Kriedou alebo mečom? Podporme kritické myslenie na školách

Kriedou alebo mečom? Podporme kritické myslenie na školách

Kvalitné knižné príbehy vznikajú aj na Slovensku. Už takmer 20 rokov sa venujeme ich vydávaniu. Kniha Jána Gálika KRIEDOU ALEBO MEČOM dokazuje, že tvorba pre tínedžerov nie je len o drakoch a mágii, ale chce riešiť aj vážne veci, podporovať kritické myslenie, a pritom si zachovať pútavosť a akčnosť.

Literatúra
Vzdelávanie a veda
Kriedou alebo mečom? Podporme kritické myslenie na školách
Získaná suma
136%

5 035 €

z cieľovej sumy
3 700 €

Kampaň bola

úspešná

O projekte

Čo je cieľom nášho projektu?

Náš projekt má dva ciele:

  1. S vašou pomocou chceme vydať knihu KRIEDOU ALEBO MEČOM. Kniha svojím obsahom hyperbolizuje mnohé problémy dnešného školstva: šikana, nezáujem rodičov, vyhorenie a bezradnosť pedagógov či dobre myslené, ale nezmyselné opatrenia v školstve. To všetko formou a  jazykom blízkym práve tínedžerskej vekovej skupine. 
  2. Okrem samotného vydania chceme knihu doručiť do školského prostredia spolu s ďalšími titulmi nášho vydavateľstva, ktoré nastavujú zrkadlo rôznym šarlatánskym a „zaručeným“ pravdám. S vašou pomocou chceme podporiť kritické myslenie na školách, medzi mládežou, učiteľmi, ale aj rodičmi.

Autor knihy Janko Gálik vie z vlastnej skúsenosti, o čom píše, a vie, ako to napísať, keďže je dlhoročný učiteľ a talentovaný spisovateľ s osobitým a príťažlivým jazykom.

Kniha KRIEDOU ALEBO MEČOM bude súčasťou knižného balíčka kritického myslenia, ktorý budeme distribuovať na základné a stredné školy v rozsahu, aký nám umožní vaša pomoc a naše ekonomické možnosti. Obsahom knižného balíčka kritického myslenia budú aj ďalšie publikácie z nášho vydavateľstva: Lovci šarlatánov: Príručka zdravého rozumu a Pandémia hoaxov.

O čom je kniha Kriedou alebo mečom?

Spoločnosť čelí silnejúcej vlne násilností a šikany v radoch školopovinných detí. Riešenie vidí v zriadení Novej pedagogickej fakulty, ktorej absolventi majú pomocou nových pedagogických metód zabrániť narastajúcim
incidentom. Jedným z nich je aj Michael - nastupuje ako učiteľ do školy
kdesi na strednom Slovensku. Kedysi bol sám jej žiakom a zároveň jeden z
preživších vražedného besnenia, ktoré sa tam pred rokmi odohralo. Je ozbrojený mečom a nožom, na svojej strane má zákony aj bojový výcvik. Jeho poslaním je nastoliť poriadok a disciplínu, a to za každú cenu...

Kto je autorom knihy? 

Ján Gálik (1976) je vyštudovaný učiteľ matematiky a telesnej výchovy a tomuto povolaniu je verný už takmer dvadsať rokov. Popri tom sa venuje písaniu fantastických príbehov. Za svoju tvorbu získal množstvo ocenení v rôznych žánrových súťažiach. Jeho poviedky boli súčasťou viacerých knižných publikácií (napr. antológia Čas hrdinov II) a v roku 2021  debutoval fantasy románom Odvrhnutí (obe vyšli v Artis Omnis). 

S vašou pomocou chceme vydať knihu Kriedou alebo mečom a podporiť kritické myslenie na školách, medzi mládežou, učiteľmi, ale aj rodičmi.

Prečo sme sa rozhodli realizovať tento projekt?

Čítanie podporuje tvorivosť, kreativitu, rozširuje obzory a podporuje kritické myslenie. A o to sa v našom vydavateľstve usilujeme už takmer 20 rokov.

Kniha KRIEDOU ALEBO MEČOM prináša netradičný pohľad na pálčivé problémy, ktorým čelia deti, ich pedagógovia a v neposlednom rade aj rodičia. Svojím spracovaním a jazykom zároveň predstavuje novátorský prvok slovenskej knižnej tvorby.

Realizáciou tohto projektu – s vašou pomocou –  podporíme slovenského autora, rozvoj kritického myslenia a ak sa nám podarí zlepšiť aj atmosféru na školách, bude to ďalší bonus tohto projektu.

Ako použijeme vašu podporu?

Z vašej podpory bude jedna časť (2 500 €) použitá na úhradu časti nákladov na tlač 1 000 ks kníh (celkové odhadované náklady sú približne 5 000 €). Zo samotných výnosov z predaja sa nedá zaplatiť výroba. Vaša pomoc je preto nenahraditeľná.
Ďalšiu časť zo získanej sumy (1 000 €) chceme využiť na distribúciu „knižného balíčka kritického myslenia“ do škôl. V prípade naplnenia cieľovej sumy chceme poslať „balíček“ do štyridsiatich škôl. Ak sa cieľová suma prekročí, počet knižných balíčkov a oslovených škôl primerane zvýšime. Zvyšok z „cieľovej sumy“ sú administratívne poplatky.

Aké sú podmienky poskytovania odmien?

Odmeny budú doručované poštou v priebehu mesiaca december
2022. V prípade skoršieho realizovania projektu aj skôr, tak aby ste knihu
KRIEDOU ALEBO MEČOM dostali medzi prvými. Poštovné je súčasťou odmeny. Realizácia odmeny „Stretnutie s kritickým myslením
a vydavateľským životom“ je možná až po nevyhnutnej osobnej dohode.
Ku každej odmene pribalíme aj takúto plátennú tašku na fantastické knihy
a záložky s motívom fantastických kníh Juraja Červenáka a ďalších kníh z nášho vydavateľstva.

Kedy a kde bude projekt realizovaný?

Projekt plánujeme realizovať v priebehu mesiacov november a december 2022. Knihu KRIEDOU ALEBO MEČOM chceme čitateľskej verejnosti predstaviť v polovici novembra 2022. Následne bude kniha distribuovaná
do kníhkupectiev, aby sa dostala medzi širokú skupinu čitateľov.
Knižné balíčky kritického myslenia budeme posielať do škôl tiež v priebehu novembra a decembra 2022.

ĎAKUJEME!

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Kriedou alebo mečom
Kriedou alebo mečom

Minimálna výška príspevku

20

Za vašu podporu sa vám poďakujeme zaslaním 1 ks knihy. Ako prví získate knihu s podpisom autora.

Doručenie: december 2022

2x Janko Gálik
2x Janko Gálik

Minimálna výška príspevku

35

Za vašu podporu sa vám poďakujeme zaslaním knihy Kriedou alebo mečom a autorovým prvým románom Odvrhnutí. Obidve knihy s podpisom autora.

Doručenie: december 2022

Knižný balíček kritického myslenia
Knižný balíček kritického myslenia

Minimálna výška príspevku

55

Za vašu podporu sa vám poďakujeme zaslaním kolekcie kníh, ktorú venujeme aj školám. Janko Gálik: Kriedou alebo mečom Lovci Šarlatánov: Príručka zdravého rozumu Kolektív autorov: Pandémia hoaxov

Doručenie: december 2022

Výber z edície Pamäť
Výber z edície Pamäť

Minimálna výška príspevku

70

Za vašu podporu sa vám poďakujeme zaslaním kolekcie 4 kníh z našej spoločensko-historickej edície Pamäť: Róbert Kotian: Ako sa delil štát Ivan Šimko: Ako sme si nasadili červené nosy a vyhnali Mečiara Róbert Kotian, Ivan Štulajter: 30 rokov po Eduard Kukan: Diplomat

Doručenie: december 2022

Výber zo slovenskej fantastiky
Výber zo slovenskej fantastiky

Minimálna výška príspevku

140

Za vašu podporu sa vám poďakujeme zaslaním kolekcie 10 kníh domácej fantastiky: Juraj Červenák: Štrkáč Callahan Alexandra Pavelková: Medzi nami Janko Iša: Čierny kráľ Jana Plauchová: Nula kelvinov Richard Brenkuš: Satamaranga Roland Oravský: V tieni Zeme Martin Hatala: Hliadky! Hliadky! Martin Benkovič: Štvanec Lívia Hlavačková: Gwind 1: Nezabiješ? Janko Gálik: Kriedou alebo mečom

Doručenie: december 2022

Stretnutie s kritickým myslením a vydavateľským životom
Stretnutie s kritickým myslením a vydavateľským životom

Minimálna výška príspevku

400

Za vašu podporu sa vám poďakujeme besedou na škole, v knižnici či vo firme s autorom a vydavateľom. Prípadne sa osobne stretneme na obede, káve, pive. Konkrétna forma, miesto a čas podľa osobnej dohody s podporovateľom.

Doručenie: do konca roka 2022

Novinky

Posielame odmeny a pozývame na krst!

Update #4, 17.11.2022

Milí priatelia, naši podporovatelia!

Kniha KRIEDOU ALEBO MEČOM je aj vďaka vašej podpore už niekoľko dní na svete! Postupne vám poštou posielame vaše odmeny - sledujte poštárku! :)

Okrem toho máme pre vás srdečné pozvanie - 23. novembra o 17. hodine knihu Janka Gálika slávnostne uvedieme v priestoroch Mestskej knižnice v Ružomberku. Podrobné informácie nájdete aj v tejto pozvánke.

Tešíme sa na vás - a želáme príjemné čítanie!

Úspešne sme dorazili do cieľa!

Update #3, 02.11.2022

Milí naši podporovatelia,

veľmi pekne vám ďakujeme za vašu priazeň a podporu. Vďaka vašej štedrosti sa nám spoločne podarilo naplniť cieľovú sumu a dokonca sme ju aj prekročili! Ste úžasní! 

Našu kampaň ste podporili sumou 5 035,- €

Kampaň teda dopadla úspešne a nič nestojí v ceste v naplnení našich ďalších plánov. Po vydaní knihy KRIEDOU ALEBO MEČOM sa môžete tešiť na svoje odmeny, v rovnakom čase budeme posielať odmeny aj tým z vás, ktorí ste si vybrali niektorý z našich ďalších knižných balíčkov. Záujemcov o osobné stretnutie v rámci balíčka "Stretnutie s kritickým myslením a vydavateľským životom" budeme kontaktovať pre dohodnutie termínu. 

O všetkom vás budeme aktuálne informovať.

Zatiaľ vám spolu s autorom Jankom Gálikom 5 035-krát ĎAKUJEME! 

Máme polovicu cieľovej sumy!

Update #2, 24.10.2022

Milí priatelia,

veľmi pekne vám ďakujeme za doterajšiu podporu!

Dosiahli sme polovicu cieľovej sumy - a pred nami je tá druhá. No zároveň už iba týždeň do skončenia kampane... Prosím, pomôžte nám získať ďalších darcov - nech sa o dobrej myšlienke dozvie čo najviac ľudí. Napríklad odporúčaním či zdieľaním tohto linku na sociálnych sieťach:   https://www.startlab.sk/KriedouAleboMecom/

Nech vám je inšpiráciou aj toto nové autorovo video ❤

ĎAKUJEME!

Majte krásny deň!
Vaši artisáci

Dosiahli sme prvú tretinu cieľovej sumy!

Update #1, 21.10.2022


Priatelia,

od spustenia našej kampane sme vďaka vám získali tretinu cieľovej sumy! Okrem finančnej podpory ste nám venovali aj množstvo povzbudzujúcich slov. Ceníme si to!

Budeme vám povďační, ak nám svoju priazeň zachováte aj naďalej a inšpirujete ňou k podpore nášho projektu aj svojich známych. Cesta k cieľu je ešte ďaleká!

Vo vydavateľstve Artis Omnis si spolu s autorom knihy Kriedou alebo mečom vašu dôveru nesmierne vážime! 

Ďakujeme vám ♥


Ako malú odmenu ponúkame krátku ukážku z pripravovanej knihy KRIEDOU ALEBO MEČOM


Milka Olhavá sa nedala oklamať jazvami na tvári. Vedela presne, kto je Michael. Akoby aj nie, bola celé štyri roky jeho triedna. No nielen on sa zmenil na nepoznanie.
Sedela v kabinete a túlala sa v spomienkach, ktoré sa všetky končili bolesťou a výčitkami. Siahla do skrinky a vytiahla odtiaľ album. Fotky jej triedy. Piata až ôsma B. Deviata nie. Vtedy deviata B už neexistovala.
V ich škole sa to všetko začalo. Nik nevedel, prečo sa tie hrozné veci udiali práve tu. Pri spomienkach sa jej, tak ako tisíckrát predtým, zrýchlil dych a oči sa naplnili slzami. Znovu jej hrozilo, že ju začne gniaviť bolesť.
Otočila list albumu. Piata B. Ešte deti. Malé a nevinné. Vtedy to ešte bolo dobré. Triednu fotku si urobili pod javorom pred školou. Nik nechýbal. A bol tam aj on. Ničím nepripomínal človeka, ktorý dnes predstúpil pred celú školu. Ničím. Ale ona ho poznala. Tváre sa menia, no človek vnútri  nie. Toho by poznala vždy. Milka Olhavá sa nikdy nemýli.
Mala ešte pár minút do stretnutia v zborovni, a tak si listovala v albume. Upokojila sa. V týchto pochmúrnych dňoch nebolo veľa vecí, ktoré by jej prinášali radosť. Na fotkách jej žiaci ešte žili a ona bola ich súčasťou. Aj Michael žije a čoskoro sa s ním stretne. Tešila sa. Ten človek v Michaelovi býval veľmi milý a ona si ho obľúbila.
Milka Olhavá netušila, že to, čomu ona hovorí človek, už v Michaelovi nie je a oproti tomu, ako ho poznala, už ani nemôže byť inakší.

Podporovatelia

👤 Anonymný podporovateľ

💬 Savojsky pozdravuje!

40 €

+ 3 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 2x Janko Gálik

💬 Johny, držím palce! Len tak ďalej ... .

50 €

+ 4 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

10 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Stretnutie s kritickým myslením a vydavateľským životom

💬 Psssst !!!

800 €

+ 24 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

💬 Ahojte :)

400 €

👤 Anonymný podporovateľ

200 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Stretnutie s kritickým myslením a vydavateľským životom

💬 Super projekt, držím palce!

400 €

+ 12 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kriedou alebo mečom

20 €

👤 Lukas Bado

5 €

👤 Anna Hruboňová

🎁 Kriedou alebo mečom

💬 Janíčko, ĎAKUJEME!

100 €

👤 Miroslav Pukaj

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

10 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kriedou alebo mečom

20 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

💬 Poviem Ti osobne 😂😂😂

10 €

👤 Peter Kramár

🎁 Kriedou alebo mečom

💬 Teším sa na knižku p. Gálik

20 €

👤 Veronika Širicová

🎁 Kriedou alebo mečom

💬 Dobry den, Po precitani knihy, venujeme do kniznice na skolu Spojena skola Novohradsk v Bratislave Drzim palce a zelam vsetko dobre. V.

20 €

👤 Barbora Frolová

🎁 Kriedou alebo mečom

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

5 €

+ 1 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kriedou alebo mečom

20 €

+ 2 € ?

👤 Marek Slovák

🎁 Kriedou alebo mečom

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kriedou alebo mečom

30 €

👤 Hany Kasickova

🎁 Knižný balíček kritického myslenia

💬 👍🙂

55 €

+ 4 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kriedou alebo mečom

💬 Janko nech sa darí v písaní a učení .

20 €

👤 Peter Karpáty

💬 Odpoviem takto: Začem bukvy, vsjo jasno.

5 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 2x Janko Gálik

💬 Dakujem, ze vam to nie je jedno.

35 €

👤 Dušan Pavelka

🎁 Kriedou alebo mečom

20 €

+ 2 € ?

👤 Šimon Múdry

5 €

+ 1 € ?

👤 Babincová Tatiana

🎁 Kriedou alebo mečom

💬 Držíme palce!

20 €

+ 2 € ?

👤 Samuel Kozolka

10 €

👤 Andrea Pažítková

🎁 Kriedou alebo mečom

20 €

+ 2 € ?

   1 2 3 4

Autori

Miesto realizácie projektu

Žilinský kraj

Artis Omnis, s. r. o.

Artis Omnis, s. r. o.

Artis Omnis je žilinské vydavateľstvo, ktoré od roku 2005 vydáva slovenskú tvorbu v oddychových i náročnejších žánroch: historické aj romantické romány, trilery, detektívky, fantastika, poézia, populárno-náučné publikácie a literatúra faktu, knihy pre deti. Veľký čitateľský záujem vzbudili tituly z najnovšej edície Pamäť, ale široké publikum má aj medzi fanúšikmi popkultúry. Venuje sa histórii mesta a regiónu, v ktorom pôsobí, a pomáha autorom i témam z okolia. Je partnerom literárnej súťaže Martinus Cena Fantázie, s vlastným programom sa pravidelne zúčastňuje na viacerých knižných veľtrhoch a literárnych či popkultúrnych festivaloch.

Ivan Harman

Ivan Harman

riaditeľ vydavateľstva

Vyúčtovanie

Samotnú výrobu knihy sme realizovali v novembri 2022, odmeny prispievateľom sme realizovali v novembri - decembri 2022. Kniha bola vytlačená v počte 1000 ks. Ďalšiu časť projektu: "Balíček kritického myslenia do škôl" sme ukončili v septembri 2023. Balíček sme poslali do 101, najmä stredných škôl. Kniha Kriedou, alebo mečom je stále v predaji.

tlač knihy, 1000 ks
3 888
ďalšie náklady na výrobu knihy (najmä sadzba, korektúry, grafika)
1 200
náklady na poslanie balíčka Kritického myslenia
1 210
náklady na kampaň
300
náklady na odmeny mimo knihy Kriedou...
400
Náklady spolu
6 998

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Kriedou alebo mečom
Kriedou alebo mečom

Minimálna výška príspevku

20

Za vašu podporu sa vám poďakujeme zaslaním 1 ks knihy. Ako prví získate knihu s podpisom autora.

Doručenie: december 2022

2x Janko Gálik
2x Janko Gálik

Minimálna výška príspevku

35

Za vašu podporu sa vám poďakujeme zaslaním knihy Kriedou alebo mečom a autorovým prvým románom Odvrhnutí. Obidve knihy s podpisom autora.

Doručenie: december 2022

Knižný balíček kritického myslenia
Knižný balíček kritického myslenia

Minimálna výška príspevku

55

Za vašu podporu sa vám poďakujeme zaslaním kolekcie kníh, ktorú venujeme aj školám. Janko Gálik: Kriedou alebo mečom Lovci Šarlatánov: Príručka zdravého rozumu Kolektív autorov: Pandémia hoaxov

Doručenie: december 2022

Výber z edície Pamäť
Výber z edície Pamäť

Minimálna výška príspevku

70

Za vašu podporu sa vám poďakujeme zaslaním kolekcie 4 kníh z našej spoločensko-historickej edície Pamäť: Róbert Kotian: Ako sa delil štát Ivan Šimko: Ako sme si nasadili červené nosy a vyhnali Mečiara Róbert Kotian, Ivan Štulajter: 30 rokov po Eduard Kukan: Diplomat

Doručenie: december 2022

Výber zo slovenskej fantastiky
Výber zo slovenskej fantastiky

Minimálna výška príspevku

140

Za vašu podporu sa vám poďakujeme zaslaním kolekcie 10 kníh domácej fantastiky: Juraj Červenák: Štrkáč Callahan Alexandra Pavelková: Medzi nami Janko Iša: Čierny kráľ Jana Plauchová: Nula kelvinov Richard Brenkuš: Satamaranga Roland Oravský: V tieni Zeme Martin Hatala: Hliadky! Hliadky! Martin Benkovič: Štvanec Lívia Hlavačková: Gwind 1: Nezabiješ? Janko Gálik: Kriedou alebo mečom

Doručenie: december 2022

Stretnutie s kritickým myslením a vydavateľským životom
Stretnutie s kritickým myslením a vydavateľským životom

Minimálna výška príspevku

400

Za vašu podporu sa vám poďakujeme besedou na škole, v knižnici či vo firme s autorom a vydavateľom. Prípadne sa osobne stretneme na obede, káve, pive. Konkrétna forma, miesto a čas podľa osobnej dohody s podporovateľom.

Doručenie: do konca roka 2022