PRÁVNE HRDINSTVÁ - 12 príbehov odvážnych ľudí v talároch

PRÁVNE HRDINSTVÁ - 12 príbehov odvážnych ľudí v talároch

Súdna moc na Slovensku čelí vážnym obvineniam a rekordne nízkej dôvere verejnosti. Je však dôležité hovoriť aj o čestných osobnostiach práva a ich činoch. Preto vydávame knihu s 12 inšpiratívnymi príbehmi sudcov a právnikov, ktorí odvážne ochránili hodnoty práva a ľudskosti vo svojej krajine. Podporte vydanie knihy a povzbuďte tým právnikov aj verejnosť, aby sa nahlas zastali spravodlivosti.

Literatúra
Občiansky aktivizmus
História
PRÁVNE HRDINSTVÁ - 12 príbehov odvážnych ľudí v talároch
Získaná suma
126%

3 794 €

z cieľovej sumy
3 000 €

Kampaň bola

úspešná

O projekte

Vydávame knižku s dvanástimi inšpiratívnymi príbehmi sudcov a právnikov, ktorí zmenili vývoj spravodlivosti vo svojich krajinách. V knihe predstavujeme 11 príbehov reálnych osobností z právneho sveta a jeden fiktívny z literárneho diela Margaret Atwood, autorky Príbehu služobníčky. Kniha je určená nielen pre právnikov a právničky, ale aj pre širokú verejnosť.

Knihu významného nórskeho profesora práva Hansa Pettera Gravera do slovenčiny preloží Eva Lavríková.

Nadviazali sme spoluprácu s Právnickou fakultou Trnavskej univerzity v Trnave, ktorej, aj vďaka vašim darom, venujeme časť nákladu. Ku knižke sa tak dostanú aj budúci právnici a právničky pod vedením vysokoškolskej učiteľky a právničky Lucie Berdisovej.

Vydanie knižky budú sprevádzať online diskusie v Klube pod lampou a vzdelávacie posty na sociálnych sieťach.

Čo chceme dosiahnuť?

V slovenskom právnom poriadku by sme chceli vidieť viac charakterných a poctivých ľudí. Radi by sme inšpirovali súčasných a budúcich právnikov a právničky, aby našli odvahu riešiť etické dilemy čestne aj vtedy, keď čelia rôznym tlakom. Zároveň chceme povzbudiť ľudí z verejnosti, aby sa postavili voči bezpráviu vo svojom okolí. 

Nie je dôležité len naučiť sa rozoznať etickú dilemu a hľadať zodpovedajúce riešenia, ale aj nájsť sebavedomie a odvahu sa podľa nich zachovať.*

*Lucia Berdisová

Ako použijeme vašu podporu

Peniaze získané z vašich darov použijeme na zaplatenie prekladateľky, grafika a korektorky. 3025 eur sme už získali z Active Citizen Fund (tzv. Nórskych fondov) na tlač 750 ks kníh. Všetko, čo vyzbierame nad rámec tejto kampane, pôjde na zvýšenie nákladu.

Kedy si budete môcť knihu prečítať?

Momentálne intenzívne pracujeme na preklade a odborných konzultáciách k textu. Knižka by mala vyjsť najneskôr v septembri. Potom ju zašleme našim podporovateľom a podporovateľkám, Právnickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave a pripravíme ju do distribúcie, aby sa k nej mohla dostať aj široká verejnosť.

O AUTOROVI KNIHY

Hans Petter Graver je nórsky profesor práva na Právnickej fakulte Univerzity v Osle, ktorú v rokoch 2008 - 2015 viedol ako dekan. Je členom Nórskej akadémie vied a v roku 2020 získal ocenenie Akademik roka.

V oblasti práva, súdnictva, sociológie práva a právnej vedy vydal 20 publikácií. Je autorom jednej zo základných učebníc správneho práva v Nórsku. Jeho najnovšie práce sa zaoberajú etikou v práve a úlohou súdnictva, keď je právny štát spochybňovaný autoritárstvom.

O VYDAVATEĽOVI

Knižku vydáva Sokratov inštitút, vzdelávací program Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica.

Sokratov inštitút prepája mladých schopných ľudí z celého Slovenska a vzdeláva ich k líderstvu, spoločenskej zodpovednosti a angažovanosti prostredníctvom ich lokálnych projektov. Sokratov inštitút okrem ročného vzdelávacieho programu organizuje aj verejné prednášky, diskusie a vydáva vzdelávacie publikácie.



PRÁVNE HRDINKY A HRDINOVIA

Právna hrdinka/hrdina je sudca alebo právnik, ktorý sa odmieta podieľať na metódach útlaku.*

*Hans Petter Graver

V knihe sa napríklad dočítate aj tieto príbehy:

  • Odvážny sudca Mandrup Pedersen Schønnebøl sa postavil verejnej mienke, oblastným sudcom aj advokátom, čím zrušil právne opodstatnenie upaľovania čarodejníc na hraniciach. 
  • Keď sa v roku 1933 dostal Hitler k moci, nemecký sudca Lothar Kreyssig zvažoval, že podá výpoveď. Nakoniec to vyhodnotil ako nedostatočný krok. Keď Hitlerovo Nemecko nariadilo vyvražďovanie ľudí s mentálnym postihnutím, Kreyssig ako oblastný sudca obžaloval Hitlerov štáb z vraždy.
  • Sudkyňa Iris Yassmin Barrios v Guatemale odsúdila vrcholných vojenských predstaviteľov za masakre počas dlhoročnej občianskej vojny. Od 17. storočia je prvou sudkyňou, ktorá na úrovni národného súdu stíhala bývalú hlavu štátu.
  • Poľská prezidentka Najvyššieho súdu Małgorzata Gersdorf obhajuje nezávislosť súdnej moci proti vláde.

Za podporu projektu ďakujeme:

Active Citizens Fund 

Open Society Foundation

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Kniha pre právnickú fakultu
Kniha pre právnickú fakultu

Minimálna výška príspevku

11

Venujte knihu Právnickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave. Knihu študenti a študentky práva využijú najmä na predmete Etické dilemy v právnických povolaniach.

Doručenie: Knihu doručíme fakulte najneskôr v septembri 2021

Kniha pre vás

Minimálna výška príspevku

14

Získajte pre seba knihu, ktorá vás môže inšpirovať pri vlastnom rozhodovaní v náročných situáciách.

Doručenie: Najneskôr v septembri 2021

Kniha pre vás + druhá pre právnickú fakultu

Minimálna výška príspevku

25

Urobte radosť sebe a podporte aj vzdelávanie budúcich právnikov a právničiek z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave.

Doručenie: Najneskôr v septembri 2021

Dve knihy zo Sokratovho inštitútu pre vás
Dve knihy zo Sokratovho inštitútu pre vás

Minimálna výška príspevku

26

Okrem knihy Právne hrdinstvá od nás získate aj knižku Všetko malo byť inak, Slovensko po roku 1945. Martin M. Šimečka v nej pútavo rozpráva svoj osobný príbeh, ktorý dopĺňajú historické fakty, zaujímavosti, odkazy na filmy, videá a knižky. Celá kniha je pretkaná bohatým obrazovým materiálom. Historický kontext v knihe popísal Martin Posch, mladý vedec z Historického ústavu SAV, absolvent Sokratovho inštitútu.

Doručenie: Najneskôr v septembri 2021

Kniha pre vás + tričko
Kniha pre vás + tričko

Minimálna výška príspevku

30

Okrem knihy od nás dostanete aj tričko s claimom "Zmena je vo mne" z kvalitnej ekobavlny. V ponuke je v čiernej alebo v sivej farbe, pre mužov aj ženy a v rôznych veľkostiach.

Doručenie: Najneskôr v septembri 2021

Kniha s vaším menom

Minimálna výška príspevku

50

Vaše meno uvedieme v knihe medzi špeciálnymi podporovateľmi a jeden exemplár doručíme až k vám domov.

Doručenie: Najneskôr do septembra 2021

Kniha pre vás + účasť na workshope Sokratovho inštitútu
Kniha pre vás + účasť na workshope Sokratovho inštitútu

Minimálna výška príspevku

300

Zažite Sokratov inštitút naživo. Môžete sa zúčastniť jedného štvordňového workshopu s plnou penziou podľa vlastného výberu. Do júna 2022 tak budete mať možnosť stráviť čas s aktuálnymi študentami Sokratovho inštitútu vo Vzdelávacom centre Zaježová alebo v Tatrách.

Doručenie: Najneskôr v septembri 2021

Novinky

Právne hrdinstvá už aj ako e-kniha

Update #6, 15.12.2022

Milí naši podporovatelia a podporovateľky,

po roku sa ozývame s novinkou, že sme knihu Právne hrdinstvá vydali aj
vo formáte EPUB a PDF, aby si ju čitateľky a čitatelia mohli prečítať aj vo svojich čítačkách. Veríme, že aj takto pomôžeme znižovať spotrebu papiera a našu uhlíkovú stopu.

E-kniha je dostupná v e-shope Živice Záleží.sk. Zároveň je stále možné si tu zakúpiť aj tlačenú verziu knihy.

Prajeme vám príjemné sviatky a veľa dobrej literatúry.

Za tím Sokratovho inštitútu,
Jana Ďaďová
0907739502 /dadova@zivica.sk

Bodka za knihou Právne hrdinstvá

Update #5, 20.12.2021

Milí naši podporovatelia a podporovateľky,

poslednýkrát sa vám ozývame s novinkami ku knihe Právne hrdinstvá. Veľmi nás teší, že o knihu je záujem - rozdistribuovali sme už viac ako polovicu nákladu. A 40 kníh vďaka vám poputovalo na Právnickú fakultu Trnavskej univerzity :).

Všetky vaše knihy a darčeky by ste už mali mať doručené alebo s vami komunikujeme, pokiaľ ste si svoj balíček nestihli vyzdvihnúť na pošte. Pokiaľ vám vaša odmena neprišla, určite ma kontaktujte.

Ak ste nestihli diskusiu a krst knihy s autorom knihy Hansom Petterom Graverom, môžete si pozrieť ich záznamy pretlmočené do slovenčiny.

V spolupráci s Čiernou labuťou sme pre vás tiež pripravili rozhovor s právničkou a krstnou mamou knihy, Evou Kováčechovou.

Ak by ste chceli ostať v kontakte so Sokratovým inštitútom a každý mesiac od nás dostať noviny, prihláste sa na odber nášho newslettera.

V prípade, že by ste si knihu chceli objednať pre seba alebo svojich blízkych, môžete tak urobiť cez e-shop Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica Záleží.sk.

Prajeme príjemné a pokojné vianočné sviatky vám aj vašim blízkym, čas na čítanie dobrých kníh a hlavne pevné zdravie.

Za tím Sokratovho inštitútu,

Jana Ďaďová

0907739502 /dadova@zivica.sk

Pozývame vás na diskusiu a krst knihy

Update #4, 25.10.2021

Milí naši podporovatelia a podporovateľky,

27.10. o 18:00 vás pozývame na podujatie s príbehmi sudcov, ktorí sa v neľahkej chvíli vzopreli nespravodlivosti.

V diskusii o sudcovskej nezávislosti a odvahe sa bude ZUZANA DLUGOŠOVÁ, predsedníčka Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti, rozprávať 
s nórskym profesorom práva HANSTOM PETTEROM GRAVEROM a slovenskou sudkyňou DAŠOU KONTRÍKOVOU

Po diskusii sa bude konať krst knihy PRÁVNE HRDINSTVÁ: 12 príbehov odvážnych ľudí v talároch, ktorú slávnostne pokrstí EVA KOVÁČECHOVÁ.

Podujatia sa môžete zúčastniť osobne v Klube pod lampou (kapacita je 50 účastníkov, Klub pod lampou funguje len pre plne zaočkovaných), pozrieť si ho streamovaný naživo alebo zo záznamu na facebookovej stránke Sokratovho inštitútu.

Podrobné informácie o podujatí a hosťoch si môžete pozrieť tu.

Za podporu podujatia ďakujeme partnerom Active Citizens Fund - Slovakia, Open Society Foundation a .týždeň. 

Teším sa na osobné stretnutie s vami a prajem pekný zvyšok dňa,

Jana Ďaďová

0907739502 /dadova@zivica.sk

Mesačný posun vo vydaní knihy

Update #3, 01.10.2021

Milí naši podporovatelia a podporovateľky,

v lete sme intenzívne pracovali na dokončení knihy Právne hrdinstvá, no kvôli množstvu obsahových pripomienok sa nám nepodarilo vydať knihu v septembri, ako sme vám sľubovali. Ozývajú sa nám viacerí záujemci o knihu z odborných kruhov a aj preto nám veľmi záleží na tom, aby bol preklad knihy čo najlepší a najexaktnejší.

O náročnosti prekladu knihy napísal článok pre Denník N jeden z jej prekladateľov, Miroslav Zumrík. 

Momentálne už grafik pracuje na zapracovaní posledných korektúr a budúci týždeň by mala kniha ísť do tlače. 

Slávnostný krst knihy je naplánovaný na 27.10. o 18:00 v Klube pod lampou v Bratislave za osobnej účasti autora Hansa Pettera Gravera. Krst bude spojený aj s diskusiou právnikov a sudcov. Celé podujatie budeme streamovať, takže si ho budete môcť pozrieť z pohodlia vášho domova. O podrobnostiach vás budeme ešte informovať.

Zatiaľ vás prosíme o strpenie, knihy aj s ostatnými odmenami za vaše dary vám začneme zasielať koncom októbra.

Prajem vám pekné jesenné dni a v prípade otázok ma neváhajte kontaktovať,

Jana Ďaďová
dadova@zivica.sk
0907739502

Poďakovanie

Update #2, 13.04.2021

Milí naši podporovatelia a podporovateľky,

veľmi vám ďakujeme za podporu a všetky povzbudzujúce správy. Ste fantastickí!  Vďaka vám, 153 darcom a darkyniam, sme vyzbierali 3784 eur. Minimálne 33 knižiek Právne hrdinstvá, 12 príbehov odvážnych ľudí v talároch poputuje Právnickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave.

Nesmierne sa tešíme, že sa nám podarilo získať dostatok peňazí, aby sme mohli knihu vydať. Momentálne stále pokračujeme v preklade textu a konzultáciách s odborníkmi. V septembri by sme chceli knihu vytlačiť a pokrstiť. Ak to pandemická situácia dovolí, svoju osobnú účasť na krste prisľúbil aj samotný autor knihy Hans Petter Graver. Určite vás budeme o tejto udalosti informovať.

Všetky odmeny za vaše dary vám doručíme po vydaní knihy v septembri. Medzitým si môžete pozrieť záznam z diskusie z Klubu pod lampou o tom, ako oživiť dôveru ľudí v súdnictvo alebo si prečítať rozhovor s Hansom Petterom Graverom na portáli Čierna labuť. Ak vás naša činnosť zaujíma, sledujte nás na Facebooku alebo Instagrame.

Ešte raz ďakujeme za vašu podporu, je to pre nás obrovské povzbudenie a zároveň veľký záväzok robiť našu prácu čo najlepšie.

Za tím Sokratovho inštitútu,
Jana Ďaďová

Sme za polovicou

Update #1, 01.04.2021

Milí naši podporovatelia a podporovateľky,

veľmi vám ďakujeme za vaše doterajšie dary a zdieľania kampane. Sme naozaj milo prekvapení vašou podporou a povzbudivými slovami. Veľmi si ceníme, že až 18 z vás sa rozhodlo knižkou podporiť aj budúcich právnikov na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave.

V stredu 7.4. o 18:00 ste srdečne pozvaní na diskusiu "Ako oživiť dôveru v súdnictvo?" s advokátkou z Via Iuris Evou Kováčechovou, právničkou a vysokoškolskou učiteľkou Luciou Berdisovou a predsedom Špecializovaného trestného súdu Jánom Hrubalom. Diskusiu môžete sledovať z pohodlia domova, lebo ju budeme naživo streamovať z Klubu pod lampou. Viac informácií nájdete vo facebookovej udalosti.
Do konca kampane ostáva ešte 11 dní a potrebujeme vyzbierať takmer 1300 eur, aby bola naša kampaň úspešná. Preto by sme vás ešte radi poprosili, aby ste o kampani povedali vašim známym a rozšírili ju napríklad zdieľaním cez svoje sociálne siete. 

Ešte raz ďakujeme, prajeme príjemné veľkonočné sviatky a držte nám palce!

Tím Sokratovho inštitútu
Jana Ďaďová a Tomáš Hallon

Podporovatelia

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Dve knihy zo Sokratovho inštitútu pre vás

💬 Dakujeme

26 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha pre vás

14 €

👤 Tomáš Kravec

🎁 Kniha pre vás + účasť na workshope Sokratovho inštitútu

💬 Robíte úžasné veci za čo vám patrí vďaka :-)

300 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Dve knihy zo Sokratovho inštitútu pre vás

26 €

👤 Dorota Lazoriková

🎁 Kniha pre vás

14 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha pre vás

14 €

👤 Lucia Jamrišková

🎁 Kniha pre vás + druhá pre právnickú fakultu

25 €

👤 Lukáš Záhorec

🎁 Kniha pre vás

14 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha pre vás

14 €

👤 Ivana Figuli

🎁 Kniha pre vás

14 €

👤 Dominika Čitbajová

🎁 Kniha pre vás

14 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha pre vás + druhá pre právnickú fakultu

💬 Skvela iniciativa! ???????????? Trochu sa obavam o kvalitu prekladu. Drzim palce, aby sa podaril.????

25 €

👤 Ľubica Chnápková

🎁 Kniha pre vás

14 €

👤 Radka Smatanikova

10 €

👤 Marta Szántaiová

🎁 Kniha s vaším menom

50 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha pre vás

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha pre vás

14 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha pre vás

14 €

👤 Radka Babeľová

🎁 Kniha pre vás

14 €

👤 Júlia Renčová

🎁 Dve knihy zo Sokratovho inštitútu pre vás

26 €

👤 Zuzana Maruškinová

🎁 Kniha pre vás

14 €

👤 Adam Valček

🎁 Kniha pre vás

14 €

👤 Andrea Cecetkova

🎁 Kniha pre vás

14 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha pre vás

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha pre vás + druhá pre právnickú fakultu

💬 Drzim palce

25 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha pre vás

14 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha pre vás + druhá pre právnickú fakultu

25 €

👤 Broňa Kurišová

🎁 Kniha pre vás + tričko

💬 Nech sa Vám to podarí zrealizovať. Po všetkých tých Jankovských, Trnkoch a politických právnikoch by bolo fajn spoznať osudy aj charakternejších ľudí.

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha pre vás

14 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha pre vás

14 €

   1 2 3 4 ... 6

Autori

Miesto realizácie projektu

Celé Slovensko

Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica

Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica

CEEV Živica je občianske združenie, ktoré sa už 20 rokov venuje vzdelávaniu, environmentálnej výchove a občianskemu aktivizmu. Medzi naše programy patrí aj Sokratov inštitút, ktorý vzdeláva a sieťuje mladých sociálnych lídrov. Naši študenti doteraz rozbehli viac ako 100 úspešných verejnoprospešných projektov po celom Slovensku. Viac na www.sokratovinstitut.sk

Vyúčtovanie

Vďaka podpore v startlabovej kampani sme preložili knihu nórskeho autora Hansa Pettera Gravera: Právne hrdinstvá, 12 príbehov odvážnych ľudí v talároch. Na knihe pracovali od januára do septembra 2021 dvaja prekladatelia, Eva Lavríková a Miroslav Zumrík. Slovenským úvodom a konzultáciami ku vzniku knihy prispel právnik Pavol Žilinčík. Editorskej práci sa venovala Nataša Holinová. Vydali sme 750 kusov, z ktorých 40 sme venovali Právnickej fakulte Trnavskej univerzity. Autora sme pozvali aj na Slovensko a 27. 10. 2021 sa zúčastnil na diskusii o súdnictve a na slávnostnom krste. Záznamy si môžete pozrieť tu: Diskusia: https://www.youtube.com/watch?v=rdgxHuEtzZY Krst: https://www.youtube.com/watch?v=yvRaBIjVorg Časť nákladu sme venovali darcom a spolupracovníkom, časť kníh je možné si objednať v e-shope Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica: www.zalezi.sk/produkt/pravnehrdinstva/

Preklad
2 790
Editorská praca
699
Poštovné
2
Poplatok pre Startlab
303
Náklady spolu
3 794

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Kniha pre právnickú fakultu
Kniha pre právnickú fakultu

Minimálna výška príspevku

11

Venujte knihu Právnickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave. Knihu študenti a študentky práva využijú najmä na predmete Etické dilemy v právnických povolaniach.

Doručenie: Knihu doručíme fakulte najneskôr v septembri 2021

Kniha pre vás

Minimálna výška príspevku

14

Získajte pre seba knihu, ktorá vás môže inšpirovať pri vlastnom rozhodovaní v náročných situáciách.

Doručenie: Najneskôr v septembri 2021

Kniha pre vás + druhá pre právnickú fakultu

Minimálna výška príspevku

25

Urobte radosť sebe a podporte aj vzdelávanie budúcich právnikov a právničiek z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave.

Doručenie: Najneskôr v septembri 2021

Dve knihy zo Sokratovho inštitútu pre vás
Dve knihy zo Sokratovho inštitútu pre vás

Minimálna výška príspevku

26

Okrem knihy Právne hrdinstvá od nás získate aj knižku Všetko malo byť inak, Slovensko po roku 1945. Martin M. Šimečka v nej pútavo rozpráva svoj osobný príbeh, ktorý dopĺňajú historické fakty, zaujímavosti, odkazy na filmy, videá a knižky. Celá kniha je pretkaná bohatým obrazovým materiálom. Historický kontext v knihe popísal Martin Posch, mladý vedec z Historického ústavu SAV, absolvent Sokratovho inštitútu.

Doručenie: Najneskôr v septembri 2021

Kniha pre vás + tričko
Kniha pre vás + tričko

Minimálna výška príspevku

30

Okrem knihy od nás dostanete aj tričko s claimom "Zmena je vo mne" z kvalitnej ekobavlny. V ponuke je v čiernej alebo v sivej farbe, pre mužov aj ženy a v rôznych veľkostiach.

Doručenie: Najneskôr v septembri 2021

Kniha s vaším menom

Minimálna výška príspevku

50

Vaše meno uvedieme v knihe medzi špeciálnymi podporovateľmi a jeden exemplár doručíme až k vám domov.

Doručenie: Najneskôr do septembra 2021

Kniha pre vás + účasť na workshope Sokratovho inštitútu
Kniha pre vás + účasť na workshope Sokratovho inštitútu

Minimálna výška príspevku

300

Zažite Sokratov inštitút naživo. Môžete sa zúčastniť jedného štvordňového workshopu s plnou penziou podľa vlastného výberu. Do júna 2022 tak budete mať možnosť stráviť čas s aktuálnymi študentami Sokratovho inštitútu vo Vzdelávacom centre Zaježová alebo v Tatrách.

Doručenie: Najneskôr v septembri 2021