Cesta Chleba

Cieľom projektu je obnoviť kultúrne dedičstvo, rozvíjať tradície, gastronómiu a remeslo. Naše Občianske združenie potrebuje zrekonštruovať historické kamenné pece. Podporte nás a ochutnajte chlieb aký piekli naše staré mamy.

Lokálny rozvoj
História
Cesta Chleba
Získaná suma
14 %
713 €
z cieľovej sumy
5 000 €
flexibilné financovanie
Kampaň bola
ukončená
O projekte

Aktualizované 29.11.2018

Projekt sme sa rozhodli zrealizovať, lebo nám záleží na zachovaní našich kultúrnych hodnôt. Vďaka projektu chceme rozvíjať a podporovať tradičnú gastronómiu a remeselníctvo. V projekte sa zameriavame na pečenie tradičného chleba a lepníkov, ktoré po Slovensku vypekáme už piaty rok. Na to, aby sme to mohli robiť aj naďalej, potrebujeme Vašu pomoc.

Rekonštrukcia starých tradičných kamenných pecí

Kamenné pece boli kedysi súčasťou domácnosti takmer v každom dome. Ľudia v nich piekli chlieb, ktorý bol považovaný za najvzácnejší pokrm. Piekol sa raz týždenne v sobotu, aby bol v nedeľu čerstvý. Naraz sa upieklo okolo 5-6 chlebov a tie museli v domácnosti vydržať po celý týždeň. Túto tradíciu chceme naďalej zachovávať a prezentovať ľudom. Prvý krok, ktorý sme urobili bol, že sme pec zostrojili na kolesá a takto s pecou môžeme chodiť na rôzne podujatia, jarmoky a pod. To isté chceme urobiť s ďalšími pecami a takto rozšíriť možnosti.

Pomocou takto upravených kamenných pecí chceme v budúcnosti zorganizovať aj podujatia zamerané na pečenie chleba a chlebovín, za účasti slovenských a zahraničných tímov.

Lepník

  • Jednoduchý pokrm starých materí, zhotovený podľa 300-ročnej receptúry. Jedná sa o typické slovanské jedlo. Pečie sa pri teplote 500-600°C.
  • Piekol sa pred chlebom, aby gazdiná zistila, či je pec správne rozohriata.
  • Môže sa piecť s tvarohovo-zemiakovou náplňou.
  • Po upečení sa potiera maslom, cesnakovou pastou, alebo lekvárom. Pripraviť sa môže plnený praženou kapustou a škvarkami.
  • Na Slovensku sa nazýva aj osúch, posúch, podplamenník.

O peciach

  • Pec sa stavala hlavne zo štiepaného tufopiesku. Majster musel vysekať kvádre na pec do kameňa. Spodný kameň vážil aj 200kg.
  • Opracovaný kameň sa nasucho skladal do pôvodného tvaru pece.
  • Pec má 1 200 kilo a správne ju rozkúriť bolo náročné. Pec sa stavala niekoľko dní.
  • Všetok materiál bol lokálny, kameň, hlina, pleva...Keď bola pec hotová, pár dní sa nechala vyschnúť a potom sa v nej zakúrilo. Kúrilo sa pomaličky, aby nepopraskala.


OZ Cesta Hrušovských obyčají

Označenie regionálny produkt Hont sme dostali v roku 2014.Teraz sa chceme zaradiť medzi tradičné slovenské pokrmy s chráneným zemepisným označením. Žiadosť budú posudzovať v Bruseli.


K projektu sa vyjadrila odborníčka, ktorá na projekt dohliada a spolupracuje:

"Rekonštrukciou starých tradičných kamenných pecí sa vyzdvihne nielen zručnosť starých majstrov, odovzdanie ich zručnosti novej generácii, ale aj spôsob prípravy a výroby chleba tradičným spôsobom. Je potešujúce a prospešné, že "mobilné" pece bude môcť vidieť široký okruh ľudí a budú slúžiť i ako vzdelávacie zariadenie pre nasledovníkov v pekárenských zručnostiach."

MVDr. Olga Luptáková PhD., prezidentka OZ Tradičná chuť regiónov Slovenska


Veľmi pekne ďakujeme za každý príspevok, iba spoločne sa nám podarí tento projekt realizovať.




Odmeny

Chcem podporiť!

Nepotrebujete odmenu? Tak darujte sumu podľa svojho uváženia a získajte aspoň našu vďaku.

Ďakovná pohľadnica a magnetka

Minimálna výška príspevku
10

Pošleme Vám ďakovnú pohľadnicu a magnetku na pamiatku.

Magnetka a ochutnávka lepníka

Minimálna výška príspevku
15

Pošleme Vám našu magnetku a keď nás stretnete na nejakom jarmoku či festivale a môžete ochutnať lepník podľa výberu.

Ďakovná pohľadnica, medovníček a ochutnávka lepníka

Minimálna výška príspevku
20

Pošleme Vám našu pohľadnicu a medovníček a keď nás stretnete na nejakom jarmoku či festivale a môžete ochutnať lepník podľa výberu.

Poďakovanie na Fanpage stránke

Minimálna výška príspevku
40

Poďakujeme Vám na našej Fanpage stránke.

Meno na plagáte + balíček odmien

Minimálna výška príspevku
150

Okrem balíčka odmien (pohľadnica, magnetka, medovníček), získa darca či darkyňa aj možnosť uviesť logo na propagačných materiáloch.

Pripravíme prednášku s ochutnávkou na vybranej škole, v komunitnom centre alebo aj v klube seniorov

Minimálna výška príspevku
200

Môžete vybrať kam prídeme, a kde urobíme prednášku s ukážkou.

Tradičná večera v krojoch s autormi projektu u nich doma

Minimálna výška príspevku
250

Poďakujeme sa vám pozvaním na tradičnú večeru, ktorá bude prebiehať v tradičnom prostredí u autoroch projektu.

Novinky

Ďakujem

Update #1, 06.12.2018

Vážení podporovatelia a priaznivci projektu cesta chleba.

V kampani cesta chleba sa vyzbieralo 728,00eur, ta ktoré sme Vám veľmi vďacní, ale z tejto čiastky nie je možné uskutočniť festival tak, ako sme ho plánovali. Preto sa obraciame na Vás s prosbou a s Vašim súhlasom by sme chceli použiť tieto prostriedky na obnovu a rekonštrukciu pojazdných kamenných pecí, ktorými chceme zachovať naše tradície a prezentovať sa nimi na róznych kultúrno- spoločenských podujatiach. Keď sa Vám naš projekt páči a budete chciet nám ponechať zaslanú čiastku, budeme Vám veĺmi vďační, ale ak sa Vám projekt nepáči, zaslanú finančnú čiastku Vám vrátime.

Podporovatelia
Anonymný podporovateľ 5 €
Michaela Zelenková 10 €

✏ Veľmi Vám držím palce :)

Zuzana Bártová 15 €

🎁 Ďakovná pohľadnica a magnetka

Anonymný podporovateľ 5 €
Anonymný podporovateľ 10 €
Beata Kráľová 20 €

✏ Držím palce :)

Slavka Kamasová 30 €
Ilona Halfarová 15 €
Anonymný podporovateľ 5 €
Peter Fridrich 200 €
Peter Kutny 10 €
Anonymný podporovateľ 20 €

✏ Klobúk dole :-) teším sa na ten fajný chlebík

Anonymný podporovateľ 10 €
Lenka Chlebová 10 €
Herbatica s.r.o. 40 €

✏ Držím palce :)

Andrea Dennerova 20 €

🎁 Ďakovná pohľadnica, medovníček a ochutnávka lepníka

Alena Cigániková 20 €
Mumjid 10 €

🎁 Ďakovná pohľadnica a magnetka

✏ Wish you all the best

Anonymný podporovateľ 10 €
Anonymný podporovateľ 20 €

🎁 Ďakovná pohľadnica, medovníček a ochutnávka lepníka

Alena 15 €
Andrea Paullova 50 €
Anonymný podporovateľ 10 €

🎁 Ďakovná pohľadnica a magnetka

Anonymný podporovateľ 20 €
Katarína Obuchová 10 €

🎁 Ďakovná pohľadnica a magnetka

✏ Ďakujem Vám z celého kopanického srdca:)

Jozef Baráth 13 €
Monika 10 €
Ivana Krličková 10 €

🎁 Ďakovná pohľadnica a magnetka

✏ Dufam, ze sa najde vela dobrych ludi co podporia projekt s touto krasnou myslienkou a ze sa ho podari zachovat co najdlhsie pre dalsie generacie. Prajem vela uspechov a dakujem, za prilezitost podporit ho touto formou. Dedicstvo otcov, zachovaj nam, Pane.

Katarína Minčičová 10 €

🎁 Ďakovná pohľadnica a magnetka

Autori
Miesto realizácie projektu

Bratislavský kraj

Cesta hrušovských obyčají

Cesta hrušovských obyčají

Komentáre
Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Chcem podporiť!

Nepotrebujete odmenu? Tak darujte sumu podľa svojho uváženia a získajte aspoň našu vďaku.

Ďakovná pohľadnica a magnetka

Minimálna výška príspevku
10

Pošleme Vám ďakovnú pohľadnicu a magnetku na pamiatku.

Magnetka a ochutnávka lepníka

Minimálna výška príspevku
15

Pošleme Vám našu magnetku a keď nás stretnete na nejakom jarmoku či festivale a môžete ochutnať lepník podľa výberu.

Ďakovná pohľadnica, medovníček a ochutnávka lepníka

Minimálna výška príspevku
20

Pošleme Vám našu pohľadnicu a medovníček a keď nás stretnete na nejakom jarmoku či festivale a môžete ochutnať lepník podľa výberu.

Poďakovanie na Fanpage stránke

Minimálna výška príspevku
40

Poďakujeme Vám na našej Fanpage stránke.

Meno na plagáte + balíček odmien

Minimálna výška príspevku
150

Okrem balíčka odmien (pohľadnica, magnetka, medovníček), získa darca či darkyňa aj možnosť uviesť logo na propagačných materiáloch.

Pripravíme prednášku s ochutnávkou na vybranej škole, v komunitnom centre alebo aj v klube seniorov

Minimálna výška príspevku
200

Môžete vybrať kam prídeme, a kde urobíme prednášku s ukážkou.

Tradičná večera v krojoch s autormi projektu u nich doma

Minimálna výška príspevku
250

Poďakujeme sa vám pozvaním na tradičnú večeru, ktorá bude prebiehať v tradičnom prostredí u autoroch projektu.