Pestovanie Jedlých a Liečivých Húb v Interiéri

Pestovanie Jedlých a Liečivých Húb v Interiéri

Cieľom tohto projektu je prenajať a prispôsobiť nebytový priestor pre pestovanie a rozmnožovanie jedlých a liečivých húb. Ďalším výstupom tohto projektu je zdokumentovanie celého procesu, čo umožňuje proces replikovať v akomkoľvek priestore. Našou snahou je tiež poukázať na dôležitosť potravinovej sebestačnosti, poskytnúť inšpiráciu a praktické, nízko-nákladové riešenia produkcie jedla.

Vzdelávanie a veda
Zdravie
Pestovanie Jedlých a Liečivých Húb v Interiéri
Získaná suma
10%

335 €

z cieľovej sumy
3 295 €

Kampaň skončená, cieľovú sumu sa nepodarilo naplniť.

O projekte

Kompletný návod ako vypestovať 10kg/m2 (a viac) jedlých a liečivých húb vo vašom dome počas 60 dní 


...aj keď ste huby ešte nikdy nepestovali


Vyrábajte si vlastnú potravu a prírodnú medicínu u vás doma. Podporou tohto projektu môžte získať podrobný návod, s ktorým premeníte vašu nevyužitú miestnosť na plne funkčnú hubovú farmu.

Tento projekt vznikol ako reakcia na nedostatočnú potravinovú sebestačnosť Slovenskej Republiky.

Podporou tohto projektu sa podieľate na zvyšovaní našej sebestačnosti a pomáhate prinášať viac stability rodinám a komunitám. 

Je čas aby sme my ako občania opäť prevzali do rúk rozdpovednosť za lokálnu produkciu a distribúciu nášho jedla: Je nevyhnutné pracovať na tom, aby sme boli čo najmenej odkázaní na dovážanie zahraničných potravín. Ak zanedbáme budovanie našej vlastnej sebestačnosti, budeme naďalej odkázaní na zahraničných producentov a dodávateľov.

Budeme odkázaní na ich potraviny, aj napriek tomu, že ich dokážeme vyprodukovať bez problémov aj u nás doma.

A ak aj podmienky pre slovenských producentov potravín nie sú z rôznych dôvodov najpriaznivejšie -  vtedy je treba byť kreatívny a inovatívny. 

... a hľadať riešenia, ktoré sú cenovo dostupné a efektívne. 

Tento projekt má byť jedným z týchto riešení.

Prečo práve huby môžu pomôcť potravinovej sebestačnosti Slovenska?

(Dá sa prežiť len na hubách?...)


  • Pestovanie húb v interiéri
    
    Premieňanie nevyužitých zaprataných miestostí na hubové farmy, ktoré prinášajú obživu a prírodnú medicínu na váš stôl (zber cca 4 - 6x za rok)
    - ako budete môcť vidieť v dokumentácii projektu, pestovanie húb si nevyžaduje rozsiahle znalosti, veľkú finančnú a ani časovú investíciu
    
  • Nutričný a medicinálny význam rôznych druhov húb
    
    Aj keď huby typicky niesu najvýdatnejšou potravinou z hľadiska energie, obsahujú veľké množstvo mikroživín a látok, ktoré sú preukázateľne účinné pri podpore zdravia a liečení chorôb. Mikroživiny, ktoré huby obsahujú sú pre život nevyhnutné a určitými hubami sa ľudia liečili už tisíce rokov
    
    - Konzumáciou húb ako je hliva ustricová, shiitake, levia hriva, reishi a iné pomáhate telu doplniť látky, bez ktorých nemôže fungovať (vitamíny a minerály).
    - Hubami sa liečilo už pred tisíckami rokov v tradičnej čínskej medicíne a ayurvéde
    
  • Foto / video dokumentácia
    
    - podporením tohto projektu získavate detailný "krok-za-krokom" návod a tiež aj zoznam všetkých potrebných komponentov a vybavenia, aby bolo pre Vás čo najjednoduchšie celý proces replikovať
    
  • Inšpirácia
    
    Podporením projektu môžete byť prvý vo vašej komunite, kto sa aktívne podieľa na zvyšovaní potravinovej sebestačnosti. 
    
    - dalo by sa tvrdiť, že interiérové pestovanie jedlých a liečivých húb nie je bežne známe. No ak uvidíte, že je produkcia húb nenáročný, nenákladný no výnosný proces, je predpoklad že sa všeobecné povedomie o hubách a ich pestovaní bude zvyšovať
    
  • Sebestačnosť
    
    - potravinová sebestačnosť je jedným zo základných pilierov sebestačnosti. Nebolo to tak dávno čo sme sa stali svedkami toho ako veľmi môžu nepredvídateľné udalosti zasiahnuť svetové trhy a ľudské životy. Situácie, nad ktorými nemá jednotlivec kontrolu môžu negatívne ovplyvňovať životný štandard a stabilitu jednotlivcov, rodín a komunít. Riešenia v rámci potravinovej sebestačnosti sú dôležité a potrebné a umožňujú navrátiť aspoň časť kontroly a stability, ktoré boli zasiahnuté udalosťami mimo individuálnej kontroly.
    
  • Život jednotlivcov a komunít
    
    - Jednotlivci, rodiny a komunity môžu významne profitovať z možností, ktoré huby ako organizmus poskytujú. 
    Návod ktorý získate podporením projektu vám pomôže využiť nízkonákladové alebo odpadové materiály, ktoré dokážete pomocou húb premeniť do podoby živín alebo prírodných liečiv. (a tiež chutného jedla)
    
  • Budovanie komunity
    
    - podporením tohto projektu získavate možnosť spoznávať a spájať sa s ostatnými komunitne-zmýšľajúcimi ľuďmi. Budete môcť získavať nové kontakty, vymieňať si skúsenosti alebo spolupracovať na rôznych iniciatívach, ktoré umožňujú budovanie vzájomne prospešných komunít.
    Či už ide o huby, produkciu jedla alebo iné piliere sebestačnosti - na spoločne ciele orientovaná komunita umožňuje dosahovať lepšie a rýchlejšie výsledky ako dosahuje jednotlivec.

Ako využijeme Vašu podporu?

Prenajatie priestoru, dokúpenie potrebného vybavenia, procesné náklady

Prvými investíciami bude prenajatie vhodného nebytového priestoru, prispôsobenie daného priestoru a dokúpenie potrebného vybavenia.

Nebytový priestor

Vyžaduje si predelenie na 4 sektory:
  1. laboratórna práca (sterilné prostredie, sektor s pozitívnym tlakom
    vzduchu, vybavený digestorom s laminárnym prúdením vzduchu a HEPA
    filtrom)
  2. sektor pre rast kolonizáciu substrátu (tmavý priestor s konštantnou teplotou 21 stupňov Celzia)
  3. sektor pre rast húb (25 stupňov Celzia, 95% RH (relatívna vhlkosť
    vzduchu), ultrazvukový zvlhčovač, LED osvetlenie 6500 - 7000k,
    ventilačný systém pre odsávanie CO2 a prívod O (kyslík)
  4. sektor s úložným priestorom, pracovným stolom pre administratívnu prácu,
    biela tabuľa pre zaznamenávanie produkcie, cieľov, problémov, nápadov
    atp., priestor na kreatívnu prácu (tvorba obsahu; písanie článkov,
    tvorba e-kníh, online budovanie komunity, networking, šírenie povedomia o
    projekte, research, vzdelávanie atp.)

Vybavenie

Ďalšou investíciou bude nákup najmä laboratórneho vybavenia a vybavenia potrebného na monitorovanie a kontrolovanie podmienok v sektoroch 1, 2 a 3.
Taktiež bude potrebný materiál a nástroje pre oddelenie jednotlivých sektorov a inštaláciu systémov pre kontrolu teploty, vlhkosti vzduchu, výmeny vzduchu a umelého osvetlenia.

Procesné náklady

Predstavujú náklady na prevádzkovanie činnosti a spotrebný materiál. (Petriho misky, injekčné striekačky, parafilm, isopropyl alkohol 70%, polypropylénové sáčky s mikrónovým filtrom, nitrylové rukavice, živiny pre substrát, agar a ďalšie)

Podporením tohto projektu získavate možnosť spoznávať a spájať sa s ostatnými komunitne-zmýšľajúcimi ľuďmi.

Realizácia projektu

Realizácia projektu začne okamžite po obdržaní finančných prostriedkov. Vyhliadnutých je niekoľko nebytových priestorov, ktoré je možné prerobiť a prispôsobiť.

Doba pestovania je rôzna u každého druhu huby, no najjednoduchšie na pestovanie a najrýchlejšie rastúce huby sú Pleurotus ostreatus - hliva ustricová. 
Hliva potrebuje celkom cca 6 - 8 týždňov času.
Výsledný produkt (ako prvá hliva ustricová) + vyhotovenie kompletnej dokumentácie procesu je naplánované na mesiac Február 2022.

Obrázky pre náš projekt poskytol: https://www.instagram.com/polandfungi/

Pestovanie húb v interiéri je nenáročný proces, ktorým dokážete položiť na Váš stôl výživné a liečivé produkty v relatívne krátkom čase, s nízkymi finančnými a časovými nákladmi.

Kompletný návod môžete získať ak podporíte tento projekt a prispejete k jeho realizácii.
Ďalšími odmenami pre Vás budú info-produkty, v ktorých sa dozviete viac o veľkej moci a o význame húb. 

Podporte projekt, ktorý prináša lokálne produkované výživné organické jedlo a prírodnú medicínu a buďte súčasťou iniciatívy, ktorá podporuje sebestačnosť rodín a komunít.

Ďakujeme



Živé mycelium v špeciálnom výživnom roztoku

Pleurotus ostreatus (Hliva ustricová)

Proces kultivácie húb

Žltá hliva ustricová

Cordyceps militaris

Niekoľko zaujímavosti o hubách:

Ak by neexistovali huby, neexistovali by ani lesy tak ako ich poznáme. Bez húb by les zasypala organická hmota a netrvalo by dlho kým by to znemožnilo život v lese a život lesa samotného.

Huby sú potrebné pri dekompozícii (rozklade) organickej hmoty. Vylučujú enzýmy, ktorými rozkladajú padnuté mŕtve stromy a taktiež aj uhynuté zvieratá.

Huby sú preto v kolobehu života nenahraditeľné, nakoľko umožňujú rozklad a navrátenie živín späť do pôdy, z ktorej môže opäť vzniknúť nový život.

Okrem toho huby žijú v symbiotickom vzťahu aj s žijúcimi formami života. Napríklad, koreňový systém stromov potrebuje huby, ktoré pomáhajú stromu získavať minerály a vodu z pôdy. Výmenou za to, huba získava priestor pre svoj rast a rôzne sacharidy a iné živiny. (tento symbiotický vzťah medzi stromami a hubami sa nazýva mykoríza).

Najväčší žijúci organizmus nie je veľryba, ani slon ale Armillaria ostoyae - Medová huba, ktorá je zapísaná v Guinnessovej knihe rekordov. Jej podhubie (mycelium) zaberá plochu 965 hektárov alebo 1350 futbalových ihrísk.

Toto je však len malá ukážka toho čo huby dokážu a prečo sú nepostrádateľné.

O význame, funkciách a úlohe rôznych druhov húb v ekosystéme je možné písať celé knihy (ktoré, môžete získať ako odmenu za podporenie tohto projektu).



O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Info - produkt jedlé a liečivé huby
Info - produkt jedlé a liečivé huby

Minimálna výška príspevku

20

Tento info-produkt obsahuje informácie o jedlých a liečivých hubách, ktoré budú v prvej fáze projektu pestované. PDF súbor Jedlé a liečivé huby obsahuje informácie aj o iných hubách z celého sveta, ktoré je možné zakúpiť online. Vďaka týmto informáciam si budete môct tieto huby zadovážiť a čerpať zo širokej škály benefitov, ktoré ponúkajú.

Doručenie: Info-produkt bude hotový na odoslanie do 3 týždňov od začatia kampane

Injekčné striekačky so živým mycéliom
Injekčné striekačky so živým mycéliom

Minimálna výška príspevku

30

Tieto injekčné striekačky Vám umožnia "naočkovať" substrát, prípadne rozmnožovať mycélium ďalej a vytvárať nové striekačky so živým mycéliom. Odmena obsahuje 3 ks striekačiek / 3 rôzne druhy húb (hliva ustricová, levia hriva, reishi) 33x 3ks

Doručenie: Január 2022

Kompletná dokumentácia procesu prestavby nebytového priestoru na hubovú farmu
Kompletná dokumentácia procesu prestavby nebytového priestoru na hubovú farmu

Minimálna výška príspevku

55

Odmena obsahuje kompletnú foto / video dokumentáciu realizácie projektu s "krok-za-krokom" návodom, ktorý Vám umožňuje proces jednoducho replikovať. Súčasťou návodu je aj kompletný zoznam potrebného vybavenia s odkazmi na dodávateľov a predajcov s najlepšími cenami.

Doručenie: Marec / Apríl 2022

Dokumentácia Procesu Financovania Crowdfunding Projektu
Dokumentácia Procesu Financovania Crowdfunding Projektu

Minimálna výška príspevku

65

Tento info-produkt Vám umožní nahliadnuť do financovania projektu formou crowdfundingu. Budem s Vami zdieľať spôsob akým som svoj nápad formuloval, ako som vyhľadával potenciálnych darcov, tvoril databázu kontaktov a ako som komunikoval svoj projekt s ľuďmi, ktorí o ňom nikdy nepočuli. Ak bude moja kampaň úspešná, zdokumentujem a prezradím Vám všetko o tom ako som postupoval. Verím, že každý človek dostal v živote nejeden dobrý nápad, ktorý nebol realizovaný z dôvodu nedostatku financií, alebo potrebného know-how. Tiež verím, že crowdfunding je spôsob ako nápady nie len financovať, ale aj získavať pozornosť ľudí, ktorí sú ochotní Váš nápad podporiť a pomôcť Vám organizačne a tiež aj svojími skúsenosťami. Publikovaním projektov na platforme ako je táto môžete získať nie len financie na realizovanie vášho projektu, ale získavate možnosť budovať komunity, kontakty, nadväzovať spoluprácu konzultantmi či vytvárať obchodné vzťahy s investormi. Ak nájdete spôsob ako Váš nápad formulovať spôsobom, ktorý bude pre darcov / investorov a spoločnosť atraktívny, môžete tým priniesť odpoveď na otázku "Ako zrealizujem svoj nápad, keď nemám kapitál?"

Doručenie: Január 2022

Podporovatelia

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Info - produkt jedlé a liečivé huby

💬 Držím palce

20 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kompletná dokumentácia procesu prestavby nebytového priestoru na hubovú farmu

80 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kompletná dokumentácia procesu prestavby nebytového priestoru na hubovú farmu

55 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kompletná dokumentácia procesu prestavby nebytového priestoru na hubovú farmu

55 €

👤 Anonymný podporovateľ

💬 Chcem to podporiť lebo to má budúcnosť

50 €

👤 Ultra tréning, s.r.o.

🎁 Info - produkt jedlé a liečivé huby

💬 Držím palce, nech sa to podarí zrealizovať

20 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kompletná dokumentácia procesu prestavby nebytového priestoru na hubovú farmu

💬 Go!

55 €

Autori

Miesto realizácie projektu

Prešovský kraj

Jakub Bombár

Jakub Bombár

Mám 26 rokov, žijem na východnom Slovensku. Okrem marketingu (content marketing & copywriting) sa venujem študovaniu rôznych iných oblastí. Jednou z nich sú aj huby a ich význam vo výžive a prírodnej medicíne. O ich funkčnosti a efektívnosti som presvedčený nakoľko som prečítal pomerne veľke množstvo kníh a odborných publikácii, ktoré opisujú schopnosti rôznych húb. V rámci tohto projektu chcem inšpirovať a prispieť k zvyšovaniu sebestačnosti rodín a komunít na Slovensku a ďalej. Predým než som sa začal angažovať v marketingu som pracoval 5 rokov v logistike a v stavebníctve v Holandsku. Preto verím, že nadobudnuté skúsenosti budem môcť uplatniť aj v tomto projekte pri prestavbe objektov a distribúcii produktu. Taktiež plánujem využiť kontakty ktoré som v Holandsku získal. (Od Holanďanov sa dá o produkcii jedla veľa naučiť. Holandsko je 6 najväčši exportér potravín pokiaľ sa merá hodnota exportovaných potravín. Vzhľadom na ich rozlohu je to pozoruhodný výkon)

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Info - produkt jedlé a liečivé huby
Info - produkt jedlé a liečivé huby

Minimálna výška príspevku

20

Tento info-produkt obsahuje informácie o jedlých a liečivých hubách, ktoré budú v prvej fáze projektu pestované. PDF súbor Jedlé a liečivé huby obsahuje informácie aj o iných hubách z celého sveta, ktoré je možné zakúpiť online. Vďaka týmto informáciam si budete môct tieto huby zadovážiť a čerpať zo širokej škály benefitov, ktoré ponúkajú.

Doručenie: Info-produkt bude hotový na odoslanie do 3 týždňov od začatia kampane

Injekčné striekačky so živým mycéliom
Injekčné striekačky so živým mycéliom

Minimálna výška príspevku

30

Tieto injekčné striekačky Vám umožnia "naočkovať" substrát, prípadne rozmnožovať mycélium ďalej a vytvárať nové striekačky so živým mycéliom. Odmena obsahuje 3 ks striekačiek / 3 rôzne druhy húb (hliva ustricová, levia hriva, reishi) 33x 3ks

Doručenie: Január 2022

Kompletná dokumentácia procesu prestavby nebytového priestoru na hubovú farmu
Kompletná dokumentácia procesu prestavby nebytového priestoru na hubovú farmu

Minimálna výška príspevku

55

Odmena obsahuje kompletnú foto / video dokumentáciu realizácie projektu s "krok-za-krokom" návodom, ktorý Vám umožňuje proces jednoducho replikovať. Súčasťou návodu je aj kompletný zoznam potrebného vybavenia s odkazmi na dodávateľov a predajcov s najlepšími cenami.

Doručenie: Marec / Apríl 2022

Dokumentácia Procesu Financovania Crowdfunding Projektu
Dokumentácia Procesu Financovania Crowdfunding Projektu

Minimálna výška príspevku

65

Tento info-produkt Vám umožní nahliadnuť do financovania projektu formou crowdfundingu. Budem s Vami zdieľať spôsob akým som svoj nápad formuloval, ako som vyhľadával potenciálnych darcov, tvoril databázu kontaktov a ako som komunikoval svoj projekt s ľuďmi, ktorí o ňom nikdy nepočuli. Ak bude moja kampaň úspešná, zdokumentujem a prezradím Vám všetko o tom ako som postupoval. Verím, že každý človek dostal v živote nejeden dobrý nápad, ktorý nebol realizovaný z dôvodu nedostatku financií, alebo potrebného know-how. Tiež verím, že crowdfunding je spôsob ako nápady nie len financovať, ale aj získavať pozornosť ľudí, ktorí sú ochotní Váš nápad podporiť a pomôcť Vám organizačne a tiež aj svojími skúsenosťami. Publikovaním projektov na platforme ako je táto môžete získať nie len financie na realizovanie vášho projektu, ale získavate možnosť budovať komunity, kontakty, nadväzovať spoluprácu konzultantmi či vytvárať obchodné vzťahy s investormi. Ak nájdete spôsob ako Váš nápad formulovať spôsobom, ktorý bude pre darcov / investorov a spoločnosť atraktívny, môžete tým priniesť odpoveď na otázku "Ako zrealizujem svoj nápad, keď nemám kapitál?"

Doručenie: Január 2022