Spoločenská hra - Boj o Veľkú Moravu

Spoločenská hra - Boj o Veľkú Moravu

Či sa budeš spoliehať na nedobytné slovanské hradiská, pevne zomknuté šíky franskej jazdy alebo rýchlosť a presnosť maďarských lukostrelcov na koni, vždy vopred zváž a naplánuj každý svoj krok. Pretože v súboji o prežitie národa môže byť každá chyba osudná.

História
Spoločenská hra - Boj o Veľkú Moravu
Získaná suma
118%

7 082 €

z cieľovej sumy
6 000 €

Kampaň bola

úspešná

O projekte

O projekte

Hra je dielom otca so synom, v ktorej spojili svoje záľuby pre spoločenské hry a vojenskú históriu. Spoločne pripravili spoločenskú hru, ktorá vás zavedie do čias Veľkej Moravy, do čias neľútostných bojov a zápasov. Na začiatku tejto hry bol nápad 10 ročného Petra „zahrať si dejiny“ a dostať kúsok histórie, najmä tej vojenskej, na hraciu plochu. Voľba padla na obdobie začiatku stredoveku, kedy sa na našom území už vyskytovali Slovania.

Po množstve verzií, testovaní a úprav sa ustálila finálna verzia, ktorá potom bola profesionálne graficky spracovaná. Jadrom hry sú samozrejme súboje, pre tento účel autori vymysleli originálne kocky so znakmi meča, šípu a štítu, s ktorými hráči medzi sebou zvádzajú súboje. Ponor sa aj ty do tejto doby, pokús sa so svojou armádou čo najskôr obsadiť voľné územie, ubráň ho pred nepriateľmi a vytláčaj tých, ktorí ti ho berú násilím.

Veľká Morava

Na začiatku stredoveku križujú mnohé národy počas veľkého sťahovania celú Európu a postupne osídľujú voľné územia. Na troskách Rímskej ríše vzniká nová tvár kontinentu, ktorá predurčí hranice, ale aj osudy týchto národov na mnohé stáročia vopred. Je to tak aj v našich končinách, kde na seba narážajú Slovania, Frankovia a neskôr aj Maďari. V mnohopočetných vojenských konfliktoch, dočasných spojenectvách a úkladných zradách zápasia o územie, ktoré dnes poznáme ako Veľká Morava.

Budovanie ríše

Ponor sa do obdobia z čias Veľkej Moravy, keď v našich končinách prebiehal neľútostný boj medzi vojskami východných Frankov, západných Slovanov a starých Maďarov! Zostav svoju vlastnú vojenskú družinu, obsaď čo najrýchlejšie voľné územie, vybuduj silnú armádu a vybojuj pre svoj národ najväčšiu ríšu. Buduj svoju ríšu bez strachu, ale s rozvahou. Pridlhé vyčkávanie tvoji súperi isto využijú, unáhlené vyvolanie vojny ti však môže privodiť skorú skazu.. A pamätaj: kde sa dvaja bijú, tretí vyhráva.


Pri svojej stratégii môžeš staviť na nedobytné slovanské hradiská, pevne zomknuté šíky franskej jazdy alebo rýchlosť a presnosť maďarských lukostrelcov na koni.

Pravidlá hry

Hra je určená pre 2 až 4 hráčov vo veku od 8 rokov. Priemerný čas hrania je 60-75 minút. Boj o Veľkú Moravú patrí medzi takzvané „area control game“. Každý hráč sa snaží obsadiť čo najväčšiu časť hracej plochy, podobne ako sa v minulosti snažili získať čo najväčšiu kontrolu nad našim územím súperiace národy. Po hracej ploche sa hráči pohybujú so žetónmi svojej vojenskej družiny a stavaním alebo dobývaním osád získavajú územie pod svoju kontrolu. Čím väčšiu časť územia získajú, tým viac bodov môžu použiť na stavbu ďalších osád a budovanie silnejšej armády.

Víťazom je hráč, ktorý na konci hry získa najväčšie územie, víťazstvo si však možno prikloniť na svoju stranu aj obsadením strategických miest a veľkosťou armády.
Z hľadiska definície hier sa jedná o kooperatívno-kompetitívnu asymetrickú hru, čo v jednoduchej reči znamená, že každý hráč hrá sám za seba, ale môže v priebehu hry uzavrieť s iným hráčom spojenectvo a spoločne bojovať proti najsilnejšiemu súperovi. Zároveň má vojenská družina každého národa iné prednosti a tak musí každý hráč na ceste za víťazstvom použiť trochu inú stratégiu. 

V akej fáze sme?

Projekt je vo fáze posledných grafických úprav pred zadaním do tlače. Radi by sme spoločenskú hru vydali tak, aby sa vám páčila a aby mala formát a komponenty
v kvalite, akú si zaslúži. Spoločenskú hru by sme radi vydali v novembri 2021. Aby sme to mohli dosiahnuť, chceme vás poprosiť o podporu tejto kampane.

Ako použijeme vašu podporu?

Váš príspevok nám pomôže pokryť celkové náklady na výrobu a tlač hry. 

Kedy sa ku vám hra dostane?

Hru budeme podporovateľom zasielať priebežne v druhej polovici novembra 2021. Hra je tak ideálnym vianočným darčekom pre vás či vašich blízkych. :)

O tvorcoch hry

Peter Potúček a Peter Potúček Jr. v spojili pri tvorbe hry svoje záľuby pre spoločenské hry a vojenskú históriu. Na jej tvorbe sa však samozrejme neskôr podieľal širší tím ľudí, ktorí pomáhali pri tvorbe herných konceptov, hru nespočetne veľa krát testovali, posudzovali jej historickú vernosť, pripravovali grafické návrhy a realizovali jej vydanie.

Pomôžte nám vydať túto spoločenskú hru a prispejte na jej vydanie. Vopred veľmi pekne ďakujeme.

V prípade otázok nás neváhajte kontaktovať na: info@dajama.sk

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu
Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu

Minimálna výška príspevku

24

1x Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu (vrátane poštovného na Slovensko)

Doručenie: druhá polovica novembra

2x Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu
2x Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu

Minimálna výška príspevku

45

2x Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu (vrátane poštovného na Slovensko)

Doručenie: druhá polovica novembra

Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu + spoločenská hra Hrady a zámky
Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu + spoločenská hra Hrady a zámky

Minimálna výška príspevku

45

1x Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu + 1x nová rodinná spoločenská hra Hrady a zámky (vrátane poštovného na Slovensko)

Doručenie: druhá polovica novembra

Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu + spoločenská hra Poznáš Slovensko?
Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu + spoločenská hra Poznáš Slovensko?

Minimálna výška príspevku

45

1x Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu a vedomostná spoločenská hra Poznáš Slovensko? (vrátane poštovného na Slovensko)

Doručenie: druhá polovica novembra

1x Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu a spoločenská hra Kde je to?
1x Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu a spoločenská hra Kde je to?

Minimálna výška príspevku

45

1x Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu a 1x vedomostná spoločenská hra Kde je to? (vrátane poštovného na Slovensko)

Doručenie: druhá polovica novembra

Stanete sa krstným otcom/krstnou mamou hry
Stanete sa krstným otcom/krstnou mamou hry

Minimálna výška príspevku

300

Možnosť byť krstným otcom alebo krstnou mamou spoločenskej hry na jej uvedení do života, ktoré sa bude konať po vydaní hry začiatkom decembra

Doručenie: december 2021

Hrací večer s tvorcami hry
Hrací večer s tvorcami hry

Minimálna výška príspevku

150

Zahrajte si hru s jej autormi a spoznajte základné princípy pri tvorbe spoločenskej hry. Hrací večer s tvorcami hry sa uskutoční po vzájomnej dohode

Doručenie: december 2021 - marec 2022

Novinky

Video návod

Update #7, 04.04.2022

Hoci od vydania našej hry už ubehlo zopár mesiacov, sme veľmi radi, že vám vďaka OZ Hrad Hier môžeme poslať ešte jednu novinku, vynikajúci video návod ku hre, ktorý vás prevedie krok po kroku celými pravidlami, ušetrí čas na ich čítanie a objasní všetky oblasti, ktoré by sa mohli javiť ako nejasné. Veľa zdaru a príjemné hranie!

Často kladené otázky (a odpovede)

Update #6, 21.12.2021

Milí priatelia, mnohí z vás už hru vyskúšali a pri zložitých herných situáciách sa vyskytli aj prvé otázky. Posielame vám preto odpovede na najčastejšie otázky, ktoré ste nám poslali. Nájdete ich aj priamo na našej stránke, stačí, ak naskenujete QR kód na zadnej strane pravidiel. Chystáme pre vás ešte aj video-návod na hranie, ktorý by mal uľahčiť, ale hlavne ušetriť čas pri čítaní pravidiel :) Ďakujeme ešte raz za vašu podporu a želáme veľa zdaru v boji, ale najmä zdravia a šťastia a pokojné sviatky.

Ďakujeme! Hra Boj o Veľkú Moravu príde čoskoro z tlačiarne!

Update #5, 23.11.2021

Milí priatelia, ďakujeme vám veľmi pekne za vašu podporu a naplnenú cieľovú sumu. Veľmi si vážime vašu dôveru a veríme, že sa vám hra bude páčiť a dobre hrať :)
Hra je už medzičasom v tlačiarni, zatiaľ ju tlačia a tento týždeň by sa mala začať celá kompletovať. Ak všetko pôjde podľa plánu, hra by mala prísť z tlačiarne budúci týždeň. Samozrejme, hneď ako príde vám ju začneme rozposielať, aby ste ju mali čím skôr. Veríme, že sa na ňu tešíte tak ako my :) 

Kto ovládne Veľkú Moravu?

Update #4, 09.11.2021

Naša kampaň sa blíži do víťazného konca, veľká vďaka Vám všetkým!
V poslednom poste vám preto predstavíme to najdôležitejšie - hraciu plochu. Políčka na ploche, po ktorých sa vaša armáda bude pohybovať, sú zobrazené ako nížiny, vysočiny, pohoria alebo rieka Dunaj. Pohyb na nich sa však v každom kole môže zmeniť, tak ako sa bude meniť počasie, ktoré vám určí akčná karta. Ak napríklad zamrzne Dunaj, prejdete cez toto políčko bez straty kroku, ak však bude husto snežiť,  všetky políčka hôr aj vysočín budú nepriechodné a svoju armádu budete musieť viesť inou cestou, než ste možno pôvodne plánovali. No možno práve počasie oddiali príchod vášho nepriateľa a získate viac času na obranu.
Každý hráč vstupuje do hry z inej svetovej strany, na začiatku teda bude čas na  prípravu. Avšak väčšina osád, ktoré musíte obsadiť, je v centre hracej plochy, ak pomýšlate na výhru, skôr či neskôr sa musíte vydať smerom k nepriateľom.

Veľa štastia v boji ale hlavne radosť z hry vám želáme v mene všetkých, ktorí sa na jej príprave podielali.

Pripravení na súboj?

Update #3, 04.11.2021

V boji o Veľkú Moravu sa súbojom nevyhnete, preto sa pripravte na tvrdý boj. Ale nebojte sa, vystačíte si s kockou. V hre ich nájdete celkom deväť, všetky rovnaké a spoločné pre všetkých hráčov.
Rozdiel je len v tom, že každý hráč si pri hode kockou započíta taký symbol, akým jeho jednotka útočí. Ak napríklad útočíte lukostrelcami, tak sa vám po hode kockami počítajú všetký šípy, ktoré vám padnú. Ak útočíte jazdou alebo pechotou, tak sa vám počítajú všetky meče. Ak súboj prehráte, ešte vždy si môžete zachrániť život, ak vám pri obrannom hode padne štít.
Samozrejme rozdiel je aj v tom, akým počtom kociek hádžete. Každý hráč má vo svojej armáde 2 alebo 3 jednotky. Tie najsilnejšie  (ťažká jazda) majú pri súboji najviac kociek a najvyššiu šancu na výhru, ale sú aj najdrahšie. Za rovnakú cenu môžete vyzbrojiť až tri oddiely lukostrelcov, bojovú stratégiu treba prispôsobiť aktuálnej situácii v hre. Tak hor sa do boja!


Chcete hrať za Slovanov?

Update #2, 27.10.2021

Ďalšou dvojicou postáv v hre sú Moravskí Slovania a Panónski Slovania. Slovania sa vedia vyrovnať každému súperovi, v armáde majú tri bojové postavičky - jazdu, pechotu a lukostrelcov. Ich silnou stránkou je rýchla pechota, ktorá môže v jednom kole prejsť rovnaký počet políčok ako jazda, takže Slovania majú na "mape" najlepší akčný rádius. Ich východisková poloha však nie je jednoduchá, sú doslova vklinení medzi dve silné armády - franskú a maďarskú, takže počas celej hry nie je núdza o súboje. Pokiaľ sa im však podarí v priebehu hry vybudovať hradiská, vedia odolať aj značnej presile. Vyhrať za Slovanov nie je vôbec ľahké, ale ani nemožné.

Za koho budete hrať?

Update #1, 20.10.2021

V hre na vás čakajú 4 postavy - národy. Každý z nich má jedinečné vlastnosti, svojho bojového ducha, vďaka ktorému napreduje na ceste za víťazstvom. Postupne vám predstavíme každého z nich.
Starí Maďari
majú len dve bojové jednotky, jazdu so strelcami a pešiakov. Strelecká jazda je ale najrýchlejšie sa pohybujúca postavička v hre. V jednom kole môže prejsť až tri políčka na hracej ploche a celý čas tak udržiava svojich súperov v patričnom napätí. Navyše pri útoku hádže 3 kockami, takže keď na vás zaútočí, musíte vopred počítať so stratami. Jej nájazdy, tak ako v minulosti, za sebou jednoducho zanechávajú spúšť. Starí Maďari ako jediná z postáv v hre však nedokážu k svojim stavbám na hracej ploche pribudovať opevnenie ani hradisko. Musia preto postupovať rozvážne, rýchlo vybojované územie totiž nevedia vždy ubrániť.
Východní Frankovia majú tri bojové postavičky - jazdu, pechotu a lukostrelcov. V hre sme im pridelili najsilnejšiu jazdu, ktorá hádže pri útoku tiež 3 kockami. Pechota a lukostrelci vytvárajú spoľahlivú zálohu. Navyše Frankovia vedia na hracej ploche k svojim osadám pristaviť aj opevnenie a zvýšiť tak obranu svojej ríše. Po hracej ploche sa pohybujú pomalšie ako ostatní súperi, ich výhodou však je, že vychádzajú z dobre zabezpečenej pozície, krytí Alpami z jednej strany a Dunajom z druhej strany. Pri rozvážnej taktike je to ťažko poraziteľný súper.

Podporovatelia

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu + spoločenská hra Hrady a zámky

45 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu

💬 Tešim sa, že si zahrám hru inšpirovanú našimi dejinami. Ste skvelí. :)

24 €

+ 1 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu

24 €

👤 Kristína Zámečníková

🎁 Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu

24 €

👤 Adriana Zvarová

🎁 Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu + spoločenská hra Hrady a zámky

45 €

👤 Matej Badžgoň

🎁 Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu

24 €

+ 2 € ?

👤 Štefan Ondrejó

🎁 Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu + spoločenská hra Hrady a zámky

45 €

+ 4 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu

24 €

+ 4 € ?

👤 In Harmony, s.r.o.

🎁 1x Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu a spoločenská hra Kde je to?

45 €

+ 7 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu

24 €

👤 Ján Lukačovič

🎁 Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu

24 €

+ 1 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu + spoločenská hra Poznáš Slovensko?

45 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu

24 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu

24 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu

💬 Výborný nápad

24 €

👤 Róberta Vršková

🎁 Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu

💬 Krásna myšlienka <3 a ešte krajšie trávený čas otca so synom odo mňa máte veľké ďakujem :)

24 €

👤 Michal Chobot

🎁 Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu

25 €

+ 2 € ?

👤 Andrej Brezianský

🎁 Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu + spoločenská hra Poznáš Slovensko?

45 €

👤 Slavibor - Michaela Kučerová

🎁 2x Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu

💬 Zábavou ku vzdelaniu a zápalu voči naším dejinám. Nech sa darí! Skupina oživenej histórie - Slavibor

45 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu

24 €

👤 Kristian Molnár

🎁 Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu

24 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu

24 €

👤 Martin Wožniak

🎁 Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu

25 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu

25 €

👤 Daniel Peterský

🎁 Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu + spoločenská hra Hrady a zámky

45 €

+ 4 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu

24 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu

24 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu

24 €

+ 6 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu

24 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 2x Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu

45 €

+ 5 € ?

   1 2 3 4 ... 7

Autori

Miesto realizácie projektu

Bratislavský kraj

RNDr. Daniel Kollár – Dajama

RNDr. Daniel Kollár – Dajama

Vydavateľstvo Dajama - Sme malé rodinné vydavateľstvo, ktoré už 25 rokov vydáva knihy o Slovensku, jeho prírodných a kultúrnych zaujímavostiach, regiónoch a mestách. Zameriavame sa aj na turistické knihy, cyklosprievodcov a spoločenské hry. Vydávame tiež najstarší časopis na Slovensku – Krásy Slovenska. Chceme našim zákazníkom prostredníctvom kníh priblížiť prírodu, kultúru či históriu našej krajiny a bližšie predstaviť jej známe, ako aj menej známe kúty.

Vyúčtovanie

Hra nám tento týždeň prišla z tlačiarne, veľmi sa z nej tešíme. Vytlačili sme ju v náklade 1000 ks. Teraz prebieha jej propagácia a veríme, že sa bude teraz pred vianocami predávať a ľudia z nej budú mať radosť. :) Ďakujeme všetkým našim podporovateľom za dôveru a tiež Startlabu za túto super skúsenosť.

Tlač hry
6 748
Poplatok Startlab
275
Poplatky banke za platbu kartou
59
Náklady spolu
7 082

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu
Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu

Minimálna výška príspevku

24

1x Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu (vrátane poštovného na Slovensko)

Doručenie: druhá polovica novembra

2x Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu
2x Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu

Minimálna výška príspevku

45

2x Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu (vrátane poštovného na Slovensko)

Doručenie: druhá polovica novembra

Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu + spoločenská hra Hrady a zámky
Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu + spoločenská hra Hrady a zámky

Minimálna výška príspevku

45

1x Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu + 1x nová rodinná spoločenská hra Hrady a zámky (vrátane poštovného na Slovensko)

Doručenie: druhá polovica novembra

Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu + spoločenská hra Poznáš Slovensko?
Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu + spoločenská hra Poznáš Slovensko?

Minimálna výška príspevku

45

1x Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu a vedomostná spoločenská hra Poznáš Slovensko? (vrátane poštovného na Slovensko)

Doručenie: druhá polovica novembra

1x Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu a spoločenská hra Kde je to?
1x Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu a spoločenská hra Kde je to?

Minimálna výška príspevku

45

1x Spoločenská hra Boj o Veľkú Moravu a 1x vedomostná spoločenská hra Kde je to? (vrátane poštovného na Slovensko)

Doručenie: druhá polovica novembra

Stanete sa krstným otcom/krstnou mamou hry
Stanete sa krstným otcom/krstnou mamou hry

Minimálna výška príspevku

300

Možnosť byť krstným otcom alebo krstnou mamou spoločenskej hry na jej uvedení do života, ktoré sa bude konať po vydaní hry začiatkom decembra

Doručenie: december 2021

Hrací večer s tvorcami hry
Hrací večer s tvorcami hry

Minimálna výška príspevku

150

Zahrajte si hru s jej autormi a spoznajte základné princípy pri tvorbe spoločenskej hry. Hrací večer s tvorcami hry sa uskutoční po vzájomnej dohode

Doručenie: december 2021 - marec 2022