"Miss lúčny kvietok" - detská rozprávková náučná kniha

"Miss lúčny kvietok" - detská rozprávková náučná kniha

Detská kniha o lúčnych kvetoch – malá encyklopédia rastlín písaná formou rozprávky, ktorá otvorí srdce nejedného malého, ale aj dospelého čitateľa

Ekológia
Literatúra
Získaná suma
11%

448 €

z cieľovej sumy
4 000 €

Kampaň skončená, cieľovú sumu sa nepodarilo naplniť.

O projekte

Jedinečná rozprávková kniha „Miss lúčny kvietok" svojím citlivým pohľadom na krásu prírody dáva čitateľom priestor na to, aby sa v myšlienkach vrátili na miesta, kde bolo krásne a kde sa cítili dobre. Je to kniha, ktorá deťom a ich rodičom umožní zaujímavou a jedinečnou formou získať pravdivé informácie o malej časti prírody – o lúčnych kvetoch. Je prvou zo série kníh o prírode: „Príbehy z Čarovnej lúky". Malej krehkej detskej duši otvárame touto knihou bránu do sveta prírody a ako najlepšiu formu sme zvolili rozprávku.

Nejde iba o klasickú rozprávkovú knihu. Jej jedinečnosť spočíva v tom, že je to malá encyklopédia rastlín, písaná formou rozprávky. V knihe deti nájdu rôzne informácie o rastlinách, ako je ich vzhľad, farba, kde rastú, účinky na ľudský organizmus či spôsoby ich ochrany.

Dej sa odohráva na kúzelnom mieste, lúke plnej zázrakov, ktorú pre jej vzácnosť a jedinečnosť ochraňujú tri dobré víly. Na tejto lúke usporiadali pre kvietky súťaž naozaj nezvyčajnú – súťaž krásy lúčnych kvetov. Príbehom čitateľov sprevádzajú dvaja neobvyklí priatelia - milá margarétka a nevrlý bodliak.

Deti sa postupne oboznamujú s lúčnymi kvetmi, ktoré sa predstavujú ako ľudia na súťaži krásy so všetkými ich vlastnosťami, schopnosťami a originalitou. Čítaním knihy sa deti stávajú súčasťou príbehu ako obecenstvo na súťaži krásy. Pritom sa dozvedia množstvo informácií o ochrane prírody bez toho, aby si to uvedomili. Pozornosť detí je počas čítania udržiavaná sériami otázok z príbehu.



Dôležitou súčasťou knihy sú ilustrácie, pomocou ktorých majú deti možnosť vidieť, ako kvety vyzerajú v skutočnosti, ale samozrejme sa s nimi oboznámia aj v podobe pre deti zaujímavejšej. Ilustrácie sú také vierohodné, že ani trojročným deťom nerobí problém spoznať kvety vo voľnej prírode.

Kniha je určená deťom od 3 do 10 rokov, no môže byť poučná nielen pre deti, ale aj pre rodičov a starých rodičov. Vhodnosť textov pre deti bola konzultovaná s odborníkmi, ktorí s deťmi pracujú, teda s pedagógmi. Kniha Vám na svojich 44 stranách ponúkne viac ako 60 jedinečných ilustrácií a bude viazaná v pevnej väzbe formátu A4 naležato.



Citát z knihy

"Niektoré sú obyčajné, iné vzácne a chránené. Mnohé sú liečivé, ďalšie sú považované za burinu a niektoré sú dokonca jedovaté. Všetky tieto kvety však majú na lúkach svoje miesto a význam. Dozviete sa o nich mnoho zaujímavostí, o ktorých ste možno vôbec netušili. Vďaka vílam, ktoré sú ochrankyne a strážkyne Čarovnej lúky, spoznáte kvietky trochu inak, než ste zvyknutí. Pomocou čarovnej moci víl, našich porotkýň, ich uvidíte v nezvyčajnej, kúzelnej podobe."




Prečo projekt vznikol?

Ľudia, zavalení množstvom práce a povinností, strácajú kontakt s prírodou a prestávajú si ju vážiť. Nekontrolovaný výrub stromov, nielen na Slovensku, pytliactvo, klimatické zmeny, porozhadzované odpadky, hluk v lese a množstvo ďalších negatívnych vplyvov môžu zapríčiniť ekologickú katastrofu. Mnohí ľudia si tento problém začali uvedomovať a robiť prvé kroky k zastaveniu tohto procesu. Ani nám nie je ľahostajný osud našej planéty a stále pribúdajúce množstvo ohrozených alebo chránených druhov rastlín a živočíchov.

Touto knihou upozorňujeme na vzniknutú situáciu a na problémy týkajúce sa ochrany životného prostredia, a to osvetou u detí. U detí, ktoré vnímaním problémov súvisiacich s ochranou prírody od útleho detstva, môžu stav životného prostredia v budúcnosti ovplyvniť a aj zmeniť. Naším zámerom je odtrhnúť aspoň na malú chvíľu deti v 21. storočí od mobilov a tabletov a vrátiť im do rúk klasickú knihu.

Kniha "Miss lúčny kvietok" je iba začiatok. Máme v pláne osloviť deti aj v iných oblastiach ochrany prírody, ako sú klimatické zmeny, problémy odpadov, lesná zver, huby, vtáky a pod., opäť formou rozprávkovej knihy. Možno sa nám spoločne podarí vybudovať u detí pozitívny vzťah i lásku k prírode a ich prístup k jej ochrane bude prospešný pre celé ľudstvo.



Dovoľte nám, aby sme sa predstavili

Autorkou knihy je Iveta Cholevová Nádaská a o ilustrácie sa postarala Silvia Nosálová. Naším cieľom je postupne

R O Z D A Ť

deťom v každom okrese Slovenska 1000 kníh „Miss lúčny kvietok". Samozrejme, uvedomujeme si, že vyzbierať peniaze na tlač toľkých kníh nie je možné. Potrebujeme iba finančné prostriedky na rozbeh tohto projektu, zvyšné zabezpečíme podnikateľskou činnosťou.

Financie vyzbierané prostredníctvom Startlab, použijeme na tlač úvodných 1000 ks kníh, ktoré budeme deťom postupne rozdávať prostredníctvom škôl a centier voľného času vo vybraných okresoch Slovenska a na odmeny pre podporovateľov. V prípade úspešnosti projektu sa deti majiteľmi kníh stanú najneskôr o 3 mesiace. Akékoľvek financie navyše budú použité na navýšenie počtu vytlačených kníh, aby sme ich mohli rozdať čo najviac.



Ako to všetko začalo

Pôvodne som ekonómka, momentálne majiteľka začínajúceho vydavateľstva a reklamnej agentúry. Nie som žiadna spisovateľka ani autorka bestsellerov, ale mám rada prírodu a prechádzky v nej. Robím mobilom fotografie asi každej trávy, kvetu, hada či pavúka, ktorého na potulkách prírodou stretnem. Napadlo mi, zapísať si tieto zážitky, a tak som začala dávať svoje poznatky a skúsenosti na papier – po ruke bol baliaci. Doteraz ho mám odložený. Nakoniec som mala toľko príbehov, že by sa z toho dala napísať kniha. Prepísala som tieto poznámky do počítača, a tak začala vznikať kniha "Miss lúčny kvietok". Postupne som príbeh vylepšovala, až dostal svoju konečnú podobu. Popri mojej bežnej práci to trvalo tri roky.

Život mu ale dali až ilustrácie od Silvie vďaka jej talentu a schopnosti pozrieť sa na príbeh detskými očami. Hneď pochopila a vytušila, čo som chcela príbehom povedať. Deti tak môžu vidieť kvety v rozprávkovej a reálnej podobe zároveň. Skutočnosť, že knihu ilustrovala práve Silvia, bola úplná náhoda. Vôbec som netušila, koho oslovím, aby knihu ilustroval. Pri náhodnom stretnutí so Silviou som sa jej mimochodom na to spýtala. A akú som dostala odpoveď na otázku: „Nevieš o niekom, kto vie pekne kresliť a nakreslil by mi obrázky do knihy?" Odpoveď bola: „Predsa ja."

Tľapli sme si a po nejakom čase bola kniha na svete. Teraz mám v hlave ďalšiu otázku: „Kde zoberiem financie na jej tlač?"

A tak som tu, na StartLabe, prezentujem svoj projekt a s malou dušičkou dúfam, že moja myšlienka osloví aj ďalších ľudí. Takých, ktorým osud našej planéty nie je ľahostajný.



Ako môžete náš projekt podporiť?

Ak sa Vám kniha páči a máte možnosť prispieť na jej tlač akoukoľvek sumou, potešíte nielen nás, autorov knihy. Tento Váš dobrý počin bude odmenený iskričkami v detských očiach pri jej čítaní. Veľmi si vážime Vašu pomoc, preto máme pripravenú pre Vás odmenu v podobe darčekov aj s donáškou priamo k Vám domov, ako pamiatku na podporu niečoho,

čo má zmysel.


Ď A K U J E M E

O projekte

Chcem podporiť!

Páči sa vám projekt, a hoci za vašu podporu nič nečakáte, chcete prispieť. Ľubovoľnou sumou. Ďakujeme!

Kniha "Miss lúčny kvietok"

Minimálna výška príspevku

15

Príjmite od nás úprimné poďakovanie a darček v podobe jednej knihy "Miss lúčny kvietok" doručenej kuriérom priamo k Vám.

2 x kniha "Miss lúčny kvietok"

Minimálna výška príspevku

27

Príjmite od nás úprimné poďakovanie a darček v podobe dvoch kníh "Miss lúčny kvietok" doručených kuriérom priamo k Vám.

2 x kniha "Miss lúčny kvietok" a k tomu hrnček s motívom z knihy

Minimálna výška príspevku

39

Príjmite od nás úprimné poďakovanie a darček v podobe dvoch kníh "Miss lúčny kvietok" a hrnčeka s motívom z knihy, doručeného kuriérom priamo k Vám.

2 x kniha "Miss lúčny kvietok" a k tomu 2 hrnčeky s motívmi z knihy

Minimálna výška príspevku

59

Príjmite od nás úprimné poďakovanie a darček v podobe dvoch kníh "Miss lúčny kvietok" a dvoch hrnčekov s motívmi z knihy, doručeného kuriérom priamo k Vám.

2 x kniha "Miss lúčny kvietok", z toho jedna s podpisom autorky a k tomu súprava vankúšika a hrnčeka s motívom z knihy

Minimálna výška príspevku

85

Príjmite od nás úprimné poďakovanie a darček v podobe dvoch kníh "Miss lúčny kvietok", z toho jedna bude s podpisom autorky a súpravu vankúšika a hrnčeka s motívom z knihy, doručeného kuriérom priamo k Vám.

Podporovatelia

👤 Richard Trevithick

💬 Všetko najlepšie Silvia

20 €

👤 Jana Kičinová

🎁 Kniha "Miss lúčny kvietok"

15 €

👤 Barbora Resutíková

💬 Krásny projekt :)

5 €

👤 Kristina Ivanova

🎁 Kniha "Miss lúčny kvietok"

15 €

👤 Lukáš Lauda

🎁 Kniha "Miss lúčny kvietok"

15 €

👤 Anna Žideková

🎁 Kniha "Miss lúčny kvietok"

15 €

👤 jana hejhalova

🎁 2 x kniha "Miss lúčny kvietok", z toho jedna s podpisom autorky a k tomu súprava vankúšika a hrnčeka s motívom z knihy

85 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha "Miss lúčny kvietok"

15 €

👤 V A

40 €

👤 Marianna Molnarova

🎁 2 x kniha "Miss lúčny kvietok" a k tomu 2 hrnčeky s motívmi z knihy

59 €

👤 Zuzana S

🎁 2 x kniha "Miss lúčny kvietok" a k tomu hrnček s motívom z knihy

39 €

👤 Anonymný podporovateľ

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

10 €

👤 D P

10 €

👤 Jana Jantar

10 €

👤 Anonymný podporovateľ

15 €

👤 Radoslav Choleva

10 €

👤 Anonymný podporovateľ

10 €

👤 Anonymný podporovateľ

10 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha "Miss lúčny kvietok"

20 €

👤 Jana Jantar

🎁 Kniha "Miss lúčny kvietok"

15 €

Autori

Iveta Cholevová

Iveta Cholevová

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Chcem podporiť!

Páči sa vám projekt, a hoci za vašu podporu nič nečakáte, chcete prispieť. Ľubovoľnou sumou. Ďakujeme!

Kniha "Miss lúčny kvietok"

Minimálna výška príspevku

15

Príjmite od nás úprimné poďakovanie a darček v podobe jednej knihy "Miss lúčny kvietok" doručenej kuriérom priamo k Vám.

2 x kniha "Miss lúčny kvietok"

Minimálna výška príspevku

27

Príjmite od nás úprimné poďakovanie a darček v podobe dvoch kníh "Miss lúčny kvietok" doručených kuriérom priamo k Vám.

2 x kniha "Miss lúčny kvietok" a k tomu hrnček s motívom z knihy

Minimálna výška príspevku

39

Príjmite od nás úprimné poďakovanie a darček v podobe dvoch kníh "Miss lúčny kvietok" a hrnčeka s motívom z knihy, doručeného kuriérom priamo k Vám.

2 x kniha "Miss lúčny kvietok" a k tomu 2 hrnčeky s motívmi z knihy

Minimálna výška príspevku

59

Príjmite od nás úprimné poďakovanie a darček v podobe dvoch kníh "Miss lúčny kvietok" a dvoch hrnčekov s motívmi z knihy, doručeného kuriérom priamo k Vám.

2 x kniha "Miss lúčny kvietok", z toho jedna s podpisom autorky a k tomu súprava vankúšika a hrnčeka s motívom z knihy

Minimálna výška príspevku

85

Príjmite od nás úprimné poďakovanie a darček v podobe dvoch kníh "Miss lúčny kvietok", z toho jedna bude s podpisom autorky a súpravu vankúšika a hrnčeka s motívom z knihy, doručeného kuriérom priamo k Vám.