Milka a Milko, detská knižka o palacinkách, rodine a láske v nej

Milka a Milko, detská knižka o palacinkách, rodine a láske v nej

Rýdzo Slovenských leporel je ako šafranu. Je komplikovanejšie ich vyrobiť a je to finančne náročnejšie, ako ich dať tlačiť do Číny. Spisovateľka Marka Staviarska a výtvarník Marek Holeša by radi také vyrobili. Nielen pre svoje tri detičky. Aj pre všetky ostatné. Ručne maľované, od srdca napísané, zdanlivo o pripálených palacinkách a pritom o RODINE, pomáhaní si, spoločnom hraní. A o LÁSKE.

Literatúra
Milka a Milko, detská knižka o palacinkách, rodine a láske v nej
Získaná suma
102%

3 556 €

z cieľovej sumy
3 500 €

Kampaň bola

úspešná

O projekte

Sme mama a tato troch deťúreniec. Tato je maliar, mama píše knižky. Túžba vyrobiť spoločnú knižku tu bola odjakživa. Aj pokusy začať boli. Ale viete aký je život. Rýchly. :)

O ČOM?

Rodinný život je ako cirkusové vystúpenie – trochu šialený, pestrofarebný, plný vecí a ľudí, občas nebezpečný a napínavý, ale je v ňom celé srdce a mnoho premnoho lásky a aj sa veľa nasmejete. – Veď to dobre poznáte. :)

Počas pandémie, medzi stenami bytu, to všetko bolo ešte intenzívnejšie, aj hroziace konflikty, samozrejme, ale nakoniec nám vždy pomohla kooperácia, vzájomná pomoc a spoločná hra. A tak sme si povedali: O tom bude naša prvá spoločná knižka!
O rodinnom živote,
ktorý je ako na kolotoči a nie vždy úplne ideálny, ale láskou a vzájomnou pomocou to môžeme zvládnuť! Je aj o potrebe vzájomnej blízkosti a o tom, aké skvelé je sedieť pri spoločnom stole, aj keď medzi tým trebárs pripálite palacinky...

A tak máme napísané verše a naše deti ich už vedia naspamäť (teda okrem Dorotky, tá má rok a jej obľúbené slová sú tata a mama) a intenzívne pracujeme na krásnych maľovaných ilustráciách a na precíznom grafickom spracovaní.

Knižka je veršovaná, s láskavým humorom. Básnička - príbeh súrodencov Milka a Milky, ktorí sa radi hrajú nie len sami, ale aj s mamkou a ockom. A veru ako radi! Ale zatiaľ, čo sa hrajú, tancujú kolo kolo mlynské, stane sa čosi hrozné – pripália sa palacinky! Našťastie si všetci pomáhajú a novú večeru nenechajú len na ocka. S novými palacinkami si spolu sadnú k večeri. Och, ako oni ľúbia byť spolu pri jednom stole!

Básnička je veselá, trošililinku napínavá (veď čo keď ostanú bez večere!) a plná lásky. Pre detičky od 2-7 rokov. Starší si môžu skúšať čítať aj sami, ale aj tak, aj keď už vedia čítať, majú najradšej, keď im čítate vy - aj vy to tak máte?

VYROBENÉ NA SLOVENSKU

Rýdzo Slovenských leporel je veľmi málinko. Hlavné dôvody sú tieto:

  • Príprava ilustrácií do tlače - a ešte k tomu ručne maľovaných je náročná - technicky aj časovo.
  • Ďalším dôvodom je cena tlače. Na Slovensku existuje len jedna tlačiareň, ktorá sa venuje tlači leporel a to GRAFOBAL Skalica, ktorá má históriu i prax a tiež kvalitu. Tlačila aj takú kultovú knižočku akou je leporelo Môj Macík. Radi by sme Milka a Milku tlačili práve v Grafobale. Bude to však finančne náročnejšie ako v Číne. Ale povedzte – neťahalo by vás to radšej do Skalice na trdelník?

Prečo leporelo a nie klasická papierová knižka? Leporelo je knižka odolná voči rôznym nástrahám aj tých najmenších nezbedníkov – ako trhanie, či kydanie, a zároveň ich ani nepichne žiadnym zákerným ostrým rohom, ani neporeže papierom. Au. Veď viete, ako to bolí. :)

AKO?

Marku pri písaní inšpirovali velikánky slovenskej literatúry ako Mária Ďuríčková, Mária Rázusová Martáková, či Ľudmila Podjavorinská. Alebo tiež spomínaný Môj Macík v preklade Márie Rázusovej Martákovej.

Marek si obrázky najskôr nakreslil ceruzou. Bola to preňho veru výzva! Nie je ilustrátor, ale maliar. Preto sa musel na chvíľu vžiť do role ilustrátora a naštudoval si snáď všetky leporelá na svete! Zvolil techniku gvašu a veselú farebnosť. Presne takú, akú doma máme. Lebo však – taký pravý „cirkusový" rodinný život je predsa poriadne farebný! Čo však bolo preňho ešte náročnejšie - že si po maľovaní štetcom musel sadnúť k počítaču a dlhé-predlhé hodiny obrázok retušovať, aby bol vhodný do tlače.

Knižku vydáme na jeseň v našom malom rodinnom vydavateľstve STAVIARSKY, ktoré združuje diela otca a troch súrodencov Staviarskych. Ak by sa vám chcelo prispieť k vzniku tejto novučičkej knižky podporením tohto projektu, a pokryli by sme tak aspoň časť nákladov (najväčšiu časť nákladov tvorí práve tlač - s tou by sme potrebovali najviac pomôcť. Vďaka vyzbieranej sume by sme mohli pokryť väčšinu nákladov na ňu. Ďalšími našimi nákladmi sú odmeny pre grafičku a korektora, či rôzne materiálno technické náklady.), boli by sme nesmierne vďační a šťastní. A vy i vaše detičky, veríme, spokojní s veselou a láskyplnou knižkou (do tvorby ktorej vkladáme kopce, ba až hory lásky), aj s ďalšími zaujímavými odmenami.

Plánujeme vydať 2000 kusov. Každé euro vyzbierané navyše nad všetky potrebné náklady bude použité na ďalšiu tvorbu (máme tajne do zálohy vymyslené už i pokračovanie príbehu dvoch súrodencov - Milka a Milky, ale pšššt, nikomu nehovorte!) :)

Do rodiny sme „pribrali" grafičku - skvelú Katarínu Rybnickú, ktorá ku každému projektu, na ktorom pracuje pristupuje s veľkou zodpovednosťou, tvorivosťou a precíznosťou.

KTO?

Marka Staviarska, mamka Marínky (7), Adamka (5) a Dorotky (1), sa narodila a žije v Prešove, doteraz napísala 4 knižky: Marínka Somarinka, Eliška a jej kamaráti, Opováž sa toto prečítať! a Príšeráci. Potom nakrútila ako producetka film Loli paradička, lebo film - jeho produkciu a distribúciu aj študovala na VŠMU, vydáva knižky svojmu otcovi Víťovi Staviarskemu a aj hudbu vydáva. Keď sa dalo, chodievala na školy hovoriť deťom o tom, ako sa vyrába film, ale tretinu života prežila ako jarmočná predavačka hračiek.

Marek Holeša, tato Marínky, Adamka a Dorotky, pochádza zo Žiliny, študoval maľbu na AU v Banskej Bystrici, ale aj na VŠVU v Bratislave a robil scénografa na Loli paradičke, ale popri tom aj predavača oblečenia, či kníh.

Katka Rybnická, grafička a výtvarníčka zo Sobraniec, absolventka TUKE – Grafického dizajnu, ktorá bola už pár krát nominovaná na grafické ceny a pár ich aj dostala – napríklad knižka Záchytka Víťa Staviarskeho bola vybraná medzi Najkrajšie knihy Slovenska 2016 a knižka Kivader vo finále Národnej Ceny za dizajn.

Matúš Marcinčin – ocko štyroch detičiek, pán učiteľ na základnej škole v Petrovanoch, literárny redaktor a korektor.

VESELÝ VIDEOKLIP

Pripravili sme si pre vás s našim rodinným tímom aj veselý a farebný videoklip s pesničkou, v ktorej sa spieva o čom je knižôčka. Text pesničky plánujeme tiež dostať do knižky, aby ste si po prečítaní mohli i zaspievať. Pieseň naspievala Barbora Švidraňová, V klipe uvidíte, že sme si ani slovíčko nevymysleli, ale že všetko, čo je v knižke napísané i nakreslené je naozaj. :)

ĎAKUJEME VRELO!

Marka, Marek, Marínka, Adamko a Dorotka :)

Na instagrame nás nájdete ako: @staviarskamarka, @marekholesa
Na Facebooku ako: Staviarsky alebo Milka a Milko

O projekte

Chcem podporiť!

Páči sa vám projekt, a hoci za vašu podporu nič nečakáte, chcete prispieť. Ľubovoľnou sumou. Ďakujeme!

Knižka a poštovné

Minimálna výška príspevku

10

Čerstvučká novučičká knižka vrátane poštovného.

Knižka Milka a Milko, pracovný zošit Marínka Somarinka a poštovné

Minimálna výška príspevku

15

Čerstvučká knižôčka Milka a Milko a pracovný zošit s veselými úlohami podľa ktorých sa dozviete ako sa nakrúca film - Marínka Somarinka

2 knižky Milka a Milko a poštovné

Minimálna výška príspevku

20

Dve čerstvučké knižôčky Milka a Milko k vám domov.

Milka a Milko a knižka Príšeráci! s podpisom

Minimálna výška príspevku

25

Čerstvučká knižôčka Milka a Milko a knižka Príšeráci s podpisom autorky Marky Staviarskej. Vrátane poštovného.

Knižka Milka a Milko, pracovný zošit Marínka Somarinka a knižka Príšeráci! a poštovné

Minimálna výška príspevku

35

Čerstvučká knižôčka Milka a Milko, pracovný zošit s veselými úlohami podľa ktorých sa dozviete ako sa nakrúca film - Marínka Somarinka a fantazijno-dobrodružný príbeh Príšeráci! s podpisom autorky Marky Staviarskej. Vrátane poštovného.


5x Milka a Milko

Minimálna výška príspevku

50

Milka a Milko pre celú partiu detičiek :) Vrátane poštovného.

3x Milka a Milko, 2x pracovný zošit Marínka Somarinka, 2x knižka Príšeráci!

Minimálna výška príspevku

70

Knižná bomba! :) 3x novučičkí Milka a Milko, 2x pracovný zošit s veselými úlohami o nakrúcaní filmu Marínka Somarinka a 2x dobrodružno-fantazijný príbeh Príšeráci! Vrátane poštovného.

Balík kníh podľa chuti

Minimálna výška príspevku

100

Vyber si balík 10tich kníh podľa svojho výberu z nášho vydavateľstva STAVIARSKY. Knihy nájdeš na www.staviarsky.sk alebo www.eshopa.sk

Novinky

Písala nám tlačiareň

Update #3, 23.11.2020

Milí naši StarLabovskí podporovatelia. V tejto komplikovanej dobe sa vedia veci ešte viac komplikovať a my sme dostali správu, že tlačiareň kvôli koronavírusu musela prejsť do obmedzeného režimu. Knižôčka teda nebude medzi nami koncom novembra, ako sme avizovali, ale začiatkom decembra. Hneď ako príde, budeme balíčky pre vás baliť ako draci, aby stihli byť čím skôr u vás. Tak držme tlačiarni palce - hlavne nech sú všetci zdraví. A my vám ďakujeme za pochopenie.


Čo nové s Milkou a Milkom?

Update #2, 07.10.2020

Chvíľku sme sa neozvali. Milka a Milko totiž trávili čas v počítačoch. Najprv sa celé noci retušovalo, potom to prevzala grafička Katka Rybnická a zalamovalo sa a pripravovalo do tlače. Potom odišli Milka aj s Milkom do Skalice - do tlačiarne Grafobal. Tam sa všetko muselo pekne precízne pripraviť na tlač, do ktorej čoskoro knižočka pôjde, aby sa nič nepokazilo. Na fotkách, napríklad, vidíte ilustrátora, ktorý je spokojný s farbami na digitálnych nátlačkoch. Keďže je táto tlačiareň jediná na Slovensku, ktorá sa špecializuje na leporelá a tlač a výroba knižočky nie je vôbec jednoduchá, bude to ešte chvíľku trvať. Ale nebojte sa, zbehne to rýchlo a budeme ju, voňavú, držať v rukách. ❤️



Marka a Marek o knižke Milka a Milko

Update #1, 20.08.2020

Marka a Marek - tvorcovia Milka a Milky porozprávajú čosi o knižke, trošku o sebe a ich najstaršia dcérka - Marínka zarecituje kúsok z básničky Milka a Milko. Do konca kampane ostávajú už len tri dni, pevne dúfame, že sa skončí "happy endom" a čoskoro budete toto farebné, ručne maľované leporelo držať v rukách. Ďakujeme všetkým! :)

Podporovatelia

👤 Jana Vnukova

🎁 Knižka Milka a Milko, pracovný zošit Marínka Somarinka a knižka Príšeráci! a poštovné

35 €

👤 Anonymný podporovateľ

870 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Knižka Milka a Milko, pracovný zošit Marínka Somarinka a poštovné

15 €

👤 Dominika Lacková

🎁 Milka a Milko a knižka Príšeráci! s podpisom

25 €

👤 Daniela Tomešová

🎁 2 knižky Milka a Milko a poštovné

20 €

👤 Zuzana Bartosova

🎁 Knižka a poštovné

💬 Veľa šťastia ❤️

10 €

👤 Diana Pruchnerovicova

🎁 Knižka a poštovné

10 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Knižka Milka a Milko, pracovný zošit Marínka Somarinka a poštovné

15 €

👤 Pavlína Staviarská

🎁 5x Milka a Milko

💬 Držíme palce a už teraz sa tešíme na knižku.

50 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Knižka a poštovné

10 €

👤 Ivana Stanová

🎁 Knižka a poštovné

10 €

👤 Anezka Antoniou

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 2 knižky Milka a Milko a poštovné

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 2 knižky Milka a Milko a poštovné

20 €

👤 Martin Dzurňák

🎁 2 knižky Milka a Milko a poštovné

💬 Ďakujeme :)

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

10 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Knižka a poštovné

10 €

👤 Vanda Raýmanová

🎁 Knižka Milka a Milko, pracovný zošit Marínka Somarinka a knižka Príšeráci! a poštovné

35 €

👤 Tereza Oľhová

🎁 2 knižky Milka a Milko a poštovné

20 €

👤 Miriama Sedlakova

🎁 Knižka a poštovné

10 €

👤 Anonymný podporovateľ

500 €

👤 Maria Hribova

🎁 Knižka a poštovné

10 €

👤 Ivana Štalmachová

🎁 Milka a Milko a knižka Príšeráci! s podpisom

💬 Ste perfektní, good luck ;)

25 €

👤 Katarína Matuškovičová

🎁 Knižka a poštovné

10 €

👤 Lenka Partilova

🎁 2 knižky Milka a Milko a poštovné

20 €

👤 Jana Kapiašová

🎁 Knižka a poštovné

10 €

👤 Markéta Andričíková

🎁 Knižka a poštovné

10 €

👤 Peter Gärtner

🎁 2 knižky Milka a Milko a poštovné

💬 Držím palce!

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

300 €

👤 Barbora Batovska

🎁 Knižka a poštovné

10 €

   1 2 3

Autori

Staviarsky production s.r.o.

Staviarsky production s.r.o.

Marek  Holeša

Marek Holeša

Marek Holeša, tato Marínky, Adamka a Dorotky, pochádza zo Žiliny, žije v Prešove, študoval maľbu na Akadémii umení v Banskej Bystrici, ale aj na VŠVU v Bratislave a robil scénografa na filme Loli paradička, ale popri tom aj predavača oblečenia, či kníh. Maľbe sa venuje naďalej (najmä v noci - keď si nájde chvíľku času :) )

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Chcem podporiť!

Páči sa vám projekt, a hoci za vašu podporu nič nečakáte, chcete prispieť. Ľubovoľnou sumou. Ďakujeme!

Knižka a poštovné

Minimálna výška príspevku

10

Čerstvučká novučičká knižka vrátane poštovného.

Knižka Milka a Milko, pracovný zošit Marínka Somarinka a poštovné

Minimálna výška príspevku

15

Čerstvučká knižôčka Milka a Milko a pracovný zošit s veselými úlohami podľa ktorých sa dozviete ako sa nakrúca film - Marínka Somarinka

2 knižky Milka a Milko a poštovné

Minimálna výška príspevku

20

Dve čerstvučké knižôčky Milka a Milko k vám domov.

Milka a Milko a knižka Príšeráci! s podpisom

Minimálna výška príspevku

25

Čerstvučká knižôčka Milka a Milko a knižka Príšeráci s podpisom autorky Marky Staviarskej. Vrátane poštovného.

Knižka Milka a Milko, pracovný zošit Marínka Somarinka a knižka Príšeráci! a poštovné

Minimálna výška príspevku

35

Čerstvučká knižôčka Milka a Milko, pracovný zošit s veselými úlohami podľa ktorých sa dozviete ako sa nakrúca film - Marínka Somarinka a fantazijno-dobrodružný príbeh Príšeráci! s podpisom autorky Marky Staviarskej. Vrátane poštovného.


5x Milka a Milko

Minimálna výška príspevku

50

Milka a Milko pre celú partiu detičiek :) Vrátane poštovného.

3x Milka a Milko, 2x pracovný zošit Marínka Somarinka, 2x knižka Príšeráci!

Minimálna výška príspevku

70

Knižná bomba! :) 3x novučičkí Milka a Milko, 2x pracovný zošit s veselými úlohami o nakrúcaní filmu Marínka Somarinka a 2x dobrodružno-fantazijný príbeh Príšeráci! Vrátane poštovného.

Balík kníh podľa chuti

Minimálna výška príspevku

100

Vyber si balík 10tich kníh podľa svojho výberu z nášho vydavateľstva STAVIARSKY. Knihy nájdeš na www.staviarsky.sk alebo www.eshopa.sk