Podporte knihu o inovatívnom záhone Rozuma šetriacom prácu i vodu

Podporte knihu o inovatívnom záhone Rozuma šetriacom prácu i vodu

Dopestovať si výživnú zeleninu bez zbytočnej práce, pritom šetriť vodu, regenerovať pôdu a recyklovať bioodpad zo záhrady a kuchyne? Dá sa to. Keď som sa dozvedel o záhone Rozuma, ktorý to všetko sľubuje, hneď som ho vyskúšal. Zo získaných skúseností vznikla kniha “Záhon Rozuma - Ako si dopestovať zdravú zeleninu bez rýľovania, okopávania a zbytočného polievania”, ktorej vydanie môžete podporiť.

Ekológia
Literatúra
Podporte knihu o inovatívnom záhone Rozuma šetriacom prácu i vodu

Kampaň bola

úspešná
Získaná suma
263 % 7 897 €
Cieľ Cieľová suma
Podporiť tlač a distribúciu knihy o záhone Rozuma
3 000 €
2
Pokryť všetky náklady spojené s prípravou knihy a jej uvedením na trh
9 000 €

O projekte

Rýľovanie, okopávanie a každodenné polievanie s nezaručeným výsledkom sú veci, ktoré odrádzajú mnohých ľudí od záhrakárčenia a tiež strpčujú život tým, čo už sa pestovaniu vlastnej zeleniny a ovocia venujú. 
Vlastnú skúsenosť ako si dopestovať krásnu, zdravú zeleninu bez nadmernej práce a zbytočného polievania som popísal v knihe o záhone Rozuma, na ktorej vydanie sa snažíme získať prostriedky prostredníctvom tejto kampane.

V knihe okrem návodu na založenie záhona nájdete mnoho informácií o tom, ako funguje pôdna mikrobiota, prečo v záhone Rozuma rastie zelenina krajšia a s vyšším obsahom mikronutrientov, alebo ako sa vysporiadať so škodcami a burinou. Časť knihy je napísaná príbehovovu formou, zvyšok ako jasné návody.

Ak získame dostatok prostriedkov, vydáme knihu o záhonoch minimalizujúcich námahu v záhrade, pri kvalitnej produkcii zeleniny a drobného ovocia a  rozbehneme družstvo podporujúce organické  pestovanie.



Na obrázku je ukážka z pripravovanej knihy "Záhon Rozuma - Ako si dopestovať zdravú zeleninu bez rýľovania, okopávania a zbytočného polievania", ktorú ilustruje výtvarníčka Katarína Jahnová

Vraj veľa páce a voda, voda, voda

Ako to celé začalo? Stáli sme s Katkou uprostred bývalého vinohradu na pozemku domu, čo sme práve kúpili. Okolo nás kovové stĺpiky s naťahaným, už značne prehrdzaveným drôtom, v spodnej časti parcely burina po pás, v hornej pôdu akoby niekto vyložil mozaikou, toľko kameňa tam bolo. Ani susedia, inak skvelí ľudia, nás veľmi nepotešili. Jeden vraví: „10 árov, ajajáj, to máte na robotu dosť,” a ďalší, „ak tu chcete niečo vypestovať, potrebujete tri veci: vodu, vodu, vodu.” 

Otročiť v záhrade? To nie!

Už predtým sme pestovali nejakú zeleninu v predzáhradke prízemného bytu v centre mesta. Od novej záhrady sme očakávali zdravú, organicky vypestovanú zeleninu, ale bez otročenia v záhrade a bez toho, aby sme museli polievať vodou z mestského vodovodu. Zdanlivo neriešiteľná úloha, no kto hľadá, ten nájde. Po niekoľkých mesiacoch „rýpania sa” na internete som narazil na záhony, ktoré si sami vyrábajú vodu a hnojivo. Záhony, ktoré si v Ukrajine dal patentovať Volodimir Rozum, pod názvom TZR - teplé záhony Rozuma.

Celé to znelo fantasticky.
Keď som spravil prvé štyri záhony a dopestoval na nich krásnu zeleninu bez namáhavej práce a zbytočného polievania, ukázalo sa, že to fantastické aj je.

Krásna zelenina bez namáhavej práce a zbytočného polievania

Voda v záhone Rozuma pochádza zo vzdušnej vlhkosti a hnojivo zo záhradného bioodpadu, ktorý sa hádže do žľabu uprostred záhona. Celé to znelo fantasticky. Keď som spravil prvé štyri záhony a dopestoval na nich krásnu zeleninu bez namáhavej práce a zbytočného polievania, ukázalo sa, že to fantastické aj je. Výsledkami som sa priebežne chválil na sociálnych sieťach. Ľuďom sa myšlienka zapáčila a mnohí sa pýtali na dostupnú literatúru. Mám dostatok informácií aj vlastnú skúsenosť, podujal som sa teda na úlohu pripraviť ju. Výsledkom je kniha, ktorú, ak nás podporíte, môžete držať v rukách do 2-3 mesiacov po skončení kampane.

V záhone Rozuma rastie zelenina krajšia a s vyšším obsahom mikronutrientov.

Porovnanie cibule zo záhona Rozuma a z bežného záhona. Cibuľa bola sadená v rovnakom čase z rovnakej sadzačky.

Na čo potrebujeme finančné prostriedky

V prvom rade na vytlačenie knihy, potom na doplatenie odmien za objednané práce a taktiež na rozbeh organizácie podporujúcej organické pestovanie na záhonoch Rozuma.

  • Po dosiahnutí prvého míľnika 4 500,-€, bude možné knihu vytlačiť a distribuovať.
  • Na knihe s podieľajú: profesionálny grafik, výtvarníčka - ilustrátorka, odborní poradcovia, jazyková korektorka, marketér a netreba zabúdať ani na autora, teda mňa. Všetci títo ľudia dostanú svoju zaslúženú odmenu v plnej výške až po dosiahnutí druhého míľnika 9 000,- €.
  • Spolu s ďalšími nadšencami založíme družstvo, ktoré bude šíriť osvetu, vydávať literatúru a realizovať kurzy záhonov Rozuma a taktiež distribuovať kvalitné prostriedky biologickej ochrany, mykoríznych húb a baktérií urýchľujúcich naštartovanie mikrobiologickej činnosti v záhonoch. Rozbehnúť činnosť družstva už v tomto roku sa nám podarí ak dosiahneme tretí míľnik a to 30 000,-€

Desiatky ľudí si svoje záhony Rozuma už vytvorili a pestujú na nich organickým spôsobom zeleninu plnú živín.

Cieľ 10-10-10:

Cieľom je do 10 rokov dosiahnuť, aby aspoň každý desiaty záhradkár mal minimálne 10 metrov záhona Rozuma.

Prečo práve takýto cieľ? Pretože okrem osobných výhod pre pestovateľov má záhon Rozuma aj celospoločenský presah.

  • Aktívne sťahuje CO2 z atmosféry a ukladá ho v pôde.
  • Zvyšuje podiel humusu v pôde.
  • Postupne mení pôdu na Terra preta - človekom vytvorenú černozem.
  • Čistí pôdu od toxických látok.
  • Spracúva biologický odpad zo záhrady a z domácnosti bez tvorby vysokého podielu skleníkových plynov.
  • Významne šetrí vodu.

Záhon Rozuma má zatiaľ svoju skupinu vo Facebooku s tisíckami členov a taktiež web stránku. Na workshopoch a webinároch sa zúčastnili desiatky ľudí. Ďalšie desiatky ľudí si svoje záhony Rozuma už vytvorili a pestujú na nich organickým spôsobom zeleninu plnú živín.

Srdečná vďaka všetkým podporovateľom!

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

1 x kniha
1 x kniha

Minimálna výška príspevku

22

1 x kniha: Záhon Rozuma - Ako si dopestovať zdravú zeleninu bez rýľovania, okopávania a zbytočného polievania

Doručenie: september 2023

2 x kniha
2 x kniha

Minimálna výška príspevku

38

Získajte knihu výhodnejšie: 2 x kniha "Záhon Rozuma - Ako si dopestovať zdravú zeleninu bez rýľovania, okopávania a zbytočného polievania"

Doručenie: september 2023

3 x kniha
3 x kniha

Minimálna výška príspevku

54

Získajte knihu ešte výhodnejšie: 3 x kniha "Záhon Rozuma - Ako si dopestovať zdravú zeleninu bez rýľovania, okopávania a zbytočného polievania"

Doručenie: september 2023

3 x kniha + originál ilustrácie
3 x kniha + originál ilustrácie

Minimálna výška príspevku

100

3 x kniha + originál ilustrácie z knihy od výtvarníčky Kataríny Jahnovej

Doručenie: September 2023

1 x kniha + komentovaná prehliadka záhonov Rozuma pre vás
1 x kniha + komentovaná prehliadka záhonov Rozuma pre vás

Minimálna výška príspevku

50

1 x kniha: Záhon Rozuma - Ako si dopestovať zdravú zeleninu bez rýľovania, okopávania a zbytočného polievania + komentovaná prehliadka záhonov Rozuma pre vás a vašeho životného partnera.

Doručenie: leto, jeseň 2023

1 x kniha + komentovaná prehliadka a workshop v skupine účastníkov
1 x kniha + komentovaná prehliadka a workshop v skupine účastníkov

Minimálna výška príspevku

40

Dostanete nielen knihu "Záhon Rozuma - Ako si dopestovať zdravú zeleninu bez rýľovania, okopávania a zbytočného polievania", ale vás aj prevediem po záhrade so záhonmi Rozuma a spolu s ďalšímí účastníklmi (max 10 ľudí) si jeden záhon založíme.

Doručenie: leto, jeseň 2023

1 x kniha + limitovaná edícia reprodukcie obrázku +komentovaná prehliadka záhonov + raňajky s Katkou a Bohušom + prehliadka Katk
1 x kniha + limitovaná edícia reprodukcie obrázku +komentovaná prehliadka záhonov + raňajky s Katkou a Bohušom + prehliadka Katk

Minimálna výška príspevku

500

Príďte aj so svojim životným partnerom k nám na neskoré raňajky z plodov našich záhonov. Spravíme vám osobnú prehliadku záhonov Rozuma i domácej galérie obrazov. Odnesiete si knihu "Záhon Rozuma - Ako si dopestovať zdravú zeleninu bez rýľovania, okopávania a zbytočného polievania" a výtlačok z limitovanej edície reprodukcií návrhu obrázku na obálku knihy od výtvarníčky Kataríny Jahnovej.

Doručenie: leto, jeseň 2023

Originál ilustrácie
Originál ilustrácie

Minimálna výška príspevku

30

Originál ilustrácie do knihy od výtvarníčky Kataríny Jahnovej. Na obrázku je ukážka. Konkrétku ilustráciu si dohonete s Katkou telefonicky.

Doručenie: leto/jeseň 2023

Novinky

Tretí míľnik - založenie družstva Rozuma

Update #9, 01.02.2024

Milí podporovatelia,
s veľkou radosťou a vďakou vám oznamujeme, že sme splnili prísľub z tretieho míľnika našej spoločnej cesty - založenie Družstva Rozuma. Sme radi, že môžeme šíriť osvetu o udržateľnom pestovaní a poskytovať prístup k vysokokvalitným, ekologickým záhradníckym produktom.  Spoločne sme vytvorili komunitu nadšencov, ktorá zmení spôsob, akým pristupujeme k pestovaniu a starostlivosti o našu planetu.
Družstvo Rozuma
je teraz hrdým prevádzkovateľom e-shopu pestujmezdravo.sk, kde nájdete nehybridné, geneticky nemodifikované a chemicky neošetrené semená od slovenských výrobcov, ako aj biologické prostriedky ochrany rastlín. Toto sú presne tie produkty, ktoré sme vždy chceli ponúkať, a teraz sú dostupné priamo vám, našim verným podporovateľom.
S každým nákupom nielenže podporíte našu misiu, ale tiež získate produkty, ktoré podporujú zdravé a udržateľné pestovanie. Vaša nepretržitá podpora je pre nás neoceniteľná. Sortiment e-shopu sa bude s postupujúcou sezónu rozširovať o aktuálne proukty.
Pre viac informácií a aktualizácií nás sledujte na našich facebookových stránkach Záhon Rozuma a Pestujme zdravo - permakultúra v záhrade, ako aj na našej webovej stránke zahonrozuma.sk.
Ďakujeme, že ste súčasťou tejto vzrušujúcej cesty. Tešíme sa na ďalšie spoločné úspechy!
S úctou,
Bohuš Buday a tím Družstva Rozuma

Kniha je teraz dostupná aj v e-shope

Update #8, 25.11.2023

Knihy boli odoslané každému, kto si zadal doručenie poštou. Prajem príjemné čítanie a nech sa vydarí založiť záhony a dopestovať na nich zdravú zeleninu.
Ak potrebujete ďalšie výtlačky knihy pre svojich príbuzných a známych, môžete si ich objednať v e-shope pestujmezdravo.sk.
Potešia aj recenzie knihy, ktoré môžete posielať na email: pestujmezdravo@gmail.com


Bohuš Buday

Kniha o záhone Rozuma je vytlačená

Update #7, 13.11.2023

Kniha "Záhon Rozuma - Ako si dopestovať zdravú zeleninu bez rýľovania, okopávania a zbytočného polievania", je hotová. Prvý kus už mám v rukách. Teraz čakám, kým mi príde zásielka z tlačiarne, aby mohla začať distribúcia. Kto si objednal jeden kus, dostane ho poštou. Budem e-mailom kontaktovať tých, čo nedali kompletnú adresu a tiež tých, čo si objednali viac kusov. Viackusové zásielky pôjdu kuriérom a k tomu potrebujem telefónne číslo adresáta.

Pozdravuje Vás a všetko dobré praje 
Bohuš Buday

Kniha Záhon Rozuma - Ako si dopestovať zdravú zeleninu... je v tlači

Update #6, 20.10.2023

Pozdravujem Vás milí priatelia,

skvelá správa: kniha je po všetkých peripetiách v tlači. Predpokladaný termín zasielania kníh je druhá polovica novebra.

Ďakujem Vám za trpezlivosť. 

Novinky ohľadom prípravy knihy

Update #5, 04.09.2023

Recenzia
Kniha už má recenziu, ktorá bude na zadnej strane obálky. Zatiaľ môžem prezradiť len toľko, že veľmi priaznivú. Knihu preštudovala a recenziu napísala PhDr. Lucia Baľáková, pôdna mikrobiologička, certifikovaná pôdna poradkyňa a výskumníčka NPPC (Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum).
Príprava do tlače
Čo sa týka tlače, moja predstava, že dokončím knihu a raz dva pôjde do tlače sa ukáza byť trochu naivná. V tlačiarni dostanem termín až po dodaní grafiky a grafik zatiaľ nevie odhadnúť čas zalomenia knihy.
Kniha po doplnení obrázkov a napísaní popiskov k nim pôjde text knihy na druhú jazykovú kontrolu a až potom ku grafikovi.
Podpora
Mnohí sa pýtajú na dodatočnú možnosť podpory knihy. Ak máte také želanie, napíšte mi prosím na email: buday.bohus@gmail.com.

Záhony Rozuma na AX 2023

Update #4, 16.08.2023

Priatelia, kniha je upravená aj so zahrnutím nových informácií od Volodymyra Rozuma a odovzdaná na jazykovú úpravu. Po jazykovej úprave bude nasledovať grafika.
Spolu s nadšencami okolo FB skupiny Záhon Rozuma sme využili príležitosť vytvoriť záhony priamo na výstavisku Agrokomplex. 
Videopozvánka na AX 2023

Práce na knihe o záhone Rozuma pokračujú

Update #3, 25.07.2023

Dnes mi pán Volodymyr Rozum poslal do emailu kópiu svojej diplomovej práce pod názvom Permakultúra s technológiou Teplých záhonov Rozuma. Prácu preložím, naštudujem, nové inormácie doplním a zosúladím s knihou Záhon Rozuma - Ako si dopestovať zdravú zeleninu bez rýľovania, okopávania a zbytočného polievania. Oddiali to síce dokončenie knihy, ale myslím, že sosúladenie s najnovšími informáciami od samotného autora záhona bude stáť za to.
Pozdravujem Vás a ďakujem všetkým za trpezlivosť.
Bohuš Buday

Ďakujem za podporu a prejavenú dôveru!

Update #2, 15.06.2023

Priatelia, dnes popoludní bola ukončená kampaň na podporu knihy Záhon Rozuma - Ako si dopestovať zdravú zeleninu bez rýľovania, okopávania a zbytočného polievania. Tých 30 dní ubehlo veľmi rýchlo. Vďaka Vám sa v  kampani vyzbierali prostriedky nielen na vytlačenie knihy, ale aj na pokrytie podstatnej časti nákladov spojených s jej prípravou.

Pre mňa začína ďalšia, nemenej náročná fáza a to koordinovanie prác na dokončení knihy a jej príprave do tlače. O priebehu prác Vás budem informovať v novinkách  StartLabu,  a ak pôjde o dôležitú informáciu tak odliknem aj rozoslanie e-mailu všetkým podporovateľom.

Ešte raz srdečná vďaka za Vašu dôveru.

Bohuš Buday

Ilustrácie do knihy

Update #1, 11.06.2023

Ak používate Facebook, môžete sledovať ako pribúdajú ilustrácie do knihy priamo v galérii profilu výtvarníčky Katky Jahnovej: 

Galéria ilustrácií

Podporovatelia

👤 Barbora Paulovičová

🎁 1 x kniha

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1 x kniha

22 €

+ 4 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 2 x kniha

💬 Dobrý deň, Vám a knihe prajem veľa úspechov. Katka veľmi sa teším na Tvoje ilustrácie. S pozdravom, Renáta

38 €

+ 3 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1 x kniha

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1 x kniha

22 €

👤 Karol Ferenčík

🎁 1 x kniha

22 €

+ 2 € ?

👤 Ľubica Türková

🎁 1 x kniha

22 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

5 €

+ 2 € ?

👤 Ondrej Bajcsi

🎁 1 x kniha

22 €

+ 2 € ?

👤 Richard Bako

🎁 1 x kniha

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1 x kniha

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 2 x kniha

38 €

👤 Eva Kandráčová

🎁 1 x kniha

💬 Teším sa na knihu.

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1 x kniha

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1 x kniha

22 €

👤 Dagmar Liptáková

🎁 1 x kniha

22 €

👤 Adam Sulovský

🎁 1 x kniha

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1 x kniha

22 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1 x kniha

25 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1 x kniha

22 €

+ 1 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1 x kniha

22 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1 x kniha

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

38 €

+ 6 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1 x kniha

22 €

👤 Lukáš Klimko

🎁 1 x kniha

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1 x kniha

22 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1 x kniha + komentovaná prehliadka a workshop v skupine účastníkov

40 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1 x kniha

23 €

+ 2 € ?

👤 Dana Dzúriková

🎁 1 x kniha

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1 x kniha

22 €

+ 2 € ?

   1 2 3 4 ... 10

Autori

Miesto realizácie projektu

Nitriansky kraj

Bohuš Buday

Bohuš Buday

Dlhodobo sa venujem otázke podpory zdravia pomocou stravy, pohybu a pokoja mysle. V centre mesta som sa sústredil skôr na zelené potraviny (jačmeň, chlorella), beh a meditácie. Po presťahovaní sa do domu so záhradou v okrajovej štvrti mesta som všetky tri veci spolu našiel v pestovateľských aktivitách. Ráno začínam šálkou kávy alebo čaju v záhrade. Prácu na počítači striedam s prácou na záhonoch a po práci sa kochám v nádhere záhrady posiatej trávou, úžitkovými rastlinami a kvetmi, pozorujem hmyz a počúvam spev vtákov.

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

1 x kniha
1 x kniha

Minimálna výška príspevku

22

1 x kniha: Záhon Rozuma - Ako si dopestovať zdravú zeleninu bez rýľovania, okopávania a zbytočného polievania

Doručenie: september 2023

2 x kniha
2 x kniha

Minimálna výška príspevku

38

Získajte knihu výhodnejšie: 2 x kniha "Záhon Rozuma - Ako si dopestovať zdravú zeleninu bez rýľovania, okopávania a zbytočného polievania"

Doručenie: september 2023

3 x kniha
3 x kniha

Minimálna výška príspevku

54

Získajte knihu ešte výhodnejšie: 3 x kniha "Záhon Rozuma - Ako si dopestovať zdravú zeleninu bez rýľovania, okopávania a zbytočného polievania"

Doručenie: september 2023

3 x kniha + originál ilustrácie
3 x kniha + originál ilustrácie

Minimálna výška príspevku

100

3 x kniha + originál ilustrácie z knihy od výtvarníčky Kataríny Jahnovej

Doručenie: September 2023

1 x kniha + komentovaná prehliadka záhonov Rozuma pre vás
1 x kniha + komentovaná prehliadka záhonov Rozuma pre vás

Minimálna výška príspevku

50

1 x kniha: Záhon Rozuma - Ako si dopestovať zdravú zeleninu bez rýľovania, okopávania a zbytočného polievania + komentovaná prehliadka záhonov Rozuma pre vás a vašeho životného partnera.

Doručenie: leto, jeseň 2023

1 x kniha + komentovaná prehliadka a workshop v skupine účastníkov
1 x kniha + komentovaná prehliadka a workshop v skupine účastníkov

Minimálna výška príspevku

40

Dostanete nielen knihu "Záhon Rozuma - Ako si dopestovať zdravú zeleninu bez rýľovania, okopávania a zbytočného polievania", ale vás aj prevediem po záhrade so záhonmi Rozuma a spolu s ďalšímí účastníklmi (max 10 ľudí) si jeden záhon založíme.

Doručenie: leto, jeseň 2023

1 x kniha + limitovaná edícia reprodukcie obrázku +komentovaná prehliadka záhonov + raňajky s Katkou a Bohušom + prehliadka Katk
1 x kniha + limitovaná edícia reprodukcie obrázku +komentovaná prehliadka záhonov + raňajky s Katkou a Bohušom + prehliadka Katk

Minimálna výška príspevku

500

Príďte aj so svojim životným partnerom k nám na neskoré raňajky z plodov našich záhonov. Spravíme vám osobnú prehliadku záhonov Rozuma i domácej galérie obrazov. Odnesiete si knihu "Záhon Rozuma - Ako si dopestovať zdravú zeleninu bez rýľovania, okopávania a zbytočného polievania" a výtlačok z limitovanej edície reprodukcií návrhu obrázku na obálku knihy od výtvarníčky Kataríny Jahnovej.

Doručenie: leto, jeseň 2023

Originál ilustrácie
Originál ilustrácie

Minimálna výška príspevku

30

Originál ilustrácie do knihy od výtvarníčky Kataríny Jahnovej. Na obrázku je ukážka. Konkrétku ilustráciu si dohonete s Katkou telefonicky.

Doručenie: leto/jeseň 2023