Odviate časom, opísané hlasom

Odviate časom, opísané hlasom

Vydanie knihy a audioknihy "Odviate časom, opísané hlasom", autor: Marek „Ujo Marky / Marek6.59“ Polomský

Hudba
Literatúra
Odviate časom, opísané hlasom
Získaná suma
101%

4 733 €

z cieľovej sumy
4 680 €

Kampaň bola

úspešná

O projekte

O knihe

Po viac, ako dvadsiatich rokoch pôsobenia na slovenskej (undergroundovej) hip-hopovej scéne, ma nadchla myšlienka opísať svoj príbeh. Mojím úmyslom bolo podeliť sa oň s mladšími generáciami, ale aj s ľuďmi, ktorí so mnou zdieľali rovnaké nadšenie pre túto kultúru. Opisujem v nej moje zanietenie pre hudbu už od útleho detstva, vplyv hip-hopovej komunity na moju osobnosť, prvé pokusy o nahrávky, no aj koncerty pred stovkami ľudí. Kniha taktiež okrajovo zaznamenáva vývoj, vzostup a ustálenie hiphopového boomu v meste Prešov.

Tvorba knihy

Na začiatku bola silná myšlienka odovzdať odkaz mladším generáciám. Chcel som vytvoriť niečo ako dokument o vývoji hip-hopu v Prešove. Mala to byť autentická výpoveď, ktorú nie je možné dohľadať na internete alebo v knižniciach. Veľmi dlho som nevedel, ako vlastne začať. Nemal som čas obehať všetkých ľudí a dať dokopy ich spomienky, postrehy či fotky. Rozhodol som sa, že najlepšie bude, ak začnem od seba a napíšem svoj príbeh. A to úplne od začiatku, teda od roku nula. Prvé vety tak začali vznikať v máji 2020.

Po večeroch som skúmal staré fotografie a snažil sa spomenúť si na významné zážitky z môjho života, ktoré sa týkali hudby. Prekvapilo ma, že ich bolo naozaj veľa. Tie najintenzívnejšie som začal chronologicky za sebou zapisovať. Najskôr to išlo obtiažne, ale nevzdával som sa. Po troch kapitolách sa písanie mojich memoárov naplno rozbehlo a ja som si uvedomil, že nepotrebujem žiadne špeciálne noty.

Môj hudobný príbeh sa písal naozaj ľahko. Dôvodom bol môj pozitívny vzťah k hudbe už od malička. Znova sa vo mne vynárali myšlienky, pocity a túžby, ktoré som ako malý chlapec prežíval pri počúvaní gramofónových platní. Že to raz dotiahnem na MC-ho a DJ-a, ktorý bude hrať párties z profesionálnych gramofónov, by mi v živote nenapadlo. Bol to však môj sen a ten sen som si dokázal splniť.

Popri tom, ako som rástol, rástla okolo mňa aj hip-hopová kultúra. Od prvých pokusov nahrávaných na kazety cez prvé demonahrávky v počítačoch, beatboxy, freestyle na uliciach a amatérske koncerty v sídliskovej pivnici, až po skutočne veľké koncerty po Slovensku – bola to pre mňa proste srdcová, nekomerčná záležitosť. Vďaka mojim poslucháčom sa vytvorila značka, ktorá na undergroundovej scéne reprezentovala mesto Prešov - Ujo Marky a neskôr potom Marek6.59.

V textoch knihy spomínam množstvo skupín a jednotlivcov, s ktorými som zažil zlaté časy slovenského hip-hopu. Všetkým týmto ľuďom by som chcel dať svojím projektom silnú podporu a zároveň poďakovanie za to, že som s nimi mohol prežiť tieto krásne chvíle. Aj vďaka nim som žil a písal svoju audio-bio-grafiu, ktorú budete mať možnosť prečítať si. Posolstvom mojej knihy je: „Nebojte sa snívať a robiť to, čo vás bude napĺňať.“.

O predslov do knihy sa postaral človek, ktorý mi v začiatkoch v mnohých veciach pomohol. X-tra, známy tiež pod prezývkou „I.C.“, už mal možnosť prečítať si môj (vtedy ešte) surový materiál a po jeho prečítaní napísal v predslove aj toto:

Marek na to išiel jemne, pomaly, rozdúchaval iskričky svojho umenia a vydržal so zápalom dlhé roky robiť to, čo ho napĺňalo. Začal baviť ľudí, byť úspešný, známy v kruhu hip-hop scény na Slovensku. Závidel som mu, ale prial a tešil sa z jeho cesty, ktorá síce nepriniesla obrovskú všeobecnú slávu, ale rešpekt a uznanie. Vydržal. Nikto z nás, čo sme boli s ním, pred 25 rokmi, nie. Asi málo talentu, či málo výdrže, nedôvera vo vlastné schopnosti alebo sám život to tak chcel. Ja som tam, kde som. Som spokojný s tým čo mám a niekedy ľutujem, že som nevydržal. Vy všetci, čo čítate túto knihu, vedzte, že Ujo Marky je pionier - zakladateľ hip-hopovej scény na Slovensku.

Realizácia knihy

Veľmi ma teší, že realizáciu knihy som zveril do rúk človeku, s ktorým som kedysi tvoril začiatky hip-hopovej kultúry v Prešove. Dizajnér Tomáš Timko dodal knihe grafickú podobu – postaral sa o krásny cover, solídnu sadzbu a vyriešil so mnou množstvo technických detailov, o ktorých som nemal ani šajnu.

Kniha má 200 strán a aktuálne je kompletne hotová. Okrem písaného textu sa pri takmer každej kapitole nachádzajú aj dobové fotografie. Drvivá väčšina týchto fotografií pochádza práve z môjho súkromného archívu. V závere sú spestrením chronologicky uložené plagáty k akciám, ktoré sa mi podarilo počas 22 rokov archivovať.

O tlač knihy sa postará spoločnosť VIENALA spol. s r. o. Košice, ktorú sme si vybrali na základe najlepšej ponuky (pomer cena vs. kvalita vs. doba dodania). Typ tlače – ofset, papier – 80 g Holmen Book. Predbežný dátum realizácie tlače je koniec apríla / začiatok mája. Celkové náklady na knihu pri dnešných cenách materiálov stanovili jej predajnú cenu na 15,90 EUR za kus.

Kniha bude oficiálnym výtlačkom s prideleným ISBN 978-80-570-3740-8 od Slovenskej Národnej Knižnice.

Audiokniha

Napísanie klasickej tlačenej knihy bolo pre mňa od začiatku iba polovicou projektu. Aké by to bolo vydať knihu o hudobníkovi bez toho, aby nebolo možné počuť jeho hlas či úryvky jeho textov a skladieb? Myšlienka audioknihy ma fascinovala od chvíle, kedy som začal písať prvé riadky. Preto som sa rozhodol, že po vydaní tlačenej knihy nahrám a zmixujem aj audioknihu, ktorá dodá tomuto projektu takú pridanú hodnotu, akú si zaslúži.

Tak ako väčšinu mojich nahrávok aj realizáciu audioknihy by som si rád ošéfoval vo vlastnej réžii. Nahrávanie hovoreného textu a mixovanie skladieb zaberie naozaj veľa času. No viem, že kvalita sa nerodí rýchlo. Preto si na tom chcem dať záležať a neunáhliť sa.

Predbežný termín dokončenia a vydania je 31.10.2022. Audiokniha bude následne k dispozícii vo formáte MP3 a všetci podporovatelia dostanú link, kde si budú môcť audioknihu stiahnuť. Predbežný odhad nákladov na výrobu audioknihy je 1.500 EUR.

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Kniha + audiokniha
Kniha + audiokniha

Minimálna výška príspevku

20

Tlačená kniha s tvrdou väzbou + audiokniha vo formáte MP3 (link na stiahnutie).

Doručenie: Kniha do 30.6.2022, audiokniha do 31.10.2022

Kniha
Kniha

Minimálna výška príspevku

16

Tlačená kniha s tvrdou väzbou.

Doručenie: Do 30.6.2022

Audiokniha
Audiokniha

Minimálna výška príspevku

8

Audiokniha vo formáte MP3 (link na stiahnutie).

Doručenie: Do 31.10.2022

E-Kniha
E-Kniha

Minimálna výška príspevku

5

E-Kniha vo formáte PDF (link na stiahnutie)

Doručenie: Do 30.6.2022

E-Kniha + audiokniha
E-Kniha + audiokniha

Minimálna výška príspevku

10

E-Kniha vo formáte PDF + audiokniha vo formáte MP3 (link na stiahnutie).

Doručenie: E-Kniha do 30.6.2022, audiokniha do 31.10.2022

2CD Marek6.59 - Audiometer
2CD Marek6.59 - Audiometer

Minimálna výška príspevku

15

Audio CD, limitovaná edícia, posledné kusy

Doručenie: Do 30.6.2022

3 hodinový DJ-ský set u teba doma
3 hodinový DJ-ský set u teba doma

Minimálna výška príspevku

350

3 hodinový DJ-ský set u teba doma (v štýle old school hip-hop a r´nb alebo funky), odohraný na párty kdekoľvek na Slovensku (v cene je cesta, vlastné gramofóny a mixážny pult – zo strany podporovateľa je nutné zabezpečiť zosilňovač a reproduktory).

Doručenie: Do 31.8.2022

Novinky

Ukončenie projektu

Update #9, 26.09.2022

Ahojte, po dlhšom čase dávam na známosť, čo je nové v mojom projekte. Žiaľ, nahrávanie audio knihy nebude možné z mnohých dôvodov (prevažne rodinných) a preto som musel prijať závažné rozhodnutie, ktorým túto časť projektu pozastavujem. Finančné prostriedky, ktoré ste mi zaslali na tvorbu audio knihy, som použil a ešte aj použijem na propagáciu knižných výtlačkov. Doposiaľ sa mi podarilo doručiť 51% kníh mojím podporovateľom a záujemcom o tento typ literatúry. Aktuálne je možné knihu zakúpiť aj v tých najznámejších kníhkupectvách na Slovensku, ako sú napríklad Martinus, Panta Rhei, Gorila alebo na portáli preskoly.sk . Spoločne s Tomášom Timkom, dizajnérom mojej knihy, sa Vám týmto chceme za vašu podporu poďakovať. Verím, že sa s mnohými z vás stretnem niekedy aj pri hudbe, v nejakom klube alebo na festivale. Želám vám všetko dobré a ešte raz ďakujem.

On Air

Update #8, 06.05.2022

Všetko je pripravené. Už budúci týždeň začínam s nahrávaním audioknihy. 

Odosielam prvé zásielky

Update #7, 23.04.2022

Práci česť, podporovatelia!

Už budúci týždeň môžete očakávať vo svojich schránkach prvé zásielky. V prípade, ak by vám niečo nesedelo alebo prišlo poškodené, dajte mi vedieť na marek6.59@gmail.com. Zároveň, ak by ste mali záujem o ďalšie knihy, či už pre seba alebo pre svojich známych ako darček, prípadne pozornosť, stále môžete objednávať TU. Želám vám príjemné retrospektívne čítanie.

Nakoniec je kampaň úspešná

Update #6, 16.04.2022

Ešte pár hodín pred koncom to vyzeralo, že kampaň skončí bez úspechu. Vďaka štedrému sponzorskému daru sa to však dotiahlo do úspešného konca. Spoločnosti VEDOS, s.r.o. týmto patrí veľká vďaka!

Ukončenie kampane

Update #5, 15.04.2022

Zdravíčko podporovatelia!

Kampaň prostredníctvom STARTLABu je tesne pred koncom a žiaľ, nebola úspešná. Vyskúšal som – nevyšlo to – nevadí. Nie som však smutný a vy nemusíte zúfať. Vaše príspevky Vám STARTLAB vráti do 5 pracovných dní na účet. Audiokniha síce nebude zrealizovaná, ale ak máte o KNIHU stále záujem, info k objednávkam nájdete na mojom blogu TU. Stále platí výhodná cena 16€. Čerstvo vytlačené knihy som si už doviezol domov a ich predaj sa oficiálne spúšťa 18.4.2022. Tak nech sa páči, objednávajte. Ešte raz ďakujem za vašu podporu!

Je to hotové!

Update #4, 14.04.2022

Krátke promo video ku kampani na StartLabe

Update #3, 05.04.2022

Ak si vaši známi zatiaľ neobjednali knihu v predpredaji, majú na to ešte 10 dní. Pripomeňte im to zdieľaním krátkeho promo videa.

V tlačiarni sme už na rade!

Update #2, 24.03.2022

Milí podporovatelia! Spoločnosť VIENALA, s. r. o. Košice, ktorej sme nakoniec zverili tlač knihy, nezaháľa. Dnes nám poslali z tlačiarne zopár fotiek z tlače obalu knihy, čo je výbornou správou. Znamená to, že kniha môže byť čoskoro hotová! Ak máte vo svojom okolí známych, ktorí si chcú knihu objednať a ešte tak neurobili, pripomeňte sa im. Do konca kampane zostáva už len 22 dní.

Zmena tlačiarne

Update #1, 12.03.2022

Vzhľadom na menšie technické problémy, sme sa spolu s dizajnérom, Tomášom Timkom, rozhodli zmeniť firmu zabezpečujúcu tlač knihy. Spoločnosť VIENALA, spol. s r. o. Košice, nám vie dodať knihu oveľa skôr, ako tlačiareň, ktorú sme si zvolili pred tým. Jedná sa taktiež o kvalitnú ofsetovú tlač. Z včasnejšieho termínu sa tešíme. Zostáva len veriť, že to naozaj dokážu.

Podporovatelia

👤 Anonymný podporovateľ

3 500 €

👤 Lucián Jurík

🎁 E-Kniha

10 €

+ 2 € ?

👤 Lucián Jurík

🎁 Kniha + audiokniha

32 €

+ 3 € ?

👤 Daniel Sabol

🎁 Kniha + audiokniha

💬 No a Život ide ďalej, Na Tej ceste malej ... ;-) Držím palce, Teším sa z tejto práce !

27 €

+ 3 € ?

👤 Marek Krehlik

🎁 Kniha

💬 Skvelá myšlienka pretavená do tohto projektu. Marek, rád si pre svoju kópiu dobehnem až ich budeš mať dostupné ;)

18 €

👤 Livia Keseličková

🎁 Kniha + audiokniha

22 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha

18 €

👤 Jan Hanecak

🎁 Kniha + audiokniha

57 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha

18 €

👤 Anonymný podporovateľ

💬 ;)

50 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha + audiokniha

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha + audiokniha

💬 Bratku tesim sa. Si macher

22 €

+ 3 € ?

👤 Ďula Dusič

🎁 Kniha + audiokniha

💬 Ahoj, som fanúšik z Košíc, mám pár fakt obľúbených trackov ktoré musím mať aj v aute. Keďže vidím do tvorby hiphopovej muziky hlbšie ako by som chcel, (a trochu aj do spretého biznisu a marketingu), dokážem oceniť každý jeden riadok, ale hlavne beat a produkciu ešte viac. Verím, že ťa tvoja tvorba napĺňala a možno ešte aj bude.

52 €

+ 4 € ?

👤 Oľga Kancírová

🎁 Kniha + audiokniha

💬 Už sa teším Marek na všetko čo si spísal a žil ❤️ Mám Ťa rada asi celý môj život ????????????

22 €

+ 10 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha

💬 Držím projektu prsty! Teším sa na spomínanie :) Knihu by som si tiež radšej vyzdvihol osobne v Prešove ak by sa dalo, poštovné je príspevok.

34 €

👤 Anonymný podporovateľ

170 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 2CD Marek6.59 - Audiometer

17 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha + audiokniha

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha

💬 Aj napriek tomu, ze kniha neobsahuje kapitolu o najlepsom PO freestylerovi verim, ze to bude dobra kniha...Dalsie prvenstvo pre Presovsku legendu Mareka 657 ???? (to 657 je za ten ☀️) ????

18 €

👤 Michal Frank

🎁 Kniha

💬 Teším sa, že sa niekto pustil do niečoho takého. Knihu si môžem vyzdvihnúť aj osobne, poštovné nech je ako bonus.

18 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha + audiokniha

💬 Super počin marek! Milé prekvapenie ❤ *moja podpora bohužial adekvatna tejto dobe hladomoru";(

22 €

👤 Mc Faky

🎁 E-Kniha + audiokniha

💬 Nech to vyjde.

30 €

+ 3 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 2CD Marek6.59 - Audiometer

17 €

+ 5 € ?

👤 Lukáš Strieborný

💬 Držíme palce,nech to vyjde.????‍????️

20 €

👤 Peter Boško

🎁 Kniha

💬 Ujo Marky, ejkejej 6.59, ejkejej otecko hip-hopu v Prešove, je základ. Bez neho, v tomto hudobnom štýle, by to bolo fádne a o ničom... a nielen v hudbe, ale aj v osobnom živote. Navždy bro, PeBe.

34 €

+ 6 € ?

👤 Peter Boško

🎁 E-Kniha + audiokniha

💬 Ten legendárny hlas chcem počuť aj v audioknihe :)

10 €

+ 10 € ?

👤 Zuzana Strieborná

🎁 Kniha

18 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha + audiokniha

32 €

👤 Michal Safko

🎁 Kniha + audiokniha

22 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha + audiokniha

💬 Ujo Marky, pionier krásnej kultúry v ešte krajšom meste, the legend... vdaka!

32 €

+ 3 € ?

   1 2

Autori

Miesto realizácie projektu

Prešovský kraj

Marek Polomský

Marek Polomský

Ujo Marky alebo Marek6.59 Hip-hop pre mňa znamená viac ako len hudba, oblečenie, či životný štýl. Hip-hop je pre mňa cesta životom, životná filozofia, spôsob myslenia a vnímania vecí, no aj hobby. Svet vnímam prostredníctvom neho a na oplátku cez neho dávam svoje postrehy, myšlienky a úvahy do obehu a na zamyslenie sa pre ďalších ľudí. Som autorom mnohých skladieb a dodnes pôsobím ako DJ v rámci lokálnej subkultúry.

Vyúčtovanie

Tlač knihy sa podarilo zabezpečiť v máji 2022, po takmer pol ročnej práci pri spracovaní čistopisu. Začiatkom júna začala prvá distribúcia. Celkový počet výtlačkov bol 200 ks. Do dnešného dňa sa rozdalo podporovateľom a novým záujemcom cez 51% výtlačkov. Aktuálne je možné knihu zakúpiť vo všetkých veľkých kníhkupectvách na Slovensku, ako sú napríklad Martinus, Panta Rhei, Gorila alebo na portáli preskoly.sk.

StartLab poplatok
312
Odmena pre grafika
580
Tlač knihy
2 508
Reklama - sociálne siete
350
Náklady na poštovné a balné
145
Literárny fond
32
Náklady na distribúciu (rozvoz)
132
Dodatočné služby dizajnéra a fotografa
260
Prostriedky pre budúcu reklamu a distribúciu
414
Náklady spolu
4 733

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Kniha + audiokniha
Kniha + audiokniha

Minimálna výška príspevku

20

Tlačená kniha s tvrdou väzbou + audiokniha vo formáte MP3 (link na stiahnutie).

Doručenie: Kniha do 30.6.2022, audiokniha do 31.10.2022

Kniha
Kniha

Minimálna výška príspevku

16

Tlačená kniha s tvrdou väzbou.

Doručenie: Do 30.6.2022

Audiokniha
Audiokniha

Minimálna výška príspevku

8

Audiokniha vo formáte MP3 (link na stiahnutie).

Doručenie: Do 31.10.2022

E-Kniha
E-Kniha

Minimálna výška príspevku

5

E-Kniha vo formáte PDF (link na stiahnutie)

Doručenie: Do 30.6.2022

E-Kniha + audiokniha
E-Kniha + audiokniha

Minimálna výška príspevku

10

E-Kniha vo formáte PDF + audiokniha vo formáte MP3 (link na stiahnutie).

Doručenie: E-Kniha do 30.6.2022, audiokniha do 31.10.2022

2CD Marek6.59 - Audiometer
2CD Marek6.59 - Audiometer

Minimálna výška príspevku

15

Audio CD, limitovaná edícia, posledné kusy

Doručenie: Do 30.6.2022

3 hodinový DJ-ský set u teba doma
3 hodinový DJ-ský set u teba doma

Minimálna výška príspevku

350

3 hodinový DJ-ský set u teba doma (v štýle old school hip-hop a r´nb alebo funky), odohraný na párty kdekoľvek na Slovensku (v cene je cesta, vlastné gramofóny a mixážny pult – zo strany podporovateľa je nutné zabezpečiť zosilňovač a reproduktory).

Doručenie: Do 31.8.2022