CHVÁLA ZBERATEĽSTVU: Klenoty múzea v Banskej Štiavnici

CHVÁLA ZBERATEĽSTVU: Klenoty múzea v Banskej Štiavnici

Múzeum je živou pamäťovou schránkou Banskej Štiavnice. Je jednou z najstarších múzejných pamäťových inštitúcií na Slovensku, sídli vo výnimočných historických objektoch a areáloch. V zbierkových fondoch múzea je takmer 100.000 zbierkových predmetov. Zámerom projektu je vydanie prvej pôvodnej reprezentatívnej publikácie CHVÁLA ZBERATEĽSTVU: Klenoty Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici.

Literatúra
História
 CHVÁLA ZBERATEĽSTVU: Klenoty múzea  v Banskej Štiavnici
Získaná suma
136%

8 135 €

z cieľovej sumy
6 000 €

Kampaň bola

úspešná

O projekte

Prvá reprezentatívna slovensko-anglická publikácia o banskoštiavnickom múzejníctve

Kniha ponúka čitateľom pútavé texty o vzácnom a bohatom múzejnom zbierkovom fonde spolu s bohatou obrazovou dokumentáciou.

„Poznanie nemožno dosiahnuť zmyslami. Poznanie musí začínať prísne vedeckými úvahami, podobnými matematickým dôkazom. Cestou k nemu nie je diskurzívne myslenie, ale intuitívne nazeranie. Na to je potrebná primeraná duševná príprava spočívajúca v tom, že človek v mnohosti jednotlivých vecí začne vidieť jednu ideu a konštatuje, že táto idea v sebe obsahuje celé množstvo iných rozličných ideí.“ Platón

“True knowledge cannot be gained through the senses. Knowledge must begin with strict scientific thinking, resembling mathematical proof-making. The journey to knowledge does not go through discursive thinking but, instead, through intuitive observation. One must engage in adequate intellectual preparation to begin seeing an idea appearing within a wide range of things, and to be able to assert thatthis idea contains a great number of other ideas.”
Plato

O projekte

Kultúrne dedičstvo Banskej Štiavnice je mnohovrstevnaté. Vzniká od prehistórie až po súčasnosť. Múzeum chráni a prezentuje verejnosti výnimočné zbierkové kolekcie, ktoré reprezentujú rozmanité spektrum hodnôt lokality UNESCO.

Čo je cieľom nášho projektu?

  • Kniha prvýkrát v dejinách múzea ucelene predstaví fascinujúci „príbeh“ múzejníctva v Banskej Štiavnici, zbierkotvornú činnosť, plasticky prezentuje unikátny zbierkový fond múzea slovenskej aj zahraničnej verejnosti,
  • podporí poznanie a vzdelávanie v oblasti regionálnej kultúry, rozvíjaní historického vedomia, formovaní regionálnej a európskej identity.
  • prehĺbi záujem verejnosti o programovú ochranu kultúrneho a industriálneho dedičstva v 21. storočí.

Prečo práve teraz?

Slovenské banské múzeum si v roku 2020 pripomenulo 120. výročie založenia svojho predchodcu – Mestského múzea, prvého banskoštiavnického múzea.

V roku 2021 si zároveň chceme pripomenúť aj 180. výročie narodenia Andreja Kmeťa (18.11.1841-16.2.1908), ktorý bol významným aktérom pri formovaní múzejníctva v našom kultúrnom teritóriu. Andrej Kmeť bol všestrannou osobnosťou - archeológ, botanik, etnograf, predseda Muzeálnej slovenskej spoločnosti. Je nám cťou, že predmety, výstupy jeho výskumov v banskoštiavnickom regióne môže múzeum verejnosti sprístupňovať a prezentovať aj v súčasnosti.

Čo v knihe nájdete?

Kniha pútavo, popularizačne prezentuje vzácny zbierkový fond múzea, kontinuálne budovaný a formovaný predchodcami Slovenského banského múzea, kurátormi múzeí od roku 1900 až do súčasnosti (Mestské múzeum, Štátne banské múzeum Dionýza Štúra).

Publikácia je rozdelená do 10. kapitol, v ktorých sú prezentované vzácne a unikátne archeologické, mineralogické, historické, etnografické, umelecko-historické, numizmatické, archívne, knižničné, fotografické a technické pamiatky s provenienčným vzťahom k Banskej Štiavnici ale aj rôznym lokalitám na Slovensku a v Európe.

Pamiatky nemajú len regionálny rozmer, ale reprezentujú bohaté európske historické, kultúrne a industriálne dedičstvo. Múzejné kolekcie vypovedajú nielen o fenomenálnych míľnikoch histórie, ale dokumentujú každodennosť historickej lokality.

Súčasťou knihy bude tiež publikovaná výberová bibliografia prameňov, použitej a odporúčanej literatúry k dejinám múzejníctva v Banskej Štiavnici.

Kniha je určená odbornej a širokej verejnosti a všetkým tým, ktorí sa zaujímajú o históriu, muzeológiu, geológiu, montanistiku, kultúrne a industriálne dedičstvo Slovenska.

"Umelecky najcennejšie artefakty umeleckohistorickej zbierky - drevené plastiky sv. Barbory a sv. Kataríny od neznámeho tvorcu (Majster MS), ktoré boli súčasťou kompozície neskorogotického hlavného oltára štiavnického Kostola sv. Kataríny."

"Tvorba významných modernistov - Jozefa Kollára, Edumunda Gwerka v zbierkach SBM."

Stav projektu

Autori publikácie, odborní pracovníci – kurátori jednotlivých zbierkových fondov múzea (Zuzana Denková, Daniel Harvan, Iveta Chovanová, Peter Jancsy, Jozef Labuda, Lubomir Lužina, Adriana Matejková, Magdalena Sombathyová a Daniel Haas Kianička z Múzea mincí a medailí v Kremnici) sa venovali viac ako rok príprave jednotlivých kapitol knihy, výberu unikátnych zbierkových predmetov, fotodokumentácie, zberu informácií a dát.

Táto tvorivá fáza spolu s redakčnými jazykovými korektúrami a prekladmi textov do anglického jazyka je ukončená. V súčasnosti sa realizuje grafická úprava publikácie.
Zároveň nás čaká ďalšia etapa – tlač publikácie. Knihu plánujeme vydať na kvalitnom papieri, v pevnej väzbe spolu s kvalitnými a pútavými fotografiami.
Veríme, že o očakávanú publikáciu bude záujem medzi odbornou a širokou verejnosťou na Slovensku a tiež v zahraničí.

Kedy bude kniha dokončená?

Knihu plánujeme vydať v decembri 2021.

Aby sme mohli dosiahnuť naše ciele, chceme Vás poprosiť o podporu tejto kampane.

Ako použijeme vašu podporu?

Vyzbierané finančné prostriedky využijeme na financovanie grafickej prípravy publikácie, tlač, propagáciu a distribúciu knihy.

V prípade, že sa nám podarí vyzbierať vyššiu finančnú čiastku, použijeme ju na tlač vyššieho nákladu publikácie.

Počas prípravy a realizácie projektu sa zaväzujeme k implementácii nasledovných environmentálnych opatrení: optimalizácia spotreby papiera, použitie eko-papiera pri tlači publikácie a propagačných materiálov, optimalizácia formátov pre tlač, minimalizácia tvorby odpadu.

V produkčnej časti realizácie projektu budeme optimalizovať dopravu, využijeme efektívne zdieľané formy dopravy.

Pomôžte nám vydať túto jedinečnú, zaujímavú a inšpiratívnu publikáciu.

Čo získate za podporu projektu?

Pomoc nechceme zadarmo. Podľa výšky vašich príspevkov dostanete rôzne odmeny:

  • samotnú publikáciu CHVÁLA ZBERATEĽSTVU: Klenoty Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici,
  • jednorázové alebo celoročné rodinné vstupné do atraktívnych expozícii múzea,
  • reprodukcie kolorovaných návrhov slávobrán zhotovených pri príležitosti návštevy cisára Františka Štefana Lotrinského v Banskej Štiavnici v roku 1751,
  • reprodukcie grafík - vedút Banskej Štiavnice a streleckých terčov, 
  • 25-40 % zľavu z pultovej ceny knihy Chvála zberateľstvu: Klenoty Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici, 
  • zaplatíme aj poštovné.

Vopred veľmi pekne ďakujeme!

Originálny zbierkový fond múzea by nevznikol bez participácie verejnosti. Kniha je ďalším dôležitým míľnikom, ktorý zhodnotí a predstaví kultúrne dedičstvo lokality. Múzeum je inštitúciu, ktorá prispieva k formovaniu našej kultúrnosti a jeho zbierky sú našim „darom“ ďalším generáciám. Veríme, že očakávaná publikácia zaujme Vašu pozornosť a prispejete k jej vzniku.

V prípade otázok nás neváhajte kontaktovať na: archiv@muzeumbs.sk

Uveďte odkaz na vami spracované “Informácie pred uzavretím zmluvy uzavretej na diaľku alebo zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov predávajúceho” podľa Zákona č. 102/2014 Z. z.

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Kniha + voľné vstupenky (Starý zámok) + bonus
Kniha + voľné vstupenky (Starý zámok) + bonus

Minimálna výška príspevku

25

Odmena: 1 ks knihy Chvála zberateľstvu + voľné vstupenky pre 2 osoby do expozícií Starého zámku, + bonus: 25 % zľava pri kúpe ďalšieho výtlačku publikácie

Doručenie: December 2021

Knihy + voľné vstupenky (Starý zámok, Kammerof) + bonus
Knihy + voľné vstupenky (Starý zámok, Kammerof) + bonus

Minimálna výška príspevku

40

Odmena: 2 ks knihy, + voľné vstupenky pre 2 osoby do expozícií Starého zámku a inovovanej expozície baníctva na Slovensku v Kammerhofe – bývalého sídla hlavných komorských grófov spravujúcich baníctvo v stredoslovenských banských mestách, + bonus: 25 % zľava pri kúpe ďalšieho výtlačku publikácie

Doručenie: December 2021

Knihy + voľné vstupenky (Galéria Jozefa Kollára, individuálna prehliadka) + cyklus reprodukcií  grafík Antona Schmidta + bonus
Knihy + voľné vstupenky (Galéria Jozefa Kollára, individuálna prehliadka) + cyklus reprodukcií grafík Antona Schmidta + bonus

Minimálna výška príspevku

80

odmena: 2 ks knihy, + voľné vstupenky pre 2 osoby na individuálnu prehliadku Galérie Jozefa Kollára spojenú s odborným umenovedným výkladom o výtvarnom umení Banskej Štiavnice a okolia od obdobia stredoveku až po 20. storočie, + cyklus 4 reprodukcií grafík Antona Schmidta z roku 1751 (návrhy slávobrán pre cisára Františka Štefana Lotrinského – manžela panovníčky Márie Terézie), + bonus: 25 % zľava pri kúpe ďalšieho výtlačku publikácie

Doručenie: December 2021

Knihy + voľná rodinná vstupenka (expozícia minerálov) + zážitková  aktivita (Geobádatelňa) +  cyklus reprodukcií grafík + bonus
Knihy + voľná rodinná vstupenka (expozícia minerálov) + zážitková aktivita (Geobádatelňa) + cyklus reprodukcií grafík + bonus

Minimálna výška príspevku

130

Odmena: 3 ks knihy; + voľná rodinná vstupenka do unikátnej expozície minerálov v Berggerichte + absolvovanie zážitkových aktivít v Geobádateľni SBM, počas ktorých spoznáte fascinujúcu neživú prírodu, krásu a tajomstvá minerálov, + cyklus 4 reprodukcií grafík Antona Schmidta z roku 1751 (návrhy slávobrán pre cisára Františka Štefana Lotrinského – manžela panovníčky Márie Terézie), + cyklus 2 reprodukcií grafík - vedút Banskej Štiavnice + bonus: 25 % zľava pri kúpe ďalšieho výtlačku publikácie

Doručenie: December 2021

Knihy + voľná rodinná vstupenka (nočná individuálna prehliadka Starého zámku) +  cyklus reprodukcií grafík + bonus
Knihy + voľná rodinná vstupenka (nočná individuálna prehliadka Starého zámku) + cyklus reprodukcií grafík + bonus

Minimálna výška príspevku

180

Odmena: 4 ks knihy, + voľná rodinná vstupenka na individuálnu nočnú prehliadku expozícií Starého zámku – budovy prvého Mestského múzea v Banskej Štiavnici spojenú s prehliadkou Zvonovej veže s výhľadom na nočnú Banskú Štiavnicu a s odborným a pútavým výkladom o tajuplnej histórii Starého zámku, + cyklus 4 reprodukcií grafík Antona Schmidta z roku 1751 (návrhy slávobrán pre cisára Františka Štefana Lotrinského – manžela panovníčky Márie Terézie), + cyklus 4 reprodukcií grafík - vedút Banskej Štiavnice a streleckých terčov, + bonus: 30 % zľava pri kúpe ďalšieho výtlačku publikácie

Doručenie: December 2021

Knihy + voľné  vstupenky (6 osôb, individuálna prehliadka štôlne Glanzenberg) +  cyklus reprodukcií grafík + bonus
Knihy + voľné vstupenky (6 osôb, individuálna prehliadka štôlne Glanzenberg) + cyklus reprodukcií grafík + bonus

Minimálna výška príspevku

220

Odmena: 4 ks knihy, + voľná vstupenka pre 6 osôb na individuálnu prehliadku štôlne Glanzenberg v centre mesta, cisárskych schodov a kráľovskej cesty a ďalších priestorov štôlne, ktoré navštívili významné návštevy v meste (v roku 1751 sfáral do štôlne cisár František Štefan Lotrinský, v roku 1764 korunní princovia Jozef, Leopold a arcivojvoda Albrecht Sasko-tešínsky) + na záver prehliadky absolvovanie originálnych starých baníckych zvykov – skok cez kožu, prijatie do baníckeho stavu. + cyklus 4 reprodukcií grafík Antona Schmidta z roku 1751 (návrhy slávobrán pre cisára Františka Štefana Lotrinského – manžela panovníčky Márie Terézie), + cyklus 6 reprodukcií grafík - vedút Banskej Štiavnice a streleckých terčov, + bonus: 30 % zľava pri kúpe ďalšieho výtlačku publikácie

Doručenie: December 2021

Knihy + voľná celoročná vstupenka (pre 2 osoby, všetky expozície a podujatia múzea)+  cyklus reprodukcií grafík+ bonus
Knihy + voľná celoročná vstupenka (pre 2 osoby, všetky expozície a podujatia múzea)+ cyklus reprodukcií grafík+ bonus

Minimálna výška príspevku

300

Odmena: k príspevku 300,- €/alebo vyššia suma + pre výnimočne štedrého podporovateľa: - 5 ks knihy; + voľná celoročná vstupenka pre 2 osoby do všetkých expozícií, výstavy a podujatia Slovenského banského múzea (Starého zámku, Nového zámku, Kammerhofu, Galérie Jozefa Kollára) + 1 garantovaný vstup pre 2 osoby do Banského múzea v prírode, štôlne Glanzenberg, štôlne Michal, expozície Uhoľné baníctvo na Slovensku v Handlovej), + cyklus 4 reprodukcií grafík Antona Schmidta z roku 1751 (návrhy slávobrán pre cisára Františka Štefana Lotrinského – manžela panovníčky Márie Terézie), + cyklus 8 reprodukcií grafík - vedút Banskej Štiavnice a streleckých terčov, + bonus: 40 % zľava pri kúpe ďalšieho výtlačku publikácie

Doručenie: December 2021

Podporovatelia

👤 Jaroslav Bojanovský

🎁 Kniha + voľné vstupenky (Starý zámok) + bonus

26 €

+ 2 € ?

👤 Peter Daru

🎁 Kniha + voľné vstupenky (Starý zámok) + bonus

25 €

👤 Anonymný podporovateľ

20 €

+ 2 € ?

👤 peter ernek

🎁 Knihy + voľné vstupenky (Galéria Jozefa Kollára, individuálna prehliadka) + cyklus reprodukcií grafík Antona Schmidta + bonus

80 €

👤 Anonymný podporovateľ

5 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha + voľné vstupenky (Starý zámok) + bonus

25 €

👤 Matej Michalský

🎁 Knihy + voľné vstupenky (Starý zámok, Kammerof) + bonus

💬 Prajem úspešnú realizáciu! :)

40 €

+ 3 € ?

👤 Jaroslav Matejka

🎁 Kniha + voľné vstupenky (Starý zámok) + bonus

💬 Držím palce!

25 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Knihy + voľné vstupenky (Starý zámok, Kammerof) + bonus

40 €

+ 3 € ?

👤 Mgr. Jaroslav Naď, Phd.

💬 Prajem veľa úspechov. Jaroslav Naď, Štiavničan, Minister obrany SR

200 €

👤 Anonymný podporovateľ

50 €

+ 4 € ?

👤 MONASTER, s.r.o.

300 €

+ 9 € ?

👤 Libor Vilmon

🎁 Kniha + voľné vstupenky (Starý zámok) + bonus

25 €

👤 Slovenské združenie výrobcov kameniva Slovenské združenie výrobcov kameniva

300 €

👤 Matej Ambrovič

🎁 Knihy + voľné vstupenky (Starý zámok, Kammerof) + bonus

40 €

+ 3 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha + voľné vstupenky (Starý zámok) + bonus

25 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha + voľné vstupenky (Starý zámok) + bonus

25 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Knihy + voľné vstupenky (Starý zámok, Kammerof) + bonus

40 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha + voľné vstupenky (Starý zámok) + bonus

25 €

👤 Robert HAJŠEL

💬 Podpora publikácie od europoslanca a Štiavničana Roberta Hajšela.

50 €

👤 ELGEO - BANSKA, s. r. o. Banská Štiavnica

100 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha + voľné vstupenky (Starý zámok) + bonus

25 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Knihy + voľné vstupenky (Starý zámok, Kammerof) + bonus

40 €

👤 Örs Orosz

🎁 Kniha + voľné vstupenky (Starý zámok) + bonus

25 €

👤 Miroslav Kamenický

25 €

👤 Ján Kvak

🎁 Knihy + voľné vstupenky (Galéria Jozefa Kollára, individuálna prehliadka) + cyklus reprodukcií grafík Antona Schmidta + bonus

80 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Knihy + voľné vstupenky (6 osôb, individuálna prehliadka štôlne Glanzenberg) + cyklus reprodukcií grafík + bonus

220 €

+ 7 € ?

👤 László Miklós

5 €

+ 50 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Knihy + voľné vstupenky (Starý zámok, Kammerof) + bonus

40 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha + voľné vstupenky (Starý zámok) + bonus

25 €

   1 2 3 4 ... 5

Autori

Miesto realizácie projektu

Banskobystrický kraj

Slovenské banské múzeum

Slovenské banské múzeum

Slovenské banské múzeum je špecializovanou organizáciou, ktorá cieľavedome zhromažďuje, vedecky a odborne spracováva, využíva a sprístupňuje hmotné dokumenty so vzťahom ku komplexnej dokumentácii vývoja baníctva, príbuzných banských odborov, geológie, ochrany nerastov, vývoja banských miest a oblastí na Slovensku osobitne Banskej Štiavnice ako svetového kultúrneho prírodného dedičstva a Chránenej krajinnej oblasti Štiavnické vrchy. Múzeum je príspevkovou organizáciou v priamom riadení Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky. Múzeum bolo zriadené Rozhodnutím ministra životného prostredia Slovenskej republiky z 1.januára 1999 číslo 1/1999-5.3.

Mgr. Adriana Matejková, PhD.

Mgr. Adriana Matejková, PhD.

Som absolventkou Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave v dvojodbore archívnictvo – história, a tiež externého doktorandského štúdia v Historickom ústave Slovenskej akadémie vied, v odbore slovenské dejiny. V oblasti kultúry a múzejníctva pracujem a aktívne pôsobím viac ako 29 rokov. Mám skúsenosti s realizáciou viacerých medzinárodných projektov, múzejných expozícií a výstav, výchovno-vzdelávacích aktivít, medzinárodných vedeckých konferencií a s edičnou činnosťou v oblasti prezentácie dejín baníctva, baníckeho školstva a histórie Banskej Štiavnice. Profesijne sa venujem dejinám knižnej kultúry. Štúdie som publikovala na Slovensku a v zahraničí. V rámci vedecko-výskumnej činnosti som absolvovala tiež viaceré študijné pobyty v zahraničí. V Slovenskom banskom múzeu v Banskej Štiavnici pracujem v súčasnosti ako vedúca Dokumentačného centra. V roku 2020 som sa podieľala na príprave nasledovných podujatí: - výstava Z najnovších akvizícií múzea. (Slovenské banské múzeum, Berggericht, 1.7.2020-20.9.2020, (návrh koncepcie a scenára výstavy, organizácia realizácie výstavy), - on-line výstava 120. rokov múzejníctva v Banskej Štiavnici - prezentácia histórie a zbierkových klenotov Slovenského banského múzea na webovej a facebookovej stránke múzea k 120. výročiu založenia Mestského múzea v Banskej Štiavnici (návrh koncepcie, obsahového zamerania, návrh tém výstavy, vypracovanie časového harmonogramu prípravy výstavy a zverejňovania jednotlivých tém). V rokoch 2020-2021: - príprava publikácie Chvála zberateľstvu: Klenoty Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici, zostavovateľka a redaktorka publikácie. V súčasnosti som tiež autorkou tejto kampane.

Vyúčtovanie

Chvála zberateľstvu: Klenoty Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici/ In Praise of Collecting: Gems of the Slovak Mining Museum in Banská Štiavnica. Banská Štiavnica: Slovenské banské múzeum, 2021, 208 s. ISBN: 978-80-85579-60-4 Zostavovateľka publikácie: Mgr. Adriana Matejková Autori kapitol: Mgr. Zuzana Denková, PhD. , Mgr. Daniel Haas Kianička, PhD., PhDr. Daniel Harvan, Ing. arch. Iveta Chovanová, Mgr. Peter Jancsy, PhDr. Jozef Labuda, CSc., Mgr. Adriana Matejková, PhD., Ing. Magdalena Sombathyová Prekladateľka do anglického jazyka: Mgr. Silvia Herianová, Autori fotografií, skenov: Beata Babiaková ml., Ing. Lubomir Lužina, Katarína Patschová, Renata Štrbová, Koncom decembra 2021 vydalo Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici reprezentatívnu publikáciu Chvála zberateľstvu: Klenoty Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici/ In Praise of Collecting: Gems of the Slovak Mining Museum in Banská Štiavnica v slovensko-anglickej jazykovej mutácii v náklade 1000 kusov. Kniha bola vytlačená a distribuovaná spolu s ďalšími odmenami ešte v decembri 2022. Zámerom múzea bolo vydanie prvej pôvodnej reprezentatívnej publikácie. Slovensko-anglická publikácia Chvála zberateľstvu: Klenoty Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici/ In Praise of Collecting: Gems of the Slovak Mining Museum in Banská Štiavnica ponúka čitateľom pútavé texty o vzácnom múzejnom zbierkovom fonde spolu s bohatou obrazovou dokumentáciou. Kniha prvýkrát v dejinách múzea ucelene predstavuje fascinujúci „príbeh“ múzejníctva v Banskej Štiavnici, zbierkotvornú činnosť, plasticky prezentuje unikátny zbierkový fond múzea slovenskej aj zahraničnej verejnosti. Zároveň podporuje poznanie a vzdelávanie v oblasti regionálnej kultúry, rozvíjaní historického vedomia, formovaní regionálnej a európskej identity a prehlbuje záujem verejnosti o programovú ochranu kultúrneho a industriálneho dedičstva v 21. storočí. Ďakujeme platforme StartLab ako aj všetkým podporovateľom za podporu reprezentačnej publikácie Slovenského banského múzea.

tlač publikácie
8 624
Náklady spolu
8 624

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Kniha + voľné vstupenky (Starý zámok) + bonus
Kniha + voľné vstupenky (Starý zámok) + bonus

Minimálna výška príspevku

25

Odmena: 1 ks knihy Chvála zberateľstvu + voľné vstupenky pre 2 osoby do expozícií Starého zámku, + bonus: 25 % zľava pri kúpe ďalšieho výtlačku publikácie

Doručenie: December 2021

Knihy + voľné vstupenky (Starý zámok, Kammerof) + bonus
Knihy + voľné vstupenky (Starý zámok, Kammerof) + bonus

Minimálna výška príspevku

40

Odmena: 2 ks knihy, + voľné vstupenky pre 2 osoby do expozícií Starého zámku a inovovanej expozície baníctva na Slovensku v Kammerhofe – bývalého sídla hlavných komorských grófov spravujúcich baníctvo v stredoslovenských banských mestách, + bonus: 25 % zľava pri kúpe ďalšieho výtlačku publikácie

Doručenie: December 2021

Knihy + voľné vstupenky (Galéria Jozefa Kollára, individuálna prehliadka) + cyklus reprodukcií  grafík Antona Schmidta + bonus
Knihy + voľné vstupenky (Galéria Jozefa Kollára, individuálna prehliadka) + cyklus reprodukcií grafík Antona Schmidta + bonus

Minimálna výška príspevku

80

odmena: 2 ks knihy, + voľné vstupenky pre 2 osoby na individuálnu prehliadku Galérie Jozefa Kollára spojenú s odborným umenovedným výkladom o výtvarnom umení Banskej Štiavnice a okolia od obdobia stredoveku až po 20. storočie, + cyklus 4 reprodukcií grafík Antona Schmidta z roku 1751 (návrhy slávobrán pre cisára Františka Štefana Lotrinského – manžela panovníčky Márie Terézie), + bonus: 25 % zľava pri kúpe ďalšieho výtlačku publikácie

Doručenie: December 2021

Knihy + voľná rodinná vstupenka (expozícia minerálov) + zážitková  aktivita (Geobádatelňa) +  cyklus reprodukcií grafík + bonus
Knihy + voľná rodinná vstupenka (expozícia minerálov) + zážitková aktivita (Geobádatelňa) + cyklus reprodukcií grafík + bonus

Minimálna výška príspevku

130

Odmena: 3 ks knihy; + voľná rodinná vstupenka do unikátnej expozície minerálov v Berggerichte + absolvovanie zážitkových aktivít v Geobádateľni SBM, počas ktorých spoznáte fascinujúcu neživú prírodu, krásu a tajomstvá minerálov, + cyklus 4 reprodukcií grafík Antona Schmidta z roku 1751 (návrhy slávobrán pre cisára Františka Štefana Lotrinského – manžela panovníčky Márie Terézie), + cyklus 2 reprodukcií grafík - vedút Banskej Štiavnice + bonus: 25 % zľava pri kúpe ďalšieho výtlačku publikácie

Doručenie: December 2021

Knihy + voľná rodinná vstupenka (nočná individuálna prehliadka Starého zámku) +  cyklus reprodukcií grafík + bonus
Knihy + voľná rodinná vstupenka (nočná individuálna prehliadka Starého zámku) + cyklus reprodukcií grafík + bonus

Minimálna výška príspevku

180

Odmena: 4 ks knihy, + voľná rodinná vstupenka na individuálnu nočnú prehliadku expozícií Starého zámku – budovy prvého Mestského múzea v Banskej Štiavnici spojenú s prehliadkou Zvonovej veže s výhľadom na nočnú Banskú Štiavnicu a s odborným a pútavým výkladom o tajuplnej histórii Starého zámku, + cyklus 4 reprodukcií grafík Antona Schmidta z roku 1751 (návrhy slávobrán pre cisára Františka Štefana Lotrinského – manžela panovníčky Márie Terézie), + cyklus 4 reprodukcií grafík - vedút Banskej Štiavnice a streleckých terčov, + bonus: 30 % zľava pri kúpe ďalšieho výtlačku publikácie

Doručenie: December 2021

Knihy + voľné  vstupenky (6 osôb, individuálna prehliadka štôlne Glanzenberg) +  cyklus reprodukcií grafík + bonus
Knihy + voľné vstupenky (6 osôb, individuálna prehliadka štôlne Glanzenberg) + cyklus reprodukcií grafík + bonus

Minimálna výška príspevku

220

Odmena: 4 ks knihy, + voľná vstupenka pre 6 osôb na individuálnu prehliadku štôlne Glanzenberg v centre mesta, cisárskych schodov a kráľovskej cesty a ďalších priestorov štôlne, ktoré navštívili významné návštevy v meste (v roku 1751 sfáral do štôlne cisár František Štefan Lotrinský, v roku 1764 korunní princovia Jozef, Leopold a arcivojvoda Albrecht Sasko-tešínsky) + na záver prehliadky absolvovanie originálnych starých baníckych zvykov – skok cez kožu, prijatie do baníckeho stavu. + cyklus 4 reprodukcií grafík Antona Schmidta z roku 1751 (návrhy slávobrán pre cisára Františka Štefana Lotrinského – manžela panovníčky Márie Terézie), + cyklus 6 reprodukcií grafík - vedút Banskej Štiavnice a streleckých terčov, + bonus: 30 % zľava pri kúpe ďalšieho výtlačku publikácie

Doručenie: December 2021

Knihy + voľná celoročná vstupenka (pre 2 osoby, všetky expozície a podujatia múzea)+  cyklus reprodukcií grafík+ bonus
Knihy + voľná celoročná vstupenka (pre 2 osoby, všetky expozície a podujatia múzea)+ cyklus reprodukcií grafík+ bonus

Minimálna výška príspevku

300

Odmena: k príspevku 300,- €/alebo vyššia suma + pre výnimočne štedrého podporovateľa: - 5 ks knihy; + voľná celoročná vstupenka pre 2 osoby do všetkých expozícií, výstavy a podujatia Slovenského banského múzea (Starého zámku, Nového zámku, Kammerhofu, Galérie Jozefa Kollára) + 1 garantovaný vstup pre 2 osoby do Banského múzea v prírode, štôlne Glanzenberg, štôlne Michal, expozície Uhoľné baníctvo na Slovensku v Handlovej), + cyklus 4 reprodukcií grafík Antona Schmidta z roku 1751 (návrhy slávobrán pre cisára Františka Štefana Lotrinského – manžela panovníčky Márie Terézie), + cyklus 8 reprodukcií grafík - vedút Banskej Štiavnice a streleckých terčov, + bonus: 40 % zľava pri kúpe ďalšieho výtlačku publikácie

Doručenie: December 2021