Spýtaj sa vašich 89

Spýtaj sa vašich 89

Živý pamätník Nežnej revolúcie 1989

Film
História
Spýtaj sa vašich 89
Získaná suma
100%

1 989 €

z cieľovej sumy
1 989 €

Kampaň bola

úspešná

O projekte

Transmediálny projekt Spýtaj sa vašich sa vracia!

Tentokrát ako živý pamätník k udalostiam 17. novembra 1989 – Nežnej revolúcie, ktorej 30. výročie si tento rok pripomíname. Revolučné novembrové dni predstavujú dynamické obdobie zmien, v ktorom sa nanovo definovali vzťahy spoločensko-politické, pracovné aj medziľudské. November 89 po desaťročiach nehybnosti odstránil totalitný režim a práve vďaka nemu dnes žijeme v SLOBODNEJ krajine. Máme k dispozícii slobodu slova, prejavu, vierovyznania, voľného pohybu, či slobodu podnikania. Môžeme chodiť do školy aj do kostola, cestovať, podnikať, čítať knihy podľa vlastného výberu, chodiť na jógu, protestovať proti klimatickým zmenám, aj zhromaždiť sa na námestí, ak sa nám niečo nepáči.

Sloboda však so sebou prináša aj istú zodpovednosť, či už spoločenskú alebo za seba samého. V poslednom čase sa pod vplyvom rôznych frustrácií objavuje takzvaný spomienkový optimizmus. Nie každému totiž sloboda priniesla pozitívne zmeny, či naplnila predstavy. Snažíme sa vypočuť všetky názory, a vzhľadom na to, že cesta k transformácii Slovenska na demokratickú spoločnosť je stále dlhá, ostáva pre nás najdôležitejšou zásluhou Nežnej revolúcie nadobudnutie občianskych a ľudských práv a prepojenie so slobodným svetom.

Formou dokumentárneho filmu, online portálu www.spytajsavasich.sk a diskusií spojených s premietaním, projekt vytrháva historické udalosti z učebníc dejepisu. Otvára diskusiu o tom, ako novembrové udalosti ovplyvnili našu spoločnosť za posledných 30 rokov a snaží sa podnietiť medzigeneračný dialóg tak potrebný k tomu, aby sme ľahkovážne nepodliehali spomienkovému optimizmu, a boli schopní doceniť dnes už samozrejmé, občianske a ľudské práva, ktoré Nežná revolúcia priniesla. A aby sme nezabudli na tú dlhú cestu, ktorá viedla k ich prinavráteniu.

Jednoducho: Čo pre nás znamená sloboda? Ako sme si na ňu po desaťročiach totality zvykli?

Projekt sa skladá z troch častí:

  1. dokumentárneho filmu,
  2. online pamätníka www.spytajsavasich.sk a
  3. projekcií filmu spojených s diskusiami pre verejnosť a špeciálne pre stredné školy.

dokumentárny film

Spýtaj sa vašich 89 je pokračovaním filmu k Augustu 1968 a prináša pútavú "oral history" mozaiku spomienok bežných ľudí na tento významný dátum. Vnáša svieži pohľad na prežívanie malých osobných dejín v kontexte veľkých spoločenských zmien s odstupom 30-tich rokov.

webstránka www.spytajsavasich.sk

je interaktívny online pamätník, do ktorého je možné pridávať texty, videá, audionahrávky či fotografie, ktoré zaznamenávajú spomienky na tieto udalosti ľudí v bývalom Českoslovenku, ale aj po celom svete.

verejné projekcie s diskusiami

Odštartujú premietaním filmu počas víkendu 15. – 17. 11. 2019 v Kunsthalle, na Nám. SNP 12 v Bratislave, na počesť 30. výročia Nežnej revolúcie. Nasledovať budú ďalšie projekcie v centrách nezávislej kultúry a na stredných školách po celom Slovensku.

Vzdelávacia časť projektu je jedným z jeho kľúčových cieľov. Mladšia generácia sa pomocou krátkeho, 27 minútového filmu môže odľahčenou formou ponoriť do udalostí spred troch dekád, kedy sa u nás lámal totalitný režim a obyvatelia sa zoznamovali z novonadobudnutou slobodou, ktorú dnešná generácia berie ako samozrejmosť. Vzdelávacia časť chce v študentov podnietiť záujem o témy, ktoré sa k výročiu Nežnej revolúcie viažu. Distribúcia filmu na stredné školy bude realizovaná v spolupráci s edukatívnou platformou DOKUMENT NA KOLESÁCH. Autorom metodiky a hlavným lektorom školských podujatí je občiansky aktivista Laco Oravec, bývalý riaditeľ Nadácie Milana Šimečku. Špeciálna interaktívna metodika pre školy skoncipovaná na kľúč pre tento projekt vznikala v dialógu s odborníkmi na vzdelávanie a učiteľmi v rámci dvojdňového workshopu. Dokument na kolesách uskutoční so Spýtaj sa vašich '89 do konca roka celkovo 30 podujatí na školách po celom Slovensku. Chce podnietiť medzigeneračný dialóg medzi mladými ľuďmi a ich rodičmi. Príležitosť na to vidí v 30. výročí Nežnej revolúcie.

prečo to robíme?

Revolučné novembrové dni sú dodnes spojené so silnými emóciami. Nie každému sloboda priniesla pozitívne zmeny, či naplnila jeho predstavy. Generácia autoriek vyrastala po roku 1989 v období slobody. Udalosti novembra 1989 sú živými zážitkami ich rodičov či starých rodičov. Formovali ich životy, možnosti, hodnoty, myslenie a teda aj krajinu, do ktorej sa neskôr narodili autorky.

Snažíme sa vypočuť všetky názory, ale napriek stále komplikovanej transformácii na demokratickú spoločnosť pre nás zostáva najdôležitejší jej dôvod a cieľ – nadobudnutie občianskych a ľudských práv a prepojenie so slobodným svetom.

Posledných 30 rokov od Revolúcie nebolo jednoduchých. Projekt má prispieť k medzigeneračnej diskusii o tejto postupnej premene a najmä k priblíženiu udalostí nastupujúcej generácii občanov, voličov, či rodičov. Film aj portál sa snažia populárnou formou zasiahnuť najmä tú prvú spomenutú generáciu, a tej staršej ukázať dôležitosť o svojich spomienkach rozprávať.

na čo prispievate?

Chceme, aby si ľudia pospomínali, diskutovali a aktívne sa do projektu zapojili. Podarilo sa nám získať silných partnerov – RTVS, Nadáciu otvorenej spoločnosti a Ústav pamäti národa, a chceme spoločne dostať film aj webstránku medzi širšie publikum aj do škôl naprieč celým Slovenskom.

Napriek pomoci partnerov budeme potrebovať aj vašu pomoc. Na to, aby sme tento cieľ dosiahli, spolupracujeme s množstvom ľudí - od strihačky cez kameramanov/niek, zvukára, programátora, grafickej dizajnérky, produkčných, PR menežériek a mnohých ďalších. Projekt zahŕňa práce od rešeršov, nakrúcaní, filmovej postprodukcie, cez spravovanie webstránky až po propagáciu a organizáciu diskusií a premietaní. Práve na pomoc s pokrytím týchto nákladov sme sa rozhodli použiť aj crowdfundingovú kampaň a budeme veľmi radi, ak sa zapojíte aj vy.

kto sme?

Za projektom stojí občianske združenie Film Generácia, platforma spájajúca autorky, režisérku Barboru Berezňákovú a grafickú dizajnérku Pavlínu Morháčovú. Pod touto hlavičkou realizujeme v rámcoch nám blízkeho média filmu, projekty zamerané na reflexiu živých.

V tomto projekte nás zaujíma historická versus osobná pamäť a rôznorodosť pohľadov na jednu udalosť. S otvorenou mysľou a sviežim pohľadom "slobodej generácie" chceme skúmať súvislosti a okolnosti našich dejín, pochopiť tak lepšie súčasný stav našej spoločnosti, jej nastavenie a možné smerovanie.

Koproducentom filmu je RTVS a Známa firma s.r.o.

Barbora Berezňáková sa od skončenia štúdií na VŠMU a New York Film Academy venuje tvorbe krátkych dokumentov, autorských video inštalácií a klipov. Nedávno dokončila svoj dokumentárny dlhometrážny debut Skutok sa stal, ktorý si môžete v slovenských kinách pozrieť od septembra 2019. Barbora sa zaujíma o osobnú skúsenosť jednotlivca na pozadí politického diania v minulosti a jeho presahom do súčasnosti. V projekte Spýtaj sa vašich 89 má na starosti réžiu, rešerše a dramaturgické spracovanie dokrútok danej témy.

Pavlína Morháčová pracuje ako grafická dizajnérka Slovenskej národnej galérie, taktiež stojí za dizajnom kníh Vydavateľstva Absynt zameraného na reportážnu literatúru. Je autorkou projektu alternatívnej mapy Bratislavy M_P_ BA (www.mpba.sk). V projekte Spýtaj sa vašich 68/89 figuruje ako spoluautorka námetu a spravuje portál spytajsavasich.sk.

Občianske združenie Film Expanded vzniklo primárne za účelom rozvoja audiovizuálnej kultúry na všetkých úrovniach, popularizácie filmu a audiovízie, vytvárania priestoru na diskusiu medzi odbornou a laickou verejnosťou, kultivovanie verejného priestoru a prehlbovanie občianskeho vedomia a svedomia. Občianske združenie Film Expanded prezentujú Matej Sotník, Adam Straka a Laco Oravec.

za vašu podporu ĎAKUJEME!

O projekte

Chcem podporiť!

Páči sa vám projekt, a hoci za vašu podporu nič nečakáte, chcete prispieť. Ľubovoľnou sumou. Ďakujeme!

Slobodná pohľadnica

Minimálna výška príspevku

8

Set troch spomienkových pohľadníc s fotkami Jana Šebíka a Ladislava Biznára z Novembra 89 v Bratislave a online prekvapenie.

Cukrovinky čierny princ + odznak Spýtaj sa Vašich

Minimálna výška príspevku

12

Ak vás pri prečítaní tohto slovného spojenia zahrialo na duši, ste pravdepodobne z generácie, ktorá si pamätá na najdivokejšie porevolučné roky. Pospomínajte si na ne so sladkou pochúťkou a zalepenými zubami. Neobíde Vás ani online prekvapenie.

Československé ponožky Pěšky (čísla 35-38 ⁄ 39-42 ⁄ 43-46)

Minimálna výška príspevku

19

Na niekoľkohodinové postávanie v sychravom novembrovom počasí sú Československé ponožky od Puojdu nevyhnutnosťou. Odporúčame aplikovať v dvoch vrstvách a najlepšie v kombinácii s online prekvapením.

Kultová sieťovka + odznak Spýtaj sa vašich

Minimálna výška príspevku

22

Tradičný obal na akúkoľvek podpultovú komoditu, fľaškové pivo, či vianočného kapra zabaleného v Rudom práve. Každý deň, akoby ste našli. A ešte nás pritom aj podporíte. Súčasťou odmeny je aj online prekvapenie.

Plavba na Devín

Minimálna výška príspevku

28

Počas socializmu boli tradičné plavby loďou na Devín zrušené. Často sa totiž stávalo, že keď sa loď v závere trasy priblížila k rakúskym hraniciam, niekto s pasažierov skočil do vody a snažil sa preplávať do slobodného sveta. Následne do neho prítomná pohraničná stráž vystrieľala celé zásobníky, čo nebol práve najlepší pohľad pre výletníkov. Teraz si môžeme opäť túto cestu užívať slobodne a so spomienkou na všetkých vyše 400 ľudí, ktorí tu obetovali život pri pokuse o útek za slobodným životom. Plavba prebieha iba v sezóne od apríla do októbra. Súčasťou odmeny je aj online prekvapenie.

Šľapky ako od Mečiara

Minimálna výška príspevku

29

Ponožky už mate, sieťovku tiež, nemohli by v sérii Spýtaj sa vašich chýbať ani šľapky. Mečiar sa spája nielen s rokom 1989, ale aj s tými ďalšími.

Budajka – hrejivý symbol novembra 89

Minimálna výška príspevku

38

V sychravých novembrových dňoch vás nič nezahraje lepšie ako polovlnená, hebká spomienka na revolučné postávanie na námestiach. Aj po 30-tich rokoch je stále nadčasová a oceníte ju aj na doma v prípade pokazeného kúrenia. Súčasťou odmeny je aj online prekvapenie.

90’s rotoped

Minimálna výška príspevku

48

Prepojenie so západným svetom prinieslo aj revolúciu v kultúre tela. Neexistovala domácnosť bez nejakého nového zavadzadla – cvičebnej pomôcky. Preto vám ponúkame originálny funkčný rotoped z 90-tych rokov aj s imbusákom na občasné utiahnutie pedálov. V cene je aj osobný dovoz rotopedu autorkami projektu. Súčasťou odmeny je aj online prekvapenie.

Partner filmu a komentovaná prechádzka revolučnou Bratislavou

Minimálna výška príspevku

1 989

Staňte sa partnerom filmu a prejdite sa revolučnou Bratislavou aj s Vašimi! Súčasťou odmeny je aj online prekvapenie!

LP platňa príhovorov z Nežnej revolúcie

Minimálna výška príspevku

59

Vyneste si z pivnice gramofónovú zostavu, navštívte konečne starých rodičov, či kamaráta DJa a zažite revolučnú atmosféru na plné pecky aj s vašimi susedmi. Súčasťou odmeny je aj online prekvapenie.

Podporovatelia

👤 Anonymný podporovateľ

1 515 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Slobodná pohľadnica

10 €

👤 Marketa Plichtova

🎁 Šľapky ako od Mečiara

29 €

👤 Martina Báňasová

🎁 Československé ponožky Pěšky (čísla 35-38 ⁄ 39-42 ⁄ 43-46)

20 €

👤 Alžbeta Brathová

🎁 Slobodná pohľadnica

8 €

👤 Anonymný podporovateľ

10 €

👤 Anonymný podporovateľ

10 €

👤 Tina Lickova

10 €

👤 Nezisková organizácia Anny Vydrovej

🎁 Plavba na Devín

💬 ĎAKUJEME za to čo robíte !!!

28 €

👤 Nezisková organizácia Anny Vydrovej

🎁 Plavba na Devín

28 €

👤 Nezisková organizácia Anny Vydrovej

🎁 Plavba na Devín

28 €

👤 Nezisková organizácia Anny Vydrovej

🎁 Plavba na Devín

28 €

👤 Nezisková organizácia Anny Vydrovej

🎁 Plavba na Devín

28 €

👤 Nezisková organizácia Anny Vydrovej

🎁 Plavba na Devín

28 €

👤 Anonymný podporovateľ

20 €

👤 Veronika Poklembová

🎁 Cukrovinky čierny princ + odznak Spýtaj sa Vašich

12 €

👤 Katarína Sabolová

🎁 LP platňa príhovorov z Nežnej revolúcie

59 €

👤 Anonymný podporovateľ

20 €

👤 Juraj Koudela

50 €

👤 Stanislav Hrda

🎁 Slobodná pohľadnica

20 €

👤 Jana Hoffstädter

🎁 Československé ponožky Pěšky (čísla 35-38 ⁄ 39-42 ⁄ 43-46)

💬 Stále dobré!

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Slobodná pohľadnica

8 €

Autori

Miesto realizácie projektu

Bratislavský kraj

o.z. Film Generácia

o.z. Film Generácia

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Chcem podporiť!

Páči sa vám projekt, a hoci za vašu podporu nič nečakáte, chcete prispieť. Ľubovoľnou sumou. Ďakujeme!

Slobodná pohľadnica

Minimálna výška príspevku

8

Set troch spomienkových pohľadníc s fotkami Jana Šebíka a Ladislava Biznára z Novembra 89 v Bratislave a online prekvapenie.

Cukrovinky čierny princ + odznak Spýtaj sa Vašich

Minimálna výška príspevku

12

Ak vás pri prečítaní tohto slovného spojenia zahrialo na duši, ste pravdepodobne z generácie, ktorá si pamätá na najdivokejšie porevolučné roky. Pospomínajte si na ne so sladkou pochúťkou a zalepenými zubami. Neobíde Vás ani online prekvapenie.

Československé ponožky Pěšky (čísla 35-38 ⁄ 39-42 ⁄ 43-46)

Minimálna výška príspevku

19

Na niekoľkohodinové postávanie v sychravom novembrovom počasí sú Československé ponožky od Puojdu nevyhnutnosťou. Odporúčame aplikovať v dvoch vrstvách a najlepšie v kombinácii s online prekvapením.

Kultová sieťovka + odznak Spýtaj sa vašich

Minimálna výška príspevku

22

Tradičný obal na akúkoľvek podpultovú komoditu, fľaškové pivo, či vianočného kapra zabaleného v Rudom práve. Každý deň, akoby ste našli. A ešte nás pritom aj podporíte. Súčasťou odmeny je aj online prekvapenie.

Plavba na Devín

Minimálna výška príspevku

28

Počas socializmu boli tradičné plavby loďou na Devín zrušené. Často sa totiž stávalo, že keď sa loď v závere trasy priblížila k rakúskym hraniciam, niekto s pasažierov skočil do vody a snažil sa preplávať do slobodného sveta. Následne do neho prítomná pohraničná stráž vystrieľala celé zásobníky, čo nebol práve najlepší pohľad pre výletníkov. Teraz si môžeme opäť túto cestu užívať slobodne a so spomienkou na všetkých vyše 400 ľudí, ktorí tu obetovali život pri pokuse o útek za slobodným životom. Plavba prebieha iba v sezóne od apríla do októbra. Súčasťou odmeny je aj online prekvapenie.

Šľapky ako od Mečiara

Minimálna výška príspevku

29

Ponožky už mate, sieťovku tiež, nemohli by v sérii Spýtaj sa vašich chýbať ani šľapky. Mečiar sa spája nielen s rokom 1989, ale aj s tými ďalšími.

Budajka – hrejivý symbol novembra 89

Minimálna výška príspevku

38

V sychravých novembrových dňoch vás nič nezahraje lepšie ako polovlnená, hebká spomienka na revolučné postávanie na námestiach. Aj po 30-tich rokoch je stále nadčasová a oceníte ju aj na doma v prípade pokazeného kúrenia. Súčasťou odmeny je aj online prekvapenie.

90’s rotoped

Minimálna výška príspevku

48

Prepojenie so západným svetom prinieslo aj revolúciu v kultúre tela. Neexistovala domácnosť bez nejakého nového zavadzadla – cvičebnej pomôcky. Preto vám ponúkame originálny funkčný rotoped z 90-tych rokov aj s imbusákom na občasné utiahnutie pedálov. V cene je aj osobný dovoz rotopedu autorkami projektu. Súčasťou odmeny je aj online prekvapenie.

Partner filmu a komentovaná prechádzka revolučnou Bratislavou

Minimálna výška príspevku

1 989

Staňte sa partnerom filmu a prejdite sa revolučnou Bratislavou aj s Vašimi! Súčasťou odmeny je aj online prekvapenie!

LP platňa príhovorov z Nežnej revolúcie

Minimálna výška príspevku

59

Vyneste si z pivnice gramofónovú zostavu, navštívte konečne starých rodičov, či kamaráta DJa a zažite revolučnú atmosféru na plné pecky aj s vašimi susedmi. Súčasťou odmeny je aj online prekvapenie.