Kniha pre deti: KTO SÚ ĽUDIA? Abecedník pre návštevy z vesmíru

Kniha pre deti: KTO SÚ ĽUDIA? Abecedník pre návštevy z vesmíru

Ahoj, kamoš z vesmíru! Zaparkuj a oddychuj. Toto je planéta Zem, my sme ľudia a bývame tu. Zem nepatrí iba nám, sme len jedna z podôb života, ktorú tu môžeš nájsť. Ale sme jediní, ktorí sa vždy pýtali, kedy sa už konečne objavíš. Tak ťa tu máme! A chceš vedieť, kto sme? Dobrá otázka. O nás ľuďoch sa dá toľko toho povedať! Hm, ale kde začať? Skúsime to podľa abecedy! Písmenko po písmenku.

Literatúra
Kniha pre deti: KTO SÚ ĽUDIA? Abecedník pre návštevy z vesmíru

Kampaň bola

úspešná
Získaná suma
106 % 6 379 €
Cieľ Cieľová suma
Vydanie knihy pre deti od 6 rokov
6 000 €
2
Pokrytie nákladov na redigovanie a editovanie textu.
6 800 €

O projekte

Ľudia podľa abecedy

Pre čitateľov a čitateľky od 6 do 99 rokov.

Ľudia vynašli krásny spôsob, ako nezabúdať. Vymysleli písmo. To naše sa volá abeceda. Pomocou písmen abecedy zapisujeme napríklad to, čo si myslíme. Takto vznikli knihy. 

Každá kniha je malý vesmír, ktorý vytvoril niekto z nás. Pospájal písmená do slov a príbeh bol na svete. To je kúzlo, ktoré má veľkú moc. Pomáha nám cestovať v čase, zažívať dobrodružstvá a mnoho iného. Ak sú v knihe aj obrázky, ktoré sa nám páčia, nechceme ju pustiť z rúk ani z očí.

Také knihy si odkladáme a čítame ich znovu. A kúzlo opäť funguje. Naučiť sa čítať a písať je tak trochu ako naučiť sa čarovať.

Kniha "Kto sú ľudia? Abecedník pre návštevy z vesmíru" netradičným spôsobom sprevádza dieťa pri zoznamovaní sa s abecedou. Nejde však o klasickú "písmenkovú" knižku. V prvom rade vedie čitateľov a čitateľky k utváraniu vzťahu so sebou a s prostredím, v ktorom žijú.

Písmená abecedy v Abecedníku odkazujú na heslá, ktoré o nás ľuďoch niečo hovoria. Napríklad to, že sme každý iný, jedinečný po svojom.
Všetko ide ľahšie, ak sa hráme. Aj rozmýšľanie. Preto má byť čítanie tejto knihy hrou. V každej kapitole sa skrýva možnosť aktívne a hravo uvažovať nad jednotlivými témami.
Zamyslíme sa nad tým, ako vnímame čas, čo je mier, život, láska, čo sú emócie, ale aj šťastie, ľahostajnosť alebo fantázia. A uvidí sa, kto z nás verí, že existuje Yeti!

Abecedník je pre všetkých, ktorí majú chuť rozmýšľať a vymýšľať. Ponúka témy na rozhovor dieťaťa s dospelým, ktorý mu číta. Vedie k hľadaniu vlastných odpovedí aj k hravému formulovaniu myšlienok a zaznamenávaniu nápadov.

Deti, ktoré sa s abecedou zatiaľ len zoznamujú, môžu na začiatok čítať iba nadpisy a hľadať písanú verziu písmena, skrytú v ilustrácii.

Dobré nápady sa občas stratia. Ale tie napísané a nakreslené zostanú. Preto sa do tejto knihy môže kresliť aj  písať.

Ale to hlavné! Fantázii sa medze nekladú. Ani vlastným názorom. Práve naopak! Kniha vedie deti k tomu, aby vyjadrili svoj nesúhlas s textom, prepísali ho či zakreslili po svojom. 

Kniha má potenciál s čitateľom a čitateľkou rásť. Môže ju čítať opakovane, prehodnocovať svoje staré záznamy a postoje.

F ako  Fantázia

Fantázia nám dáva krídla, ale aj rohy a ďalšie štyri oči, ak chceme. Alebo nám dovolí chodiť po plafóne či letieť na drakovi. Postaviť schody do neba? Žiadny problém. Stretnúť sa s múmiou, stať sa vílou či muchou a sadnúť niekomu na plece? Nech sa páči - hneď teraz. V skutočnosti pri tom možno iba stojíme na zastávke a čakáme na autobus. 



Fantázia je vždy najprv v našej hlave. Vďaka nej si môžeme predstaviť, ako vyzerá dažďový prales, hoci sme v ňom nikdy neboli. Alebo sa potopíme na morské dno, aj keď sa bojíme hĺbky. Môžeme si predstaviť, aký bude náš život o desať rokov alebo ako by si mohol vyzerať ty, kamarát z inej planéty. A občas si predstavujeme aj to, čo nechceme. Pozor na tiene, čo vykúkajú spod postele. Buuu!



Na fantázii je pekné, že nám pomáha vymyslieť super veci a že si z našej hlavy občas vycestuje do sveta. To je vtedy, keď niečo s jej pomocou vymyslíme a potom aj vytvoríme. Napríklad domček na hranie. Na strome, s toboganom, s hojdačkou na konári. Alebo stroj na šteklenie či skákacie strunové topánky. 



Dobré nápady si radšej rýchlo zapíšme a nakreslime, nech sa niekam nezatúlajú.





  • Abecedník hovorí aj o tom, že chyba je naša kamarátka
  • každý sme iný, a to je na nás krásne
  • emócie môžeme ukazovať, lebo tak sa o sebe navzájom viac dozvieme
  • máme právo povedať NIE, aj keby to bolo jediné NIE v celom vesmíre
  • súcit a objatie pomáhajú
  • cesta je cieľ
  • keď nie sme k sebe a miestu, kde žijeme, ľahostajní, hneď je okolo nás viac úsmevov aj zelene

Ľ ako Ľahostajnosť

Sú poklady, na ktorých nám ľuďom veľmi záleží. Na zdraví, na deťoch alebo na našich najbližších. Chceme, aby sa mali dobre a všetko bolo v poriadku. 

Potom sú aj veci, na ktorých nám nezáleží vôbec, alebo nám na nich záleží len trochu. Napríklad na nesmrteľnosti chrústa alebo na vlaňajšom snehu. Nevšímame si ich, nezaujímajú nás. Hovoríme, že sú nám ľahostajné.

Niekedy sa stane, že to, čo bolo voľakedy dôležité, teraz už dôležité nie je. Teraz to už možno leží niekde v kúte, aj keď sme to predtým strašne chceli.

A stáva sa, že to, čo nám bolo voľakedy ľahostajné, je zrazu úplne najdôležitejšie. Napríklad ten vlaňajší sneh. Nebolo ho zase nejako málo?

Ak sa o miesto, na ktorom žijeme, a ľudí, ktorí sú tam s nami, staráme, hneď je okolo viac zelene aj úsmevov.

 text Zuzana Belková

ilustrácie Alica Kucharovič 

Volám sa Zuzana Belková, som autorkou textu.

Ukážky z knihy tu

Ilustrátorka Alica Kucharovič mu svojimi nádhernými ilustráciami vdýchla dušu.

Viac o jej práci tu

Obsah knihy starostlivo a veľmi pozorne redigovala autorka Katarína Uhrová.

Krásny grafický dizajn je prácou Matúša Kucharoviča.

Viac o  jeho práci tu

Š ako šťastie



Ako vyzerá šťastný človek?

Úsmev od ucha k uchu, žiari mu tvár aj oči a dobre sa na neho pozerá. Čo ešte?

Ak je s nami niekto šťastný, trochu jeho šťastia sa prenesie aj na nás. Niekedy k šťastiu stačí naozaj málo. Zmrzlina, keď je vonku horúco, rukavice, keď je zima. Spev vtákov, čerešne na strome či okno s pekným výhľadom. 

Občas sme šťastní iba tak, pre nič za nič, keď sa spolu smejeme alebo skáčeme na trampolíne. 

Inokedy treba šťastie hľadať. Nie, neskrýva sa pred nami ani ho nemusíme oberať zo stromu. Každý ho musí hľadať sám v sebe. Niekedy sa zdá, že spí a nechce sa zobudiť. Možno by stačilo trochu si poskočiť, aby sa prebralo. Skúsime? 

Ale, no táák! Nie po posteli! 



Ako využijeme vašu podporu?

Ďakujeme všetkým podporovateľom a podporovateľkám, ktorí sa rozhodli, že nám knihu pomôžu vydať. Bez vás by to bolo ťažké. 

S vašou podporou by sme mohli dať knihu vytlačiť v lokálnej tlačiarni na Slovensku.

Kniha je bohato ilustrovaná a bude mať krásny grafický dizajn. Vaše príspevky čiastočne pokryjú aj náklady, ktoré sú s jej tvorbou spojené.

Počet ilustrácií presiahne číslo 34 a kniha bude mať 80 strán. Bude čo čítať a bude sa na čo pozerať!  Ďakujeme!

Na záver

Vydanie knihy je naplánované na začiatok roka 2022. Tešíme sa na deň, keď si vycestuje do sveta a do vesmíru:)

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Jedna kniha

Minimálna výška príspevku

20

Jeden kus knihy Kto sú ľudia? Abecedník pre návštevy z vesmíru

Doručenie: Nová kniha do nového roka

Kniha a pexeso

Minimálna výška príspevku

25

pexeso - Spájaj malé a veľké písmená!

Doručenie: Nová kniha do nového roka

Jedna plus jedna

Minimálna výška príspevku

37

dve knihy, poštovné na nás

Doručenie: Nová kniha do nového roka

Špeciálne poďakovanie, uvedené v knihe.

Minimálna výška príspevku

200

Projekt sa mi páči a chcem aby bol úspešný. Preto ho na poslednú chvíľu podporím:) Dostanem za to 5 kusov knihy s venovaním a podpisom. Plus poďakovanie, ktoré bude vytlačené v knihe.

Doručenie: január 2022

kniha a workshop Urob si svoj svet

Minimálna výška príspevku

100

Workshop v krásnom prostredí Karpát, z ktorého žiadne dieťa neodíde bez vlastnej planéty. /Vhodné pre deti od 6 rokov/

Doručenie: jar 2022

Novinky

?

Update #7, 29.02.2024

Milé podporovateľky, milí podporovatelia,

po knihe Kto sú ľudia? zostalo v sklade prázdno a dnes odveziem poslednú várku do distribúcie. V kníhkupectvách bude k dispozícii ešte nejaký čas do vypredania. Keďže o ňu stále prejavujete záujem, pracujeme aj na možnosti poskytnúť ju online v jednej z digitálnych knižníc pre deti.

Časť príjmu z predaja sme kontinuálne posúvali na projekt Človek v ohrození a pätina nákladu odišla do projektu Teach for Slovakia, čo nás špeciálne teší! Pre mnohé z detí z tohto projektu bola jedinou knihou, ktorú vlastnili a pracovali s ňou. Svojou podporou ste teda prispeli aj tam.

Vďaka aj za aktívnu účasť Vašich detí na všetkých kreatívnych workshopoch, ktoré sme my, alebo aj iní priaznivci ku knihe zorganizovali.

Ešte zopár príjemných faktov:

Kniha získala Ocenenie BIBIANA a slovenská sekcia IBBY - najlepšia kniha zimy 2021/2022.  

Jeden výtlačok odcestoval aj do mníchovskej Internationale Jugendbibliothek, čo je najväčšia a ojedinelá knižnica svojho druhu na svete a poskytuje podporu výskumu literatúry pre deti a mládež na medzinárodnej úrovni.

Stále ju nájdete aj v knižniciach a zopár kusov sme odložili na predajnú výstavu kníh Brak 2024, čisto pre radosť z osobného stretnutia, preto dúfam, že sa vidíme:)

Pod značkou Fagan tvoríme ďalej a pozvoľna prídeme s ďalšími nápadmi pre deti, ktoré majú vlastnú hlavu:)
Takými chceme zostať aj my, preto to robíme:)  Budeme radi, ak nás občas navštívte na sociálnych sieťach https://instagram.com/faganbooks  /https://www.facebook.com/ , alebo na webe https://fagan.sk, kde nájdete čerstvé informácie o tom, čo práve tvoríme.

Pripomínam ešte úžasný tím, vďaka ktorému sme z myšlienky a nápadu prešli do fázy naozaj :
Ilustrácie – Alica Kucharovič
Grafická úprava – Retart
Zodpovedná redaktorka – Katarína Uhrová
Psychologická supervízia – Veronika Kolejáková
Jazyková redakcia – Zuzana Andrejco Ferusová
Proces vzniku knihy  podporil Fond na podporu umenia
Dofinancovanie vydania umožnila crowdfundingová platforma Startlab

Všetkým Vám ešte raz, obrovské ĎAKUJEM!
Zuzana Belková – autorka textu knihy Kto sú ľudia? a zakladateľka značky Fagan

<3

Update #6, 17.12.2022

Milé podporovateľky a podporovatelia!

Máme za sebou necelý rok od momentu, kedy sme aj s Vašou pomocou urobili z našich nápadov realitu; a kniha KTO SÚ ĽUDIA? si žije vlastný život. Je ešte krajší ako sme si predstavovali, pretože reakcie čitateľov a čitateliek, ktoré ju sprevádzajú po celý rok sú veľmi milé a pozitívne.

A preto, že je to aj Vaša zásluha, posúvame zopár informácií ktoré sa jej za ten čas nazbierali v BIO:)

- Ocenenie Najlepšia detská kniha zima 2021 od BIBIANA a Slovenská sekcia IBBY

- Recenzia v Knižnej revue : https://www.litcentrum.sk/clanok/vazny-rozhovor-s-detmi-aj-o-vojne

- Kniha bude tiež v zbierke mníchovskej Internationale Jugendbibliothek, čo je najväčšia a ojedinelá knižnica svojho druhu na svete a poskytuje aj podporu výskumu literatúry pre deti a mládež na medzinárodnej úrovni.

Ešte raz veľká vďaka za optimizmus a podporu!  Pracujeme ďalej, pod značkou Fagan vzniká nový projekt, ktorý by sme chceli zhmotniť v ďalšom roku:)

S pozdravom

Fagan / Zuzana Belková

Kto sú ľudia?

Update #5, 24.02.2022

Milí čitatelia a čitateľky,

vďaka za pekné reakcie na knižku, ktoré od Vás prichádzajú.
Pocit, že si už samostatne cestuje vesmírom a robí radosť je skvelý.

V jednom prípade sa stalo, že knižka nebola doručená.
Už by ste ju všetci mali mať, ale ak stále k niekomu nedorazila,
neváhajte a dajte o tom vedieť.

Príjemné čítanie!

Zuzana Belková
autorka



Tento týždeň u Vás!

Update #4, 14.02.2022

Dobrá správa

Update #3, 09.02.2022

Milí podporovatelia a podporovateľky,

kniha KTO SÚ ĽUDIA? už dorazila z tlačiarne a robím všetko pre to, 

aby ste ju čo najskôr držali v rukách aj Vy. 

Teší ma, že si tento pekný moment môžeme užiť spolu!

Tí, ktorí ste si vybrali aj pexeso, dostanete ho spolu s knihou.

Bola by som rada, keby vo Vás zanechala príjemný pocit, a chuť otvárať ju znovu.

A potom ešte raz! :)

Nech sa Vám aj s deťmi dobre číta, debatuje a vymýšľa!

S pozdravom

Zuzana Belková

autorka

Pekné sviatky!*

Update #2, 19.12.2021

Milí podporovatelia a podporovateľky!

Nový rok začne dobre:)
Koncom januára tlačíme knihu, ktorá vzniká aj vďaka vašej podpore. Budete ju držať v rukách medzi prvými. Dovtedy budeme priebežne informovať o všetkom, čo by vás v tejto súvislosti mohlo zaujímať. Veľká vďaka za dôveru a pekné sviatky! 

Zuzana Belková
autorka

Takto pekne o Abecedníku napísala naša zodpovedná redaktorka Katarína Uhrová. <3

Update #1, 29.10.2021

Podporovatelia

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Jedna kniha

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Jedna kniha

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Jedna plus jedna

37 €

+ 3 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha a pexeso

27 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha a pexeso

27 €

👤 Marieta Kovacova

🎁 Jedna kniha

💬 Srdecne blahozelam. Kniha je krasna a spracovanie temy zivota vyborne. Skvely bol aj marketing s odkryvanim pismen a vyznamov. Drzim palce a prajem knihe, aby sa dostala k co najvacsiemu poctu citatelov.

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Jedna kniha

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Jedna kniha

💬 Krásna kniha, krásne ilustrácie.

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha a pexeso

27 €

+ 3 € ?

👤 Mária Janovčíková

🎁 Kniha a pexeso

💬 Hero! ♥️

27 €

+ 4 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha a pexeso

27 €

👤 Marian Kazík

🎁 Jedna kniha

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Jedna kniha

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Jedna kniha

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Jedna kniha

💬 Velmi sa na nu tesim ????

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Jedna kniha

22 €

👤 Ondrej Naľa

🎁 Jedna kniha

💬 Mávnutím čarovného prútika..

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Jedna kniha

22 €

+ 2 € ?

👤 Iveta Krausková

🎁 Jedna plus jedna

💬 Vďaka.

37 €

👤 Dominika Rusnáková

🎁 Jedna plus jedna

💬 Pre malých aj veľkých ❤️

37 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Jedna kniha

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Jedna kniha

💬 Tesime sa :)

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Jedna kniha

25 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Jedna plus jedna

💬 Mily autor, prosim si aj s venovanim…

37 €

+ 6 € ?

👤 Viera BELKOVÁ

🎁 Jedna kniha

💬 Držím palce k vydaniu tejto krásnej detskej knižky.

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Jedna kniha

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

20 €

+ 2 € ?

👤 Daniel Hromada

🎁 Kniha a pexeso

27 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

💬 Teším sa na knihu! M.

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Jedna kniha

22 €

   1 2 3 4 ... 6

Autori

Miesto realizácie projektu

Bratislavský kraj

Zuzana Belková

Zuzana Belková

Autorka textu

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Jedna kniha

Minimálna výška príspevku

20

Jeden kus knihy Kto sú ľudia? Abecedník pre návštevy z vesmíru

Doručenie: Nová kniha do nového roka

Kniha a pexeso

Minimálna výška príspevku

25

pexeso - Spájaj malé a veľké písmená!

Doručenie: Nová kniha do nového roka

Jedna plus jedna

Minimálna výška príspevku

37

dve knihy, poštovné na nás

Doručenie: Nová kniha do nového roka

Špeciálne poďakovanie, uvedené v knihe.

Minimálna výška príspevku

200

Projekt sa mi páči a chcem aby bol úspešný. Preto ho na poslednú chvíľu podporím:) Dostanem za to 5 kusov knihy s venovaním a podpisom. Plus poďakovanie, ktoré bude vytlačené v knihe.

Doručenie: január 2022

kniha a workshop Urob si svoj svet

Minimálna výška príspevku

100

Workshop v krásnom prostredí Karpát, z ktorého žiadne dieťa neodíde bez vlastnej planéty. /Vhodné pre deti od 6 rokov/

Doručenie: jar 2022