Kniha LEGIODOMY - Dielo architekta Dušana Jurkoviča (?)

Kniha LEGIODOMY - Dielo architekta Dušana Jurkoviča (?)

Unikátna kniha o tom, ako sa žilo v bratislavskom bytovom súbore Legiodomy od ich vzniku až dodnes. O tom, ako vyzeralo okolie Račianskeho mýta pred prvou svetovou vojnou, ako sa menilo v priebehu času, a ako sa zmenili samotné Legiodomy. Kniha o histórii, architektúre a autoroch Legiodomov. Kniha plná nových poznatkov s množstvom fotografií, ktoré neboli doteraz publikované. Limitované vydanie.

Literatúra
História
Vizuálne umenie
Kniha LEGIODOMY - Dielo architekta Dušana Jurkoviča (?)
Získaná suma
194%

9 722 €

z cieľovej sumy
5 000 €

Kampaň bola

úspešná

O projekte

Úvodné slovo autora

× × ×  Ahojte, moje meno je Leoš a celé detstvo som prežil v krásnych staromestských domoch architektov Dušana JurkovičaJana Pacla. Ako chlapec som samozrejme netušil, že bývam na mieste s historickou i umeleckou hodnotou. Až počas štúdií Dejín umenia a architektúry som si plne uvedomil hodnotu miesta, v ktorom som vyrástol.

× × ×  Tri roky som venoval výskumu Legiodomov - návštevám archívov, návštevám susedov, ktorí mi sprostredkovali dávno zabudnuté informácie a taktiež prispeli krásnymi dobovými fotografiami. Vybral som sa po stopách architektov Legiodomov, na Slovensku a v Čechách som v ich dielach hľadal podobnosti s Legiodomami, a tým poukázal na prínos každého z nich, pričom som dospel k nečakanému záveru.

Čo je cieľom projektu?

Cieľom je vydanie knihy, ktorá poteší každého nadšenca architektúry a histórie, no nielen to . . .

× × ×  Kniha o Legiodomoch je prvou ucelenou štúdiou Legiodomov - súboru štyroch blokov bytových domov a troch rodinných dvojdomov, ktoré sa nachádzajú pozdĺž Ursínyho ulice v Bratislave. Legiodomy majú nespochybniteľnú hodnotu, no napriek tomu nie sú dodnes pamiatkovo chránené. Verím, že vydaním knihy sa rozprúdi debata, ktorá dopomôže k vyhláseniu Legiodomov za národnú kultúrnu pamiatku. Vaším príspevkom tak môžete pomôcť k ochrane národného dedičstva.

× × ×  Predpokladaný náklad je iba 100 kusov výtlačkov, môžete tak patriť medzi úzku skupinu ľudí, ktorá bude túto špeciálnu limitovanú edíciu vlastniť.

Čo sa v knihe dočítate?

Kniha je rozdelená na 3 časti - o Histórii / o Architektúre / o Architektoch

× × ×  V prvej časti sa dozviete o tom, ako veľmi kritická bola situácia vo výstavbe bytov v Bratislave po prvej svetovej vojne.

× × ×  Dozviete sa, čo sa nachádzalo v okolí Račianskeho mýta pred postavením Legiodomov, a ako sa toto prostredie menilo v čase až do súčasnosti. Aké všetky tunajšie stavby zanikli, po ktorých ostala už iba spomienka.

× × ×  Dočítate sa, ako Legiodomy vyzerali pôvodne, akou premenou prešli v priebehu niekoľkých desaťročí... alebo o tom, že ich stavba musela byť prerušená a Legiodomy takmer neboli postavené.

...V Legiodomoch sa nachádzalo i bábkové divadlo, pekáreň, krajčírske dielne, či erotický salón. V pivniciach sa ilegálne chovali ošípané a hydina.

Kniha plná dobových historických fotografií.



Všetko o architektúre Legiodomov

× × ×  Druhá časť je venovaná architektúre Legiodomov. Súčasťou je podrobný popis a analýza priestorov bytov, spoločných priestorov i obchodných prevádzok, samozrejmosťou je rozbor fasád a interiérov.

× × ×  Dozviete sa, ako vyzeral typický byt v Legiodomoch v pôvodnom stave, ako vyzerali interiéry rodinných dvojdomov na vrchu dnešnej Ursínyho ulice, alebo aké nebadané rozdiely možno pozorovať medzi jednotlivými blokmi.

× × ×  Obsahom knihy je taktiež podrobná dokumentácia všetkých zachovaných pôvodných prvkov, ktoré sa z Legiodomov čoskoro úplne vytratia.

...V bytoch sa nachádzali aj izbičky pre slúžky, v domácnostiach sa kúrilo v rôznofarebných keramických pieckach, a svietilo sa kubistickými svietidlami.

...Kniha plná fotografií pôvodných prvkov, zachovaných iba v niekoľko málo posledných bytoch, doplnené pôvodnými výkresmi architektov.

Kto je skutočný autor Legiodomov?

× × ×  V poslednej časti knihy sa dočítate, kde architekti Dušan Jurkovič a Jan Pacl hľadali inšpiráciu pri návrhu Legiodomov, ktoré stavby sa im stali vzorom.

× × ×  Navštívime ďalšie slovenské a české mestá, kde si predstavíme menej známe stavby Jurkoviča a Pacla, na základe ktorých odhalíme, ktorý z dvojice architektov sa výraznejšie podieľal na tvorbe Legiodomov.

...Jurkovič alebo Pacl? Odhaľte pravdu o autorstve Legiodomov.

Na čo poslúži Vaša podpora?

× × ×  Kniha sa momentálne nachádza takmer vo finálnom štádiu úprav, je potrebné doplniť už len zopár fotografií. V prípade úspešnej kampane sa vyzbierané financie použijú na tlač vašich výtlačkov. Rozhodol som sa ísť do kvalitnejšieho prevedenia v tvrdej väzbe, aby vám kniha vydržala v dobrom stave celé roky.

× × ×  Kvalitné prevedenie  × × ×  Tvrdá šitá väzba  × × ×  Približne 275 strán  × × ×  Absolútne nové informácie  × × ×  Množstvo fotografií  × × ×

Kedy bude kniha hotová?

× × × Budem veľmi rád, ak sa podarí knihu vydať ešte pred Vianocami, pričom táto možnosť je stále reálna. Prvoradé však je, aby kniha bola starostlivo pripravená do tlače, bez zbytočného časového stresu, pretože vtedy sa zvyknú diať chyby. Predpokladaný dátum vydania je preto po Novom roku, v januári alebo februári 2024.

× × × Niektoré z odmien za Vašu podporu však môžete očakávať už pred Vianocami, pozrite sa na Odmeny a vyberte si  :)

×  ×  ×   Leoshkolar   ×  ×  ×

Ak sa Vám projekt páči, môžete sa bližšie pozrieť na moju tvorbu, kde nájdete kopec výrobkov ako grafiky, tričká, batohy, tašky či maľované obrazy s rôznymi slovenskými stavbami, ktoré sa stali ikonami modernej slovenskej architektúry. VIAC TU →

Novinky z mojej tvorby môžete sledovať na mojom INSTAGRAME →

Všeobecné obchodné podmienky →

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Kniha Legiodomy
Kniha Legiodomy

Minimálna výška príspevku

45

Vašou odmenou bude × Výtlačok knihy o Legiodomoch v tvrdej väzbe ihneď po vydaní.

Doručenie: Január / Február 2024

Print s ikonickou stavbou slovenskej architektúry
Print s ikonickou stavbou slovenskej architektúry

Minimálna výška príspevku

25

Vašou odmenou bude × Jeden autorský print formátu A3 s ikonickou stavbou modernej slovenskej architektúry v Bratislave - Nové Mesto. Možnosť výberu z troch stavieb (Legiodomy / Mladá garda / Nová doba). Tlač na grafický papier s gramážou 300g/m², dodávané v dizajnovom ručne maľovanom darčekovom balení.

Doručenie: Do Vianoc 2023

Tričko s ikonickou stavbou slovenskej architektúry
Tričko s ikonickou stavbou slovenskej architektúry

Minimálna výška príspevku

27

Vašou odmenou bude × Jedno autorské tričko s ikonickou stavbou modernej slovenskej architektúry podľa Vášho výberu (Slovenský rozhlas / Dom odborov Istropolis / Slovenský národný archív. Na výber pánsky alebo dámsky strih, vyrobené zo 100% bavlny vyššej gramáže 190g/m², dodávané v dizajnovom ručne maľovanom darčekovom balení.

Doručenie: Do Vianoc 2023

Kniha + Print Legiodomy
Kniha + Print Legiodomy

Minimálna výška príspevku

69

Vašou odmenou bude × Výtlačok knihy o Legiodomoch v tvrdej väzbe ihneď po vydaní × Autorský print formátu A3 s grafikou Legiodomov s geometrickým ornamentom, ktorý sa nachádza na fasádach Legiodomov. Tlač na grafický papier s gramážou 300g/m² s jemne štruktúrovaným povrchom, dodávané v dizajnovom ručne maľovanom darčekovom balení.

Doručenie: Január / Február 2024

Kniha + Tričko Legiodomy
Kniha + Tričko Legiodomy

Minimálna výška príspevku

72

Vašou odmenou bude × Výtlačok knihy o Legiodomoch v tvrdej väzbe ihneď po vydaní × Autorské tričko s grafikou Legiodomov, na výber pánsky / dámsky strih, vyrobené zo 100% bavlny vyššej gramáže 190g/m², dodávané v dizajnovom ručne maľovanom darčekovom balení.

Doručenie: Január / Február 2024

Kniha + Batoh s reliéfom Legiodomov
Kniha + Batoh s reliéfom Legiodomov

Minimálna výška príspevku

72

Vašou odmenou bude × Výtlačok knihy o Legiodomoch v tvrdej väzbe ihneď po vydaní × Autorský sťahovací batoh s geometrickým ornamentom, ktorý sa nachádza na fasádach Legiodomov. Vyrobené zo 100% BIO bavlny vysokej gramáže až 340g/m², dodávané v dizajnovom ručne maľovanom darčekovom balení.

Doručenie: Január / Február 2024

2 Knihy Legiodomy
2 Knihy Legiodomy

Minimálna výška príspevku

89

Vašou odmenou bude × 2 výtlačky kníh o Legiodomoch v tvrdej väzbe ihneď po vydaní.

Doručenie: Január / Február 2024

Kniha + Print + Tričko Legiodomy
Kniha + Print + Tričko Legiodomy

Minimálna výška príspevku

97

Vašou odmenou bude × Výtlačok knihy o Legiodomoch v tvrdej väzbe ihneď po vydaní × Autorský print formátu A3 s grafikou Legiodomov s geometrickým ornamentom, ktorý sa nachádza na fasádach Legiodomov. Tlač na grafický papier s gramážou 300g/m² × Autorské tričko s grafikou Legiodomov, na výber pánsky / dámsky strih, vyrobené zo 100% bavlny vyššej gramáže 190g/m², dodávané v dizajnovom ručne maľovanom darčekovom balení.

Doručenie: Január / Február 2024

Kniha Legiodomy + 3 Tričká s ikonickými stavbami
Kniha Legiodomy + 3 Tričká s ikonickými stavbami

Minimálna výška príspevku

118

Vašou odmenou bude × Výtlačok knihy o Legiodomoch v tvrdej väzbe ihneď po vydaní × 3 Autorské tričká s ikonickými stavbami modernej slovenskej architektúry (Slovenský rozhlas / Istropolis / Národný archív), na výber pánsky / dámsky strih, vyrobené zo 100% bavlny vyššej gramáže 190g/m², dodávané v dizajnovom ručne maľovanom darčekovom balení.

Doručenie: Január / Február 2024

Kniha + Biely print Legiodomy
Kniha + Biely print Legiodomy

Minimálna výška príspevku

69

Vašou odmenou bude × Výtlačok knihy o Legiodomoch v tvrdej väzbe ihneď po vydaní × Autorský print formátu A3 s farebnou grafikou Legiodomov. Tlač na grafický papier s gramážou 300g/m² s jemne štruktúrovaným povrchom, dodávané v dizajnovom ručne maľovanom darčekovom balení.

Doručenie: Január / Február 2024

Veľkoformátové plátno Legiodomy
Veľkoformátové plátno Legiodomy

Minimálna výška príspevku

79

Vašou odmenou bude × Bavlnené prémium plátno na ráme veľkého formátu 70 x 50 cm s farebnou grafikou Legiodomov a geometrickým ornamentom, ktorý sa nachádza na fasádach Legiodomov. Tlač na plátno vysokej gramáže 320g/m² s jemne štruktúrovaným matným povrchom. Plátno je napnuté na drevený rám o hrúbke 2 cm.

Doručenie: Do Vianoc 2023

Kniha + 12 Printov s ikonickými stavbami slovenskej architektúry
Kniha + 12 Printov s ikonickými stavbami slovenskej architektúry

Minimálna výška príspevku

175

Vašou odmenou bude × Výtlačok knihy o Legiodomoch v tvrdej väzbe ihneď po vydaní × 12 autorských printov formátu A3 s grafikami významných stavieb Bratislavy - Nové Mesto (Legiodomy, Unitas, Nová doba, Nová tržnica, OD Slimák, Hala Pasienky, Zváračský ústav, Mladá garda, Kukurica, Kamzík, Istropolis a Benzínka bratov Zikmundovcov). Tlač na grafický papier s gramážou 300g/m² s jemne štruktúrovaným povrchom, dodávané v dizajnovom ručne maľovanom darčekovom balení.

Doručenie: Január / Február 2024

5 Kníh Legiodomy + Biely print Legiodomy
5 Kníh Legiodomy + Biely print Legiodomy

Minimálna výška príspevku

210

Vašou odmenou bude × 5 výtlačkov knihy o Legiodomoch v tvrdej väzbe ihneď po vydaní × Autorský print formátu A3 s farebnou grafikou Legiodomov. Tlač na grafický papier s gramážou 300g/m² s jemne štruktúrovaným povrchom, dodávané v dizajnovom ručne maľovanom darčekovom balení.

Doručenie: Január / Február 2024

Novinky

BRATISLAVA pod Lupou – Hra & Súťaž v uliciach mesta

Update #11, 21.05.2024

Zahraj sa pri potulkách mestom a vyhraj skvelé ceny

HRA & SÚŤAŽ  ×  KTO PRVÝ NÁJDE 30 STAVIEB BRATISLAVY?

Priznajme si to na rovinu – mnohí z nás trávia veľa času na svojich mobilných telefónoch. Mnohí presedíme veľa času pred počítačmi v práci alebo doma pred televízormi. Práve preto vznikla Hra Bratislava pod Lupou, ktorá svojich hráčov prinúti zdvihnúť sa a vybrať sa do ulíc.

Odlož mobil a hlavu hore – pusti sa do pátrania po krásach starej Bratislavy. Odhaľ s kamarátmi či rodinou nádherné detaily bratislavských stavieb, ktoré ste si doteraz určite nevšimli. Hra je zámerne koncipovaná tak, aby potrápila aj ostrieľaných Prešpurákov.

Samotná hra spočíva v hľadaní a nachádzaní 30 bratislavských stavieb na základe ich architektonických a umeleckých detailov. Objavíš tak mnohé krásy mesta, ktoré dlho unikali tvojim pohľadom, a pritom možno práve okolo nich každodenne chodievaš.

30 zastávok za poznaním Bratislavy doslova pod lupou je roztriedených podľa náročnosti - od najľahších (najznámejších miest) po najťažšie. V závere hry sa nachádza tajnička, ktorú pre úspešné absolvovanie hry je potrebné vyplniť správnymi odpoveďami.

Tak čo? Trúfaš si?

ZÁBAVA HROU NEKONČÍ! Zapoj sa do SÚŤAŽE!

POSLEDNÁ MOŽNOSŤ NA ODBER

Update #10, 10.03.2024

Milí podporovatelia, pre svoje knihy (a ďalšie výrboky) sa môžete zastaviť počas nasledujúceho týždňa – uvedené časy sú posledné "riadne" termíny na osobné prevzatie. Prosím teda všetkých, ktorí si svoje knihy ešte neprevzali, aby tak urobili v nasledujúce dni: 

Utorok (12.3.) 10.30-13.00 a 15.00-17.00
Streda (13.3.) 18.00-19.30

Adresa: Ursínyho 1, Legiodomy, Firma ALDO

Ak sa náhodou nebude môcť zastaviť, prosím kontaktujte ma emailom na info@leoshkolar.sk, aby sme sa dohodli na individuálnom termíne.

Časy na osobný odber

Update #9, 03.03.2024

Milí podporovatelia, pre svoje knihy sa môžete zastaviť aj počas nasledujúceho týždňa. Časy na osobný odber v nasledujúci týždeň sú:

Utorok (5.3.) 11.00-15.30

Streda (6.3.) 18.00-19.15

Adresa: Ursínyho 1, Legiodomy, Firma ALDO

KNIHY SÚ TU!

Update #8, 25.02.2024

× × ×  Milí podporovatelia,

Ešte raz Vám všetkým ďakujem za podporenie projektu vydania knihy o bratislavských Legiodomoch. Knihy som pred pár dňami prevzal a s výsledkom som naozaj veľmi spokojný. Verím, že budete i Vy. Nakoniec som sa rozhodol dať do výroby o čosi väčší počet kníh, ako bolo v pôvodnom pláne, preto ak by ste poznali niekoho, kto by mal záujem – kniha je momentálne dostupná na www.leoshkolar.sk 

× × ×  A teraz info k Vašim knihám – Všetci, ktorí ste si zvolili doručenie poštou – Vaše knihy (prípadne aj ďalšie výrobky) budú doručené v priebehu nasledujúceho týždňa, ak by sa tak nestalo – napíšte mi email na info@leoshkolar.sk

× × ×  Ak ste si zvolili osobný odber – zastavte sa pre svoj výtlačok na adrese ako naposledy – Ursínyho 1, Legiodomy, firma ALDO. Tu stačí zazvoniť a knihy (aj tričká / printy a pod.) si prevziať v nasledujúcich dňoch a časoch:

Pondelok (26.2.) – od 18.30–21.00
Streda (28.12.) – od 18.30–20.30
Piatok (2.3.) – od 18.30–19.30

× × ×  BONUS na záver – Vytlačil som 3 "Zlaté kupóny". Jeden som ukryl do jednej z kníh, ktoré posielam poštou. Druhý som ukryl medzi Vaše knihy určené pre osobný odber, pričom kupón sa nachádza v prvej polovičke kopy kníh, preto svoj príchod určite neodkladajte. Tretí kupón sa nachádza medzi knihami, ktoré ešte nemajú majiteľov – a sú určené na predaj cez leoshkolar.sk Kto bude mať to šťastie a nájde kupón – získava tričko / batoh alebo print s ľubovoľnou stavbou z mojej ponuky. Držím palce.

Knihy v tlači

Update #7, 26.01.2024

Milí podporovatelia,

Kniha o Legiodomoch bola pred krátkym časom kompletne dokončená a odovzadaná do tlače. Momentálne ostáva už len počkať kým dorazia hotové výtlačky, pre ktoré sa budete môcť osobne zastaviť alebo Vám budu poslané poštou.

Samotná tlač a dodanie by malo trvať niekoľko týždňov, presný termín dodania nie je stanovený (cca 3-5 týždňov). Snáď to bude čo najmenej, proces ale nedokážem urýchliť. Prosím, počkajte na ďalšiu správu, ktorá by už mala informovať o dodaní kníh z tlačiarní.

Pokiaľ máte nevyzdvihnuté výrobky mimo knihy – printy / tričká a pod. Ozvite sa mi emailom na info@leoshkolar.sk

Nové informácie

Update #6, 12.01.2024

Milí podporovatelia, kniha bola pred pár dňami sfinalizovaná a prešla prvou korektúrou, následne bola odoslaná na finálnu jazykovú korektúru. Potom už nás čaká posledná vec – kniha pôjde do tlače, o čom Vás budem informovať ďalšou správou. Celý proces potrvá pár týždňov....

V prípade, že máte objednaný tovar mimo knihy – kalendáre / printy / tričká / batohy môžete sa pre ne zastaviť osobne alebo Vám môžu byť doručené poštou. V oboch prípadoch ma prosím kontaktujte emailom na info@leoshkolar.sk – v prípade osobného odberu prosím o dohodnutie na presnom čase stretnutia.

Ďakujem pekne :)

Osobný odber: tričká / printy / kalendáre...

Update #5, 17.12.2023

× × × Milí podporovatelia,
pre svoje tričká / printy / plátna / kalendáre / batohy sa môžete zastaviť v nasledujúcom týždni v nižšie uvedených časoch, týka sa to všetkých - tých, ktorí si tieto výrobky objednali spoločne s knihou, aj bez knihy. Opakujem, že kniha ešte nie je vydaná, bude až v januári / februári 2024.

Pondelok (18.12.) – od 19:00-20:00
Utorok (19.12.) – od 19:00-20:00
Streda (20.12.) – od 11:00-15:00
Štvrtok (21.12.)
Piatok (22.12.) – od 11:00-13:00

Adresa ako naposledy: Ursínyho 1, Bratislava, firma ALDO. Tu stačí zazvoniť a výrobky si prevziať.

Najbližšie Vás budem informovať o stave knihy...

Prajem šťastné a veselé sviatky :)

Pozor - kniha ešte nie je!

Update #4, 12.12.2023

Na základe mnohých dotazov a včerajších návštev v mieste osobného odberu - chcem opätovne upozorniť:

KNIHA BUDE DOSTUPNÁ AŽ PO NOVOM ROKU V JANUÁRI ALEBO VO FEBRUÁRI 2024. V SÚČASNOSTI SÚ HOTOVÉ OSTATNÉ VECI Z OBJEDNÁVOK -  TRIČKÁ / PRINTY / KALENDÁRE apod.

Ďakujem za porozumenie :) 

Osobný odber

Update #3, 10.12.2023

××× Milí podporovatelia,

všetci tí, ktorí ste si objednali samostatne (bez knihy) tričká / printy / plátna / kalendáre a zvolili ste si Osobný odber, môžete sa zastaviť pre svoje výrobky v nasledujúcom týždni v konkrétnych časoch:

Pondelok (11.12.) – od 19:00-20:00 

Utorok (12.12.) – od 11:00-16:00

Streda (13.12.) – od 19:00-20:00

Štvrtok (14.12.) – od 17:00-20:00

Piatok (15.12.) – od 11:00-16:00

Adresa: Ursínyho 1, Bratislava, jedná sa o štvrtý blok Legiodomov - situovaný takmer na samom vrchu Ursínyho ulice. Pár metrov nižšie od hlavného vstupu do bytového domu sa nachádza druhý samostatný firemný vchod s presklenými dvermi, na ktorých je nápis ALDO. Tu stačí zazvoniť a výrobky si prevziať. Jedná sa o priestory, v ktorých sa pôvodne nachádzala tunajšia pekáreň.

××× Všetci tí, ktorí ste si objednali rovnaké výrobky, ale zvolili ste si Dodanie poštou, budú v priebehu tohto týždňa zásielky doručené. Ak by sa tak nestalo, kontaktujte ma na email info@leoshkolar.sk

××× Ak ste si objednali tričká / printy / plátna / kalendáre / batohy spoločne s Knihou a zvolili ste si Osobný odber - o pár dní Vám dám vedieť presné časy, kedy budú Vaše výrobky pripravené na odber. 

××× Ak ste si objednali tričká / printy / plátna / kalendáre / batohy spoločne s Knihou a zvolili ste si Dodanie poštou, vaše objednávky budú doručené až spoločne s knihou v januári či februári. Ak by ste si želali časť vašej objednávky doručiť už teraz - kontaktujte ma na email info@leoshkolar.sk

ĎAKUJEM PEKNE

Poďakovanie

Update #2, 26.11.2023

Ďakujem krásne všetkým Vám, ktorí ste sa rozhodli podporiť vydanie novej knihy o Legiodomoch. Nečakal som, že sa podarí vyzbierať takmer dvojnásobok potrebnej sumy. Momentálne som začal pripravovať Vaše tričká / printy / kalendáre a ďalšie výrobky, aby boli skompletizované do Vianoc. V mojej ponuke na leoshkolar.sk nájdete kopec ďalších výrobkov s mnohými ďalšími stavbami z celého Slovenska, a teda nie len s tými, ktoré boli v ponuke odmien na Startlabe. V prípade záujmu o čokoľvek z ponuky pod stromčekom, neváhajte pridlho, pretože sa objednávky začínajú pomaly kopiť...

Už v kampani som avizoval, že prioritným cieľom nie je vydať knihu nutne do Vianoc, a veru to sa asi žiaľ nepodarí... Kniha má hotové hlavné texty, aj pridané všetky pôvodne zamýšľané fotografie, no nie len tie. Počas prebiehajúcej kampane sa ku mne dostali nové krásne dobové zábery z prostredia Legiodomov, ktoré som do knihy doplnil. Keďže sa podarilo vyzbierať viac prostriedkov ako som dúfal, rád by som v najbližšiu dobu vyrazil ešte jeden krát na cestu do Čiech, aby som odfotografoval ďalších pár stavieb do knihy.

Mojim cieľom je všetky úpravy na knihe ukončiť ešte v tomto roku, následne kniha prejde jazykovou korektúrou a hneď potom bude poslaná do tlače. Predpokladám, že tomu dôjde v priebehu januára. Či sa kniha ku Vám dostane ešte v januári, alebo až neskôr, bude záležať od rýchlosti dodania kníh z tlačiarní.

Najbližšie Vás budem informovať o vyhotovení Vašich tričiek / printov a ďalších výrobkov... Aj tým, ktorí si objednali tričká či iné výrobky spolu s knihou, bude umožnené sa k ich vecným odmenám dostať už pred Vianocami. O tom čoskoro v najbližšej správe.

Ešte raz ĎAKUJEM PEKNE!

Poďakovanie + Nový cieľ a Odmeny

Update #1, 11.11.2023

Ďakujem krásne všetkým Vám, ktorí ste sa rozhodli podporiť vydanie knihy o Legiodomoch. Potrebnú sumu sa podarilo vyzbierať približne dva týždne pred skončením kampane :) Do ponuky odmien práve pribudli ďalšie 4 možnosti príspevku, vrátane novinky - bieleho printu a prémium plátna s grafikou Legiodomov. Taktiež bol stanovený nový cieľ - rád by som ešte mierne navýšil počet strán knihy s ďalšími fotografiami stavieb Jurkoviča a Pacla z Českej republiky a taktiež o ďalšie dobové fotografie, na ktoré sa pokúsim vybaviť súhlas autorov. Snáď sa to podarí . . .  ĎAKUJEM VÁM!

Podporovatelia

👤 Anonymný podporovateľ

💬 Ľúbim Ťa, tatinko ;)

53 €

👤 Clea Jaskova

🎁 Kniha Legiodomy

💬 Uzasne, gratulujem ;)

45 €

+ 4 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha Legiodomy

45 €

👤 bolemant eva

🎁 Print s ikonickou stavbou slovenskej architektúry

💬 Gratulujem!

25 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha Legiodomy

45 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha Legiodomy + 3 Tričká s ikonickými stavbami

118 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha Legiodomy

45 €

👤 Róbert Toman

🎁 Kniha Legiodomy

💬 Veľmi sa teším. Vážim si, že Ste si dali toľko námahy a budeme sa môcť dozvedieť viac o týchto významných stavbách Bratislavy.

45 €

+ 5 € ?

👤 Lenka Matúšková

🎁 Kniha Legiodomy

💬 Legiodomy ma fascinujú,chcela by som vidieť každý jeden byt v nich,teším sa na knižku👌👏.

45 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha Legiodomy

45 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha + Print Legiodomy

69 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha Legiodomy

45 €

👤 Andrea Kovacova

🎁 Kniha Legiodomy

45 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha Legiodomy

45 €

👤 Michaela Bérešová

🎁 Kniha Legiodomy

49 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha Legiodomy

49 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha Legiodomy

45 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha Legiodomy

45 €

+ 4 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Tričko s ikonickou stavbou slovenskej architektúry

27 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Tričko s ikonickou stavbou slovenskej architektúry

58 €

👤 Erik Adamson

29 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha Legiodomy

45 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha Legiodomy

49 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Tričko s ikonickou stavbou slovenskej architektúry

27 €

👤 Samuel Juran

🎁 Kniha Legiodomy

💬 Dakujem za takyto projekt!

45 €

+ 4 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha Legiodomy

45 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha Legiodomy

45 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha Legiodomy

45 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha Legiodomy

45 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Tričko s ikonickou stavbou slovenskej architektúry

54 €

   1 2 3 4 ... 7

Autori

Miesto realizácie projektu

Celé Slovensko

Leoš Dóra - Kachna

Leoš Dóra - Kachna

× × × Už od detstva som inklinoval k umeniu a všeobecne ku kreatívnej činnosti. Nasledovali štúdiá umeleckej praxe, ukončené neobyčajne – teóriou – a teda dejinami umenia a architektúry. Práve táto kapitola ma obohatila o poznanie sprevádzané nesmiernou hrdosťou na domácu umeleckú a architektonickú tvorbu. × × × Myslím, že je správne si ako spoločnosť neustále pripomínať, čo všetko hodné obdivu a uchovania, sa okolo nás nachádza, a pre mnohé tieto skvosty nemusíme chodiť ďaleko. Naopak, mnoho z nich sa nám skrýva priamo pod nosom. × × × Práve z týchto dôvodov som v roku 2021 vytvoril projekt leoshkolar, kde som spojil teóriu s praxou - začal som tvoriť výrobky s autorskými grafikami slovenskej modernej architektúry. Nastal však čas tento projekt posunúť ďalej - chcem vydať knihu. × × × Za Vašu podporu v podobe príspevkov na vydanie knižky predom ďakujem :)

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Kniha Legiodomy
Kniha Legiodomy

Minimálna výška príspevku

45

Vašou odmenou bude × Výtlačok knihy o Legiodomoch v tvrdej väzbe ihneď po vydaní.

Doručenie: Január / Február 2024

Print s ikonickou stavbou slovenskej architektúry
Print s ikonickou stavbou slovenskej architektúry

Minimálna výška príspevku

25

Vašou odmenou bude × Jeden autorský print formátu A3 s ikonickou stavbou modernej slovenskej architektúry v Bratislave - Nové Mesto. Možnosť výberu z troch stavieb (Legiodomy / Mladá garda / Nová doba). Tlač na grafický papier s gramážou 300g/m², dodávané v dizajnovom ručne maľovanom darčekovom balení.

Doručenie: Do Vianoc 2023

Tričko s ikonickou stavbou slovenskej architektúry
Tričko s ikonickou stavbou slovenskej architektúry

Minimálna výška príspevku

27

Vašou odmenou bude × Jedno autorské tričko s ikonickou stavbou modernej slovenskej architektúry podľa Vášho výberu (Slovenský rozhlas / Dom odborov Istropolis / Slovenský národný archív. Na výber pánsky alebo dámsky strih, vyrobené zo 100% bavlny vyššej gramáže 190g/m², dodávané v dizajnovom ručne maľovanom darčekovom balení.

Doručenie: Do Vianoc 2023

Kniha + Print Legiodomy
Kniha + Print Legiodomy

Minimálna výška príspevku

69

Vašou odmenou bude × Výtlačok knihy o Legiodomoch v tvrdej väzbe ihneď po vydaní × Autorský print formátu A3 s grafikou Legiodomov s geometrickým ornamentom, ktorý sa nachádza na fasádach Legiodomov. Tlač na grafický papier s gramážou 300g/m² s jemne štruktúrovaným povrchom, dodávané v dizajnovom ručne maľovanom darčekovom balení.

Doručenie: Január / Február 2024

Kniha + Tričko Legiodomy
Kniha + Tričko Legiodomy

Minimálna výška príspevku

72

Vašou odmenou bude × Výtlačok knihy o Legiodomoch v tvrdej väzbe ihneď po vydaní × Autorské tričko s grafikou Legiodomov, na výber pánsky / dámsky strih, vyrobené zo 100% bavlny vyššej gramáže 190g/m², dodávané v dizajnovom ručne maľovanom darčekovom balení.

Doručenie: Január / Február 2024

Kniha + Batoh s reliéfom Legiodomov
Kniha + Batoh s reliéfom Legiodomov

Minimálna výška príspevku

72

Vašou odmenou bude × Výtlačok knihy o Legiodomoch v tvrdej väzbe ihneď po vydaní × Autorský sťahovací batoh s geometrickým ornamentom, ktorý sa nachádza na fasádach Legiodomov. Vyrobené zo 100% BIO bavlny vysokej gramáže až 340g/m², dodávané v dizajnovom ručne maľovanom darčekovom balení.

Doručenie: Január / Február 2024

2 Knihy Legiodomy
2 Knihy Legiodomy

Minimálna výška príspevku

89

Vašou odmenou bude × 2 výtlačky kníh o Legiodomoch v tvrdej väzbe ihneď po vydaní.

Doručenie: Január / Február 2024

Kniha + Print + Tričko Legiodomy
Kniha + Print + Tričko Legiodomy

Minimálna výška príspevku

97

Vašou odmenou bude × Výtlačok knihy o Legiodomoch v tvrdej väzbe ihneď po vydaní × Autorský print formátu A3 s grafikou Legiodomov s geometrickým ornamentom, ktorý sa nachádza na fasádach Legiodomov. Tlač na grafický papier s gramážou 300g/m² × Autorské tričko s grafikou Legiodomov, na výber pánsky / dámsky strih, vyrobené zo 100% bavlny vyššej gramáže 190g/m², dodávané v dizajnovom ručne maľovanom darčekovom balení.

Doručenie: Január / Február 2024

Kniha Legiodomy + 3 Tričká s ikonickými stavbami
Kniha Legiodomy + 3 Tričká s ikonickými stavbami

Minimálna výška príspevku

118

Vašou odmenou bude × Výtlačok knihy o Legiodomoch v tvrdej väzbe ihneď po vydaní × 3 Autorské tričká s ikonickými stavbami modernej slovenskej architektúry (Slovenský rozhlas / Istropolis / Národný archív), na výber pánsky / dámsky strih, vyrobené zo 100% bavlny vyššej gramáže 190g/m², dodávané v dizajnovom ručne maľovanom darčekovom balení.

Doručenie: Január / Február 2024

Kniha + Biely print Legiodomy
Kniha + Biely print Legiodomy

Minimálna výška príspevku

69

Vašou odmenou bude × Výtlačok knihy o Legiodomoch v tvrdej väzbe ihneď po vydaní × Autorský print formátu A3 s farebnou grafikou Legiodomov. Tlač na grafický papier s gramážou 300g/m² s jemne štruktúrovaným povrchom, dodávané v dizajnovom ručne maľovanom darčekovom balení.

Doručenie: Január / Február 2024

Veľkoformátové plátno Legiodomy
Veľkoformátové plátno Legiodomy

Minimálna výška príspevku

79

Vašou odmenou bude × Bavlnené prémium plátno na ráme veľkého formátu 70 x 50 cm s farebnou grafikou Legiodomov a geometrickým ornamentom, ktorý sa nachádza na fasádach Legiodomov. Tlač na plátno vysokej gramáže 320g/m² s jemne štruktúrovaným matným povrchom. Plátno je napnuté na drevený rám o hrúbke 2 cm.

Doručenie: Do Vianoc 2023

Kniha + 12 Printov s ikonickými stavbami slovenskej architektúry
Kniha + 12 Printov s ikonickými stavbami slovenskej architektúry

Minimálna výška príspevku

175

Vašou odmenou bude × Výtlačok knihy o Legiodomoch v tvrdej väzbe ihneď po vydaní × 12 autorských printov formátu A3 s grafikami významných stavieb Bratislavy - Nové Mesto (Legiodomy, Unitas, Nová doba, Nová tržnica, OD Slimák, Hala Pasienky, Zváračský ústav, Mladá garda, Kukurica, Kamzík, Istropolis a Benzínka bratov Zikmundovcov). Tlač na grafický papier s gramážou 300g/m² s jemne štruktúrovaným povrchom, dodávané v dizajnovom ručne maľovanom darčekovom balení.

Doručenie: Január / Február 2024

5 Kníh Legiodomy + Biely print Legiodomy
5 Kníh Legiodomy + Biely print Legiodomy

Minimálna výška príspevku

210

Vašou odmenou bude × 5 výtlačkov knihy o Legiodomoch v tvrdej väzbe ihneď po vydaní × Autorský print formátu A3 s farebnou grafikou Legiodomov. Tlač na grafický papier s gramážou 300g/m² s jemne štruktúrovaným povrchom, dodávané v dizajnovom ručne maľovanom darčekovom balení.

Doručenie: Január / Február 2024