4000 kilometrov po vlastných

4000 kilometrov po vlastných

4000 kilometrov po vlastných je cestopis o prechode Pacifickej hrebeňovky v USA, doplnený túrami v kanadských Rockies, v pakistanskom Karakorame i v indických Himalájach.

Literatúra
4000 kilometrov po vlastných
Získaná suma
65%

973 €

z cieľovej sumy
1 500 €

Kampaň skončená, cieľovú sumu sa nepodarilo naplniť.

O projekte

Kniha o turistike naľahko, stanovaní mesiace v prírode, kráčaním vyše mesiaca po snehu, brodení riek, kráčaní po ľadovci i kúpaní sa v horúcich prameňoch.



Prečo spájam 2 rozdielne regióny?

V lete 2018 som bol 2 mesiace v Pakistane a Indii, počas ktorých som prešiel prekrásne túry – do základného tábora K2 na ľadovci Baltoro, pod Nanga Parbat (obe v Pakistane), Markha valley (Ladakh, India) i málo známe Suru Valley spojené s posvätnou Armanath Yatrou a Great Kashmiri Lakes (indický Kašmír).




Hory v indickom Kašmíre mi učarovali. A takmer nikto tam nechodí. Navštívil som 2 ladakhské festivaly s domácimi v prekrásnom farebnom tradičnom oblečení a 2 týždne som cvičil jogu v ašrame na juhu Indie. Dva mesiace nie sú dlhá doba a materiálu nie je toľko, aby to bol samostatný cestopis.



Keď som však od apríla do septembra 2019 prešiel väčšinu Pacifickej hrebeňovky, a k tomu pridal aj pár stoviek kilometrov peši v Kanade, cítil som, že ak budem písať knihu, rád spojím posledné dve cesty. Predsa oboje sú najmä o horách.



Najväčšiu časť cestopisu budú tvoriť zážitky z Pacifickej hrebeňovky. Pacifická hrebeňovka (PCT) je túra dlhá 4265 km od hraníc Mexika po Kanadu, ktorú ľudia bežne idú 4-6 mesiacov. Začal som 8.4.2019 na hraniciach s Mexikom. Vybral som si dobrý rok. Rok, kedy bolo v horách najviac snehu za 25 rokov. Cez zasnežené sedlá, zamrznuté jazerá som šlapal cez 5 týždňov. Samozrejmosťou bolo aj stanovanie na snehu. Prekračovanie po pás hlbokých riek bolo ešte divokejšie ako hlboký sneh. Vytvorili sme skupiny a spolu sme hľadali miesta, kde rieky prekročiť. Za zasneženou Sierrou prišla nížinatá časť, komáre, horúčava, ďalšie zničené tenisky. Po troch mesiacoch a polovici trailu som sa rozhodol, že celú túru nedokončím. Vyberiem si len tie najkrajšie úseky, výjdem na hory, ktoré oficiálna túra iba obchádza a pôjdem aj do Kanady. Celkovo som za 5,5 mesiaca prešiel 3800+ kilometrov.

Pozrite si video z najdobrodružnejšieho týždňa, keď sme brodili rieky :). Aj ma tam uvidíte, ako trochu plávam :)



Dozviete sa:

  • pohodový prechod cez púšť
  • prvý slovenský prechod zasneženej Sierry
  • výstupy na vrcholy Mt. Shasta, South Sister, Mt. Adams a do základného táboru Mt. Rainier a vyhliadka Mt. Hood
  • to najlepšie z Oregonu a Washingtonu



  • prvý slovenský prechod sekcie C z GDT (Great Divide Trail) v kanadských Rockies (220 km za 6 dní)
  • turistika v okolí Vancouveru a Whistleru (Baden Powel Trail, Howe Sound Crest Trail, The Black Tusk, Panorama Ridge, Brandywine mountain, Rohr lake)



  • High Sierra Trail (Sequoia National Park), výstup na Mt. Whitney a prejdenie Sierry po druhýkrát, bez snehu (v lete), až do Yosemitov (6 dní: výstup na Cloud Peak, Half Dome a ďalšie túlanie sa :)



  • Bristlecone pine s tisícročnými skrútenými stromami i Redwoods so stromami tak vysokými, že na vrchol ani nedovidím


  • prečítate si o ultraľahkej výbave a čo je potrebné na to, ak chcete ísť na PCT.

Predpokladaný rozsah: 200 strán
Náklady na tlač cestopisu a kalendára: 3500€ a viac

Ďakujem Vám za akúkoľvek podporu. Bolo to leto, na ktoré nezabudnem. A aj preto som sa dal na napísanie ďalšieho cestopisu :). Po každom si hovorím, že je posledný. Ale vždy príde niečo, čo som ešte nezažil. Niečo, čo bolo tak intenzívne, že by som sa rád o zážitky rád podelil. A dúfam, že aj inšpiroval :).

A preto v žiadosti žiadam nižšiu čiastku ako sú náklady. Bol by som rád, ak by projekt prešiel a pomohol by mi knihu spolufinancovať. Zvyšok bude z vlastných zdrojov. Ak by sa podarilo vyzbierať na kompletnú tlač, to by bolo úžasné.

Predpokladaný termín dodania cestopisu a kalendára: jar/leto 2020

V minulosti som napísal cestopisy: Na juhoamerickej vlne, Hodvábny vietor, Farebný svet a Papuánske srdce.

O projekte

Chcem podporiť!

Páči sa vám projekt, a hoci za vašu podporu nič nečakáte, chcete prispieť. Ľubovoľnou sumou. Ďakujeme!

Ebook

Minimálna výška príspevku

12

Elektronická verzia cestopisu vo formáte PDF

Kalendár Pacifická hrebeňovka na rok 2021

Minimálna výška príspevku

15

Prvýkrát idem robiť kalendár. Nájdete v ňom 12 z viac ako 12.000 fotiek.

V cene je poštovné a balné do SR

Cestopis s podpisom autora

Minimálna výška príspevku

20

V cene je poštovné a balné do SR

Cestopis + vstupné na festival Cestou necestou

Minimálna výška príspevku

25

Cestopis + vstupné na 1 deň pre 1 osobu na cestovateľský festival Cestou necestou (kdekoľvek na Slovensku), alebo Expedičnú kameru a Snow Film Fest (v Bratislave/Modre/Poprade) po vydaní cestopisu (knihu dostanete pri vstupe).

Predpokladané vydanie cestopisu je od marca do septembra 2020 a uplatniť si vstup budete môcť až po vydaní knihy.

Cestopis + kalendár PCT na rok 2021

Minimálna výška príspevku

30

Knižný cestopis + kalendár :) Bude to krásne ;)

Cestopis + 4 ebooky + 15 prezentácii

Minimálna výška príspevku

50

Cestopis s venovaním autora + elektronické knihy autora: Na juhoamerickej vlne, Hodvábny vietor, Farebný svet i Papuánske srdce + kolekcia 15 cestovateľských prezentácií z ciest po svete (vo formáte PPT)

Cestopis + 2x ročné vstupné na festivaly

Minimálna výška príspevku

100

Cestopis s venovaním autora + vstupenka na všetky podujatia organizované OZ Cestou necestou v roku 2020 pre 2 osoby (viac ako 60 podujatí).

Vstupenka bude platiť na všetky podujatia v roku 2020. Knihu si budete môcť vyzdvihnúť po tom, ako bude vydaná.

Cestopis + 2 hodinové osobné stretnutie v Bratislave (100€)

Minimálna výška príspevku

100

Cestopis s venovaním autora + dvojhodinové stretnutie s autorom, počas ktorého sa môžeš opýtať na cestovateľské tipy, rady, ultraľahkú výbavu, alebo čokoľvek, čo ťa len napadne.

Súkromná prezentácia

Minimálna výška príspevku

350

3x cestopis + súkromná prezentácia kdekoľvek na Slovensku/Českej republike

(Za prezentáciu je považovaná cestovateľská prezentácia v rozsahu 60-150 minút od autora. V príspevku je zahrnutá doprava a všetky náklady autora)

Logo v knihe

Minimálna výška príspevku

500

- 3x cestopis

- 2x vstupenky na všetky podujatia v roku 2020

- poďakovanie textom v knihe, na webe i na konci každej prezentácie o PCT na Slovensku i v Českej republike
+ možnosť umiestniť malé farebné logo prispievateľa na poslednej strane publikácie*
*Za logo sa považuje firemné alebo osobné logo prispievateľa, ktoré môže prispievateľ používať. Zároveň prispievateľ súhlasí, že logo dodá do 10 kalendárnych dní po ukončení kampane autorovi vo vektorovej grafike na: michal.knitl@gmail.com. Táto možnosť platí pre všetkých okrem politikov.

Hlavný partner

Minimálna výška príspevku

1 000

- 3x cestopis

- logo v knihe (ako vyššie)

- súkromná prezentácia (ako vyššie)

+ poďakovanie v newslettri OZ Cestou necestou (viac ako 9000 aktívnych odberateľov*)

+ možnosť prezentovať logo na konci každej prezentácie o PCT*

* Možnosť prezentovať logo na konci každej prezentácie a v newslettri neplatí pre cestovné kancelárie a predajcov leteniek.

+ 5 vstupeniek na všetky podujatia OZ Cestou necestou v roku 2020

+ nové ponožky Darn tough s celoživotnou zárukou

+ nový filter na vodu Sawyer Squeeze

Novinky

Diskusia o Pacifickej hrebenovke

Update #3, 03.09.2020

Milí podporovatelia,

rád by som Vás informoval, že v pondelok 7.9. budem robiť v Bratislave diskusiu o PCT. Od 19:00 v Nervose na Zámockej 30. Vstup je voľný. Budem mať so sebou aj knižky, ktoré vám rád podpíšem (ak náhodou ešte nemáte) :).

Ďalšie knižky, aj s autogramom, nechám v Nervose a budete si ich môcť zakúpiť kedykoľvek do konca roka. Kalendár však tento rok robiť nebudem.

Viac o podujatí nájdete na: https://www.facebook.com/events/342055463834315

Pekný deň želá

Michal Knitl

Cestopis je vytlačený! Máš stále záujem?

Update #2, 18.07.2020

Piata knižka je na svete <3

Cestopis o Pacifickej hrebeňovke je pripravený pre prvých čitateľov :). Ak ťa zaujíma, ako som prešiel minulé leto cez 4000 km po vlastných, cez mohavskú púšť, zasneženú Sierru a aj časť kanadských Rockies, neváhaj ;).

V nedeľu (zajtra) 19.7. od 16:00 do 19:00 budem v Nervose na Zámockej 30, kde sa môžete prísť so mnou porozprávať, knižku si vyzdvihnúť (pre tých, čo už si zakúpili), alebo si ju rovno kúpiť :).

Ak ste ma podporili cez startlab.sk, tak nakoľko sa čiastka nevyzbierala, finančné prostriedky vám boli vrátené na váš účet. Ak teda váš záujem pretrváva, je potrebné si ju objednať opäť (ak ste tak neurobili) :).

Ak ste mimo BA, objednávať môžete na https://www.cestounecestou.sk/podujatia/michal-knitl-pacificka-hrebenovka/, a čoskoro aj vo väčšine knihkupectiev. Ale najviac podporíte autora, ak si kúpite priamo a ešte dám aj autogram ;)

Oficiálny krst je naplánovaný na novembrový festival Cestou necestou v Bratislave, ktorý dúfam, že bude a krstnými otcami budú Milo a Pavel, ktorí ma inšpirovali, aby som na PCT išiel :).

Ďakujem

Cestopis pôjde čoskoro do tlače :).

Update #1, 26.05.2020

Ahojte,

knižka je pripravená na tlač a čoskoro uzrie svetlo sveta :).

Síce sa na kampani na Startlabe nevyzbierala potrebná suma, a tak vám boli peniažky vrátené, tak i tak som cestopis dokončil najlepšie ako som vedel a veľmi sa naň teším. Nakoniec bude iba o USA a Kanade, a tiež bude plnofarebný s viac ako 300 fotografiami. Kým v minulých cestopisoch som mal iba farebnú prílohu na konci, teraz budú fotky krásne v texte.

Ak máte stále záujem si prečítať o zážitkoch z Pacifickej hrebeňovky i kanadských Rocikes, cestopis si môžete kúpiť v predpredaji ako tlačenú verziu i ebook na: https://www.cestounecestou.sk/podujatia/michal-knitl-pacificka-hrebenovka/

Ďakujem a krásny deň želá

Mišo

Podporovatelia

👤 Erich Michal Weis

🎁 Cestopis + 4 ebooky + 15 prezentácii

50 €

👤 Ján Vozár

🎁 Súkromná prezentácia

350 €

👤 Viera Weisová

🎁 Cestopis s podpisom autora

27 €

👤 Michal Botló

🎁 Cestopis s podpisom autora

💬 Píš koľko vládzeš, nech mám čo čítať. ;)

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Cestopis s podpisom autora

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Ebook

15 €

👤 Dominika Vyhlidalova

🎁 Cestopis s podpisom autora

20 €

👤 Michal Libič

🎁 Ebook

12 €

👤 Lenka Vízdalová

🎁 Ebook

20 €

👤 Barbora Kaľavská

🎁 Cestopis s podpisom autora

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Ebook

💬 Nech sa darí

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kalendár Pacifická hrebeňovka na rok 2021

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Cestopis s podpisom autora

20 €

👤 Marek Kravec

🎁 Cestopis s podpisom autora

20 €

👤 Mili Javor

🎁 Cestopis + kalendár PCT na rok 2021

30 €

👤 Vanda Jánošová

🎁 Ebook

12 €

👤 Jana Vachová

🎁 Cestopis s podpisom autora

💬 Teším sa na knižku aj s podpisom

20 €

👤 Maria Friedmannova

🎁 Cestopis + kalendár PCT na rok 2021

💬 Tesim sa :-)

30 €

👤 Hana Vargova

🎁 Cestopis + kalendár PCT na rok 2021

30 €

👤 Vanda Sufliarska

🎁 Cestopis + vstupné na festival Cestou necestou

25 €

👤 Anonymný podporovateľ

5 €

👤 Miroslav Palka

🎁 Cestopis s podpisom autora

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Ebook

12 €

👤 Peter Sliačan

🎁 Cestopis + 2x ročné vstupné na festivaly

💬 Držím palce, nech cestopis osloví čo najviac ľudí.

100 €

👤 Alexandra Štrauchová

🎁 Cestopis + kalendár PCT na rok 2021

30 €

👤 Jozef Foltán

🎁 Cestopis s podpisom autora

20 €

Autori

OZ Cestou necestou

OZ Cestou necestou

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Chcem podporiť!

Páči sa vám projekt, a hoci za vašu podporu nič nečakáte, chcete prispieť. Ľubovoľnou sumou. Ďakujeme!

Ebook

Minimálna výška príspevku

12

Elektronická verzia cestopisu vo formáte PDF

Kalendár Pacifická hrebeňovka na rok 2021

Minimálna výška príspevku

15

Prvýkrát idem robiť kalendár. Nájdete v ňom 12 z viac ako 12.000 fotiek.

V cene je poštovné a balné do SR

Cestopis s podpisom autora

Minimálna výška príspevku

20

V cene je poštovné a balné do SR

Cestopis + vstupné na festival Cestou necestou

Minimálna výška príspevku

25

Cestopis + vstupné na 1 deň pre 1 osobu na cestovateľský festival Cestou necestou (kdekoľvek na Slovensku), alebo Expedičnú kameru a Snow Film Fest (v Bratislave/Modre/Poprade) po vydaní cestopisu (knihu dostanete pri vstupe).

Predpokladané vydanie cestopisu je od marca do septembra 2020 a uplatniť si vstup budete môcť až po vydaní knihy.

Cestopis + kalendár PCT na rok 2021

Minimálna výška príspevku

30

Knižný cestopis + kalendár :) Bude to krásne ;)

Cestopis + 4 ebooky + 15 prezentácii

Minimálna výška príspevku

50

Cestopis s venovaním autora + elektronické knihy autora: Na juhoamerickej vlne, Hodvábny vietor, Farebný svet i Papuánske srdce + kolekcia 15 cestovateľských prezentácií z ciest po svete (vo formáte PPT)

Cestopis + 2x ročné vstupné na festivaly

Minimálna výška príspevku

100

Cestopis s venovaním autora + vstupenka na všetky podujatia organizované OZ Cestou necestou v roku 2020 pre 2 osoby (viac ako 60 podujatí).

Vstupenka bude platiť na všetky podujatia v roku 2020. Knihu si budete môcť vyzdvihnúť po tom, ako bude vydaná.

Cestopis + 2 hodinové osobné stretnutie v Bratislave (100€)

Minimálna výška príspevku

100

Cestopis s venovaním autora + dvojhodinové stretnutie s autorom, počas ktorého sa môžeš opýtať na cestovateľské tipy, rady, ultraľahkú výbavu, alebo čokoľvek, čo ťa len napadne.

Súkromná prezentácia

Minimálna výška príspevku

350

3x cestopis + súkromná prezentácia kdekoľvek na Slovensku/Českej republike

(Za prezentáciu je považovaná cestovateľská prezentácia v rozsahu 60-150 minút od autora. V príspevku je zahrnutá doprava a všetky náklady autora)

Logo v knihe

Minimálna výška príspevku

500

- 3x cestopis

- 2x vstupenky na všetky podujatia v roku 2020

- poďakovanie textom v knihe, na webe i na konci každej prezentácie o PCT na Slovensku i v Českej republike
+ možnosť umiestniť malé farebné logo prispievateľa na poslednej strane publikácie*
*Za logo sa považuje firemné alebo osobné logo prispievateľa, ktoré môže prispievateľ používať. Zároveň prispievateľ súhlasí, že logo dodá do 10 kalendárnych dní po ukončení kampane autorovi vo vektorovej grafike na: michal.knitl@gmail.com. Táto možnosť platí pre všetkých okrem politikov.

Hlavný partner

Minimálna výška príspevku

1 000

- 3x cestopis

- logo v knihe (ako vyššie)

- súkromná prezentácia (ako vyššie)

+ poďakovanie v newslettri OZ Cestou necestou (viac ako 9000 aktívnych odberateľov*)

+ možnosť prezentovať logo na konci každej prezentácie o PCT*

* Možnosť prezentovať logo na konci každej prezentácie a v newslettri neplatí pre cestovné kancelárie a predajcov leteniek.

+ 5 vstupeniek na všetky podujatia OZ Cestou necestou v roku 2020

+ nové ponožky Darn tough s celoživotnou zárukou

+ nový filter na vodu Sawyer Squeeze