Tlačená kniha svedectiev zavraždeného agenta: Rusko v plameňoch

Tlačená kniha svedectiev zavraždeného agenta: Rusko v plameňoch

Ako fungujú ruské tajné služby ako FSB, či GRU a ako sa dostal k moci diktátor Putin. Alexander Litvinenko za vyzradenie týchto informácií zaplatil životom, keď bol v Londýnskom hoteli otrávený rádioaktívnym polóniom. Podporte vydanie tlačenej knihy Rusko v plameňoch v slovenčine s jeho svedectvami. Financie potrebujeme na korektúry, grafické úpravy a tlač.

Literatúra
Tlačená kniha svedectiev zavraždeného agenta: Rusko v plameňoch
Získaná suma
4%

230 €

z cieľovej sumy
5 400 €

Kampaň skončená, cieľovú sumu sa nepodarilo naplniť.

O projekte

Kniha Rusko v plameňoch popisuje postupné privlastňovanie moci v Rusku bezpečnostným aparátom, ktorému velil Vladimir Putin so svojou pravou rukou Nikolajom Patruševom – teda duo, ktoré má na svedomí aj súčasné brutálne besnenie na Ukrajine.

Na Slovensku kniha doposiaľ vyšla iba v elektronickej podobe. Na vydanie tlačeného vydania chýbajú autorom prostriedky.

Obsah je postavený na svedectvách bývalého agenta Alexandra Litvinenka, ktorý vo svojich svedectvách prezradil aj zapojenie FSB, GRU či ďalších ruských tajných služieb do série teroristických útokov, ku ktorým
došlo v Rusku v rokoch 1994 až 1999. Odhalil aj to ako tajné služby slúžili na
likvidáciu nepohodlných podnikateľov, známych osobností, či politickej
opozície. Kniha a následné súvisiace dokumenty boli v Ruskej federácii označené za teroristický materiál a zakázané.

Chceme šíriť Litvinenkove svedectvá

Alexander Litvinenko emigroval do Veľkej Británie, kde ho podľa dnes už potvrdeného rozsudku Európskeho súdu pre ľudské práva zavraždilo komando najaté priamo Kremľom.

Slovensko je jednou z krajín, kde kniha nevyšla. Alexander
Litvinenko, bývalý podplukovník FSB, otrávený rádioaktívnym polóniom v Londýne v roku 2006, napísal túto knihu s historikom Yurim Felshtinskym. Ten na príprave slovenskej edície spolupracoval so slovenským publicistom a analytikom Tomášom Lemešanim.

Krátka ukážka

V auguste 2001 moskovský denník Novaja Gazeta zverejnil niekoľko kapitol z našej pripravovanej knihy.
Odvtedy bolo zavraždených niekoľko ľudí, ktorí nám pomáhali. Poslanci ruského parlamentu Vladimir Golovljov a Sergej Jušenkov nám pomohli previezť nahrávky zakázaného dokumentu Vražda Ruska, ktorý vychádzal z našej knihy. Obaja boli zastrelení. Golovljov bol zavraždený 21. augusta 2002 a Jušenkov 17. apríla 2003. Jurija Ščekočichina, poslanca ruského parlamentu a zástupcu šéfredaktora novín Novaja Gazeta – kde pracovala aj nedávno zavraždená Anna Politkovská – otrávili. Dlhší čas strávil v kóme až pokým 3. júla 2003 nezomrel. So Ščekočichinom som sa stretol v chorvátskom Záhrebe v júni 2001 a dal mu rukopis Ruska v plameňoch na uverejnenie v jeho novinách.

Do konca roka 2003 sme v lotyšskej Rige vytlačili 5-tisíc kópií ruskej verzie tejto knihy. Túto edíciu sme otvorene a legálne poslali na predaj do Moskvy. Zásielku však cestou skonfiškovala FSB. Podľa oficiálneho stanoviska totiž kniha odhaľuje štátne tajomstvá. Tým najväčším, samozrejme, bolo, že ruské bezpečnostné služby stáli za teroristickými útokmi z roku 1999. A tak sa prvýkrát od 70. rokov – keď boli v ZSSR zakázané diela Alexandra Solženicina – stalo, že bola v Rusku oficiálne zakázaná kniha.

Napriek vraždám sme v našej práci pokračovali a zozbierali nové materiály. Urobili sme čo sa dalo. Snažili sme sa ostať v bezpečí a nažive. Zlyhali sme. Šesť rokov po tom, ako sme pristáli v Londýne, som stratil svojho spoluautora. Dňa 1. novembra 2006 ho otrávili a pod predslov tejto edície Ruska v plameňoch sa môžem podpísať už iba sám.

Na čo potrebujeme podporu?

Rusko v plameňoch, napriek niekoľkoročnej snahe neuspelo so žiadosťami o podporu vydania knihy z tretieho sektora, či od verejných inštitúcií. Ruská agresia na Ukrajine a rozpútanie vojny v Európe však autorov presvedčili, že je knihu nutné vydať. Unikátny projekt vyšiel vo forme e-knihy. Aktuálne zháňame podporu pre vznik knižnej publikácie, ktorá by bola  distribuovaná do kníhkupectiev v minimálnom náklade 500 kusov.

Peniaze z Vašej podpory a objednávok pomôžu zaistiť grafickú, štylistickú a gramatickú úpravu, tlač a distribúciu tlačenej knihy Rusko v plameňoch do všetkých slovenských regiónov, kníhkupectiev, či predstaviteľom tretieho i verejného sektora.  

O projekte

Chcem podporiť!

Nepotrebujete poďakovanie? Tak darujte sumu podľa svojho uváženia a získajte našu vďaku.

Dobrý nápad!

Minimálna výška príspevku

10

Podpor vznik dôležitej publikácie len tak.

Ekniha Rusko V Plameňoch
Ekniha Rusko V Plameňoch

Minimálna výška príspevku

20

Uveďte email adresu a zašleme Vám slovenskú verziu elektronickej knihy Rusko V Plameňoch, na ktorej tlačenú verziu slúži táto zbierka.

Doručenie: 7 dní

Tlačená kniha Rusko v plameňoch
Tlačená kniha Rusko v plameňoch

Minimálna výška príspevku

40

Uveďte adresu a zašleme Vám predobjednanú slovenskú verziu tlačenej knihy Rusko v plameňoch s poďakovaním.

Doručenie: 90 dní

Knihy Tomáša Lemešaniho
Knihy Tomáša Lemešaniho

Minimálna výška príspevku

70

Balíček elektronických kníh Politika s.r.o., Z Bureša Babišom, Štokholm a tlačených kníh Rusko V Plameňoch + Můj stát, moje firma + Dôvod

Doručenie: 30 dní

Z Bureša Babišom elektronická kniha
Z Bureša Babišom elektronická kniha

Minimálna výška príspevku

15

O tom, ako ovplyvňuje médiá, kto mu požičal peniaze na vznik Agrofertu a o jeho temnej minulosti. Elektronická publikácia o Andrejovi Babišovi Z Bureša Babišom v slovenčine.

Doručenie: 7 dní

Ekniha Politika s.r.o.
Ekniha Politika s.r.o.

Minimálna výška príspevku

15

Elektronická kniha Politika s.r.o. o biznise a populizme pravicových extrémistov a xenofóbnych populistov v Českej republike.

Doručenie: 7 dní

Ekniha Štokholm
Ekniha Štokholm

Minimálna výška príspevku

15

Slovensko, štátna správa, terorizmus, spravodajské hry a xenofóbia. Aká je hranica medzi adorovaním, success story, falošnými mesiášmi, propagandou a zatratením? Prečítajte si o tom vo fiktívnom príbehu Tomáša Lemešaniho o diplomatovi unesenom na služobnej ceste v Alžírsku. Dielo vzniklo s prispením Fondu na podporu umenia.

Doručenie: do 7 dní

Kniha Dôvod
Kniha Dôvod

Minimálna výška príspevku

25

Félix Silli je mladý, úspešný, slobodný muž. Je jedným z hlavných agentov spoločnosti Choice, ktorá sa ako jedna z mála v strednej Európe zaoberá legálnou eutanáziou. Beletrický titul autora Biztweetu s jeho podpisom až na Vašu adresu.

Doručenie: 30 dní

Kniha Můj stát, moje firma
Kniha Můj stát, moje firma

Minimálna výška príspevku

30

Titul Tomáše Lemšaniho Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Kniha v češtině.

Doručenie: 30 dní

Prémiové predplatné portálu Biztweet.eu za polovicu
Prémiové predplatné portálu Biztweet.eu za polovicu

Minimálna výška príspevku

169

Prístup k exkluzívnemu obsahu Biztweet.eu a právo na objednávku všetkých služieb Bizteeet.eu a Biztweet.cz na 12 mesiacov. Bežná cena 239 eur.

Doručenie: 7 dní

Výhradné právo predaja
Výhradné právo predaja

Minimálna výška príspevku

5 200

Za cenu kampane získate 300 výtlačkov Rusko V Plameňoch (Blowing Up Russia) a výhradné právo predaja, či iného šírenia knihy na Slovensku.

Kniha  OLIGARCHS & CRONIES: STATE CAPTURE IN POSTCOMMUNIST CZECHIA
Kniha OLIGARCHS & CRONIES: STATE CAPTURE IN POSTCOMMUNIST CZECHIA

Minimálna výška príspevku

50

Nová kniha NFPK od autorov Ondřeja Závodského a Tomáša Lemešaniho opisuje a hodnotí korupčné a oligarchické praktiky v porevolučnom Československu a následne v Českej republike. Autori sa zaoberajú vplyvom Ruska a Číny na vývoj ekonomických subjektov v ČR; mocenskou štruktúrou medzi firmami Petra Kellnera, Andreja Babiša a ďalších oligarchov.

Doručenie: Do 3 mesiacov.

Novinky

Ďakujeme

Update #8, 28.02.2023

V týchto hodinách je už zrejmé, že slovenských čitateľov, ktorých zaujímajú okolnosti nástupu Vladimira Putina k moci a to ako fungujú ruské tajné služby nie je na vydanie tlačenej verzie knihy dostatok.
O to viac si vážime podporu tých, ktorých temná nedávna minulosť Ruskej federácie zaujíma.
Startlab Vám vráti poskytnuté platby.

Oceňujeme Vašu snahu a odporúčame Vám kúpu aspoň elektronickej verzie knihy na martinus.sk


Ďakujeme, za kolektív autorov Tomáš Lemešani

Aktuality.sk: Slovák zbiera peniaze na knihu o Putinovi: Nemusí sa zastaviť na Ukrajine

Update #7, 26.02.2023

Pri ruskej agresii na Ukrajine začali Slováci veriť najrozšírenejšiemu hoaxu o mobilizácii. „Celkovo ide o prieskum a verejnú mienku pre Rusko na koľko sme ochotní a schopní brániť sa,” tvrdí novinár Tomáš Lemešani

Celý text na tomto linku

ČEČENSKÝ PREZIDENT O VOJNE V JEHO KRAJINE: RUSI SI VYMYSLELI ZÁMIENKU

Update #6, 18.02.2023

Útoky, ktoré v roku 1999 usmrtili stovky ľudí na ruskom území a následne viedli k ruskému brutálnemu napadnutiu a okupácii Čečenska, podľa bývalého prezidenta Čečenska Aslana Maschadova vykonštruovali ruské tajné služby. Tvrdil to už v roku 2002. Necelé tri roky po tom ho zavraždila ruská FSB.

Celý text na tomto linku

AKO BIL BÝVALÝ DÔSTOJNÍK FSB NA POPLACH. LIST TREPAŠKINA JEĽČINOVI

Update #5, 03.02.2023

Právnik a bývalý dôstojník FSB Michail Trepaškin videl, čo sa na konci 90. rokov v Rusku deje. Tajné služby využívali pokazený pokus o demokratizáciu krajiny a vracali sa k moci. Pred ich vstupom do Kremľa varoval Trepaškin vtedajšieho prezidenta Borisa Jeľcina. Ten hrozby nebral vážne a Trepaškin sa stal politickým väzňom. Celý text: https://biztweet.eu/article/5106-ako-bil-byvaly-dostojnik-fsb-na-poplach-list-trepaskina-jelcinovi

RUSKO V PLAMEŇOCH. AKO DOPADLA KNIHA, KTORÁ OHROZOVALA PUTINOV NÁSTUP K MOCI?

Update #4, 30.01.2023

Dokument Blowing Up Russia nasvedčoval, že sa partia okolo Vladimira Putina dostala k moci veľkou vojensko-teroristickou konšpiráciou. Bol okamžite zakázaný a režim vstupujúci do Kremľa začal pracovať na jeho likvidácii. Podarilo sa to iba na čas a iba v Rusku. Teraz jeho autori bojujú o knižné vydanie aj na Slovensku.

Celý text: https://biztweet.eu/article/5102-rusko-v-plamenoch-ako-dopadla-kniha-ktora-ohrozovala-putinov-nastup-k-moci

Rusko v plameňoch: Ako FSB organizovala vraždy na objednávku

Update #3, 25.01.2023

Ako fungujú ruské tajné služby ako FSB, či GRU a ako sa dostal k moci diktátor Putin. Alexander Litvinenko za vyzradenie týchto informácií zaplatil životom, keď bol v Londýnskom hoteli otrávený rádioaktívnym polóniom. Jeho svedectvá teraz vychádzajú v slovenskom vydaní e-knihy Rusko v plameňoch.
Čítajte viac: https://kultura.sme.sk/c/23080767/rusko-v-plamenoch-ako-fsb-organizovala-vrazdy-na-objednavku-ukazka.html

VZNIKLA ZBIERKA NA VYDANIE TLAČENEJ KNIHY ZAVRAŽDENÉHO ALEXANDRA LITVINENKA

Update #2, 22.01.2023

V rámci crowdfunding kampane môžu záujemcovia predobjednať, alebo inak podporiť vznik tlačenej knihy Rusko v plameňoch. Zavraždený bývalý agent FSB Alexander Litvinenko ju napísal spoločne s ruským historikom Yuri Felshtinskym. https://biztweet.eu/article/5094-vznikla-zbierka-na-vydanie-tlacenej-knihy-zavrazdeneho-alexandra-litvinenka

SME: Rusko v plameňoch: Ako zneužili tajné služby nástup Putina k moci (ukážka z knihy) Čítajte viac: https://kultura.sme.sk/c/23076722/rusko-v-plamenoch-ako-zneuzili-tajne-sluzby-na-nastup-putina-k-moci-ukazka-z-knihy.html

Update #1, 19.01.2023

Kniha o tajných službách v Rusku vychádza v slovenskom preklade.
Čítajte viac: https://kultura.sme.sk/c/23076722/rusko-v-plamenoch-ako-zneuzili-tajne-sluzby-na-nastup-putina-k-moci-ukazka-z-knihy.html

Podporovatelia

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Tlačená kniha Rusko v plameňoch

40 €

+ 3 € ?

👤 Michal Rakay

🎁 Ekniha Rusko V Plameňoch

20 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Ekniha Rusko V Plameňoch

💬 ďakujem, že máte snahu o šírenie osvety, nevzdávajte to

20 €

+ 2 € ?

👤 Štěpánka Poulová

🎁 Tlačená kniha Rusko v plameňoch

💬 Děkuji za vaši práci.

40 €

+ 3 € ?

👤 Lukáš Tomášek

🎁 Tlačená kniha Rusko v plameňoch

40 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Tlačená kniha Rusko v plameňoch

50 €

+ 4 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

20 €

+ 2 € ?

Autori

Miesto realizácie projektu

Bratislavský kraj

Tomáš Lemešani

Tomáš Lemešani

Ako novinár pracoval od roku 2008. Venuje sa najmä biznisu, kauzám a transparentnosti. Okrem písania pre české a slovenské médiá pracuje pre domáce aj zahraničné neziskové organizácie venujúce sa boju proti korupcii. Napísal a vydal slovenské romány Dôvod a Štokholm, publikáciu o biznisovej a zákulisnej histórii Andreja Babiša Z Bureša Babiša, nadväzujúci titul Můj stát, moje firma a knihu o českých populistoch okolo Tomio Okamuru Politika s.r.o. Prevádzkuje server Biztweet.cz a pracuje ako analytik pre ekonomiku, systematickosť politík či podnikateľské prostredie.

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Chcem podporiť!

Nepotrebujete poďakovanie? Tak darujte sumu podľa svojho uváženia a získajte našu vďaku.

Dobrý nápad!

Minimálna výška príspevku

10

Podpor vznik dôležitej publikácie len tak.

Ekniha Rusko V Plameňoch
Ekniha Rusko V Plameňoch

Minimálna výška príspevku

20

Uveďte email adresu a zašleme Vám slovenskú verziu elektronickej knihy Rusko V Plameňoch, na ktorej tlačenú verziu slúži táto zbierka.

Doručenie: 7 dní

Tlačená kniha Rusko v plameňoch
Tlačená kniha Rusko v plameňoch

Minimálna výška príspevku

40

Uveďte adresu a zašleme Vám predobjednanú slovenskú verziu tlačenej knihy Rusko v plameňoch s poďakovaním.

Doručenie: 90 dní

Knihy Tomáša Lemešaniho
Knihy Tomáša Lemešaniho

Minimálna výška príspevku

70

Balíček elektronických kníh Politika s.r.o., Z Bureša Babišom, Štokholm a tlačených kníh Rusko V Plameňoch + Můj stát, moje firma + Dôvod

Doručenie: 30 dní

Z Bureša Babišom elektronická kniha
Z Bureša Babišom elektronická kniha

Minimálna výška príspevku

15

O tom, ako ovplyvňuje médiá, kto mu požičal peniaze na vznik Agrofertu a o jeho temnej minulosti. Elektronická publikácia o Andrejovi Babišovi Z Bureša Babišom v slovenčine.

Doručenie: 7 dní

Ekniha Politika s.r.o.
Ekniha Politika s.r.o.

Minimálna výška príspevku

15

Elektronická kniha Politika s.r.o. o biznise a populizme pravicových extrémistov a xenofóbnych populistov v Českej republike.

Doručenie: 7 dní

Ekniha Štokholm
Ekniha Štokholm

Minimálna výška príspevku

15

Slovensko, štátna správa, terorizmus, spravodajské hry a xenofóbia. Aká je hranica medzi adorovaním, success story, falošnými mesiášmi, propagandou a zatratením? Prečítajte si o tom vo fiktívnom príbehu Tomáša Lemešaniho o diplomatovi unesenom na služobnej ceste v Alžírsku. Dielo vzniklo s prispením Fondu na podporu umenia.

Doručenie: do 7 dní

Kniha Dôvod
Kniha Dôvod

Minimálna výška príspevku

25

Félix Silli je mladý, úspešný, slobodný muž. Je jedným z hlavných agentov spoločnosti Choice, ktorá sa ako jedna z mála v strednej Európe zaoberá legálnou eutanáziou. Beletrický titul autora Biztweetu s jeho podpisom až na Vašu adresu.

Doručenie: 30 dní

Kniha Můj stát, moje firma
Kniha Můj stát, moje firma

Minimálna výška príspevku

30

Titul Tomáše Lemšaniho Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Kniha v češtině.

Doručenie: 30 dní

Prémiové predplatné portálu Biztweet.eu za polovicu
Prémiové predplatné portálu Biztweet.eu za polovicu

Minimálna výška príspevku

169

Prístup k exkluzívnemu obsahu Biztweet.eu a právo na objednávku všetkých služieb Bizteeet.eu a Biztweet.cz na 12 mesiacov. Bežná cena 239 eur.

Doručenie: 7 dní

Výhradné právo predaja
Výhradné právo predaja

Minimálna výška príspevku

5 200

Za cenu kampane získate 300 výtlačkov Rusko V Plameňoch (Blowing Up Russia) a výhradné právo predaja, či iného šírenia knihy na Slovensku.

Kniha  OLIGARCHS & CRONIES: STATE CAPTURE IN POSTCOMMUNIST CZECHIA
Kniha OLIGARCHS & CRONIES: STATE CAPTURE IN POSTCOMMUNIST CZECHIA

Minimálna výška príspevku

50

Nová kniha NFPK od autorov Ondřeja Závodského a Tomáša Lemešaniho opisuje a hodnotí korupčné a oligarchické praktiky v porevolučnom Československu a následne v Českej republike. Autori sa zaoberajú vplyvom Ruska a Číny na vývoj ekonomických subjektov v ČR; mocenskou štruktúrou medzi firmami Petra Kellnera, Andreja Babiša a ďalších oligarchov.

Doručenie: Do 3 mesiacov.