Tvorme zo Slovenska krajinu, kde ľudia nie sú voči moci bezmocní.

Tvorme zo Slovenska krajinu, kde ľudia nie sú voči moci bezmocní.

VIA IURIS je tu už 30 rokov. Pomáhame ľuďom, ktorí čelia nespravodlivosti, chránime prírodu aj základné piliere právneho štátu. Prežili sme všeličo - mečiarizmus, Lexu aj Harabina… Práve v týchto dňoch opäť zažívame snahu o demontáž právneho štátu a demokracie. Podobný boj sme za tých 30 rokov zviedli pomerne úspešne už niekoľkokrát. Máme skúsenosti, expertízu aj motiváciu, ale bez vás to nedáme.

Občiansky aktivizmus
Ľudské práva
Tvorme zo Slovenska krajinu, kde ľudia nie sú voči moci bezmocní.

Kampaň bola

úspešná
Získaná suma
348 % 17 378 €
Cieľ Cieľová suma
Ochráňme právny štát
5 000 €
Ochráňme právny štát
10 000 €
Ochráňme právny štát
15 000 €
4
Ochráňme právny štát
18 000 €

O projekte

Aby ľudia neboli voči moci bezmocní.


Viete si predstaviť Slovensko, v ktorom sa valcuje právny štát a ohrozujú princípy demokratickej občianskej spoločnosti? V súčasnosti je to realita, ktorú žijeme. Avšak my to nevzdáme.

Spoločne hráme za spravodlivosť. Záleží nám na fungujúcom právnom štáte a občianskej spoločnosti na Slovensku. Na krajine, v ktorej ľudia nie sú voči moci bezmocní.

Pridajte sa k ľuďom, vďaka ktorým spoločne pomáhame zlepšovať našu krajinu už 30 rokov. Každý z nás môže prispieť k pozitívnej zmene.

#SomSVami #BranimPravnyStat

Viete si predstaviť, že:

  • vo Vašej obci postavia spaľovňu odpadu, ktorá zničí životné prostredie, v ktorom žijete?
  • bezohľadný investor nariadi ťažbu zlata vysoko toxickým kyanidom vo Vašom okolí?
  • doteraz platia Mečiarove amnestie?
  • sudcovia chránia „svojich ľudí”, namiesto toho, aby hľadali spravodlivosť pre všetkých?
  • chcete podať petíciu, ale neviete bez štúdia naschvál komplikovaných predpisov?
  • niekto postaví vodnú elektráreň, ktorá rozseká všetky ryby v rieke, znečistí spodné vody a ničí okolité lesy?
  • by sa nikto neozval, keď (ktorákoľvek) vláda bagruje zákony a nedodržiava pravidlá?
Toto všetko sa deje a sú to reálne situácie, ktoré sme pomáhali – a stále pomáhame - riešiť.

Niektoré kauzy trvajú roky a treba vytrvať v ochrane tých, ktorí sú voči moci bezmocní. Inokedy treba reagovať obratom a byť pripravenými zasiahnuť okamžite.

Pridajte sa a podporte aktivity VIA IURIS, ktoré robia zo Slovenska krajinu, kde ľudia nie sú voči moci bezmocní.  
#SomSVami

Ako pomáhajú peniaze od darcov?

Len vďaka podpore od darcov sme mohli riešiť napríklad tieto situácie a známe kauzy:

Boj proti harabinizácii súdnictva

Boli sme tu, keď sa skupina sudcov postavila proti praktikám "chránime svojich ľudí".  Nechceli mlčať, keď systém, a ľudia v ňom, nefungoval transparentne a spravodlivo. 

Stáli sme za nimi a dosiahli sme reformu v justícii.

Vtedy sme boli úspešní, dnes však musíme byť opäť v strehu. Vidíme, akým ďalším ohrozeniam čelia súdy v súčasnosti a ako klesá dôvera ľudí v nezávislú justíciu.

Zrušenie Mečiarových amnestií

Plný Olympijský štadión v Aténach. Presne toľko ľudí (75 tisíc) v roku 2017 behom rekordne krátkeho času (14 dní) podpísalo petíciu VIA IURIS „SomZa“, ktorou sme sa postavili proti Mečiarovým amnestiám. Tieto boli hrubým prejavom zneužitia štátnej moci, ktorá nimi zabránila vyšetreniu a spravodlivému potrestaniu zločinov, zo spáchania ktorých bola sama podozrivá.

Získali sme intenzívnu podporu od ľudí a spoločne sme vytvorili silný tlak, ktorý prispel k tomu, aby sa po takmer 20 rokoch od udelenia tieto amnestie stali minulosťou.

Spoločne s vami ďalej bojujeme za to, aby spravodlivosť mala na Slovensku svoje miesto.

STOP ťažbe zlata kyanidom pod Poľanou!

Nad Detvou sa neustále vznáša pocit ohrozenia. Bohatý investor sa usiluje o ťažbu zlata, a to za použitia vysoko toxického kyanidu. Táto látka dokáže spôsobiť katastrofálne dôsledky na ľudskom zdraví, životnom prostredí a biodiverzite. 

Hoci rozhodnutie z roku 2018 hovorilo o tom, že ťažba zlata bude pozastavená, kauza sa v roku 2022 vrátila na scénu. Súčasný investor podal žalobu vo veci preskúmania zákonnosti rozhodnutia Hlavného banského úradu. Na žiadosť obyvateľov Detvy sme pripravili vyjadrenie na Krajský súd v Banskej Bystrici.

Podľa ďalšieho vývoja sme pripravení opäť zasiahnuť a pomôcť ochrániť zdravie ľudí i prírody.

Naša Poľana potrebuje ochranný štít. Obyvatelia sa na nás preto obrátili so žiadosťou o pomoc. Vďaka VIA IURIS sú tu pre nich zadarmo k dispozícii špičkoví právnici a právničky.


PRISPEJTE K ZMENE

Nevzdáme to a budeme tu, kým nás budete potrebovať.
Všetky tieto aktivity dokážeme realizovať len vďaka financiám z grantov a darom. Veľmi si vážime Vašu doterajšiu dôveru a podporu.
K tomu, aby sme mohli pokračovať, potrebujeme aj naďalej podporu od ľudí, ktorým záleží na tom, v akej krajine žijú a ktorí majú možnosť aktívne prispieť k zmene. Vaše dary nám pomôžu vytrvať a brániť demokraciu v týchto náročných časoch.
Zo srdca ďakujeme. 
TVORME SLOVENSKO, V KTOROM ĽUDIA NIE SÚ VOČI MOCI BEZMOCNÍ.
#SomSVami #VIAIURIS #BranimPravnyStat

  • O projekte

    Odmenou mi bude dobrý pocit

    Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

    Odznak “Bránim právny štát”
    Odznak “Bránim právny štát”

    Minimálna výška príspevku

    10

    Odznak “Bránim právny štát” je ultimátny doplnok pre všetkých, ktorým záleží na tom, aby zákony platili pre všetkých bez výnimky. Každé euro, ktoré za odznaky dostaneme, investujeme do ochrany základných princípov právneho štátu. Nechajte si jeden pre seba a ďalšími môžete prekvapiť svojich priateľov či rodinu. Špeciálne potešia študentov a študentky :)

    Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

    Doručenie: február 2024

    Tričko s originálnou grafikou
    Tričko s originálnou grafikou

    Minimálna výška príspevku

    35

    Špeciálna edícia. Tričko, aké by ste si kúpili na turné svojej milovanej kapely. Také, aké by ste si želali na svoje najkrajšie narodeniny. Tričko, ktoré vezmete so sebou na rande, do práce, na nedeľný obed, do miestneho baru aj na túru do Tatier. A spomenuli sme už, že je skvelé aj ako pyžamo? Tričko s originálnou grafikou od slovenského ilustrátora Mareka Matiho. Dešifrujete odkazy votkané do vlákien potlače? Tričká budú dostupné len v tejto špeciálnej edícii pri príležitosti 30 rokov VIA IURIS. Veríme, že potešia - a veľmi ďakujeme za podporu!

    Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

    Doručenie: február 2024

    Originálna grafika
    Originálna grafika

    Minimálna výška príspevku

    150

    JUSTICIA. Chobotnica. A ďalšia. Odkryjete, čo všetko v sebe grafika skrýva? Prokuratúra. Súdy. Dôverujeme im? Je spravodlivosť stále ich podstatou? Dokážeme za nespočetnými kauzami vidieť aj množstvo ľudí, ktorí chcú robiť svoju prácu profesionálne, eticky a najlepšie, ako vedia? Nevzdávame to s bojom za funkčné, kvalitné a spravodlivé inštitúcie. Sú základom fungovovania právneho štátu a demokracie. Budeme tu, kým nás budú potrebovať. Nesmierne si vážime Vašu podporu. Veríme, že Vás grafika od slovenského ilustrátora Mareka Matiho poteší a bude originálnou pripomienkou toho, že to so Slovenskom nevzdávate. Ďakujeme <3

    Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

    Doručenie: február 2024

    Na večeru s VIA IURIS

    Minimálna výška príspevku

    500

    Chcete nahliadnuť do sveta VIA IURIS osobne a trošku netradičným spôsobom? Čo keby ste prijali naše pozvanie na večeru? :) S riaditeľkou VIA IURIS, Katkou Batkovou, môžete pri dobrom jedle diskutovať o aktivitách na podporu právneho štátu, o našich plánoch, alebo pokojne aj o tom, akú hudbu počúva. Bude to priestor pre Vás. Ďakujeme za Vašu podporu, znamená veľmi veľa..

    Doručenie: január - marec 2024 (podľa dohody na spoločnom termíne)

    Tour de VIA IURIS

    Minimálna výška príspevku

    3 000

    Kde začal príbeh VIA IURIS? Kde sa udiali tie najznámejšie kauzy, ktoré sme pomáhali riešiť? Vydajte sa s nami na cestu VIA IURIS. Spoznajte miesta, príbehy, ľudí... plány splnené i také, ktoré sú ešte pred nami. Staňte sa dôležitou súčasťou tejto cesty... Táto špeciálna odmena sa odohrá na viacerých miestach, predovšetkým na strednom Slovensku. Podrobný plán cesty zladíme individuálne s Vašimi možnosťami. Už teraz sa tešíme na tento zážitok a zo srdca ďakujeme všetkým, ktorí sú s nami na ceste VIA IURIS od jej začiatku.

    Doručenie: január - marec 2024 (podľa dohody a zladenia termínov)

    Novinky

    Po Veľkej Noci k Vám zavítajú odmeny

    Update #2, 28.03.2024

    Milí priatelia,

    Po Veľkej Noci sa na cestu za Vami vydajú odmeny, ktoré ste si vybrali počas kampane “Tvorme zo Slovenska krajinu, kde ľudia nie sú voči moci bezmocní”. Veríme, že Vám opätovne pripomenú dobrý pocit z pomoci pre demokraciu, ktorá stále čelí neuveriteľným výzvam...

    Po odovzdaní odmeny do prepravy Vám o tom pošleme personalizovanú informáciu mailom.

    S tými z Vás, ktorí ste preferovali možnosť osobného odberu, sa spojíme individuálne a dohodneme termín aj miesto prevzatia. Už teraz sa tešíme na osobné stretnutie s Vami :)

    Ďakujeme Vám veľmi pekne ešte raz za každú Vašu podporu.

    Želáme Vám pokojné a príjemné sviatky Veľkej noci a prázdniny.

    WOW. Ďakujeme!

    Update #1, 09.12.2023

    Milí priatelia a podporovatelia,
    Menej ako 24 hodín od spustenia kampane ste dokázali naplniť prvý míľnik kampane a vyzbierať viac než 5.000 eur na aktivity na obranu právneho štátu. Úplne úprimne, ostali sme bez slov. Nadšení a vďační. Nesmierne si takúto podporu vážime a vnímame, že ide o silný prejav toho, že to s ochranou demokracie a občianskej spoločnosti nechcete vzdať.
    Veríme, že tí, ktorí ste si vybrali aj niektorú z odmien, budete mať unikátnu pripomienku Vašej pomoci.
    Sme na začiatku a chceme pokračovať ďalej. V rámci kampane sú pred nami ďalšie míľniky, aby sme dokázali zvládať výzvy, ktorým v súčasnosti čelí demokracia na Slovensku. Veríme, že vytvoríme priestor, aby sa mohli zapojiť a prispieť aj ďalší darcovia a darkyne. Každé euro, ktoré dostaneme, investujeme do ochrany základných princípov právneho štátu.
    Zo srdca ešte raz ďakujeme.
    tím VIA IURIS

    Podporovatelia

    👤 Vladimir Sarcevic

    12 €

    👤 Anonymný podporovateľ

    🎁 Originálna grafika

    204 €

    + 6 € ?

    👤 Anonymný podporovateľ

    🎁 Tričko s originálnou grafikou

    39 €

    👤 Anonymný podporovateľ

    30 €

    + 3 € ?

    👤 Anonymný podporovateľ

    20 €

    + 2 € ?

    👤 Mária Lenková

    🎁 Odznak “Bránim právny štát”

    12 €

    + 2 € ?

    👤 Edita Vyšná

    🎁 Originálna grafika

    184 €

    + 9 € ?

    👤 Jozef Bednárik

    🎁 Odznak “Bránim právny štát”

    52 €

    👤 Anonymný podporovateľ

    🎁 Originálna grafika

    154 €

    + 8 € ?

    👤 Tomas Kamenec

    🎁 Originálna grafika

    154 €

    👤 Anonymný podporovateľ

    10 €

    👤 Anonymný podporovateľ

    10 €

    👤 Anonymný podporovateľ

    🎁 Tričko s originálnou grafikou

    39 €

    + 1 € ?

    👤 Anonymný podporovateľ

    20 €

    + 2 € ?

    👤 Lena Štempelová

    🎁 Tričko s originálnou grafikou

    39 €

    + 61 € ?

    👤 Daniel Ustaník

    🎁 Odznak “Bránim právny štát”

    💬 Veľa síl všetkým. Spolu vydržíme viac.

    17 €

    👤 Anonymný podporovateľ

    20 €

    + 2 € ?

    👤 Dušan Gálfy

    💬 Som hlboko veriaci človek a verim že: Človek ktorý si myslí že tento svet je založený na chcení a nie na príčinnej súvislosti je človek krutých činov.

    50 €

    + 4 € ?

    👤 Anonymný podporovateľ

    🎁 Tričko s originálnou grafikou

    39 €

    👤 Anonymný podporovateľ

    🎁 Tričko s originálnou grafikou

    39 €

    + 21 € ?

    👤 jakub ivanco

    🎁 Tričko s originálnou grafikou

    39 €

    👤 Zuzana Bernáthová

    🎁 Odznak “Bránim právny štát”

    12 €

    + 1 € ?

    👤 Jan Raso

    🎁 Originálna grafika

    154 €

    + 15 € ?

    👤 Ľuba Lacinová

    🎁 Tričko s originálnou grafikou

    54 €

    👤 Dominika Hekšová

    🎁 Odznak “Bránim právny štát”

    12 €

    👤 Radovan Ševčík

    🎁 Tričko s originálnou grafikou

    54 €

    👤 Anonymný podporovateľ

    🎁 Tričko s originálnou grafikou

    50 €

    👤 Anonymný podporovateľ

    20 €

    👤 Anonymný podporovateľ

    💬 Nesmieš stratiť vieru v ľudstvo. Ľudstvo je oceán; pár špinavých kvapiek v ňom ešte nezašpiní celý oceán (Mahátmá Ghándí)

    30 €

    👤 Anonymný podporovateľ

    50 €

    + 4 € ?

       1 2 3 4 ... 10

    Autori

    Miesto realizácie projektu

    Celé Slovensko

    VIA IURIS

    VIA IURIS

    Už 30 rokov hráme za spravodlivosť. Robíme zo Slovenska krajinu, kde ľudia nie sú voči moci bezmocní. Usilujeme o to, aby sa verejnosť mohla efektívne zúčastňovať na správe vecí verejných. Aby sme sa ako občania mohli zúčastňovať povoľovacích procesov, ktoré majú dopad na naše životy. Aby sme mali prístup k informáciám a prístup k súdom vo veciach verejného záujmu, akou je napríklad ochrana životného prostredia alebo efektívne a zodpovedné fungovanie štátu a samospráv. Pomáhame tým z nás, ktorí sú pri obhajobe verejného záujmu zastrašovaní. Presadzujeme systémové opatrenia posilňujúce nezávislú činnosť súdov, prokuratúry a polície bez politických vplyvov. Tieto inštitúcie sú základom fungujúceho právneho štátu, kde platí rovnosť pred zákonom a spravodlivosť sa dá vymôcť. Tieto orgány by mali garantovať výkon verejnej moci zvolenými zástupcami vo verejnom záujme, a nie v súkromný prospech vybraných oligarchov. Mali by byť zárukou, že za prešľapy proti zákonu budú niesť zodpovednosť všetci rovnako, vrátane politikov.

    Kontaktovať autora

    Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

    Odmeny

    Odmenou mi bude dobrý pocit

    Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

    Odznak “Bránim právny štát”
    Odznak “Bránim právny štát”

    Minimálna výška príspevku

    10

    Odznak “Bránim právny štát” je ultimátny doplnok pre všetkých, ktorým záleží na tom, aby zákony platili pre všetkých bez výnimky. Každé euro, ktoré za odznaky dostaneme, investujeme do ochrany základných princípov právneho štátu. Nechajte si jeden pre seba a ďalšími môžete prekvapiť svojich priateľov či rodinu. Špeciálne potešia študentov a študentky :)

    Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

    Doručenie: február 2024

    Tričko s originálnou grafikou
    Tričko s originálnou grafikou

    Minimálna výška príspevku

    35

    Špeciálna edícia. Tričko, aké by ste si kúpili na turné svojej milovanej kapely. Také, aké by ste si želali na svoje najkrajšie narodeniny. Tričko, ktoré vezmete so sebou na rande, do práce, na nedeľný obed, do miestneho baru aj na túru do Tatier. A spomenuli sme už, že je skvelé aj ako pyžamo? Tričko s originálnou grafikou od slovenského ilustrátora Mareka Matiho. Dešifrujete odkazy votkané do vlákien potlače? Tričká budú dostupné len v tejto špeciálnej edícii pri príležitosti 30 rokov VIA IURIS. Veríme, že potešia - a veľmi ďakujeme za podporu!

    Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

    Doručenie: február 2024

    Originálna grafika
    Originálna grafika

    Minimálna výška príspevku

    150

    JUSTICIA. Chobotnica. A ďalšia. Odkryjete, čo všetko v sebe grafika skrýva? Prokuratúra. Súdy. Dôverujeme im? Je spravodlivosť stále ich podstatou? Dokážeme za nespočetnými kauzami vidieť aj množstvo ľudí, ktorí chcú robiť svoju prácu profesionálne, eticky a najlepšie, ako vedia? Nevzdávame to s bojom za funkčné, kvalitné a spravodlivé inštitúcie. Sú základom fungovovania právneho štátu a demokracie. Budeme tu, kým nás budú potrebovať. Nesmierne si vážime Vašu podporu. Veríme, že Vás grafika od slovenského ilustrátora Mareka Matiho poteší a bude originálnou pripomienkou toho, že to so Slovenskom nevzdávate. Ďakujeme <3

    Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

    Doručenie: február 2024

    Na večeru s VIA IURIS

    Minimálna výška príspevku

    500

    Chcete nahliadnuť do sveta VIA IURIS osobne a trošku netradičným spôsobom? Čo keby ste prijali naše pozvanie na večeru? :) S riaditeľkou VIA IURIS, Katkou Batkovou, môžete pri dobrom jedle diskutovať o aktivitách na podporu právneho štátu, o našich plánoch, alebo pokojne aj o tom, akú hudbu počúva. Bude to priestor pre Vás. Ďakujeme za Vašu podporu, znamená veľmi veľa..

    Doručenie: január - marec 2024 (podľa dohody na spoločnom termíne)

    Tour de VIA IURIS

    Minimálna výška príspevku

    3 000

    Kde začal príbeh VIA IURIS? Kde sa udiali tie najznámejšie kauzy, ktoré sme pomáhali riešiť? Vydajte sa s nami na cestu VIA IURIS. Spoznajte miesta, príbehy, ľudí... plány splnené i také, ktoré sú ešte pred nami. Staňte sa dôležitou súčasťou tejto cesty... Táto špeciálna odmena sa odohrá na viacerých miestach, predovšetkým na strednom Slovensku. Podrobný plán cesty zladíme individuálne s Vašimi možnosťami. Už teraz sa tešíme na tento zážitok a zo srdca ďakujeme všetkým, ktorí sú s nami na ceste VIA IURIS od jej začiatku.

    Doručenie: január - marec 2024 (podľa dohody a zladenia termínov)