Najznámejšie experimenty v psychológii

Najznámejšie experimenty v psychológii

Takže: to ráno sa začalo úplnou katastrofou – v kníhkupectve nebola verejná wifi. Čistý pravek! Prevrátila som oči, schmatla som prvú knihu, ktorú som mala poruke a zvalila som sa do fotelky... Na obálke boli akési tri opice.

Literatúra
Vzdelávanie a veda
Najznámejšie experimenty v psychológii
Získaná suma
113%

6 780 €

z cieľovej sumy
6 000 €

Kampaň bola

úspešná

O projekte

:NIE SME UFÓNCI

Keď sa niekde predstavíte ako psychológ alebo psychologička, ľudia si najprv pomyslia: "No zbohom!" a potom si predstavia, že celý deň sedíte v kresle a počúvate problémy druhých ľudí, ktorí pri vás ležia na gauči. Pre tých ľudí, ktorým sa predstavujete, ste niečo ako ufónec z vesmíru.

A pre ľudí na gauči ste zase niečo ako opravár: „Ty počuj, mám problém s týmto a s týmto, vieš to opraviť?" Alebo "Prosím vás, tie psychologické procesy mám úplne rozbité a cez víkend mi príde návšteva – stíhate to do soboty?"

No nie všetci psychológovia sa venujú terapii či poradenstvu. Psychológia je tiež veda a preto niektorí psychológovia a psychologičky vymýšľajú rôzne experimenty a venujú sa výskumu.



:EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

V knihe sú opísané experimenty, ktoré psychológovia a psychologičky robili v 20. storočí. Všetky experimenty spája to, že v hlavnej úlohe sú, väčšinou, deti - menšie, väčšie, niekedy v skupine, niekedy samostatne. V niektorých experimentoch si vedci a vedkyne všímali správanie dospelákov pri deťoch. Inokedy zase správanie detí pri dospelákoch :)

- - Obsah knihy - -

  1. Chyták Bertrama Forera
  2. Vidíme to, čo si myslíme
  3. Cukríkový test
  4. Čo si myslí iný človek?
  5. Ako sa začleniť do skupiny?
  6. Nafukovací panák
  7. Zbojnícka jaskyňa
  8. Väčšina a menšina
  9. Školský klub /// Školská družina
  10. Myslenie pomalé a rýchle

Krátke ukážky textov budú pravidelne pribúdať na tomto (klik) instagrame.



:KDE, KTO, ČO A KEDY?

Kniha má 80 strán, veľa skvelého textu a najlepšie bude si ju prečítať dvakrát :) Dopísali a dokreslili sme ju v januári 2022. V deň ukončenia úspešnej kampane pôjde kniha do tlače a v marci/apríli 2022 by už mala poštou cestovať po celom Slovensku.

Cieľovou skupinou našej knižky sú znova (ako v predchádzajúcich knihách Klikal som a čítal som a Najznámejšie experimenty vo fyzike) decká stredného školského veku (čiže 11/12 – 14/15 rokov).

Spoluautorkou knihy je prof. Viera Bačová – slovenská vedkyňa, ktorá pôsobí na Ústave experimentálnej psychológie na Slovenskej akadémii vied a vysokoškolská učiteľka v odbore psychológia. Vizuál knihy a ilustrácie sú od Jána Kurinca. Jazykové korektúry robili Miroslava Režná a Zuzana Belková.



:AKO POUŽIJEME FINANCIE Z CROWDFUNDINGU NA STARTLABE?

Vyzbierané financie zo Startlabu použijeme na náklady spojené s tlačou knihy, na poštovné a na odmeny pre nás, pre autorov a pre vás, podporovateľov. A budeme veľmi radi, ak knihu nielen podporíte (a po prečítaní, pochopiteľne, posuniete svojim známym!), ale si aj vyberiete niektoré z odmien, ktoré sme pre vás vyhútali a pripravili.


///ďakujeme

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

1x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII
1x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

Minimálna výška príspevku

16

Za podporu kampane sumou od 16 eur sa vám odvďačíme zaslaním knižky Najznámejšie experimenty v psychológii.

Doručenie: marec/apríl 2022

2x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII
2x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

Minimálna výška príspevku

30

Za podporu kampane sumou od 30 eur sa vám odvďačíme zaslaním 2 kníh Najznámejšie experimenty v Psychológii = jednu si necháte, jednu posuniete ďalej :) Poštovné je na nás.

Doručenie: marec/apríl 2022

1x kniha + 1x tričko PSYCHOlógia
1x kniha + 1x tričko PSYCHOlógia

Minimálna výška príspevku

50

Za podporu kampane sumou od 50 eur sa vám odvďačíme zaslaním jednej knihy Najznámejšie experimenty v psychológii + jedným tričkom – to aby ste si psychológiu nosili všade so sebou /// do poznámky pripíšte, prosím, farbu trička a veľkosť :) Poštovné je na nás.

Doručenie: marec/apríl 2022

10 + 1 kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII
10 + 1 kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

Minimálna výška príspevku

150

Za podporu kampane sumou od 150 eur sa vám odvďačíme zaslaním jednej knižky Najznámejšie experimenty v psychológii + 10 kníh odošleme (aj s vašim menom a venovaním) ako darček pre školu/školský klub/školskú knižnicu/mestskú knižnicu etc., ktorú si zvolíte kdekoľvek na Slovensku. Adresu školy potom, prosím, pripíšte do poznámky. Poštovné je na nás.

Doručenie: marec/apríl 2022

Novinky

Ostáva ešte 5 dní do konca kampane o našich zuboch :)

Update #6, 03.10.2023

Ostáva ešte 5 dní do konca kampane o našich zuboch :)

DEJINY POKAZENÝCH ZUBOV /// AUTORI KNIHY (Dream Team Trio)

Update #5, 21.09.2023

PAICHL /// DOSKOČILOVÁ /// KURINEC

??MUDr. Přemysl Paichl († 2012) -- Přemysl Paichl je, žiaľ, už iba čestným autorom našej knihy Dejiny pokazených zubov. Je autorom knihy "Dějiny zubní medicíny" - najzaujímavejšie kapitoly z jeho dejín sú prerozprávané v prvej časti našej knihy.
?MUDr. Andrea Doskočilová -- študovala na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Je autorkou druhej časti knihy, ktorá je, okrem iného, "prechádzkou" po zubnej ordinácii: ako rýchlo sa točí vrtáčik? Čo je to autokláv? A že na čo všetko slúži zrkadielko? A že čo robiť ak sa bojíme zubára? A že čo je toto? A že čo je hento? Okrem toho je aj členkou 501. légie – celosvetovej organizácie, ktorá sa venuje výrobe presných replík kostýmov zo sveta STAR WARS.
?Ján Kurinec -- venuje sa ilustrácii a knižnej grafike. Okrem ilustrovania pre rôzne knižné vydavateľstvá občas otravuje vedcov, vedkyne a iných slušných ľudí, aby mu písali kadejaké texty pre jeho knihy.
Ľudia dik, ešte raz, umývajte si zuby a majte sa...j??

!!!
P.S.: Niektorí z vás novinku o tejto fajnovej knihe dostanú mailom asi
viackrát - je to tak preto, že podporujete edíciu VEDA PRE DETI s každou
novou časťou - ĎAKUJEME!

DEJINY POKAZENÝCH ZUBOV

Update #4, 12.09.2023

Máte známeho zubára alebo zubárku?
A zaslúžia si darček?


Ahoj všetci!
Štvrté pokračovanie o vede teda vôbec nie je bezzubé!
(Takmer úplne) veselé čítanie o pokazených zuboch a baciloch a drogách a kliešťach a vŕtačkách a liečení... Skrátka o tom, ako sa celé zubárstvo vôbec narodilo.
Odkedy sa nám vlastne kazia a ničia zuby? A že viete, kto to bol Strážca konečníka? A že o zubných červíkoch ste už počuli? A že boli v dejinách aj slávne zubárky, či len chlapi zase? A že ak chce niekto študovať zubárstvo, stačí vedieť trhať zuby, či treba chodiť aj niekam do školy? A čo je to zubný kaz? A čo je to autokláv? A čo je hento? A čo je tamto?
No... A presne o tomto je naša nová kniha :)



Novú knihu o vede môžete podporiť tu : https://www.startlab.sk/dejinypokazenychzubov/


P.S.: Niektorí z vás novinku o tejto fajnovej knihe dostanú mailom asi viackrát - je to tak preto, že podporujete edíciu VEDA PRE DETI s každou novou časťou - ĎAKUJEME!

/// experimenty vo fyzike

Update #3, 14.12.2022

Ahoj partia, ahoj všetci milí podporovatelia ??? Ak by ste vedeli o niekom, komu sa neušla/komu unikla kniha o fyzike a teraz je kvôli tomu nešťastný a vyplakáva celé dni; alebo ju veľmi akútne zháňa alebo chce mať dve alebo alebo alebo... tak je niekoľko kusov je ešte k dispozícii na www.jankurinec.com
V každom prípade prajem v mene celého nášho literárno-vedecko-ilustrátorského tímu krásne sviatky///Ján Kurinec

PSYCHO - - - LÓGIA novinky

Update #2, 11.04.2022

Ahoj
všetci :) v piatok dorazili komplet výtlačky knihy NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTI V
PSYCHOLÓGII
- - - znova a znova velikánska vďaka za podporu v mene celej
"výrobnej kapely", ktorá na knižke pracovala!
❤️
///Tento a budúci týždeň začnú lietať knihy do schránok


PSYCHO - - - LÓGIA novinky

Update #1, 24.02.2022

Ahoj všetci!!! Chcem sa v mene celej našej literárnej a ilustrátorskej kapely poďakovať za to, že sme úspešne prekročili polovicu vyzbieranej sumy. Naozaj (naozaj!) si to vážime.
Moje meno je Ján Kurinec - som ilustrátorom a knižným grafikom a dal som znova dohromady partiu ľudí, aby sme spolu pripravili knihu pre deti, ale aj dospelákov, ktorí sa chcú dozvedieť o vede trolinku viac.

Ale píšem aj preto, že mi chodia na email, ale aj na FB rôzne otázky, tak na ne odpoviem takto spoločne a možno to niekomu ušetrí písanie emailu:
1. Áno, knihy posielame aj do Čiech, aj na Moravu, aj do Rakúska, aj kamkoľvek si napíšete.
2. Bohužiaľ ešte neviem, či bude kniha znova dostupná aj v Martinuse a v Artfóre. Primárne je kniha pre podporovateľov na Startlabe, vďaka ktorému sa nám darí realizovať niečo (aspoň si to myslím) unikátne a zaujímavé, hoc' aj v malom náklade.
3. Pokračovanie knihy NAJ EXPERIMENTY VO FYZIKE zatiaľ nechystáme
4. Dotlač knihy NAJ EXPERIMENTY VO FYZIKE sa zatiaľ nechystá.
5. Nie, mestská časť Kurinec pri Rimavskej Sobote nie je moje bydlisko.
6. Áno, s radosťou sa vám do knihy podpíšem, hoci neviem, či som tá správna ilustrátorská hviezda, o podpis ktorej by ste sa mali usilovať :))
7. Na otázku, prečo pokračovanie EXPERIMENTOV V PSYCHOLÓGII trvalo tak dlho: Knihy o experimentoch robíme všetci vo voľnom čase, mimo našich hlavných pracovných povinností. Baví nás ale propagovať vedu a vedecké myslenie a veríme tomu, že to má zmysel :)

Do konca kampane ostáva už len 14 dní - potešíme sa za akúkoľvek podporu knihy, za zdieľanie na vašich weboch a sociálnych sieťach etc.

pozdravujem z Nitry, veľa zdravia a všetko dobré /// jk

Podporovatelia

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

18 €

👤 Barbora Paulenova

🎁 2x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

30 €

+ 3 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

18 €

👤 Andrej Mraz

🎁 10 + 1 kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

150 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

18 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

18 €

+ 3 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

34 €

👤 Ján Fabian

🎁 1x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

18 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

18 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 2x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

💬 Knizka vyzera naozaj super, tesim sa :)

18 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 2x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

22 €

+ 3 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

20 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

18 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

18 €

+ 3 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

18 €

+ 5 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

18 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

18 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

18 €

👤 Katarina Berceli Olesova

🎁 1x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

💬 Dakujem a tesim sa;)

18 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 2x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

18 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

💬 Už stačí fakt len pár drobných, aby tá knižka uzrela svetlo sveta!

30 €

+ 3 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

100 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

52 €

👤 Mária Tóthová Šimčáková

🎁 1x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

💬 Tešim sazna zaujimavu knihu a budem ju poziciavat detom okolo seba

18 €

+ 2 € ?

   1 2 3 4 ... 9

Autori

Miesto realizácie projektu

Nitriansky kraj

Ján Kurinec

Ján Kurinec

Volám sa Ján Kurinec a som editorom knihy Najznámejšie experimenty v psychológii – čiže som dal dohromady skupinu ľudí, s ktorými sme spravili (dúfam, že peknú a hodnotnú) knihu :) Pracujem ako ilustrátor a knižný grafik a kniha o experimentoch v psychológii je tretím voľným pokračovaním z edície Veda pre deti, v ktorej popularizujeme vedu, vedecké myslenie a najmä základný výskum. /// kontakt: www.jankurinec.com

Vyúčtovanie

Knihu NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII sme úspešne dokončili a zadali do tlače podľa plánu - na jar 2022. V priebehu apríla sme knižku rozposielali podporovateľom na Slovensko, do Čiech atď. Realizácia knihy trvala - s obrovitánskymi prestávami - približne rok.

Reklama
300
Odmeny pre autorov (autorka textov, jazyková korektorka, jazyková redaktorka, recenzentka, ilustrátor a knižný grafik))
1 700
Tlač knihy (celkový náklad + skúšobné výtlačky)
4 000
Poštovné (Slovenská pošta + kuriérske spoločnosti)
480
Startlab_Poplatky
300
Náklady spolu
6 780

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

1x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII
1x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

Minimálna výška príspevku

16

Za podporu kampane sumou od 16 eur sa vám odvďačíme zaslaním knižky Najznámejšie experimenty v psychológii.

Doručenie: marec/apríl 2022

2x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII
2x kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

Minimálna výška príspevku

30

Za podporu kampane sumou od 30 eur sa vám odvďačíme zaslaním 2 kníh Najznámejšie experimenty v Psychológii = jednu si necháte, jednu posuniete ďalej :) Poštovné je na nás.

Doručenie: marec/apríl 2022

1x kniha + 1x tričko PSYCHOlógia
1x kniha + 1x tričko PSYCHOlógia

Minimálna výška príspevku

50

Za podporu kampane sumou od 50 eur sa vám odvďačíme zaslaním jednej knihy Najznámejšie experimenty v psychológii + jedným tričkom – to aby ste si psychológiu nosili všade so sebou /// do poznámky pripíšte, prosím, farbu trička a veľkosť :) Poštovné je na nás.

Doručenie: marec/apríl 2022

10 + 1 kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII
10 + 1 kniha NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY V PSYCHOLÓGII

Minimálna výška príspevku

150

Za podporu kampane sumou od 150 eur sa vám odvďačíme zaslaním jednej knižky Najznámejšie experimenty v psychológii + 10 kníh odošleme (aj s vašim menom a venovaním) ako darček pre školu/školský klub/školskú knižnicu/mestskú knižnicu etc., ktorú si zvolíte kdekoľvek na Slovensku. Adresu školy potom, prosím, pripíšte do poznámky. Poštovné je na nás.

Doručenie: marec/apríl 2022