LITERÁRNY ČASOPIS ROZUM

LITERÁRNY ČASOPIS ROZUM

Už tretí rok vydávame tlačený obrázkový plnofarebný literárny časopis ROZUM s frekvenciou 10 x do roka. Časopis informuje o dianí v slovenskej, ale aj zahraničnej umeleckej literatúre, prináša zaujímavé rozhovory so spisovateľmi a spisovateľkami, recenzie, glosy, eseje a ukážky z pripravovaných literárnych diel.

Literatúra
LITERÁRNY ČASOPIS ROZUM

Kampaň bola

úspešná
Získaná suma
131 % 3 284 €
Cieľ Cieľová suma
Vydanie jedného čísla časopisu Rozum
2 500 €
2
Prispejete na vydanie ďalšieho čísla časopisu
4 000 €

O projekte

Časopis založila pred troma rokmi novinárka Iris Kopcsayová, ktorá časopis dodnes vedie ako šéfredaktorka. Rozum sa hlási k dielu slovenského spisovateľa Rudolfa Slobodu. Názov odkazuje na jeho román Rozum, ktorý vyšiel prvý raz v roku 1982. Časopis informuje o dianí v slovenskej, ale aj zahraničnej umeleckej literatúre.

Prináša informácie o knižných novinkách, a najmä o aktuálnej literárnej tvorbe. Nájdete v ňom rozhovory so spisovateľmi a spisovateľkami, literárnymi kritikmi a kritičkami, poviedky, básne, ukážky z románov, eseje, glosy, názory a úvahy.

Hlavným cieľom projektu je šíriť povedomie o umeleckej literatúre a vytvárať priestor pre diskusiu o nej. Redakčnú radu tvoria spisovateľ Márius Kopcsay, literárny historik a klimatológ Pavel Matejovič  a literárny vedec, bývalý politik a diplomat Rudolf Chmel. K pravidelným prispievateľom patria napríklad Valér Mikula, Veronika Šikulová, Ľubo Dobrovoda, Laco Kerata, Karol D. Horváth, Milo Janáč, Mila Haugová, Michaela Rosová a ďalší.



Prečo robíme túto kampaň?

Časopis fungoval prvý rok len z vlastných zdrojov, na ďalšie dva roky už dostal dotáciu z Fondu na podporu umenia. Na pokrytie všetkých výrobných nákladov nám však vždy trocha peňazí chýba, preto sa ku koncu roka usilujeme získať prostriedky touto cestou.

Čomu pomôžete?

Pomôžete na svet jednému obsiahlemu číslu Rozumu. V prípade, že vyzbierame viac peňazí, ako je cieľová suma, vyrobíme s vašou pomocou ďalšie čísla časopisu a preklenieme obdobie do získania peňazí z ďalšej dotácie, teda približne do marca budúceho roku.

Ceny tlače a papiera v poslednom období stúpli, preto aj náklady na výrobu časopisu sú vyššie. Čím viac peňazí máme k dispozícii, tým viac strán môže mať náš/váš časopis a môže vyjsť vo väčšom náklade. Väčší náklad znamená potenciálne viac predaných výtlačkov a viac čitateľov, pretože časopis sa tak dostane do väčšieho počtu stánkov a bude dostupnejší.

Ďakujeme!

Rozum prináša informácie o knižných novinkách, a najmä o aktuálnej literárnej tvorbe. Nájdete v ňom rozhovory so spisovateľmi a spisovateľkami, literárnymi kritikmi a kritičkami, poviedky, básne, ukážky z románov, eseje, glosy, názory a úvahy.

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Aktuálne číslo časopisu Rozum
Aktuálne číslo časopisu Rozum

Minimálna výška príspevku

8

Zašleme vám aktuálne dvojčíslo časopisu Rozum, ktoré má s obálkou 132 strán.

Doručenie: december 2021

Predplatné časopisu Rozum na rok 2022
Predplatné časopisu Rozum na rok 2022

Minimálna výška príspevku

15

Za sumu 15 eur získate predplatné časopisu Rozum na rok 2022. Bežná suma jedného čísla v stánku je 3,80 eura, pričom do roka vyjde 10 čísel, to znamená, že pri kúpe v stánku vás Rozum do roka vyjde na 38 eur. Cena predplatného je bežne 28 eur. Získať predplatné na celý rok za 15 sa teda oplatí. Ak už predplatné na rok 2022 máte, môžete takto získať predplatné na rok 2023 alebo ho niekomu venovať. Samozrejme, podporiť touto sumou nás môžete aj keď si darček nevyberiete.

Doručenie: február - december 2022 (alebo rok 2023)

Kniha Laca Keratu Mám sa... + predplatné časopisu Rozum
Kniha Laca Keratu Mám sa... + predplatné časopisu Rozum

Minimálna výška príspevku

20

K predplatnému časopisu Rozum na rok 2022 alebo 2023 získate aj knihu stáleho prispievateľa Rozumu Laca Keratu Mám sa... Knižka je súborom krátkych čŕt a dlhších poviedok - absurdných, humorne smutných a smutno humorných príbehov.

Doručenie: kniha: december 2021, časopis: február - december 2022 (2023)

Kniha Valéra Mikulu + predplatné Rozumu
Kniha Valéra Mikulu + predplatné Rozumu

Minimálna výška príspevku

25

Ako darček získate knihu kmeňového autora Rozumu, literárneho vedca a kritika Valéra Mikulu Štúdie a eseje s jeho podpisom plus predplatné Rozumu na rok 2022. Ak už predplatné na budúci rok máte, môžete získať predplatné na rok 2023.

Doručenie: kniha december 2021, časopis február - december 2022 (2023)

Dve knihy Valéra Mikulu + predplatné Rozumu
Dve knihy Valéra Mikulu + predplatné Rozumu

Minimálna výška príspevku

28

Ak nás podporíte sumou minimálne 28 eur, môžete si vybrať darčeky: knihu Kritiky a knihu Štúdie a eseje od kmeňového autora Rozumu, renomovaného literárneho kritika Valéra Mikulu s jeho podpisom plus predplatné Rozumu na rok 2022 (alebo 2023).

Doručenie: knihy: december 2021, časopis február - december 2022 (2023)

Kniha 33x Márius Kopcsay + predplatné Rozumu na rok 2022
Kniha 33x Márius Kopcsay + predplatné Rozumu na rok 2022

Minimálna výška príspevku

30

Ako žiť? Zapíše si Martin Pech do veľkého zeleného zošita, ktorý si vyčlenil na zamýšľanie sa nad životom. Poviedku Máriusa Kopcsaya Víkend Martina Pecha nájdete zas vo veľkej zelenej knihe, ktorá práve vychádza vo vydavateľstve Kolomana Kertésza Bagalu. Spolu s ňou v nej nájdete dokopy 33 poviedok päťnásobného finalistu Anasoft litery, ktorý svoju spisovateľskú dráhu odštartoval pred 25 rokmi v súťaži Poviedka s textom Načo sú nám bimbongy? A práve tento text sa ocitol v Kopcsayovom debute Kritický deň, o ktorom sa literárny kritik Valér Mikula vyslovil ako o jednej z najlepších slovenských knižiek prelomu storočí. Tak teda: Ako žiť? Odpoveď nájdete (alebo skôr nenájdete) v knihe 33x Márius Kopcsay. Nájdete v nej odpoveď na otázku: Ako nežiť. Nájdete v nej aj poéziu Československa sedemdesiatych rokov – pretože v nich autor prežil svoje detstvo, nájdete frustráciu z tých deväťdesiatych – pretože vtedy musel zápasiť o chlieb svoj každodenný v nastupujúcom kapitalizme, a spolu s outsiderským hrdinom vám Kopcsay zakaždým ponúkne aj štedrú dávku smiechu, ktorý má katarzné účinky. K predplatnému časopisu Rozum vám teda ponúkame aj knihu spisovateľa, kmeňového autora a člena redakčnej rady časopisu Rozum Máriusa Kopcsaya s jeho podpisom. Kniha vychádza v limitovanej sérii a v predaji bude len od Mikuláša do Silvestra, vy ju však môžete mať, ak podporíte Rozum sumou minimálne 30 eur. K hodnotnej knihe získate aj predplatné Rozumu na celý rok 2022 alebo na rok 2023 podľa vášho výberu.

Doručenie: kniha december 2021, časopis februrár - december 2022

Tri knihy Valéra Mikulu s jeho podpisom + predplatné Rozumu
Tri knihy Valéra Mikulu s jeho podpisom + predplatné Rozumu

Minimálna výška príspevku

50

Ak nás podporíte sumou aspoň 50 eur, okrem predplatného Rozumu na celý rok 2022 alebo 2023 môžete mať tri zväzky kníh kmeňového autora Rozumu, literárneho kritika Valéra Mikulu s jeho podpisom: Kritiky, Štúdie a eseje a Rozhovory. Prvý zväzok prináša výber z literárnych kritík, článkov a glos Valéra Mikulu z rokov 1969-2019. Autor do tohto zväzku zaradil aj niekoľko textov staršieho i novšieho dáta, ktoré neboli doteraz publikované. Druhý zväzok predstavuje Valéra Mikulu ako literárneho vedca – teoretika, historika a esejistu. V tomto výbere nechýbajú známe štúdie a eseje, ktoré svojho času vyvolali diskusie a polemiky a dnes ich možno považovať aj za isté medzníky v uvažovaní o slovenskej literatúre, či už ide o mladícky „buričskú“ štúdiu o Hviezdoslavovi, polemickú esej o Dominikovi Tatarkovi alebo „kontroverznú“ interpretáciu diela Miroslava Válka. V treťom zväzku sú zaradené rozhovory, ktoré vyšli po roku 1999. Autor glosuje posledné dvadsaťročie slovenského života a v poslednom rozhovore sa zveruje aj s osobnými spomienkami.

Doručenie: knihy december 2021, časopis február - december 2022 (2023)

Tri knihy Valéra Mikulu + kniha Laca Keratu + predplatné Rozumu
Tri knihy Valéra Mikulu + kniha Laca Keratu + predplatné Rozumu

Minimálna výška príspevku

55

Máte možnosť získať knihy od dvoch kmeňových autorov Rozumu! Knihy: Kritiky, Štúdie a eseje a Rozhovory od literárneho kritika Valéra Mikulu a knihu krátkych poviedok Mám sa... od finalistu Anasoft litery Laca Keratu - všetky knihy podpísané autormi. K tomu vám môžeme pribaliť aj celý ročník časopisu na rok 2022 alebo 2023 - ak budete mať záujem.

Doručenie: knihy december 2021, časopis februrár - december 2022 (2023)

Kniha od Kopcsaya + kniha Karola D. Horvátha + predplatné
Kniha od Kopcsaya + kniha Karola D. Horvátha + predplatné

Minimálna výška príspevku

100

Ak nás podporíte sumou minimálne 100 eur, môžete získať tieto darčeky: nedávno vydané knihy 33x Márius Kopcsay a 33x Karol D. Horváth s podpismi autorov. Môžete tak mať knihy, ktoré sa nie len dobre čítajú, ale sú aj pekné. Knihy Máriusa Kopcsaya a Karola D. Horvátha vychádzajú v limitovanej edícii a v predaji budú len od Mikuláša do Silvestra, vy ich však môžete získať, keď nás podporíte. K tomu vám pridáme aj predplatné Rozumu na rok 2022 alebo 2023 podľa vášho výberu.

Doručenie: knihy december 2021, časopis februrár - december 2022 (2023)

Kniha Máriusa Kopcsay + kniha Karola D. Horvátha + 3 knihy Valéra Mikula + predplatné časopisu Rozum
Kniha Máriusa Kopcsay + kniha Karola D. Horvátha + 3 knihy Valéra Mikula + predplatné časopisu Rozum

Minimálna výška príspevku

200

Okrem predplatného časopisu Rozum na rok 2022 (alebo na rok 2023 v prípade, že už predplatné na budúci rok máte) môžete získať aj knihy našich kmeňových autorov s podpismi. Kniha 33x Márius Kopcsay a kniha 33x Karol D. Horváth vychádzajú v limitovanej edícii a v predaji budú len od Mikuláša do Silvestra, vy ich však teraz môžete získať, ak nás podporíte minimálne sumou 200 eur. Ak nás podporíte sumou minimálne 200 eur, môžete tiež dostať tri knihy Valéra Mikulu s jeho podpisom.

Doručenie: knihy december 2021, časopis február - december 2022 (2023)

Kolekcia šiestich kníh z limitovanej edície + predplatné + inzercia v časopise Rozum po celý rok 2022!
Kolekcia šiestich kníh z limitovanej edície + predplatné + inzercia v časopise Rozum po celý rok 2022!

Minimálna výška príspevku

500

Ak nás podporíte sumou 500 eur alebo vyššou získate od nás kráľovský darček! Šesť krásnych knižiek z ExEdície od týchto autorov: Márius Kopcsay, Karol D. Horváth, Tomáš Horváth, Balla, Viliam Klimáček a Pavol Rankov. Knižky vychádzajú v rámci limitovanej edície a v predaji budú len od Mikuláša do Silvestra. Vy teraz máte možnosť získať ich spolu s predplatným na rok 2022 alebo na rok 2023, ak už máte Rozum na budúci rok predplatený. Ak ste podnikateľ alebo firma, v Rozume máte po celý rok 2022 priestor na celostranovú inzerciu.

Doručenie: knihy december 2021, časopis februrár - december 2022 (2023)

Podporovatelia

👤 Viera Pilarčíková

🎁 Predplatné časopisu Rozum na rok 2022

17 €

👤 Mária Valentová

🎁 Predplatné časopisu Rozum na rok 2022

32 €

+ 3 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Predplatné časopisu Rozum na rok 2022

17 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Predplatné časopisu Rozum na rok 2022

17 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Predplatné časopisu Rozum na rok 2022

17 €

+ 2 € ?

👤 Petra Minhulínová

🎁 Predplatné časopisu Rozum na rok 2022

17 €

👤 Milan Kališ

🎁 Predplatné časopisu Rozum na rok 2022

32 €

+ 3 € ?

👤 Andrea Jamrišková

🎁 Predplatné časopisu Rozum na rok 2022

17 €

👤 Anonymný podporovateľ

20 €

+ 2 € ?

👤 Ernest Bevilaqua

🎁 Predplatné časopisu Rozum na rok 2022

17 €

👤 Marek Trošok

🎁 Predplatné časopisu Rozum na rok 2022

💬 V mene celej rodiny ďakujem za vaše (pevne verím) nekonečné svetielko v tme.

17 €

+ 3 € ?

👤 Peter Brnula

🎁 Predplatné časopisu Rozum na rok 2022

17 €

+ 2 € ?

👤 Martina Hrončáková

🎁 Predplatné časopisu Rozum na rok 2022

💬 Krásny časopis.

17 €

👤 Anonymný podporovateľ

28 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

50 €

👤 Iveta Vyberalová

🎁 Predplatné časopisu Rozum na rok 2022

💬 Vďaka Vám som objavila peknú dávku našich aktuálnych literárnych radostí. A chystám sa na ďalšie objavy tohoto charakteru. Veľká vďaka.

22 €

+ 2 € ?

👤 DAVID KUDLACEK

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Predplatné časopisu Rozum na rok 2022

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Predplatné časopisu Rozum na rok 2022

17 €

+ 2 € ?

👤 Peter Lakatos

🎁 Predplatné časopisu Rozum na rok 2022

💬 Podporili sme minuly rok a radi podporime aj teraz. Dakujeme za super casopis!

17 €

👤 Ema Kušnierová

🎁 Predplatné časopisu Rozum na rok 2022

17 €

+ 2 € ?

👤 Zuzana Jediná

🎁 Dve knihy Valéra Mikulu + predplatné Rozumu

💬 Ďakujeme za skvelú prácu.

31 €

👤 Valér Mikula

🎁 Predplatné časopisu Rozum na rok 2022

💬 Svojich kníh mám dosť. Rozumu však nikdy nie je dosť.

25 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Aktuálne číslo časopisu Rozum

21 €

👤 Jana Turlikova

🎁 Kniha Laca Keratu Mám sa... + predplatné časopisu Rozum

23 €

👤 Anna Chrapková

🎁 Kniha Valéra Mikulu + predplatné Rozumu

💬 Držím palce!

28 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha Laca Keratu Mám sa... + predplatné časopisu Rozum

23 €

+ 2 € ?

👤 Zuzana Dodoková

🎁 Predplatné časopisu Rozum na rok 2022

💬 Výbornému literárnemu časopisu držím palce! Číta vás celá moja rodina.

17 €

+ 2 € ?

👤 Radoslav Liptak

210 €

+ 7 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

90 €

   1 2 3 4

Autori

Miesto realizácie projektu

Bratislavský kraj

Iris Kopcsayová

Iris Kopcsayová

Iris Kopcsayová je novinárka. Vyštudovala Právnickú fakultu Univerzity Komenského a vyše 30 rokov pracuje v tlačených médiách. Pracovala v denníkoch Národná obroda, SME, Pravda, Plus JEDEN DEŇ, v týždenníkoch Život a Plus 7 dní, v mesačníku Mamina a Knižná revue. Bola scenáristkou relácie Takí sme boli a Vadkerti talkshow, písala scenáre pre televízne kriminálne seriály. Vyšli jej knihy Bez lásky, Život je stupídny a plný pochybností, Životná poistka a kniha rozhovorov s Pavlom Brankom Ráno sa zobudím a nie som mŕtvy. V roku 2019 založila literárny časopis Rozum. Má dve deti, je rozvedená, žije v Bratislave.

Vyúčtovanie

Vďaka kampani na Startlabe sa nám podarilo vyzbierať sumu potrebnú na uhradenie faktúry za tlač dvojčísla časopisu Rozum č. 9-10/2021. Realizácia časopisu trvala tri týždne. Časopis je už v distribúcii.

Tlač
3 792
Náklady spolu
3 792

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Aktuálne číslo časopisu Rozum
Aktuálne číslo časopisu Rozum

Minimálna výška príspevku

8

Zašleme vám aktuálne dvojčíslo časopisu Rozum, ktoré má s obálkou 132 strán.

Doručenie: december 2021

Predplatné časopisu Rozum na rok 2022
Predplatné časopisu Rozum na rok 2022

Minimálna výška príspevku

15

Za sumu 15 eur získate predplatné časopisu Rozum na rok 2022. Bežná suma jedného čísla v stánku je 3,80 eura, pričom do roka vyjde 10 čísel, to znamená, že pri kúpe v stánku vás Rozum do roka vyjde na 38 eur. Cena predplatného je bežne 28 eur. Získať predplatné na celý rok za 15 sa teda oplatí. Ak už predplatné na rok 2022 máte, môžete takto získať predplatné na rok 2023 alebo ho niekomu venovať. Samozrejme, podporiť touto sumou nás môžete aj keď si darček nevyberiete.

Doručenie: február - december 2022 (alebo rok 2023)

Kniha Laca Keratu Mám sa... + predplatné časopisu Rozum
Kniha Laca Keratu Mám sa... + predplatné časopisu Rozum

Minimálna výška príspevku

20

K predplatnému časopisu Rozum na rok 2022 alebo 2023 získate aj knihu stáleho prispievateľa Rozumu Laca Keratu Mám sa... Knižka je súborom krátkych čŕt a dlhších poviedok - absurdných, humorne smutných a smutno humorných príbehov.

Doručenie: kniha: december 2021, časopis: február - december 2022 (2023)

Kniha Valéra Mikulu + predplatné Rozumu
Kniha Valéra Mikulu + predplatné Rozumu

Minimálna výška príspevku

25

Ako darček získate knihu kmeňového autora Rozumu, literárneho vedca a kritika Valéra Mikulu Štúdie a eseje s jeho podpisom plus predplatné Rozumu na rok 2022. Ak už predplatné na budúci rok máte, môžete získať predplatné na rok 2023.

Doručenie: kniha december 2021, časopis február - december 2022 (2023)

Dve knihy Valéra Mikulu + predplatné Rozumu
Dve knihy Valéra Mikulu + predplatné Rozumu

Minimálna výška príspevku

28

Ak nás podporíte sumou minimálne 28 eur, môžete si vybrať darčeky: knihu Kritiky a knihu Štúdie a eseje od kmeňového autora Rozumu, renomovaného literárneho kritika Valéra Mikulu s jeho podpisom plus predplatné Rozumu na rok 2022 (alebo 2023).

Doručenie: knihy: december 2021, časopis február - december 2022 (2023)

Kniha 33x Márius Kopcsay + predplatné Rozumu na rok 2022
Kniha 33x Márius Kopcsay + predplatné Rozumu na rok 2022

Minimálna výška príspevku

30

Ako žiť? Zapíše si Martin Pech do veľkého zeleného zošita, ktorý si vyčlenil na zamýšľanie sa nad životom. Poviedku Máriusa Kopcsaya Víkend Martina Pecha nájdete zas vo veľkej zelenej knihe, ktorá práve vychádza vo vydavateľstve Kolomana Kertésza Bagalu. Spolu s ňou v nej nájdete dokopy 33 poviedok päťnásobného finalistu Anasoft litery, ktorý svoju spisovateľskú dráhu odštartoval pred 25 rokmi v súťaži Poviedka s textom Načo sú nám bimbongy? A práve tento text sa ocitol v Kopcsayovom debute Kritický deň, o ktorom sa literárny kritik Valér Mikula vyslovil ako o jednej z najlepších slovenských knižiek prelomu storočí. Tak teda: Ako žiť? Odpoveď nájdete (alebo skôr nenájdete) v knihe 33x Márius Kopcsay. Nájdete v nej odpoveď na otázku: Ako nežiť. Nájdete v nej aj poéziu Československa sedemdesiatych rokov – pretože v nich autor prežil svoje detstvo, nájdete frustráciu z tých deväťdesiatych – pretože vtedy musel zápasiť o chlieb svoj každodenný v nastupujúcom kapitalizme, a spolu s outsiderským hrdinom vám Kopcsay zakaždým ponúkne aj štedrú dávku smiechu, ktorý má katarzné účinky. K predplatnému časopisu Rozum vám teda ponúkame aj knihu spisovateľa, kmeňového autora a člena redakčnej rady časopisu Rozum Máriusa Kopcsaya s jeho podpisom. Kniha vychádza v limitovanej sérii a v predaji bude len od Mikuláša do Silvestra, vy ju však môžete mať, ak podporíte Rozum sumou minimálne 30 eur. K hodnotnej knihe získate aj predplatné Rozumu na celý rok 2022 alebo na rok 2023 podľa vášho výberu.

Doručenie: kniha december 2021, časopis februrár - december 2022

Tri knihy Valéra Mikulu s jeho podpisom + predplatné Rozumu
Tri knihy Valéra Mikulu s jeho podpisom + predplatné Rozumu

Minimálna výška príspevku

50

Ak nás podporíte sumou aspoň 50 eur, okrem predplatného Rozumu na celý rok 2022 alebo 2023 môžete mať tri zväzky kníh kmeňového autora Rozumu, literárneho kritika Valéra Mikulu s jeho podpisom: Kritiky, Štúdie a eseje a Rozhovory. Prvý zväzok prináša výber z literárnych kritík, článkov a glos Valéra Mikulu z rokov 1969-2019. Autor do tohto zväzku zaradil aj niekoľko textov staršieho i novšieho dáta, ktoré neboli doteraz publikované. Druhý zväzok predstavuje Valéra Mikulu ako literárneho vedca – teoretika, historika a esejistu. V tomto výbere nechýbajú známe štúdie a eseje, ktoré svojho času vyvolali diskusie a polemiky a dnes ich možno považovať aj za isté medzníky v uvažovaní o slovenskej literatúre, či už ide o mladícky „buričskú“ štúdiu o Hviezdoslavovi, polemickú esej o Dominikovi Tatarkovi alebo „kontroverznú“ interpretáciu diela Miroslava Válka. V treťom zväzku sú zaradené rozhovory, ktoré vyšli po roku 1999. Autor glosuje posledné dvadsaťročie slovenského života a v poslednom rozhovore sa zveruje aj s osobnými spomienkami.

Doručenie: knihy december 2021, časopis február - december 2022 (2023)

Tri knihy Valéra Mikulu + kniha Laca Keratu + predplatné Rozumu
Tri knihy Valéra Mikulu + kniha Laca Keratu + predplatné Rozumu

Minimálna výška príspevku

55

Máte možnosť získať knihy od dvoch kmeňových autorov Rozumu! Knihy: Kritiky, Štúdie a eseje a Rozhovory od literárneho kritika Valéra Mikulu a knihu krátkych poviedok Mám sa... od finalistu Anasoft litery Laca Keratu - všetky knihy podpísané autormi. K tomu vám môžeme pribaliť aj celý ročník časopisu na rok 2022 alebo 2023 - ak budete mať záujem.

Doručenie: knihy december 2021, časopis februrár - december 2022 (2023)

Kniha od Kopcsaya + kniha Karola D. Horvátha + predplatné
Kniha od Kopcsaya + kniha Karola D. Horvátha + predplatné

Minimálna výška príspevku

100

Ak nás podporíte sumou minimálne 100 eur, môžete získať tieto darčeky: nedávno vydané knihy 33x Márius Kopcsay a 33x Karol D. Horváth s podpismi autorov. Môžete tak mať knihy, ktoré sa nie len dobre čítajú, ale sú aj pekné. Knihy Máriusa Kopcsaya a Karola D. Horvátha vychádzajú v limitovanej edícii a v predaji budú len od Mikuláša do Silvestra, vy ich však môžete získať, keď nás podporíte. K tomu vám pridáme aj predplatné Rozumu na rok 2022 alebo 2023 podľa vášho výberu.

Doručenie: knihy december 2021, časopis februrár - december 2022 (2023)

Kniha Máriusa Kopcsay + kniha Karola D. Horvátha + 3 knihy Valéra Mikula + predplatné časopisu Rozum
Kniha Máriusa Kopcsay + kniha Karola D. Horvátha + 3 knihy Valéra Mikula + predplatné časopisu Rozum

Minimálna výška príspevku

200

Okrem predplatného časopisu Rozum na rok 2022 (alebo na rok 2023 v prípade, že už predplatné na budúci rok máte) môžete získať aj knihy našich kmeňových autorov s podpismi. Kniha 33x Márius Kopcsay a kniha 33x Karol D. Horváth vychádzajú v limitovanej edícii a v predaji budú len od Mikuláša do Silvestra, vy ich však teraz môžete získať, ak nás podporíte minimálne sumou 200 eur. Ak nás podporíte sumou minimálne 200 eur, môžete tiež dostať tri knihy Valéra Mikulu s jeho podpisom.

Doručenie: knihy december 2021, časopis február - december 2022 (2023)

Kolekcia šiestich kníh z limitovanej edície + predplatné + inzercia v časopise Rozum po celý rok 2022!
Kolekcia šiestich kníh z limitovanej edície + predplatné + inzercia v časopise Rozum po celý rok 2022!

Minimálna výška príspevku

500

Ak nás podporíte sumou 500 eur alebo vyššou získate od nás kráľovský darček! Šesť krásnych knižiek z ExEdície od týchto autorov: Márius Kopcsay, Karol D. Horváth, Tomáš Horváth, Balla, Viliam Klimáček a Pavol Rankov. Knižky vychádzajú v rámci limitovanej edície a v predaji budú len od Mikuláša do Silvestra. Vy teraz máte možnosť získať ich spolu s predplatným na rok 2022 alebo na rok 2023, ak už máte Rozum na budúci rok predplatený. Ak ste podnikateľ alebo firma, v Rozume máte po celý rok 2022 priestor na celostranovú inzerciu.

Doručenie: knihy december 2021, časopis februrár - december 2022 (2023)