Rok dobrých správ

Rok dobrých správ

Zlých správ bolo za posledný rok dosť – pomôžte nám šíriť tie dobré! Podporte vznik netradične ilustrovanej knižky, buďte medzi jej prvými čitateľmi, a presvedčte seba aj blízkych, že svet je lepší, než sa zdá.

Literatúra
Vizuálne umenie
Rok dobrých správ
Získaná suma
145%

5 070 €

z cieľovej sumy
3 500 €

Kampaň bola

úspešná

O projekte

Aj vy máte pocit, že sme v poslednom čase zahltení negatívnymi správami? Nie ste zďaleka sami. Zlé správy sa skrátka šíria lepšie. Možno je však načase zamerať sa na to dobré a šíriť pozitívnu náladu aj do svojho okolia. Pokiaľ neviete ako, chcel by som vám porozprávať o mojom nápade. 

Staňte sa aj vy šíriteľmi dobrých správ

Volám sa Martin Smatana a venujem sa tvorbe animovaných filmov, pretože už odmalička mám rád pozitívne príbehy. Zlá nálada však počas pandémie doľahla aj na mňa. No povedal som si, že sa len tak ľahko nedám a tak som začal cielene vyhľadávať dobré správy z celého sveta.

Zistil som, že ich vôbec nie je málo: počuli ste napríklad o 89-ročnej starenke, ktorú zobral vnuk na cestu okolo sveta? Alebo o riaditeľovi austrálskej ZOO, ktorý zachránil červené pandy pred požiarom tým, že si ich vzal domov? Alebo o Talianoch, ktorí uprostred lockdownu muzicírovali z okien, aby potešili svojich susedov? 

Takéto a mnohé ďalšie drobné príbehy sa vo svete dejú každý deň. Pokiaľ ich v spleti „veľkých“ udalostí bežne nevnímame, tak aj preto, že často zapadnú medzi suchými agentúrnymi článkami. A tak som si povedal, že ich skúsim prerozprávať znova a po svojom. 

Od Šarkana k Roku dobrých správ

S farbičkami ani tabletom to síce veľmi neviem, no z textilu sa mi už podarilo vytvoriť celý animovaný film. Možno ste o ňom počuli – Šarkan je príbeh o tom najdôležitejšom, čo v živote máme: silných medziľudských putách, ktoré nepretrhne ani smrť.

Už pri tomto filme som sa aj v ťažkej, pálčivej téme, snažil vidieť to dobré. Preto som si povedal, že sa Šarkanom inšpirujem a skúsim do podoby textilnej ilustrácie spracovať aj dobré správy, ktoré som našiel v médiách. A tak som sa pustil do práce. 

Spočiatku som textilnú ilustráciu vytvoril len občas, viac-menej pre seba a úzky okruh priateľov. Keď som však videl, ako pozitívne medzi nimi rezonujú, povedal som si, že ich skúsim novým obrázkom potešiť každý týždeň. A tak mi pod rukami vznikalo čoraz viac príbehov. 

Keď som o tejto mojej aktivite povedal Petrovi Michalíkovi z vydavateľstva Monokel, navrhol, aby som tak spracoval celý rok: 52 týždňov – 52 ilustrovaných príbehov. Vznikla by tak akási knižná kronika udalostí, ktorá by nám pripomínala, že aj napriek objektívne ťažkým okolnostiam bol uplynulý rok predsa len aj rokom dobrých správ. 

Pomôžte nám šíriť dobré správy

Od tohto momentu sme nápad rozvíjali spolu a teraz sa oň chceme podeliť aj s vami. Príbehy totiž žijú len vtedy, keď si ich ľudia navzájom odovzdávajú. Ak sa vám nápad páči, budeme radi, keď ho podporíte. Vyberte si niektorú z odmien a potešte seba aj blízkych knižkou, pexesom, sadou pohľadníc, či obrázkom na stenu. Kým knižku dokončíme, každý pondelok vám mailom pošleme nový obrázkový príbeh, aby ste mohli začať týždeň pozitívne a šíriť dobrú náladu aj ďalej.    

A ak ste ešte nevideli Šarkana, rád vám ho prídem premietnuť k vám domov a porozprávam vám, ako film vznikal a ako vyzerala jeho úspešná púť po svetových festivaloch. Alebo si chcete vytvoriť či rozanimovať textilnú ilustráciu podľa vlastných predstáv? Rád pre vašu skupinu do 6 osôb pripravím workshop v krásnych priestoroch Oázy v bratislavskej Starej tržnici. 

Kedy sa môžem tešiť na Rok dobrých správ?

Ešte tento rok:). Príbehy do knižky zbieram priebežne, no práca s textilom je časovo veľmi náročná (no dobre, nie až tak, ako pri animovanom filme, kde si jedna sekunda filmu vyžaduje celé hodiny práce...) Nad knižkou preto ešte potrebujem popracovať, no dobré správy mailom vám začneme posielať ihneď po skončení kampane. Každý pondelok vám tak predstavíme jeden príbeh z knižky, ktorý môžete poslať ďalej svojim priateľom. Knižku spolu s ďalšími odmenami vám však v každom prípade doručíme tak, aby ste nimi mohli potešiť blízkych pod stromček (suma zahŕňa aj poštovné v rámci Slovenska) .  

Prečo chceme, aby ste sa zapojili? 

Vaše príspevky použijeme na nákup materiálu, produkciu obrázkov a samotnú prípravu knihy. Pomôcť nám však môžete aj inak. Dobrých správ je vo svete našťastie stále dosť a určite ste nejaké zaznamenali aj vo svojom okolí. Napíšte mi do komentára alebo na martin@rokdobrychsprav.sk príbeh, ktorý vás v poslednom roku najviac potešil a ktovie – možno sa aj on nakoniec ocitne v knižke. Pretože na to, aby sme videli pozitívne príbehy, sa často stačí rozhliadnúť okolo seba. 

Staňte sa aj vy šíriteľmi dobrých správ!

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Knižka „Rok dobrých správ“
Knižka „Rok dobrých správ“

Minimálna výška príspevku

20

52 ilustrovaných dobrých správ z celého sveta vo vypiplanej papierovej knižke. Kým vyjde, dobré správy vám budeme posielať každý týždeň mailom.

Doručenie: jeseň 2021

Knižka + pexeso
Knižka + pexeso

Minimálna výška príspevku

25

Ku knižke vám pribalíme pexeso, aby sa vám pozitívne príbehy vryli lepšie do pamäti. Až do vydania knižky vám budeme dobré správy posielať každý týždeň aj mailom.

Doručenie: jeseň 2021

Knižka + sada pohľadníc
Knižka + sada pohľadníc

Minimálna výška príspevku

25

Kedy ste naposledy niekoho potešili papierovou pohľadnicou? Ku knižke vám ich pribalíme rovno 5, aby ste mohli dobré správy šíriť aj klasickou poštou. Dobré správy vám budeme navyše posielať každý týždeň mailom, a to až do vydania knižky.

Doručenie: jeseň 2021

Knižka + obrázok na stenu
Knižka + obrázok na stenu

Minimálna výška príspevku

50

Zamilovali ste sa do niektorého z obrázkov? Ku knižke vám ho pribalíme vytlačený pigmentovou tlačou na vysokokvalitnom archívnom papieri (23 x 23 cm, bez rámu). Dobré správy vám navyše budeme posielať každý týždeň mailom a to až do vydania knižky.

Doručenie: jeseň 2021

Všetko dokopy
Všetko dokopy

Minimálna výška príspevku

60

Prosím si obrázok na stenu + sadu pohľadníc + pexeso + knižku + dobré správy mailom.

Doručenie: jeseň 2021

Projekcia filmu Šarkan s Martinom Smatanom u vás doma
Projekcia filmu Šarkan s Martinom Smatanom u vás doma

Minimálna výška príspevku

100

Zažite projekciu oceňovaného Šarkana vo svojej obývačke aj s výkladom k filmu, kdekoľvek na trase Žilina – Bratislava:).

Doručenie: Na termíne sa dohodneme po skončení kampane.

Workshop textilnej ilustrácie s Martinom Smatanom
Workshop textilnej ilustrácie s Martinom Smatanom

Minimálna výška príspevku

200

Máte vlastný príbeh, ktorý by si zaslúžil textilnú ilustráciu? Príďte si ju vytvoriť k nám do Oázy v Starej tržnici!

Doručenie: Na termíne sa dohodneme po skončení kampane.

Workshop textilnej animácie s Martinom Smatanom
Workshop textilnej animácie s Martinom Smatanom

Minimálna výška príspevku

300

Naučte sa základy animačnej stop-motion techniky, ktorú využívam pri tvorbe svojich filmov, a rozpohybujte niektorú z ilustrácií z knižky.

Doručenie: Na termíne sa dohodneme po skončení kampane.

Veľa dobrej muziky (30 ks kníh)
Veľa dobrej muziky (30 ks kníh)

Minimálna výška príspevku

500

Chcete šíriť dobré správy naozaj vo veľkom? Vyberte si túto odmenu a vybavte naraz Vianoce v rodine, v práci, či v triede vašich detí.

Doručenie: jeseň 2021

Novinky

ROK DOBRÝCH SPRÁV je na svete

Update #2, 10.11.2021

Milý podporovateľ/podporovateľka,

  máme pre Vás dobrú správu: knižka Martina Smatanu, ktorú ste podporili v kampani na Startlabe, je na svete! Ak ste si vybrali knižku (a ďalšie odmeny) s doručením poštou, v najbližších dňoch Vám zásielku zabadlíme a odošleme. Chceme Vás poprosiť o trochu strpenia pri spracovaní zásielok, šíriteľov dobrých správ sa pri tomto projekte stretlo naozaj veľa a na balenie a odoslanie balíčkov budeme potrebovať niekoľko dní. Najneskôr v priebehu budúceho týždňa by ste však mali mať knižku (a ďalšie odmeny) doma. 

Ak ste si zvolili osobný odber, pre knižku a ďalšie odmeny sa môžete zastaviť už túto sobotu (13. 11.) medzi 9 a 15 hod. v našom showroome v bratislavskej Starej tržnici. Nájdete nás na prízemí, naľavo od hlavnej haly, oproti toaletám. Prípadne sa pri vstupe spýtajte na Oázu:). A pokiaľ si budete chcieť odniesť knižku rovno s podpisom či venovaním, medzi 10 a 11 hod. bude s nami v Oáze aj Martin. Ak Vám nevyhovuje najbližšia sobota, pre odmeny sa u nás môžete zastaviť v ktorúkoľvek inú sobotu v čase trhov (9 – 15).

Ak by ste chceli knižkou potešiť aj priateľov či rodinu v zahraničí, Rok dobrých správ sme vydali aj v anglickom preklade Júlie Sherwood. A Year of Good News dostanete výhradne v našom e-shope a v kamennom showroome v Starej tržnici. 

A ak ste projekt podporili bez nároku na odmenu – ĎAKUJEME.

Prajeme Vám rok plný robrých správ.

Martin Smatana, autor
Peter Michalík, vydavateľ

Ďakujeme za vašu podporu pri šírení dobrých správ

Update #1, 09.07.2021

Máme pre vás dobrú správu: vďaka vám sme kampaň ku knižke úspešne naplnili, navyše s luxusným predstihom. Chceme sa vám preto za Vašu podporu odvďačiť: keďže vás mnohých zaujíma, ako textilné ilustrácie do knižky vznikajú, Martin sa rozhodol pripraviť pre vás workshop, kde si túto techniku budete môcť sami vyskúšať. Uskutoční sa v utorok 13. 7. o 18-tej v priestoroch Oázy v bratislavskej Starej tržnici a je zadarmo otvorený všetkým vám, ktorí ste Rok dobrých správ doteraz podporili. Ak teda máte chuť nahliadnuť do zákulisia prípravy knižky, stačí, ak nám napíšete na workshop@rokdobrychsprav.sk – ideálne čím skôr, pretože kapacita workshopu je max. 10 ľudí. A pokiaľ si chcete workshop zorganizovať pre uzavretý okruh svojich známych vo Vami vybranom čase (po predchádzajúcej dohode), túto možnosť nájdete ešte stále medzi zostávajúcimi odmenami.  

Podporovatelia

👤 Martin Smatana

💬 :)

29 €

👤 Barbora Cimrová

🎁 Knižka + pexeso

26 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Knižka + pexeso

💬 Krásny projekt, krásna myšlienka, nech sa Vám darí šíriť vždy len dobré správy :) P.S. Váš podpis v knihe prip.venovanie by ma potešili ;)

25 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Knižka „Rok dobrých správ“

20 €

👤 Silvia Soldanova

🎁 Knižka „Rok dobrých správ“

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Knižka + sada pohľadníc

25 €

👤 Viera Chodelkova

🎁 Knižka + pexeso

25 €

👤 Valeria Kozerawska

💬 Veľké pozdravy pre Martina od mamy Denisa Kozerawskeho,veľa úspechov prajem v tvojom umeleckom snaženi.

10 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Knižka + sada pohľadníc

25 €

👤 ej publishing

🎁 Knižka „Rok dobrých správ“

20 €

👤 alexandra petrášová

🎁 Knižka „Rok dobrých správ“

💬 Martin, môžem ďalej posielať dobré správy, aj keď bude knižka na svete? :) Saša

20 €

👤 Mária Hejtmánková

🎁 Knižka „Rok dobrých správ“

20 €

👤 24 FPS s.r.o.

🎁 Knižka + pexeso

💬 Krásne veci robíte, Martin! Nech sa Vám darí :) Anna

25 €

👤 Matej Mazák

🎁 Knižka + sada pohľadníc

💬 ʕ•́ᴥ•̀ʔっ

25 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Knižka „Rok dobrých správ“

💬 Skvělá práce, Martine. Je to moc hezký!

20 €

👤 Danica Súkupová

🎁 Knižka „Rok dobrých správ“

20 €

👤 Janka Prnová

🎁 Knižka + obrázok na stenu

💬 Dobrý deň, veľmi sa mi páči myšlienka knižnej podoby Rok dobrých správ. My sme si s kamarátkou niekedy na začiatku pandémie začali každý deň písať aspoň 3 pozitívne veci, čo sa nám stali, alebo nás ovplyvnili v predchádzajúci deň... niekedy ich je aj 7. Prišli sme presne na to čo píšete, že človek pre mnohé negatíva nevidí drobné pozitíva, ale keď si ich uvedomí, cíti sa oveľa lepšie.Držím palce vo všetkých vašich projektoch s pozitívnym odkazom.

55 €

👤 Lea Kaufmannova Kaufmannova

🎁 Knižka + obrázok na stenu

💬 Vela dalsich uspechov Vam zelam mily Martin

50 €

👤 Andrea Pleidel

🎁 Knižka + pexeso

25 €

👤 Veronika Michalová Michalová

🎁 Knižka „Rok dobrých správ“

20 €

👤 Martina Malovaníková

🎁 Knižka „Rok dobrých správ“

💬 Smaťo teším sa na knižku a poprosím aj venovanie :)

20 €

👤 Eva Šestina

🎁 Knižka „Rok dobrých správ“

20 €

👤 Svetlana Spiegelová

5 €

👤 Dagmar Dufranc

🎁 Knižka „Rok dobrých správ“

💬 Vyborny napad !! textilne ilustracie milujem, v slovenskych knizkach absentuju uplne, v ceskych (baobabovych ?) sa obcas nieco najde, vzdy ma zaujmu na vystave BIB

20 €

👤 Ivan Martinka

30 €

👤 Ivan Zatko

🎁 Knižka „Rok dobrých správ“

20 €

👤 Alexandra Bencova

🎁 Knižka + pexeso

💬 Tesim sa,ze dobre spravy sa rozsiria po celej krajne! Dakujeme

25 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Knižka + sada pohľadníc

💬 Tešíme sa na dobre správy :)

25 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Knižka + pexeso

25 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Knižka „Rok dobrých správ“

20 €

   1 2 3 4 ... 6

Autori

Miesto realizácie projektu

Bratislavský kraj

Monokel, s. r. o.

Monokel, s. r. o.

Monokel je mladá vydavateľská značka zameraná na obrázkové knihy a komiksy pre zvedavých čitateľov od 3 do 100 rokov.

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Knižka „Rok dobrých správ“
Knižka „Rok dobrých správ“

Minimálna výška príspevku

20

52 ilustrovaných dobrých správ z celého sveta vo vypiplanej papierovej knižke. Kým vyjde, dobré správy vám budeme posielať každý týždeň mailom.

Doručenie: jeseň 2021

Knižka + pexeso
Knižka + pexeso

Minimálna výška príspevku

25

Ku knižke vám pribalíme pexeso, aby sa vám pozitívne príbehy vryli lepšie do pamäti. Až do vydania knižky vám budeme dobré správy posielať každý týždeň aj mailom.

Doručenie: jeseň 2021

Knižka + sada pohľadníc
Knižka + sada pohľadníc

Minimálna výška príspevku

25

Kedy ste naposledy niekoho potešili papierovou pohľadnicou? Ku knižke vám ich pribalíme rovno 5, aby ste mohli dobré správy šíriť aj klasickou poštou. Dobré správy vám budeme navyše posielať každý týždeň mailom, a to až do vydania knižky.

Doručenie: jeseň 2021

Knižka + obrázok na stenu
Knižka + obrázok na stenu

Minimálna výška príspevku

50

Zamilovali ste sa do niektorého z obrázkov? Ku knižke vám ho pribalíme vytlačený pigmentovou tlačou na vysokokvalitnom archívnom papieri (23 x 23 cm, bez rámu). Dobré správy vám navyše budeme posielať každý týždeň mailom a to až do vydania knižky.

Doručenie: jeseň 2021

Všetko dokopy
Všetko dokopy

Minimálna výška príspevku

60

Prosím si obrázok na stenu + sadu pohľadníc + pexeso + knižku + dobré správy mailom.

Doručenie: jeseň 2021

Projekcia filmu Šarkan s Martinom Smatanom u vás doma
Projekcia filmu Šarkan s Martinom Smatanom u vás doma

Minimálna výška príspevku

100

Zažite projekciu oceňovaného Šarkana vo svojej obývačke aj s výkladom k filmu, kdekoľvek na trase Žilina – Bratislava:).

Doručenie: Na termíne sa dohodneme po skončení kampane.

Workshop textilnej ilustrácie s Martinom Smatanom
Workshop textilnej ilustrácie s Martinom Smatanom

Minimálna výška príspevku

200

Máte vlastný príbeh, ktorý by si zaslúžil textilnú ilustráciu? Príďte si ju vytvoriť k nám do Oázy v Starej tržnici!

Doručenie: Na termíne sa dohodneme po skončení kampane.

Workshop textilnej animácie s Martinom Smatanom
Workshop textilnej animácie s Martinom Smatanom

Minimálna výška príspevku

300

Naučte sa základy animačnej stop-motion techniky, ktorú využívam pri tvorbe svojich filmov, a rozpohybujte niektorú z ilustrácií z knižky.

Doručenie: Na termíne sa dohodneme po skončení kampane.

Veľa dobrej muziky (30 ks kníh)
Veľa dobrej muziky (30 ks kníh)

Minimálna výška príspevku

500

Chcete šíriť dobré správy naozaj vo veľkom? Vyberte si túto odmenu a vybavte naraz Vianoce v rodine, v práci, či v triede vašich detí.

Doručenie: jeseň 2021