Pomôžte nám zorganizovať svetové Stredoeurópske Fórum 2024!

Pomôžte nám zorganizovať svetové Stredoeurópske Fórum 2024!

Ešte nikdy nebolo Stredoeurópske fórum také dôležité ako práve tento rok - keď sa na Slovensku lámu dejiny. Pomôžte nám, aby mohlo byť kvalitné, relevantné pre celú Európu a prístupné pre všetkých. V krajine, v ktorej kritické myslenie dostalo stopku a v ktorej kultúra má byť čistokrvná ako nemecký ovčiak (slovenský!) potrebujeme slobodnú verejnú diskusiu a potrebujeme, aby bola medzinárodná.

Kultúra
Občiansky aktivizmus
Podujatie
Pomôžte nám zorganizovať svetové Stredoeurópske Fórum 2024!
Získaná suma
144%

10 079 €

z cieľovej sumy
7 000 €

Kampaň bola

úspešná

O projekte

Pomôžte nám urobiť svetové Stredoeurópske Fórum 2024!

Potrebujeme vedieť, ako práve dnes, v čase kríz, premýšľajú špičkoví spisovatelia a intelektuáli z celého sveta a všetkých generácií, potrebujeme im načúvať a debatovať s nimi - v Bratislave a v ďalších slovenských mestách.

Pomôžte nám zorganizovať na 35. výročie Novembra '89 Stredoeurópske fórum, na ktoré nezabudnete. 

Tentoraz to už to bez Vašej pomoci nezvládneme.

Václav Havel v Bratislave. Foto: Peter Župník

Úplne na začiatku stála morálna podpora Václava Havla, prvého hosťa Stredoeurópskeho fóra.

“Stredoeurópske fórum, které jsem navštívil v listopadu 2009 v době 20. výročí pádu železné opony a společenských změn v Evropě, je dobrou příležitostí zamyslet se nad samotným pojmem strědní Evropy. Jako průsečnice mnoha historických pohybů je totiž její vymezení poněkud rozostřené a rozumíme mu začasté spíš intuitivně. Jsem proto rád že Stredoeurópske fórum vzniklo a a působí v Bratislavě, protože Slovensko má v regionu zvláštní postavení: jako jediné má společnou hranici se všemi ostatními stře­doevropskými státy a je tudíž tak trochu předurčeno k debatám o střední Evropě, o je­jím vztahu k ostatním regionům, k Evropě, i ke světu jako celku.”

Vedeli sme, že treba otvoriť náš slovenský kontext celému regiónu, Európe, aj svetu, a potom bude skutočne zaujímavý. Už dávno nejde len o bratislavskú kaviareň, ale aj o bystrickú, žilinskú, zvolenskú, štiavnickú. Všade tam sa tiež už konali diskusie s hosťami Stredoeurópskeho fóra. A vždy a všade je vstupné zadarmo. Za tých pätnásť rokov tu bola špička európskeho myslenia, mnohí aj z iných častí sveta. 

Vždy sme chceli predstaviť slovenskej verejnosti ďalších a ďalších autorov, rečníkov, umelcov, vedcov - takých, ktorí sú v tejto chvíli relevantní, a ktorí tu ešte nikdy predtým nevystúpili.

Stredoeurópske fórum priviedlo do Bratislavy vyše 350 špičkových autorov ako Zygmunt Bauman, Olga Tokarczuk (laureátka Nobelovej ceny za literatúru), Dubravka Ugrešić, Ludmila Ulická, Mircea Cartarescu, Oksana Zabužko, Chimamanda Ngozie Adichie. Ale aj Berhnharda Schlinka, Pascala Brucknera, Marci Shore, Viktora Jerofejeva, Timothyho Snydera, Avishaia Margalita, Thomasa H. Eriksena, Rogera Griffina, Mishu Glenyho, Mashu Gessen, Davida Graebera, Jana-Wernera Müllera, Josepha Stiglitza (laureát Nobelovej ceny za ekonómiu) či Gillesa Lipovetského.

Títo všetci prišli po prvýkrát do našej krajiny práve na Stredoeurópske fórum. Svetlana Alexijevič bola ako vôbec prvá laureátka Nobelovej ceny na Slovensku. Postupne sa v debatách predstavili spisovatelia Péter Esterházy, Ingo Schulze, Slavenka Drakulić, Elisabeth Åsbrink, Laurent Binet, Robert Menasse, Drago Jančar, György Dragomán, Radka Denemarková, Martin C. Putna, László F. Földényi, Barbara Coudenhove-Calergi, Irena Brežná, Natália Gorbanevská či Viktor Fajnberg.

Stredoeurópske fórum uviedlo oscarový film Saulov syn s debatou so spoluautorkou scenára Clarou Royer, filmy Kornéla Mundruczóa či Alyson Klayaman - všetko spolu s debatami s tvorcami, ktorí boli hosťami Stredoeurópskeho fóra. (Napokon prierez Stredoeurópskym fórom 2009 - 2023, nájdete na fotografiách Petra Župníka  tu).

A na to, aby prišli ďalší, Vás potrebujeme.

Stredoeurópske fórum je vždy otvorené každému, kto sedemnásteho novembra vstúpi do bratislavskej Starej Tržnice, bez vstupného. Šlo nám o to, aby sa tento deň stal slávnosťou rozmýšľania o demokracii a jej budúcnosti. Oslavou novembra nie je spomínanie, skutočnou oslavou je výnimočný zážitok, zážitok prenikavej, sústredenej diskusie, zážitok stretnutia s veľkým množstvom známych a neznámych premýšľajúcich, diskutujúcich v duchu alebo nahlas, na jednom mieste a v jeden deň: na výročie Novembrovej revolúcie.

November 1989. Foto: Peter Župník

Pre súčasnú ministerku kultúry dnes sme - rovnako ako Nadácia Milana Šimečku, s ktorou jej splývame - hlavný nepriateľ. Sme tá “progresívna chobotnica”, s ktorou bojuje. Aj keď z Fondu na podporu umenia sme v minulom roku nič nedostali a výzvu ministerstva kultúry na boj s dezinformáciami, do ktorej sme sa (aj) my hlásili, ministerka celú zrušila. O niekoľko mesiacov na to minister spravodlivosti, deň predtým, ako sa malo konať vypočutie projektov pred komisiou, teda tých projektov, ktoré získali dostatočný počet bodov a prešli prvým kolom, nám a ostatným úspešným žiadateľom stručne odkázal, že žiadne vypočutie nebude a projekty "už nebudú posudzované".  

Pomôžte nám zorganizovať na 35. výročie Novembra  Stredoeurópske fórum, na ktoré nezabudnete.

Vieme, že časy sú zlé, potešíme sa každej podpore, aj minimálnej. Potešíme sa aj tomu, ak nám v poznámke napíšete, akého autora by ste na Slovensku radi privítali. Potešíme sa aj, ak sa rozhodnete neprispieť vôbec, ale budete túto kampaň ďalej zdieľať alebo ju posuniete niekomu, kto by prispel. 

Stredoeurópske fórum v Starej Tržnici v Bratislave.

Koho chceme pozvať tento rok?

Radka Denemarková, Thomas H. Eriksen, Zlata Filipović, Han Byung Chul,  Chris Keulemans, Naomi Klein, David Brooks, Édouard Louis, Jean-Christophe Rufin, Dorota Maslowska, Herta Müller, Didier Eribon, Susan Nieman, Martha Craven Nussbaum, Tim Parks, Emilie Prattico, John Gray, Paweł Pawlikowski, Tatiana De Rosnay, Biljana Srbljanović, Sylvain Tesson, Francesca Diotallevi, Ivan Krastev, Timothy Snyder, Marci Shore, Cass Sunstein a mnohí ďalší, na ktorých nás možno upozorníte aj vy.

Rozpočet fóra obsahuje desiatky položiek spojených s pozývaním, organizáciou, propagáciou, prípravou (často aj márnou, ale to patrí k veci) žiadostí a ich reportovaním.

Za základnú sumu 7000 eur vieme zorganizovať jeden medzinárodný panel v Starej Tržnici - je v tom zahrnutý prenájom priestorov, techniky, tvorby záznamu, tlmočenie, tlačiarenské náklady, cestovné náklady, ubytovanie, občerstvenie. Nič pre nás. Samozrejme, chceli by sme zorganizovať čo najviac debát s mimoriadnymi hosťami.

A preto sa obraciame na Vás. 

Prosíme, pomôžte nám.

Ďakujeme.

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Podpísaný bulletin
Podpísaný bulletin

Minimálna výška príspevku

10

Podpisaný bulletin panelistami Stredoeurópskeho fóra 2024. Každý rok pripravujeme v náklade 1000 kusov bulletin s profilmi hostí a rozdávame ho návštevníkom Stredoeurópskeho fóra. Bulletin vychádza v slovenskom jazyku.

Doručenie: November 2024

Malá fotografia
Malá fotografia

Minimálna výška príspevku

25

Fotografia Petra Župníka 10x13 cm, s podpisom autora fotografie vytlačená na artfine papieri a na nej portrért niektorého z panelistov Stredoeurópskeho fóra - Svetlana Alexijevič, Chimamanda Ngozi Adichie, Zygmunt Bauman, Adam Michnik Radka Denemarková, Michal Havran, Michal Hvorecký, Ivan Krastev, Chris Keulemans, Jiřina Šiklová, Timothy Snyder, Svetlana Žuchová, napríklad.

Doručenie: November 2024

Knihy a káva
Knihy a káva

Minimálna výška príspevku

50

Knihy vydavatelstva SALON) - Huberta Klimko-Dobrzanieckého: Uspávanka pre obesenca, Tonyho Judta: Penzión spomienok, Dubravky Ugrešič: Európa v sépovej a káva s usporiadiateľkami Stredoeurópskeho fóra Andreou Pukovou a Martou Šimečkovou v ich obľúbenej kaviarni Bon Bon Jazz Bar.

Doručenie: Apríl až november 2024

Spoločná fotografia
Spoločná fotografia

Minimálna výška príspevku

100

Spoločná digitálna fotografia s vybranými panelistami Stredouerópskeho fóra 2024, ktorú odfotografuje, upraví a zašle Peter Župník.

Doručenie: November 2024

Srdce
Srdce

Minimálna výška príspevku

150

Fotografia Petra Župníka Srdce nevznikla vo Photoshope. Srdce sa objavilo na oblohe, keď sa Peter presúval z Prahy do Paríža. Pretože má vždy pri sebe fotoaparát, zastavil auto a urobil jediný záber. Ani Jesenné srdce, tiež od Petra Župníka, nevzniklo prácou vo Photoshope. Peter ho uvidel ležať na Hviezdoslavovom námestí na jeseň roku 2009. Fotografie budú vytlačené na artfine papier Oblak 39x15 cm. Lístie 28x19 cm.

Doručenie: November 2024

Fotografia
Fotografia

Minimálna výška príspevku

200

Reprodukcia fotografií Petra Župníka, ktoré boli použité pre Stredoeurópske fórum alebo na titulných stránkach kníh z vydavateľstva SALON). Fotografia je vytlačená na artfine papieri v rozmere 27x21 cm s podpisom autora. Na výber je jedna z 10 fotografií.

Doručenie: November 2024

Donori Stredoeurópskeho fóra
Donori Stredoeurópskeho fóra

Minimálna výška príspevku

300

Vaše meno bude uvedené medzi donormi Stredoeurópskeho fóra 2024 na všetkých tlačových materiáloch, baneroch, plagátoch a, samozrejme, na webovej stránke.

Doručenie: November 2024

Večera s Havranom
Večera s Havranom

Minimálna výška príspevku

500

Večera s moderátorom nielen Stredoeurópskeho fóra Michalom Havranom v jeho obľúbenej bratislavskej reštaurácii.

Doručenie: Apríl až november 2024

Parížska večera
Parížska večera

Minimálna výška príspevku

1 100

Jeden z posledných výtlačkov knihy Zaľúbení do Paríža autorov Andrey Pukovej a Petra Župníka s venovaním oboch autorov. A tiež fotografia z knihy od Petra Župníka s podpisom autora fotografie. Plus večera u Andrey Pukovej v jej vile na bratislavskej Kolibe, ktorú uvarí herečka milujúca Paríž Henrieta Mičkovicová (Andrea Puková by ako kuchárka sklamala, ale upečie dezert). Možete prísť s priateľkou, priateľom, kamarátkou, kamarátom, partnerom či partnerkou. Ale, samozrejme, aj s manželkou či manželom.

Doručenie: Apríl až november 2024

Láska a pravda zvíťazia!
Láska a pravda zvíťazia!

Minimálna výška príspevku

1 500

Ako najvyšiu a jedinú možnú odmenu ponúkame samizdatové, na stroji napísané vydanie hry Václava Havla Pokušení (1 z 12 exstujúcich kópii prepísaných cez kopírovací papier na písacom stroji). Samizdat bol napísaný v roku 1985, podpísaný autorom a venovaný Zdenkovi Urbánkovi (je v nej použitá Shakespearova báseň v preklade Zdenka Urbánka). Plus fotografia Václava Havla zo Stredoeurópskeho fóra 2009 od Petra Župníka s podpisom autora fotografie. A to nie je všetko. K tomu Vás pozveme na spoločnú večeru s panelistami Stredouerópskeho fóra 2024 v niektorej bratislavskej reštaurácii.

Doručenie: November 2024

Večera na Úvrati
Večera na Úvrati

Minimálna výška príspevku

1 000

Posledné knihy Martina M. Šimečku, plus kniha Žabí rok z exilového vydavateľstva Index s venovaním autora. A to nie je všetko! K tomu večera u Marty a Milana Šimečkovcov v ich domčeku na Trnávke. Ak bude priaznivé počasie Martin M. Šimečka Vám ugriluje kuracie stehná, ak nie, Marta Šimečková Vám pripraví michelinské menu. (Marta Šimečková ani ako kuchárka nesklame). Možete prísť s priateľkou, priateľom, kamarátkou, kamarátom, partnerom či partnerkou. Ale, samozrejme, aj s manželkou či manželom.

Doručenie: Apríl až November 2024

Podporovatelia

👤 František Hudec

20 €

+ 4 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Fotografia

350 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Knihy a káva

150 €

👤 Andrea Cocherova

🎁 Knihy a káva

50 €

👤 Jana Oravcova

50 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Malá fotografia

25 €

👤 branislav luknar

🎁 Malá fotografia

25 €

👤 Zuzana Števulová

🎁 Donori Stredoeurópskeho fóra

💬 Držím palce!

300 €

👤 Eva Kempna

💬 Držím palce!

30 €

👤 Štefan Konečný

🎁 Knihy a káva

💬 Ďakujem Vám za krásne zážitky a spomienky.

100 €

+ 10 € ?

👤 Vanesa Šmahovská

20 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Knihy a káva

💬 Milá Marta a Andrea, teším sa na stretnutie Jana Geržová

50 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Malá fotografia

25 €

👤 Anonymný podporovateľ

20 €

+ 2 € ?

👤 Jan Stanek

100 €

+ 5 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

35 €

+ 1 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

20 €

👤 Lucia Marcinova

🎁 Podpísaný bulletin

💬 Ďakujeme za organizáciu a že to nevzdávate

12 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Knihy a káva

50 €

👤 Ľubica Lacinová

🎁 Podpísaný bulletin

30 €

+ 3 € ?

👤 Soňa Synáčková

🎁 Malá fotografia

25 €

👤 Alica Štrbavá

30 €

+ 3 € ?

👤 Michael Tyrala

🎁 Malá fotografia

💬 Zucastnit sa zial nebudem moct, ale drzim palce nech to vsetko vyjde tak ako vzdy predtym a pozdravujem! (Fotku by som poprosil Zygiho Baumana, a ak vas mozem olupit aj o podpisany bulletin tak aj ten mi prosim prihodte v ramci nostalgie.) :)

50 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Podpísaný bulletin

10 €

👤 Anonymný podporovateľ

💬 Vďaka za tak dôležitý a krásny projekt. Teším sa!

20 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

15 €

👤 Pavol Lacko

🎁 Malá fotografia

💬 Držím palce!

25 €

+ 2 € ?

👤 Dana Bubáková

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

5 €

+ 25 € ?

👤 Jozef Tancer

100 €

   1 2 3 4 ... 6

Autori

Miesto realizácie projektu

Bratislavský kraj

Andrea  Puková

Andrea Puková

Andrea Puková v roku 1996 spolu s Martou Šimečkovou vytvorila prílohu Fórum v denníku Sme, neskôr pracovala v týždenníku Domino-Fórum. Od roku 2004 v mesačníku OS, a časopise Anthropos. V roku 2005 získala štipendium Mileny Jesenskej viedenského Institut für Wissenschaften vom Menschen na sériu rozhovorov o Európe. V roku 2009 spolu s Martou Šimečkovou založili Stredoeurópske fórum, ktoré organizujú dodnes. Roku 2014 jej vyšla kniha Zaľúbení do Paríža (fotografie Peter Župník), ktorá sa dostala do kolekcie Najkrajších kníh Slovenska.

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Podpísaný bulletin
Podpísaný bulletin

Minimálna výška príspevku

10

Podpisaný bulletin panelistami Stredoeurópskeho fóra 2024. Každý rok pripravujeme v náklade 1000 kusov bulletin s profilmi hostí a rozdávame ho návštevníkom Stredoeurópskeho fóra. Bulletin vychádza v slovenskom jazyku.

Doručenie: November 2024

Malá fotografia
Malá fotografia

Minimálna výška príspevku

25

Fotografia Petra Župníka 10x13 cm, s podpisom autora fotografie vytlačená na artfine papieri a na nej portrért niektorého z panelistov Stredoeurópskeho fóra - Svetlana Alexijevič, Chimamanda Ngozi Adichie, Zygmunt Bauman, Adam Michnik Radka Denemarková, Michal Havran, Michal Hvorecký, Ivan Krastev, Chris Keulemans, Jiřina Šiklová, Timothy Snyder, Svetlana Žuchová, napríklad.

Doručenie: November 2024

Knihy a káva
Knihy a káva

Minimálna výška príspevku

50

Knihy vydavatelstva SALON) - Huberta Klimko-Dobrzanieckého: Uspávanka pre obesenca, Tonyho Judta: Penzión spomienok, Dubravky Ugrešič: Európa v sépovej a káva s usporiadiateľkami Stredoeurópskeho fóra Andreou Pukovou a Martou Šimečkovou v ich obľúbenej kaviarni Bon Bon Jazz Bar.

Doručenie: Apríl až november 2024

Spoločná fotografia
Spoločná fotografia

Minimálna výška príspevku

100

Spoločná digitálna fotografia s vybranými panelistami Stredouerópskeho fóra 2024, ktorú odfotografuje, upraví a zašle Peter Župník.

Doručenie: November 2024

Srdce
Srdce

Minimálna výška príspevku

150

Fotografia Petra Župníka Srdce nevznikla vo Photoshope. Srdce sa objavilo na oblohe, keď sa Peter presúval z Prahy do Paríža. Pretože má vždy pri sebe fotoaparát, zastavil auto a urobil jediný záber. Ani Jesenné srdce, tiež od Petra Župníka, nevzniklo prácou vo Photoshope. Peter ho uvidel ležať na Hviezdoslavovom námestí na jeseň roku 2009. Fotografie budú vytlačené na artfine papier Oblak 39x15 cm. Lístie 28x19 cm.

Doručenie: November 2024

Fotografia
Fotografia

Minimálna výška príspevku

200

Reprodukcia fotografií Petra Župníka, ktoré boli použité pre Stredoeurópske fórum alebo na titulných stránkach kníh z vydavateľstva SALON). Fotografia je vytlačená na artfine papieri v rozmere 27x21 cm s podpisom autora. Na výber je jedna z 10 fotografií.

Doručenie: November 2024

Donori Stredoeurópskeho fóra
Donori Stredoeurópskeho fóra

Minimálna výška príspevku

300

Vaše meno bude uvedené medzi donormi Stredoeurópskeho fóra 2024 na všetkých tlačových materiáloch, baneroch, plagátoch a, samozrejme, na webovej stránke.

Doručenie: November 2024

Večera s Havranom
Večera s Havranom

Minimálna výška príspevku

500

Večera s moderátorom nielen Stredoeurópskeho fóra Michalom Havranom v jeho obľúbenej bratislavskej reštaurácii.

Doručenie: Apríl až november 2024

Parížska večera
Parížska večera

Minimálna výška príspevku

1 100

Jeden z posledných výtlačkov knihy Zaľúbení do Paríža autorov Andrey Pukovej a Petra Župníka s venovaním oboch autorov. A tiež fotografia z knihy od Petra Župníka s podpisom autora fotografie. Plus večera u Andrey Pukovej v jej vile na bratislavskej Kolibe, ktorú uvarí herečka milujúca Paríž Henrieta Mičkovicová (Andrea Puková by ako kuchárka sklamala, ale upečie dezert). Možete prísť s priateľkou, priateľom, kamarátkou, kamarátom, partnerom či partnerkou. Ale, samozrejme, aj s manželkou či manželom.

Doručenie: Apríl až november 2024

Láska a pravda zvíťazia!
Láska a pravda zvíťazia!

Minimálna výška príspevku

1 500

Ako najvyšiu a jedinú možnú odmenu ponúkame samizdatové, na stroji napísané vydanie hry Václava Havla Pokušení (1 z 12 exstujúcich kópii prepísaných cez kopírovací papier na písacom stroji). Samizdat bol napísaný v roku 1985, podpísaný autorom a venovaný Zdenkovi Urbánkovi (je v nej použitá Shakespearova báseň v preklade Zdenka Urbánka). Plus fotografia Václava Havla zo Stredoeurópskeho fóra 2009 od Petra Župníka s podpisom autora fotografie. A to nie je všetko. K tomu Vás pozveme na spoločnú večeru s panelistami Stredouerópskeho fóra 2024 v niektorej bratislavskej reštaurácii.

Doručenie: November 2024

Večera na Úvrati
Večera na Úvrati

Minimálna výška príspevku

1 000

Posledné knihy Martina M. Šimečku, plus kniha Žabí rok z exilového vydavateľstva Index s venovaním autora. A to nie je všetko! K tomu večera u Marty a Milana Šimečkovcov v ich domčeku na Trnávke. Ak bude priaznivé počasie Martin M. Šimečka Vám ugriluje kuracie stehná, ak nie, Marta Šimečková Vám pripraví michelinské menu. (Marta Šimečková ani ako kuchárka nesklame). Možete prísť s priateľkou, priateľom, kamarátkou, kamarátom, partnerom či partnerkou. Ale, samozrejme, aj s manželkou či manželom.

Doručenie: Apríl až November 2024