Príbehy starej Hnúšte - kniha historických príbehov

Príbehy starej Hnúšte - kniha historických príbehov

Aj malé mestečká ukrývajú vzácnu históriu. Kolektív 11 autorov prináša publikáciu s 29 zaujímavými príbehmi z Hnúšte od praveku až po koniec II.svetovej vojny, Historické prvenstvá, bulvárne príbehy z dobovej tlače, dojemné príbehy zachránených Židov, krviprelievanie v kostole i vražda farára. To všetko a oveľa viac nájdete v pripravovanej publikácii spolu s viac ako 200 historickými fotografiami.

Literatúra
História
Príbehy starej Hnúšte - kniha historických príbehov
Získaná suma
217%

2 168 €

z cieľovej sumy
1 000 €

Kampaň bola

úspešná

O projekte

Pripravovaná kniha Príbehy starej Hnúšte je určená predovšetkým pre obyvateľov mesta, jeho okolia a našich rodákov, 29 príbehov však určite upúta každého nadšenca histórie.

Príbehy 11 autorov sú písané jednoduchým populárnym štýlom a sú doplnené niekoľkými odbornejšími textami, ktoré potešia aj historikov. Laickú verejnosť určite zaujmú príbehy zavraždeného farára, dievčat pochovaných zaživa, či milenecké samovraždy spracované podľa historických kroník a dobovej uhorskej tlače.

Domácich obyvateľov medzi riadkami zaujme história posledných zachovaných budov v Hnúšti, ktorých história presahuje storočie - Bunkra, Kaštieľa, Petrivaldského vily, Mestského úradu a ďalších. Obsiahlu časť tvoria príbehy súvisiace s poslednou šľachtickou rodinou Máriássy a ich predkami z rodov Kubínyi a Fáy. Osudy rodiny konfrontovanej so spoločenskými zmenami 20. storočia, odobratím a reštitúciou majetkov, obsahujú informácie, ktoré utvárajú obraz často neľudských totalitných režimov i v našom regióne.

Vedeli ste, že v Hnúšti sa odohrali podobné krvavé udalosti, ako tragédia v Černovej, avšak už 17 rokov skôr? Jeden z príspevkov opisuje vzburu hnúšťanských veriacich, pri ktorej im chceli nanútiť maďarónskeho farára a počas vzbury tiekla i krv.

Napínavý príbeh záchrany židovskej rodiny Eppingerovcov je príbehom, ktorý pripomína príbehy Oscara Schindlera, či Nicolasa Wintona.

Kniha je navyše pretkaná viac ako dvomi stovkami krásnych historických fotografií, ktoré v ucelenej podobe ešte nikdy knižne nevyšli. 

Pripravovaná kniha bude obsahovať 29 historických príbehov od 11 autorov a viac ako 200 historických pohľadníc a fotografií.
Podporte náš projekt na Startlabe a získajte svoju knihu z limitovanej edície za zvýhodnenú cenu.

Ukážka: Neuveriteľný príbeh židovskej rodiny Eppingerovcov

Písal sa rok 1938. Hitler obsadzoval Rakúsko, vo vzduchu bolo cítiť ťaživú atmosféru blížiacej sa svetovej vojny. V Hnúšti na kraji cesty nad Robotníckym domom stál pokazený automobil s maďarskou poznávacou značkou. V oblaku prachu, v jarku na okraji cesty, sedela nešťastná mladá žena.

Bola to Margit Eppingerová. Posledné týždne trávila v kúpeľoch v Tatrách s chorými pľúcami, ale manžel sa po ňu vybral automobilom skôr, aby boli v neistých časoch spolu. Cestou domov do Pešti prechádzali cez Hnúšťu, keď sa automobil pokazil. Manžel išiel hľadať pomoc, ale ťažko sa dohováral, pretože nevedel po slovensky.

Šľachtická rodina Máriássy, ktorá bývala v centre v starom dome pri Rimave, po maďarsky vedela. Matka rodiny, Mária Széky - Máriássy, pozvala nešťastnú pani k sebe domov a mužovi poslala pomoc. Automobil opravili a manželia Eppingerovci sa v poriadku vrátili do Budapešti.

Máriin manžel, hnúšťanský veľkostatkár Gustáv Máriássy bol v tom čase zhodou okolností v Pešti. Eppingerovci ho, dnes už nevedno ako, vyhľadali a pozvali ho na obed do svojho bytu v centre mesta. Gustávovi sa pozvanie nehodilo, mal v Pešti množstvo povinností, ale napokon k spoločnému obedu privolil. Na obede ho Eppingerovci informovali o tom, čo sa stalo a zahrnuli vďačnosťou za pomoc jeho manželky, ktorú im poskytla v Hnúšti. Cítil sa tam veľmi dobre. Zoznámil sa so sympatickým, neobyčajne milým, vzdelaným, skromným a postavou maličkým človiečikom. Gustáv mal totiž 190 centimetrov a Lórant Eppinger mu nesiahal ani po plecia. Bol to podnikateľ, vlastnil a prevádzkoval fabriku na cverny. V Pešti sa stretli potom ešte niekoľkokrát, až medzi nimi vzniklo úprimné priateľstvo.

Za Horthyho režimu v Maďarsku neprenasledovali Židov tak intenzívne ako na Slovensku - mnohí Židia zo Slovenska sa v tom čase ukrývali v Maďarsku. Dňa 16. októbra 1944 sa však k moci dostala fašistická strana Šípové kríže a vodcom – de facto predsedom vlády - sa stal Ferenc Szálasi. Nemci za asistencie tohto krutého fanatika obnovili deportácie Židov do koncentračných táborov, ktoré v minulosti Miklós Horthy pozastavil. Situácia Židov v Maďarsku sa zo dňa na deň radikálne zhoršila.

Eppingerovci boli Židia. Lórant mal úžasnú schopnosť predvídať udalosti a preto už niekoľko týždňov pred nástupom Szálasiho odcestovali na Slovensko i s deťmi – 10-ročnou dcérou Marion a 7-ročným synom Ervínom. Lórant Eppinger sa na úteku vydával za juhoslovanského futbalistu maďarskej národnosti menom Šípoš. Najprv sa zdržiavali po hoteloch a privátoch, nechceli nikoho ohroziť. Po vypuknutí Slovenského národného povstania bola na povstaleckom území bezpečnejšia situácia a keďže na Slovensku nepoznali nikoho iného, zamierili k rodine Máriássy do Hnúšte. S falošnou identitou, ukrytí u priateľov vo veľkom dome, sa cítili v Hnúšti bezpečne. To však trvalo iba dva mesiace. Po potlačení povstania sa ukryli u rodinných priateľov Máriássyovcov - na vrchu Ostrá nad Hnúšťou na hospodárstve rodiny Chudicovej.

„Asi za týždeň sa vrátili, vraj partizáni zastrelili nemeckú hliadku, báli sa odvety. Že sa len okúpu a pôjdu ďalej. Naši ich z domu von nepustili. Otec povedal, že buď sa nám podarí ich ukryť, alebo všetci spolu zahynieme,“ spomína dcéra Gustáva Máriássyho Mária Máriássy - Čermáková, ktorá mala v tom čase 12 rokov.

Dedinka Hnúšťa bola vtedy už plná nemeckých vojakov a Gustáv Máriássy vedel, že by sa Eppingerovcom nepodarilo dostať nepozorovane preč. Ak by ich chytili, ľahko by sa zistilo, kde sa ukrývali doteraz. Bezpečnejšie pre obe rodiny bolo, aby ostali ukrytí vo veľkom dome, v ktorom Máriássyovci bývali. Dom je dnes známy ako Bunker.

Eppingerovci uznali, že plán pána Máriássyho je rozumnejší a ostali. Čo čert nechcel, po pár dňoch vojaci Wehrmachtu hľadali kuchyňu pre svoj štáb a vybrali si kuchyňu v centre obce, práve tú v dome rodiny Máriássy. Matka Mária protestovala, že majú len jednu kuchyňu a teda ju potrebujú pre seba, ale Nemci odpovedali, že budú variť pre svoj štáb i pre ich rodinu.

Na začiatku všetko prebiehalo hladko, v prízemí sa ubytovali dvaja kuchári a jeden cukrár. Na pomocné práce prichádzali bežní vojaci. Dôstojníci jedli vo vstupnej hale pred kuchyňou. Na poschodie, kde okrem rodiny bývali aj ukrývajúci sa Eppingerovci, nikto z nich nikdy nevyšiel.

Front sa nebezpečne blížil. 15. januára ráno bola nemecká kuchyňa zbalená na odchod. Cukrár odovzdal mame tortu, ktorú v noci upiekol k šiestym narodeninám Štefana, najmladšieho Gustávovho syna. Cukrár mal zhodou okolností syna narodeného v ten istý deň. Smutne hovoril, že ho už dva roky nevidel. Pri samotnom odchode sa cukrár ešte vrátil a pošepkal matke rodiny Márii, aby lepšie strážili toho židovského chlapca, ktorý behá po schodisku, pretože po nich sem príde oddiel SS...

Na druhý deň prišli do Hnúšte naozaj oddiely esesákov a tí chceli okrem prízemia v starom dome aj ubytovanie na poschodí. Jeden poručík SS vyšiel hore schodmi a začal robiť obhliadku, aby si vybral izbu pre seba a ďalších dôstojníkov. Na poschodí sa nad schodiskom nachádzala hala a okolo nej bolo päť izieb. Izby boli navzájom prepojené dverami a každá druhá izba mala dvere aj do haly. Šiesta miestnosť bola kúpeľňa so záchodom. Do tej sa vchádzalo buď z piatej izby, kde sa skrývali Eppingerovci, alebo z haly. Siedma miestnosť, najväčšia, bola samostatná a mala dvere len do haly. Poručík začal prehliadku z kraja od detskej izby. Keď prešiel do druhej miestnosti, poslala Mária nenápadne jedného zo synov za Eppingerovcami, aby prešli do detskej izby a takto sa vyhli nemeckému vojakovi. So strachom tam rýchlo prebehli krížom cez halu. Mária si myslela, že poručík hneď prejde do tretej izby, ale on sa v druhej izbe zdržal. Oprel sa o teplé kachle a rozprával o svojej rodine. Potom povedal, že všetko zlo na svete zapríčinili Židia a preto ich treba vykynožiť. Gustáv namietal, že pozná veľa slušných Židov. Poručík odpovedal, že to aj on, ale nevie, čo vyrastie z ich detí, preto je lepšie ich zlikvidovať. Doplnil že počul, že sa v dedine ukrývajú Židia a ak ich nájdu, postrieľajú Židov i rodiny, ktoré ich ukrývajú. Eppingerovci boli v tom okamihu od neho iba pár krokov vo vedľajšej miestnosti... 

Ako pokračoval strastiplný príbeh Eppingerovcov sa dozviete až v knihe Príbehy starej Hnúšte.

Realizácia projektu

Realizácia projektu už prebieha, ukončená bude v mesiaci jún 2022 vydaním publikácie. Následne v mesiaci júl budeme posielať odmeny podporovateľom. 

Financie získané v kampani budú slúžiť na náklady na tlač publikácie. Financie z najvyššej odmeny (50 €) využije o.z. Horná Rimava čiastočne na pokrytie nákladov na tlač a čiastočne na rozvoj malého banského múzea v Hnúšti, ktoré bude otvorené v mesiaci august 2022. 

Naše predošlé úspešné kampane na Startlabe:

III. etapa záchrany neexistujúceho tureckého mosta

Koterce do nového útulku pre psy

ĎAKUJEME, ŽE SA PRIDÁTE K NAŠEJ TRETEJ ÚSPEŠNEJ KAMPANI!  ♥

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Kniha + ekniha
Kniha + ekniha

Minimálna výška príspevku

15

Vytlačená kniha a príbehy starej Hnúšte do vášho tabletu, alebo mobilu pre jednoduchšie čítanie na cestách, či dovolenke.

Doručenie: Júl 2022

Dve knihy príbehov
Dve knihy príbehov

Minimálna výška príspevku

20

Ak chcete jednu pre seba a jednu darovať, objednajte si dve knihy za zvýhodnenú cenu.

Doručenie: Júl 2022

2 knihy + eKniha + talizman (podpora aktivít združenia)
2 knihy + eKniha + talizman (podpora aktivít združenia)

Minimálna výška príspevku

50

Združenie Horná Rimava v súčasnosti robí okrem tejto knižky 2 hlavné aktivity: - pomáha útulku Hnúšťanské labky v Hnúšti - pripravuje spustenie banského múzea s bezplatným vstupom a hlbinnou expozíciou Ak chcete podporiť naše aktivity (rozvoj útulku pre zvieratá a rozvoj cestovného ruchu v chudobnom regióne), vyberte si túto odmenu. Ku knižkám Vám pribalíme poďakovanie, pohľadnicu, eknihu a talizman - krásny kúsok pyritu - minerálu typického pre mesto Hnúšťa.

Doručenie: júl 2022

Kniha Príbehy sterej Hnúšte a zborníky
Kniha Príbehy sterej Hnúšte a zborníky

Minimálna výška príspevku

14

Ku knihe Príbehy starej Hnúšte vám pridáme aj dva zborníky Gemersko-malohontského múzea z rokov 2020 a 2021, kde sa dočítate aj o Hnúšti.

Doručenie: jún 2022

Príbehy starej Hnúšte
Príbehy starej Hnúšte

Minimálna výška príspevku

11

Výtlačok limitovanej edície knihy príbehov o histórii mesta Hnúšťa a blízkeho okolia.

Doručenie: Júl 2022

Príbehy Hnúšte a Kokavy
Príbehy Hnúšte a Kokavy

Minimálna výška príspevku

35

Okrem knihy Príbehy starej Hnúšte od nás dostanete aj výpravnú (vyše sedemsto stranovú a viac ako 3 kg vážiacu) monografiu neďalekej Kokavy nad Rimavicou.

Doručenie: jún

Novinky

Knižky odoslané na vaše adresy ;)

Update #1, 29.06.2022

Milí naši podporovatelia, hoci sme avizovali, že knihy dostanete až v mesiaci júl, podarilo sa nám ich odoslať všetky už včera, 28. júna. Knihy vám teda prídu ešte do konca júna. E-knihy budeme posielať do konca júla. Ďakujeme za vašu priazeň a veríme, že sa vám kniha bude páčiť. 

Knihy s osobným prevzatím distribuujeme už niekoľko dní a podporovateľov sme kontaktovali telefonicky. 

Podporovatelia

👤 Miroslava Torňošová

🎁 Príbehy starej Hnúšte

11 €

+ 1 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Príbehy starej Hnúšte

11 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Príbehy starej Hnúšte

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Príbehy starej Hnúšte

22 €

+ 2 € ?

👤 peter fízeľ

10 €

👤 Miroslava Machavová

🎁 Dve knihy príbehov

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Príbehy starej Hnúšte

15 €

👤 Mirka Danova

🎁 Príbehy starej Hnúšte

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Dve knihy príbehov

20 €

+ 2 € ?

👤 Andrea Funtiarová

🎁 Príbehy starej Hnúšte

11 €

👤 Františka Hegedűšová

🎁 Príbehy starej Hnúšte

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Dve knihy príbehov

25 €

+ 2 € ?

👤 Blanka Parobeková

🎁 Príbehy starej Hnúšte

11 €

+ 9 € ?

👤 Peter Tóth

🎁 Kniha Príbehy sterej Hnúšte a zborníky

14 €

+ 1 € ?

👤 Stefania Miklankova

🎁 Príbehy starej Hnúšte

11 €

👤 Lukáš Podhorčík

🎁 Kniha Príbehy sterej Hnúšte a zborníky

14 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 2 knihy + eKniha + talizman (podpora aktivít združenia)

50 €

+ 4 € ?

👤 Richard Pasiar

🎁 Príbehy starej Hnúšte

15 €

👤 Miriama Vachová

🎁 Príbehy starej Hnúšte

11 €

👤 Ján Prandl

🎁 Príbehy starej Hnúšte

33 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Príbehy starej Hnúšte

11 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Príbehy starej Hnúšte

11 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Príbehy starej Hnúšte

11 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Príbehy starej Hnúšte

15 €

+ 1 € ?

👤 Jessica Krštieňová

🎁 Príbehy starej Hnúšte

40 €

👤 Juraj Selc

🎁 2 knihy + eKniha + talizman (podpora aktivít združenia)

50 €

+ 4 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Príbehy starej Hnúšte

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Príbehy starej Hnúšte

11 €

+ 1 € ?

👤 Henrieta Pravotiaková

🎁 Príbehy starej Hnúšte

11 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Príbehy starej Hnúšte

15 €

   1 2 3 4 ... 5

Autori

Miesto realizácie projektu

Banskobystrický kraj

Občianske združenie Horná Rimava

Občianske združenie Horná Rimava

Občianske združenie Horná Rimava funguje od roku 2007 ako združenie mladých dobrovoľníkov usilujúce o rozvoj regiónu severu okresu Rimavská Sobota. Okrem množstva spoločenských, kultúrnych a športových akcií v pribehu 15 rokov fungovania sa členovia združenia zaslúžili o záchranu a rekonštrukciu historického kamenného "Tureckého" mosta v Hnúšti - Maši (aj vďaka úspešnému projektu a podporovateľom na Startlabe), založeniu útulku pre opustené psíky (aj vďaka úspešnému projektu a podporovateľom na Startlabe) a v súčasnosti pripravuje okrem historickej publikácie i prevádzku malého banského múzea a hlbinnej expozície v Hnúšti - Mútniku.

Mišo Šesták

Mišo Šesták

Mišo Šesták je nadšencom regionálnej histórie a so Združením priateľov Novohradu sa tu zaslúžil o vydanie už niekoľkých historických publikácií. Tentokrát si odskočil za kopec do Malohontu, kde autorovi Romanovi Lebedovi a kolektívu autorov podal pomocnú ruku pri vydaní knihy historických príbehov z mesta Hnúšťa.

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Kniha + ekniha
Kniha + ekniha

Minimálna výška príspevku

15

Vytlačená kniha a príbehy starej Hnúšte do vášho tabletu, alebo mobilu pre jednoduchšie čítanie na cestách, či dovolenke.

Doručenie: Júl 2022

Dve knihy príbehov
Dve knihy príbehov

Minimálna výška príspevku

20

Ak chcete jednu pre seba a jednu darovať, objednajte si dve knihy za zvýhodnenú cenu.

Doručenie: Júl 2022

2 knihy + eKniha + talizman (podpora aktivít združenia)
2 knihy + eKniha + talizman (podpora aktivít združenia)

Minimálna výška príspevku

50

Združenie Horná Rimava v súčasnosti robí okrem tejto knižky 2 hlavné aktivity: - pomáha útulku Hnúšťanské labky v Hnúšti - pripravuje spustenie banského múzea s bezplatným vstupom a hlbinnou expozíciou Ak chcete podporiť naše aktivity (rozvoj útulku pre zvieratá a rozvoj cestovného ruchu v chudobnom regióne), vyberte si túto odmenu. Ku knižkám Vám pribalíme poďakovanie, pohľadnicu, eknihu a talizman - krásny kúsok pyritu - minerálu typického pre mesto Hnúšťa.

Doručenie: júl 2022

Kniha Príbehy sterej Hnúšte a zborníky
Kniha Príbehy sterej Hnúšte a zborníky

Minimálna výška príspevku

14

Ku knihe Príbehy starej Hnúšte vám pridáme aj dva zborníky Gemersko-malohontského múzea z rokov 2020 a 2021, kde sa dočítate aj o Hnúšti.

Doručenie: jún 2022

Príbehy starej Hnúšte
Príbehy starej Hnúšte

Minimálna výška príspevku

11

Výtlačok limitovanej edície knihy príbehov o histórii mesta Hnúšťa a blízkeho okolia.

Doručenie: Júl 2022

Príbehy Hnúšte a Kokavy
Príbehy Hnúšte a Kokavy

Minimálna výška príspevku

35

Okrem knihy Príbehy starej Hnúšte od nás dostanete aj výpravnú (vyše sedemsto stranovú a viac ako 3 kg vážiacu) monografiu neďalekej Kokavy nad Rimavicou.

Doručenie: jún