Slovensko po roku 1945

Slovensko po roku 1945

Podporte vznik našej knihy, aby sa mladí učili dejiny Slovenska cez príbehy. Knihy budú zadarmo distribuované učiteľom a ich žiakom na základých a stredných školách.

Literatúra
História
Vzdelávanie a veda
Slovensko po roku 1945
Získaná suma
138%

6 201 €

z cieľovej sumy
4 500 €

Kampaň bola

úspešná

O projekte

Pamätáte si ešte hodiny dejepisu, na ktorých ste sa učili o udalostiach na Slovensku po 2. svetovej vojne?

Pravdepodobne sa vaši učitelia k tejto téme ani nestihli dostať a v učebniciach bola spracovaná na pár desiatkach strán. O tom, čo sa na našom území dialo, ste sa dozvedali skôr náhodne z príbehov rodičov a starých rodičov.

Aj dnes mladí často vedia viac o starovekom Ríme či vojne vo Vietname, ako o udalostiach, ktoré sa na území dnešného Slovenska diali relatívne nedávno a formovali životy ich rodičov. Mnohí žiaci končiaci základnú školu nevedia, že Nežná revolúcia nebola o nehe, že operácia Dunaj nebol chirurgický zákrok, alebo že všetky tie štátne sviatky a výročia sú každoročnou pripomienkou historických udalostí, ktoré formujú súčasný stav našej spoločnosti.

Preto sme pripravili novú knihu s metodickou príručkou, ktoré majú pomôcť učiť dejiny inak. Podporte náš projekt a my doručíme nové vzdelávacie materiály minimálne 1000 učiteľom a žiakom základných a stredných škôl.

Projekt vydania knihy je neziskový, knihu si nebude možné zakúpiť v kníhkupectvách. Naša kampaň na Startlabe je vaša jedinečná možnosť knižku získať za váš dar.


Autor obálky: Svetozár Šomšák


O KNIHE

Ako znel sľub pioniera? Čo presne sa písalo v Charte 77? Aký príbeh má za sebou novinár, disident a jeden z hlavných predstaviteľov Nežnej revolúcie Martin M. Šimečka?

Na dejepise sa študenti učia skôr o dátumoch, suchých faktoch, menách a číslach. Dôležitejšie však je, prečo sa udalosť stala. Aké boli jej dôsledky? Ako zasiahla do životov bežných ľudí? Stáli pred nejakými morálnymi dilemami? Ako ich riešili?

Odpovede prinášame v súbore dvoch kníh Všetko malo byť inak: Slovensko po roku 1945, ktoré približujú obdobie našich dejín v rokoch 1945-1998.

V prvej knihe Milan M. Šimečka pútavo rozpráva svoj osobný príbeh, ktorý je doplnený historickými faktami, zaujímavosťami, odkazmi na filmy, videá a knižky, pretkaný bohatým obrazovým materiálom. Faktografická časť je popísaná jednoducho, stručne a jazyk je prispôsobený najmä mladým ľuďom, aby bola zaujímavá aj pre žiakov a študentov na hodinách dejepisu. V knihe nájdete aj:

  • dobové vtipy
  • ako zneli originálne názvy skladieb od Tublatanky
  • unikátnu mapu ŠtB znázorňujúcu vlasáčov, výtržníkov a príživníkov z r.1966
  • úryvok z Charty 77


Archív M.M.Šimečku


Druhá kniha je zbierkou rôznych úloh, hier, námetov na zamyslenie a diskusiu, ktoré môžu využiť učitelia aj na svojich hodinách. Okrem iného v nej nájdete úryvky z básní, dobové plagáty, mapy a rukopisy. Niektoré úlohy vás prinútia vžiť sa do kože ľudí tej doby a prežiť si ich morálne dilemy.


Zroj: TASR


O AUTOROCH

Martin M. Šimečka je novinár, spisovateľ, významný aktér porevolučného obdobia, lektor Sokratovho inštitútu. K histórii Slovenska pristupuje tak veľmi osobne, ako sa len dá - píše svoj osobný príbeh a príbeh svojej rodiny, ktorý zrkadlí udalosti novodobých dejín Slovenska. V knihe nájdete aj unikátne fotografie z jeho rodinného archívu.

Martin Posch je mladý vedec z Historického ústavu SAV, absolvent Sokratovho inštitútu, dáva knihe historický kontext. Čo/Kto? Kedy? A hlavne, prečo? To sú otázky, na ktoré sa snaží hľadať odpovede v historických súvislostiach. Jeho text sa prelína s príbehom M.M. Šimečku, pričom sa snaží odkrývať, ako veľké dejiny krajiny zasiahli do „malých dejín" rodiny Šimečkovcov, ale aj mnohých ďalších.

Michal Bohuš je učiteľ dejepisu a absolvent Komenského inštitútu, ktorý rád a často vystupuje z bludného kruhu výkladovej výučby a učí celistvo a v kontexte s inými témami. Michal ku knihe pripravil metodickú príručku s kreatívnymi úlohami plnými morálnych dilem a výziev podnecujúcich myslieť „out of the box". Sú zoradené v samostatnej knihe.

Obe časti budú doplnené bohatým obrazovým materiálom (dobové fotografie a grafiky, fotografie z osobného archívu M.M. Šimečku) a kresbami vynikajúceho karikaturistu Zsolta Lukácsa a skvelého grafika Svetozára Šomšáka.


Autor: Zsolt Lukács


Autor: Svetozár Šomšák


Vďaka podpore tlačových agentúr ČTK a TASR a pomoci rôznych inštitúcií i jednotlivcov kniha obsahuje viac ako 150 dobových fotografii, máp, plagátov, grafov a iných dokumentov dotvárajúcich obraz doby.


Zdroj: TASR


O VYDAVATEĽOVI

Knižku vydáva Sokratov inštitút, ktorý prepája mladých schopných ľudí z celého Slovenska a vzdeláva ich k spoločenskej zodpovednosti a angažovanosti prostredníctvom ich reálnych projektov. Okrem ročného vzdelávacieho programu organizujeme aj verejné prednášky, diskusie a vydávame vzdelávacie publikácie.

Myšlienka vydať knižku sa zrodila počas trojdňového workshopu Sokratoviho inštitútu o novodobých dejinách Slovenska, ktorého lektorom bol Martin M. Šimečka. Jeho fascinujúce rozprávanie sme sa rozhodli sprístupniť aj širšiemu publiku. Preto už 18 mesiacov pracujeme na obsahu novej knihy a metodických materiáloch.

Knižku slávnostne pokrstíme na oslavách 30. výročia Nežnej revolúcie počas Stredoeurópskeho fóra v Bratislave.


AKO VYUŽIJEME ZÍSKANÉ PENIAZE?

Momentálne máme pripravené texty a obrazový materiál, ktoré spracúva grafik. Tretinu nákladov nám pomohli pokryť naši donori Férová Nadácia O2 a Nadácia Tatra banky. Peniaze získané z kampane budú použité na hradenie nákladov na vydanie knihy (grafické práce, recenzentov, práva za použitie obrazového materiálu, korektúry, tlač a distribúciu). Vďaka vašej podpore knihy doručíme učiteľom základných a stredných škôl, s ktorými spolupracujeme v rámci našich vzdelávacích programov. Učitelia získajú knihy aj pre svojich žiakov a študentov. Pre učiteľov tiež zorganizujeme metodické semináre a knižky dostanú aj priamo na kurzoch a rôznych aktivitách vzdelávacích programov Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica.


Za každý váš dar vám vopred ďakujeme!


----------------------------------------------------------------------------------------------

UKÁŽKY Z KNIHY

"Sú dni, ktoré si zapamätáte na celý život. Ale sú dva druhy takých spomienok. Tie osobné, ktoré ste intenzívne prežili len vy sami – stretnutie s prvou láskou, prvá zlomenina, smrť niekoho blízkeho alebo narodenie syna či dcéry. A potom sú spomienky na dni, ktoré sme prežili všetci spoločne. Takou je spomienka na ráno 21. augusta roku 1968. Každý, kto v tom čase žil v Československu, si bude ten deň pamätať až do smrti.

Ja som mal 11 rokov. Leto sme trávili na chate pri Brne, odkiaľ bol výhľad do údolia s riekou, popri ktorej sa vinula asfaltka. Prebudil nás s bratom krik môjho otca, čo bolo čudné, lebo dovtedy som ho nikdy nepočul kričať. Vyšli sme von a videl som, že môj otec plače. Nikdy predtým som ho nevidel plakať. Hľadel do údolia, kde sa po ceste vliekla nekonečná kolóna zelených tankov. Takých, aké som poznal z filmov o druhej svetovej vojne. Delá mali namierené dopredu a celým údolím až hore k nám sa rozliehal desivý rachot pásov. „Takto vyzerá začiatok vojny," pomyslel som si. Zachvátil ma strach, aký som dovtedy nepoznal. Bolo to veľmi zvláštne, lebo v to ráno bolo nádherné počasie. Modrá obloha a bezvetrie."

(M.M. Šimečka; úryvok z knihy)



O projekte

Chcem podporiť!

Nepotrebujete poďakovanie? Tak darujte sumu podľa svojho uváženia a získajte našu vďaku.

Knižka OSOBNE

Minimálna výška príspevku

13

Ako darček od nás získate knižku, ktorú si môžete vyzdvihnúť osobne na adrese Búdková 22, Bratislava.

Knižka POŠTOU

Minimálna výška príspevku

16

Knižku vám zašleme poštou.

Knižka pre školy

Minimálna výška príspevku

16

Chcete, aby sa knižka dostala k učiteľom a žiakom? My ju za vás darujeme škole zapojenej do našich vzdelávacích projektov.

Knižka pre vás (poštou) + druhá knižka pre školu

Minimálna výška príspevku

25

Jedna knižka pre vás, druhú knižku darujeme škole zapojenej do našich vzdelávacích projektov.

Knižka s venovaním autorov (poštou)

Minimálna výška príspevku

30

Knižku od nás dostanete s podpismi všetkých troch autorov: M.M. Šimečku, Martina Poscha a Michala Bohuša.

Knižka pre vás (poštou) + knižky pre učiteľa a celú jeho triedu

Minimálna výška príspevku

200

Jednu knižku doručíme vám a knihy pre celú triedu zašleme pre vami vybraného učiteľa alebo učiteľku.


Knižka (poštou) + workshop s M.M. Šimečkom v Zaježovej

Minimálna výška príspevku

350

Za váš dar vám ponúkame unikátnu možnosť zúčastniť sa na workshope Sokratovho inštitútu vo Vzdelávacom centre Zaježová v termíne 13.-16.2.2020, pričom budete mať zabezpečenú plnú penziu.

Na workshope vám o osobných skúsenostiach v kontexte novodobých dejín Slovenska porozpráva M.M.Šimečka. Stretnete tu aj súčasných študentov Sokratovho inštitútu a môžete si vychutnať čarovnú atmosféru zaježovských lazov.

Knižka (poštou) + prehliadka Bratislavy

Minimálna výška príspevku

65

Za váš dar vás bude spoluautor knihy Martin Posch z historického ústavu SAV sprevádzať centrom Bratislavy. V 90-minútovej komentovenej prehliadke Vám predstaví rôzne zákutia mesta a odhalí prekvapivé historické súvislosti.

Novinky

Bodka za knižkou

Update #4, 24.01.2020

Milé podporovateľky a podporovatelia,

Ešte raz by sme vám radi s odstupom času poďakovali za vašu podporu. Knižky a dary sme už rozposlali. Ak sa k vám náhodou nedostali, kontaktujte paszotr@zivica.sk / 0905383430. V prípade, že ste si svoju knižku ešte nevyzdvihli, môžete tak stále urobiť v pracovných dňoch v čase 9:00 – 17:00 na adrese Búdková 22, Bratislava.

Od ukončenia kampane sa nám podarilo úspešne zorganizovať krst knižky a dva odborné semináre pre učiteľov a učiteľky Bratislave a vo Zvolen o tom, ako pracovať s knihou a metodickou príručkou. Jeden z autorov knihy, Michal Bohuš, predstaví knihu aj na konferencií pre učiteľov Učíme pre život v Poprade 20. – 22. marca 2020 a Jozef Šujak z Komenského inštitútu v Považskej Bystrici pripravuje 28.1. ďalší seminár.

Ak by ste vedeli v svojom okolí o učiteľoch/učiteľkách dejepisu, etickej výchovy, náuky o spoločnosti či slovenského jazyka a literatúry, ktorí by mali o knižku záujem, vieme im knižku bezplatne/za poštovné doručiť. Stačí vyplniť tento formulár, ktorý doteraz vyplnilo 120 učiteľov.

Knižka už putuje k viac ako 1000 učiteľom a žiakom.

Prajeme všetko dobré v roku 2020, veľa dobrých kníh a veríme, že s nami ostanete v kontakte.

Tím Sokratovho inštitútu, Jana Ďaďová, Zuzana Gallayová, Gábor Pásztor

PS1: V prípade, žeby ste nám chceli dať spätnú väzbu na knižku, môžete ju vyplniť tu.

PS2: Ak vás oslovila naša činnosť, môžete nás podporiť jednorazovým alebo pravidelným darom tu.

Poďakovanie

Update #3, 30.10.2019

Milí naši podporovatelia a podporovateľky,

ste fantastickí! Vyzbierali sme až 6185 € od 248-ich vás. Veľmi vám ďakujeme za každý dar. Vnímame to ako ocenenie našej práce a zároveň ako veľkú zodpovednosť venovať sa podobným vzdelávacím projektom aj naďalej.

Kampaň síce skončila, ale my máme ešte plné ruky práce. Čaká náš krst knižky a dva odborné semináre pre učiteľov vo Zvolene a Bratislave o tom, ako používať knižku na vyučovaní. A samozrejme doručenie darčekov pre vás :).

Knižky budú k dispozícii od 18.11. Tí z vás, ktorí ste si vybrali ako darček knižku na osobné prevzatie, môžete si ju vyzdvihnúť u nás v kancelárii v Živici na adrese Búdková 22, Bratislava v pracovných dňoch v čase medzi 9:00 a 17:00. Kontaktná osoba: Gábor Pásztor 0905383430.

Ostatným postupne pošleme knižky poštou. O špeciálnych darčekoch (prehliadka Bratislavy, workshop s Milanom Šimečkom), vás budeme osobitne informovať telefonicky/mailom.

Ak poznáte učiteľov dejepisu, občianskej náuky, etiky a slovenského jazyka základných a stredných škôl, ktorí by mali záujem o odborný seminár ku knižke vo Zvolene 21.11., pošlite im prosím pozvánku na podujatie: https://www.facebook.com/events/933616683691575/ Na seminári od nás dostanú knižku bezplatne.

Ešte raz ďakujeme a budeme radi, ak budete sledovať našu činnosť na Facebooku a Instagrame.

Za tím Sokratovho inštitútu,

Jana Ďaďová


Cieľ splnený, kráčame ďalej

Update #2, 24.10.2019

Milí naši podporovatelia a podporovateľky,

dnes oslavujeme - vyzbierali sme vďaka vám už viac ako 100% a budeme môcť tisícke učiteľov a žiakov doručiť knižku s metodickou príručkou. Veľmi sa tešíme a ďakujeme za vašu podporu a milé slová.

Každý dar navyše využijeme na:

  • zorganizovanie odborných seminárov pre učiteľov dejepisu s autormi kníh Michalom Bohušom a Martinom Poschom - 1. stretnutie sa uskutoční 21.11. v Edupointe Zvolen;
  • zorganizovanie krstu knižky;
  • prípadne dotlač ďalších 500 kusov.
A prečo to má všetko zmysel? Tu je vyjadrenie gymnazistu, ktorý s knižkou už pracoval:
"Kniha je napísaná veľmi zaujímavým spôsobom napriek tomu, že je podrobná. Všetky informácie v nej sú dôležité a pri čítaní som sa nenudil ani na sekundu. Táto kniha núti ľudí rozmýšľať, ale aj to spôsobom, ktorý nie je nudný. Kniha je veľmi prehľadná a podporuje vytváranie si vlastných názorov - obsahuje obrázky dobového charakteru, karikatúry, svedectvá... Celkovo výborná! Takto by mali byť písané učebnice!"

Ideme ďalej, ešte nám posledné 4 dni držte palce!

Za tím Sokratovho inštitútu,

Jana Ďaďová

Sme za polovicou a máme knižky v tlači.

Update #1, 14.10.2019

Milí naši podporovatelia a podporovateľky,

ste fantastickí! Vyzbierali sme už viac ako 60% potrebnej sumy, za čo vám veľmi ĎAKUJEME. A tešíme sa z prejavenej dôvery aj vašich podporných slov.

Minulý týždeň sme podklady ku knižke aj s metodickou príručkou odoslali do tlačiarne. A momentálne pripravujeme krst, ktorý sa bude konať 15.11.2019 v klube Umelka pri Šafárikovom námestí v Bratislave. Bližšie informácie už čoskoro.

Ešte máme pred sebou veľa práce a budeme vďační, ak podporíte našu kampaň aj ďalej a budete ju šíriť medzi svojich priateľov

Sledujte nás aj naďalej a držte nám palce.

Za celý tím Sokratovho inštitútu,

Jana Ďaďová


Podporovatelia

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Knižka pre vás (poštou) + druhá knižka pre školu

25 €

👤 Lenka Libjakova

🎁 Knižka OSOBNE

💬 L+S

13 €

👤 Lukas Rucka

70 €

👤 Ľudmila Hladká

🎁 Knižka pre školy

16 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Knižka POŠTOU

16 €

👤 Dávid Packa

🎁 Knižka OSOBNE

13 €

👤 Andrea Kušnírová

🎁 Knižka pre školy

16 €

👤 Lubica Tomkova

🎁 Knižka POŠTOU

16 €

👤 eva braxatorisova

🎁 Knižka OSOBNE

13 €

👤 Jana Janičinová

🎁 Knižka POŠTOU

16 €

👤 Jana Jonovová

🎁 Knižka POŠTOU

16 €

👤 Zuzana Dideková

🎁 Knižka pre vás (poštou) + druhá knižka pre školu

25 €

👤 Martina Jesenska

🎁 Knižka pre vás (poštou) + druhá knižka pre školu

25 €

👤 Tatiana Balušíková

🎁 Knižka POŠTOU

16 €

👤 Lucia Macaláková

🎁 Knižka POŠTOU

16 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Knižka POŠTOU

16 €

👤 Zuzana Bariaková

🎁 Knižka POŠTOU

16 €

👤 Adrian Darlea

🎁 Knižka OSOBNE

13 €

👤 Daniel Dekany

🎁 Knižka pre vás (poštou) + druhá knižka pre školu

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Knižka OSOBNE

💬 úžasné projekty, do kt. sa púšťate! VĎAKA!!!

13 €

👤 Terézia Molnárová

🎁 Knižka OSOBNE

13 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Knižka POŠTOU

16 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Knižka POŠTOU

16 €

👤 Ela Rybárová

🎁 Knižka pre vás (poštou) + druhá knižka pre školu

25 €

👤 Eva Strmenova

🎁 Knižka pre vás (poštou) + druhá knižka pre školu

25 €

👤 Katarína Hladíková

🎁 Knižka POŠTOU

16 €

👤 Peter Tatár

🎁 Knižka pre vás (poštou) + druhá knižka pre školu

50 €

👤 Michal Maly Maly

🎁 Knižka pre vás (poštou) + druhá knižka pre školu

25 €

👤 Nadezda Patoprsta

🎁 Knižka OSOBNE

13 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Knižka POŠTOU

16 €

   1 2 3 4 ... 9

Autori

Miesto realizácie projektu

Bratislavský kraj

CEEV Živica

CEEV Živica

Gábor Pásztor

Gábor Pásztor

Pôsobí ako projektový asistent v Sokratovom inštitúte. Po ukončení Fakulty ekológie a environmentalistiky na Technickej univerzite vo Zvolene sa vydal do sveta a preskakoval rôznymi profesiami. Pracoval so znevýhodnenými ľuďmi, ako manažér hudobného klubu a neskôr sa rozhodol naplno venovať tretiemu sektoru. Na jeho pleciach bola práca s obrazovým materiálom a zabezpečenie všetkých práv k fotografiám.

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Chcem podporiť!

Nepotrebujete poďakovanie? Tak darujte sumu podľa svojho uváženia a získajte našu vďaku.

Knižka OSOBNE

Minimálna výška príspevku

13

Ako darček od nás získate knižku, ktorú si môžete vyzdvihnúť osobne na adrese Búdková 22, Bratislava.

Knižka POŠTOU

Minimálna výška príspevku

16

Knižku vám zašleme poštou.

Knižka pre školy

Minimálna výška príspevku

16

Chcete, aby sa knižka dostala k učiteľom a žiakom? My ju za vás darujeme škole zapojenej do našich vzdelávacích projektov.

Knižka pre vás (poštou) + druhá knižka pre školu

Minimálna výška príspevku

25

Jedna knižka pre vás, druhú knižku darujeme škole zapojenej do našich vzdelávacích projektov.

Knižka s venovaním autorov (poštou)

Minimálna výška príspevku

30

Knižku od nás dostanete s podpismi všetkých troch autorov: M.M. Šimečku, Martina Poscha a Michala Bohuša.

Knižka pre vás (poštou) + knižky pre učiteľa a celú jeho triedu

Minimálna výška príspevku

200

Jednu knižku doručíme vám a knihy pre celú triedu zašleme pre vami vybraného učiteľa alebo učiteľku.


Knižka (poštou) + workshop s M.M. Šimečkom v Zaježovej

Minimálna výška príspevku

350

Za váš dar vám ponúkame unikátnu možnosť zúčastniť sa na workshope Sokratovho inštitútu vo Vzdelávacom centre Zaježová v termíne 13.-16.2.2020, pričom budete mať zabezpečenú plnú penziu.

Na workshope vám o osobných skúsenostiach v kontexte novodobých dejín Slovenska porozpráva M.M.Šimečka. Stretnete tu aj súčasných študentov Sokratovho inštitútu a môžete si vychutnať čarovnú atmosféru zaježovských lazov.

Knižka (poštou) + prehliadka Bratislavy

Minimálna výška príspevku

65

Za váš dar vás bude spoluautor knihy Martin Posch z historického ústavu SAV sprevádzať centrom Bratislavy. V 90-minútovej komentovenej prehliadke Vám predstaví rôzne zákutia mesta a odhalí prekvapivé historické súvislosti.