LABORATÓRNY CHOV A MNOŽENIE ČMEĽOV – STAŇ SA ICH CHOVATEĽOM!

LABORATÓRNY CHOV A MNOŽENIE ČMEĽOV – STAŇ SA ICH CHOVATEĽOM!

KOĽKO POZNÁTE VO SVOJOM OKOLÍ ĽUDÍ CHOVAJÚCICH ČMELIU RODINU? Väčšina z Vás asi odpovedala, že „0“. Niektorí ste to možno aj neúspešne skúšali. Chov Čmeľa je totiž tak trocha „alchýmiou“. A o tom je tento náš projekt. Chceme pomôcť v rozšírení počtu chovateľov Čmeľov na Slovensku a tým napomôcť v záchrane pôvodne žijúcich druhov na Slovensku. Veľké veci sú niekedy tak nenápadne bzučiace!

Ekológia
Lokálny rozvoj
LABORATÓRNY CHOV A MNOŽENIE ČMEĽOV – STAŇ SA ICH CHOVATEĽOM!
Získaná suma
20%

893 €

z cieľovej sumy
4 500 €

Kampaň skončená, cieľovú sumu sa nepodarilo naplniť.

O projekte

Plánujeme založenie laboratórneho chovu a množenia Slovenského čmeľa. A to výhradne pôvodných druhov Čmeľa u nás sa vyskytujúcich. V laboratóriu budeme množiť a vychovávať matky a pomôžeme im v založení rodiny. Takéto rodiny budeme následne distribuovať chovateľom a milovníkom prírody po celom Slovensku.  Vďaka tomu posilníme výskyt tohto významného opeľovača a potlačíme šírenie umelo vytvorených a zavlečených druhov.

Veľké veci sú niekedy tak nenápadne bzučiace!

Ak sa nám to podarí, všetko zložité urobíme my. U nás do čmelína vložíme založenú Čmeliu rodinku. Potom stačí, ak čmelín umiestnite na svoju záhradu, alebo do sadu. Rodina sa rýchlo s prostredím zžije a bude sa rozrastať ak bude mať k tomu vhodné podmienky.

Podrobnosti dostane každý chovateľ v prehľadnej brožúre. No nemusíte sa báť, chov je zväčša bez zásahový a bez nutnosti kŕmenia.

„CHCEME, ABY AJ DETI NAŠICH DETÍ ZAŽILI TÚ ČISTÚ PRÍRODU, KEĎ SI SADNÚ NA LÚKE PLNEJ KVETOV A BUDÚ POZOROVAŤ KRÁSNE ČMELE PRI OPEĽOVANÍ...“

Čo je to ten Čmeľ?

Pán lúky a hmyzí krasoň, ktorého je vidieť aj ušami.

Čmeľ (latinsky Bombus, hovorovo u nás čmeliak) je rod lietajúceho hmyzu, ktorý patrí pod čeľaď Včelovité (Apidae). Je to príbuzný druh Včele medonosnej (Apis Mellifera), ktorú pozná určite každý. Vytvára společenstvo – rodinu, kde je základným prvkom matka. Matka zakladá novú rodinu a plodí robotnice, samčekov a aj nové mladé matky, ktoré proces zopakujú nasledovnú sezónu.

Čmeľ má oproti včelám určité výhody aj nevýhody. Výhodou je lepšie opeľovanie vďaka dlhšiemu sosáku s dĺžkou podľa druhu aj 2,5 centimetra. Vďaka nemu opeľuje aj tam, kde to iné druhy nedokážu. Je usilovný a pracuje aj keď prší a teploty sú nižšie, alebo vyššie ako tie pri ktorých Včely medonosné z úľov nevyletujú.

Nevýhodou je, že neprodukuje komerčne najzaujímavejší produkt včiel - med. Neprináša priamy zisk pre chovateľa a preto sa mu doposiaľ nedostávalo pozornosti. Posledné roky výrazne ubúda jeho výskyt a je na čase si priznať problém. To je prvý krok, aby sme niečo s poklesom biodiverzity urobili.

Mať na záhrade čmelín je viac "cool" ako bazén... Neveríte?

Čmelia rodina sa dá chovať aj človekom. Sú na to spôsoby a vhodné domčeky – tzv. čmelíny.

Medzi druhmi sú samozrejme odlišnosti. Pokiaľ sa nám podarí úspešne rozbehnúť laboratórny spôsob chovu a množenia Čmeľov, budeme ich každý rok v sezóne ponúkať nadšencom prírody. Nebudeme sa zameriavať na poľnohospodárov, ale na nadšencov ktorým budúcnosť našich lúk a sadov nie je ľahostajná. 

Všetko zložité urobíme my, Vám iba doručíme, alebo u nás do čmelínu vložíme založenú Čmeliu rodinku.

Potom iba stačí, ak ho umiestnite na svoju záhradu, sad.

Rodina sa rýchlo s prostredím zžije a bude sa rozrastať ak bude mať k tomu vhodné podmienky. Podrobnosti dostane každý chovateľ v prehľadnej brožúre. No nemusíte sa báť, chov je zväčša bez zásahový a bez nutnosti kŕmenia. Tí zvedavejší môžu život aj sledovať vďaka plexisklu a rôznym fintám. Inak úloha človeka začína až po  skončení sezóny a tou je vyčistenie čmelína a príprava na novú sezónu. Na nové príbehy!

Aký máme plán a čo sa to ide vlastne diať?

  • Počas začiatku jari 2023 osvedčeným a šetrným spôsobom odchytíme vhodné matky Čmeľa zemného na našom čučoriedkovom sade v Horenickej Hôrke pri Lednických Rovniach.
  • Už osvedčeným spôsobom ju poprosíme, aby si v laboratórnych podmienkach založila rodinu.
  • Jednotlivé rodiny /línie/ odchovajú nové generácie matiek, ktoré veľmi slušne poprosíme, aby súhlasili s procesom oplodnenia a dáme im slobodne na výber niekoľko pekných samčekov z nepríbuzných rodín.
  • Šťastne oplodnené samičky si ale potom nevybavujú v sprievode samčeka hypotéku na nové bývanie, ale budú nami k svojej spokojnosti uložené k zimnej hibernácii v chladiacom zariadení.
  • Ja jar 2024 budú nami prebudené a znova požiadané o založenie rodiny v priestrannom novom bývaní. 
  • Po úspešnom založení rodín v roku 2024 sa úspešne uzavrie kruh a staneme sa oficiálne laboratórnym chovom a úspešným množiteľom Čmeľov na Slovensku.
  • Následné kroky netreba popisovať, lebo je to zvukom čmelích krídiel budúcnosti...

Ale prezradíme, že chceme udržiavať línie viacerých prirodzene vyskytujúcich sa druhov na Slovensku. Samozrejme... jednoducho to znie, ale problematika chovu čmeľa je veľmi rozsiahla a stále aj málo popísaná. Chceme to aj svojim málom zmeniť.

Prečo potrebujeme pomoc? Nie je to len o peniazoch. Nie, nie... Také ľahké to nebude.

Ak by táto činnosť bola tak lukratívna, mali by sme množiteľov na každom rohu. V skutočnosti potrebujeme dostatok nadšencov, ktorí si v prípade nášho úspešného založenia laboratórneho chovu naše Čmelie rodiny aj adoptujú a to pravidelne. Potrebujeme rovnakých bláznov do prírody, ako sme my. 

„Potrebujeme Váš záujem a pozornosť. Akákoľvek naša snaha, by aj v prípade úspechu nemala vlastne zmysel... Veď, načo by to celé bolo, ak by sme nedosiahli stav, kedy na Slovensku bude sieť pravidelných chovateľov Čmelích rodín?“

Ako inak by sme pomohli biodiverzite a zachovali tradičné druhy, ak by ich do prírody pomocou svojich čmelínov nedostávali desiatky, stovky nadšencov? Nami dodaná rodina totiž vo vašich čmelínoch odchová desiatky nových matiek a tie sa rozšíria v okolí.

„TERAZ SME PREZRADILI CELÚ POINTU :-D  Idete s nami do toho?“

Na čo použijeme vaše príspevky?

Nami požadovaná suma - pri ktorej začneme projekt, je v skutočnosti iba zlomkom nami investovanej čiastky z vlastných zdrojov. Napriek tomu každé jedno euro, každú jednu podporu, premietneme do svojej práce smerujúcej ku splneniu cieľov.

KAŽDÝ JEDEN PRÍSPEVOK V ĽUBOVOĽNEJ SUME JE PRE NÁS VZPEROU, MOTIVÁCIOU, ŽE JESTVUJÚ ĽUDIA AKO MY. ĽUDIA, KTORÍ VIDIA SVET OKOLO SEBA, MYSLIA A HLAVNE – NESTRÁCAJÚ NÁDEJ PRE NAŠE DETI.

  • Zabezpečíme si na začiatok skromné, ale vyhovujúce priestory
  • Zabezpečíme si vhodnú techniku na riadenú teplotu, vlhkosť a prúdenie vzduchu
  • Poriadime si najnutnejšie pracovné náradie, chovné nádoby, jednorazový materiál
  • Nezaobídeme sa bez špeciálneho svetla, regálov, pracovných stolov a podobne...

Zo získaných príspevkov nebudeme hradiť žiadne osobné náhrady. Sme v tom spolu, preto svoj čas investujeme popri našich rozbehnutých projektoch, hoc aj na ich úkor. Lebo podpora Čmeľa Slovenského má zmysel. Niekto to urobiť musí. A kto iný, ak nie my a ak nie teraz?

Kto stojí za projektom? MARTINOVE SADY - úspešný príbeh pokračuje...

Od roku 2018 zakladáme úplne od nuly ovocné sady neďaleko
Lednických Rovní : MartinoveSady.sk.

Máme za sebou úspešný príbeh a z roka na rok vďaka Vám rastieme. Za to Vám ĎAKUJEME a verte, že nadšenie nás neopúšťa. Máme veľké plány, no k ich plneniu potrebujeme nájsť rovnako pobláznených nadšencov prírody, ako sme my.

Pri pestovaní ovocia sme si uvedomili nenahraditeľnosť opeľovačov, ako aj ich zraniteľnosť a alarmujúci pokles biodiverzity okolo nás. Ale neplačeme, my konáme!

Úspešne včelárime a množíme aj samotárske druhy včiel. Každoročne vysievame medonosné rastliny, aby sme nakŕmili podvyživené druhy hmyzu vďaka monokultúrnemu poľnohospodárstvu v okolí. Snažíme sa obmedzovať zbytočnú chémiu všade kde to je len možné. 

Veľmi užitočným opeľovačom nášho ovocia sú rôzne druhy Čmeľa (ľudovo Čmeliaka). Chceme pomôcť zachovávať rôzne pôvodné druhy, ktoré sú v ohrození. ĎAKUJEME za akúkoľvek podporu!

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

ODZNAK
ODZNAK

Minimálna výška príspevku

14

VYBERTE SI ČÍSLO TEXTU NA ODZNAKU : 1.: www.SlovenskyCmel.sk, 2.: Bźź Bźź a bolo po všetkom., 3.: Iba sa tak otrel a bola som., 4.: Komu sa nelení tomu sa vysemení., 5.: Si moja 58 653 kvetinka. Prisahám!, 6.: Buď mojou kvetinkou!, 7.: Hľadám si kvalitného opeľovača!, 8.: Mal krásne strnisko ale odletel!, 9.: Komu sa nelení tomu sa urodí!, 10.: Krásne ma otrel a vysal do sucha., 11.: Na tú bielu prdel nikdy nezabudnem., 12.: Bol chlpatý a svietilo mi do očí., 13.: Bol chlpatý a strašne rýchly., 14.: Bez chĺpkov by to nebolo ono., 15.: Rodíte vďaka mojej nevere., 16.: Na moje opelenie nezabudneš!, 17.: Ani tvoje susedky sa nesťažovali., 18.: Budem ti verný iba 3 sekundy., 19.: Bol chlpatý a s dlhým sosákom., 20.: Opeľujem bez rozdielu všetky! * Ak neuvediete číslo TEXTU, vyberieme ju s radosťou a zo srdca za Vás a odmenu samozrejme dostanete :-)

Doručenie: Max. do 30 dní od úspešného skončenia kampane.

MAGNETKA
MAGNETKA

Minimálna výška príspevku

14

VYBERTE SI ČÍSLO TEXTU NA MAGNETKE : 1.: www.SlovenskyCmel.sk, 2.: Bźź Bźź a bolo po všetkom., 3.: Iba sa tak otrel a bola som., 4.: Komu sa nelení tomu sa vysemení., 5.: Si moja 58 653 kvetinka. Prisahám!, 6.: Buď mojou kvetinkou!, 7.: Hľadám si kvalitného opeľovača!, 8.: Mal krásne strnisko ale odletel!, 9.: Komu sa nelení tomu sa urodí!, 10.: Krásne ma otrel a vysal do sucha., 11.: Na tú bielu prdel nikdy nezabudnem., 12.: Bol chlpatý a svietilo mi do očí., 13.: Bol chlpatý a strašne rýchly., 14.: Bez chĺpkov by to nebolo ono., 15.: Rodíte vďaka mojej nevere., 16.: Na moje opelenie nezabudneš!, 17.: Ani tvoje susedky sa nesťažovali., 18.: Budem ti verný iba 3 sekundy., 19.: Bol chlpatý a s dlhým sosákom., 20.: Opeľujem bez rozdielu všetky! * Ak neuvediete číslo TEXTU, vyberieme ju s radosťou a zo srdca za Vás a odmenu samozrejme dostanete :-)

Doručenie: 30 dní po úspešnom ukončení kampane.

KĽÚČENKA
KĽÚČENKA

Minimálna výška príspevku

14

VYBERTE SI ČÍSLO TEXTU NA KĽÚČENKU : 1.: www.SlovenskyCmel.sk, 2.: Bźź Bźź a bolo po všetkom., 3.: Iba sa tak otrel a bola som., 4.: Komu sa nelení tomu sa vysemení., 5.: Si moja 58 653 kvetinka. Prisahám!, 6.: Buď mojou kvetinkou!, 7.: Hľadám si kvalitného opeľovača!, 8.: Mal krásne strnisko ale odletel!, 9.: Komu sa nelení tomu sa urodí!, 10.: Krásne ma otrel a vysal do sucha., 11.: Na tú bielu prdel nikdy nezabudnem., 12.: Bol chlpatý a svietilo mi do očí., 13.: Bol chlpatý a strašne rýchly., 14.: Bez chĺpkov by to nebolo ono., 15.: Rodíte vďaka mojej nevere., 16.: Na moje opelenie nezabudneš!, 17.: Ani tvoje susedky sa nesťažovali., 18.: Budem ti verný iba 3 sekundy., 19.: Bol chlpatý a s dlhým sosákom., 20.: Opeľujem bez rozdielu všetky! * Ak neuvediete číslo TEXTU, vyberieme ju s radosťou a zo srdca za Vás a odmenu samozrejme dostanete :-)

Doručenie: Max. do 30 dní od úspešného skončenia kampane.

ZRKADIELKO
ZRKADIELKO

Minimálna výška príspevku

14

VYBERTE SI ČÍSLO TEXTU NA ZRKADIELKU : 1.: www.SlovenskyCmel.sk, 2.: Bźź Bźź a bolo po všetkom., 3.: Iba sa tak otrel a bola som., 4.: Komu sa nelení tomu sa vysemení., 5.: Si moja 58 653 kvetinka. Prisahám!, 6.: Buď mojou kvetinkou!, 7.: Hľadám si kvalitného opeľovača!, 8.: Mal krásne strnisko ale odletel!, 9.: Komu sa nelení tomu sa urodí!, 10.: Krásne ma otrel a vysal do sucha., 11.: Na tú bielu prdel nikdy nezabudnem., 12.: Bol chlpatý a svietilo mi do očí., 13.: Bol chlpatý a strašne rýchly., 14.: Bez chĺpkov by to nebolo ono., 15.: Rodíte vďaka mojej nevere., 16.: Na moje opelenie nezabudneš!, 17.: Ani tvoje susedky sa nesťažovali., 18.: Budem ti verný iba 3 sekundy., 19.: Bol chlpatý a s dlhým sosákom., 20.: Opeľujem bez rozdielu všetky! * Ak neuvediete číslo TEXTU, vyberieme ju s radosťou a zo srdca za Vás a odmenu samozrejme dostanete :-)

Doručenie: Max. do 30 dní od úspešného skončenia kampane.

Vypustenie oplodnenej matky na jar 2024 do voľnej prírody.
Vypustenie oplodnenej matky na jar 2024 do voľnej prírody.

Minimálna výška príspevku

29

Pomôžete nám v rozbehu! A za každý príspevok v sume 29 Eur vypustíme na jar 2024 oplodnenú matku, ktorá si voľne v prírode založí svoje hniezdo. Posilníme populáciu prirodzeného Slovenského druhu tam, kde je to potreba. POČET JE MAXIMÁLNE 50X - Každý príspevok podporí JEDNU z 50ich vypustených matiek, vďaka príspevku na ich množenie a odchov.

Doručenie: Vypustenie matiek bude prebiehať na jar 2024 v prípade úspešnej kampane.

Založená rodina BOMBUS TERRESTRIS s kladúcou matkou a prvými robotnicami
Založená rodina BOMBUS TERRESTRIS s kladúcou matkou a prvými robotnicami

Minimálna výška príspevku

69

Prvých pár desiatok rodín z vďaky našim donorom. Ako vďaku za príspevok dostanete čmeliu rodinu v počiatočnej fáze. Matka už kladie vajíčka a starajú sa o ňu aj prvé robotnice. Ideálny stav pre sledovanie rastu prírodného zázraku – čmelej rodiny. Ale pozor! K tomu potrebujete aj vhodný priestor. A preto pokiaľ ho kúpite z našej ponuky, získate naviac 15% zľavu na nami ponúkané čmelíny a doplnky. Dodávanie rodín začne na jar 2024 ako aj predaj čmelínov. Zľavový kód na ZĽAVU 15% dostanete emailom. Odber rodín bude osobne v Púchove.

Doručenie: Expedícia v prípade úspechu projektu bude Jar 2024.

POCTA PRE EXTRA DONORA - Výber pomenovania chovanej línie
POCTA PRE EXTRA DONORA - Výber pomenovania chovanej línie

Minimálna výška príspevku

500

Toto je forma EXTRA pocty ľuďom, čo svoje prostriedky dokážu poskytnúť na ušľachtilú vec. Pomenovanie po Vás alebo milovanej osobe môže niesť línia našich Čmeľov. Vyberiete pomenovanie jednej z línií. Môže niesť meno, alebo akékoľvek slušné pomenovanie v medziach zákona. Línia „Petra“, „Kováč“, alebo „Svätopluk“? Kľudne... to necháme na Vás! Za extra podporu, extra pocta pre darcu. Počas laboratórneho množenia čmeľov vzniknú línie. Je to akoby rodokmeň, kde sa jedna línia viaže na jednu pôvodnú matku. Chceme mať 4 línie druhu BOMBUS TERRESTRIS/Čmeľ zemný. Teda je možné vybrať až 4 názvy pre štyroch EXTRA darcov. Tieto línie budú niesť pomenovanie, pokiaľ bude línia existovať.

Doručenie: Línie BOMBUS TERRESTRIS s pomenovaním budú dostupné na Jar 2024 v prípade úspechu kampane.

Podporovatelia

👤 Anonymný podporovateľ

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Založená rodina BOMBUS TERRESTRIS s kladúcou matkou a prvými robotnicami

💬 Dúfam že sa Vám to nakoniec podarí.

69 €

👤 Anonymný podporovateľ

5 €

👤 Anonymný podporovateľ

20 €

+ 2 € ?

👤 Andrea Jánošíková

8 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Založená rodina BOMBUS TERRESTRIS s kladúcou matkou a prvými robotnicami

69 €

👤 Anonymný podporovateľ

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

💬 Nech sa darí!

5 €

+ 1 € ?

👤 Silvia Slobodová

5 €

+ 1 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

5 €

+ 1 € ?

👤 Jozef Maruška

🎁 Vypustenie oplodnenej matky na jar 2024 do voľnej prírody.

30 €

+ 3 € ?

👤 Radoslav Sloboda

🎁 Založená rodina BOMBUS TERRESTRIS s kladúcou matkou a prvými robotnicami

70 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Vypustenie oplodnenej matky na jar 2024 do voľnej prírody.

39 €

👤 Anonymný podporovateľ

5 €

+ 1 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Založená rodina BOMBUS TERRESTRIS s kladúcou matkou a prvými robotnicami

69 €

+ 5 € ?

👤 Richard Fekete

5 €

👤 Anonymný podporovateľ

💬 Nech sa darí!

10 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 ODZNAK

💬 Sú u mňa ako doma😊.

14 €

+ 1 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

💬 Vela zdaru

10 €

+ 1 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Založená rodina BOMBUS TERRESTRIS s kladúcou matkou a prvými robotnicami

💬 Drzim palce, nech sa dari!

69 €

+ 5 € ?

👤 peter bariš

🎁 KĽÚČENKA

14 €

+ 1 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Vypustenie oplodnenej matky na jar 2024 do voľnej prírody.

29 €

+ 3 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

10 €

👤 Dušan Kandráč

13 €

+ 1 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Vypustenie oplodnenej matky na jar 2024 do voľnej prírody.

💬 Prajem vám veľa síl a energie, aby záujem o projekt získal záujemcov z celého územia Slovenska.

29 €

+ 3 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

19 €

👤 Anonymný podporovateľ

10 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Založená rodina BOMBUS TERRESTRIS s kladúcou matkou a prvými robotnicami

69 €

👤 Tomáš Ďurina

15 €

   1 2

Autori

Miesto realizácie projektu

Trenčiansky kraj

Martin Körmendy

Martin Körmendy

Od roku 2018 uskutočňujem svoj celoživotný sen. Už ako malý chlapec, vyrastajúc v spleti panelákov, som veľmi túžil byť oveľa bližšie k prírode. Keď sa mi po dlhom hľadaní podarilo kúpiť prvý pozemok na založenie prvého ovocného sadu, nevedel som sa dočkať začiatku prác. Toto nadšenie ma neopustilo ani dnes. Po čučoriedkovom sade (2019) prišiel sad s malinami a černicami (2020). V rovnakom roku som na jeseň vysadil takmer 200 sliviek. V januári 2021 som si zaobstaral aj prvé Kamerunské ovce pre plánovaný plemenný chov ako aj dva páry Emu hnedého. Rozšíril som nákupom pozemky, ktoré pripravujem na rozvoj pestovania. Venujem sa aj problematike biodiverzity na Slovensku.

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

ODZNAK
ODZNAK

Minimálna výška príspevku

14

VYBERTE SI ČÍSLO TEXTU NA ODZNAKU : 1.: www.SlovenskyCmel.sk, 2.: Bźź Bźź a bolo po všetkom., 3.: Iba sa tak otrel a bola som., 4.: Komu sa nelení tomu sa vysemení., 5.: Si moja 58 653 kvetinka. Prisahám!, 6.: Buď mojou kvetinkou!, 7.: Hľadám si kvalitného opeľovača!, 8.: Mal krásne strnisko ale odletel!, 9.: Komu sa nelení tomu sa urodí!, 10.: Krásne ma otrel a vysal do sucha., 11.: Na tú bielu prdel nikdy nezabudnem., 12.: Bol chlpatý a svietilo mi do očí., 13.: Bol chlpatý a strašne rýchly., 14.: Bez chĺpkov by to nebolo ono., 15.: Rodíte vďaka mojej nevere., 16.: Na moje opelenie nezabudneš!, 17.: Ani tvoje susedky sa nesťažovali., 18.: Budem ti verný iba 3 sekundy., 19.: Bol chlpatý a s dlhým sosákom., 20.: Opeľujem bez rozdielu všetky! * Ak neuvediete číslo TEXTU, vyberieme ju s radosťou a zo srdca za Vás a odmenu samozrejme dostanete :-)

Doručenie: Max. do 30 dní od úspešného skončenia kampane.

MAGNETKA
MAGNETKA

Minimálna výška príspevku

14

VYBERTE SI ČÍSLO TEXTU NA MAGNETKE : 1.: www.SlovenskyCmel.sk, 2.: Bźź Bźź a bolo po všetkom., 3.: Iba sa tak otrel a bola som., 4.: Komu sa nelení tomu sa vysemení., 5.: Si moja 58 653 kvetinka. Prisahám!, 6.: Buď mojou kvetinkou!, 7.: Hľadám si kvalitného opeľovača!, 8.: Mal krásne strnisko ale odletel!, 9.: Komu sa nelení tomu sa urodí!, 10.: Krásne ma otrel a vysal do sucha., 11.: Na tú bielu prdel nikdy nezabudnem., 12.: Bol chlpatý a svietilo mi do očí., 13.: Bol chlpatý a strašne rýchly., 14.: Bez chĺpkov by to nebolo ono., 15.: Rodíte vďaka mojej nevere., 16.: Na moje opelenie nezabudneš!, 17.: Ani tvoje susedky sa nesťažovali., 18.: Budem ti verný iba 3 sekundy., 19.: Bol chlpatý a s dlhým sosákom., 20.: Opeľujem bez rozdielu všetky! * Ak neuvediete číslo TEXTU, vyberieme ju s radosťou a zo srdca za Vás a odmenu samozrejme dostanete :-)

Doručenie: 30 dní po úspešnom ukončení kampane.

KĽÚČENKA
KĽÚČENKA

Minimálna výška príspevku

14

VYBERTE SI ČÍSLO TEXTU NA KĽÚČENKU : 1.: www.SlovenskyCmel.sk, 2.: Bźź Bźź a bolo po všetkom., 3.: Iba sa tak otrel a bola som., 4.: Komu sa nelení tomu sa vysemení., 5.: Si moja 58 653 kvetinka. Prisahám!, 6.: Buď mojou kvetinkou!, 7.: Hľadám si kvalitného opeľovača!, 8.: Mal krásne strnisko ale odletel!, 9.: Komu sa nelení tomu sa urodí!, 10.: Krásne ma otrel a vysal do sucha., 11.: Na tú bielu prdel nikdy nezabudnem., 12.: Bol chlpatý a svietilo mi do očí., 13.: Bol chlpatý a strašne rýchly., 14.: Bez chĺpkov by to nebolo ono., 15.: Rodíte vďaka mojej nevere., 16.: Na moje opelenie nezabudneš!, 17.: Ani tvoje susedky sa nesťažovali., 18.: Budem ti verný iba 3 sekundy., 19.: Bol chlpatý a s dlhým sosákom., 20.: Opeľujem bez rozdielu všetky! * Ak neuvediete číslo TEXTU, vyberieme ju s radosťou a zo srdca za Vás a odmenu samozrejme dostanete :-)

Doručenie: Max. do 30 dní od úspešného skončenia kampane.

ZRKADIELKO
ZRKADIELKO

Minimálna výška príspevku

14

VYBERTE SI ČÍSLO TEXTU NA ZRKADIELKU : 1.: www.SlovenskyCmel.sk, 2.: Bźź Bźź a bolo po všetkom., 3.: Iba sa tak otrel a bola som., 4.: Komu sa nelení tomu sa vysemení., 5.: Si moja 58 653 kvetinka. Prisahám!, 6.: Buď mojou kvetinkou!, 7.: Hľadám si kvalitného opeľovača!, 8.: Mal krásne strnisko ale odletel!, 9.: Komu sa nelení tomu sa urodí!, 10.: Krásne ma otrel a vysal do sucha., 11.: Na tú bielu prdel nikdy nezabudnem., 12.: Bol chlpatý a svietilo mi do očí., 13.: Bol chlpatý a strašne rýchly., 14.: Bez chĺpkov by to nebolo ono., 15.: Rodíte vďaka mojej nevere., 16.: Na moje opelenie nezabudneš!, 17.: Ani tvoje susedky sa nesťažovali., 18.: Budem ti verný iba 3 sekundy., 19.: Bol chlpatý a s dlhým sosákom., 20.: Opeľujem bez rozdielu všetky! * Ak neuvediete číslo TEXTU, vyberieme ju s radosťou a zo srdca za Vás a odmenu samozrejme dostanete :-)

Doručenie: Max. do 30 dní od úspešného skončenia kampane.

Vypustenie oplodnenej matky na jar 2024 do voľnej prírody.
Vypustenie oplodnenej matky na jar 2024 do voľnej prírody.

Minimálna výška príspevku

29

Pomôžete nám v rozbehu! A za každý príspevok v sume 29 Eur vypustíme na jar 2024 oplodnenú matku, ktorá si voľne v prírode založí svoje hniezdo. Posilníme populáciu prirodzeného Slovenského druhu tam, kde je to potreba. POČET JE MAXIMÁLNE 50X - Každý príspevok podporí JEDNU z 50ich vypustených matiek, vďaka príspevku na ich množenie a odchov.

Doručenie: Vypustenie matiek bude prebiehať na jar 2024 v prípade úspešnej kampane.

Založená rodina BOMBUS TERRESTRIS s kladúcou matkou a prvými robotnicami
Založená rodina BOMBUS TERRESTRIS s kladúcou matkou a prvými robotnicami

Minimálna výška príspevku

69

Prvých pár desiatok rodín z vďaky našim donorom. Ako vďaku za príspevok dostanete čmeliu rodinu v počiatočnej fáze. Matka už kladie vajíčka a starajú sa o ňu aj prvé robotnice. Ideálny stav pre sledovanie rastu prírodného zázraku – čmelej rodiny. Ale pozor! K tomu potrebujete aj vhodný priestor. A preto pokiaľ ho kúpite z našej ponuky, získate naviac 15% zľavu na nami ponúkané čmelíny a doplnky. Dodávanie rodín začne na jar 2024 ako aj predaj čmelínov. Zľavový kód na ZĽAVU 15% dostanete emailom. Odber rodín bude osobne v Púchove.

Doručenie: Expedícia v prípade úspechu projektu bude Jar 2024.

POCTA PRE EXTRA DONORA - Výber pomenovania chovanej línie
POCTA PRE EXTRA DONORA - Výber pomenovania chovanej línie

Minimálna výška príspevku

500

Toto je forma EXTRA pocty ľuďom, čo svoje prostriedky dokážu poskytnúť na ušľachtilú vec. Pomenovanie po Vás alebo milovanej osobe môže niesť línia našich Čmeľov. Vyberiete pomenovanie jednej z línií. Môže niesť meno, alebo akékoľvek slušné pomenovanie v medziach zákona. Línia „Petra“, „Kováč“, alebo „Svätopluk“? Kľudne... to necháme na Vás! Za extra podporu, extra pocta pre darcu. Počas laboratórneho množenia čmeľov vzniknú línie. Je to akoby rodokmeň, kde sa jedna línia viaže na jednu pôvodnú matku. Chceme mať 4 línie druhu BOMBUS TERRESTRIS/Čmeľ zemný. Teda je možné vybrať až 4 názvy pre štyroch EXTRA darcov. Tieto línie budú niesť pomenovanie, pokiaľ bude línia existovať.

Doručenie: Línie BOMBUS TERRESTRIS s pomenovaním budú dostupné na Jar 2024 v prípade úspechu kampane.