Môj záver života - sprievodca poslednými prianiami

Môj záver života - sprievodca poslednými prianiami

Premýšľali ste už nad tým, ako by mal vyzerať váš pohreb? Možno to nie je otázka, ktorú si kladieme často, ale týka sa každého z nás. Vytvorili sme preto Môj záver života, ktorý vám umožní vyjadriť a zaznamenať svoje posledné priania a pripraviť tak myšlienkovú mapu, ktorá povedie vašich blízkych v čase, kedy o sebe nebudete môcť rozhodovať sami.

Zdravie
Môj záver života - sprievodca poslednými prianiami

Kampaň bola

úspešná
Získaná suma
160 % 4 802 €
Cieľ Cieľová suma
3000
3 000 €
Webinár s vašimi otázkami
3 450 €

O projekte

Je paradoxné, že v čase nášho umierania a smrti musia najviac praktických rozhodnutí urobiť naši najbližší, ktorí sú zároveň najviac zasiahnutí našou stratou. V zármutku totiž môžu pre nich byť aj tie najjednoduchšie otázky nevyriešiteľným rébusom. 

Kremácia alebo pohreb do zeme? Budeme vôbec robiť obrad? Urnu nechceme mať doma, ale kam inam ju uložíme? Čo urobiť s knihami, šatami či osobnými vecami? 


Vyjadrením svojich posledných prianí môžeme odľahčiť našich budúcich pozostalých.
Vedomie toho, že takto by sme si to priali, im môže priniesť úľavu a pokoj a dať im slobodu vydať sa pri rozlúčení možno aj nekonvenčnou cestou. 

Čo v krabičke Môj záver života nájdete?

Krabička obsahuje viac ako 40 kartičiek, ktoré sú rozdelené do dvoch častí - Moja smrť Môj pohreb.

V sade kartičiek Moja smrť nájdete otázky, ktoré vám pomôžu vyjadriť to, ako by mala vyzerať starostlivosť o vás na konci života a krátko po smrti. 
Hoci teraz nie je jasné, aké budú medicínske a právne možnosti v čase našej smrti, môžeme už teraz vyjadriť to, čo si myslíme, že by pre nás bolo najlepšie.

Chceli by ste umierať doma, v hospici alebo v nemocnici? Kým a čím by ste chceli byť obklopení? Čo by vám mohlo priniesť úľavu? Ako by ste sa chceli rozlúčiť so svojimi blízkymi? 

Na kartičky Môj pohreb môžete zaznamenať svoju predstavu o rozlúčke s vami. Mnohí z nás nemajú skúsenosti so zariaďovaním pohrebu a v čase po smrti blízkeho človeka môže byť náročné prebudiť kreativitu a vytvoriť osobnú rozlúčku. Vašimi prianiami môžete svojich budúcich pozostalých odľahčiť a nasmerovať.

Chceli by ste veľký pohreb alebo len kremáciu bez obradu? Kto by mal na vašom pohrebe prehovoriť? Nechcete, aby ľudia prišli v čiernom a s umelými vencami?

Čo ešte je súčasťou krabičky? 

Ku kartičkám s otázkami sme pridali aj niekoľko prázdnych kartičiek. Môžete ich doplniť tam, kde ste nemali dosť priestoru na odpoveď, alebo máte v sebe prianie, ku ktorému ste nenašli otázku.

Súčasťou Môjho záveru života je aj sprievodca, kde nájdete naše tipy na prácu s kartičkami.

Krabička má tiež priestor, kam môžete vložiť listy blízkym či fotkyPri kartičkách nájdete priehradku na ceruzku, prípadne USB kľúč, kam môžete napríklad nahrať svoj pohrebný playlist alebo video-odkazy pre blízkych.

Dno krabičky je dvojité a môžete doň odložiť sprievodnú brožúrku, keď sa zoznámite s našimi odporúčaniami. 

Ako sa s Mojím záverom života pracuje?

Okolnosti a čas našej smrti môžu byť neisté, ale isté je, že náš život sa jedného dňa naplní. V tejto chvíli nemusíte vedieť, aké priania a potreby budete v tom čase mať. K jednotlivým otázkam sa môžete vracať a svoje odpovede meniť s plynutím života.

Odporúčame svoje priania zaznamenávať obyčajnou ceruzkou, aby ste ich mohli podľa potreby aktualizovať. Kým sa rozhodnete Môj záver života niekomu darovať alebo odporučiť, skúste si ho vyplniť sami za seba. Vlastnou skúsenosťou zistíte, aké pocity sa môžu počas hľadania odpovedí vynoriť a lepšie tak zhodnotíte, pre koho a v akom období by mohla byť táto práca príliš citlivá či náročná.

Vďaka kartičkovému formátu si môžete otázky prehľadne rozložiť pred seba, zoradiť si ich podľa vlastnej postupnosti, vynechať tie kartičky, ktoré pre vás nie sú aktuálne a pridávať prázdne kartičky.

Prečo vznikol Môj záver života? 

Najčastejšie v súvislosti so záverom života ošetrujeme rozdelenie peňazí a majetku, či premýšľame, akú pesničku by nám mohli na pohrebe zahrať.

S koncom života je však spojených omnoho viac zásadných otázok. Môj záver života vás nimi prevedie a umožní vám vyjadriť vaše posledné priania tak, aby boli pre vašich blízkych v čase potreby nápomocné. 

V neposlednom rade je ujasnenie si svojich posledných prianí darom sebe samému. Prijatím smrti ako prirodzenej súčasti života sa pred nami otvára možnosť plného života. Keď sa zamýšľame nad koncom svojho života, máme možnosť jasnejšie vidieť, čo je pre nás skutočne dôležité a čomu chceme venovať zostávajúce dni. 

O smrti nehovoríme, lebo máme pocit, že je ešte ďaleko, nechceme si ju privolať alebo nechceme zarmútiť blízkych.

Téma smrti je na Slovensku ešte stále na okraji záujmu. Hovoriť o smrti a pestovať si k nej zdravý vzťah sa neučíme v rodine ani v škole. Práve cez vlastné predstavy a priania ohľadom konca života môžeme nenásilne otvoriť tému smrti so svojím okolím. 

Ako využijeme vašu podporu?

Vďaka vašim príspevkom budeme môcť vydať Môj záver života v jeho najlepšej možnej podobe.

Pre mnohých z nás je smrť náročnou témou, a preto je našim veľkým prianím, aby v nej bola pre vás krabička príjemným sprievodcom. Jej tvorbu sprevádza mnoho hodín venovaných ladeniu otázok, aby boli zrozumiteľné a prispôsobené nášmu prostrediu. V procese testovania kartičiek sme si uvedomili, ako veľmi je pre ľudí téma konca života neznámym územím. Zistili sme, že na vyjadrenie niektorých prianí potrebujú inšpiráciu a vedieť, aké majú možnosti, preto časť kartičiek ešte prechádza svojim vývojom.
Mnoho času venujeme aj ladeniu formy, aby vám krabička s kartičkami zaznamenávanie posledných prianí čo najviac uľahčovala a spríjemňovala. V tejto chvíli máme v rukách jej prototyp a svojou podporou nám pomôžete oceniť všetkých šikovných a kreatívnych ľudí, ktorí ku vzniku Môjho záveru života prispievajú.

Kedy bude krabička hotová?

Ak sa nám podarí naplniť náš cieľ, v priebehu decembra máte svoju krabičku v rukách. 

FUNEBRA

Donedávna ste nás mohli poznať ako Záhradu spomienok, jeden z projektov organizácie Živica. Za tri roky nášho fungovania sa naše aktivity rozšírili a prerástli naše pôvodné meno. Funebru tvoríme my dve - Monika a Andrea. Každá z nás sa stará o jeden prírodný cintorín - Andrea o Záhradu spomienok vo Zvolene a Monika o Les spomienok v Košiciach. Obe spoločne rozvíjame slovenské prírodné pohrebníctvo a podporujeme zdravý vzťah k smrti rôznymi osvetovými aktivitami.

* * * 

Môj záver života vyklíčil z Plánu starostlivosti na konci života, ktorý vytvorila austrálska sprievodkyňa umierajúcich a pozostalých Zenith Virago, naša učiteľka. Veľkou inšpiráciou pre nás bol zošit Moje poslední přání českého spolku Ke kořenům, ktorý naša Monika spoluzakladala v roku 2015. 

Za dizajn krabičky vďačíme Márii Bujňákovej a Martinovi Kossuthovi.
Video vytvorilo Onomatopoje studio v krásnom prostredí rodinného kvetinárstva .kvet.

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Krabička Môj záver života
Krabička Môj záver života

Minimálna výška príspevku

25

Váš sprievodca poslednými prianiami, ktorý vám uľahčí ich vyjadrenie a zaznamenie pre tých, ktorí budú pri vás na konci života.

Doručenie: december 2022

Med zo Záhrady spomienok
Med zo Záhrady spomienok

Minimálna výška príspevku

12

Ideálnym spoločníkom k spisovaniu svojich posledných prianí je šálka obľúbeného čaju, ktorý si môžete osladiť medom od našich funebráckych včiel zo Záhrady spomienok.

Doručenie: december 2022

Krabička Môj záver života + med zo Záhrady spomienok
Krabička Môj záver života + med zo Záhrady spomienok

Minimálna výška príspevku

35

Náš nový tohtoročný med od včiel-funebráčok zo Záhrady spomienok si nemusíte kupovať samostatne, ale aj takto spolu s krabičkou Môj záver života. Doma potom stačí zaliať čaj a máte príjemný oživujúci večer.

Doručenie: december 2022

Krabička Môj záver života + online konzultácia
Krabička Môj záver života + online konzultácia

Minimálna výška príspevku

49

Ujasňovanie si svojich posledných prianí môže vyvolať mnoho otázok. Nemusíte byť na ne sami. Môžete si naplánovať polhodinové online stretnutie s jednou z nás, opýtať sa na všetko, čo je vám nejasné, či zdieľať svoje dojmy.

Doručenie: december 2022

Krabička Môj záver života + prehliadka prírodného cintorína
Krabička Môj záver života + prehliadka prírodného cintorína

Minimálna výška príspevku

80

Je vaším prianím pochovanie ku koreňom stromov či iných rastlín? Prevedieme vás jedným z našich cintorínov a zoznámime vás s prírodným pohrebníctvom. Na prehliadku môžete vziať aj pár svojich blízkych či priateľov a otvoriť tak s nimi tému posledných prianí. Dve prehliadky budú možné vo zvolenskej Záhrade spomienok a dve v košickom Lese spomienok.

Doručenie: december / máj

Naša ekologická urna
Naša ekologická urna

Minimálna výška príspevku

90

Posledný odpočinok v plastovej úradnej urne nie je nič pre vás? Môžete si vybrať jednu z našich ekologických urien, ktoré trpezlivo vytvára ručnou prácou umelec Michal Fratrič. Za života ju môžete využiť ako vázu na sušené kvety či skrýšu na cennosti alebo ju ľubovoľne výtvarne dotvoriť. Najvhodnejšia je na uloženie do zeme, kde sa zakrátko rozloží.

Doručenie: december 2022

Zoznámte sa s prírodným pohrebníctvom
Zoznámte sa s prírodným pohrebníctvom

Minimálna výška príspevku

150

Zaujíma vás, čo to vlastne je prírodné pohrebníctvo? Vo svete zapustilo korene na mnohých miestach v rôznych podobách. Tejto téme sa venujeme od akademických čias, už dobrých 10 rokov. Rady vás prídeme zasvätiť do tajov hnutia prírodného pohrebníctva, napríklad na firemné raňajky či iné podujatie vo vašej firme alebo organizácii. Prezentácia s diskusiou: 90 minút. Hodnota odmeny nezahŕňa cenu našej dopravy k vám.

Doručenie: podľa dohody

Podporovatelia

👤 Zuzana Zaťovič

🎁 Krabička Môj záver života

30 €

👤 Martina Betušová – AMÁLKA

🎁 Krabička Môj záver života

💬 Ďakujem za to, čo robíte.

55 €

👤 Terka Molnárová

🎁 Krabička Môj záver života + med zo Záhrady spomienok

40 €

👤 Anonymný podporovateľ

20 €

👤 zuzana psotková

🎁 Krabička Môj záver života

💬 ❤️

30 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Krabička Môj záver života

30 €

+ 1 € ?

👤 Tereza Mitro

🎁 Krabička Môj záver života

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Krabička Môj záver života

💬 <3

35 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Krabička Môj záver života

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Krabička Môj záver života

30 €

👤 Michal Vavrík

🎁 Krabička Môj záver života

💬 Skvelá vec, ďakujem a držím palce pri ďalšej tvorbe :-) !

155 €

+ 5 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Krabička Môj záver života

30 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Krabička Môj záver života

55 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Krabička Môj záver života

30 €

👤 Silvia Škultéty

🎁 Krabička Môj záver života

💬 Prajem veľa Úspechov. Je to krásny nápad a niečim iný - výnimočný. Nech má úspech. Silvia

80 €

👤 Marek Daňko

🎁 Krabička Môj záver života

💬 :)

30 €

👤 Adriana Zahradnikova

🎁 Krabička Môj záver života

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Krabička Môj záver života

30 €

👤 Zuzana Bečárová

🎁 Krabička Môj záver života

💬 Snáď mi ešte stihne prísť 😘 ĎAKUJEM

30 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Krabička Môj záver života

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Krabička Môj záver života

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Krabička Môj záver života

30 €

👤 Andrea Miklošová

🎁 Krabička Môj záver života

30 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

10 €

👤 Andrea Kutlikova

💬 Velmi prevelmi vam fandim, ja sa teme traumy a smrti posledne roky od straty mojich blizkych dost venujem a som velmi rada za kazdy takyto skvely napad🤍

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Krabička Môj záver života

💬 Skvelý nápad, Som veľmi rada, že aj na Slovensku prestávajú byť takéto témy tabu a verím, že aj vďaka tomuto nápadu bude medzi ľuďmi rásť záujem o prírodné pohrebníctvo.

30 €

👤 Jana Bérešová

🎁 Krabička Môj záver života

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Krabička Môj záver života

30 €

👤 Majo Jendruch

🎁 Krabička Môj záver života

💬 Good luck a veľa úspechov aj po kampani!

40 €

👤 Lenka Adamčáková

🎁 Krabička Môj záver života + med zo Záhrady spomienok

💬 Skvelý projekt!

40 €

   1 2 3 4 ... 5

Autori

Miesto realizácie projektu

Celé Slovensko

CEEV Živica

CEEV Živica

Živica je občianske združenie, ktorá sa už od roku 2000 na Slovensku venuje environmentálnej výchove, vzdelávaniu a osobnému rozvoju. Funebra je jedným z jej projektov a rozvíja slovenské prírodné pohrebníctvo, ako aj otvorený a zodpovedný prístup ku smrti.

Monika Suchánska

Monika Suchánska

Monika v Živici vedie projekt prírodného pohrebníctva Funebra a stará sa o košický prírodný cintorín Les spomienok. Prírodné pohrebníctvo ju sprevádza už 10 rokov, od štúdia antropológie na MUNI Brno, cez založenie prvého prírodného cintorína v Českej republike, až po nedávne otvorenie prírodného cintorína v Košiciach, kde momentálne žije.

Andrea Uherková

Andrea Uherková

Andrea je správkyňou zvolenskej Záhrady spomienok, prvého slovenského prírodného cintorína, kde sa pochováva do kvetinových záhonov a ku koreňom lúčnych bylín. Jej veľkou láskou sú staré odrody ovocných stromov a dúfa, že raz sa na Slovensku podarí prepojiť prírodné pochovávanie s ovocným sadom.

Vyúčtovanie

V prvej polovici novembra sme zadali 300 kusov krabičiek do výroby a prevzali sme si ich hotové 16.12. V súčasnosti sú všetky krabičky, ktoré si od nás podporovatelia v kampani kúpili rozoslané.

tlač
4 847
Náklady spolu
4 847

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Krabička Môj záver života
Krabička Môj záver života

Minimálna výška príspevku

25

Váš sprievodca poslednými prianiami, ktorý vám uľahčí ich vyjadrenie a zaznamenie pre tých, ktorí budú pri vás na konci života.

Doručenie: december 2022

Med zo Záhrady spomienok
Med zo Záhrady spomienok

Minimálna výška príspevku

12

Ideálnym spoločníkom k spisovaniu svojich posledných prianí je šálka obľúbeného čaju, ktorý si môžete osladiť medom od našich funebráckych včiel zo Záhrady spomienok.

Doručenie: december 2022

Krabička Môj záver života + med zo Záhrady spomienok
Krabička Môj záver života + med zo Záhrady spomienok

Minimálna výška príspevku

35

Náš nový tohtoročný med od včiel-funebráčok zo Záhrady spomienok si nemusíte kupovať samostatne, ale aj takto spolu s krabičkou Môj záver života. Doma potom stačí zaliať čaj a máte príjemný oživujúci večer.

Doručenie: december 2022

Krabička Môj záver života + online konzultácia
Krabička Môj záver života + online konzultácia

Minimálna výška príspevku

49

Ujasňovanie si svojich posledných prianí môže vyvolať mnoho otázok. Nemusíte byť na ne sami. Môžete si naplánovať polhodinové online stretnutie s jednou z nás, opýtať sa na všetko, čo je vám nejasné, či zdieľať svoje dojmy.

Doručenie: december 2022

Krabička Môj záver života + prehliadka prírodného cintorína
Krabička Môj záver života + prehliadka prírodného cintorína

Minimálna výška príspevku

80

Je vaším prianím pochovanie ku koreňom stromov či iných rastlín? Prevedieme vás jedným z našich cintorínov a zoznámime vás s prírodným pohrebníctvom. Na prehliadku môžete vziať aj pár svojich blízkych či priateľov a otvoriť tak s nimi tému posledných prianí. Dve prehliadky budú možné vo zvolenskej Záhrade spomienok a dve v košickom Lese spomienok.

Doručenie: december / máj

Naša ekologická urna
Naša ekologická urna

Minimálna výška príspevku

90

Posledný odpočinok v plastovej úradnej urne nie je nič pre vás? Môžete si vybrať jednu z našich ekologických urien, ktoré trpezlivo vytvára ručnou prácou umelec Michal Fratrič. Za života ju môžete využiť ako vázu na sušené kvety či skrýšu na cennosti alebo ju ľubovoľne výtvarne dotvoriť. Najvhodnejšia je na uloženie do zeme, kde sa zakrátko rozloží.

Doručenie: december 2022

Zoznámte sa s prírodným pohrebníctvom
Zoznámte sa s prírodným pohrebníctvom

Minimálna výška príspevku

150

Zaujíma vás, čo to vlastne je prírodné pohrebníctvo? Vo svete zapustilo korene na mnohých miestach v rôznych podobách. Tejto téme sa venujeme od akademických čias, už dobrých 10 rokov. Rady vás prídeme zasvätiť do tajov hnutia prírodného pohrebníctva, napríklad na firemné raňajky či iné podujatie vo vašej firme alebo organizácii. Prezentácia s diskusiou: 90 minút. Hodnota odmeny nezahŕňa cenu našej dopravy k vám.

Doručenie: podľa dohody