručenie: apríl/máj 2021

Odmena pre zodpovedných
Odmena pre zodpovedných

Minimálna výška príspevku

25

Ďakujeme, že Vám záleží na vedomostiach našich detí. Ďakujeme Vám nielen my, ale aj škola, ktorej pošleme 50 výtlačkov Hrdinov klímy.

Doručenie: apríl/máj 2021

Odmena pre štedrých
Odmena pre štedrých

Minimálna výška príspevku

50

Vďaka Vám sa bude škola tešiť zo 100 výtlačkov Hrdinov klímy. Skvelý pocit, však? Ďakujeme.

Doručenie: apríl/máj 2021

Odmena pre veľkorysých
Odmena pre veľkorysých

Minimálna výška príspevku

100

Nemáme slov! Vyberte si, ktorým školám pošleme 200 výtlačkov Hrdinov klímy. Vašou odmenou bude komiks s poďakovaním šéfredaktora a 50 % zľava na ročné digitálne predplatné Pravdy.

Doručenie: apríl/máj 2021

Odmena pre výnimočných
Odmena pre výnimočných

Minimálna výška príspevku

200

Klobúk dole! Nemáme slov! Vyberte si, ktorým školám pošleme 400 výtlačkov Hrdinov klímy. Vašou odmenou bude komiks s poďakovaním šéfredaktora a 50 % zľava na ročné digitálne predplatné Pravdy.

Doručenie: apríl/máj 2021

Odmena pre posledných
Odmena pre posledných

Minimálna výška príspevku

30

Podarilo sa nám poskytnúť pre posledných 50 prispievateľov štýlové ponožky s logom Pravda. Kombinácia sivej a žltej je módny hit tohto rok. Toto musíte mať. A k tomu získate aj dobrý pocit, že vďaka vám, budú mať žiaci a študenti hravú učebnú pomôcku. Ďakujeme.

Doručenie: apríl/máj