Šašo Vtipťapo - komiksová kniha

Šašo Vtipťapo - komiksová kniha

Detská komiksová kniha Šašo Vtipťapo vznikla podľa príbehov a kresieb, ktoré jej autori spoločne písali a kreslili ešte na základnej škole. Okrem hlavných postáv – Šaša Vtipťapa a kráľa Artura – v komikse hosťujú: David Lynč, Lola Holobridžida, pán zločinec Fantomas, dráčik Rocky a ďalší. Kniha určite obsahuje aj veľa morálne výpravných príbehov. To nie je žiadny vtip. Hor sa do Tramtárie!

Literatúra
Šašo Vtipťapo - komiksová kniha
Získaná suma
108%

2 927 €

z cieľovej sumy
2 700 €

Kampaň bola

úspešná

O projekte

Keď mali autori tohto komiksového počinu osem rokov, skončili v jednej školskej lavici.

Andrej vedel hrať hokejbal a zbieral hokejové kartičky NHL. Tomáš si myslel, že vie hrať hokejbal, a kartičky NHL nezbieral, tak mu aspoň Andrej venoval tie, ktoré mal navyše a nedali sa vymeniť.

Skrátka, títo dvaja nemali mať okrem lavice nič spoločné, no bola tu istá záležitosť.

Totiž kreslenie. Jeden aj druhý si v jednom kuse čosi čmárali do zošita a neboli to iba poznámky. Vo svete existuje špeciálny úkaz – takzvané umelecké dvojice, napríklad tvorcovia animovaných rozprávok Hanna a Barbera. Nuž a Andrej s Tomášom sa spojili, aby kreslili komiks.

Ich prvým spoločným počinom bol práve Šašo Vtipťapo. Toto čudné meno vzniklo asi takto: „Bude to Šašo Ťapo,“ vyhlásil Andrej. Tomáš ho doplnil: „Šašo Vtipťapo.“

Sľub, na ktorý sa nezabudlo

Obidvaja donútili rodičov kúpiť im v papiernictve zbytočne drahé knihy v tvrdej väzbe, ktoré nemali nič len prázdne nepokreslené strany. Andrej s Tomášom si do nich začali vymýšľať príbehy Šaša Vtipťapa, kráľa Artura a celej plejády hercov – vymyslených aj požičaných z obľúbených seriálov. Svorne si sľúbili, že na Šaša nikdy nezabudnú, a keď budú veľkí, svoje knihy dajú dohromady a vydajú komiks Šašo Vtipťapo.

Vyslovením tohto detského želania sa to mohlo celé skončiť, ale títo dvaja si so svojimi snami nevedia dať pokoj. V roku 2019 poslal Andrej nanovo nakreslenú komiksovú stranu s príbehom Šaša Vtipťapa do detského časopisu Bublina. Odvtedy vychádza v každom čísle jeden diel.

Komiksová kniha

Má 64 strán (možno viac), vytlačených na špeciálnom ekopapieri. Obálka má tvrdú väzbu. Okrem komiksových príbehov v nej budú aj špeciálne extra strany – návody na kreslenie tajných máp, recepty na pizzu od jednej z postáv, Vitta Cholesteróneho, a ďalšie šašoviny – po vzore legendárnej Príručky mladých svišťov. 

Andrej s Tomášom od jari do jesene pilne pracovali (ako včeličky). Popri vlastnej práci skicovali, kreslili a vyfarbovali, až kým nebola komiksová knižka hotová. Teraz potrebujú peniaze na to, aby ňou mohli spraviť radosť čo najviac deckám (a možno aj ich rodičom).

Vyzbierané peniaze použijú na tlač a distribúciu komiksu do kníhkupectiev. Výška nákladu bude závisieť od množstva vyzbieraných peňazí. 

Pomôžte im, aby to stálo za to. Do Tramtárie!

Andrej Kolenčík

Filmár, výtvarník a rodák z Miletičovej ulice v Bratislave. Andrej vyrastal v rodine umelcov, výtvarníkov a milovníkov zvierat. Keď bol na základnej škole, po byte sa im premávali mačky, psy aj káčer. Komiksový jazyk a obraz je súčasťou všetkého, čomu sa Andrej venuje. Dokonca aj hrané filmy, ktoré režíroval, miestami pripomínajú scény z komiksu. V roku 2019 dokončil dobrodružno-náučný televízny seriál pre deti o M. R. Štefánikovi s názvom Mohyla. Ilustroval ilustrovanú Ústavu Slovenskej republiky. Má za sebou viacero krátkych hraných, dokumentárnych či animovaných filmov a videoklipov, za ktoré získal viacero ocenení doma či v zahraničí. Jeho práce boli vystavené na mnohých výstavách a galériách, z tých posledných napríklad v Galérii Ľudovíta Fullu či na festivale Biela Noc.

Tomáš Grečko

Andrejov spolužiak zo Základnej školy Ružová dolina v Bratislave. Na škole bol bifľoš, ktorý nevedel hrať futbal. V dospelosti pracoval ako novinár a redaktor. Má za sebou dve významné umelecké etapy. V nikdy nezverejnenom gangsterskom filme, ktorý počas základnej školy s Andrejom nakrútili na chodbách bratislavskej VŠVU, hral postavu pojašenca a daboval detských hercov v televíznych reklamách. Vetu „Budeš tu, keď sa vrátim?“ z reklamy na aviváž Azurit po ňom opakovali milióny ľudí. Futbal nevie hrať dodnes, ale zato behá maratóny po svete. Pracuje ako reportér v Denníku N, kde sa venuje najmä témam o klimatickej zmene.

Pomohli nám

Komiksová knižka by nevznikla bez obetavej pomoci a podpory minimálne týchto ľudí (a mnohých ďalších): 

Martina Rozinajová sa postarala o grafickú úpravu a pripravila knižku do tlače. Ján Filípek upravil a zdigitalizoval písmo použité v komiksoch. Anna Ďurišíková trpezlivo prečítala každú jednu stránku a bublinu a opravyla mekké a tvrdé i a y.

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Komiksová kniha s venovaním autorov s doručením do ČR
Komiksová kniha s venovaním autorov s doručením do ČR

Minimálna výška príspevku

15

Doručenie do Českej republiky.

Doručenie: do Vianoc

Komiksová kniha s venovaním autorov a balíčkom originálnych sedmových kariet
Komiksová kniha s venovaním autorov a balíčkom originálnych sedmových kariet

Minimálna výška príspevku

19

Pamätáte si ešte na školské výlety? A na to, čo nesmie chýbať v autobuse na zadných sedadlách? Správne, sedmové karty, s ktorými vyhráte olympijského faraóna, sedmu aj mariáš. Tieto sedmové karty sú jediné oficiálne povolené karty na kráľovskom dvore kráľa Artura. Pre doručenie platia rovnaké pravidlá ako pri predchádzajúcej odmene.

Doručenie: do Vianoc

Komiksová kniha + ročné predplatné časopisu Bublina
Komiksová kniha + ročné predplatné časopisu Bublina

Minimálna výška príspevku

26

Chcete zábavu vyvážiť niečím poučným? Šašo Vtipťapo a ročné predplatné populárno-náučného časopisu Bublina sú to pravé orechové. Bublina vychádza raz štvrťročne alebo inak povedané – štyrikrát ročne. Témy zahŕňajú takpovediac celý vesmír od hudby, športu, ekológie, vedy a histórie až po poučné či vtipné komiksy, aktivity a hry. Do časopisu prispieva množstvo kvalitných slovenských autorov. Viac na www.bublinacasopis.sk.

Doručenie: do Vianoc

Extra radosť pre školu/nemocnicu a pod.
Extra radosť pre školu/nemocnicu a pod.

Minimálna výška príspevku

500

Detských zariadení, kde by sa nejaká tá zábava navyše zišla, je na Slovensku neúrekom. Pomôžte nám preto urobiť dobrý skutok. Chceme rozdať náš komiks tým, ktorí si ho do kníhkupectva kúpiť neprídu. Vami zvolenému zariadeniu na Slovensku, ktoré sa stará o deti (môže ísť o školu, detské oddelenie nemocnice, detský domov a pod.), osobne doručíme 30 kusov komiksov a hracie karty.

Doručenie: V roku 2021, ihneď ako to pandémia umožní

Mini radosť pre školu/nemocnicu a pod.
Mini radosť pre školu/nemocnicu a pod.

Minimálna výška príspevku

150

Detských zariadení, kde by sa nejaká tá zábava navyše zišla, je na Slovensku neúrekom. Pomôžte nám preto urobiť dobrý skutok. Chceme rozdať náš komiks tým, ktorí si ho do kníhkupectva kúpiť neprídu. Vami zvolenému zariadeniu na Slovensku, ktoré sa stará o deti (môže ísť o školu, detské oddelenie nemocnice, detský domov a pod.), osobne doručíme 10 kusov komiksov a hracie karty.

Doručenie: Doručenie: V roku 2021, ihneď ako to pandémia umožní

Komiksová kniha s venovaním autorov
Komiksová kniha s venovaním autorov

Minimálna výška príspevku

12

Plnofarebná, plnozábavná komiksová kniha sa poľahky zmestí do školskej tašky – opakovane. Je to skvelý darček za vysvedčenie alebo za umyté zuby. Čítanie komiksov rozvíja fantáziu, niekedy až pribujnú. Knižku doručíme v rámci Slovenska.

Doručenie: do Vianoc

Novinky

Šašo už je na ceste k vám!

Update #3, 12.12.2020

Milé naše podporovateľky, milí podporovatelia.
Dnes sme rozposlali doporučenou poštou Šaša Vtipťapa tým z vás, ktorí sú mimo Bratislavy, nech sa Šašo čím skôr dostane pod vianočný stromček. Bratislavčanom začíname posielať od zajtra. Tým z vás, ktorí si objednali knižku aj s kartami, prípadne s predplatným časopisu Bublina - nezľaknite sa, ak vám príde Šašo bez nich. Karty aj Bublinu vám pošleme osobitne budúci týždeň. Toto rozhodnutie sme urobili pre istotu preto, aby kniha prišla naozaj každému pod stromček. Karty sa nám totiž v tlačiarni trochu oneskorili, za čo sa vám veľmi ospravedlňujeme. Veríme však, že pod stromček dorazia včas aj tie. Urobíme pre to všetko. Ďakujeme za pochopenie. S pozdravom Andrej & Tomáš

P.S. Aktuálne príbehy Šaša Vtipťapa môžete sledovať aj na Instagrame.

Šašo Vtipťapo vznikne! Ďakujeme

Update #2, 30.11.2020

Milé naše podporovateľky, milí podporovatelia,

chceme sa Vám zo srdca poďakovať, že ste podporili vznik našej komiksovej knihy Šašo Vtipťapo a pomohli tak uskutočniť sen, ktorý sme si vymysleli ešte na základnej škole. Kniha je momentálne v tlačiarni a robíme všetko pre to, aby Vám prišla ešte do Vianoc. Taktiež sme pracovali na dokončení ilustrovaných hracích kariet, ktoré sú rovnako už v tlači. Niektorým z Vás sa ešte ozveme osobne, aby sme si upresnili niektoré detaily doručenia. Vďaka tomu, že kampaň na Startlabe bola úspešná a napokon sme dosiahli nie 100, ale až 108% z potrebnej sumy, komiksové knižky bude možné doručiť aj do zariadení na pomoc deťom, ktoré by sa k nim inak nedostali. Šaša môžete medzitým aj naďalej sledovať na instagrame: https://www.instagram.com/sasovtiptapo/
Ešte raz veľká vďaka. Veľmi si to ceníme.
S pozdravom,
Andrej Kolenčík & Tomáš Grečko

Sme v polovici cesty

Update #1, 21.11.2020

Milé podporovateľky, milí podporovatelia,

v prvom rade by sme sa Vám chceli poďakovať za to, že ste podporili vznik komiksovej knižky Šašo Vtipťapo. Už teraz sa tešíme, ako na jej stránkach ožijú Šašo, Kráľko, kráľovná Marta, dráčik Rocky či medzinárodne uznávaný zločinec Fantomas.
Do skončenia kampane na Startlabe momentálne ostáva 6 dní a zatiaľ sa nám podarilo vyzbierať 49%. Aby sa tento náš spoločný cieľ naplnil, mali by sme na Vás ešte jednu malú prosbu. Chceli by sme Vás poprosiť, aby ste informáciu o zbierke zazdieľali na Vašich sociálnych sieťach, prípadne preposlali mailom Vašim známym, ktorí na sociálnych sieťach nie sú (veríme, že existujú aj takí), aby sa informácia včas dostala k čo najviac ľuďom. Blížia sa Vianoce a boli by sme radi, ak by ste si Šaša pod stromčekom našli Vy aj vaši blízki. Dokázať to môžeme iba s Vašou pomocou, ktorú si nesmierne ceníme.
Ďakujú a pozdravujú
Tomáš Grečko & Andrej Kolenčík
P.S. Ako bonus Vám posielame zatiaľ nepublikovaný začiatok príbehu "Šaša Vtipťapa a falošných správ" (ako sa tento príbeh skončí, sa dozviete v knihe). Tak hor sa do Tramtárie!

Podporovatelia

👤 Juraj Péč

💬 Držím palce Andrej!

20 €

👤 Miš Mihalyi & Štumpf Dav

🎁 Komiksová kniha s venovaním autorov s doručením do ČR

15 €

👤 Branislav Lengyel

🎁 Komiksová kniha s venovaním autorov s doručením do ČR

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Komiksová kniha s venovaním autorov a balíčkom originálnych sedmových kariet

19 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Komiksová kniha s venovaním autorov a balíčkom originálnych sedmových kariet

20 €

👤 Andrea Pukova

20 €

👤 Michaela Lojová Lojová

🎁 Komiksová kniha s venovaním autorov

12 €

👤 Peter Jančárik

🎁 Komiksová kniha s venovaním autorov a balíčkom originálnych sedmových kariet

19 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Komiksová kniha s venovaním autorov

12 €

👤 Sona Dankova

🎁 Komiksová kniha s venovaním autorov

12 €

👤 Ivana Chromikova

🎁 Komiksová kniha s venovaním autorov

💬 Mozeme mi prosim poslat knizku aj do Svedska? Ked to pojde, tak vam jasne ze poslem extra postovne na ucet

12 €

👤 Andrej Nestina

🎁 Komiksová kniha s venovaním autorov a balíčkom originálnych sedmových kariet

💬 Riadny ulet ????

19 €

👤 Andrej Juráš

65 €

👤 Michaela Blazek

🎁 Komiksová kniha s venovaním autorov

💬 :)

20 €

👤 Zuzana Jankovičová

🎁 Komiksová kniha s venovaním autorov a balíčkom originálnych sedmových kariet

💬 Prosííím dá sa aj osobný odber ? :)

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Komiksová kniha s venovaním autorov

12 €

👤 jenka korbellova

🎁 Komiksová kniha s venovaním autorov

12 €

👤 Pavel Tehlar

🎁 Komiksová kniha + ročné predplatné časopisu Bublina

26 €

👤 Zuzana Pacakova Pacakova

🎁 Komiksová kniha s venovaním autorov

💬 Ste super, drzim vam palceee!

12 €

👤 Katarina Cimbalistova Cimbalistova

🎁 Komiksová kniha s venovaním autorov

12 €

👤 Milan Kokavec Kokavec

🎁 Komiksová kniha s venovaním autorov

💬 Výborne - len tak ďalej!

12 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Komiksová kniha + ročné predplatné časopisu Bublina

26 €

👤 Tomáš Zverbík

🎁 Komiksová kniha s venovaním autorov a balíčkom originálnych sedmových kariet

19 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Komiksová kniha s venovaním autorov

12 €

👤 Katarína Mišovičová

🎁 Komiksová kniha + ročné predplatné časopisu Bublina

26 €

👤 Zuzana Dzurindova

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Komiksová kniha s venovaním autorov

12 €

👤 Alžbeta Garajová

🎁 Komiksová kniha s venovaním autorov

12 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Komiksová kniha s venovaním autorov

24 €

👤 Tereza Hlavatá

🎁 Komiksová kniha s venovaním autorov

30 €

   1 2 3 4 ... 5

Autori

Miesto realizácie projektu

Bratislavský kraj

Admiral Films

Admiral Films

Admiral Films je značka Andreja Kolenčíka ktorá sa venuje produkcii a réžii autorských filmov, dokumentov a taktiež videoklipov a animácií. Zastrešuje aj tvorbu dizajnu, grafiky a komiksu.

Vyúčtovanie

Knihu Šašo Vtipťapo sa nám vďaka Startlabu podarilo vydať a zrealizovať v počte 500 kusov. Po naskladnení z tlačiarne sme knihu okamžite začali zasielať podporovateľom, aby sme stihli termín doručenia do vianoc. Až na jeden prípad (kedy zásielku stratila pošta) sa nám to podarilo a kniha bola doručená všetkym podporovateľom načas. S adresátkou sme však v kontakte a komunikujeme aj s poštou, aby jej túto stratenú (medzičasom nájdenú) zasielku doručila čo najskôr. Taktiež sa nám ako mladému a žačínajucemu vydavateľstvu podarilo dostať do riadnej distribúcie (firma Partner Technic) a tak je momentálne dostupná v mnohých knihkupectvách po celom Slovensku. Ako jednu z odmien sme tlačili aj ilustrované karty. Pri nich sme mali problem s tlačiarňou, kedže sme tlačili inde než knihu a bohužial nám karty prišli s vytlačenou vadou. Tento týždeň nám však po mesiaci schválili reklamáciu a tak sa karty tlačia opätovne a zašleme ich podporovateľom hneď ako prídu.

Tlač knihy
2 572
Tlač ilustrovaných kariet
1 740
Náklady spolu
4 312

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Komiksová kniha s venovaním autorov s doručením do ČR
Komiksová kniha s venovaním autorov s doručením do ČR

Minimálna výška príspevku

15

Doručenie do Českej republiky.

Doručenie: do Vianoc

Komiksová kniha s venovaním autorov a balíčkom originálnych sedmových kariet
Komiksová kniha s venovaním autorov a balíčkom originálnych sedmových kariet

Minimálna výška príspevku

19

Pamätáte si ešte na školské výlety? A na to, čo nesmie chýbať v autobuse na zadných sedadlách? Správne, sedmové karty, s ktorými vyhráte olympijského faraóna, sedmu aj mariáš. Tieto sedmové karty sú jediné oficiálne povolené karty na kráľovskom dvore kráľa Artura. Pre doručenie platia rovnaké pravidlá ako pri predchádzajúcej odmene.

Doručenie: do Vianoc

Komiksová kniha + ročné predplatné časopisu Bublina
Komiksová kniha + ročné predplatné časopisu Bublina

Minimálna výška príspevku

26

Chcete zábavu vyvážiť niečím poučným? Šašo Vtipťapo a ročné predplatné populárno-náučného časopisu Bublina sú to pravé orechové. Bublina vychádza raz štvrťročne alebo inak povedané – štyrikrát ročne. Témy zahŕňajú takpovediac celý vesmír od hudby, športu, ekológie, vedy a histórie až po poučné či vtipné komiksy, aktivity a hry. Do časopisu prispieva množstvo kvalitných slovenských autorov. Viac na www.bublinacasopis.sk.

Doručenie: do Vianoc

Extra radosť pre školu/nemocnicu a pod.
Extra radosť pre školu/nemocnicu a pod.

Minimálna výška príspevku

500

Detských zariadení, kde by sa nejaká tá zábava navyše zišla, je na Slovensku neúrekom. Pomôžte nám preto urobiť dobrý skutok. Chceme rozdať náš komiks tým, ktorí si ho do kníhkupectva kúpiť neprídu. Vami zvolenému zariadeniu na Slovensku, ktoré sa stará o deti (môže ísť o školu, detské oddelenie nemocnice, detský domov a pod.), osobne doručíme 30 kusov komiksov a hracie karty.

Doručenie: V roku 2021, ihneď ako to pandémia umožní

Mini radosť pre školu/nemocnicu a pod.
Mini radosť pre školu/nemocnicu a pod.

Minimálna výška príspevku

150

Detských zariadení, kde by sa nejaká tá zábava navyše zišla, je na Slovensku neúrekom. Pomôžte nám preto urobiť dobrý skutok. Chceme rozdať náš komiks tým, ktorí si ho do kníhkupectva kúpiť neprídu. Vami zvolenému zariadeniu na Slovensku, ktoré sa stará o deti (môže ísť o školu, detské oddelenie nemocnice, detský domov a pod.), osobne doručíme 10 kusov komiksov a hracie karty.

Doručenie: Doručenie: V roku 2021, ihneď ako to pandémia umožní

Komiksová kniha s venovaním autorov
Komiksová kniha s venovaním autorov

Minimálna výška príspevku

12

Plnofarebná, plnozábavná komiksová kniha sa poľahky zmestí do školskej tašky – opakovane. Je to skvelý darček za vysvedčenie alebo za umyté zuby. Čítanie komiksov rozvíja fantáziu, niekedy až pribujnú. Knižku doručíme v rámci Slovenska.

Doručenie: do Vianoc