Pomôžte nám vydať prvú knižku rómskych riekaniek

Pomôžte nám vydať prvú knižku rómskych riekaniek

Prvá kniha rómskych riekaniek, ktorých autorkou je omama Vierka Kováčová zo Zborova, dáva šancu tým najmenším rómskym deťom rozvíjať svoj materinský jazyk. Vďaka slovenskému prekladu riekaniek nahliadnete do vnímania sveta rómskej ženy z osady, ktorá zasvätila svoj život práci s tými najmenšími. Denne sa snaží, aby dostali lepší základ pre svoje vzdelanie a táto knižka je jej darom pre nich.

Literatúra
Vzdelávanie a veda
Pomôžte nám vydať prvú knižku rómskych riekaniek
Získaná suma
205%

9 233 €

z cieľovej sumy
4 500 €

Kampaň bola

úspešná

O projekte

Prvá kniha rómskych riekaniek k vám prichádza od omamy Vierky zo Zborova. Je to zbierka 36 básničiek pre deti v rómskom jazyku, so slovenským prekladom a s krásnymi ilustráciami od maliarky Márie Cingelovej. Vo svojej práci s tými najmenšími deťmi omama Vierka vnímala potrebu okrem slovenčiny rozvíjať aj materinský jazyk najmenších detí, s ktorými pracuje v Zborove. Ale kde vziať riekanky v rómčine? Takú knižočku pre najmenších nenašla. Ani ústnym podaním sa žiadne vhodné nešírili. A tak sama napísala prvú riekanku o farbách, neskôr ďalšiu o zvieratkách a potom ďalšie a ďalšie o živote rómskych detí a ich rodičov. 

Čo vlastne robí omama?

Omama Vierka je jednou zo 16 omám - rómskych žien, ktoré priamo v najchudobnejších osadách pomáhajú mamičkám rozvíjať ich deti. Aby sa deťom, ktoré vyrastajú v prostredí toxického stresu, lepšie darilo v škole a neskôr v živote.  Ak sa totiž narodíte do začarovaného kruhu chudoby, pravdepodobne v ňom zostanete po celý život. Omamy tento problém riešia už od začiatku. Prvých 1000 dní života je totiž rozhodujúcich. Vtedy sa tvorí väčšina neurónových spojení, základná architektúra mozgu a kostra pre naše neskoršie zručnosti. 

Omamy sa stretávajú s deťmi na pravidelných lekciách. Za prítomnosti rodiča sa s dieťatkom múdro hrajú špeciálne vybraté hry a aktivity stimulujúce rozvoj mozgu. Trénujú hrubú i jemnú motoriku, poznávajú a pomenúvajú farby a tvary, pomocou knižiek a rozprávok sa učia prvé slovíčka v slovenčine, trénujú pamäť, pozornosť, lozia a tešia sa z prvých svojich úspechov.

Program Omama sme v roku 2018 pilotne rozbehli v troch rómskych osadách v najchudobnejších regiónoch Slovenska. Dnes sa už v 11 komunitách rozvíja pod vedením omám 297 detí v ranom veku.

Omamy pochádzajú priamo z vylúčených komunít, takže dôverne poznajú prostredie i ľudí, vhodný jazyk a vedia dať rodičom argumenty, ktorým rozumejú. V strednej vrstve získavajú mladí rodičia rady od svojich rodičov a okolia. V generačnej chudobe však chýba "generácia", ktorá by tým mladším odovzdávala rady a návyky pre úspešný život, keďže starší ho sami nikdy nezažili. Omamy túto chýbajúcu generáciu nahrádzajú.

Prečo kniha rómskych riekaniek?

Výskumy ukazujú, že čím lepšie si dieťa osvojí materinský jazyk, tým ľahšie sa mu bude učiť ďalší. Pre rómske deti z chudobných komunít je väčšinou materinským jazykom rómčina. Aj preto je dôležité, aby mali vo svojom materinskom jazyku čo najväčšiu slovnú zásobu predtým, než sa začnú učiť po slovensky. Kniha rómskych riekaniek im presne túto možnosť ponúka. 

Pre koho je kniha určená?

Knihu s názvom Sunoro (Sen) chceme publikovať v náklade 700 ks. Obsahuje 36 originálnych rómskych riekaniek so slovenským prekladom, takže aj keď v rómčine nie ste úplne doma, naučíte sa z nich napríklad farby alebo názvy zvieratiek. Kniha je určená hlavne rodinám v programe Omama, pre ktoré je rómčina materinský jazyk. Všetky riekanky sa rýmujú, vedia ich teda využiť na rozvoj slovnej zásoby aj materské školy, ktoré navštevujú rómske deti.

Čím lepšiu slovnú zásobu majú deti vo svojom materinskom jazyku, tým rýchlejšie a lepšie si osvoja ďalší jazyk. 

Kedy sa kniha dostane k vám?

Všetky texty aj ilustrácie sú už hotové. Momentálne ich náš grafik pretavuje do finálnej podoby, ktorá čoskoro poputuje do tlače. Na 36 stránkach nájdete rovnaký počet detských riekaniek a autorských kresieb. Ak sa nám podarí vyzbierať cieľovú sumu, už v auguste si vo svojich schránkach nájdete čerstvý výtlačok a odmenu, ktorú ste si vybrali. Alebo si ju budete môcť vyzdvihnúť aj osobne v 7 mestách na Slovensku.

Pár slov od autorky Vierky

"Volám sa Vierka Kováčová a už tretí rok pracujem ako omama v Zborove. 
Okrem toho pôsobím ako asistentka v materskej škole. Knižke riekaniek, ktorú by sme chceli vďaka podpore cez Startlab publikovať, som dala názov Sunoro, čo znamená sen.
Mojim osobným snom je, aby sa všetky deti, bez rozdielu farby pleti, vedeli vzájomne prijať, aby mohli naplno rozvíjať svoj potenciál a aby cítili hrdosť na svoj jazyk a kultúru. Do knižky som dala kus môjho srdca a veľmi by som si priala, aby sa k nej dostalo čo najviac rodín. 
Knižku krásne ilustrovala maliarka Mária Cingelová. Jej ilustrácie sú hravé, pestré a farebné, presne také, ako svet našich detí. Korektúru rómčiny zabezpečila romologička, pani Martinka Horňáková, ktorej tiež veľmi ďakujem za spoluprácu."

Vopred ďakujeme všetkým vám, ktorí sa rozhodnete vydanie knižky podporiť. Splníte tak sen nielen omame Vierke, ale pomôžete i mnohým deťom z chudobných komunít, objavovať ich materinský jazyk.

Povedali o knižke...

Keby sa ma niekto pred rokom opýtal, či poznám nejaké rómske riekanky, moja odpoveď by bola negatívna. No práve minulý týždeň sa mi dostali do ruky tie najľubozvučnejšie slová v krátkych veršoch, ktoré sa rýmujú a ktorým rómske deti rozumejú. Ponúkajúce rôzne asociácie a prirovnania, modely správania či význam zeleniny pre deti.

Pre každé dieťa je dôležité, aby sa všestranne a predovšetkým komplexne rozvíjalo v komunikačnom jazyku svojich rodičov. A neodmysliteľnou súčasťou tohto rozvoja sú práve riekanky.

Monika Podolinská

učiteľka ZŠ v Muránskej Dlhej Lúke


O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Kniha pre vás
Kniha pre vás

Minimálna výška príspevku

15

Knižka pre vás, ktorú podpíše autorka omama Vierka.

Doručenie: august 2021

Kniha pre rodinu z programu Omama
Kniha pre rodinu z programu Omama

Minimálna výška príspevku

15

Ak si knižku neželáte pre seba, môžete ju zakúpiť pre jednu rodinu z programu Omama.

Doručenie: august 2021

1 + 1 kniha
1 + 1 kniha

Minimálna výška príspevku

30

Knižka pre vás + ďalšia knižka, ktorá poputuje do rodiny z programu Omama.

Doručenie: august 2021

1 + tričko Omama + 5 kníh deťom
1 + tričko Omama + 5 kníh deťom

Minimálna výška príspevku

100

Knižka pre vás + tričko Omama + 5 knižiek poputuje rodinám z programu Omama.

Doručenie: august 2021

1 + lekcia + 15 kníh deťom
1 + lekcia + 15 kníh deťom

Minimálna výška príspevku

250

Knižka pre vás + 30 minútová lekcia omamy Vierky pre vaše dieťa cez zoom, alebo osobne (ak ste z okolia Zborova / Bardejova) + 15 knižiek poputuje rodinám z programu Omama.

Doručenie: august 2021

1 + hodinová lekcia rómčiny spojená s varením + 30 kníh deťom
1 + hodinová lekcia rómčiny spojená s varením + 30 kníh deťom

Minimálna výška príspevku

500

Knižka pre vás + 1 online hodinová lekcia rómskeho jazyka s Vierkou Kováčovou, spojená s varením rómskeho jedla + 30 kníh pre rodiny z programu Omama.

Doručenie: august 2021

1 + stretnutie + 50 kníh deťom
1 + stretnutie + 50 kníh deťom

Minimálna výška príspevku

750

Knižka pre vás + účasť na darcovskom podujatí v Bratislave + 50 knižiek poputuje rodinám z programu Omama.

Doručenie: kniha - august 2021, podujatie - november 2021

1 + 1 deň s omamou Vierkou + 65 kníh deťom
1 + 1 deň s omamou Vierkou + 65 kníh deťom

Minimálna výška príspevku

1 000

Knižka pre vás + návšteva lekcií s omamou Vierkou v Zborove + 65 knižiek poputuje rodinám z programu Omama.

Doručenie: august 2021

Novinky

Článok o knihe rómskych riekaniek na Denníku N

Update #2, 07.05.2021

Viac o tom, prečo je kniha rómskych riekaniek dôležitá pre deti v chudobe a aký význam môže mať pre ich vývin, sa dočítate v článku na Denníku N.

Vzniká prvá kniha rómskych riekaniek

Ďakujeme Startlabu za sprostredkovanie.

Minimálnu sumu na vydanie knižky máme, ideme ďalej. Ďakujeme, ste úžasní!

Update #1, 04.05.2021

Sen sa stal skutočnosťou :). Doslova. Knižka Sunoro aj vďaka vám uzrie svetlo sveta. Ďakujeme. Sme dojatí a veľmi sa tešíme. Z vyzbieranej sumy budeme vedieť zabezpečiť jednu knihu riekaniek pre každú rodinu v programe Omama, ktorých máme momentálne skoro 300. Tento mesiac vyberáme nové omamy z celého Slovenska a od júna by sme chceli navýšiť počet detí v programe o minimálne ďalších 150. Z peňazí vyzbieraných nad pôvodnú sumu môžeme obdarovať knižkou aj nové rodiny, s ktorými omamy začnú pracovať. Ak sa podarí zázrak a prekročíme sumu 7000 EUR, knižky s rómskymi riekankami poputujú aj do iných organizácií, ktoré sa venujú deťom v chudobe v ranom detstve a do partnerských materských škôl, ktoré pracujú s rómskymi deťmi. Ďakujeme, že Vierkin Sen snívate s ňou a s nami.

Podporovatelia

👤 Miroslav Mihálek

🎁 Kniha pre vás

💬 Ďakujem a teším sa na knižku.

15 €

👤 Peter Prónay

💬 Kiez by si knizka nasla cestu do osad

50 €

👤 Martina Koník

🎁 Kniha pre rodinu z programu Omama

30 €

👤 Linda Horska

🎁 1 + 1 kniha

32 €

👤 Monika Fedorová

🎁 1 + 1 kniha

32 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1 + 1 kniha

32 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1 + 1 kniha

💬 Držím place a ďakujem za Vašu prácu.

30 €

👤 Martina Horňáková

🎁 1 + 1 kniha

💬 Vierka, šukar buťi, igen lošaľi (radostno) som olestar, mangav Tumenge, the Tumare famiľijake, the savore omamenge but bacht sasťipen! The but zor the inšpiracja, kaj te pisinen dureder.

32 €

👤 Stanislav Badinský

🎁 Kniha pre vás

20 €

👤 Veronika Dernarova

🎁 1 + tričko Omama + 5 kníh deťom

102 €

👤 Anonymný podporovateľ

10 €

👤 Elena Raab Bianchi

🎁 Kniha pre rodinu z programu Omama

💬 Želám Vám Vierka, aby sa knižka deťom páčila. Len tak ďalej.

15 €

👤 Jana Vnukova Vnukova

🎁 1 + 1 kniha

32 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha pre rodinu z programu Omama

15 €

👤 Robert Furiel Furiel

🎁 Kniha pre vás

💬 <3

15 €

👤 Hana Molitorisová

🎁 Kniha pre rodinu z programu Omama

💬 Ďakujem za prácu, ktorú robíte

15 €

👤 Studyline, s.r.o.

100 €

👤 Zdenka Baker-Zvadova Baker-Zvadova

🎁 1 + 1 kniha

32 €

👤 Lívia Kodajová Kodajová

🎁 Kniha pre vás

22 €

👤 Lubka Majtanova

🎁 1 + 1 kniha

💬 Krasny projekt! Len tak dalej! Tesime sa na knizku pre nas aj pre dieta z programu????

30 €

👤 Renata Rabekova

🎁 1 + 1 kniha

30 €

👤 Magdaléna Burdova

🎁 Kniha pre vás

💬 Knihu chcem venovať rómskym detičkam v MŠ Hrčeľ.Ďakujem

17 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha pre vás

💬 ????

47 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha pre rodinu z programu Omama

30 €

👤 Ľuboslava Šidlovská

🎁 Kniha pre rodinu z programu Omama

15 €

👤 Veronika Pachová

🎁 Kniha pre vás

💬 Držím vám palce vo vašej skvelej práci!

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha pre rodinu z programu Omama

💬 Držím Vám palce!

15 €

👤 Tatiana KOPECKA

🎁 Kniha pre vás

17 €

👤 Jana Packová

🎁 Kniha pre vás

💬 Držím palce ❤️

15 €

👤 Viktor Blaha Blaha

🎁 Kniha pre vás

17 €

   1 2 3 4 ... 13

Autori

Miesto realizácie projektu

Bratislavský kraj

Cesta von

Cesta von

Poslaním združenia Cesta von je pomáhať ľuďom uviaznutým v chudobe postaviť sa na vlastné nohy, získať prácu a dôstojný život. Poslanie združenia napĺňame prostredníctvom rozvíjania potenciálu, vedomostí, zručností a postojov sociálne odkázaných ľudí od raného detstva po starobu, aby dokázali zveľaďovať svoje osobnostné, sociálne, duchovné i materiálne zdroje. Aktivity združenia zahŕňajú poradenské, vzdelávacie, sociálne a publikačné činnosti, medzinárodnú spoluprácu a organizovanie podujatí, ktoré napomáhajú dosahovaniu uvedeného cieľa.

Vyúčtovanie

Knižka SUNORO bola vydaná 13.9.2021 v počte 700 ks. V súčasnosti prebieha distribúcia podporovateľom (ktorí ju podporili cez Startlab), rodinám v programe OMAMA a partnerským organizáciám (miestne materské školy, komunitné centrá, pedagogickí pracovníci...). Ilustrácie pripravila maliarka Mária Cingelová, grafickú úpravu urobil Peter Verček a obálku spracoval pro bono Dodo Dobrík. Za Cestu von celý projekt koordinovala jedna osoba. Knižku plánujeme ešte slávnostne uviesť do života na evente Cesty von dňa 28.11.2021 v Bratislave.

tlač knihy (Typografia)
5 008
odmena autorke Viere Kováčovej (licenčná zmluva)
1 000
odmena ilustrátorke Márii Cingelovej (zmluva o vytvorení diela)
500
odmena grafikovi Petrovi Verčekovi (faktúra)
357
doprava, distribúcia (faktúra auto, benzín)
262
balné, príprava na odoslanie
163
odmena koordinátorke projektu
1 207
bankové poplatky (Startlab)
97
poplatok Startlab
639
Náklady spolu
9 233

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Kniha pre vás
Kniha pre vás

Minimálna výška príspevku

15

Knižka pre vás, ktorú podpíše autorka omama Vierka.

Doručenie: august 2021

Kniha pre rodinu z programu Omama
Kniha pre rodinu z programu Omama

Minimálna výška príspevku

15

Ak si knižku neželáte pre seba, môžete ju zakúpiť pre jednu rodinu z programu Omama.

Doručenie: august 2021

1 + 1 kniha
1 + 1 kniha

Minimálna výška príspevku

30

Knižka pre vás + ďalšia knižka, ktorá poputuje do rodiny z programu Omama.

Doručenie: august 2021

1 + tričko Omama + 5 kníh deťom
1 + tričko Omama + 5 kníh deťom

Minimálna výška príspevku

100

Knižka pre vás + tričko Omama + 5 knižiek poputuje rodinám z programu Omama.

Doručenie: august 2021

1 + lekcia + 15 kníh deťom
1 + lekcia + 15 kníh deťom

Minimálna výška príspevku

250

Knižka pre vás + 30 minútová lekcia omamy Vierky pre vaše dieťa cez zoom, alebo osobne (ak ste z okolia Zborova / Bardejova) + 15 knižiek poputuje rodinám z programu Omama.

Doručenie: august 2021

1 + hodinová lekcia rómčiny spojená s varením + 30 kníh deťom
1 + hodinová lekcia rómčiny spojená s varením + 30 kníh deťom

Minimálna výška príspevku

500

Knižka pre vás + 1 online hodinová lekcia rómskeho jazyka s Vierkou Kováčovou, spojená s varením rómskeho jedla + 30 kníh pre rodiny z programu Omama.

Doručenie: august 2021

1 + stretnutie + 50 kníh deťom
1 + stretnutie + 50 kníh deťom

Minimálna výška príspevku

750

Knižka pre vás + účasť na darcovskom podujatí v Bratislave + 50 knižiek poputuje rodinám z programu Omama.

Doručenie: kniha - august 2021, podujatie - november 2021

1 + 1 deň s omamou Vierkou + 65 kníh deťom
1 + 1 deň s omamou Vierkou + 65 kníh deťom

Minimálna výška príspevku

1 000

Knižka pre vás + návšteva lekcií s omamou Vierkou v Zborove + 65 knižiek poputuje rodinám z programu Omama.

Doručenie: august 2021