Pozor: Projekty sa na StartLabe zoraďujú podľa posledného prijatého daru. Ten váš je momentálne na úplnom konci. Nebojte sa, v poradí sa posunie hneď, ako získate svoj prvý dar.

O projekte

O projekte

Náš pražiar Martin sa praženiu kávy venuje tri roky a za ten čas sa mu podarilo priniesť k nám na Slovensko chute z krajín, akými sú Rwanda, Keňa, Tanzánia, Kolumbia, Papua Nová Guinea, Thajsko a Panama. Niektoré z týchto kontaktov sú však o niečo výnimočnejšie ako tie ostatné.
Vzťahy, ktoré sa nám s farmármi podarilo vybudovať nám umožňujú získavať kávu prostredníctvom Direct Trade (nákup priamo od farmára). Takúto spoluprácu máme s farmou v Paname, v Thajsku a tento rok sa nám ju podarilo nadviazať aj s farmou v Guatemale.


Pestovatelia kávy v kríze

Korona kríza zasiahla všetky sféry priemyslu a podnikania na celom svete. V kávovom odvetví však nezasiahla len pražiarne a kaviarne, v ktorých si všetci kávu radi vychutnávame, ale aj pestovateľov kávy a ich farmy.
Pražiarne si nemôžu dovoliť objednať zrno a preto zostáva na farmách. Keďže ho farmári nemajú komu predať, musia svoju kvalitne vypestovanú a spracovanú výberovú kávu predávať pod cenu, čo je pre nich obrovská strata a nie všetci sa z toho dokážu spamätať.
Práve pre finančné ťažkosti pražiarní prišla farma White Stone v Thajsku o niekoľkých svojich odberateľov a prísny lockdown v Guatemale spôsobil okrem nedostatku odberateľov aj nedostatok pracovníkov na farmách, kvôli čomu sa posunuli zbery kávových čerešní, čo môže viesť k znehodnoteniu úrody, a tým k ďalším stratám.

Farma White Stone v Thajsku je prvou svojho druhu v provincii Chaiyaphum na severovýchode Thajska a stelesňuje lásku farmárov k lokalite a vlasti. Ich produkcia podporuje najmä lokálnych farmárov v dedine Nong Bua Ra Heaw, keďže White Stone je aj spracovateľskou stanicou a združuje niekoľko menších fariem. Vďaka pomoci odborníkov z oblasti poľnohospodárstva pestujú svoje kávovníky bez chemikálií a pesticídov, čím zachovávajú ekologickú rovnováhu miestnej pôdy.



V spolupráci s touto farmou pre vás pripravujeme nové kávy spracované special washed metódou (špeciálna premývaná metóda).
Výberová káva z Thajska sa za posledné roky posunula výrazne dopredu a pre dobré vzťahy s farmárom Arluck Bukkanasutanom, s ktorým sa náš pražiar Martin prvýkrát stretol vďaka krásnej náhode práve v kaviarni na Slovensku, vieme spoločne vylepšovať a zdokonaľovať kávu, ktorá sa dostane k vám do šálky.



Tento rok sme rozbehli spoluprácu aj s malou rodinnou farmou La Serranía v Guatemale. Nachádza sa v riegióne El Progreso v pohorí Sierra de Las Minas. Farmár Pedro Fernandez sa narodil v prostredí kávových plantáží a rozhodol sa pokračovať v rodinnej tradícii s veľkým rešpektom voči životnému prostrediu a vášňou pre kvalitu.
La Serraníu založil v roku 1985 a nedávno sa začali na farme venovať pestovaniu výberovej kávy.



Vďaka unikátnej mikroklíme dažďového pralesa a nadmorskej výške od 1300 do 1600 m.n.m. ponúka La Serranía kávy najvyššej kvality so zameraním najmä na premité kávy. Maria José, Pedrova najstaršia dcéra, však začína experimentovať aj s fermentáciou a jej poslaním je pokračovať na farme tak, ako to robil Pedro, a to spojením tvrdej práce, starostlivosti o životné prostredie a vášne pre kávu. Spolu tak vytvárajú vynikajúci tím.



Ich produkciu tvoria hlavne odrody Catuaí, Kenya 7 (K7), Yellow Villa Sarchi, Maragagogype a Pacamara, prostredníctvom ktorých by sme vám chceli priniesť nové chute z Guatemaly.



Čo je naším cieľom?

Prostredníctvom tejto kampane chceme podporiť farmárov z Thajska a Guatemaly, ktorí zažívajú neľahké časy. Nakúpením ich kávy prinesieme zaujímavé chute aj do vašich šálok.
Vzhľadom na to, že sa nám s ponukou svojej kávy ozýva stále viac a viac farmárov, všetky vyzbierané prostriedky navyše použijeme na podporu týchto farmárov prostredníctvom nákupu ich produkcie.


Kto sme

Sme pražiareň výberovej kávy v Bratislave a koncom roka 2019 sme otvorili malú kaviareň v centre mesta, aby ste sa mohli s našou kávou bližšie zoznámiť. Ako sme už spomínali, pracujeme s kávami z rôznych krajín, pri ktorých je našou prioritou získavať čo najviac z nich prostredníctvom Direct Trade. To nám zároveň umožňuje budovať vzťahy s našimi farmármi a spoločne pretaviť naše nadšenie z kávy do jej jedinečných chutí.
Náš pražiar Martin sa popri pražení stará o tieto vzťahy a výber kvalitných zŕn. Katka má na starosti chod našej kaviarne, kde sa spolu s naším tímom snažia vytvoriť príjemnú atmosféru, aby ste si mohli vychutnať starostlivo vybrané kávy a dozvedieť sa o nich viac.


StartLab nie je e-shop

Sme platforma, ktorá pomáha realizovať verejnoprospešné projekty.
Darca podporuje verejnoprospešný projekt darom v ľubovoľnej výške (alebo v minimálnej výške, ak má záujem o konkrétne Poďakovanie) a ako prejav vďaky vyjadrenej Autorom, si môže zvoliť jednu z možností, ktorú Autor ponúka medzi tzv. Poďakovaniami pre darcov. V prípade úspešnej kampane je autor povinný poskytnúť darcom prisľúbené Poďakovania pre darcov. V prípade neúspešnej kampane, darcom ich dary vrátime v plnej výške. Viac informácií.

Poďakovania pre darcov

Poďakovania pre darcov



StartLab nie je e-shop

Sme platforma, ktorá pomáha realizovať verejnoprospešné projekty.
Darca podporuje verejnoprospešný projekt darom v ľubovoľnej výške (alebo v minimálnej výške, ak má záujem o konkrétne Poďakovanie) a ako prejav vďaky vyjadrenej Autorom, si môže zvoliť jednu z možností, ktorú Autor ponúka medzi tzv. Poďakovaniami pre darcov. V prípade úspešnej kampane je autor povinný poskytnúť darcom prisľúbené Poďakovania pre darcov. V prípade neúspešnej kampane, darcom ich dary vrátime v plnej výške. Viac informácií.

Podporovatelia79

Podporovatelia

O autoroch

O autoroch

Martin Beniak

Martin Beniak

Náš pražiar Martin síce študoval za leteckého mechanika, ale vyhrala v ňom vášeň pre kávu. Kávu spoznával postupne a z rôznych uhlov. S prípravou espressa sa oboznámil v Austrálii, s prípravou filtrovanej kávy v Japonsku. Po návrate domov bol súčasťou malého rodinného biznisu, ktorý bol založený na dovoze a predaji výberových potravín zo sveta. Vďaka tomu spoznal odrodovú kávu z plantáží z rôznych kútov sveta, čo viedlo k stále väčšiemu záujmu o kávovú kultúru. Začal pracovať v malej kaviarni v Bratislave, kde ho jeho kolega pozval do pražiarne, v ktorej pracoval. Hneď vedel, že praženie je jeho cesta. Kurz praženia SCA Roasting Intermediate si urobil v Dánsku, kde sa toho naučil naozaj veľa. Momentálne sa praženiu venuje tri roky a neustále sa zlepšuje.

Názov organizácie Triple five roasters s.r.o.
Miesto realizácie projektu Bratislava
Telefónne číslo +421 948 072 218
Web https://triplefivecoffee.com

Kontaktujte autora



Poďakovania pre darcov (perks)

  • Zobraziť ostatné

Platba (payment)



5 € 5 000 €

StartLab nie je e-shop

Sme platforma, ktorá pomáha realizovať verejnoprospešné projekty.
Darca podporuje verejnoprospešný projekt darom v ľubovoľnej výške (alebo v minimálnej výške, ak má záujem o konkrétne Poďakovanie) a ako prejav vďaky vyjadrenej Autorom, si môže zvoliť jednu z možností, ktorú Autor ponúka medzi tzv. Poďakovaniami pre darcov. V prípade úspešnej kampane je autor povinný poskytnúť darcom prisľúbené Poďakovania pre darcov. V prípade neúspešnej kampane, darcom ich dary vrátime v plnej výške. Viac informácií.

Kontakt