LOKÁLIK | Prvý komplexný bezobalový obchod na Orave

LOKÁLIK | Prvý komplexný bezobalový obchod na Orave

Severanku čaká nové dobrodružstvo — Lokálik, miesto plné nápadov a nie odpadov

Ekológia
Lokálny rozvoj
LOKÁLIK | Prvý komplexný bezobalový obchod na Orave
Získaná suma
179%

5 369 €

z cieľovej sumy
3 000 €

Kampaň bola

úspešná

O projekte

LOKÁLIK

bezobalový obchod & lokálny dizajn

  • bezobalové potraviny
  • kvalitné sezónne ovocie a zelenina
  • čapovaná ekologická drogéria
  • prírodná kozmetika
  • lokálny dizajn
  • pomalá móda Severanka
  • organická káva
  • prednášky a workshopy
  • swap (výmena) oblečenia,rastlín a kníh


Kto som?

Ahojte, volám sa Veronika Madleňáková a stojím za slovenskou značkou udržateľnej módy SEVERANKA. Už roky sa venujem pomalej móde a rôznym dobrovoľníckym aktivitám a preto mi je ekologický spôsob života veľmi blízky. Roky som žila v Bratislave ale s manželom sme vedeli, že sa budeme chcieť opäť vrátiť na Oravu. Som vyštudovaná geoinformatička a pracovala som v oblasti solárnej energetiky 7 rokov. Keďže vytvoriť bezobalový obchod na Orave bolo mojim snom už veľmi dlhú dobu, v práci som dala výpoveď a začala som sa venovať prípravám na otvorenie obchodíku. Koncom februára tohto roku sme mali už názov a boli sme pred podpisom zmluvy na obchodné priestory. Avšak situácia s pandémiou zasiahla aj nás. Namiesto príprav sme tak ako iní bojovali o prežitie. Prišli sme o sľúbené priestory a nastalo množstvo nepredvídateľných okolností, ktoré prípravy spomaľovali. Našťastie situácia sa zlepšila a my sme mohli v prípravách bezobalového obchodu v Námestove pokračovať.




Prečo som sa rozhodla založiť Lokálik?

Bezobalové nakupovanie som si zamilovala. Po celom Slovensku sa spojili ľudia s ekologickým myslením a začali sa postupne otvárať bezobalové predajne naprieč krajinou. Avšak keď som si uvedomila aké sú možnosti bezobalového nakupovania na Orave a v okolí, rozhodla som sa niečo s tým urobiť.


Mapa bezobalových obchodov, zdroj:ecohero.sk


Okrem toho milujem pomalú módu, lokálny dizajn a samozrejme skvelú kávu. Tak ma napadlo takýto priestor vytvoriť. Keďže v lokálnej tvorbe sa pohybujem niekoľko rokov rozhodla som sa priniesť tie najlepšie slovenské značky aj na Oravu. A preto lokálik je miesto plné nápadov a nie odpadov.


Prečo skratky Eco-Bio-Upcy?

Pretože sú to najdôležitejšie atribúty nášho obchodíku. Nejde nám o kvantitu ponúkaného tovaru ale o kvalitu! Tu vždy vopred preveríme a zaručíme sa za ňu. Upcyklácia je tiež hlavným piliérom obchodíku. Samotný obchod chceme do najvyššej možnej miery zariadiť pomocou upcyklácie. Budeme používať nábytok, ktorému vdýchneme nový život či vytvoríme nový s použitím nepotrebných materiálov.




Ako sme na tom?

Máme za sebou niekoľkomesačné prípravy. Prešli sme kurzami na prácu s potravinami, máme obchodné priestory, dohodnutých dodávateľov a pracujeme na postupnom zariaďovaní priestoru. Čakajú nás však aj veľké investície do základných potrieb obchodu.



Máme veľké plány a z tohto prázdneho miesta chceme urobiť útulné miesto, kde si budete chcieť prísť posedieť na kávičku a hlavne nakúpite zodpovedne, bez stresu, bez zbytočných obalov, lokálne a originálne. Priestor plánujeme otvoriť už v septembri tohto roku. A ako by to mohlo u nás vyzerať?



Na čo použijeme príspevky?

Naša cieľová suma je 3000 €.

Za túto sumu nakúpime základné technické vybavenie obchodíka ako sú kalibrovaná elektronická váha, elektronická registračná pokladňa, platobný terminál, chladiaca vitrína a zaplatíme prvé mesačné nájomné.

Ak by sme vyzbierali 5000 € mohli by sme nakúpiť potrebné vybavenie na workshopy (ako sú stoly, stoličky, šijacie stroje…) a vďaka tomu budeme môcť organizovať workshopy a prezentácie na pravidelnej báze.

Z lokálika chceme urobiť pokojný priestor kde sa budete chcieť vracať a preto ak vyzbierame 7000 € vybudujeme terasu a začneme s podávaním organických koláčikov.



Ako nám môžete pomôcť?

Ako poďakovanie za vaše príspevky sme vytvorili viacero balíčkov. Základné zero waste sady potešia každého milovníka ekológie. Ak nás chceš potešiť ľubovoľnou sumou, buď našim hosťom pri kávičke. Miluješ využívanie zvyškov? Taška zo zvyškov je pre teba to pravé. Ak ti je móda a ekológia blízka nesmieš premeškať exkluzívny kurz šitia s Kráľovnou upcyklácie, blogerkou La Florita. Pre tých čo sa nevedia bezobalového nakupovania dočkať sme si pripravili poukážku na budúce nákupy.



Podporili nás

Vopred vám všetkým ďakujeme za akúkoľvek formu podpory. Je na každom z nás ako prispejeme k lepšiemu životu. Teším sa, že ani mnohým influencerom a blogerom život na našej planéte nie je ľahostajný a môžu tak ovplyvňovať ďalších ľudí. Za podporu ďakujeme Martine Levásovskej za @ekoistky, Veronike Rosputinskej @veronika.rosputinska, Kataríne Peterovej @laflorita.sk a Adriane Žiačkovej @adriazia




Urobme spolu svet lepším miestom.
Ďakujeme za pomoc pri budovaní jedinečného priestoru,

Veronika

O projekte

Chcem podporiť!

Páči sa vám projekt, a hoci za vašu podporu nič nečakáte, chcete prispieť. Ľubovoľnou sumou. Ďakujeme!

Upcyklovaná taška zo zvyškových materiálov

Minimálna výška príspevku

10

    Pri tvorbe módy nám ostávajú zvyšky, všetky poctivo odkladáme a ďalej z nich tvoríme. Exkluzívna taška vhodná aj ako kabelka v limitovanej edícií.

    Doručenie do mesiaca od ukončenia kampane. Cena samozrejme aj s poštovným a balným.

Zero waste sada začiatočník

Minimálna výška príspevku

15

Miluješ ekológiu alebo chceš začať žiť bez odpadu? Táto sada je pre teba to pravé. Obsahuje bavlnenú vreckovku, ktorá nahrádza bežné papierové vreckovky, sadu tampónov na odličovanie (2ks-10x10cm, 3ks-7×7 cm) a záclonové nákupné vrecúško.

Doručenie do mesiaca od ukončenia kampane. Cena samozrejme aj s poštovným a balným.

Zero waste sada pokročilý

Minimálna výška príspevku

25

    Chceš viac zero waste produktov? Táto sada obsahuje:

    bavlnenú vreckovku, ľanovú vreckovku, veľkú sada tampónov na odličovanie (1ks-uteráčik cca 16x14cm, 3ks-10x10cm, 4ks-7×7 cm) , nákupné vrecúško záclonové a nákupné vrecúško bavlnené

    Doručenie do mesiaca od ukončenia kampane. Cena samozrejme aj s poštovným a balným.

Kváskovacia sada

Minimálna výška príspevku

45


    Kváskuješ? Alebo chceš začať? Nepremeškaj túto jedinečnú sadu, ktorá obsahuje
    ošatku, bavlnené vrecúško s ražnou múkou, ražný kvások, recept na domáci ražný chlebík, ľanové vrecúško na chlieb a ľanovú utierku.

    Doručenie do mesiaca od ukončenia kampane. Cena samozrejme aj s poštovným a balným.

Budúce nákupy v hodnote 50 €

Minimálna výška príspevku

55


    Nevieš sa dočkať bezobalového nakupovania?

    Poukážka na budúci nákup v hodnote 50 €. Poukážku si môžeš rozdeliť na viacero nákupov a má neobmedzené trvanie. K poukážke je kávička zadarmo.

    Doručenie do týždňa od ukončenia kampane.

Budúce nákupy v hodnote 250 €

Minimálna výška príspevku

275


    Už teraz vieš, že budeš chodiť pravidelne nakupovať?


    Poukážka na budúci nákup v hodnote 250 €. Poukážku si môžeš rozdeliť na viacero nákupov a má neobmedzené trvanie. K poukážke je zero waste sada pokročilý zadarmo.

    Doručenie do týždňa od ukončenia kampane.

Budúce nákupy v hodnote 500 eur

Minimálna výška príspevku

550


    Spolu s tebou bude nakupovať celá rodina?


    Poukážka na budúci nákup v hodnote 500 €. Poukážku si môžeš rozdeliť na viacero nákupov a má neobmedzené trvanie. K poukážke je workshop Základy upcyklácie s Lafloritou zadarmo. Doručenie poukážky do týždňa od ukočenia kampane.Termín workshopu po dohode so všetkými účastníkmi a lektorkou. Najneskôr však do konca roka 2020.

Workshop - Základy upcyklácie s Lafloritou

Minimálna výška príspevku

35

Kráľovná upcyklácie, blogerka Katka a exkluzívny workshop základy upcyklácie. Jednodňový kurz v komornej atmosfére maximálne 5 ľudí na jeden kurz. Dostupné sú 2 kurzy, nepremeškaj svoju jedinečnú príležitosť!

Termín po dohode so všetkými účastníkmi a lektorkou. Najneskôr však do konca roka 2020

Novinky

Lokálik je otvorený!

Update #2, 11.10.2020

Milí priatelia tak a je to tu! Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou a za tak krátky čas sa nám podarilo obchodík nielen zariadiť ale aj otvoriť. Presne pred mesiacom sme pre vás zorganizovali slávnostné otvorenie. Pripravili sme si pre vás recepciu v exteriéri, chutné občerstvenie, domáce koláčiky, limonádu či miešané drinky.



V takejto zostave sme sa o vás počas otvorenia starali.


Toto bolo slávnostné otvorenie a ako to vyzerá v obchodíku? Predsa tak ako sme sľúbili. Celé zariadenie sme si vyrobili sami podľa našich predstáv a využili sme množstvo nepotrebných kúskov, prerobili sme ich alebo sme zavítali do bazáru. Dali sme do toho všetko a dúfame, že sa vám u nás bude páčiť a budete sa k nám vracať.

Nech sa páči predstavujem vám Lokálik.Miesto plné nápadov a nie odpadov. Miesto kde budete chcieť spomaliť. Miesto, ktoré nás spája.

Vážené dámy, vážení páni,
vážené je tu všetko
múka, mydlá, aj tulipány.
Vážime si každé ránko,
vážime si prácu človeka,
lokálnu, poctivú, od bio až do eka.
Vážime si každé zrnko,
vážime si Zem aj slnko.


Dúfam, že sa vám obchodík páčil a rada vás privítam osobne. Teším sa na vás každý pracovný deň na Hviezdoslavova 45, Námestovo.

Poteší ma ak ma budete sledovať na sociálnych sieťach ako @lokalik.sk kde nájdete vždy čerstvé novinky

PS: Aj keď otvoriť obchodík v súšasnej pandemickej situácii je veľký risk, pevne verím, že sa mi podarí obchodík udržať a rozbehnúť tak aby sme mohli fungovať bez problémov. Každý nový zákazník mi pripomenie, že to bolo správne rozhodnutie a že aj v tejto situácii je dôležité správať sa ekologicky.

Ďakujem za vašu podporu a teším sa na vašu návštevu.

Veronika

Slávnostné otvorenie

Update #1, 08.09.2020

Po úspešnej kampani vás s radosťou pozývam na slávnostné otvorenie



Začíname recepciou o 13:00 a budeme tu pre vás až do večera.

Na čo sa môžete tešiť?


welcome drink
chutné občerstvenie
domáce koláčiky
degustácia lokálnych vín a kávy
domáce limonády
miešané nápoje
ochutnávka NUTTERY rastlinných mliek
ochutnávka PIJO BIO a iných produktov
a ešte oveľa viac...

Ako bude otvorenie prebiehať?


Prídete na Hviezdoslavovu a vďaka príjemnej hudbe a dekoráciam budete vedieť, že ste na mieste.Privítame vás welcome drinkom a vy sa možete ponúknuť čímkoľvek čo budeme mať pripravené, ochutnávať produkty, ovoniavať, poobzerať sa.
Budeme tam pre vás aby sme sa porozprávali o tom ako bude nakupovanie v obchode prebiehať a pripravení odpovedať na všetky vaše otázky.



Tešíme sa na vás! Nenechajte si ujsť túto jedinečnú udalosť!


PS: Pravdaže platia všetky zásady na ochranu zdravia pre šírením COVID-19. (povinné nosenie rúšok, dezinfekcia rúk). Otvorenie sme naplánovali na dlhšie časové obdobie aby sa nás nestretlo naraz veľa ľudí a bude sa situovať do exteriéru pred predajňou.


Pre viac info navštívte FB udalosť https://www.facebook.com/events/2660048490904348/

Podporovatelia

👤 Ivica Rozehnal

🎁 Budúce nákupy v hodnote 50 €

55 €

👤 Anonymný podporovateľ

20 €

👤 Dominik Abrahám

🎁 Zero waste sada pokročilý

💬 Držím palce! :)

25 €

👤 Romana Elischerova

💬 Najviac šťastia želám ♥️

20 €

👤 Simona Tylková Kubicová

🎁 Budúce nákupy v hodnote 50 €

55 €

👤 Martina Cebecauerova

🎁 Budúce nákupy v hodnote 500 eur

550 €

👤 Barbora Barutová

🎁 Budúce nákupy v hodnote 50 €

55 €

👤 Lucia Švecová

🎁 Zero waste sada začiatočník

15 €

👤 Anna Olbertova

🎁 Budúce nákupy v hodnote 50 €

55 €

👤 Simona Podmanicka

🎁 Upcyklovaná taška zo zvyškových materiálov

10 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Budúce nákupy v hodnote 50 €

💬 <3

55 €

👤 Monika Kováčová

🎁 Budúce nákupy v hodnote 50 €

55 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Zero waste sada pokročilý

25 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Budúce nákupy v hodnote 50 €

70 €

👤 Zuzana Orolín

🎁 Kváskovacia sada

45 €

👤 Veronika Chrapčiaková

🎁 Workshop - Základy upcyklácie s Lafloritou

35 €

👤 Katarína Čelková

🎁 Workshop - Základy upcyklácie s Lafloritou

35 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Zero waste sada pokročilý

30 €

👤 Patrícia Brontvajova

🎁 Upcyklovaná taška zo zvyškových materiálov

10 €

👤 Katarina Olexova

🎁 Zero waste sada začiatočník

15 €

👤 Katarína Florková

🎁 Budúce nákupy v hodnote 50 €

55 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Budúce nákupy v hodnote 250 €

275 €

👤 Anonymný podporovateľ

47 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Zero waste sada začiatočník

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Upcyklovaná taška zo zvyškových materiálov

10 €

👤 Katarína Cisáriková

🎁 Budúce nákupy v hodnote 50 €

55 €

👤 Martina Turzová

🎁 Workshop - Základy upcyklácie s Lafloritou

50 €

👤 Katarína Laštíková

💬 Držím palce

10 €

👤 Martina Marekova

🎁 Zero waste sada začiatočník

20 €

👤 Alena Madlenakova

50 €

   1 2 3 4 ... 5

Autori

Severanka

Severanka

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Chcem podporiť!

Páči sa vám projekt, a hoci za vašu podporu nič nečakáte, chcete prispieť. Ľubovoľnou sumou. Ďakujeme!

Upcyklovaná taška zo zvyškových materiálov

Minimálna výška príspevku

10

    Pri tvorbe módy nám ostávajú zvyšky, všetky poctivo odkladáme a ďalej z nich tvoríme. Exkluzívna taška vhodná aj ako kabelka v limitovanej edícií.

    Doručenie do mesiaca od ukončenia kampane. Cena samozrejme aj s poštovným a balným.

Zero waste sada začiatočník

Minimálna výška príspevku

15

Miluješ ekológiu alebo chceš začať žiť bez odpadu? Táto sada je pre teba to pravé. Obsahuje bavlnenú vreckovku, ktorá nahrádza bežné papierové vreckovky, sadu tampónov na odličovanie (2ks-10x10cm, 3ks-7×7 cm) a záclonové nákupné vrecúško.

Doručenie do mesiaca od ukončenia kampane. Cena samozrejme aj s poštovným a balným.

Zero waste sada pokročilý

Minimálna výška príspevku

25

    Chceš viac zero waste produktov? Táto sada obsahuje:

    bavlnenú vreckovku, ľanovú vreckovku, veľkú sada tampónov na odličovanie (1ks-uteráčik cca 16x14cm, 3ks-10x10cm, 4ks-7×7 cm) , nákupné vrecúško záclonové a nákupné vrecúško bavlnené

    Doručenie do mesiaca od ukončenia kampane. Cena samozrejme aj s poštovným a balným.

Kváskovacia sada

Minimálna výška príspevku

45


    Kváskuješ? Alebo chceš začať? Nepremeškaj túto jedinečnú sadu, ktorá obsahuje
    ošatku, bavlnené vrecúško s ražnou múkou, ražný kvások, recept na domáci ražný chlebík, ľanové vrecúško na chlieb a ľanovú utierku.

    Doručenie do mesiaca od ukončenia kampane. Cena samozrejme aj s poštovným a balným.

Budúce nákupy v hodnote 50 €

Minimálna výška príspevku

55


    Nevieš sa dočkať bezobalového nakupovania?

    Poukážka na budúci nákup v hodnote 50 €. Poukážku si môžeš rozdeliť na viacero nákupov a má neobmedzené trvanie. K poukážke je kávička zadarmo.

    Doručenie do týždňa od ukončenia kampane.

Budúce nákupy v hodnote 250 €

Minimálna výška príspevku

275


    Už teraz vieš, že budeš chodiť pravidelne nakupovať?


    Poukážka na budúci nákup v hodnote 250 €. Poukážku si môžeš rozdeliť na viacero nákupov a má neobmedzené trvanie. K poukážke je zero waste sada pokročilý zadarmo.

    Doručenie do týždňa od ukončenia kampane.

Budúce nákupy v hodnote 500 eur

Minimálna výška príspevku

550


    Spolu s tebou bude nakupovať celá rodina?


    Poukážka na budúci nákup v hodnote 500 €. Poukážku si môžeš rozdeliť na viacero nákupov a má neobmedzené trvanie. K poukážke je workshop Základy upcyklácie s Lafloritou zadarmo. Doručenie poukážky do týždňa od ukočenia kampane.Termín workshopu po dohode so všetkými účastníkmi a lektorkou. Najneskôr však do konca roka 2020.

Workshop - Základy upcyklácie s Lafloritou

Minimálna výška príspevku

35

Kráľovná upcyklácie, blogerka Katka a exkluzívny workshop základy upcyklácie. Jednodňový kurz v komornej atmosfére maximálne 5 ľudí na jeden kurz. Dostupné sú 2 kurzy, nepremeškaj svoju jedinečnú príležitosť!

Termín po dohode so všetkými účastníkmi a lektorkou. Najneskôr však do konca roka 2020