Klikal som a čítal som

Klikal som a čítal som

Ach jaaaj! Dočerta! Len tak niečomu uveriť je oveľa jednoduchšie a pohodlnejšie!

Literatúra
Vzdelávanie a veda
Klikal som a čítal som
Získaná suma
111%

6 645 €

z cieľovej sumy
6 000 €

Kampaň bola

úspešná

O projekte

"Ach jaaaj! Dočerta! Teda, poviem ti, že len tak niečomu uveriť je oveľa jednoduchšie a pohodlnejšie!"


Hrdinom knižky, ktorú by sme radi vydali aj s Vašou pomocou, je chlapec Peťo. Ten sa jedného dňa dozvie neskutočné veci. Že aké? Tak napríklad, že na dne Tichého oceána našli plutvu morskej panny. A ešte to, že ak si človek potrie tvár citrónovou šťavou, stane sa pred kamerou neviditeľným. A ešte, že Zem je plochá a vyzerá ako palacinka. A ešte, že čarovné kamene mu vyliečia zubný kaz. Ufff... Ale dozvedel sa aj obyčajnejšie veci - že tenisky, ktoré predávajú na námestí sú oveľa lepšie než tie, ktoré predávajú vedľa v uličke. Fakt! A že mobil, ktorý predávajú na začiatku pešej zóny je lepší než ten, ktorý predávajú na konci. A dozvie sa to z telky, z rádia, z internetu, z knihy, ktorú mu darovala spolužiačka...

Ok - ale ako má Peťo zistiť, či je to pravda? A dá sa to vôbec? Idem si s ním o tom pokecať.

To, čo čítal, nebol dobrodružný román, ani básničky, ani comics o superhrdinovi: To, čo Peťo prečítal, sa tvárilo ako fakt. V telke, v rádiu, na internete, písali, že je to skutočnosť. Jeho spolužiačka vravela, že sa to naozaj stalo. Jeho sused na ulici povedal, že "prisámvačku to je pravda!" Vo farebnej knižke bolo napísané, že ak spraví hento a tamto a to i ono, prinesie mu to v živote šťastie!

Ja aj Peťo Vám sľubujeme, že nikto z vás túto knižku nebude musieť vrátiť na policu len preto, že jej nerozumie. A každé cudzie slovo, na ktoré tu natrafíte, vysvetlíme správne a hlavne jednoducho. Alebo to nakreslíme.

.DETI A KAMARÁTI A SRANDA

Asi všetci máme vo svojom okolí niekoho, kto je svojím spôsobom sčítaný, zvedavý a zaujíma ho, ako fungujú veci okolo nás. Ale v skutočnosti nemá potuchy o skutočnej vede a o tom, ako funguje. Možno je to náš obľúbený spevák, herec, youtuber, bloger či vloger, naša najlepšia kamarátka, moderátor, influencer, ktorí sa nadchýňajú pre horoskopy či numerologické rady - pretože "toľko náhod určite nie je v poriadku!". A pritom netušia (často nie vlastnou vinou), čo je to kritické a vedecké myslenie a prečo sa o ňom v poslednom čase (hoci je to už vyše dvetisíc rokov) hovorí a píše a prečo s tým ľudia otravujú...

Ok - ale ako má Peťo zistiť, či je to pravda? A dá sa to vôbec? A prečo s tým teda ľudia otravujú?

.DETI A ABRAKADABRA A PRÚSER

Naša kniha sa zameriava na pramene, z ktorých decká v súčasnosti prijímajú najviac informácií - internet a telka. S nárastom informácií rastie aj nárast dezinformácií – či už úmyselných alebo neúmyselných – a teda rastie aj naša zodpovednosť naučiť deti pracovať s týmito informáciami, aby sa nestali ľahkými obeťami iracionálnych a pseudovedeckých výmyslov. Nie - výmysly nie sú neškodné. Kvôli výmyslom robia ľudia horšie rozhodnutia, často s fatálnymi následkami pre seba samých, či pre svoje deti, ktoré sa ešte nevedia rozhodovať samé za seba. Pseudoveda a povery poskytujú ľuďom ľahké odpovede. Peťo sa v knihe rozčuľuje právom - zistiť, či nás niekto nevodí za nos, vyžaduje naozaj pevnú vôľu a náš vlastný čas.

Ok - tak ale ako má Peťo zistiť, či je toto všetko pravda? A dá sa to vôbec?

.O ČOM JE/NIE JE NAŠA KNIHA?

Nie, nie, nie - máme síce na mysli vedu, ale nebudeme písať ani vzorce, ani tabuľky, ani poučky, ani grafy...čestné slovo. Téma kritického, resp. vedeckého myslenia je v súčasnosti veľmi aktuálna, o čom svedčí aj množstvo vydaných kníh na túto tému. Doteraz to však boli vždy knihy iba pre dospelákov, resp. žiakov na stredných školách. No s kritickým a vedeckým rozmýšľaním je treba začať ešte skôr!

Cieľovou skupinou našej knižky sú decká stredného školského veku (11/12 - 14/15 rokov). Kniha je síce určená deťom, ale je aj pre Vás - pre ich rodičov, pre ich učiteľov.

.TAK TEDA - O ČOM JE/NIE JE NAŠA KNIHA?

O poplašnom zariadení! O tom, aby mali nielen decká, ale každý po prečítaní knihy v hlave poplašné zariadenie, ktoré začne fungovať pri každej novej informácii, ktorú počujeme alebo čítame. No a táto skvelá turbo mašina by nám pred očami mala rozsvietiť nápis: Na základe čoho si ja myslím to, čo si myslím? Na základe čoho mi ty hovoríš to, čo hovoríš? A niekedy je to poplašné naozaj nepríjemné...To je hlavnou myšlienkou knihy: automaticky rozmýšľaj nad každou novinkou, ktorú počuješ alebo čítaš.

Kniha sa z ničoho nevysmieva, nehodnotí, ani neponižuje žiaden názor. A čo je najdôležitejšie(!) - autori neprezentujú vlastné názory na to, či je niečo pravdou alebo nie je. Kniha "nerozdáva rozumy" a nehovorí čitateľom, čomu by mali veriť a čomu nie. Chce dať mladým ľuďom NÁVOD NA ROZMÝŠĽANIE spôsobom, ktorý sa v dnešnej dobe prezentuje ako vedecké myslenie, kritické rozmýšľanie.

Kniha je napísaná ako jeden dlhý (a dúfame, že aj zábavný) rozhovor, kde čitateľa zastupuje chlapec Peťo - ak je Peťo presvedčený o niečom, čo nevie dokázať, kniha ho na to upozorní. Poradí mu, ako skontrolovať druhých, ale aj samého seba. V texte sa píše aj o postupoch, ako si kontrolovať knihy, ktoré práve čítame (áno, áno, áno - aj túto našu), články na internetoch, správy v telke a tak ďalej.

Pretože často uveríme iným ľuďom iba preto, že sú nám sympatickí, zábavní, žoviálni a hovoria inými slovami to, čo si myslíme aj my. Dávajú nám za pravdu a nám sa to páči (veď predsa potvrdzujú to, čo si myslíme aj my!!!) - a pritom sa môžeme mýliť my aj oni.


.MY A NAŠA KNIHA

Autormi knihy sú Marek Jurkovič, ktorý sa tejto téme venoval na Slovenskej akadémii vied ako vedecký pracovník; Janko Kurinec - výtvarník a ilustrátor, ktorý zbožňuje vedu rovnako ako výtvarné umenie; Mirka Režná, ktorá kontroluje texty, všimne si každú zabudnutú čiarku a upozorní na každé krkolomné súvetie. No a nakoniec kniha uzrie svetlo sveta aj vďaka všetkým Vám, ktorí jej vydanie podporíte. :)

Financie vyzbierané na StartLabe budú použité na tlač knihy, na dary pre podporovateľov a ako odmena pre autorov... Ak bud kampaň úspešná, knižka uzrie svetlo sveta do 2 mesiacov.

A ozaj, skoro by sme zabudli - na konci knihy je rozprávka! Len nevieme, či sa Peťovi bude páčiť - jednak v nej nie sú žiadne čárymáry; to, či sa niekto mýli, vôbec nezáleží na tom, či má dobré srdiečko; veci, ktoré vidíme na vlastné oči vôbec nemusia byť pravdivé, no a ľudia z príbehu sú skutoční, nie vymyslení.

O projekte

Chcem podporiť!

Páči sa vám projekt, a hoci za vašu podporu nič nečakáte, chcete prispieť. Ľubovoľnou sumou. Ďakujeme!

1x kniha rovno ku Vám domov

Minimálna výška príspevku

14

Ak nás podporíte sumou aspoň 14 eur, budeme si to veľmi vážiť a jedna naša knižka poletí rovno ku Vám domov najneskôr do 3 mesiacov.

2x kniha + prekvapko rovno do rúk po celom Slovensku

Minimálna výška príspevku

22

Ak nás podporíte sumou aspoň 22 eur, s radosťou pošleme ku Vám domov dve naše knižky aj s prekvapkom vo vnútri, najneskôr do 3 mesiacov.

2x kniha + prekvapko + print na zarámovanie rovno do rúk po celom Slovensku

Minimálna výška príspevku

30

Ak nás podporíte sumou aspoň 30 eur, poputujú ku Vám domov dve naše knižky, s prekvapkom vo vnútri + od nás dostanete tzv. art print: podpísaný obrázok - ilustráciu z knihy určenú na zarámovanie a zavesenie na stenu, vytlačenú v limitovanej edícii.
Posielame najneskôr do 3 mesiacov.

2x kniha + prekvapko + 2x print na zarámovanie rovno do rúk po celom Slovensku

Minimálna výška príspevku

50

Ak nás fakt podporíte sumou aspoň 50 eur, tak najprv padneme zo stoličky a potom ku Vám domov poletia dve naše knižky, aj s prekvapkom vo vnútri + od nás dostanete dva tzv. art printy: dva rôzne, ilustrátorom podpísané, obrázky - ilustrácie z knihy určené na zarámovanie a zavesenie na stenu, vytlačené v limitovanej edícii.
Najneskôr do 3 mesiacov.

Novinky

DEJINY POKAZENÝCH ZUBOV /// AUTORI KNIHY (Dream Team Trio)

Update #8, 21.09.2023

PAICHL /// DOSKOČILOVÁ /// KURINEC

??MUDr. Přemysl Paichl († 2012) -- Přemysl Paichl je, žiaľ, už iba čestným autorom našej knihy Dejiny pokazených zubov. Je autorom knihy "Dějiny zubní medicíny" - najzaujímavejšie kapitoly z jeho dejín sú prerozprávané v prvej časti našej knihy.
?MUDr. Andrea Doskočilová -- študovala na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Je autorkou druhej časti knihy, ktorá je, okrem iného, "prechádzkou" po zubnej ordinácii: ako rýchlo sa točí vrtáčik? Čo je to autokláv? A že na čo všetko slúži zrkadielko? A že čo robiť ak sa bojíme zubára? A že čo je toto? A že čo je hento? Okrem toho je aj členkou 501. légie – celosvetovej organizácie, ktorá sa venuje výrobe presných replík kostýmov zo sveta STAR WARS.
?Ján Kurinec -- venuje sa ilustrácii a knižnej grafike. Okrem ilustrovania pre rôzne knižné vydavateľstvá občas otravuje vedcov, vedkyne a iných slušných ľudí, aby mu písali kadejaké texty pre jeho knihy.
Ľudia dik, ešte raz, umývajte si zuby a majte sa...j??


!!!
P.S.: Niektorí z vás novinku o tejto fajnovej knihe dostanú mailom asi
viackrát - je to tak preto, že podporujete edíciu VEDA PRE DETI s každou
novou časťou - ĎAKUJEME!

DEJINY POKAZENÝCH ZUBOV

Update #7, 12.09.2023

Máte známeho zubára alebo zubárku?
A zaslúžia si darček?

Ahoj všetci!
Štvrté pokračovanie o vede teda vôbec nie je bezzubé!
(Takmer úplne) veselé čítanie o pokazených zuboch a baciloch a drogách a kliešťach a vŕtačkách a liečení... Skrátka o tom, ako sa celé zubárstvo vôbec narodilo.
Odkedy sa nám vlastne kazia a ničia zuby? A že viete, kto to bol Strážca konečníka? A že o zubných červíkoch ste už počuli? A že boli v dejinách aj slávne zubárky, či len chlapi zase? A že ak chce niekto študovať zubárstvo, stačí vedieť trhať zuby, či treba chodiť aj niekam do školy? A čo je to zubný kaz? A čo je to autokláv? A čo je hento? A čo je tamto?
No... A presne o tomto je naša nová kniha :)

Novú knihu o vede môžete podporiť tu : https://www.startlab.sk/dejinypokazenychzubov/

P.S.: Niektorí z vás novinku o tejto fajnovej knihe dostanú mailom asi viackrát - je to tak preto, že podporujete edíciu VEDA PRE DETI s každou novou časťou - ĎAKUJEME!

: Ďakujeme...

Update #6, 14.12.2020


Ahoj všetci - obaja autori, Samo Kováčik aj
Janko Kurinec, by sme sa vám chceli poďakovať za podporu knihy o fyzike.
Skúšobné výtlačky sú skontrolované, celá knižka je úspešne v tlači,
valce sa točia, naberajú farbu, stránky sa zošívajú...počas vianočných
sviatkov a začiatkom roka budeme chystať balíčky a koncom januára 2021
bude všetko pripravené na odoslanie. Prostredníctvom Startlabu vám
napíšeme o každej novinke. Príjemné sviatky všetkým, najmä pokoj a
zdravie a nech si pod stromčekom nájdete ani nie tak to, čo si želáte,
ale to, čo vás ozaj spraví šťastnými - pretože často sú to dve rozdielne
veci. Ďakujeme ešte raz. s/j

:nová kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY VO FYZIKE

Update #5, 12.10.2020

Ahoj všetci!

posielame novinky o pripravovanej knihe - tentoraz o fyzike :)

Autormi sme my dvaja: Samuel Kováčik (teoretický fyzik a zakladateľ projektu vedator.sk) a ja, Ján Kurinec (ilustrátor a knižný grafik a spoluautor knihy Klikal som a čítal som)

Poďte si prečítať viac na startlab.sk. :)

A vopred velikánska vďaka, že podporujete popularizáciu vedy a vzdelania!!!

:knižka KLIKAL SOM A ČÍTAL SOM je už na ceste

Update #4, 17.06.2020

:ahoj všetci????knihy dnes odchádzajú poštou????takže do konca tohoto, maximálne do konca budúceho týždňa by ste ich už všetci mali mať doma! Do zahraničia možno poputujú kúsok dlhšie...

V každom prípade - ak by sa čokoľvek prihodilo a pošta by do konca budúceho týždňa nedorazila, dajte nám vedieť na jan.kurinec@gmail.com.

Velikánska (naozaj velikánska) vďaka ešte raz a vidíme sa pri pokračovaní...!

:sto percent

Update #3, 13.04.2020

Ahojte všetci podporovatelia a čitatelia a fanúšikovia...podarilo sa vyzbierať plnú sumu plánovanú pre vydanie našej knihy KLIKAL SOM A ČÍTAL SOM! Velikánska vďaka Vám všetkým - - - kampaň pokračuje ešte pár dní ďalej, takže ak môžete, zdieľajte info o našej knihe, poprípade pripájajte link na startlab vo svojich emailoch :)

No najmä chceme oznámiť, že do dvoch mesiacov (ale určite skôr!!!) knižka vyjde a začneme ju posielať (pre niektorých z Vás aj s darčekmi).


Vďaka ešte raz, že podporujete vzdelanie a popularizáciu vedy a vedeckého myslenia!

_ukážky kapitol na našej FB stránke - - -

Update #2, 23.03.2020

tuto môžete klikať a potom čítať! ďakujeme!!! https://www.facebook.com/Klikal-som-a-%C4%8D%C3%ADtal-som-101685154772273/?modal=admin_todo_tour

Ukážky z knihy

Update #1, 07.03.2020

Podporovatelia

👤 Veronika Čierna

🎁 1x kniha rovno ku Vám domov

14 €

👤 Robert Čapucha

🎁 2x kniha + prekvapko + 2x print na zarámovanie rovno do rúk po celom Slovensku

50 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 2x kniha + prekvapko + 2x print na zarámovanie rovno do rúk po celom Slovensku

💬 Drzime Vam palce!

50 €

👤 Adriana Liptáková

🎁 1x kniha rovno ku Vám domov

💬 Výborná iniciatíva, lebo hlúposti je v našej spoločnosti, žiaľ, ako maku. Kto kriticky nemyslí, trepe a zdieľa nezmysly... Ďakujem!

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha rovno ku Vám domov

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 2x kniha + prekvapko rovno do rúk po celom Slovensku

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha rovno ku Vám domov

14 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 2x kniha + prekvapko rovno do rúk po celom Slovensku

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha rovno ku Vám domov

16 €

👤 Jana Dusemund

🎁 2x kniha + prekvapko rovno do rúk po celom Slovensku

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha rovno ku Vám domov

14 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 2x kniha + prekvapko rovno do rúk po celom Slovensku

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 2x kniha + prekvapko rovno do rúk po celom Slovensku

25 €

👤 Alexandra Hudecová

🎁 2x kniha + prekvapko rovno do rúk po celom Slovensku

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 2x kniha + prekvapko rovno do rúk po celom Slovensku

22 €

👤 Veronika Michalová

🎁 2x kniha + prekvapko rovno do rúk po celom Slovensku

22 €

👤 Mária Tvarožková

🎁 1x kniha rovno ku Vám domov

14 €

👤 Verona Medvecka

🎁 2x kniha + prekvapko + print na zarámovanie rovno do rúk po celom Slovensku

30 €

👤 Katarina Zjavkova

🎁 1x kniha rovno ku Vám domov

14 €

👤 Richard Sobota

🎁 1x kniha rovno ku Vám domov

14 €

👤 petra fasiankova

🎁 1x kniha rovno ku Vám domov

14 €

👤 Ján Pieš

🎁 1x kniha rovno ku Vám domov

14 €

👤 Peter Mokrý

🎁 1x kniha rovno ku Vám domov

14 €

👤 Milada Šalapová

🎁 2x kniha + prekvapko rovno do rúk po celom Slovensku

22 €

👤 Zuzana Lihocka

🎁 1x kniha rovno ku Vám domov

14 €

👤 Miroslava Ollé

🎁 1x kniha rovno ku Vám domov

💬 Držíme palce a tešíme sa na krásnu knižku

14 €

👤 Anonymný podporovateľ

10 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 2x kniha + prekvapko rovno do rúk po celom Slovensku

22 €

👤 Lujza Kollerová

🎁 2x kniha + prekvapko rovno do rúk po celom Slovensku

22 €

👤 Brilliant One a.s.

185 €

   1 2 3 4 ... 9

Autori

Ján Kurinec

Ján Kurinec

Vyúčtovanie

Knihu o úvode do kritického myslenia pre deti sme písali/kreslili/zalamovali asi polrok. Autormi textov bol Marek Jurkovič (vtedy zamestnanec Slovenskej akadémie vied, na Ústave experimentálnej psychológie) a Ján Kurinec (spoluautor textov, autor ilustrácií a vizuálneho spracovania knihy). Jazykové korektúry zabezpečila Mirka Režná. Kniha vyšla v júni 2020 a dotlač sa robila v septembri 2020. Druhá dotlač sa robila v decembri 2020 - kniha bola súčasťou darov ku knihe NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY VO FYZIKE. Ceny vo vyúčtovaní kampane sú zaokrúhlené:

Tlač knihy a tlač grafík pre podporovateľov
3 700
Reklama na sociálnych sieťach
100
Poštové A3 obálky
100
Tvrdé kartóny na zabalenie grafík - darov pre podporovateľov
50
Poštovné (hromadná zásielka + tlač adries na nálepky)
500
Financie pre autorov (odborné texty, spolupráca na textoch, ilustrácie a knižná grafika, propagácia na sociálnych sieťach, recenzia textov, jazykové korektúry a konzultácie k detskej literatúre)
2 196
Náklady spolu
6 646

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Chcem podporiť!

Páči sa vám projekt, a hoci za vašu podporu nič nečakáte, chcete prispieť. Ľubovoľnou sumou. Ďakujeme!

1x kniha rovno ku Vám domov

Minimálna výška príspevku

14

Ak nás podporíte sumou aspoň 14 eur, budeme si to veľmi vážiť a jedna naša knižka poletí rovno ku Vám domov najneskôr do 3 mesiacov.

2x kniha + prekvapko rovno do rúk po celom Slovensku

Minimálna výška príspevku

22

Ak nás podporíte sumou aspoň 22 eur, s radosťou pošleme ku Vám domov dve naše knižky aj s prekvapkom vo vnútri, najneskôr do 3 mesiacov.

2x kniha + prekvapko + print na zarámovanie rovno do rúk po celom Slovensku

Minimálna výška príspevku

30

Ak nás podporíte sumou aspoň 30 eur, poputujú ku Vám domov dve naše knižky, s prekvapkom vo vnútri + od nás dostanete tzv. art print: podpísaný obrázok - ilustráciu z knihy určenú na zarámovanie a zavesenie na stenu, vytlačenú v limitovanej edícii.
Posielame najneskôr do 3 mesiacov.

2x kniha + prekvapko + 2x print na zarámovanie rovno do rúk po celom Slovensku

Minimálna výška príspevku

50

Ak nás fakt podporíte sumou aspoň 50 eur, tak najprv padneme zo stoličky a potom ku Vám domov poletia dve naše knižky, aj s prekvapkom vo vnútri + od nás dostanete dva tzv. art printy: dva rôzne, ilustrátorom podpísané, obrázky - ilustrácie z knihy určené na zarámovanie a zavesenie na stenu, vytlačené v limitovanej edícii.
Najneskôr do 3 mesiacov.