… na ceste k Mužom

… na ceste k Mužom

Pripravujeme dokumentárny film o spoločensky veľmi dôležitej téme - vedomej a citlivej výchove mladých mužov v období ich prechodu do dospelosti. Veľa sme už urobili, no v ďalších krokoch potrebujeme aj vašu podporu.

Film
… na ceste k Mužom
Získaná suma
164%

7 057 €

z cieľovej sumy
4 300 €

Kampaň bola

úspešná

O projekte

Ďakujeme za podporu - kampaň pokračuje!

Cítime veľkú podporu, za ktorú sme vďační a preto nekončíme!
Vyburcovali ste nás k ďalšej aktivite a ak bude podpora naďalej rásť tak nielen že všetky zdroje využijeme na dokument, jeho šírenie a zviditeľňovanie témy výchovy mladých mužov k dospelosti, ale dobrovoľnícky urobíme ešte niečo navyše!

Prečo film vzniká?

Ambíciou tohto filmu je upriamiť väčšiu pozornosť spoločnosti na dôležitosť pozitívnej, citlivej a vedomej výchovy mladých mužov. Tá nám dnes chýba ako soľ. Stereotypné vnímanie mužských a ženských rolí sa v našej spoločnosti (našťastie) pomaly mení, no zároveň to prináša mnoho otázok. 

Ako byť zároveň silný a odhodlaný, jemný a citlivý, živiteľ rodiny a úspešný v práci a zároveň dobrý otec, ktorý je plne prítomný pri výchove svojich detí? Čo od nás očakáva spoločnosť? Čo najbližšia rodina? Čo budúca partnerka? A čo my sami od seba?

Naši predkovia si uvedomovali dôležitosť výchovy mladých mužov. Súčasťou tejto výchovy bol prechodový rituál - zo sveta chlapcov do sveta Mužov. Tomuto rituálu  vždy predchádzala intenzívna vnútorná práca za podpory starších mužov. No v našej spoločnosti už takmer vymizol. Je to obrovská škoda a jej dôsledky pociťujeme na celej planéte. Sebeckosť a zameranie sa na osobný prospech, zacyklenosť často v toxických vzťahoch, sklony k rôznym závislostiam, vykorisťovanie prírody... Môžeme len tápať, za čo všetko je zodpovedná nezodpovedná a "neaktivovaná" mužnosť.  Vedomá výchova mladých mužov - kedysi súčasť každej kultúry na každom kontinente sa skoro úplne vymizla. Skoro.

Vnímame dôležitosť tejto témy a chceme napomôcť tomu, aby v spoločnosti získala pozornosť, ktorá jej prináleží. Preto tento film. O jeho odvysielanie, ak sa nám ho s vašou pomocou podarí dokončiť, už prejavili záujem RTVS aj Česká televízia.

O čom bude film?

Film je o prerode skupiny mladých mužov na prahu dospelosti, ktorí sa vydali na cestu k Mužom v rámci československého zážitkového kurzu Transition (www.kurztransition.eu). Je to cesta plná výziev, prekážok aj prekvapení. Dlhé putovanie nielen krajinou, ale aj do svojho vnútra. Fyzické aj psychické výzvy, či samota dvoch nocí v lese spojená s pôstom, ktorá vedie k mnohým uvedomeniam.

Přestal jsem mluvit o tom, že už jsem dospělý a vydobývat si to slovy, ale začal jsem se tak i chovat.

Petr, Praha

Priamo pred očami uvidíme, ako sa ustráchané tváre premenia na samostatných a hĺbavých odvážlivcov. Synov, ktorí po úplnom vyčerpaní, ale v plnom vedomí, symbolicky odchádzajú od Mám na stranu Otcov, v citlivom rituále za prítomnosti vlastných rodičov v závere kurzu. To všetko za dohľadu starších Mužov - lektorov a koučov a vo všetkej úcte k prírode a rešpektom ku vierovyznaniam či nevieram. 

Dve dejové línie

Okrem príbehu skupiny, v rámci ktorej pri zdieľaní vystúpia do popredia rôzni mladí muži s fragmentami svojich príbehov, sa medzi nimi objavuje aj Vilém. Mladý filozof sa stáva nositeľom druhej línie príbehu, ktorým film ilustruje a skonkrétňuje vývoj z chlapca na Muža. Vilém zdieľa svoje intímne spovede o živote, o svojom otcovi i osobnej premene počas kurzu. Vilém je však aj nádejný režisér a hudobník. 

Odovzdanie "žezla"

A tak, ako počas rituálu Otcovia symbolicky odovzdávajú svoje znalosti a skúsenosti svojim synom, v tomto duchu sa nesie aj záver filmu.  Vilémovi sú venované posledné minúty, aby ich autorsky dotvoril. Gesto odovzdania "réžijného žezla" má slúžiť aj ako potvrdenie jeho vývoja a dospenia k istej samostatnosti a zodpovednosti, a je teda istou formou iniciačného rituálu nielen ako témy filmu, ale aj spôsobom, akým sa tvorí.

Ako využijeme vašu podporu? 

Viac ako 80% filmu je v strižni a čaká na postprodukciu. Keďže je našou ambíciou film odvysielať aj v RTVS a Českej televízii, s ktorými oboma aktívne komunikujeme, musí film  spĺňať určité náležitosti aj mať dostatočnú kvalitu.

Peniaze potrebujeme najmä na dotočenie zostávajúcich 20% materiálu,  dofinancovanie strihu a dokončenie zvukovej mixáže filmu pri dodržaní všetkých autorských a licenčných práv. Zároveň tým, že film je československý, predpokladáme aj potrebu jazykových úprav pre odvysielanie vo verejnoprávnej televízii v súlade s platnou legislatívou.

A v neposlednom rade časť zdrojov pôjde aj na aktivity týkajúce sa premietania filmu na ďalších miestach, na rôznych festivaloch a konferenciách. Už máme napríklad preddohodnuté premietanie na konferencii MUŽOM (https://konferencia.muzom.sk/) spojené s diskusiou na tému výchovy mladých mužov a jej dôležitosti v dnešnej spoločnosti.

Film by mal vzniknúť najneskôr do leta 2021.

Bol som na ceste stať sa dospelým, ale chlapom, nie Mužom. Tu sa mi objavila nová cesta stať sa Mužom a vyjasniť si čo to znamená. A tú som si vybral. Viktor, Banská Bystrica

Tvorcovia filmu a kurzu

Šimon Šimpe Ondruš

Šimpe je básnik ulice a dokumentarista. O téme si veľa čítal, a teraz o nej točí. Natočil doterajší materiál a vytvoril námet filmu. Teraz ho stačí len dokončiť. Založil projekt pomalého písania na rozvoj mladých mužov, pandémia ho však prerušila.  Šimon k jeho motivácii tvoriť tento film uviedol:

"Je nevyhnutné diskutovať o tom, kto je to ten pravý Muž v dnešnej dobe. Či je to ten, kto vie pohladiť dieťa, alebo je schopný držať pevnú ruku disciplíny, či vziať do tanca ženu, alebo podať ruku na veľmi dôležitý obchod. A možno majú mať muži viac vnútorných "rúk", to nik z nás nevie. Ale ako autor filmu považujem za existenčne dôležité ukazovať tie čriepky reality, ktoré sa pokúšajú o pravdivú a hlbokú revitalizáciu Muža. Hoc nemusia byť jedinou správnou cestou k Mužnosti."

Vilém Hrdlička

Vilém je nádejný mladý hudobník, scenárista a režisér. Bol súčasťou skupiny, o ktorej je tento film. Zároveň je jeho príbeh jednou z dvoch dejových línií dokumentu a s nadšením i pokorou súhlasil, že preberie režisérske žezlo záveru filmu, aby ho pod Šimonovým vedením dotvoril.

Kurz Transition

Československý zážitkový kurz TRANSITION, z ktorého film vychádza je dielom spolupráce dvoch veľmi skúsených organizácií. Organizácii PLUSKO na Slovensku a Prázdninovej školy Lipnice v Česku.  Kurz pre mladých mužov vo veku 16-21 rokov tvoria skúsení inštruktori z oboch týchto organizácií, vychádza z dlhoročných tradícií so zážitkovou pedagogikou a  korunuje ho prechodový rituál za prítomnosti rodičov. Za tím koordinuje prípravu tohto filmu Tomáš Pešek.

Na záver

Ak vás tento projekt zaujal, budeme vďační za vašu podporu. A keď o nás dáte vedieť ľuďom okolo vás, ktorým by mohlo byť, to, o čo sa snažíme taktiež sympatické, budeme vďační dvojnásobne.

Veľmi pekne ďakujeme!

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Online vstupenka
Online vstupenka

Minimálna výška príspevku

17

Prístup k filmu online

Doručenie: do konca leta 2021

Prístup k filmu + poďakovanie
Prístup k filmu + poďakovanie

Minimálna výška príspevku

35

Prístup k filmu online a meno v hromadnom poďakovaní v záverečných titulkoch

Doručenie: do konca leta 2021

Prístup k filmu + Herník
Prístup k filmu + Herník

Minimálna výška príspevku

55

Prístup k filmu online + Herník PLUSKO - zborník najlepších zážitkových hier organizácie PLUSKO. Viac na https://plusko.net/hernik/

Doručenie: do konca leta 2021

Prístup k filmu + poďakovanie + Šimonova zbierka básní
Prístup k filmu + poďakovanie + Šimonova zbierka básní

Minimálna výška príspevku

65

Prístup k filmu online, poďakovanie v titulkoch a Šimonova zbierka originálnych básní - Samoláska a spolulásky s venovaním autora.

Doručenie: do konca leta 2021

Prístup k filmu + unikátna báseň
Prístup k filmu + unikátna báseň

Minimálna výška príspevku

100

Prístup k filmu online + báseň vytvorená špeciálne pre podporovateľa od Šimona na základe zadaných 5 slov na kvalitnom papieri a v peknom dizajne.

Doručenie: do konca leta 2021

Prístup k filmu + 1/2 zľava na kurz Transition
Prístup k filmu + 1/2 zľava na kurz Transition

Minimálna výška príspevku

200

Prístup k filmu online, a polovičná zľava na kurz Transition pre mladých mužov vo veku 16 - 21 rokov z ktorého dokument vychádza (www.kurztransition.eu)

Doručenie: na sezónu 2021

Prístup k filmu + poďakovanie + pozvanie na metodický kurz
Prístup k filmu + poďakovanie + pozvanie na metodický kurz

Minimálna výška príspevku

300

Prístup k filmu online + poďakovanie v záverečných titulkoch + pozvanie na záverečný víkend metodického kurzu Výchova mladých mužov k dospelosti v Osinalicích v septembri 2021, kde sa budeme deliť o naše know how s ďalšími mužmi z rôznych organizácií. Prespanie a jedlo zabezpečené - http://kurztransition.cz/metodicky-kurz/

Doručenie: september 2021

Prístup k filmu + hodina koučingu
Prístup k filmu + hodina koučingu

Minimálna výška príspevku

120

Prístup k filmu online + hodina koučovania s Tomášom, ktorý sa okrem práce s mladými mužmi živí aj ako medzinárodne certifikovaný kouč - https://www.icf.sk/koucing-sekcia/64-pesek-tomas

Doručenie: do konca roka 2021

Prístup k filmu + analýza behu
Prístup k filmu + analýza behu

Minimálna výška príspevku

120

Prístup k filmu onlnie + hodina o behu s Hanysom v Ostrave. Hanys (Jan Urbaczka) je člen tímu Transition, ultramaratónec, ktorí si ukončuje svoje PhD o štúdiu behu. Súčasťou odmeny je záťažový test, telesné zloženie a videoanalýza behu v jeho "labáku" v Ostrave v trvaní približne 1 hodiny.

Doručenie: do konca roka 2021

Prístup filmu + hodina konzultácie
Prístup filmu + hodina konzultácie

Minimálna výška príspevku

120

Onlnie prístup k filmu + hodinová konzultácia s Kučom na tému výchovy detí. Kuča vedie aj rôzne kurzy pre rodičov s deťmi, Otcov a synov, Matky a dcéry a má veľa skúseností v tejto téme. Viac na www.otecasyn.com

Doručenie: do konca roka 2021

Krstný rodič filmu
Krstný rodič filmu

Minimálna výška príspevku

600

Pre 2 veľkých fanúšikov toho čo robíme. Špeciálne miesto v záverečných titulkoch + pozvanie na niektoré z verejných premietaní filmu v budúcnosti.

Doručenie: do konca roka 2021

Novinky

Druhým krstným rodičom filmu je Bret Stephenson!

Update #3, 16.04.2021

Máme veľkú radosť a tentokrát dvojakú. Podarilo sa nám prekročiť hranicu 6.000 €, obrovská vďaka. Zároveň sme sľúbili, že ak prekročíme túto hranicu, dobrovoľnícky zorganizujeme aj webinár pre rodičov. Výzva prijatá - webinár bude :).
Druhá radosť je spojená s tým, že druhým krstným rodičom filmu sa stal Bret Stephenson. Bret je autorom knihy "From boys to men", ktorá v češtine vyšla pod názvom "Co dělá z chlapců muže" a bola pre nás v mnohom v projekte Transition inšpiráciou.
S Bretom sme v kontakte už od prvého kurzu Transition a je našim veľkým fanúšikom :). Dokonca mal aj pôvodne priletieť pred dvoma rokmi na Slovensko a Česko, no jeho zdravotný stav mu to nedovolil.
Dnes sme si však s Bretom dali opäť stretnutie, aby sme si povedali, či a ako vieme využiť jeho skúsenosti aspoň na diaľku...  A niečo sa už rysuje, ale viac zatiaľ neprezradíme!

Sme tam, no nekončíme!

Update #2, 31.03.2021

110% - wow, ďakujeme! Cítime veľkú podporu a preto nekončíme! Vyburcovali ste nás k ďalšej aktivite a ak bude podpora naďalej rásť tak nielen že všetky zdroje využijeme na dokument, jeho šírenie a zviditeľňovanie témy výchovy mladých mužov k dospelosti, ale dobrovoľnícky urobíme ešte niečo navyše!
Zostaňte s nami a budeme radi keď o nás dáte vedieť ďalším.

Za realizačný tím,

Tomáš Pešek

Sme v dvoch tretninách - začíname strihať

Update #1, 25.03.2021

Ste úžasní. Prvých 10 dní a už sme presiahli 70%. To je veľká vec. Ďakujeme!

Šimon dostal zelenú a vyčlenil si čas, aby 10 hodín natočeného materiálu prešlo hrubým strihom. Urobí všetko pre to, aby sme ešte pred koncom kampane mohli s vami zdieľať ďalší potenciálny úryvok z budúceho filmu.

Máme však pred sebou ešte veľa práce, a budeme vďační, ak nás podporíte a budete našu kampaň šíriť ďalej, medzi svoje kruhy.

Zostaňte s nami a tešte sa na ďalšie novinky.

Za celý realizačný tím,

Tomáš Pešek


Podporovatelia

👤 Lula Jakubcová

💬 ❤️

29 €

👤 Veronika Suváková

5 €

👤 Petra Holic Holic

🎁 Prístup k filmu + Herník

💬 Tesim sa na film...pre seba...a pre syna :-)

102 €

👤 Gabriel Cséfalvay

🎁 Online vstupenka

17 €

👤 Marek Jargus

20 €

👤 Tomáš Pospíchal

💬 Nazdravie bro.

30 €

👤 Peter Neuhybel

🎁 Prístup k filmu + poďakovanie

💬 Držím palce:)

35 €

👤 Martin Greksa

💬 Všetko najlepšie Tomáš :)

10 €

👤 Zuzana Majchráková Majchráková

💬 Držím palce, nech sa to všetko podarí ako má ????

5 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Online vstupenka

17 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Prístup k filmu + hodina koučingu

120 €

👤 Zora Inka Grohoľová

10 €

👤 Natália Kasanová

🎁 Prístup k filmu + poďakovanie

35 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Prístup k filmu + poďakovanie

💬 Držíme palce. Od chlapov z Trenčína

35 €

👤 Elena Kučírková

🎁 Online vstupenka

💬 Moc vam vsetkym fandim a drzim palce nech vam tento a dalsie projekty vyjdu!! vypocula som si podcast na muzom. sk vas rozhovor s Petrom Podlesnym a velmi ma tento vas uzasny projekt ako i transition oslovili, hoci mam 63rokov a uz dospele deti, potesilo ma, ze vediete skvelym sposobom chlapcov na ceste k muznosti! vdaka vam za tuto zasluznu pracu! verim ze neprestanete a budete vidiet za sebou velku skupinu muzov s velkymM.!! :)) Tomasovi prajem vsetko najsamlepsie k 40!!????a posielam darcek formou prispevku:) srdecne pozdravujem vsetkych spravnych chlapov a muzov 21.storocia???????? Elenka

17 €

👤 Mojmír Majdiš

🎁 Online vstupenka

17 €

👤 Jozef Kačmár

🎁 Online vstupenka

💬 Držím prsty v takýchto projektoch! Ďakujem za takúto činnosť!

17 €

👤 Jaroslav Novotný

120 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Online vstupenka

💬 Tomáš, neviem, či táto správa ide priamo tebe, ale predpokladám, že sa k tebe dostane. Touto formou ti posielam darček k tvojím okruhlinám. :) Ale samozrejme chcem vyjadriť aj svoju podporu.

17 €

👤 Peter Zaremský

🎁 Prístup k filmu + Herník

💬 Držím vám palce

57 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Prístup k filmu + unikátna báseň

💬 5 slov pre báseň: Slnko, porozumenie, intimita, Moni, Tomi. Ďakujem.

100 €

👤 Norbert Šimko

🎁 Online vstupenka

💬 . Pripájajte mužov späť k zdroju. Nech sa darí chlapi.

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Prístup k filmu + poďakovanie

45 €

👤 Rudo Bagáč

💬 HappyBdayTomaaaas 40for40!

40 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Online vstupenka

💬 Vďaka za to, čo robíte. Jan

17 €

👤 Michal Horváth

💬 Držím Vám palce tím Transition. Robíte skvelú prácu pre budúcich mladých mužov a ich rodičov. Držte sa!

5 €

👤 Ondrolienka Mazúrová

🎁 Prístup k filmu + poďakovanie

💬 Dúfame,že všetko klapne tak akosi predstavujete, alebo prajete.

35 €

👤 Richard Babitz

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Online vstupenka

💬 Nech sa vám darí. Muži na správnej ceste = lepší svet. Boh vás žehnaj!

17 €

👤 Adéla Zuzánková

🎁 Online vstupenka

💬 Krásné téma. Děkujeme za něj.

17 €

   1 2 3 4

Autori

Miesto realizácie projektu

Celé Slovensko

PLUSKO

PLUSKO

Sme občianske združenie. Nepresadzujeme žiadnu ideológiu ani politiku, no zaujíma nás spoločnosť, v ktorej žijeme. Sme na seba nároční a stále hľadáme cesty ako rásť. Držíme sa hodnôt, ktoré sme spoločne sformulovali, ktorými sú dobrovoľnosť, rovnosť, priateľskosť, spolupráca, osobnostný rozvoj, rôznorodosť, proaktívnosť a zábava. Našou víziou sú aktívni mladí ľudia, otvorení novým podnetom s túžbou objavovať. Rozvíjame ich prostredníctvom metód zážitkovej pedagogiky. Plusko sme založili v roku 2002, pretože sme chceli prinášať zážitky do našich životov. Bavilo nás rásť, rozvíjať sa, stále niečo tvoriť a byť veľa vonku, v prírode. To stále platí, no ako Plusko dozrievalo, postupne sme sa posúvali. Od zmysluplného trávenia voľného času k rozvoju potenciálu mladých ľudí. Od táborov k zážitkovým kurzom. Od akcií, kde nám je spolu dobre a je zábava k takým, kde sa účastníci rozvíjajú, dozvedajú sa viac o sebe, prekonávajú svoje hranice, poznávajú svet okolo seba, formujú si hodnoty. Stále je nám pri tom spolu dobre, zábava ostala, no pridalo sa čosi naviac. Naše akcie začali mať presah do bežného života ľudí, ktorí na ne prídu.

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Online vstupenka
Online vstupenka

Minimálna výška príspevku

17

Prístup k filmu online

Doručenie: do konca leta 2021

Prístup k filmu + poďakovanie
Prístup k filmu + poďakovanie

Minimálna výška príspevku

35

Prístup k filmu online a meno v hromadnom poďakovaní v záverečných titulkoch

Doručenie: do konca leta 2021

Prístup k filmu + Herník
Prístup k filmu + Herník

Minimálna výška príspevku

55

Prístup k filmu online + Herník PLUSKO - zborník najlepších zážitkových hier organizácie PLUSKO. Viac na https://plusko.net/hernik/

Doručenie: do konca leta 2021

Prístup k filmu + poďakovanie + Šimonova zbierka básní
Prístup k filmu + poďakovanie + Šimonova zbierka básní

Minimálna výška príspevku

65

Prístup k filmu online, poďakovanie v titulkoch a Šimonova zbierka originálnych básní - Samoláska a spolulásky s venovaním autora.

Doručenie: do konca leta 2021

Prístup k filmu + unikátna báseň
Prístup k filmu + unikátna báseň

Minimálna výška príspevku

100

Prístup k filmu online + báseň vytvorená špeciálne pre podporovateľa od Šimona na základe zadaných 5 slov na kvalitnom papieri a v peknom dizajne.

Doručenie: do konca leta 2021

Prístup k filmu + 1/2 zľava na kurz Transition
Prístup k filmu + 1/2 zľava na kurz Transition

Minimálna výška príspevku

200

Prístup k filmu online, a polovičná zľava na kurz Transition pre mladých mužov vo veku 16 - 21 rokov z ktorého dokument vychádza (www.kurztransition.eu)

Doručenie: na sezónu 2021

Prístup k filmu + poďakovanie + pozvanie na metodický kurz
Prístup k filmu + poďakovanie + pozvanie na metodický kurz

Minimálna výška príspevku

300

Prístup k filmu online + poďakovanie v záverečných titulkoch + pozvanie na záverečný víkend metodického kurzu Výchova mladých mužov k dospelosti v Osinalicích v septembri 2021, kde sa budeme deliť o naše know how s ďalšími mužmi z rôznych organizácií. Prespanie a jedlo zabezpečené - http://kurztransition.cz/metodicky-kurz/

Doručenie: september 2021

Prístup k filmu + hodina koučingu
Prístup k filmu + hodina koučingu

Minimálna výška príspevku

120

Prístup k filmu online + hodina koučovania s Tomášom, ktorý sa okrem práce s mladými mužmi živí aj ako medzinárodne certifikovaný kouč - https://www.icf.sk/koucing-sekcia/64-pesek-tomas

Doručenie: do konca roka 2021

Prístup k filmu + analýza behu
Prístup k filmu + analýza behu

Minimálna výška príspevku

120

Prístup k filmu onlnie + hodina o behu s Hanysom v Ostrave. Hanys (Jan Urbaczka) je člen tímu Transition, ultramaratónec, ktorí si ukončuje svoje PhD o štúdiu behu. Súčasťou odmeny je záťažový test, telesné zloženie a videoanalýza behu v jeho "labáku" v Ostrave v trvaní približne 1 hodiny.

Doručenie: do konca roka 2021

Prístup filmu + hodina konzultácie
Prístup filmu + hodina konzultácie

Minimálna výška príspevku

120

Onlnie prístup k filmu + hodinová konzultácia s Kučom na tému výchovy detí. Kuča vedie aj rôzne kurzy pre rodičov s deťmi, Otcov a synov, Matky a dcéry a má veľa skúseností v tejto téme. Viac na www.otecasyn.com

Doručenie: do konca roka 2021

Krstný rodič filmu
Krstný rodič filmu

Minimálna výška príspevku

600

Pre 2 veľkých fanúšikov toho čo robíme. Špeciálne miesto v záverečných titulkoch + pozvanie na niektoré z verejných premietaní filmu v budúcnosti.

Doručenie: do konca roka 2021