Čo ukrýva staroegyptská pevnosť?

Čo ukrýva staroegyptská pevnosť?

Podporte slovenský archeologický výskum v Egypte a spolu s nami odkrývajte históriu tejto jedinečnej starovekej civilizácie! Výskum lokality svetového významu, na ktorej sa podieľajú aj mnohí odborníci zo zahraničia, je zároveň boj s časom.

História
Vzdelávanie a veda
Čo ukrýva staroegyptská pevnosť?
Získaná suma
115%

5 735 €

z cieľovej sumy
5 000 €

Kampaň bola

úspešná

O projekte

Jediný slovenský výskum v Egypte

Slovenskí archeológovia a egyptológovia už niekoľko rokov skúmajú monumentálnu staroegyptskú pevnosť a osídlenie ukryté pod jej hradbami. Pred viac ako 3200 rokmi bola pevnosť v egyptskom Tell el-Retábí súčasťou východnej hranice ríše faraónov. Doterajší výskum ukázal jej kľúčový význam pre poznanie histórie starovekého Egypta a jeho vzťahov s Blízkym východom.

Náznaková rekonštrukcia pozostatkov vstupnej brány do pevnosti Ramesseho III na Tell el-Retábí. (© Nadácia Aigyptos, Dwarf Digital)

Panovník Ramesse II Veľký poráža nepriateľa pred bohom Atumom, stéla z Tell el-Retábí (Penn Museum, Philadelphia, USA). (© Nadácia Aigyptos)

Výskum tejto významnej lokality je zároveň bojom s časom. Toto miesto je stále viac ohrozované rozrastajúcim sa osídlením, priemyslom a dopravou. Každý rok sa náš systematický výskum posúva do roviny záchranného – buď sa rozširuje rušná cesta, ktorá už teraz vedie naprieč celou starovekou pevnosťou, alebo sa začína s budovaním veľkokapacitného potrubia. Všetky tieto skutočnosti môžu viesť k nenávratnej strate mnohých pamiatok. Každý deň výskumu je dôležitý!



Pohľad na lokalitu Tell el-Retábí z vtáčej perspektívy. (© Polish Centre of Mediterranean Archaeology)

Podporou projektu pomôžete slovenským egyptológom pokračovať vo výskume svetového významu. Vďaka vášmu príspevku spolu s nami objavujete nové fascinujúce nálezy z dejín starovekého Egypta. Svojim príspevkom podporíte kultúrne dedičstvo celého ľudstva!

Prečo skúmame Tell el-Retábí?

Egypt, to nie sú len pyramídy a Tutanchamón. Ríša faraónov existovala tritisíc rokov a zasiahla aj do európskych dejín. Slovenskí archeológovia a egyptológovia už od roku 2007 skúmajú lokalitu Tell el-Retábí, západne od Suezského prieplavu. Podporuje ich Nadácia Aigyptos a Ústav orientalistiky Slovenskej akadémie vied a spolupracujú s poľskými kolegami z Varšavskej univerzity. Túto oblasť Egypta archeológovia dlho obchádzali, pretože na prvý pohľad nesľubovala žiadne veľké poklady.

Náš výskum však ukázal, ako veľmi sa mýlili! Na 9-hektárovej lokalite sme odhalili 10 metrové hradby starovekej pevnosti a stovky vzácnych artefaktov. Dokonca aj zvyšky kamenného chrámu! Hradby a pevnosť síce chránili hranice Egypta, ale Tell el-Retábí bolo zároveň aj miestom kontaktov s okolitými kultúrami.

Rekonštrukcia úlomku stély z obdobia panovníka Ramesseho Veľkého nájdená na Tell el-Retábí. (© Nadácia Aigyptos)

Vybrané nálezy z doterajšieho výskumu: bronzová dýka, strieborné prstene, skaraby a ametystové koráliky. (© Nadácia Aigyptos)

Tell el-Retábí má významné miesto v histórii Egypta - prechádzala tadiaľto strategická obchodná a vojenská cesta na Blízky východ. Píše sa o nej aj v známom príbehu o Sinuhetovi - hrdinovi z kníh Vojtecha Zamarovského a Miku Waltariho. Cestu využívali výpravy ťažiace meď na Sinaji, do Egypta po nej prichádzali obchodníci z Ázie, Cypru, starovekého Grécka, aj beduíni z Arábie. Odtiaľto vyrážali staroegyptské vojenské výpravy dobývať územia na východe. Výsledky doterajších výskumov a zistení sme spracovali do krátkej vizualizácie.

Vizualizácia priebehu osídlenia lokality podľa doterajších výskumov. (© Nadácia Aigyptos, Dwarf Digital)

Veľa nových objavov a nálezov nás však ešte len čaká. Bolo tu aj staršie osídlenie, či skoršia vojenská pevnosť? Kde sú hrobky obyvateľov z bohatého mesta 18. dynastie (1550 – 1295 pred Kr.)? Kto všetko sem zavítal z okolitého starovekého sveta? Ako bývali vojaci v pevnosti faraóna Ramesseho II?

Podporením nášho výskumu nám pomôžete nájsť odpovede.

Prečo podporiť kampaň?

Aby sme mohli uskutočniť nové objavy a doplniť informácie v doterajších poznatkoch o tomto stratenom meste zo zlatej éry starovekého Egypta, potrebujeme vašu pomoc. Sme jediný slovenský archeologický projekt v Egypte. Náš výskum každý rok prináša nové atraktívne objavy. Prepisuje dejiny Egypta a naše výsledky reprezentujú slovenskú vedu vo svete. Máme pozitívne odozvy zo zahraničia. O našu prácu sa zaujímajú aj producentské spoločnosti filmujúce pre National Geographic a Discovery Channel. Napriek tomu sme v tomto roku nezískali financovanie zo štátnych zdrojov, kvôli nekompetentnému posudku. Veľmi potrebujeme tento výpadok financií preklenúť.

Vaša podpora je jediná možnosť, ako uskutočniť najbližšiu archeologickú sezónu!

Nemôžeme sľúbiť objav nového Tutanchamóna. Sezóna 2021 v Tell el-Retábí je však dôležitá z niekoľkých dôvodov. Ak nebudeme môcť realizovať výskum, môžeme prísť o egyptskú licenciu na výskum tejto jedinečnej lokality. V najbližšej sezóne chceme preskúmať ďalšiu časť pevnosti Ramesseho III (1221 – 1156 pred Kr.). Nachádza sa v časti lokality, ktorej hrozí zánik z dôvodu modernej výstavby.

Vašou podporou prispejete k preskúmaniu tohto jedinečného miesta. Pomôžete predísť strate jedinečných nálezov, súvislostí a informácií o dôležitých obdobiach staroegyptských dejín!

Ako použijeme vašu podporu?

Cieľom kampane je zabezpečiť finančné prostriedky na organizáciu archeologickej výskumnej sezóny na lokalite Tell el-Retábí v Egypte. Ak sa nám podarí získať finančné prostriedky, sezóna potrvá štyri týždne v septembri 2021.

Okrem egyptológov sa na výskume podieľajú aj archeológovia, antropológ, geodet, pedológ, stavebný inžinier, paleobotanička, paleozoologička, keramologička, reštaurátor a ďalší odborníci. Získané prostriedky pokryjú náklady na archeologické práce na mieste, na náradie, materiál, prepravu a ubytovanie tímu a predovšetkým na platy miestnych robotníkov, ktorých každoročne zamestnávame.

Práca archeologického tímu na lokalite počas výskumu. (© Nadácia Aigyptos)

Buďte s nami súčasťou veľkých objavov

v starovekom Egypte!

Vopred Vám ďakujeme za Vašu podporu!

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Nastolenie Maat
Nastolenie Maat

Minimálna výška príspevku

15

Vďaka tebe bohyňa pravdy a spravodlivosti Maat zvíťazí a zabezpečí svetový poriadok. Za túto sumu môžeme nakúpiť náradie pre jedného robotníka na celú sezónu výskumu. Odmenou ti bude odznak s logom projektu.

Doručenie: do Vianoc

Dar boha múdrosti Thovta
Dar boha múdrosti Thovta

Minimálna výška príspevku

30

Svojim príspevkom umožníš zrod veľkej múdrosti. Táto suma predstavuje dennú mzdu pre 5 robotníkov. Odmenou ti bude taška + odznak s logom projektu + permanentka na celý najbližší prednáškový cyklus, ktorý organizuje Nadácia Aigyptos v Bratislave.

Doručenie: do Vianoc

Veľké Horovo víťazstvo
Veľké Horovo víťazstvo

Minimálna výška príspevku

50

Tak ako zvíťazil boh Horus nad nepriateľom Sethom, my vďaka tvojej odvahe a sile porazíme všetkých nepriateľov, hlavne čas. Suma pokrýva týždenné stráženie lokality nočným strážnikom (ar. harrísom). Odmenou ti bude plagát s témou starovekého Egypta od umeleckého grafika Františka Hříbala + odznak s logom projektu + permanentka na celý najbližší prednáškový cyklus, ktorý organizuje Nadácia Aigyptos v Bratislave.

Doručenie: do Vianoc

Znovuzrodenie vládcu podsvetia boha Usira
Znovuzrodenie vládcu podsvetia boha Usira

Minimálna výška príspevku

150

Zabezpečuješ večný kolobeh života lokality. Za túto sumu môžeme zaistiť týždennú dopravu z Ismailíe (miesto našej výskumnej základne v Egypte) na Tell el-Retábí a späť. Odmenou ti bude taška + tričko + odznak s logom projektu + permanentka na celý najbližší prednáškový cyklus, ktorý organizuje Nadácia Aigyptos v Bratislave.

Doručenie: do Vianoc

Dary bohyne lásky Eset
Dary bohyne lásky Eset

Minimálna výška príspevku

300

Svojou láskou k Egyptu zachrániš nejeden z jeho darov ľudstvu. Táto suma pokrýva päťdňovú mzdu pre 10 robotníkov. Za odmenu pre teba zorganizujeme prednášku o starovekom Egypte pre individuálne publikum + taška + tričko + odznak s logom projektu + permanentka na celý najbližší prednáškový cyklus, ktorý organizuje Nadácia Aigyptos v Bratislave.

Doručenie: do Vianoc

Zázrak boha stvoriteľa Atuma
Zázrak boha stvoriteľa Atuma

Minimálna výška príspevku

500

Vykonáš doslova stvoriteľský čin, ktorý umožní chod vesmíru a večnú slávu oboch krajín – Egypta aj Slovenska. Takáto suma je potrebná na pokrytie nákladov na odokrývanie a opätovné zakrývanie nájdených štruktúr na celú sezónu – obslužná technika a personál. Tvojou odmenou bude komentovaná prehliadka múzea s egyptskou zbierkou (Bratislava, Viedeň alebo Budapešť) + balíček darčekov + vstup na 3 prednáškové cykly Nadácie Aigyptos zdarma.

Doručenie: do Vianoc

Novinky

Výpravy do starovekého Egypta začínajú 18.3.2022!

Update #3, 15.03.2022

Pozývame Vás na jubilejný desiaty ročník egyptologických prednášok "Výpravy do starovekého Egypta"! 
Prvá prednáška sa uskutoční 18. marca 2022 (piatok) o 17.30 vo Faustovej sieni Múzea mesta Bratislavy.
Egyptológ Jozef Hudec v úvodnej prednáške predstaví nové objavy slovenskej časti poľsko - slovenského egyptologického výskumného tímu z uplynulej archeologickej sezóny v Egypte, ktorú ste svojim príspevkom podporili aj Vy.
Ak ste si ako súčasť Vašej odmeny vybrali aj permanentku na naše prednášky, môžete ju využiť počas celého prednáškového cyklu.
Program prednášok je zverejnený na: http://aigyptos.sk/domov/prednaskovy-cyklus-2022

Rok 2022 sa v svetovej egyptológii nesie v znamení niekoľkých významných výročí, ktorým budú venované aj viaceré témy tohtoročných prednášok - 200 rokov od rozlúštenia hieroglyfov Jean-François Champollionom a 100 rokov od objavu hrobky panovníka Tutanchamona Howardom Carterom. Slovenská egyptológia zaznamenáva v tomto roku dve okrúhle výročia navyše, okrem 10. výročia prednáškového cyklu "Výprav do starovekého Egypta" je to už 15 rokov od začiatku poľsko – slovenského výskumu na Tell el-Retábí v Egypte.

Tešíme sa na Vašu účasť!

Želáme Vám šťastný nový rok 2022, plný dobrých správ a nových objavov!

Update #2, 02.01.2022

V roku 2022 si bude egyptológia pripomínať hneď dve významné výročia, slovenská egyptológia pridáva ďalšie. 
Dúfame, že v nasledujúcom roku už budeme môcť pripraviť aj plánované prednášky a akcie pre verejnosť. Radi Vás na nich privítame! V prípade ich konania o nich budeme informovať na našom FB profile  https://www.facebook.com/aigyptosnadacia
Zatiaľ si dovoľujeme dať do pozornosti nový dokument o slovenskom archeologickom a egyptologickom výskume na lokalite Duwejm Wad Hadž v Sudáne - starovekej Núbii, na ktorom sa spolupodieľa aj Nadácia Aigyptos. Dokument uviedla STV2 v medzisviatočnom období. Odvysielané časti nájdete už aj v archíve RTVS: https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/18253
Ďakujeme Vám za Vašu podporu!

Čo odkryla staroegyptská pevnosť v roku 2021?

Update #1, 03.11.2021

Ukončili sme tohtoročný terénny archeologický výskum v Tell el-Retábí v Egypte. Po návrate na Slovensko dokončujeme spracovanie dokumentácie a pripravujeme publikovanie jeho výsledkov. 
Medzitým prišli z výroby už všetky odmeny, ktoré ste si vybrali a ktoré sme pre Vás pripravili. Mali by Vám byť doručené poštou v priebehu nasledujúcich dní.
O tom, čo sa nám podarilo zrealizovať v tohtoročnej výskumnej sezóne, aj vďaka Vám, sa dočítate tu: 
https://vat.pravda.sk/clovek/clanok/603457-slovenski-egyptologovia-urobili-neocakavany-objav/

A máme dobrú správu naviac, o ktorú sa s Vami chceme podeliť - ľady sa pohli! Ústav orientalistiky SAV, ktorý sa spolu s nami podieľa na výskume v Tell el-Retábí, nakoniec predsa len získal mimoriadne finančné prostriedky z navýšeného rozpočtu Agentúry na podporu výskumu a vývoja Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Aj keď nebola naša spoločná žiadosť o grant podporená v plnej výške, predsa len je to dostatočná suma na to, aby náš spoločný poľsko - slovenský výskum v Egypte mohol pokračovať ďalšie štyri roky.

Vďaka Vašej podpore projektu "Čo ukrýva staroegyptská pevnosť?" sme však mohli vo výskume pokračovať už tento rok!

Ďakujeme!

Podporovatelia

👤 Anonymný podporovateľ

💬 Drzim palce!

30 €

👤 Urban Križalkovič

50 €

👤 Mária Varcholová

💬 Držím palce pri tom, čo robíte... ako slovenka som hrdá, že máme šikovných a priebojných ľudí, ktorí sa občas neboja pustiť do Don Quijoteovskej práce :)

50 €

👤 Radovan Jarota

🎁 Dar boha múdrosti Thovta

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

5 €

👤 Anonymný podporovateľ

5 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Dar boha múdrosti Thovta

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Dar boha múdrosti Thovta

30 €

👤 Tamara Pastoreková

50 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Dar boha múdrosti Thovta

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

💬 Nech sa Vam dari... milujem Egypt

100 €

👤 Anonymný podporovateľ

20 €

👤 Kristina Mezeiova

🎁 Dar boha múdrosti Thovta

30 €

👤 Ľuboslav Kohút

🎁 Dar boha múdrosti Thovta

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Dar boha múdrosti Thovta

30 €

👤 Daniel Haris

🎁 Dar boha múdrosti Thovta

💬 Držím palce!

30 €

👤 Lucia Saganova

🎁 Nastolenie Maat

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

5 €

👤 Tomáš Kazarka

10 €

👤 Anonymný podporovateľ

20 €

👤 Katarína Janoťáková

🎁 Dar boha múdrosti Thovta

30 €

👤 Juraj Ukropec

🎁 Nastolenie Maat

💬 Závidím Vám, chcel by som aj ja raz zažiť ako amatér/entuziasta takéto vykopávky na vlastnej koži.

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

50 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Znovuzrodenie vládcu podsvetia boha Usira

150 €

👤 Edita Filadelfiova

🎁 Nastolenie Maat

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Veľké Horovo víťazstvo

💬 Nemám záujem o darčekové predmety. Ďakujem.

50 €

👤 Vladimír Chrapčiak

🎁 Veľké Horovo víťazstvo

💬 Držím palce, aby vyšiel aj výskum aj prednášky

50 €

👤 Richard Szabo

💬 Držím palce!

500 €

   1 2 3 4

Autori

Miesto realizácie projektu

Bratislavský kraj

Veronika Verešová

Veronika Verešová

Dr. phil. Veronika Dubcová je absolventkou klasickej archeológie Trnavskej univerzity, egyptológie na Viedenskej univerzite, a doktorát získala na Inštitúte klasickej archeológie Viedenskej univerzity. Je vedeckou pracovníčkou Ústavu orientalistiky SAV a členkou správnej rady Nadácie Aigyptos. Zaoberá sa predovšetkým egejskou dobou bronzovou, 2. prechodným obdobím a Novou ríšou v Egypte, ako aj dejinami, materiálnou kultúrou a medzikultúrnymi vzťahmi vo východnom Stredomorí doby bronzovej. Od roku 2008 je členkou poľsko-slovenskej misie na lokalite Tell el-Retábí.

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Nastolenie Maat
Nastolenie Maat

Minimálna výška príspevku

15

Vďaka tebe bohyňa pravdy a spravodlivosti Maat zvíťazí a zabezpečí svetový poriadok. Za túto sumu môžeme nakúpiť náradie pre jedného robotníka na celú sezónu výskumu. Odmenou ti bude odznak s logom projektu.

Doručenie: do Vianoc

Dar boha múdrosti Thovta
Dar boha múdrosti Thovta

Minimálna výška príspevku

30

Svojim príspevkom umožníš zrod veľkej múdrosti. Táto suma predstavuje dennú mzdu pre 5 robotníkov. Odmenou ti bude taška + odznak s logom projektu + permanentka na celý najbližší prednáškový cyklus, ktorý organizuje Nadácia Aigyptos v Bratislave.

Doručenie: do Vianoc

Veľké Horovo víťazstvo
Veľké Horovo víťazstvo

Minimálna výška príspevku

50

Tak ako zvíťazil boh Horus nad nepriateľom Sethom, my vďaka tvojej odvahe a sile porazíme všetkých nepriateľov, hlavne čas. Suma pokrýva týždenné stráženie lokality nočným strážnikom (ar. harrísom). Odmenou ti bude plagát s témou starovekého Egypta od umeleckého grafika Františka Hříbala + odznak s logom projektu + permanentka na celý najbližší prednáškový cyklus, ktorý organizuje Nadácia Aigyptos v Bratislave.

Doručenie: do Vianoc

Znovuzrodenie vládcu podsvetia boha Usira
Znovuzrodenie vládcu podsvetia boha Usira

Minimálna výška príspevku

150

Zabezpečuješ večný kolobeh života lokality. Za túto sumu môžeme zaistiť týždennú dopravu z Ismailíe (miesto našej výskumnej základne v Egypte) na Tell el-Retábí a späť. Odmenou ti bude taška + tričko + odznak s logom projektu + permanentka na celý najbližší prednáškový cyklus, ktorý organizuje Nadácia Aigyptos v Bratislave.

Doručenie: do Vianoc

Dary bohyne lásky Eset
Dary bohyne lásky Eset

Minimálna výška príspevku

300

Svojou láskou k Egyptu zachrániš nejeden z jeho darov ľudstvu. Táto suma pokrýva päťdňovú mzdu pre 10 robotníkov. Za odmenu pre teba zorganizujeme prednášku o starovekom Egypte pre individuálne publikum + taška + tričko + odznak s logom projektu + permanentka na celý najbližší prednáškový cyklus, ktorý organizuje Nadácia Aigyptos v Bratislave.

Doručenie: do Vianoc

Zázrak boha stvoriteľa Atuma
Zázrak boha stvoriteľa Atuma

Minimálna výška príspevku

500

Vykonáš doslova stvoriteľský čin, ktorý umožní chod vesmíru a večnú slávu oboch krajín – Egypta aj Slovenska. Takáto suma je potrebná na pokrytie nákladov na odokrývanie a opätovné zakrývanie nájdených štruktúr na celú sezónu – obslužná technika a personál. Tvojou odmenou bude komentovaná prehliadka múzea s egyptskou zbierkou (Bratislava, Viedeň alebo Budapešť) + balíček darčekov + vstup na 3 prednáškové cykly Nadácie Aigyptos zdarma.

Doručenie: do Vianoc