Domškola MoMo

Domškola MoMo

Sme priateľská komunita rodičov a detí, vzdelavaných doma a vytvárame pre ne priestor, kde sa môžu socializovať, tráviť čas pri vzdelávacích a umeleckých aktivitách inšpirovaných waldorfskou, intuitívnou a lesnou pedagogikou, či sa len volne hrať v našej Jurte, ktorú ideme postaviť na tento účel. V poobednych hodinách bude Jurta slúžiť ako detský klub aj pre deti z okolia. .

Lokálny rozvoj
Vzdelávanie a veda
Domškola MoMo
Získaná suma
2%

145 €

z cieľovej sumy
9 000 €

Kampaň skončená, cieľovú sumu sa nepodarilo naplniť.

O projekte

DOMŠKOLA MOMO

Sme OZ priateľov, detí a rodičov, ktorí sa rozhodli pre alternatívne a domáce vzdelávanie.



Vytvárame vzdelávaciu skupinu a priestor, kde by sa deti mohli socializovať a zdielať čas pri vzdelávacích aktivitách, inšpirovaných waldorfskou, intuitívnou, montessori a lesnou pedagogikou. Tento priestor bude priamo pri lese, v mestskej časti Bratislava Čunovo, kde chceme, ako zázemie postaviť mongolskú jurtu. Našim hlavným cieľom je zabezpečiť deťom bohaté detstvo na radosť, priateľov, smiech a čerstvý vzduch ako aj viesť ich k samostatnosti, zodpovednosti, tvorivosti aby mohli rozvinúť svoj maximálny potenciál.



V poobedných hodinách sa bude priestor jurty využívať ako detský klub pre všetky deti z okolia, kde sa budú organizovať krúžky, workshopy, športove aktivity ale aj spoločné volné hry priamo v lese. Považujeme to za veľký prínos do oblasti s rádiom cca 60km, od Gabčíkova po Petržalku, ktoré úplne postrádajú školu aj mimoškolské vzdelávacie a spoločenské aktivity (krúžky). Rodiča zo šiestich obci, ako sú Vojka nad Dunajom, Dobrohošť, Rajka a Čunovo, Jarovce a Rusovce budú mať možnosť ušetriť si cestovanie v špičke po Bratislave a môžu si s deťmi vychutnať pobyt v prírode, popri tom ako sa ich dieťa bude vyžívať vo vybranej aktivite.

Cez víkend sa budú v Jurte organizovať workshopy, výstavy a semináre, s rôznymi, pre komunitu zaujímavými témami, čo zvýši aj celkovú kultúrnu aktivitu v celej tejto oblasti.


PREČO SME SA ROZHODLI PRIPRAVIŤ TENTO PROJEKT

Absencia akejkoľvek školy od Gabčíkova až po Petržalku je jeden z hlavný h dôvodov, prečo sme sa rozhodli v tomto smere konať. Obce ako Vojka nad Dunajom, Dobrohošť, Čunovo a Rajka, nemajú žiadnu ZŠ a ani sa v najbližších rokoch neplánuje postaviť. Ešte pred pár rokmi boli aspoň deti z Čunova prijate do ZŠ v Rusovciach alebo v Jarovciach (čo sú najbližšie obce smerom k centru Bratislavy). Dnes tieto ZŠ prijímajú v prvom rade deti zo svojej obce a už im neostáva miesto. Oficiálna spádová škola pre deti z Čunova je pre školský rok 2020/21 ZŠ Budatínska v Petržalke. (Mimulé roky to bola tiež Budatínska a predtým Turnianska v Petržalke). ZŠ Budatínska je od Čunova vzdialená hoci "len" 15km, ale reálne cesta v špičke trvá vyše 45minút.

Pre deti z Rajky je najbližšou školou až Turnianska v Petržalke a deti z Vojky nad Dunajom a Dobrohošti musia cestovať až do Gabčíkova lebo Bratislava pre ne nemá miesto.

Chceli by sme im takto základné vzdelanie priblížiť, čo najviac a umožniť im tento ušetrený čas stráviť príjemnými chvíľami s rodinou či inými zmysluplnými aktivitami.


LES JE PRE DIEŤA TOU NAJKOMPLEXNEJŠOU UČEBŇOU

Les nesie v sebe láskavosť, múdrosť a schopnosť liečiť. Jeho dary pôsobia na deti pomaly a dávajú im priestor, aby im mohli porozumieť a dozrieť v ten pravý čas. Aj sám les každý rok zažíva, že jeho listy a kvety zakvitnú až vtedy, keď sú na to pripravené.





ČASOVÝ HORIZONT

Otvorenie Domškoly Momo a detského klubu plánujeme na 03.09.2020, pričom samotná Jurta je postavená do dvoch týždňov.

Finančnú podporu potrebujeme na postavenie Mongolskú Jurty a jej zariadenie, ktoré by napĺňalo potreby detí vo všetkých smeroch.

Náklady:
J
urta na kľúč: 9,5m priemer : 17 000eur (izolovaná podlaha, základ, Jurta, komín, postavenie Jurty), túto položku financujeme sami.

Vaše dary použijeme na ďalšie vybavenie jurty: drevený základ: 3 000€, pec na kúrenie 1 600€, eko toalety, umývadlá: 3 000€, veľký stôl, stoličky 500, tabuľa 400€, vzdelávacie pomôcky na začiatok: 500€.


Práve Tí z Vás, ktorí si vedia predstaviť byť súčasťou takejto vzdelávacej skupinky, pripadne by to aspoň teoreticky dopriali svojim deťom alebo sa im tá myšlienka páči, sú presne tí, ktorých hľadáme. Preto Vás týmto prosíme o pomoc pri realizácii nášho sna.


ČO JE MONGOLSKÁ JURTA?

Mongolská jurta je kruhový ekodom tvorený z čisto prírodných materiálov ako drevo, latka, ovčia vlna, hlina či slama, plsť. Je vhodná pre oddych, rekreáciu, zábavu, hry s deťmi, prácu, vzdelávanie či podnikanie.



Mongolskú jurtu, ako naše zázemie, sme si vybrali preto, lebo predstavuje zdravý, ekologický priestor a dokonale spojenie s prírodou. Je to ľahko demontovateľná a mobilná stavba, ktorú je možne prispôsobiť a zariadiť podľa našich predstáv. Navyše obsahuje recyklovateľné ekologické materiály a suroviny šetrné k životnému prostrediu.



Ďakujem za Vás čas, strávený záujmom o náš projekt. Všetci vieme aký je čas vzácny. Nech sa rozhodnete akokoľvek, už tým sa na ňom podieľate:).

Prajem nám všetkým, nech radosť vedie naše kroky, vo všetkom, čo robíme.

V prípade otázok ma kľudne kontaktujte na domskolamomo@gmail.com alebo FB: Domškola Momo, rada odpoviem:).

O projekte

Chcem podporiť!

Páči sa vám projekt, a hoci za vašu podporu nič nečakáte, chcete prispieť. Ľubovoľnou sumou. Ďakujeme!

Pozvánka na slávnostné otvorenie

Minimálna výška príspevku

10

Ďakujeme, že ste si vybrali náš projekt! Srdečne Vás pozývame na slávnostnú kolaudáciu, kde pre Vás pripravíme chutné občerstvenie, pohár vínka, či piva alebo chutné nealko.
Vaše meno bude vystavené na našej tabuli vďaky
, špeciálne vytvorenej na tento účel.

Pozvánka na slávnostné otvorenie s večerou

Minimálna výška príspevku

20

Srdečne Vás pozývame na slávnostnú kolaudáciu, kde pre Vás pripravíme chutné občerstvenie, pohár vínka, či piva alebo chutné nealko a porciu chutného mäsového alebo vegánskeho gulášu.
Vaše meno bude vystavené na našej tabuli vďaky, špeciálne vytvorenej na tento účel.

Prenájom Jurty na tri hodiny

Minimálna výška príspevku

30

Ďakujeme, že ste si vybrali náš projekt!
Dávame k dispozícii celý priestor Jurty a okolia na workshop, seminár, narodeninovú oslavu či ľubovoľný účel na tri hodiny.
Samozrejme na našom slávnostnom otvorení ste vítaní tiež. Pozvanie naň platí pre všetkých našich darcov, a keď bude treba, tak ich kľudne urobíme aj viac:)

Prenájom Jurty na päť hodín

Minimálna výška príspevku

50

Ďakujeme, že ste si vybrali náš projekt!
Ako vďaku dávame k dispozícii celý priestor Jurty a okolia na workshop, seminár, narodeninovú oslavu či ľubovoľný iný účel na 5 hodín.
Samozrejme na našom slávnostnom otvorení ste vítaní tiež. Pozvanie naň platí pre všetkých našich darcov a keď bude treba, tak ich kľudne urobíme aj viac:)

Prenájom Jurty na jednu noc

Minimálna výška príspevku

150


Ďakujeme, že ste si vybrali náš projekt!
Ako vďaku dávame k dispozícii celý priestor Jurty a okolia na dva dni a jednu noc, či už na rekreačný alebo iný ľubovoľný účel, s rodinou, či priateľmi.
Samozrejme na našom slávnostnom otvorení ste vítaní tiež. Pozvanie naň platí pre všetkých našich darcov a keď bude treba, tak ich kľudne urobíme aj viac:)

Tri noci v Jurte a balík prekvapení

Minimálna výška príspevku

1 000

Ďakujeme, že ste si vybrali náš projekt!
Ako vďaku dávame k dispozícii celý priestor Jurty a okolia na tri noci, či už na rekreačný alebo iný ľubovoľný účel, s rodinou, či priateľmi. Čakať na Vás bude aj balíček prekvapení, ktoré Vám ušijeme priamo na mieru.
Samozrejme na našom slávnostnom otvorení ste vítaní tiež. Pozvanie naň platí pre všetkých našich darcov a keď bude treba, tak ich kľudne urobíme aj viac:)


Podporovatelia

👤 Peter Tauš

💬 Nech sa deti bláznia v lese - hlavne bez mobilov!!! :)

20 €

👤 Helena Kusá

💬 <3

20 €

👤 Združenie domových samospráv

🎁 Prenájom Jurty na päť hodín

50 €

👤 Tomáš Vida

5 €

👤 Anonymný podporovateľ

10 €

👤 Jan Durinda

🎁 Pozvánka na slávnostné otvorenie s večerou

💬 Drzim palce a skoda ze nebyvam v cunove:)

20 €

👤 Lenka Fučíková

10 €

👤 Tomáš Ďurina

10 €

Autori

Daniela Anushev

Daniela Anushev

Martina  Másová

Martina Másová

Volám Martina a mam dvoch synčekov - Samuelko 1,5r a Riško 6,5r. Práve Riško je hlavným dôvodom, prečo sme s Danielkou založili Domškolu Momo. Som naklonená alternatívnemu spôsobu výchovy detí a vnímania ich potrieb. Dospela som k tomu počas môjho prvého tehotenstva. Vtedy akoby sa všetko spomalilo a začala som veci, aj život ako taký, vnímať inak. Prišli ku mne prvé knižky o vnímavom tehotenstve, čo ma priviedlo až k myšlienke plánovaného domáceho pôrodu. Tak sa obaja moji synčekovia narodili bezpečne v našom láskyplnom domove. Od narodenia Riška, uplatňujem vnímavé a kontaktne rodičovstvo. Od malička sme s Riškom strávili najviac času v lese, pri močiaroch či jazere a každý deň sme objavovali čaro prírody, a všetky zakutia nášho okolia. Sledovať, ako dieťatko všetko pomaly a pozorne vníma, objavuje a nasáva, je nádherné. Slobodné vzdelávanie je mi k srdcu blízke, pretože deťom umožňuje objavovať svet a hľadať to čo ich baví. Vtedy sú deti naozaj šťastné a na tom záleží. Mojím želaním je, aby sa moje deti aj naďalej vyvíjali podľa svojho tempa a dozrievali v ten správny čas. Aby sa učili zážitkovou formou a v prírode, kde strávili celé svoje detstvo. Aby sa naďalej podporovala ich túžba objavovať svet a seba samého, rozvíjať ich potenciál, lebo len vtedy má učenie zmysel. Viem, že Riško prišiel do môjho života, aby mi ukázal všetky tieto nové cestičky, po ktorých už od tehotenstva spoločne kráčame a budeme po nich kráčať všetci spoločne aj naďalej. Aj Domškola Momo je jednou z týchto ciest, preto verím, že je tou našou najlepšiu voľbou.

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Chcem podporiť!

Páči sa vám projekt, a hoci za vašu podporu nič nečakáte, chcete prispieť. Ľubovoľnou sumou. Ďakujeme!

Pozvánka na slávnostné otvorenie

Minimálna výška príspevku

10

Ďakujeme, že ste si vybrali náš projekt! Srdečne Vás pozývame na slávnostnú kolaudáciu, kde pre Vás pripravíme chutné občerstvenie, pohár vínka, či piva alebo chutné nealko.
Vaše meno bude vystavené na našej tabuli vďaky
, špeciálne vytvorenej na tento účel.

Pozvánka na slávnostné otvorenie s večerou

Minimálna výška príspevku

20

Srdečne Vás pozývame na slávnostnú kolaudáciu, kde pre Vás pripravíme chutné občerstvenie, pohár vínka, či piva alebo chutné nealko a porciu chutného mäsového alebo vegánskeho gulášu.
Vaše meno bude vystavené na našej tabuli vďaky, špeciálne vytvorenej na tento účel.

Prenájom Jurty na tri hodiny

Minimálna výška príspevku

30

Ďakujeme, že ste si vybrali náš projekt!
Dávame k dispozícii celý priestor Jurty a okolia na workshop, seminár, narodeninovú oslavu či ľubovoľný účel na tri hodiny.
Samozrejme na našom slávnostnom otvorení ste vítaní tiež. Pozvanie naň platí pre všetkých našich darcov, a keď bude treba, tak ich kľudne urobíme aj viac:)

Prenájom Jurty na päť hodín

Minimálna výška príspevku

50

Ďakujeme, že ste si vybrali náš projekt!
Ako vďaku dávame k dispozícii celý priestor Jurty a okolia na workshop, seminár, narodeninovú oslavu či ľubovoľný iný účel na 5 hodín.
Samozrejme na našom slávnostnom otvorení ste vítaní tiež. Pozvanie naň platí pre všetkých našich darcov a keď bude treba, tak ich kľudne urobíme aj viac:)

Prenájom Jurty na jednu noc

Minimálna výška príspevku

150


Ďakujeme, že ste si vybrali náš projekt!
Ako vďaku dávame k dispozícii celý priestor Jurty a okolia na dva dni a jednu noc, či už na rekreačný alebo iný ľubovoľný účel, s rodinou, či priateľmi.
Samozrejme na našom slávnostnom otvorení ste vítaní tiež. Pozvanie naň platí pre všetkých našich darcov a keď bude treba, tak ich kľudne urobíme aj viac:)

Tri noci v Jurte a balík prekvapení

Minimálna výška príspevku

1 000

Ďakujeme, že ste si vybrali náš projekt!
Ako vďaku dávame k dispozícii celý priestor Jurty a okolia na tri noci, či už na rekreačný alebo iný ľubovoľný účel, s rodinou, či priateľmi. Čakať na Vás bude aj balíček prekvapení, ktoré Vám ušijeme priamo na mieru.
Samozrejme na našom slávnostnom otvorení ste vítaní tiež. Pozvanie naň platí pre všetkých našich darcov a keď bude treba, tak ich kľudne urobíme aj viac:)