Spoločenská hra v iks dejstvách

Spoločenská hra v iks dejstvách

Stolová divadelná hra pre všetkých fanúšikov divadla. Viete, že Michal Dočolomanský bol vyučený automechanik? Že Vášáryové sú dve a obe aj herečky? Alebo ktoré predstavenie sa ako prvé v Bratislave počas Nežnej revolúcie nehralo? Podporte náš startlab a preskúmajte slovenské divadlo. Ďakujeme!

Divadlo
História
Spoločenská hra v iks dejstvách
Získaná suma
120%

9 638 €

z cieľovej sumy
8 000 €

Kampaň bola

úspešná

O projekte

Sme skupina divadelníkov a pripravujeme spoločenskú hru o slovenskom divadle. Hru vydávame sami pre vás, aby divadlo nebola len nedostupná budova, ale aby každý mohol nahliadnuť do zákulisia, histórie a celkového fungovania magického organizmu. Hru chceme vydať pri príležitosti 100. výročia vzniku SND, ktoré je zároveň oslavou storočnice slovenského profesionálneho divadla. Pomôžte nám, aby sme hru mohli vydať v čo najvyššom náklade a priblížiť tak slovenské divadlo všetkým.

Určite poznáte vedomostné spoločenské hry, napríklad o dejinách Slovenska, Európy, ale aj o filmoch alebo prírode. O divadle sme takúto hru nenašli, tak sme si povedali, že práve teraz, keď naše divadlo oslavuje okrúhle narodeniny, ju spravíme sami.

Sme ľudia, ktorí majú radi divadlo. Je našou profesiou, hoci každý z nás pôsobí v inej oblasti – Max je režisér, Miro dramaturg, Martina je divadelná kritička a historička a Lucka je primárne grafička a šperkárka, Saša art designerka, ale dievčatá sú čím ďalej, tým častejšie aj scénografky a kostýmové výtvarníčky.

Spoločne sme si uvedomili, že sto rokov je dosť na to, aby sa udialo veľmi veľa zaujímavého, aby vznikli diela a zrodili sa osobnosti, ktoré ovplyvnili a ovplyvňujú našu spoločnosť. Viete ako vzniká divadelné predstavenie? Poznáte našich divadelných tvorcov a tvorkyne, obľúbené herečky a hercov alebo prelomové udalosti? Orientujete sa v divadelných pojmoch? Formou spoločenskej hry sa dostanete bližšie ku všetkým informáciám. Mnohé z nich každý pozná, ale natrafíte aj na také, o ktorých ste ani netušili.

Okrem obsahovej stránky nezanedbávame ani vizuálnu. Naše dizajnérky pracujú čo najviac bezodpadovo a ekologicky. Ich výtvarná koncepcia zohľadňuje obsah, preto namiesto figúrok používame stoličky (bez plastu!) alebo látkový hrací plán, ktorý pripomína oponu.

O hre

Pripravujeme pre vás Spoločenskú hru v iks dejstvách, ktorá bude mať tri herné verzie, pomocou ktorých nahliadnete do všetkých zákutí divadla. Základná – vedomostná verzia funguje na princípe otázok a odpovedí, ktoré pokrývajú 100 rokov slovenského divadla na celom Slovensku. 1200 otázok je rozdelených do šiestich kategórií – divadelné hry, dejiny, tvorcovia a tvorkyne, herečky a herci, fotografie a pojmy. V troch kolách si preveríte svoje vedomosti vo všetkých kategóriách.

Pri druhej, zábavnej alebo „párty" verzii, prejdete formou rôznych hravých úloh celým skúšobným procesom divadelnej inscenácie. Od výberu textu cez prvú čítačku, návrh scény a kostýmov, hereckú skúšku, ale aj cez získavanie financií až k premiére.

Posledná verzia hry je „Časová priamka", pri ktorej vo vymedzenom čase zoraďujete udalosti na základe fotografií na časovú priamku.

Okrem hmatateľného produktu – spoločnskej hry – pripravujeme aj sériu verejných hraní v rôznych divadlách po Slovensku. V praxi to bude vyzerať asi tak, že sa stretneme s divákmi a diváčkami v kaviarni divadla a spoločne si zahráme hru. Pomôžeme s odpoveďami na komplikovanejšie otázky, pobavíme sa o kontextoch a spoločne sa zabavíme pri dobrom drinku. Crowdfundingujeme však len na materiálne pokrytie hry.

Bez vás to nepôjde

Ako to už v divadle chodí, nemáme zatiaľ žiadneho sponzora ani podporu „zhora". Každý z nášho tímu spolupracuje na hre len vo svojom voľnom čase a bez nároku na honorár. Robíme to preto, pretože veríme, že takýto projekt má zmysel. Peniaze, ktoré zháňame, použijeme iba na pokrytie základných nákladov, ako je materiál, výroba a propagácia. Okrem informačnej a zábavnej hodnoty, ktorú vďaka svojmu know-how dodáme my, by sme chceli, aby bola hra aj dizajnovo príťažlivá a kvalitná. A keďže nejde o bežný produkt a chceli by sme hru vydať v čo najväčšom množstve, potrebujeme vašu pomoc.

Autori

Max Sobek

Vyštudoval divadelnú réžiu na DF VŠMU. Je divadelný influencer a oddaný divák. Okrem réžie viacerých scénických čítaní má za sebou tvorbu zopár inscenácií, na škole zarezonovali tituly Ticho alebo Len koniec sveta. Taktiež režíroval lecture-performance Podenky v Štúdiu 12. Absolvoval asistentskú stáž v Národním divadle Praha. Zúčastňuje sa na mnohých divadelných festivaloch a konferenciách. Vo voľnom čase si privyrába ako barman. Orientuje sa na súčasné divadlo, ktoré otvára témy, akými sa sám zaoberá v súkromnom živote, aby tak mohol vyjadriť svoj pohľad na svet. Má slabosť pre nemecké, ale aj každé iné dobré divadlo. Momentálne sa venuje písaniu grantov a prekladaniu z nemčiny. Je zakladateľom Divadla iks o.z.

Miro Dacho

Na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave vyštudoval teóriu a kritiku divadelného umenia, divadelnú réžiu a dramaturgiu. Absolvoval tu doktorandské štúdium. V roku 2018 sa habilitoval. Je pedagógom Katedry réžie a dramaturgie Divadelnej fakulty VŠMU. Autorsky a dramaturgicky spolupracoval s niekoľkými českými divadlami a s väčšinou slovenských profesionálnych divadiel, s viacerými opakovane. Účinkoval v inscenáciách divadla Ludus, Štúdia 12, na DF VŠMU, v Divadle Andreja Bagara v Nitre. Je autorom divadelných hier For Sale a Paperback, pravidelne spolupracuje s Rozhlasom a televíziou Slovenska. V rokoch 2018 – 2019 bol interným dramaturgom Činohry SND. V súčasnosti je interným dramaturgom SKD v Martine. Najčastejšie pracuje v tandeme s režisérom Lukášom Brutovským.

Martina Mašlárová

Divadelná teoretička a kritička, doktorandka a pedagogička na Katedre divadelných štúdií Divadelnej fakulty VŠMU. Stála pri zrode o.z. MLOKi a on-line časopisu www.mloki.sk, zameraného na divadelnú reflexiu, spolupracuje s projektom Monitoring divadiel a s bratislavským Divadelným ústavom, predovšetkým ako redaktorka časopisu kød – konkrétne o divadle, zameraného na profesionálne divadlo. Ako dramaturgička, kurátorka či porotkyňa (ale aj „klikačka" titulkov či editorka programových brožúr a pod.) spolupracovala s festivalmi Dotyky a spojenia, Nová dráma, Divadelná Nitra, Bábková Žilina a i. Taktiež sa venuje neprofesionálnemu divadlu ako redaktorka festivalových denníkov a ako porotkyňa postupových súťaží. Príležitostne prekladá z francúzštiny a angličtiny, momentálne pracuje na preklade knihy Marka Fishera How to Write about Theatre. Rada cestuje – za divadlom aj pre vlastné potešenie.

Lucia Gamanová a Oleksandra Bakushina

Tieto skvelé dievčatá sa starajú o výtvarnú stránku. Lucia Gamanová vyštudovala šperk a grafický dizajn na VŠVU. Oleksandra Bakushina pochádza z Ukrajiny a na VŠVU, po tvorivých skúsenostiach z rôznych katedier, končí svoje štúdium v ateliéri Art design. Obe vystavovali na popredných európskych výstavách, čo svedčí o ich funkčnej a kreatívnej spolupráci.

O projekte

Chcem podporiť!

Páči sa vám projekt, a hoci za vašu podporu nič nečakáte, chcete prispieť. Ľubovoľnou sumou. Ďakujeme!

Vrecková verzia

Minimálna výška príspevku

11

Cestovať so Spoločenskou hrou v iks dejstvách môže byť veľmi jednoduché. Nemusíte so sebou brať celú škatuľu, ale stačí vám 1000 otázok a odpovedí v piatich kategóriách. Ideálne na spoločné cesty vo vlaku a iných dopravných prostriedkoch. Vrecková verzia bude v predaji približne za 14 eur.


Stolová verzia

Minimálna výška príspevku

22

Stolová verzia Spoločenskej hry v iks dejstvách. Obsahuje 3 hracie verzie. 1200 otázok v šiestich kategóriách. Strávte príjemný večer s hrou a vedomosťami.
Stolová verzia bude v predaji za 26,50eur.

Vrecková + stolová verzia

Minimálna výška príspevku

30

Stolovú verziu môžete hrávať v pokoji domova alebo v kaviarni a keď vycestujete, do vrecka si pribaľte vreckovú verziu.

Stolová hra + prehliadka zákulisia divadla alebo cintorína so sprievodom

Minimálna výška príspevku

60

Okrem Spoločenskej hry v iks dejstvách môžete nahliadnuť do reálneho zákulisia SND alebo SKD v Martine. Prípadne o niečo fascinujúcejšia prehliadka môže byť na cintoríne v Slávičom údolí, alebo na Národnom cintoríne v Martine. Viete ako vyzerá prepadlisko alebo kde leží Hana Meličková?


Stolová hra + spoločenský večer s tvorcami

Minimálna výška príspevku

60

Zahrajte sa Spoločenskú hru v iks dejstvách s nami. Nebudete niečo vedieť? My snáď hej. Poradíme vám, do toho podebatujeme a niečo vypijeme. Tešíme sa na vás!

Stolová hra + káva s Michalom Nogom

Minimálna výška príspevku

133

Michal Noga je najnižším slovenským profesionálnym hercom - má 133 cm. Spoznajte ho osobne a dajte si s ním kávu. Hru si s vami asi nezahrá (len vám ju odovzdá), ale podebatujete si nie len o divadle, ale o všetko, čo vám napadne (alebo jemu).

Stolová hra + divadelné tajomstvo

Minimálna výška príspevku

192

V roku 1920 vzniklo SND. História je plná tajomstiev. Zahrajte si Spoločenskú hru v iks dejstvách a odhaľte divadelné tajomstvo.

50% zľava na spoločenskú hru 200 rokov profesionálneho divadla

Minimálna výška príspevku

200

Získajte 50% zľavu na spoločenskú hru pri príležistosti 200 rokov slovenského profesionálneho divadla, ktorú, ak dožijú, vyrobia tí istí tvorcovia v roku 2120.


Milovník bez nárokov

Minimálna výška príspevku

1 920

Ste milovník? A ešte k tomu aj filantrop? Nehanbite sa a podporte nás. Budeme radi. (:


Novinky

Svetlo na konci tunela

Update #5, 06.11.2020

Drahí podporovatelia.

Dávnejšie sme vám písali, že aj napriek meškaniu predpokladáme, že začiatkom októbra by hra mohla byť hotová. Nestalo sa tak. Ospravedlňujeme sa vám za ďalšie meškanie. Správu, ktorú práve čítate sme odkladali, pretože sme verili, že nebude nutná a namiesto nej vám príde už hotová hra. 

Veríme, že všetci chápete do akej situácie sme sa dostali. Korona nás opäť spomalila. Keď sme konečne začali s výrobou jednotlivých komponentov, začali sa problémy s firmami. Komunikácia je náročná nielen kvôli dobe, ale keďže sa snažíme urobiť hru naozaj zaujímavou aj po dizajnovej stránke, naše požiadavky sú pre firmy niekedy príliš náročné. Narážame tiež na problém, že firmy pracujú v obmedzenom režime, preto nestíhajú vybavovať také veľké objednávky ako je tá naša. 
Mrzí nás vzniknutá situácia. 

Napriek tomu sa tešíme, že malými krôčikmi sa naozaj blížime ku koncu procesu. Minulý týždeň sa nám podarilo vytlačiť hrací plán, figúrky majú dohodnutý termín farbenia a končene sme prišli na správnu technológiu, ako vyrobiť krabicu. 

My stále veríme, že to bude stáť za to a vážime si vašu podporu. Verte aj vy, robíme všetko pre to, aby sme hru najneskôr do Vianoc dokončili a rozdistribuovali. 

Ak sa už nestane žiadna katastrofa, uvidíme sa pod stromčekom! 

 

Pozdravuje a pekný deň praje: 
Max Sobek za Divadlo iks. 

Unavená, ale šťastná O. Bakushina s hracím plánom v ruke - jeseň, 2020, kolorizované

Už o chvíľu vo vašich rukách

Update #4, 19.08.2020

Milí naši podporovatelia, fanúšikovia divadla!

Viacerí z vás ste nám opodstatnene písali, kedy bude Spoločenská hra v iks dejstvách hotová. Vaše otázky sú namieste, pretože ubehol už dlhší čas od uzavretia kampane.

Žiaľ, neprebieha všetko tak ako sme si predstavovali. Prosíme, odpustite nám to. Hru máme po obsahovej stránke pripravenú skoro celú. Rovnako aj jej dizajn. Problémy však nastávajú pri realizácii. Keďže chceme, aby hra nebola zaujímavá len svojím obsahom, ale aj jej vizuálom, vyrábame každú jej časť inde - niekde majú lepší papier, inde látky a v ďalšej firme zas vedia vyrobiť úžasné krabice. To však zaberá veľa času, pretože každý materiál musí prejsť skúškou, ktorá nie vždy vyjde, preto hľadáme nový materiál a to nám berie čas. Nehovoriac o koronapauze, kedy sa nám celý proces na chvíľu zastavil. Verte však, že sa posúvame a už to nebude dlho trvať a Spoločenská hra v isk dejstvách bude na svete.

Vďaka úžasnej sume, ktorou ste prispeli, podpore Fondu na podporu umenia a Nadácii mesta Bratislava máme k dispozícii dosť peňazí, aby hra bola naozaj kvalitným vzdelávacím ale aj umeleckým kúskom.

Očakávať ju môžete na jeseň, približne začiatkom októbra. Pre tých, ktorí si ju nestihli predobjednať tu, na Startlabe - nezúfajte. Na jeseň sa objaví v obchodoch, takže môžete plánovať vianočné darčeky.

Ďakujeme, že ste s nami. Tešíme sa rovnako ako vy na to, keď bude Spoločenská hra v iks dejstvách rozložená u vás doma.

Pozdravuje Divadlo iks.

ĎAKUJEME

Update #3, 14.05.2020

Dnes bola naša kampaň na Startlabe úspešne ukončená. Všetkým vám patrí veľká vďaka! Vyzbierali sme neskutočných 9567 eur a teda dosiahli až 120%, čo sme ani v najlepších snoch nečakali. To všetko vďaka úžasným 366 podporovateľom. ????????????
Naša cesta však ešte nie je na konci a čaká nás veľa práce. Predpokladáme, že v lete by mohla hra už kompletne existovať. O všetkom vás budeme včas informovať.

Ďakujeme, že ste s nami a že môžeme spolu takýmto spôsobom osláviť 100 rokov slovenského profesionálneho divadla. ????


Ideme do finále!

Update #2, 11.05.2020

Je to neuveriteľné, ale vyzerá to tak, že sa nám podarí vyzvierať obrovskú sumu. Všetkým vám patrí veľké ďakujeme.

Ostávajú nám dva a pol dňa. Potom sa však naša práca a úsilie nekončí. Startlabové peniaze sú len malá časť z rozpočtu na hru. Ďalej sa budeme snažiť získať prostriedky na výrobu, aby sme mohli vydať Spoločenskú hru v iks dejstvách v čo najväčšom počte.

Vaše hry, ktoré ste si objednali, môžete očakávať v priebehu leta. Trvá nám to dlhšie ako sme predpokladali, ale asi nemusíme vysvetľovať, účinkovanie Covidu-19... Nemusíte sa však obávať, určite sa k vám dostanú.

Budeme radi, ak o nás ešte tieto dva dni poviete známym, prípadne nás zazdieľate.

Ďakujeme za podporu a tešíme sa, keď sa všetci uvidíme v divadle alebo aspoň pri hraní Spoločenskej hry v iks dejstvách.

Vaše Divadlo iks.

Štvrtina je za nami! Ďakujeme.

Update #1, 14.03.2020

Ďakujeme za podporu všetkým doterajším podporovateľom. Sme veľmi radi, že sa nám podarilo presvedčiť vás. Avšak - pokračujeme. Cesta pred nami je ešte dlhá. Budeme radi, ak sa o nás zmienite aj známym.

Ani v čase karantény nezaháľame, či v príprave otázok, či v príprave dizajnu. Porzite si prvé skúšky tlače. (:

Podporovatelia

👤 Dominika Greššová

🎁 Stolová verzia

22 €

👤 Daniela Brezániová

🎁 Stolová verzia

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Vrecková verzia

11 €

👤 miro nota

🎁 Stolová verzia

22 €

👤 Roland Krausz

🎁 Stolová verzia

22 €

👤 Jozef Snopko

🎁 Stolová verzia

22 €

👤 Res Frlajsová

🎁 Vrecková + stolová verzia

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Stolová verzia

22 €

👤 Klaudia Klembarová

🎁 Stolová verzia

25 €

👤 Monika Michnová

🎁 Vrecková + stolová verzia

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

5 €

👤 Zuzana Andelová

🎁 Vrecková + stolová verzia

30 €

👤 Svetlana Waradzinová

🎁 Stolová hra + divadelné tajomstvo

💬 Tešíme sa s Almou K.na divadelné tajomstvo sw*

192 €

👤 Eva Gribová

🎁 Stolová verzia

22 €

👤 Richard Gorčík

🎁 Vrecková + stolová verzia

30 €

👤 Zuzana Palenčíková

🎁 Stolová verzia

22 €

👤 Mária Haladová

🎁 Stolová verzia

22 €

👤 Denisa Dopirakova

🎁 Stolová verzia

💬 :)

22 €

👤 Martina Futejová

🎁 Vrecková + stolová verzia

30 €

👤 Katarína Raškovičová

🎁 Stolová verzia

22 €

👤 Hana Kopkášová

🎁 Vrecková + stolová verzia

30 €

👤 Zuzana Kostovčáková

🎁 Vrecková + stolová verzia

💬 Konečne hra pre mňa! :)

30 €

👤 Jana Hanešová

🎁 Stolová verzia

22 €

👤 Martina Širáňová

🎁 Stolová verzia

22 €

👤 Kristína Veselá

🎁 Vrecková + stolová verzia

30 €

👤 Dominika Dobrocka

🎁 Stolová verzia

💬 Dobrý deň, už som si objednala vreckovú verziu pred nejakým časom, môžete ich teda poslať aj s touto stolovou verziou spolu. Dakujem krásne!

22 €

👤 Alexandra Vičanová

🎁 Vrecková + stolová verzia

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Stolová verzia

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Vrecková verzia

11 €

👤 Zuzana Šnircová

🎁 Vrecková verzia

11 €

   1 2 3 4 ... 13

Autori

Miesto realizácie projektu

Bratislavský kraj

Divadlo iks

Divadlo iks

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Chcem podporiť!

Páči sa vám projekt, a hoci za vašu podporu nič nečakáte, chcete prispieť. Ľubovoľnou sumou. Ďakujeme!

Vrecková verzia

Minimálna výška príspevku

11

Cestovať so Spoločenskou hrou v iks dejstvách môže byť veľmi jednoduché. Nemusíte so sebou brať celú škatuľu, ale stačí vám 1000 otázok a odpovedí v piatich kategóriách. Ideálne na spoločné cesty vo vlaku a iných dopravných prostriedkoch. Vrecková verzia bude v predaji približne za 14 eur.


Stolová verzia

Minimálna výška príspevku

22

Stolová verzia Spoločenskej hry v iks dejstvách. Obsahuje 3 hracie verzie. 1200 otázok v šiestich kategóriách. Strávte príjemný večer s hrou a vedomosťami.
Stolová verzia bude v predaji za 26,50eur.

Vrecková + stolová verzia

Minimálna výška príspevku

30

Stolovú verziu môžete hrávať v pokoji domova alebo v kaviarni a keď vycestujete, do vrecka si pribaľte vreckovú verziu.

Stolová hra + prehliadka zákulisia divadla alebo cintorína so sprievodom

Minimálna výška príspevku

60

Okrem Spoločenskej hry v iks dejstvách môžete nahliadnuť do reálneho zákulisia SND alebo SKD v Martine. Prípadne o niečo fascinujúcejšia prehliadka môže byť na cintoríne v Slávičom údolí, alebo na Národnom cintoríne v Martine. Viete ako vyzerá prepadlisko alebo kde leží Hana Meličková?


Stolová hra + spoločenský večer s tvorcami

Minimálna výška príspevku

60

Zahrajte sa Spoločenskú hru v iks dejstvách s nami. Nebudete niečo vedieť? My snáď hej. Poradíme vám, do toho podebatujeme a niečo vypijeme. Tešíme sa na vás!

Stolová hra + káva s Michalom Nogom

Minimálna výška príspevku

133

Michal Noga je najnižším slovenským profesionálnym hercom - má 133 cm. Spoznajte ho osobne a dajte si s ním kávu. Hru si s vami asi nezahrá (len vám ju odovzdá), ale podebatujete si nie len o divadle, ale o všetko, čo vám napadne (alebo jemu).

Stolová hra + divadelné tajomstvo

Minimálna výška príspevku

192

V roku 1920 vzniklo SND. História je plná tajomstiev. Zahrajte si Spoločenskú hru v iks dejstvách a odhaľte divadelné tajomstvo.

50% zľava na spoločenskú hru 200 rokov profesionálneho divadla

Minimálna výška príspevku

200

Získajte 50% zľavu na spoločenskú hru pri príležistosti 200 rokov slovenského profesionálneho divadla, ktorú, ak dožijú, vyrobia tí istí tvorcovia v roku 2120.


Milovník bez nárokov

Minimálna výška príspevku

1 920

Ste milovník? A ešte k tomu aj filantrop? Nehanbite sa a podporte nás. Budeme radi. (: