Vzácny priestor

Vzácny priestor

Obnova priestoru. Verím, že v tieni veľkých developerských projektov je potrebné si udržať miesta s ľudskou mierkou a nie len tou proporčnou, ale aj emocionálnou. Zo zanedbaného priestoru na Grösslingovej ulici v Bratislave sa s vašou pomocou pokúšam vybudovať miesto, kde sa zlúči ateliér, kurzy pre verejnosť (zlatnícke a výtvarno vzdelávacie) a výstavný priestor pre umelcov a umelkyne.

Lokálny rozvoj
Vizuálne umenie
Vzácny priestor

Kampaň bola

úspešná
Získaná suma
183 % 7 311 €
Cieľ Cieľová suma
základný cieľ
4 000 €
Vybavenie pre kurzy
5 000 €
Rozbehnutie programu pre verejnosť
6 000 €

O projekte

Ako to začalo?

Predchádzajúci rok som na základe okolností, viac či menej intenzívne, pracovala na realizácii mojej dlhodobej predstavy. Získať priestor, v ktorom by som mohla tvoriť, ktorý by stal sa stal miestom pre zdielanie procesu a spôsobu tvorby s verejnosťou a ďalšími umelcami/umelkyňami, dizajnérmi/dizajnérkami. Miestom pre tvorbu, výstavy, kurzy pre verejnosť a výtvarno - vzdelávacie programy pre mládež. 

Grösslingová 52 - jún 2020 - uzatvorenie zmluvy so Starým Mestom / Bratislava

Priestor, ktorý dokonale spĺňa moju predstavu sa mi podarilo získať do prenájmu od Bratislavskej mestskej časti - Staré Mesto.

Nachádza sa na Grösslingovej ulici. Priestor po bývalom kaderníctve bol od roku 2018 opustený. Kaderníctvo bola iba jedna etapa jeho života, svoju slávnu éru zažil aj ako súčasť komplexu vo svojej dobe najväčšieho sklenárstva v Bratislave. História tohto šarmantného priestoru siaha až do 30.tych rokov kedy bol celý obytný dom postavený..

Stav priestoru pri prevzatí, zisťovanie rozsahu nutných opráv

Kto som?

Iniciátorkou, realizátorkou aj človekom, ktorý vás oslovuje cez StartLab som ja Lucia Gašparovičová. 

V roku 2019 som ukončila doktorandské štúdium na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v ateliéri KOV a Šperk s dizertačnou prácou Šperk versus architektúra = dialóg. Už popri štúdiu som sa zaoberala galerijnou pedagogikou, formami sprostredkovávania výtvarného umenia verejnosti a hľadania spôsobov interakcie medzi výtvarnými dielami a divákmi.

Na strednej škole som prešla klasickým remeselným školením v odbore zlatník-strieborník a svoje zručnosti a princípy práce s materiálom, prevažne kovom, prenášam do tvorby v širokom spektre výtvarných médií. Remeselnú zručnosť považujem za devízu, ktorá rozširuje chápanie fungovania základných fyzikálnych zákonitostí, ktoré sú aplikovateľné na rozličné oblasti života.

Okrem iného verím, že v tieni veľkých developerských projektov je potrebné si udržať miesta s ľudskou mierkou a nie len tou proporčnou, ale aj emocionálnou. Projekt beriem a realizujem osobne, dávam do neho presvedčenie, že stále je potrebné vytvárať veci z nadšenia a odhodlania s veľkou dávkou odvahy a občas aj za pomoci nadšeneckej naivity.

Lucia Gašparovičová

Komu bude priestor slúžiť.

Chcem zdielať zákulisie umeleckej a remeselnej tvorby s verejnosťou, nevytvárať bariéru a vzájomne sa vzdelávať.  

Zámerom projektu je rozširovať umenie, remeslo a výtvarno vzdelávacie aktivity do verejného priestoru. Experimentovať s novými žánrami vystavovania tak, aby bolo dostupné aj pre publikum, ktoré je nedôverčivé napríklad voči návšteve galérie, jednoducho povedané vtiahnutie diváka do umeleckého deja priamo z ulice. Neinvazívnym spôsobom ponúknuť v meste alternatívu voči reklamám, vizuálnemu smogu a konzumu.

Veľkou devízou priestoru je susedstvo so základnou a materskou školou. Vďaka tejto polohe je frekvencia pohybu publika rozšírená od detského diváka cez tínedžerov, ich rodičov a starých rodičov, ktorí ich sprevádzajú. 

Ambicióznym, ale o to viac úprimným cieľom, je zanechať hlavne v mladom divákovi/diváčke, ktorý/ktorá objaví projekt napríklad len pri bežnej prechádzke zážitok, ktorý ho/ju môže motivovať v chuti spoznávať umenie a rozvíjať aj vlastnú tvorivosť. Verím, že energia koncentrovaná do projektov, ktoré majú potenciál rozvíjať medziľudskú interakciu cez výtvarné umenie je v súčasnej dobe veľkým prínosom pre umelcov aj divákov.

Veci sa dejú:

Čo sa zatiaľ podarilo

  1. získať priestor
  2. získať povolenia na rekonštrukciu
  3. objaviť a oslobodiť pôvodné stĺpy vo výklade
  4. odstrániť mnoho vrstiev náterov
  5. Zbaviť sa sadrokartónu
  6. zbaviť sa podlahy a ďalších "tehličkových" obkladov
  7. pustiť sa do obnovy omietok

8. Popri interiérových stavebných úpravách, oživiť výklad a ponúknuť ho ako výstavný priestor zatiaľ trom osloveným dizajnérkam. 

Po dlhej dobe prechádzania chodcov okolo zanedbaného priestoru sa stali autorské intervencie vo výklade osviežujúcou zmenou a vizuálnym vytrhnutím z každodennej všednosti.

Otvorenie výstavy - Andra Ďurianová

Čo ďalej?

Aj práve v tejto chvíli pracujeme na kompletnej obnove priestoru. Zatiaľ sa nám podarilo, zbaviť nánosov sadrokartónov a nepôvodných obkladov. Ďalším plánom je vysporiadať sa s vrstvami starých náterov a obnoviť omietky, obnoviť podlahu, odstrániť nefunkčnú vodoinštaláciu po predchádzajúcej prevádzke kaderníctva schovanú pod dostavaným pódiom, dobudovať toalety - kompletná obnova zdravotechniky a elektroinštalácie.

Na čo použijem finančné prostriedky

  1. elektorinštalácia
  2. vodoinštalácia 
  3. toalety
  4. omietky
  5. podlaha
  6. osvetlenie
  7. každé euro naviac vrazím do mobiliáru na kurzy

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Fragment zo strieborného plechu, ktorý som pre vás rozdelila na 100 častí
Fragment zo strieborného plechu, ktorý som pre vás rozdelila na 100 častí

Minimálna výška príspevku

30

Získajte strieborný fragment s číslom poradia, v ktorom ste sa zapojili do nášho projektu. Noste jedinečnú súčasť celku, ktorá nás spája. Na strieborný plech som vyrazila čísla 1 až 100. Následne som plech narezala podľa jednotlivých čísiel a prispájkovla k nim závesné ušká.

Doručenie: do Vianoc

Prstienok Ö
Prstienok Ö

Minimálna výška príspevku

50

Za tvoju podporu ti doma pristane jeden strieborný prstienok Ö. Na veľkosti sa dohodneme.

Doručenie: do Vianoc

Individuálny kurz Zlatník -
Individuálny kurz Zlatník - "Učeň"

Minimálna výška príspevku

140

Témou základného kurzu pre ľudí, ktorí sa chcú vlastnoručne zoznámiť so zlatníckym remeslom je prsteň. Počas štyroch hodín si prejdeme teoretické aj praktické základy práce s farebnými a drahými kovmi, po ktorých budete odchádzať o poznanie a vlastnoručne vyrobený prsteň bohatší. Materiál je zahrnutý v cene. Kurz je možné venovať svojim blízkym a je vhodný od 12 do 100 rokov. Kurz môžete darovať aj vo forme poukazu. Čas a priebeh si dohodneme individuálne podľa vašich preferencií. V kurze je možné pokračovať.

Doručenie: Po dohode, od januára 2022

Kurz - Autorská kniha
Kurz - Autorská kniha

Minimálna výška príspevku

90

"Knihárina" je proste láska. Strávte zmysluplné večeri pri tvorbe vlastnej autorskej knihy. Bude sa skladať, rezať, formátovať lepiť aj šiť. Materiál je zahrnutý v cene. Kurz je možné venovať svojim blízkym a je vhodný od 12 do 100 rokov. Kurz môžete darovať aj vo forme poukazu.

Doručenie: Po dohode, od januára 2022

Brošňa Stĺp - mosadz
Brošňa Stĺp - mosadz

Minimálna výška príspevku

80

Stĺp - nosný či nesený alebo skôr nosený? Nes na sebe aj ty fragment architektúry. Limitovanú edíciu mosadzných brošní som vyrobila podľa pôvodných stĺpov, ktoré sme pri rekonštrukcii objavili vo výklade priestoru. Váha cca. 8g

Doručenie: do Vianoc

Brošňa Stĺp - striebro
Brošňa Stĺp - striebro

Minimálna výška príspevku

110

Stĺp - nosný či nesený alebo skôr nosený? Nes na sebe aj ty fragment architektúry. Limitovanú edíciu strieborných brošní som vyrobila podľa pôvodných stĺpov, ktoré sme pri rekonštrukcii objavili vo výklade priestoru. Váha cca. 8g Materiál Striebro, 925/1000

Doručenie: do Vianoc

Prsteň na mieru
Prsteň na mieru

Minimálna výška príspevku

500

Ktorá hodnota šperku je pre Vás najdôležitejšia? Materiálová, etetická alebo emocionálna? Ideálne je ich spojenie, ale mňa na šperku najviac priťahuje jeho schopnosť medziľudského prenosu emócií. Šperk, ktorý sprostredkováva generačné spojenie, náklonnosť, úctu, vďaku. Preto je moja tvorba orientovaná na výrobu šperkov na mieru pre konkrétneho človeka a situáciu, po osobnej konzultácii. Materiál Zlato (farba podľa výberu) do 3g. Prsteň môžete darovať aj vo forme poukazu.

Doručenie: do Vianoc

Strieborná grafika
Strieborná grafika "It All Comes with Cold Water"

Minimálna výška príspevku

60

Podkladom pre grafiku je záznam zimného Islandského mora. Signovaná edícia 20 ks. Grafický bavlnený papier Fabriano Tiepolo, rozmer 560 mm x 760 mm, technika sieťotlač. Grafika je zasielaná bez rámu. Názov striebornej autorskej sieťotlače "It all comes with cold water" je anglický preklad Islandského porekadla "Það kemur allt með kalda vatninu", ktoré by sme do Slovenčiny mohli preložiť ako "Všetko má svoj čas". Táto grafika si našla svoj správny čas na vznik 5 dní pred koncom kampane a svoje správne miesto si možno nájde vo vašej domácnosti.

Doručenie: do Vianoc

Zlatá grafika
Zlatá grafika "Meltwater"

Minimálna výška príspevku

50

Limitovaná séria zlatých autorských sieťotlačí "Meltwater" Signovaná edícia 20ks. Bavlnený papier Fabriano Rosaspina, Rozmer: 500mm x 360mm, Technika: sieťotlač, grafika je zasielaná bez rámu

Doručenie: do Vianoc

Podporovatelia

👤 Emilia Holeckova

🎁 Brošňa Stĺp - mosadz

💬 Teším sa, uz sa neviem dočkať keď to bude hotové, Držím palce. S pozdravom Milka

80 €

👤 Anonymný podporovateľ

💬 Mala podpora na novy zmysluplny meeting point, moc dakujeme!

10 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Strieborná grafika "It All Comes with Cold Water"

64 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Fragment zo strieborného plechu, ktorý som pre vás rozdelila na 100 častí

💬 Ať to klapne :)

34 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Strieborná grafika "It All Comes with Cold Water"

60 €

👤 Anonymný podporovateľ

10 €

👤 Jakub Straka

🎁 Fragment zo strieborného plechu, ktorý som pre vás rozdelila na 100 častí

💬 Ak by som mohol dostať symbolickú 69 poteším sa ❤️

30 €

👤 Martina Ivicic

🎁 Strieborná grafika "It All Comes with Cold Water"

60 €

+ 5 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

20 €

+ 2 € ?

👤 tereza dodokova

🎁 Prstienok Ö

💬 <3

50 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Prstienok Ö

50 €

👤 Juraj Blasko

50 €

👤 Martina Slivková

🎁 Fragment zo strieborného plechu, ktorý som pre vás rozdelila na 100 častí

💬 Nech ti táto tvoja osobná výzva denne vyčarí úsmev na tvári. A nielen tebe.

30 €

👤 frantisek demeter

🎁 Fragment zo strieborného plechu, ktorý som pre vás rozdelila na 100 častí

30 €

+ 3 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Strieborná grafika "It All Comes with Cold Water"

64 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Prstienok Ö

50 €

👤 Kvet Nguyen

💬 <3

5 €

+ 1 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

💬 Čau Luci, tu moja symbolická podpora.. nech sa ti darí s projektom. Vyzerá to veľmi fajn. Drzim palce ????

10 €

+ 1 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Prstienok Ö

💬 Ahoj, tu Daniel Kordik. Chcel by som podporit formou prstena pre Simonu, len nie som si uplne isty velkostou. Co som zmeral nejaky iny, tak vyzera ze je to 1.7mm, ale na 100% nie som si isty. Cize bud sa pokusim niekedy zastavit na Grosslingovej aj s nejakym Simoninym prstenom a ty by si zmerala presne, alebo ak by to nahodou nesadlo takto s mojim nameranim, tak dalo by sa to dodatocne poupravit? Ja som dnes prisiel do BA a budem tu do polky februara. Maj sa pekne a snad sa vidime!

50 €

👤 Viktória Fülöpová

20 €

👤 Zora Husarcikova

🎁 Kurz - Autorská kniha

💬 Juchuu! dam to ako darcek livii a ja za vami dohdem na kavicku, lebo ja mam obe ruky lave ????

90 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Strieborná grafika "It All Comes with Cold Water"

64 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Brošňa Stĺp - mosadz

💬 <3

80 €

+ 6 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Prstienok Ö

50 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Strieborná grafika "It All Comes with Cold Water"

64 €

👤 Anonymný podporovateľ

💬 ????

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

20 €

👤 Ester Sabik

🎁 Prstienok Ö

54 €

👤 Anonymný podporovateľ

10 €

👤 Pavlína Sibyla Morháčová

🎁 Fragment zo strieborného plechu, ktorý som pre vás rozdelila na 100 častí

💬 Vela zdaru!

30 €

   1 2 3 4 ... 5

Autori

Miesto realizácie projektu

Bratislavský kraj

Lucia Gašparovičová

Lucia Gašparovičová

Lucia Gašparovičová je vizuálna umelkyňa žijúca a tvoriaca v Bratislave. V roku 2019 ukončila doktorandské štúdium na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v odbore KOV a ŠPERK. Popri štúdiu sa zaoberala galerijnou pedagogikou, formami sprostredkovávania výtvarného umenia verejnosti.

Vyúčtovanie

Vďaka podpore prispievateľov a prispievateliek sa mi podarilo výrazne pokročiť s rekonštrukciou priestoru na Grosslingovej ulici v Bratislave. Za vyzbieranú sumu po odrátaní nákladov na odmeny a dane som bola schopná zafinancovať stavebné práce v rozsahu, vybudovania sociálneho zariadenia, úprava omietok, nová podlaha, obstaranie elektroinštalčného materiálu.

nákup materiálu
2 000
stavebné úpravy
2 000
elektroinštaláci
1 000
podlaha
2 311
Náklady spolu
7 311

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Fragment zo strieborného plechu, ktorý som pre vás rozdelila na 100 častí
Fragment zo strieborného plechu, ktorý som pre vás rozdelila na 100 častí

Minimálna výška príspevku

30

Získajte strieborný fragment s číslom poradia, v ktorom ste sa zapojili do nášho projektu. Noste jedinečnú súčasť celku, ktorá nás spája. Na strieborný plech som vyrazila čísla 1 až 100. Následne som plech narezala podľa jednotlivých čísiel a prispájkovla k nim závesné ušká.

Doručenie: do Vianoc

Prstienok Ö
Prstienok Ö

Minimálna výška príspevku

50

Za tvoju podporu ti doma pristane jeden strieborný prstienok Ö. Na veľkosti sa dohodneme.

Doručenie: do Vianoc

Individuálny kurz Zlatník -
Individuálny kurz Zlatník - "Učeň"

Minimálna výška príspevku

140

Témou základného kurzu pre ľudí, ktorí sa chcú vlastnoručne zoznámiť so zlatníckym remeslom je prsteň. Počas štyroch hodín si prejdeme teoretické aj praktické základy práce s farebnými a drahými kovmi, po ktorých budete odchádzať o poznanie a vlastnoručne vyrobený prsteň bohatší. Materiál je zahrnutý v cene. Kurz je možné venovať svojim blízkym a je vhodný od 12 do 100 rokov. Kurz môžete darovať aj vo forme poukazu. Čas a priebeh si dohodneme individuálne podľa vašich preferencií. V kurze je možné pokračovať.

Doručenie: Po dohode, od januára 2022

Kurz - Autorská kniha
Kurz - Autorská kniha

Minimálna výška príspevku

90

"Knihárina" je proste láska. Strávte zmysluplné večeri pri tvorbe vlastnej autorskej knihy. Bude sa skladať, rezať, formátovať lepiť aj šiť. Materiál je zahrnutý v cene. Kurz je možné venovať svojim blízkym a je vhodný od 12 do 100 rokov. Kurz môžete darovať aj vo forme poukazu.

Doručenie: Po dohode, od januára 2022

Brošňa Stĺp - mosadz
Brošňa Stĺp - mosadz

Minimálna výška príspevku

80

Stĺp - nosný či nesený alebo skôr nosený? Nes na sebe aj ty fragment architektúry. Limitovanú edíciu mosadzných brošní som vyrobila podľa pôvodných stĺpov, ktoré sme pri rekonštrukcii objavili vo výklade priestoru. Váha cca. 8g

Doručenie: do Vianoc

Brošňa Stĺp - striebro
Brošňa Stĺp - striebro

Minimálna výška príspevku

110

Stĺp - nosný či nesený alebo skôr nosený? Nes na sebe aj ty fragment architektúry. Limitovanú edíciu strieborných brošní som vyrobila podľa pôvodných stĺpov, ktoré sme pri rekonštrukcii objavili vo výklade priestoru. Váha cca. 8g Materiál Striebro, 925/1000

Doručenie: do Vianoc

Prsteň na mieru
Prsteň na mieru

Minimálna výška príspevku

500

Ktorá hodnota šperku je pre Vás najdôležitejšia? Materiálová, etetická alebo emocionálna? Ideálne je ich spojenie, ale mňa na šperku najviac priťahuje jeho schopnosť medziľudského prenosu emócií. Šperk, ktorý sprostredkováva generačné spojenie, náklonnosť, úctu, vďaku. Preto je moja tvorba orientovaná na výrobu šperkov na mieru pre konkrétneho človeka a situáciu, po osobnej konzultácii. Materiál Zlato (farba podľa výberu) do 3g. Prsteň môžete darovať aj vo forme poukazu.

Doručenie: do Vianoc

Strieborná grafika
Strieborná grafika "It All Comes with Cold Water"

Minimálna výška príspevku

60

Podkladom pre grafiku je záznam zimného Islandského mora. Signovaná edícia 20 ks. Grafický bavlnený papier Fabriano Tiepolo, rozmer 560 mm x 760 mm, technika sieťotlač. Grafika je zasielaná bez rámu. Názov striebornej autorskej sieťotlače "It all comes with cold water" je anglický preklad Islandského porekadla "Það kemur allt með kalda vatninu", ktoré by sme do Slovenčiny mohli preložiť ako "Všetko má svoj čas". Táto grafika si našla svoj správny čas na vznik 5 dní pred koncom kampane a svoje správne miesto si možno nájde vo vašej domácnosti.

Doručenie: do Vianoc

Zlatá grafika
Zlatá grafika "Meltwater"

Minimálna výška príspevku

50

Limitovaná séria zlatých autorských sieťotlačí "Meltwater" Signovaná edícia 20ks. Bavlnený papier Fabriano Rosaspina, Rozmer: 500mm x 360mm, Technika: sieťotlač, grafika je zasielaná bez rámu

Doručenie: do Vianoc