Život včely: Od kalendára k Centru včasnej intervencie

Život včely: Od kalendára k Centru včasnej intervencie

Vydávame ďalší kalendár v sérii, ktorý si dáva za cieľ vizuálne pútavou formou informovať súčasnú generáciu o spätosti človeka s prírodou. Peniaze zarobené z predaja kalendára sa použijú na podporu upadajúcich regiónov, konkrétne rozvoj Centra včasnej intervencie pre deti ohrozené svojím zdravotným postihnutím.

Vizuálne umenie
Zdravie
Život včely: Od kalendára k Centru včasnej intervencie
Získaná suma
109%

3 825 €

z cieľovej sumy
3 500 €

Kampaň bola

úspešná

O projekte

Čo je cieľ projektu?

Cieľom projektu je financovať výrobu kalendára, ktorého neskorším predajom sa získajú finančné prostriedky na nákup profesionálneho vybavenia pre Centrum včasnej intervencie v Hnúšti.

Centrum včasnej pomoci v Hnúšti je prevádzkované OZ Athena. OZ má priestory, špeciálnu pedagogičku, prostriedky na financovanie prevádzky, čo im však chýba, je profesionálne vybavenie.

Ak by sa z predaja podarilo dospieť k dostatočne vysokej čiastke, spolu s OZ Athena (prevádzkovateľ Centra) by sme chceli zriadiť samostatné stredisko (triedu) so špeciálnou terapiou. Momentálne sú deti za takouto terapiou nútené dochádzať do najbližšieho strediska až v Poprade.

Nový kalendár "Život včely"

Prichádzame preto s 3 ročníkom kalendára, ktorého hlavným motívom je vizuálne pútavou formou informovať súčasnú generáciu o spätosti človeka s prírodou

Ako bude kalendár vyzerať?

Ako predchádzajúce :-)

Formát: 297 x 420 mm
Listy: 170 g/m2, 13 listov (26 strán)
Podložka: pohľadnicový kartón
Väzba: biela vario špirála na strane 297 mm, háčik 150 mm

Ukážka z krstu kalendára 2022

Každá fotografia v kalendári bude mať svoj príbeh a súčasne zoznamuje so životom včiel.

Kedy bude kalendár hotový?

Slávnostný krst kalendára plánujeme na 27.5.2023 v Kežmarku pri príležitosti Svetového dňa včiel.

V predaji bude kalendár po slávnostnom krste.

Slávnostné odovzdanie dotácie OZ Athena predpokladáme v apríli 2024.

Predchádzajúce kalendáre a inšpirácie

"Zrniečka"

Prvotná myšlienka tohto projektu sa zrodila v roku Covid-19, keď sme veľmi začínali pociťovať potrebu návratu k životu našich predkov a potrebu návratu k tradíciám, životným skúsenostiam, rodinným väzbám, spolupatričnosti, lojalite, tolerancii a úcte.

Vytvorili sme kalendár na rok 2021 pod názvom Zrniečka Gemera-Malohontu, ktorý svojím príbehom vyjadruje silu maličkého zrniečka, v ktorom je ukrytá obrovská sila prírody, ku ktorej sa naši predkovia správali s úctou, rešpektom, pokorou a ktoré stáročia siali. Siali zrniečka, aby zbierali ich úrodu, videli rásť svoje potomstvo, výsledky svojej práce a vedeli, že to obyčajné zrniečko je niečo, vďaka čomu sa oplatí pracovať, tvoriť, žiť a bojovať. To maličké zrniečko nesie v sebe posolstvo a odkaz pre budúce generácie.

Obsahom kalendára boli maličké, drobnučké deti ako zrniečka a naši predkovia, dejatelia, spisovatelia, ktorí v tomto kraji žili, tvorili a zanechali svoj nezmazateľný rukopis osobnosti ako Pavol Dobšinský, Ján Botto, Ivan Krasko, Eva Kováčová či Matej Hrebenda z Hačavy. Je to prezentácia nášho kraja, našej kultúry, našej histórie a odkaz pre budúce generácie.

Vďake sponzorom sa nám podarilo úspešne vytlačiť 500 ks kalendárov.  Posunuli sme našu myšlienku „Silnejší, pomôže slabším" ďalej a celý zisk z predaja kalendárov sme venovali na podporu zdravotne znevýhodneného chlapčeka Mirka Baka s Edwardsovým syndrómom a na podporu talentovaných dievčatiek z tanečnej skupiny Julky Dobrockej z Rimavskej Soboty. Rozhodnutie rozdeliť zisk vyplynulo z presvedčenie, že život je aj o zlom aj o dobrom a mal by byť o vzájomnej rovnováhe.

"Dobšinského Labyrint"

Život ide ďalej, tie drobulinké bábätká vyrástli, začali sa tmoliť okolo sukieň svojich starých mám a mamičiek. A napriek tomu, že viac menej žijeme online životom, pre mnohých z nás je rozprávka najúžasnejším príbehom, ktorý po desaťročia spojuje generácie. Dnešné deti majú namiesto odvážnych princov a mládencov, spidermanov, supermanov, mimoňov. Namiesto princezien a víl, jednorožce či elfov. Nie je v nich už toľko hodnotných poučení, ale tiež v nich nájdeme životné múdrosti, z ktorých si i my dospelí môžeme zobrať ponaučenie. A ak by sme sa podľa nich riadili, svet by vyzeral krajšie.

A tak sme v ďalšom ročníku predstavili nášho najznámejšieho zberateľa slovenských rozprávok, vďaka ktorému sa generácie detí a aj nás dospelých ponárajú do ríše fantázie, snov a túžob: P. E. Dobšinského. Kalendár sme nazvali Labyrint Dobšinského rozprávok 2022,  ktorého krstným otcom sa stal náš popredný herec SND pán František Kovár.

Počet 500 ks sme opäť vďaka sponzorom zvýšili na 1 500 ks. Výsledok nás opäť milo prekvapil a utvrdil v tom, že to čo robíme, má zmysel. Tentokrát sme spolupracovali so ZŠ P. E. Dobšinského v Rimavskej Sobote, konkrétne s triedou autistických detí, kde výťažok bol použitý na kúpeľnú liečbu spoločne s rodičmi v kúpeľoch Číž. Druhá časť bola použitá na vybavenie triedy pre vzájomnú integráciu.

"Život včely"

Teraz prichádzame s 3. ročníkom kalendára, ktorý sme nazvali Život včely. A prečo?

"Keď vymrú včely, ľudstvu nezostáva viac, než štyri roky života.”
Albert Einstein

Kolobeh života nezastavíme. Deti, ktorým rodičia čítali rozprávky, opäť vyrástli a preskočili pomyselný plot domu. Idú objavovať svet. V tomto prípade je ním naše Slovensko.

Prekročili sme hranice nášho regiónu Gemer-Malohont a vyleteli ako včely objavovať náš svet - Slovensko. Na tejto ceste objavovania bude dievčatá po krajoch Slovenska sprevádzať imaginárna včielka Slávinka.

Ukážka predchádzajúcich kalendárov

Ďakujeme :-)

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Fotografia z kalendára
Fotografia z kalendára

Minimálna výška príspevku

20

1 fotografia z kalendára podľa vlastného výberu (rozmery 15x24cm)

Doručenie: 1.6.2023

Darček
Darček

Minimálna výška príspevku

30

Darček s motívmi z kalendára (1ks podľa výberu: vankúš, diár, hrnček)

Doručenie: 1.9.2023

Kalendár
Kalendár

Minimálna výška príspevku

50

1 ks Kalendára "Život včely"

Doručenie: 1.6.2023

Novinky

Pozvánka na krst

Update #2, 24.05.2023

Začíname odpočítavať posledné hodiny do slávnostného krstu nášho kalendára.

27. mája 2023
Kežmarok, hotel Hviezdoslav

Poďakovanie za podporu a príspevky

Update #1, 24.05.2023

Vážení príateli, vážení priaznivci,

cieľovú sumu, ktorú sme potrebovali získať na tlač kalendára, sa vďaka Vám podarila úspešne vyzbierať.

Kalendár sa už o sto šesť tlačí a my sa tešíme na výsledok.

Všetkým, ktorí ste prispeli, z celého srdca OBROVSKÉ ĎAKUJEM❤️❤️❤️

Podporovatelia

👤 Jarmila Szepessyová

💬 Držím palce všetkým, ktorí na projekte pracujú. Nech je čo najúspešnejší!

10 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

200 €

👤 Dominik Jackuliak

🎁 Kalendár

50 €

+ 4 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

5 €

+ 5 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

120 €

👤 Ján Miazdra

🎁 Kalendár

50 €

+ 4 € ?

👤 Pavol Michniak - Diamantky

🎁 Fotografia z kalendára

💬 Www.diamantky.sk Náušnice s diamantovou vrstvou vyrobenou na Slovensku

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

25 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

💬 Prajem veľa úspechov aj s týmto zaujímavým projektom.

50 €

👤 Anonymný podporovateľ

200 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Fotografia z kalendára

💬 Drzim palce

20 €

👤 Angelika Baloghová

💬 Držím palce a teším sa na kalendár a na ďalšie skvelé nápady do budúcna :)

150 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kalendár

50 €

👤 Anonymný podporovateľ

100 €

+ 5 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

20 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

10 €

+ 5 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

10 €

+ 1 € ?

👤 Mária Mičíková

🎁 Kalendár

50 €

+ 4 € ?

👤 Janette Baloghova

20 €

👤 STAVEBNINY BAUTRADE, Hnúšťa

111 €

👤 Anonymný podporovateľ

10 €

+ 1 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kalendár

53 €

+ 4 € ?

👤 Martina Bencova

💬 Držím palce pri tomto projekte. Je to nádherne.

10 €

👤 Anonymný podporovateľ

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

💬 Veľmi sa teším z tejto milej aktivity našej kolegynky Ivky, ktorá má veľký talent, veľké srdce a veľkú chuť meniť veci k lepšiemu, za čo si ju nesmierne vážim. Verím, že sa jej kalendáru bude dobre dariť, aby sa čo najviac ľudí dozvedelo o jeho existencii a mohli podporiť jeho zakúpením dobrú vec.

1 000 €

+ 70 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

💬 :-)

50 €

+ 4 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

100 €

👤 Anonymný podporovateľ

10 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

100 €

+ 5 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

20 €

+ 2 € ?

   1 2

Autori

Miesto realizácie projektu

Celé Slovensko

Ivana Jackuliaková

Ivana Jackuliaková

Ja, žena, ktorá som do slova a do písmena prešla jednotlivými fázami vývoja tak ako ten motýľ. Veľká škaredá, niekedy pekná, niekedy roztomilá húsenica, pomaly sa vlečúca kam a kde? To v tomto období ani sama som nevedela. Potom prišla tá latentná fáza, kedy som len začala obkukávať svet okolo seba, z bezpečia kukly plnej zbytočných obáv, neistoty, strachu...z bezpečia svojej komfortnej zóny. A teraz...tak ako motýľ, ktorý je symbolom zmeny duše, kreativity, slobody, radosti a farieb, tak presne som z tej mojej kukly vykukla a vyletela. Vyletel motýľ - zrelá žena - Ivka. Hovoria o mne, že som idealistka, ktorá verí, že všetko je možné, príležitostná hedonistka, ktorá nenávidí ranné vstávanie, pretože dlho, dlho ponocuje, no ranné milovanie, východ Slnka miluje. Som energická, extrovertná, horkokrvná, húževnatá a pracovitá. Nemám rada sladké reči, ale konštruktívnu kritiku, pretože tá posúva vpred. Prijímam výzvy života a voľný čas venujem životu a svetu okolo seba, ktorý sa snažím vnímať celým svojím bytostným JA. Moja hlavná pracovná náplň je práca v IT sektore. To mi však nebráni v tom, aby som si plnila svoje sny a túžby, ktoré premietam do reality v lone prírody stredného Slovenska, kde žijem v kruhu mojich najbližších, v našej umelecko- kreatívnej rodine. Stať sa modistkou bol môj dávny sen. Sen mladučkého dievčatka, ktorý si stále nosím v srdci, a ktorý mi otvára ďalšie a ďalšie dvere možností a posúva vpred. Všetky moje kreatívne aktivity, ako sú módne prehliadky, výstavy, vernisáže, besedy s mládežou, workshopy pre seniorov a zdravotne znevýhodnených spoluobčanov, vydanie kalendárov s charitatívnym zameraním, kde s hrdosťou môžem napísať, že už je to tretí ročník, sú úzko prepojené s mojou prácou modistky. Pri týchto mojich aktivitách však vnímam, že nestačí robiť veci len srdcom, inštinktom, ale začínam rozumieť slovám Hansa Christiana Andersena „ Život nestačí, povedal motýľ. Treba k nemu slnečný jas, slobodu a malý kvietok.“

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Fotografia z kalendára
Fotografia z kalendára

Minimálna výška príspevku

20

1 fotografia z kalendára podľa vlastného výberu (rozmery 15x24cm)

Doručenie: 1.6.2023

Darček
Darček

Minimálna výška príspevku

30

Darček s motívmi z kalendára (1ks podľa výberu: vankúš, diár, hrnček)

Doručenie: 1.9.2023

Kalendár
Kalendár

Minimálna výška príspevku

50

1 ks Kalendára "Život včely"

Doručenie: 1.6.2023