Nová kniha Tomáša Forró: Zlatá horúčka

Nová kniha Tomáša Forró: Zlatá horúčka

Druhé dielo autora oceňovanej knihy Donbas. Tentokrát je o Venezuele – hladujúcej ropnej veľmoci. O chaose a násilí, ktoré píšu našu pochmúrnu budúcnosť.

Literatúra
Nová kniha Tomáša Forró: Zlatá horúčka
Získaná suma
523%

15 695 €

z cieľovej sumy
3 000 €

Kampaň bola

úspešná

O projekte

Akú knihu pripravujeme?

Bude to unikátna reportáž z oblasti Južnej Venezuely, odkiaľ autor pred rokom utiekol ako posledný zahraničný novinár. Podáva v nej komplexné a strhujúce svedectvo o regióne, ktorý je dnes uzavretý pred okolitým svetom, o šialenstve bezprávia, a zároveň odhaľuje, ako to celé začalo.

Kniha rozpráva príbeh jednej krajiny rútiacej sa do priepasti. Prehovára cez osudy obetí aj páchateľov, cez dramatické momenty modernej histórie Venezuely, ako aj prostredníctvom osobných zážitkov samotného autora z jeho niekoľkých ciest do regiónu. Podobne ako vznikala aj jeho jedinečná reportážna kniha z vojnovej Ukrajiny, "Donbas".

Príbeh je však čímsi viac. Je oknom do budúcnosti celej ľudskej civilizácie, keď vyčerpá aj posledné prírodné zdroje a keď pomalý rozpad spoločnosti prejde do novej fázy: vojny všetkých proti všetkým.
Keď sa jediným stavom vedomia bežných ľudí, bojujúcich skupín a celých štátov stane trvalý, nekonečný, všeobjímajúci nedostatok.

Keď Yesika so svojím sprievodom vyjde po poľnej ceste na otvorenú savanu, všimne si ich vojenská hliadka vzdialená pár stoviek metrov a začnú na nich strieľať. Vystrašení prevádzači jej vtedy dajú na výber: buď sa zbaví svojej batožiny, alebo dcéry. Yesika okamžite pustí na zem celý svoj majetok, vezme vyčerpanú Evangelínu do náručia a beží.

Drámu mladej aktivistky unikajúcej cez zelenú hranicu do Brazílie opisuje aj opozičný mediálny portál El Estímulo z dňa 25. februára 2019. V predošlé dni reportéri natáčali s Yesikou šot v jej rodnom meste Santa Elena. Bola jednou z mála tých, ktorí sa odvážili ukázať svoju tvár na kameru počas miestnych pouličných protestov.

Protestov, ktoré ukončili ozbrojené sily venezuelskej vlády salvami ostrej munície do vlastných občanov. Na uliciach po nich zostali ležať desiatky mŕtvych a zranených.

„Prosím vás, nevypínajte sa! Nechoďte preč! Prosím, pomoc!“ Novinári jej nemali ako pomôcť, ale aspoň s ňou udržiavali kontakt cez aplikáciu WhatsApp. Sledovali, kde sa nachádza a ako postupuje na ceste do bezpečia.

Potom sa spojenie s Yesikou prerušilo.

Prečo Venezuela?

Krajina s najväčšími zásobami ropy na svete sa zastavila kvôli nedostatku benzínu a potravín. Len na juhu Venezuely to vrie. Na pláňach Veľkej savany a v dažďových pralesoch Amazónie sa novým palivom násilia stalo zlato.

Autor prichádza v marci 2020 priamo do centra tichého a neľútostného konfliktu. Domorodci s otrávenými šípmi vedú nerovný boj proti obrneným transportérom a samopalom venezuelskej armády. Chaos na zlatonosných územiach zhoršujú zločinecké bandy, zahraniční teroristi a bezprávie, hlad a hrozba ozbrojenej invázie zo susednej Brazílie.

Pri tejto knihe však nejde len o silný, desivý príbeh z akejsi exotickej krajiny. Forró na príklade Venezuely plasticky opisuje mechanizmy, kvôli ktorým môže prosperujúca krajina po pár desaťročiach stratiť celé svoje rozprávkové bohatstvo a zmeniť sa na hladujúcu vojenskú diktatúru.

Ako použijeme vaše peniaze?

Tento projekt vyžadoval od začiatku výnimočne vysoké náklady kvôli práci v rizikovej a odľahlej oblasti Latinskej Ameriky. Jeho realizácia sa navyše skomplikovala po úteku autora z Venezuely s príchodom pandémie koronavírusu. Investigatívna časť pokračuje aj napriek tomu na diaľku, prostredníctvom spolupráce s lokálnymi kontaktmi a respondentmi, to však vyžaduje dodatočné, nepredvídané finančné prostriedky.

Vyzbierané peniaze tak pomôžu pokryť aspoň časť nákladov potrebných na vznik tejto knihy.

Kedy kniha vyjde?

Kniha by mala vyjsť na konci júna 2021 vo vydavateľstve Denníka N.

Autor a jeho projekt

Oceňovaný reportér a spisovateľ Tomáš Forró sa zaoberá konfliktmi a krízovými oblasťami na celom svete. Jeho séria reportáží z Latinskej Ameriky získala pred niekoľkými rokmi tri novinárske ceny. Jeho kniha "Donbas - Svadobný apartmán v hoteli Vojna" vychádza v štyroch jazykoch a bola nominovaná na Cenu Nadácie Tatra banky za umenie.
Forró vo svojich textoch ukazuje, že osudy zdanlivo periférnych regiónov na druhom konci planéty prinášajú dôležitý odkaz aj nám.
Tak ako kedysi bohatá Venezuela – dnes zrútený štát. Je mementom pre každú vládu sveta, ktorá svojim sebeckým záujmom podriadi fungovanie spoločnosti, prežitie ekosystémov na jej území a napokon aj životy svojich občanov.

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Získajte knihu medzi prvými a navyše s podpisom autora

Minimálna výška príspevku

25

Knihu dostanete domov medzi prvými, ešte skôr ako sa objaví v obchodoch, spolu s vlastnoručným podpisom autora s venovaním.

Doručenie: Hneď po vytlačení knihy, orientačne začiatok júla 2021

Kombo – knihy Donbas a Zlatá horúčka s podpisom autora

Minimálna výška príspevku

40

Ak ste nestihli autorove čítačky z vydania knihy Donbas a radi by ste získali obe jeho knihy s podpisom a malým darčekom navyše, toto kombo je práve pre vás.

Doručenie: Hneď po vytlačení knihy, orientačne začiatok júla 2021

Kniha s podpisom + autorský plagát

Minimálna výška príspevku

50

Okrem podpísanej knihy s venovaním dostanete plagát s originálnym obrázkom s motívom z knihy.

Doručenie: Hneď po vytlačení knihy, orientačne začiatok júla 2021

Špeciálny knižný balíček

Minimálna výška príspevku

100

Špeciálna verzia s prídavkom pre fajnšmekrov, aby ste si vychutnali príbeh tejto knihy osobitným spôsobom. Súčasťou balíčka sú doplňujúce reportáže z Venezuely na motívy knihy, fotografie a samozrejme podpis s venovaním a plagát.

Doručenie: Hneď po vytlačení knihy, orientačne začiatok júla 2021

Poďakovanie v knihe + špeciálny knižný balíček + plagát

Minimálna výška príspevku

150

Vaše meno bude vytlačené priamo v knihe ako osobné poďakovanie, že podporujete kvalitnú žurnalistiku. K podpísanej knihe so špeciálnym balíčkom dostanete aj obrázok na motívy knihy.

Doručenie: Hneď po vytlačení knihy, orientačne začiatok júla 2021

Posedenie s autorom

Minimálna výška príspevku

400

Dajte si s autorom kávu, čaj alebo pohárik v jeho obľúbenom podniku v Bratislave, prípadne podľa dohody aj v inej časti Slovenska. Pokiaľ epidemická situácia nedovolí osobné stretnutie, spojí sa s vami aj online. Opýtajte sa na čo len chcete alebo s ním diskutujte o svojich názoroch. Obdaruje vás aj podpísanou knihou so špeciálnym knižným balíčkom a plagátom.

Doručenie: Hneď po vytlačení knihy, orientačne od júla 2021

Prezentácia témy autorom vo vašich priestoroch

Minimálna výška príspevku

1 000

Chcete vedieť, ako to bolo naozaj? Autor knihy v rámci strednej Európy zavíta k vám, či už ste firma, verejná inštitúcia alebo súkromná osoba, a predstaví vám príbeh Zlatej horúčky tak, ako ho zažil on, spolu so svojimi fotografiami. Prinesie vám aj knihy a vy sa ho môžete pýtať na všetko, na čo ste zvedaví.

Doručenie: Kedykoľvek po vytlačení knihy, orientačne od júla 2021

Novinky

Novú knihu Tomáša Forróa "Spev sirén" už nájdete na StartLabe

Update #2, 29.02.2024

Milí podporovatelia,

od napísania "Zlatej horúčky", ktorá vyšla aj vďaka Vašej podpore, prešli takmer 3 roky. Časy, keď som pokrýval Venezuelu a utekal pred pandémiou cez polovicu planéty, sú dnes takmer ako sen.
Žijeme už v inom svete, no ja chcem jeho príbeh pre Vás rozprávať aj naďalej.

A tak už onedlho vydávam novú knihu. Tentokrát opäť o Ukrajine, hoci po "Donbase" som bol presvedčený, že o tejto téme viac nebude potrebné písať žiadne vojnové reportáže.

Moje nové dielo má názov "Spev sirén" a už teraz ho môžete podporiť na tejto platforme. Vďaka tomu nielen získate moju knihu medzi prvými, ale opäť potvrdíte, že reportážnu literatúru svetovej kvality je možné robiť aj na Slovensku.

Knihu môžete získať tu

Okrem toho sme pre Vás pripravili s mojím novým vydavateľom Absynt výnimočný podcast, v ktorom nájdete doposiaľ nepublikované príbehy z vojnovej zóny Ukrajiny, spolu s nahrávkami a reportážami z mojich ciest. Podcast "Za spevom sirén" sme vydali na všetkých hlavných streamovacích platformách alebo na YouTube kanáli vydavateľstva Absynt.

Ďakujem za Vašu podporu, znamená pre mňa naozaj veľa.

S úctou,
Tomáš Forró.

Reportáže ku knihe Zlatá horúčka na Denníku N

Update #1, 07.06.2021

Pre všetkých čitateľov a podporovateľov sme pripravili sériu 4 reportáží o Venezuele. Tieto texty nenájdete v knihe, osvetľujú však Venezuelu ako tému a predstavia ju slovenskému čitateľovi trochu bližšie.
Pokiaľ nemáte prístup k platenej verzii Denníka N, kontaktujte ma prosím a pošlem Vám odomknuté texty.

Poučenie z Venezuely: pred násilím sme si všetci rovní (Zlatá horúčka: Novinári) – https://dennikn.sk/2378920/poucenie-z-venezuely-voci-nasiliu-sme-si-vsetci-rovni-zlata-horucka-novinari/

Začal to Chávez, teraz sa rozpútalo peklo. Ako venezuelská armáda splynula s vládou (Zlatá horúčka: Armáda) – https://dennikn.sk/2389603/zacal-to-chavez-teraz-sa-rozputalo-peklo-ako-venezuelska-armada-splynula-s-vladou-zlata-horucka-armada/

Venezuele vládne šéf drogového kartelu, jej väzeniam trestanci (Zlatá horúčka: Zločinci) – https://dennikn.sk/2399483/venezuele-vladne-sef-drogoveho-kartelu-jej-vazeniam-trestanci-zlata-horucka-zlocinci/

Keď sa proti indiánskym šípom postavili obrnené transportéry venezuelskej armády (Zlatá horúčka: Domorodci) – https://dennikn.sk/2409435/ked-sa-proti-indianskym-sipom-postavili-obrnene-transportery-venezuelskej-armady-zlata-horucka-domorodci/

Tak ako v prípade „Donbasu“, aj pri „Zlatej horúčke“ uvítam Vašu spätnú väzbu, dojmy či kritiku.

Podporovatelia

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Získajte knihu medzi prvými a navyše s podpisom autora

25 €

👤 Jozef Juhár

🎁 Získajte knihu medzi prvými a navyše s podpisom autora

25 €

👤 Stanislav Vojtuň

🎁 Získajte knihu medzi prvými a navyše s podpisom autora

💬 Dávajte na seba pozor.

25 €

👤 Združenie domových samospráv, o.z.

🎁 Kombo – knihy Donbas a Zlatá horúčka s podpisom autora

40 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Získajte knihu medzi prvými a navyše s podpisom autora

25 €

👤 Henrich Greguš

🎁 Získajte knihu medzi prvými a navyše s podpisom autora

💬 Vážený pán Forró, touto cestou sa vám chcem poďakovať za prácu ktorú odvádzate pre našu krajinu, našich obyvateľov a ľudí na celom svete tým, že cestujete do vojnových oblastí, kde vám hrozí strata toho najcennejšieho čo máme a to je náš život a prinášate skutočnú pravdu priamo z deja na zemi, nič autentickejšie si neviem predstaviť. Chcem vás úctivo požiadať o venovanie pre Henricha a želám vám mnoho šťastia a úspechov na ďalšej z vašich nebezpečných výprav aby ste sa vrátili zdravý a mohli nám sprostredkovať realitu v celej svojej kráse a nahote. Henrich Greguš

25 €

👤 Martina Kastelovič Pitlová

🎁 Získajte knihu medzi prvými a navyše s podpisom autora

25 €

👤 Ivan Samek

🎁 Kombo – knihy Donbas a Zlatá horúčka s podpisom autora

💬 Počúval som s nadšením Vaše rozprávanie o Venezuele v rámci podcastov a musím povedať že to urobilo na mňa dojem. Bolo to neuveriteľne pútavé a nevedel som sa dočkať každého ďalšieho dielu. Držím palce pri nových projektoch a hlavne dávajte na seba pozor.

40 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Získajte knihu medzi prvými a navyše s podpisom autora

25 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kombo – knihy Donbas a Zlatá horúčka s podpisom autora

40 €

👤 Tomáš Šandor

🎁 Kombo – knihy Donbas a Zlatá horúčka s podpisom autora

40 €

👤 Daniel Blonski

🎁 Získajte knihu medzi prvými a navyše s podpisom autora

25 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Získajte knihu medzi prvými a navyše s podpisom autora

25 €

👤 Jozef Sedilek

🎁 Získajte knihu medzi prvými a navyše s podpisom autora

💬 Skvelá práca! Už prezentácia na TEDx Youth v BB, kde sme sa stretli, bola skvelá a kniha Donbas to len potvrdila. Držím palce do ďalšej práce! A dajte si na seba pozor.

25 €

👤 Anonymný podporovateľ

💬 Sigue en lo que haces. pero sobrevívelo sobre todo ;)

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kombo – knihy Donbas a Zlatá horúčka s podpisom autora

40 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Získajte knihu medzi prvými a navyše s podpisom autora

30 €

👤 Martin Urbaník

🎁 Získajte knihu medzi prvými a navyše s podpisom autora

25 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Získajte knihu medzi prvými a navyše s podpisom autora

25 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Získajte knihu medzi prvými a navyše s podpisom autora

25 €

👤 Martin Hošták

🎁 Kombo – knihy Donbas a Zlatá horúčka s podpisom autora

40 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Získajte knihu medzi prvými a navyše s podpisom autora

25 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Špeciálny knižný balíček

100 €

👤 SMART Systems s.r.o.

🎁 Poďakovanie v knihe + špeciálny knižný balíček + plagát

💬 Ďakujem za knihu o Dombase. Umožnila mi nahliadnuť pod pokrievku konfliktu od začiatku až po jeho následky. Odporúčam ju všetkým ktorý nevedia prečo a ako by mali bojovať za slobodu. Dúfam že knižka pomôže zabrániť podobnému nešťastiu u nás.

200 €

👤 Lucia Nováková

🎁 Získajte knihu medzi prvými a navyše s podpisom autora

💬 Ďakujeme, že ste. Veľa úspechov prajem!

25 €

👤 Martin Kollár

🎁 Získajte knihu medzi prvými a navyše s podpisom autora

25 €

👤 Zdena Rose

🎁 Poďakovanie v knihe + špeciálny knižný balíček + plagát

💬 DAKUJEM, na knihu sa tesime v UK

165 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Získajte knihu medzi prvými a navyše s podpisom autora

25 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Získajte knihu medzi prvými a navyše s podpisom autora

25 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Získajte knihu medzi prvými a navyše s podpisom autora

30 €

   1 2 3 4 ... 16

Autori

Miesto realizácie projektu

Bratislavský kraj

Tomáš Forró

Tomáš Forró

Autor tzv. long-form reportáží, od roku 2015 píše o náročných témach z Latinskej Ameriky, južnej Ázie a naposledy východnej Európy a Ukrajiny – od stretnutia s najhľadanejším slovenským zločincom Karolom Mellom v Belize, cez prírodné katastrofy a konflikty, až po vojnu na Donbase. Autor oceňovanej knihy Donbas: Svadobný apartmán v hoteli vojna.

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Získajte knihu medzi prvými a navyše s podpisom autora

Minimálna výška príspevku

25

Knihu dostanete domov medzi prvými, ešte skôr ako sa objaví v obchodoch, spolu s vlastnoručným podpisom autora s venovaním.

Doručenie: Hneď po vytlačení knihy, orientačne začiatok júla 2021

Kombo – knihy Donbas a Zlatá horúčka s podpisom autora

Minimálna výška príspevku

40

Ak ste nestihli autorove čítačky z vydania knihy Donbas a radi by ste získali obe jeho knihy s podpisom a malým darčekom navyše, toto kombo je práve pre vás.

Doručenie: Hneď po vytlačení knihy, orientačne začiatok júla 2021

Kniha s podpisom + autorský plagát

Minimálna výška príspevku

50

Okrem podpísanej knihy s venovaním dostanete plagát s originálnym obrázkom s motívom z knihy.

Doručenie: Hneď po vytlačení knihy, orientačne začiatok júla 2021

Špeciálny knižný balíček

Minimálna výška príspevku

100

Špeciálna verzia s prídavkom pre fajnšmekrov, aby ste si vychutnali príbeh tejto knihy osobitným spôsobom. Súčasťou balíčka sú doplňujúce reportáže z Venezuely na motívy knihy, fotografie a samozrejme podpis s venovaním a plagát.

Doručenie: Hneď po vytlačení knihy, orientačne začiatok júla 2021

Poďakovanie v knihe + špeciálny knižný balíček + plagát

Minimálna výška príspevku

150

Vaše meno bude vytlačené priamo v knihe ako osobné poďakovanie, že podporujete kvalitnú žurnalistiku. K podpísanej knihe so špeciálnym balíčkom dostanete aj obrázok na motívy knihy.

Doručenie: Hneď po vytlačení knihy, orientačne začiatok júla 2021

Posedenie s autorom

Minimálna výška príspevku

400

Dajte si s autorom kávu, čaj alebo pohárik v jeho obľúbenom podniku v Bratislave, prípadne podľa dohody aj v inej časti Slovenska. Pokiaľ epidemická situácia nedovolí osobné stretnutie, spojí sa s vami aj online. Opýtajte sa na čo len chcete alebo s ním diskutujte o svojich názoroch. Obdaruje vás aj podpísanou knihou so špeciálnym knižným balíčkom a plagátom.

Doručenie: Hneď po vytlačení knihy, orientačne od júla 2021

Prezentácia témy autorom vo vašich priestoroch

Minimálna výška príspevku

1 000

Chcete vedieť, ako to bolo naozaj? Autor knihy v rámci strednej Európy zavíta k vám, či už ste firma, verejná inštitúcia alebo súkromná osoba, a predstaví vám príbeh Zlatej horúčky tak, ako ho zažil on, spolu so svojimi fotografiami. Prinesie vám aj knihy a vy sa ho môžete pýtať na všetko, na čo ste zvedaví.

Doručenie: Kedykoľvek po vytlačení knihy, orientačne od júla 2021