Nádej umenia v dobe hyperestetiky

Nádej umenia v dobe hyperestetiky

Ako nám umenie pomáha obnovovať nádej? Aký je rozdiel medzi umením a hyperestetikou? Prečo sú zmysluplnosť, spiritualita a závažnosť hlavné znaky umenia? Nakoľko je pri stretnutí s umením dôležitá kontemplácia, ticho a pomalosť? Na tieto aj ďalšie otázky sa snažím odpovedať v napísanej knihe, ktorú by som rada s Vašou podporou vydala.

Kultúra
Literatúra
Nádej umenia v dobe hyperestetiky
Získaná suma
127%

1 905 €

z cieľovej sumy
1 500 €

Kampaň bola

úspešná

O projekte

"Kultúra je kolektívna prax, ktorá obnovuje naše vízie a rozširuje náš súcit a pochopenie do všetkých kútov srdca." (Roger Scruton)

Umenie...

S umením žijem už dlhšiu dobu a venujem sa mu aj v rámci svojej profesie na vysokej škole. Počas posledných šiestich rokov som o ňom znovu veľa premýšľala, čítala a „bádala“ a napokon napísala knihu s názvom Nádej umenia v dobe hyperestetiky, ktorú by som rada vydala v externom vydavateľstve. Tak má totiž väčšiu šancu vykročiť z akademického sveta a dostať sa aj do bežných kníhkupectiev, teda medzi ďalších čitateľov.

...aj v dnešnej dobe...

Možno aj pre vás je svet umenia stále tým nádejným útočiskom, kde môžete na chvíľu spočinúť, kde čerpáte životnú hĺbku, radosť, inšpiráciu alebo obnovený údiv z ľudí, prírody a zo sveta. Možno je pre vás umenie aj istou alternatívou k súčasnému nepokojnému a často chaotickému svetu, ktorý je, aj pod silným vplyvom digitálnej a mediálnej kultúry, plný intenzívnych a rýchlych podnetov. Ak by ste sa preto chceli so mnou vydať na cestu premýšľania o tom, prečo je umenie aj v dnešnej dobe dôležité a ako nás dokáže zasiahnuť, budem vám vďačná, ak podporíte vydanie tejto knihy. Skúšam v nej odpovedať na tieto otázky: 

...kladie otázky...

  1. Ako nám umenie pomáha obnovovať nádej?
  2. Aký je rozdiel medzi umením a hyperestetikou?
  3. Môže výstava plastinovaných ľudských tiel oslabovať našu empatiu?
  4. Aký vplyv má mediálna rýchlosť na našu (nielen estetickú) citlivosť?
  5. Prečo sú zmysluplnosť, spiritualita a závažnosť hlavné znaky umenia?
  6. Nakoľko je pri stretnutí s umením dôležitá kontemplácia, ticho a pomalosť?
  7. Je vnímanie umenia osobitý prechodový rituál? Ak áno, k čomu nás vedie?
  8. Prečo je zobrazovanie prírody v umení aj v dnešnej dobe také zásadné?
  9. Ako sa oživuje silný účinok symbolov v súčasnom umení?
  10. A napokon: Prečo je kľúčovou úlohou umenia rozširovať naše srdce?

...v nádeji.

Pri premýšľaní o uvedených otázkach vždy vychádzam z konkrétneho umeleckého diela. V knihe sa preto stretnete napríklad s týmito autormi a dielami: s videoartom Billa Violu The Raft, básňou Tomasa Tranströmera Z marca 1979, básňou Jamesa Wrighta Drahokam, inštaláciou Jannisa Kounellisa Tragédia civilnosti a s viacerými filmami (Sean Penn: Útek do divočiny, Kim Ki-duk: Jar, leto, jeseň, zima... a jar, Ruben Östlund: Štvorec, Terrence Malick: Strom života). Koncepcia tejto knihy teda spočíva v tom, že až prostredníctvom reflexie zážitkových kvalít a osobitých významov daných diel dospievam k všeobecnejším zisteniam o nádejnej úlohe umenia v súčasnosti.

"Nádejou sa však nerozumie povrchný alebo naivný stav falošného očakávania, že dôjde k vyriešeniu všetkých ľudských problémov. Ide skôr o také prežívanie, ktoré neuniká pred ťažkosťami a smútkami našej existencie do virtuálnych alebo iných iluzórnych svetov. Ale napriek zložitosti a častokrát aj tragickosti bytia, je schopné prostredníctvom metaforického obrazu a umeleckej poetiky vybojovať autentický zápas o krásu, pravdu a neustálu vieru vo vyšší zmysel každej situácie." (úryvok z knihy)

"Probuzení, obohacení, komplikace, potemnění, zneklidnění citů a porozumění, jež po naší zkušenosti s uměním následují, jsou zárodkem akce. Základem podání je forma. Báseň, socha či sonáta se ve zcela zásadním, pragmatickém smyslu ani tak nečtou, nepozorují či neposlouchají, jako se žijí. Setkání s estetičností je pro lidskou zkušenost, spolu s jistými mody náboženské a metafyzické zkušenosti, tou nejvíce ,ingresivní‘, transformativní výzvou."

(George Steiner)

Ako použijem vašu podporu?

Všetky získané prostriedky použijem na časť nákladov spojených s vydaním knihy. Súčasťou kalkulácie je okrem tlače aj grafika a cena za farebnú obálku a obrazovú prílohu, ktorú tvorí 12 farebných strán. Kniha bude mať príjemnú mäkkú väzbu a formát 135 x 200 mm. Ak bude získaných prostriedkov viac, využijem ich na zvýšenie nákladu knihy.

Kedy bude kniha vydaná?

Kniha by mala vyjsť do konca marca.

Vopred Vám ďakujem za Vašu láskavú podporu.

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Kniha
Kniha "Nádej umenia v dobe hyperestetiky"

Minimálna výška príspevku

15

Ďakujem Vám za Vašu podporu. Odvďačím sa Vám zaslaním novej knihy "Nádej umenia v dobe hyperestetiky (Antropologické aspekty súčasného umenia)". Ak si budete priať, rada Vám do knihy napíšem aj osobné venovanie.

Doručenie: apríl 2021

Kniha
Kniha "Pole, strom, kríž... a monitor"

Minimálna výška príspevku

15

Ďakujem Vám za Vašu podporu. Odvďačím sa Vám zaslaním mojej knižky "Pole, strom, kríž... a monitor (K archetypálnym symbolom v súčasnej kultúre)". Je to súbor interpretačných úvah o umení. Ak si budete priať, rada Vám do knihy napíšem aj osobné venovanie.

Doručenie: apríl 2021

Hrnčekový pár
Hrnčekový pár

Minimálna výška príspevku

20

Ďakujem Vám za Vašu podporu. Ako odmenu Vám pošlem na hrnčiarskom kruhu točený a glazovaný hrnčekový pár z môjho hrnčiarskeho obdobia. Napíšte mi prípadne, o ktorý na fotke by ste mali záujem.

Doručenie: apríl 2021

Vianočná pohľadnica
Vianočná pohľadnica

Minimálna výška príspevku

10

Ďakujem Vám za Vašu podporu. Odmením sa Vám mojou pohľadnicou s vianočným aj trojkráľovým motívom - každá z nich je ručne tlačený linoryt.

Doručenie: apríl 2021

Vianočná pohľadnica
Vianočná pohľadnica

Minimálna výška príspevku

10

Ďakujem Vám za Vašu podporu. Odmením sa Vám mojou pohľadnicou s vianočným motívom - každá z nich je ručne tlačený linoryt.

Doručenie: apríl 2021

Ilustrované prekvapenie
Ilustrované prekvapenie

Minimálna výška príspevku

10

Ďakujem Vám za Vašu podporu. Odmením sa Vám mojou malou ilustráciou nakreslenou tušom a prípadne vymaľovanou akvarelom. Ilustrácia môže byť atypickou pohľadnicou alebo obrázkom do detskej izby. Motív bude pre Vás prekvapením - niekedy vtipným, niekedy viac poetickým.

Doručenie: apríl 2021

Novinky

P.S.: Kniha o Nádeji umenia

Update #3, 02.07.2021

Milé podporovateľky, milí podporovatelia,

s radosťou Vám oznamujem, že knižka o Nádeji umenia je už od 4. 6. naozaj na svete. Prikladám o tom dôkaz v podobe zátišia, kde je odfotená s pôvodnou inšpiráciou k obálke:). V týchto dňoch už väčšine z Vás, dúfam, v poriadku prišla, už iba pár kúskov je na ceste k ich majiteľom. Ak Vám náhodou zatiaľ neprišla, prosím, napíšte mi, určite to vyriešime k obojstrannej spokojnosti:).

Ešte raz ďakujem a prajem pekné a naplnené dni.

Eva Pariláková

Júnové doručenie knihy

Update #2, 31.05.2021

Milé podporovateľky, milí podporovatelia,

doručenie knihy do vašich rúk sa blíži, prosím však ešte o kúsok trpezlivosti. Tento stále náročný čas totiž napokon posunul jej vydanie z pôvodného mája až do júnových dní. Čoskoro k vám však doputuje: verím a dúfam, že už aj spolu s príjemnou dávkou slnečného tepla. Zatiaľ prikladám báseň Jamesa Wrighta, ktorá ma inšpirovala k úvahe o umení ako osobitom rozširovaní srdca. Prečítať si ju môžete v Doslove knihy.

Drahokam

Je tu tá jaskyňa

vo vzduchu za mojím telom,

ktorej sa nikto nedotkne:

kláštor, ticho

uzatvárajúce kvitnutie ohňa.

Keď stojím vzpriamený vo vetre,

moje kosti sa menia na tmavé smaragdy.

(Wright, James, 2015. Červenokrídly drozd.
Kordíky : Skalná ruža. Preklad Mila Haugová)

Májové doručenie Nádeje

Update #1, 21.04.2021

Milí a vzácni podporovatelia,

v tomto apríli k Vám už mala doputovať moja kniha „Nádej umenia v dobe hyperestetiky“. Jej vydanie sa napokon trošku pozdržalo a posunulo. Do Vašich poštových schránok však knižka určite zavíta najneskôr do konca mája. Ďakujem Vám za pochopenie a trpezlivosť. Odmeny v podobe hrnčekov, vianočných pohľadníc, ilustrovaného prekvapenia a knihy „Pole, strom, kríž ...a monitor“ Vám s radosťou posielam už tieto dni.

Eva Pariláková

Podporovatelia

👤 Martina Melišková

🎁 Kniha "Nádej umenia v dobe hyperestetiky"

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha "Nádej umenia v dobe hyperestetiky"

💬 Teším sa na čítanie! ❤️

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

💬 Ďakujem za skvelý nápad,ktorý ste sa rozhodla zrealizovať vo forme knihy. Hoci sa témou umenia osobne veľmi nezaoberám,teším sa na prečítanie Vašej knihy,pretože verím,že do môjho života prinesie viacero nových myšlienok. Držím prsty v ďalšej tvorbe ????

15 €

👤 Martin Kolesár

🎁 Vianočná pohľadnica

30 €

👤 Alexandra Fialova

🎁 Hrnčekový pár

💬 Ahoj Evka, vidim ze uz mas naplnenu podporu, ale som chcela aj ja...tak este...ak by este boli tie hrnceky neutralne bez obrazkov, tak by som si tie prosila...lebo uz dlho hladam take dake, a som si povedala, ze dve muchy jednou ranou. drzim palce a dakujem

20 €

👤 Zuzana Caudtová

🎁 Hrnčekový pár

💬 So srdiečkami ????

20 €

👤 Lucia Lesayova Lesayova

🎁 Hrnčekový pár

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

50 €

👤 Anonymný podporovateľ

💬 Držím palce, aby sa podarilo projekt úspešne zrealizovať a oslovil všetkých čitateľov, ktorým sa dostane do rúk!

50 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha "Nádej umenia v dobe hyperestetiky"

15 €

👤 Ľudmila Durajová

🎁 Kniha "Nádej umenia v dobe hyperestetiky"

💬 Teším sa na čítanie :)

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Hrnčekový pár

💬 Držím päste a teším sa na knihu

20 €

👤 Miron Pukan

💬 Držím prsty, Evka, aby Ti to vyšlo.

10 €

👤 Juraj Briškár

🎁 Kniha "Nádej umenia v dobe hyperestetiky"

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

15 €

👤 Lucia Lesayova

💬 Potesilo by ma, keby sa mi podarilo dostat jeden exemplar. Mala som rada Vase hodiny, dakujem. Nech sa Vam dari. Lucia

150 €

👤 Lukáč Rastislav

💬 Gratulujem ku knihe a želám veľa síl a inšpirácie do ďalšej práce!

50 €

👤 Kristína Šimková

🎁 Kniha "Nádej umenia v dobe hyperestetiky"

💬 Veľmi Ti držím palce s novou knihou a už sa teším keď si ju prečítam.❤️Dúfam, že predanie bude osobné :)veď sme skoro susedy.

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha "Nádej umenia v dobe hyperestetiky"

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

💬 Milá Evka, teším sa s Tebou a knihe prajem, nech si nájde svoju vlastnú cestu do našich príbytkov:-)

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha "Nádej umenia v dobe hyperestetiky"

20 €

👤 Anna Kacejová

🎁 Kniha "Nádej umenia v dobe hyperestetiky"

15 €

👤 Ervín Žilla

🎁 Kniha "Nádej umenia v dobe hyperestetiky"

💬 Evica, uz ochutnavka otazok ma zaujala. Chyba mi moznost dorucenia darceka osobne :D .

50 €

👤 Viktor Suchý

🎁 Kniha "Nádej umenia v dobe hyperestetiky"

💬 Teším sa na knižku, milá Eva, a poprosím Ťa aj o venovanie. Palce drží Viktor Suchý:-)

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha "Nádej umenia v dobe hyperestetiky"

15 €

👤 Peter Káša

🎁 Kniha "Nádej umenia v dobe hyperestetiky"

💬 Teším sa na pekné a múdre myšlienky v krásnej knihe.

25 €

👤 Martina Ivanová

🎁 Kniha "Nádej umenia v dobe hyperestetiky"

💬 Držím prsty :-)

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha "Nádej umenia v dobe hyperestetiky"

💬 Nech sa knizke dari :) Srdecne pozdravy z Presova...

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha "Nádej umenia v dobe hyperestetiky"

15 €

👤 Branislav Šimovič

💬 Vela stastia

50 €

   1 2 3

Autori

Miesto realizácie projektu

Nitriansky kraj

Eva Pariláková

Eva Pariláková

Mgr. Eva Pariláková, PhD. pôsobí na Ústave literárnej a umeleckej komunikácie FF UKF v Nitre. Venuje sa interpretácii umeleckého diela a antropologickej estetike. Špecializuje sa hlavne na archetypálne symboly a podoby spirituality v súčasnom umení a digitalizovanej kultúre. Umenie je pre ňu cestou k lepšiemu spoznaniu seba, druhých ľudí a sveta. Stále na nej objaví báseň, príbeh, film alebo pieseň, ktoré ju vedia naozaj potešiť a hlboko povzbudiť. Rada sa túla prírodou, ktorá ešte nestratila prirodzenú krásu, tajomstvo a zvuky divočiny. Obľubuje rytmus pešej chôdze na tráve, hline alebo kameni. Vyhľadáva zóny digitálneho prerušenia a obyčajné ticho, v ktorom trochu lepšie počuje samu seba. Jej sprievodcami už dlhé roky sú Kieślowski, Exupéry, Dostojevskij, Szymborska, Groch, Tarkovskij, Kounellis, Frankl, Rohr, Jung a ďalší znalci umenia života.

Vyúčtovanie

Podarilo sa mi vydať vedeckú knihu, na ktorú bola kampaň určená. Zo získanej sumy som zaplatila tlač vydavateľovi a náklady na posielanie odmien. Kniha vyšla 4. 6. 2021, počet kusov je 300. Realizácia trvala dva a pol roka - príprava celej knihy, vrátane korektúr a grafiky v rámci spolupráce s vydavateľom. Samotná realizácia od začiatku kampane StartLab v januári 2021 do júna 2021. Kniha je už hotová a od 4.6. vydaná a aktuálne distribuovaná v kníhkupectvách.

faktúra za tlač
1 750
pošta - posielanie hrnčekov a pohľadníc
36
pošta - posielanie kníh
54
pošta - posielanie kníh
26
pošta - posielanie kníh
14
pošta - posielanie kníh
8
nákup obálok
30
Náklady spolu
1 918

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Kniha
Kniha "Nádej umenia v dobe hyperestetiky"

Minimálna výška príspevku

15

Ďakujem Vám za Vašu podporu. Odvďačím sa Vám zaslaním novej knihy "Nádej umenia v dobe hyperestetiky (Antropologické aspekty súčasného umenia)". Ak si budete priať, rada Vám do knihy napíšem aj osobné venovanie.

Doručenie: apríl 2021

Kniha
Kniha "Pole, strom, kríž... a monitor"

Minimálna výška príspevku

15

Ďakujem Vám za Vašu podporu. Odvďačím sa Vám zaslaním mojej knižky "Pole, strom, kríž... a monitor (K archetypálnym symbolom v súčasnej kultúre)". Je to súbor interpretačných úvah o umení. Ak si budete priať, rada Vám do knihy napíšem aj osobné venovanie.

Doručenie: apríl 2021

Hrnčekový pár
Hrnčekový pár

Minimálna výška príspevku

20

Ďakujem Vám za Vašu podporu. Ako odmenu Vám pošlem na hrnčiarskom kruhu točený a glazovaný hrnčekový pár z môjho hrnčiarskeho obdobia. Napíšte mi prípadne, o ktorý na fotke by ste mali záujem.

Doručenie: apríl 2021

Vianočná pohľadnica
Vianočná pohľadnica

Minimálna výška príspevku

10

Ďakujem Vám za Vašu podporu. Odmením sa Vám mojou pohľadnicou s vianočným aj trojkráľovým motívom - každá z nich je ručne tlačený linoryt.

Doručenie: apríl 2021

Vianočná pohľadnica
Vianočná pohľadnica

Minimálna výška príspevku

10

Ďakujem Vám za Vašu podporu. Odmením sa Vám mojou pohľadnicou s vianočným motívom - každá z nich je ručne tlačený linoryt.

Doručenie: apríl 2021

Ilustrované prekvapenie
Ilustrované prekvapenie

Minimálna výška príspevku

10

Ďakujem Vám za Vašu podporu. Odmením sa Vám mojou malou ilustráciou nakreslenou tušom a prípadne vymaľovanou akvarelom. Ilustrácia môže byť atypickou pohľadnicou alebo obrázkom do detskej izby. Motív bude pre Vás prekvapením - niekedy vtipným, niekedy viac poetickým.

Doručenie: apríl 2021