Dajme deťom kompas pre spokojný život

Dajme deťom kompas pre spokojný život

Chceme, aby deti v školách boli spokojné a získali v nich zručnosti, vďaka ktorým sa nestratia vo výzvach súčasného sveta. Programy rozvoja sociálnej a emocionálnej gramotnosti na školách preukázateľne posilňujú duševné zdravie, schopnosť zvládať stres či budovať empatické vzťahy. Po vzore zahraničných programov, v spolupráci s mnohými odborníkmi, prinášame takýto program aj do slovenských škôl.

Vzdelávanie a veda
Ľudské práva
Dajme deťom kompas pre spokojný život
Získaná suma
162%

3 247 €

z cieľovej sumy
2 000 €

Kampaň bola

úspešná

O projekte

Ďakujeme za prejavenú podporu, už sme takmer vyzbierali minimálnu sumu pre začatie projektu - ak sa nám však podarí vyzbierať viac peňazí, dokážeme okrem základov pilot už teraz ďalej rozširovať a najmä: 


  • Zaplatiť ročnú licenciu pre nástroj na online školenia učiteľov – 150 eur
  • Zaplatiť ročnú licenciu pre efektívny zber a vyhodnocovanie dát o účinnosti programu – 150 eur
  • Zabezpečiť dotlač a využitie knihy Škriatkovia pomáhajú deťom – 1000 eur
  • Poskytnúť finančnú odmenu spolupracovníkom, ktorý nám pomáhajú vo voľnom čase - 500eur
  • Posilniť značku a osvetu o dôležitosti poznania a zvládania svojich emócií na školách a mimo nich - 1500eur
  • Zabezpečiť viac časových, ľudských a materiálnych kapacít, kým sa nám podarí získať väčšiu finančnú podporu formou projektov - cca 1000eur

Prečo to robíme?

Obdobie pandémie ešte vypuklejšie ukázalo, že ak chceme deti pripraviť na život, len vedomosti nestačia. 

Predstavte si, že deti v rámci bežného vyučovacieho procesu získavajú nástroje, vďaka ktorým vedia prijímať a konštruktívne zvládať svoje emócie, efektívne spracovávať negatívne zážitky, stres a náhle zmeny, či empaticky spolupracovať a tvoriť zdravé vzťahy. Predstavte si učiteľov, ktorí nemusia tráviť voľný čas prípravou aktivít pre budovanie týchto životných zručností, pretože ich dostanú priamo do rúk.
Že rastie spokojnosť detí v triedach, klesá šikana na školách, zmierňujú sa problémy s duševným zdravím u detí a stres u učiteľov. Že sa zvyšuje sa pripravenosť detí na život a trh práce, zlepšujú sa vzťahy na školách aj mimo nich, akademické výsledky a posilňuje sa ich fyzické zdravie a seba-prijatie.

Naše osobné príbehy, mnohé vedecké štúdie, konzultácie s odborníkmi a priame skúsenosti s deťmi na Slovenských školách nám ukázali, že toto všetko môže dosiahnuť program rozvoja sociálnej a emocionálnej gramotnosti na školách. 
Podobné programy už vo svete dlhodobo existujú a nepomáhajú len deťom, učiteľom a školám, ale aj celej spoločnosti. Pozitívne dopady programov u detí, ktoré ich absolvovali, boli zaznamenané aj 18 rokov po ukončení školskej dochádzky a programy majú pozitívny vplyv aj na šancu detí pre vymanenie sa z chudoby. 

Čo je našim cieľom?

Preto po vzore etablovaných a overených zahraničných programov a v spolupráci s ďalšími odborníkmi vytvárame a prinášame do slovenských škôl pilot programu rozvoja sociálnej a emocionálnej gramotnosti pre deti a učiteľov, ktorý má za cieľ:

  • podporovať rozvoj týchto zručností u všetkých detí, bez ohľadu na ich zázemie a špecifické potreby
  • dať učiteľom možnosť rozvíjať zručnosti u seba i u detí s minimálnou ďalšou námahou pre prípravu (rešpektovať triedne a školské procesy na Slovensku, ľahká použiteľnosť)
  • zapojiť do rozvoja zručností primárne prostredie dieťaťa – jeho rodinu
  • byt založený na reálnych dôkazoch -  systéme zberu dát a ich vyhodnocovania, vďaka čomu je maximalizovaná jeho účinnosť, užitočnosť a použiteľnosť. 

Program pozostáva zo zážitkového tréningu pre učiteľov, metodiky pre rozvoj emocionálnych a sociálnych zručností, hotových aktivít a pomôcok a metodiky pre vyhodnocovanie.

Do tohto bodu sme pripravili metodiku, tréningy a hotové materiály pre pilot na 1.stupni troch základných škôl na strednom a východnom Slovensku. Pilot overí účinnosť a využiteľnosť programu, spúšťame ho v septembri 2021. Školy sú vybrané tak, aby zahŕňali: školu s vysokým podielom detí zo sociálne znevýhodneného prostredia, školu v meste a na vidieku. 

Našim dlhodobým cieľom je vytvoriť inkluzívny program, ktorý bude ľahko použiteľný pre všetky školy na Slovensku a šíriť ho vďaka osvete a na dátach založených dôkazoch tak, aby sa stal súčasťou vyučovacieho procesu na väčšine slovenských škôl.
Do januára 2022 chceme spustiť osvetu o potrebe rozvoja emocionálnej a sociálnej gramotnosti a nástrojoch pre školy, rodiny a jednotlivcov. 
Od februára 2022 rozširujeme pilot o ďalšie základné školy, ktorý bude trvať do júna 2022.

Kto sme?

Anna Viľchová, iniciátorka projektu, absolventka rozvojového manažmentu na LSE, ktorá dva roky učila v Rokycanoch cez program Teach for Slovakia. Tvorbu obsahu programu vedie popri starostlivosti o dcéru. Rozhovor s Ankou: https://www.heroes.sk/anna-vilchova-rozhovor/.
Eva Schmidtová, pracovala s deťmi, ktorým bol diagnostikovaný autizmus, pôsobila ako učiteľka v Rokycanoch a ako sprievodkyňa v súkromnej škole. 
Lenka Svoradová, má pracovné skúsenosti v biznise, s vedením tímu v neziskovom sektore, aktuálne pôsobí v štátnej správe na Výskumnom ústave detskej psychológie a patopsychológe ako Manažérka komunikácie. (Tento projekt nie je aktivitou VÚDPaP)

Spolupracujeme s: 

  • doc. PaedDr. Lada Kaliská, PhD - prodekanka pre vedu, výskum a umenie PF UMB, národný koordinátor International Society of Emotional Intelligence https://www.pdf.umb.sk/lkaliska/
  • Darina Vranová, učiteľka, autorka knihy Škriatkovia pomáhajú deťom – Motivačné a sebapoznávacie rozprávky, lektorka školení k rozvoju emocionálnej gramotnosti na školách, autorka blogov na eduworld.sk...
  • Katarína Kovalčíková, trénerka mäkkých zručností a autorka úspešných rozvojových programov pre ľudí a firmy, víťazka medzinárodnej rečníckej súťaže, členka dlhodobého psychoterapeutického výcviku podľa Carla Rogersa.
  • Michala Šuranová, klinická psychologička venujúca sa vzťahovej väzbe a emocionálnej výchove, autorka kníh pre deti rozvíjajúcich emocionálnu inteligenciu  https://eq-vychova.sk/.
  • Marek Ottinger, učiteľ detí zo sociálne znevýhodneného prostredia, školiteľ zážitkového vzdelávania a inštruktor MO Plusko.
  • Slávka Heželyová, bývalá učiteľka vo verejnej aj súkromnej škole, aktuálne učí v Škótsku kde do výučby zahŕňa rozvoj sociálnej a emocionálnej gramotnosti.

Konzultujeme s ďalšími odborníkmi z oblasti detskej psychológie, pedagogiky a z akademickej sféry, ktorým aj touto cestou ďakujeme. 

Na čo použijeme vyzbierané financie?

Pre úspešné spustenie a následné vyhodnocovanie a šírenie pilotného programu potrebujeme minimálne 2000 eur, aby sme mohli: 

  • Zakúpiť materiály pre deti (kniha Radosti a starosti opičiaka Eda do každej triedy a denník pre reflexiu pre každé dieťa), zabezpečiť tvorbu, tlač a distribúciu metodiky pre učiteľov s materiálmi pre rodičov – v sume cca 1000 eur
  • Zabezpečiť nástroje pre osvetu v téme, ktorá je nevyhnutná pre ďalšiu škálovateľnosť projektu (značka, web) – 1000eur

Za možnosť použiť titulnú fotku ďakujeme autorovi Arnold Horvath.

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Meno a poďakovanie na webstránke

Minimálna výška príspevku

20

Vaše meno uvedieme medzi podporovateľmi na pripravovanej webstránke.

Doručenie: február 2022

Meno a poďakovanie na webstránke + pracovné listy pre prácu s emóciami detí na doma

Minimálna výška príspevku

50

Vaše meno uvedieme medzi podporovateľmi na pripravovanej webstránke a zašleme Vám elektronicky pracovné listy pre rodičov a deti, ktoré sú súčasťou metodiky.

Doručenie: február 2022

Meno na webstránke+pracovné listy+kniha Radosti a starosti opičiaka Eda

Minimálna výška príspevku

149

Vaše meno uvedieme medzi podporovateľmi na pripravovanej webstránke, zašleme Vám elektronicky pracovné listy pre rodičov a deti a knihu Radosti a starosti opičiaka Eda, ktoré sú súčasťou metodiky.

Doručenie: február 2022

Podporovatelia

👤 Anonymný podporovateľ

💬 <3

20 €

👤 Martin Vavrincik

🎁 Meno a poďakovanie na webstránke + pracovné listy pre prácu s emóciami detí na doma

💬 Skvelý projekt, držím veľmi palce!

50 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Meno na webstránke+pracovné listy+kniha Radosti a starosti opičiaka Eda

149 €

👤 Mária Leitnerová

🎁 Meno a poďakovanie na webstránke

20 €

👤 Jana Abraham

20 €

👤 Tomáš Mišura Mišura

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

5 €

👤 Anonymný podporovateľ

💬 Ideteeeeee babyyyy!!!! A ja som vam nekonecne vdacna a som na vas aj taaaak hrda, ze do toho idete. Napriek strachu, napriek perfekcionizmu, napriek vnutornym kritikom, co sa ozyvaju, do toho idete tak, ako v danom momente viete. S heslom: dost dobre je DOST dobre, alebo DONE is better than perfect robite uz teraz tolko, ze az! Mam nadej, ze sa tych hesiel budete drzat, budete k sebe laskave a postupne, krocik po krociku urobite pre seba, aj pre deti vzacne a zazracne veci <3

20 €

👤 Ondrej Kozlovsky

10 €

👤 Alexandra Adamišinová

💬 <3 Držím palce!

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Meno na webstránke+pracovné listy+kniha Radosti a starosti opičiaka Eda

💬 Veľká vďaka, držím palce :)

150 €

👤 Bibiána Kleinová

10 €

👤 Linda Pavelková

🎁 Meno a poďakovanie na webstránke

20 €

👤 Olívia Strelková

🎁 Meno a poďakovanie na webstránke

💬 Držím palce, aby sa vám projekt poradilo dostať do čo najviac škôl <3

20 €

👤 Ľudovít Filatov

💬 Držím palce :)

20 €

👤 Soňa Jonaštíková

💬 Veľmi sa teším, že niečo také vzniklo. Bude aj program pre stredné školy?

5 €

👤 Viktória Babjaková

20 €

👤 Alena Kanabová

🎁 Meno a poďakovanie na webstránke

50 €

👤 Anonymný podporovateľ

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Meno a poďakovanie na webstránke + pracovné listy pre prácu s emóciami detí na doma

💬 Baby, ste super. Konečne krok vpred.

54 €

👤 Anonymný podporovateľ

20 €

👤 Gabriela Futová

10 €

👤 Marek Osuch

💬 Ahoj Anka, drzim palce. :) prispievam len symbolicky lebo uz ste splnili ciel. Kazdopadne ak bude treba pomoct s/na nieco konkretne neskor daj vediet a nieco isto vymyslime. Marek osuch

20 €

👤 Dávid Guman

🎁 Meno a poďakovanie na webstránke

💬 Drzim silno prsty. Nech uz nik nie je odsúdený na neúspech.

20 €

👤 Robert Zelník

15 €

👤 Ján Mykhalchyk Hradický

🎁 Meno a poďakovanie na webstránke

20 €

👤 Erika Nagy

🎁 Meno a poďakovanie na webstránke

💬 Veľmi krásny projekt

20 €

👤 Daša Majková

🎁 Meno a poďakovanie na webstránke

20 €

👤 Ivana Boledovičová

💬 Držím palce, je to veľmi dôležitá téma.

50 €

👤 Tomáš Ďurina

15 €

   1 2 3

Autori

Miesto realizácie projektu

Celé Slovensko

Lenka Svoradová

Lenka Svoradová

Som spoluzakladateľkou projektu. Vedie ma presvedčenie, že zdravý vzťah k vlastným emóciám je kľúčom k lepšej spoločnosti a zápal pre zlepšenie podmienok detí na Slovensku. Projekt rozbieham s Annou Viľchovou.

Vyúčtovanie

I. Úspešne realizovaný I.pilot na 1.stupni ZŠ (október-november 2021) 4 základné školy, 8 učiteliek, to znamená 118 detí a odhadom 200 rodičov. 5 týždňov metodiky rozvoja sociálnych a emocionálnych zručností, 19 ranných kruhov (15 minútových aktivít), 5 ranných stretnutí (45 minútové aktivity). Metodika bola zameraná na témy: spokojnosť a nespokojnosť, radosť a hnev. Mala dokopy 72 strán, ktoré obsahovali kompletné návody a aktivity na prácu s deťmi pre učiteľky a pracovné listy pre rodiny. Učiteľky zažili dokopy 12 hodín workshopov na témy: práca s vlastnými emóciami, okruh vplyvu / prevencia pred vyhorením, sebareflexia a aktívne počúvanie. V I.pilote sme vyhodnocovali, či je naša metodika ľahko použiteľná pre učiteľky a zrozumiteľná pre deti. Všetky zapojené školy sa rozhodli pokračovať v druhom pilote. 2.Úspešne spustený II.pilot na 1.stupni ZŠ (od februára 2022) 9 základných škôl, 21 učiteľov a učiteliek, 336 detí a odhadom 550 rodičov. V druhom pilote sme zapracovali spätné väzby z jesene a následne vytvorili dve metodiky: samostatne pre 2.ročník ZŠ a 3. a 4. ročník ZŠ. 12 týždňov rozvoja sociálnych a emocionálnych zručností sme obohatili o aktivity zamerané na posilnenie detí a učiteľov/učiteliek v období záťaže spôsobenej pandémiou, rozšírili sme sekciu pre prácu s rodinou. Taktiež sme k tréningom pridali facilitované “peer-learning skupiny”, ktoré podporia škálovateľnosť a dopad programu vďaka vzájomnej podpore zapojených učiteľov/učiteliek. Rozšírený tím spolupracovníkov o traumatologičku a nových lektorov pre posilnenie učiteľov a učiteliek. Začali sme pracovať na osvete - spúštanie webu, konzultácie.

Branding pre organizáciu a metodiky
600
Web - služby
260
Zakúpenie metodík k dobrej praxe zo zahraničia
120
Nákup kníh Radosti a starosti opičiaka Eda pre školy a denníkov pre prvý pilot
480
Nákup kníh Radosti a starosti opičiaka Eda pre školy a denníkov pre druhý pilot
275
Jazyková korektúra a grafická úprava metodík
280
Lektorka pre celodenné zážitkové školenia
400
Poštovné (zasielanie materiálov školám)
48
Tlač metodík po zľave
150
Poplatok startlab
224
Poplatok banke
33
Lektorky školenia o emóciách
90
Poplatky založenie OZ
100
Preklad materiálov k metodike
100
Náklady spolu
3 160

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Meno a poďakovanie na webstránke

Minimálna výška príspevku

20

Vaše meno uvedieme medzi podporovateľmi na pripravovanej webstránke.

Doručenie: február 2022

Meno a poďakovanie na webstránke + pracovné listy pre prácu s emóciami detí na doma

Minimálna výška príspevku

50

Vaše meno uvedieme medzi podporovateľmi na pripravovanej webstránke a zašleme Vám elektronicky pracovné listy pre rodičov a deti, ktoré sú súčasťou metodiky.

Doručenie: február 2022

Meno na webstránke+pracovné listy+kniha Radosti a starosti opičiaka Eda

Minimálna výška príspevku

149

Vaše meno uvedieme medzi podporovateľmi na pripravovanej webstránke, zašleme Vám elektronicky pracovné listy pre rodičov a deti a knihu Radosti a starosti opičiaka Eda, ktoré sú súčasťou metodiky.

Doručenie: február 2022