LOVCI ŠARLATÁNOV: Pošli Príručku zdravého rozumu stredným školám

LOVCI ŠARLATÁNOV: Pošli Príručku zdravého rozumu stredným školám

Antivaxeri. Biorezonancia. Homeopatia. Kvantovanie. Prekyslenie. S koľkými medicínskymi nezmyslami a nedôveryhodnými liečebnými postupmi sa stretávate? Lovci šarlatánov a vydavateľstvo Artis Omnis pripravujú dôležitú knihu práve o nich. Odborníci v nej vysvetlia najčastejšie hoaxy o zdraví a ako im predchádzať. Prispejte nám a my knihu zadarmo pošleme žiakom a učiteľom stredných škôl.

Vzdelávanie a veda
Zdravie
LOVCI ŠARLATÁNOV: Pošli Príručku zdravého rozumu stredným školám
Získaná suma
165%

5 770 €

z cieľovej sumy
3 500 €

Kampaň bola

úspešná

O projekte

Prečo je táto kniha dôležitá?

Hoaxy a dezinformácie sa týkajú všetkých oblastí nášho života. Avšak zrejme nikde nedokážu priamo ohroziť ľudské životy tak ako v oblasti zdravia a zdravotníctva. Popieranie vedeckých metód, odmietanie liečby či preferovanie „alternatívnych" zdrojov medicíny sú veľmi rizikové.

Zdvihnite ruku, ak ste už počuli o liečbe rakoviny biorezonanciou. Alebo o zbieraní „liečivých" kryštálov. Alebo o pití moču ako prevencii proti chorobám. Či o pití priemyslového bielidla (Savo) na ich vyliečenie. A o antivaxeroch ste už počuli?

Toto je len zlomok životu a zdraviu nebezpečných hoaxov, ktoré šíria pochybní ľudia s jednoduchým cieľom − zarobiť.

Lovci šarlatánov proti nim už niekoľko rokov bojujú prostredníctvom populárnej facebookovej stránky či mnohých blogov, článkov a besied. Za ten čas dosiahli mnoho úspechov − presvedčili veľa ľudí o tom, že netreba veriť všetkému, čo sa píše na hociktorej stránke na internete. Zvlášť, keď ide o naše zdravie a život.

Nastal čas dostať pravdivé, vedecky podložené fakty k čo najväčšiemu počtu ľudí. Chceme preto doručiť knihu Lovci šarlatánov / Príručka zdravého rozumu do stredných škôl, aby sme zvýšili gramotnosť žiakov a učiteľov a ich odolnosť voči zdraviu škodlivým hoaxom.

Prečo práve na stredné školy?

  • Lebo 57% učiteľov by svojim žiakom odporučilo sledovať dezinformačné médiá ako Hlavné Správy či Zem a Vek (53%).
  • Lebo viacero publikácií sa venuje politickej propagande a konšpiráciám, zdravotnícke hoaxy však v publikácii pre stredoškolákov zatiaľ nikto nezmapoval.
  • Lebo „alternatívna medicína" je obrovský, multi-miliardový biznis a zasahuje ľudí v ich najviac zraniteľnom období (keď sú chorí).
  • Lebo viacero nebezpečných hoaxov z medicínskeho prostredia zľudovelo a sú považované za všeobecné pravdy.

Prosíme vás, vyplňte tento formulár, ak máte záujem o získanie kníh Lovci Šarlatánov: Príručka zdravého rozumu pre konkrétnu strednú školu. Prihlásiť sa môžu napr. rodičia, sympatizanti školy, ale aj samotní učitelia či riaditelia. Svojej škole pomôžete, ak budete kampaň zdieľať medzi rodičmi a žiakmi a rovnako požiadate aj ich o aktívne zdieľanie.

Prihlasovací formulár pre školy nájdete na tejto stránke.

Našim cieľom je dostať knihu aspoň do 100 škôl. Kniha bude hotová začiatkom novembra. Výtlačky pre stredné školy vytlačíme zvlášť, na základe úspešnosti tejto kampane. Distribuovať ich budeme v priebehu decembra 2019.

Pridáte sa? ĎAKUJEME!

Kto sú LOVCI ŠARLATÁNOV?

Snahou autorov je jednoduchou formou priblížiť ľuďom skutočné fungovanie ľudského tela, mechanizmov fungovania chorôb, mechanizmov liečby a princípov medicíny ako vedy. Zároveň chcú poukázať na očividné nezmysly či podvody, ktorými sa rôzni šarlatáni a pseudoodborníci snažia zlákať (často ťažko chorých) ľudí na rôzne podozrivé a často veľmi nebezpečné terapie.

Napriek názvu, ktorý treba brať s humorom − ako veľa vecí v živote, cieľom nie je vyvolávať nenávisť ani útočiť na konkrétne osoby; autorov zaujímajú len ich tvrdenia, teórie, argumenty, myšlienkové smery a dôkazy.

Autorský tím pod vedením MUDr. Rolanda Oravského tvorí dvanásť lekárov a iných odborníkov z oblasti imunológie, epidemiológie, nutričnej terapie, farmácie či psychológie, ktorí pôsobia nielen na Slovensku, ale aj v Česku, Nemecku, Veľkej Británii či USA. Hovoria si LOVCI ŠARLATÁNOV a od roku 2013 reagujú na medicínske nezmysly, ktoré sa šíria po internetových stránkach, na sociálnych sieťach a v spoločnosti.

„Neexistuje nič také ako alternatívna medicína. Existuje len medicína a veci, ktoré jednoducho nefungujú" – tento výrok Tima Minchina je základným mottom autorov Príručky zdravého rozumu.

Druhá základná filozofia Lovcov šarlatánov by sa dala zhrnúť v zmysle výroku Christophera Hitchensa: „Čo môže byť prehlasované bez dôkazu, môže byť odmietané bez dôkazu."

Na príprave Príručky zdravého rozumu sa podieľali a za podporu vám ďakujú títo Lovci:

MUDr. Roland Oravský (editor), MUDr. Maroš Rudnay, MUDr. Kamil Knorovský, Mgr. Judita Tkáčová, MUDr. Ján Šoltés, Mgr. Veronika Rjašková, MUDr. Mgr. Ivana Jochmanová, PhD., MUDr. Marek Vícha, Mgr. Michal Křupka PhD., RNDr. Ondřej Holý, PhD., Cecília Froncová, MA., MUDr. Zuzana Turcsányiová.

www.lovcisarlatanov.sk

www.facebook.com/LovciSarlatanov

O projekte

Chcem podporiť!

Páči sa vám projekt, a hoci za vašu podporu nič nečakáte, chcete prispieť. Ľubovoľnou sumou. Ďakujeme!

Lovím šarlatánov s jedným študentom

Minimálna výška príspevku

20

Knihu vďaka vám dostane jeden študent a aj vy + vám pošleme aj ďalšiu knihu z edície Pamäť.


Lovím šarlatánov s celou triedou

Minimálna výška príspevku

60

Do triedy pošleme 5ks výtlačkov a manuál pre učiteľov, ako s ňou pracovať. Knihu pošleme aj vám + dostanete aj ďalšiu knihu z edície Pamäť.

Lovím šarlatánov s celou školou

Minimálna výška príspevku

200

Šarlatáni si už na tejto škole neškrtnú. Do školy pošleme 20ks výtlačkov a manuál pre učiteľov, ako s ňou pracovať. Knihu pošleme aj vám + dostanete aj ďalšiu knihu z edície Pamäť.


Lovím šarlatánov s besedou pre celú školu

Minimálna výška príspevku

500

Badatel.net to môže rovno zabaliť. Vďaka vašej podpore pošleme do školy 20ks výtlačkov, manuál pre učiteľov a zorganizujeme s Lovcami interaktívnu besedu, kde vyškolíme študentov proti všetkým hoaxom. Kniha poputuje aj k vám + dostanete aj ďalšiu knihu z edície Pamäť.


Novinky

Chceme podporiť kritické myslenie na školách. Pomôžete nám?

Update #7, 20.10.2022


Milí naši podporovatelia!
V minulosti ste boli štedrí a podporili ste náš projekt
LOVCI ŠARLATÁNOV: Pošli Príručku zdravého rozumu stredným školám.

Vďaka vám sa Príručka zdravého rozumu dostala do rúk študentov a ich učiteľov. Prístupnou formou tak získali informácie o tom, ako sa brániť pred medicínskymi nezmyslami a hoaxami, ktoré na nich útočia z nedôveryhodných zdrojov a môžu vážne ohroziť ich zdravie.

Dnes sa na vás obraciame s aktuálnou novinkou - na StartLabe sme rozbehli novú kampaň s názvom Kriedou alebo mečom? Podporme kritické myslenie na školách.

Kniha Jána Gálika KRIEDOU ALEBO MEČOM dokazuje, že tvorba pre tínedžerov nie je len o drakoch a mágii, ale chce riešiť aj vážne veci, podporovať kritické myslenie, a pritom si zachovať pútavosť a akčnosť.


Náš nový projekt má dva ciele:
1. S vašou pomocou chceme vydať knihu KRIEDOU ALEBO MEČOM. Kniha svojím obsahom hyperbolizuje mnohé problémy dnešného školstva: šikana, nezáujem rodičov, vyhorenie a bezradnosť pedagógov či dobre myslené, ale nezmyselné opatrenia v školstve. To všetko formou a  jazykom blízkym práve tínedžerskej vekovej skupine.
2. Okrem samotného vydania chceme knihu doručiť do školského prostredia spolu s ďalšími titulmi nášho vydavateľstva, ktoré nastavujú zrkadlo rôznym šarlatánskym a „zaručeným“ pravdám. S vašou pomocou chceme podporiť kritické myslenie na školách, medzi mládežou,  učiteľmi, ale aj rodičmi.


Čítanie podporuje tvorivosť, kreativitu, rozširuje obzory a podporuje kritické myslenie. A o to sa v našom vydavateľstve usilujeme už takmer 20 rokov.


Autor knihy Ján Gálik (1976) je vyštudovaný učiteľ matematiky a telesnej výchovy a tomuto povolaniu je verný už takmer dvadsať rokov. Popri tom sa venuje písaniu fantastických príbehov. Za svoju tvorbu získal množstvo ocenení v rôznych žánrových súťažiach. Jeho poviedky boli súčasťou viacerých knižných publikácií (napr. antológia Čas hrdinov II) a v roku 2021  debutoval fantasy románom Odvrhnutí (obe vyšli v Artis Omnis).



Kniha KRIEDOU ALEBO MEČOM prináša netradičný pohľad na pálčivé problémy, ktorým čelia deti, ich pedagógovia a v neposlednom rade aj rodičia. Svojím spracovaním a jazykom zároveň predstavuje novátorský prvok slovenskej knižnej tvorby.


ĎAKUJEME za váš záujem a podporu!
Vaši Artisáci

Spustili sme novú kampaň!

Update #6, 17.09.2021

Milí priatelia!
Dovoľujeme si vás osloviť ako našich podporovateľov na StartLab.sk. Radi by sme vám dali do pozornosti náš nový projekt, ktorý je tentoraz zameraný na podporu slovenskej fantastiky. Budeme vďační za vašu priazeň a pomoc - aj teraz je naším zámerom podporiť kvalitné diela slovenských autorov, ktoré si zaslúžia pozornosť slovenských čitateľov.

Poznáte Marvelovky, Pána prsteňov, Zaklínača či Harryho Pottera? Všetko sú to skvelé knihy či komiksy. Celý svet z nich ide do kolien. No len málokto vie, že podobne kvalitné príbehy vznikajú aj na Slovensku. Podporte domácu tvorbu a dokážme všetkým, že aj slovenská fantastika môže byť svetová. 

Už viac ako 15 rokov sa venujeme vydávaniu kníh a snažíme sa Slovákov naučiť čítať poctivú slovenskú tvorbu.

Veríme, že aj na Slovensku môže byť viac Rowlingových, Asimovov, Tolkienov, alebo aj Červenákov. Harry Potter pritiahol k čítaniu celé generácie detí a mladých dospelých. Chceme dať aj slovenským autorom šancu, aby mohli mať podobný dopad.

Čítanie podporuje tvorivosť, kreativitu, rozširuje obzory a podporuje kritické myslenie. A o to sa snažíme už viac ako 15 rokov. Budeme radi, keď sa do tohto boja zapojíte aj vy a podporíte náš projekt.

Podporiť nás môžete tu: https://www.startlab.sk/projekty/2336-aj-slovenska-fantastika-moze-byt-svetova/

ĎAKUJEME!

POSIELAME BALÍKY!

Update #5, 09.12.2019

Milí naši podporovatelia!

Ako sme sľúbili, v týchto dňoch sme začali posielať balíčky s vašimi odmenami. Ale že ich je! Lebo aj vás bolo veľa, ktorí ste podporili náš projekt! :) Pozorne teda sledujte svoje poštové schránky, každým dňom v nich môžete nájsť obálku s knihami, prípadne aspoň oznámenie o zásielke. Ak by sa vám zdalo, že to trvá pridlho a nič nechodí, informujte sa, prosím, na svojej pošte - v týchto dňoch majú naozaj nápor. Boli medzi vami aj prispievatelia zo zahraničia - tam to zrejme z objektívnych dôvodov pocestuje dlhšie. V každom prípade nás neváhajte kontaktovať v prípade akýchkoľvek otázok. Takisto nemusíte váhať ani s prípadným foto na sociálnych sieťach - aj týmto spôsobom môžete dať svojim známym vedieť, že ste prispeli na dobrú vec. Balíčky školám budeme zasielať v ďalšej fáze.

Aby sa vám ľahšie čakalo, posielame vám aspoň krátku fotoreportáž z prípravy vašich odmien :)





Ešte raz vďaka za vašu podporu, bolo nám cťou!

Vaši Artisáci & Lovci šarlatánov

Ďakujeme za podporu - Príručka zdravého rozumu vďaka vám poputuje k študentom!

Update #4, 12.11.2019

Milí naši podporovatelia!

Podaril sa vám neuveriteľný kúsok - nielenže sme vďaka vašej podpore dosiahli cieľovú sumu, ktorú sme si na začiatku kampane stanovili, my sme ju dokonca prekročili o 65 percent!

Suma 5 770 eur zabezpečí, že Príručka zdravého rozumu sa dostane do rúk oveľa väčšiemu počtu študentov a ich učiteľov. Prístupnou formou tak získajú informácie o tom, ako sa brániť pred medicínskymi nezmyslami a hoaxami, ktoré na nich útočia z nedôveryhodných zdrojov a môžu vážne ohroziť ich zdravie.


Príručka zdravého rozumu samozrejme poputuje aj k vám a ako bonus vám do balíka pribalíme ešte jednu knihu z produkcie nášho vydavateľstva, ktorá vyšla v edícii Pamäť. Edícia je zameraná na tituly, ktoré chcú pripomínať dôležité spoločenské udalosti na Slovensku - aby sa vedelo a nezabúdalo. Balíčky budú od nás odchádzať začiatkom decembra tak, aby ste ich dostali ešte pred Vianocami. Veľmi pekne ďakujeme aj tým podporovateľom, ktorí nás podporili bez nároku na odmenu! ♥

Ešte raz ďakujeme za dôveru, ktorú ste nám prejavili. Budeme radi, ak nám svoju priazeň zachováte aj naďalej - naše knihy sú tu pre vás. http://artisomnis.sk/knihy/

Prajeme vám všetko dobré!

Tím vydavateľstva Artis Omnis.


Prekročili sme hranicu 5 000! Ďakujeme!

Update #3, 28.10.2019

Milí naši podporovatelia! Neustále nás úprimne prekvapujete svojou štedrosťou! Vaša podpora a dôvera v náš projekt nás nesmierne tešia a sme vám za ne vďační. Aj s vašou pomocou sa tak okruh škôl a študentov, ktorým zašleme Príručku zdravého rozumu, neustále rozširuje - a to je dobre. Práve u mladých ľudí je mimoriadne dôležité včas upozorniť na riziká, ktoré pre naše zdravie a neraz i životy predstavujú šíriace sa medicínske nezmysly a hoaxy. Keďže dobrých rád nikdy nie je dosť, ostaňte nám, prosím, verní a lovte spolu s nami ďalších a ďalších šarlatánov. A pokojne to povedzte aj svojim blízkym a známym.

Ako malý bonus od nás teraz dostávate ďalšiu krátku ukážku z knihy LOVCI ŠARLATÁNOV: Príručka zdravého rozumu / Ako nepodľahnúť medicínskym nezmyslom a hoaxom.



URINOTERAPIA

„Kým som prvýkrát nevypila moč môjho psa, mala som depresie, bola som smutná a mala akné."

Nemenovaná žena zdieľajúca na Facebooku video, ako pije moč psa


Ako by ste reagovali, keby vám lekár odporučil na kašeľ piť moč alebo sa v ňom umývať? Asi by vás to zaskočilo. Napriek tomu má tento mýtus dlhú tradíciu. Niektorí tvrdia, že sa pitie moču spomína už v Biblii, veľký priestor má urinoterapia v staroindických textoch, ktoré popisujú, ako moč lieči choroby a zaháňa starobu.

ZAUJÍMAVOSŤ ZO SVETA VEDY: Možno to bude šokujúce, ale moč, ktorý z tela vylučujeme, obsahuje odpadové látky, ktorých sa chceme zbaviť, pretože ich už nepotrebujeme. Vzniká ultrafiltráciou krvnej plazmy a ani dusikaté látky (kreatinín, močovina), ani ióny (draslíkové, sodíkové a iné), ani nič iné nelieči ochorenia. Moč nemá ani nutričnú hodnotu.

Je pravda, že v minulosti lekári aj ochutnávali moč, robili to však z diagnostických dôvodov. V časoch, keď lekári nemali moderné laboratórne metódy na meranie hladiny cukru v krvi, predstavovala sladká chuť moču možnosť, ako odhaliť cukrovku. Ani niektoré babské rady, napríklad omočiť bolestivú ranu po kontakte s medúzou, nevychádzajú z dôkazov. V tomto prípade môže omočenie miesta popŕhleného medúzou, naopak, zhoršiť prejavy. Kto prišiel ako prvý s týmto nezmyslom, nie je jasné, možno celý mýtus rozšírili Joey a Monika zo seriálu Priatelia, ktorí v jednej epizóde riešili problém popŕhlenia medúzou.1

Údajné liečebné účinky moču nemajú nijaký vedecký základ. Vo všeobecnosti pitie moču neškodí, nie je však možné tvrdiť, že je absolútne bezpečné. V moči sa nachádzajú baktérie, ktoré sa zmyjú z povrchu močových ciest, a pitím moču sa dostávajú znovu do tela. Dnes vieme, že niektoré baktérie, ktoré sa môžu nachádzať v moči, dokážu pri kontakte s gastrointestinálnym traktom, pripadne pri ich prestupe do krvného obehu vyvolať zdravotné ťažkosti.2

Nezabúdajme ani na to, že množstvo liekov (napríklad veľa antibiotík) sa z tela vylučuje močom. Pitím moču počas užívania liekov sa tieto látky dostávajú opäť do tela, čo nemusí byť úplne žiaduce vzhľadom na dávkovanie lieku.

Napriek častému odporúčaniu dobrodruha Beara Grillsa, ktorý na televíznych obrazovkách pravidelne konzumuje surové mäso a pije moč, pitím vlastného moču sa nezachránite pred dehydratáciou. Obsahuje veľa koncentrovanej soli a niektorí prirovnávajú pitie moču k pitiu morskej vody. Pitie moču by teda, naopak, urýchlilo dehydratáciu. Napríklad vojaci sú počas vojenského výcviku inštruovaní v prípade extrémnych podmienok a nedostatku vody moč nepiť.3

Ak vám však nič z toho neprekáža, tak na zdravie. Ako sa vraví, proti gustu žiaden dišputát.


ZDROJE:

1. Curtin, C. Fact or Fiction?: Urinating on a Jellyfi sh Sting is an Effective Treatment. [Online]. Available from: https://www.scientifi camerican.com/article/fact-or-fi ction-urinating/? redirect=1 [Accessed 10 July 2019].

2. Hilt, E, et al. Urine is not sterile: use of enhanced urine culture techniques to detect resident bacterial fl ora in the adult female bladder. J Clin Microbiol. 2014 Mar; 52(3): 871–876.

3. The U.S. Army Field Manual. Chapter 6, Water Procurement. [Online]. Available from: http://www.equipped.com/21-76/ch6.pdf [Accessed 10 July 2019].

Dosiahli sme cieľovú sumu! Ďakujeme!

Update #2, 23.10.2019

Naši milí podporovatelia! Vďaka vám sme dva týždne pred ukončením kampane dosiahli cieľovú sumu, ktorú sme si na začiatku stanovili. Je to úžasné, VY ste úžasní!

Svojím príspevkom každý z vás pomôže dobrej veci - dostať Príručku zdravého rozumu do rúk stredoškolákom a ich učiteľom. Práve mladí ľudia patria k tým, ktorí ľahko podľahnú rôznym dezinformáciám a hoaxom. Táto kniha im pomôže zorientovať sa v záplave medicínskych nezmyslov, ktorými sú sociálne siete a nedôveryhodné médiá preplnené.

Náš skromný cieľ - získať podporu na zaslanie knihy do 100 škôl - sme dosiahli. Pred nami je ešte 15 dní, počas ktorých môžeme okruh škôl rozšíriť. Budeme vám nesmierne vďační, ak túto myšlienku posuniete aj svojim blízkym a známym, ktorým nie je ľahostajné, ako budú mladí ľudia zaobchádzať so svojím zdravím.

Ako prejav vďaky vám ponúkame krátku ukážku, ktorá sa venuje šarlatánskej diagnostike chorôb podľa očnej dúhovky. Nech sa páči.



IRIDOLÓGIA

„Napriek úprimným motívom tých, ktorí praktizujú iridológiu, človek sa musí pýtať sám seba, ako to môžu vykonávať napriek všetkým dôkazom proti iridológii."

Joshua David Mather Sr., bývalý iridológ

Pseudoveda o očnej dúhovke a jej prepojení s rôznymi ochoreniami ľudského tela je ďalším úžasným nezmyslom. Iridológovia tvrdia, že každá choroba má „svoje miesto" na dúhovke. Tieto miesta sú zakreslené do takzvaných máp, ktoré boli vypracované už pred stáročiami. Podľa niektorých slovenských internetových stránok venujúcich sa diagnostike z dúhovky sa pomocou tejto metódy dá odhaliť množstvo ochorení, či už skutočných (cukrovka, srdcovo-cievne ochorenia), ako aj vymyslených (prekyslenie či zahlienenie organizmu).

Niektoré srdcovo-cievne ochorenia, ako vysoký krvný tlak a cukrovka, naozaj môžu spôsobiť zmeny na oku, avšak na sietnici, a nie na dúhovke. Sietnica je najvnútornejšia vrstva oka, ktorú bežne nevidíme. Dokonca ani očný lekár nemôže len na základe niektorých zmien na sietnici jednoznačne určiť, či má pacient cukrovku.

Nebudeme zbytočne napínať a rovno prezradíme, že iridológia nemá nijakú diagnostickú hodnotu (inak by zrejme nebola v tejto časti knihy). Možnosti, keď mohli iridológovia dokázať, že majú pravdu, opakovane nevyužili. Napokon, posúďte sami.

Štúdia z roku 1979 zahrnula 143 pacientov s ochorením obličiek. 95 pacientov trpelo menej závažným postihnutím obličiek a 48 malo závažnejšiu formu ochorenia. Snímky oboch očí boli náhodne predložené trom iridológom a trom oftalmológom. Bez akýchkoľvek bližších informácií mali rozdeliť pacientov na zdravých a chorých. Z výsledkov vyplynulo, že iridológia nemá žiadnu relevantnú výpovednú hodnotu pri diagnostikovaní obličkových ochorení.1

Ďalšia štúdia sa zaoberala otázkou, či je iridológ schopný diagnostikovať rakovinu. Štúdia zahŕňala 110 subjektov, 68 z nich malo histologicky potvrdenú rakovinu, 42 bolo zdravých. Iridológom sa podarilo iba v troch prípadoch správne určiť diagnózu rakoviny, čo zodpovedá náhodnému tipovaniu.2

Štúdia v roku 1988 sa zamerala na zápal žlčových ciest so žlčníkovými kameňmi. Bolo pozvaných 39 pacientov s potvrdenou diagnózou a 39 kontrolných subjektov v rovnakom veku a pohlaví bez ochorenia žlčových ciest. Iridológovia opäť iba tipovali.3


ZDROJE:

1. Simon A, Worthen DM, Mitas JA. An evaluation of iridology. JAMA. 1979 Sep 28;242(13):1385-9.

2. Munstedt K et al. Can iridology detect susceptibility to cancer? A prospective case-controlled study. J Altern Complement Med. 2005 Jun;11(3):515-9.

3. Knipschild P. Looking for gall bladder disease in the patient's iris. BMJ. 1988 Dec 17;297(6663):1578-81.

Máme polovicu cieľovej sumy!

Update #1, 19.10.2019

Priatelia, ubehol týždeň od spustenia kampane a na účte máme polovicu cieľovej sumy - VĎAKA VÁM! Okrem finančnej podpory ste nám venovali aj množstvo povzbudzujúcich slov. Ceníme si to. Budeme vám povďační, ak nám svoju priazeň zachováte aj naďalej a inšpirujete ňou k podpore nášho projektu aj svojich známych. Vo vydavateľstve Artis Omnis si spolu s autormi Príručky zdravého rozumu vašu dôveru nesmierne vážime. Ako malú odmenu ponúkame krátku ukážku z pripravovanej knihy LOVCI ŠARLATÁNOV: Príručka zdravého rozumu.



LOVCI ŠARLATÁNOV UPOZORŇUJÚ

V nasledujúcom texte sa vyskytujú fiktívne názvy niektorých pseudoliekov. Akákoľvek podobnosť s reálnymi výrobkami, ktoré sú dostupné na internete alebo v lekárňach, je čisto náhodná. Mohlo by sa zdať, že ide iba o rafinovaný spôsob, ktorý sme vymysleli po porade s právnikmi, ako zámenou niektorých písmen kritizovať pavedu a šarlatánske výrobky, aby sme sa vyhli potencionálnym právnym problémom zo strany výrobcov a aby bolo všetkým jasne, o aké výrobky ide, avšak opak je pravdou. Táto takmer zhodná podobnosť nie je v nijakom prípade účelová, rovnako ako toto varovanie neobsahuje ani zrnko sarkazmu.

Táto kniha vyšla vďaka podpore iluminátov, farmafiriem, ktoré vlastnia liek na rakovinu, a Georga Sorosa.


O NÁS

Lovci šarlatánov vznikli v roku 2013 ako reakcia na medicínske nezmysly, ktoré sa šírili po internetových stránkach, na sociálnych sieťach a v spoločnosti. V tej dobe sme boli iba študentmi medicíny, ktorých čakalo ešte veľa semestrov do ukončenia štúdia. Absurdnosť niektorých tvrdení však bola taká neuveriteľná, že sme nemohli ostať mlčať. Chceli sme brániť medicínu, seba a kolegov, keďže „alternatívci" často znevažovali lekárske odporúčania a poznatky. Zároveň sme si uvedomili, že sa ako budúci lekári musíme orientovať aj vo svete tzv. alternatívnej medicíny, keďže budeme určite neraz konfrontovaní s otázkami, čo si myslíme napríklad o homeopatii, čo o nej vieme, čo by sme odporučili.

Malá stránka na Facebooku si začala rýchlo získavať fanúšikov a v súčasnosti ich máme viac než 19 000. Autorské články, prostredníctvom ktorých sme sa vyjadrovali k najfrekventovanejším témam, sme zverejňovali na internetovej stránke www.lovcisarlatanov.sk. V snahe napraviť verejnú mienku o dôležitých výdobytkoch modernej medicíny, ako je napr. očkovanie, sme občas napísali aj články pre niektoré slovenské denníky či mesačníky.

Niektorí z nás viedli „osobný boj" s predstaviteľmi alternatívnej medicíny priamo v televízii alebo vyšli s kožou na trh a rečnili o našej práci na akciách, ako je TEDx. Za jedno z najväčších ocenení považujeme zmienku o Lovcoch šarlatánov v odbornej publikácii Kapitoly z vakcinológie, v ktorej poprední odborníci vyzdvihli našu činnosť a priznali nám zásluhy v zlepšení verejnej mienky o očkovaní.

Túto knihu sme pripravili s cieľom zhrnúť našu niekoľkoročnú dobrovoľnícku prácu a sprístupniť ju všetkým, aj ľuďom, ktorí uprednostnia tlačené slovo pred internetom a sociálnymi sieťami. Keďže nie je možné spomenúť úplne všetky alternatívne metódy liečenia, vybrali sme tie najčastejšie, najznámejšie a najkontroverznejšie. V prvej časti knihy sa zaoberáme skutočnou a alternatívnou medicínou, rozoberáme význam dôkazov. V časti druhej sa venujeme jednotlivým medicínskym mýtom.

Hneď po založení skupiny sme stúpili na otlaky niekoľkým šarlatánom. V roku 2014, teda necelý rok po vzniku, o nás písali v pseudočasopise Zem a vek. Akýmsi zvláštnym spôsobom nás spájali so skupinou Quackbusters z USA a obvinili nás z obhajovania farmalobby a rôznych iných nezmyslov. Vďaka internetu sme o sebe zistili množstvo nových informácií, napríklad, že sme platení farmafirmami. Preto by sme radi využili tuto príležitosť a vyzvali sivé eminencie v našom pozadí, aby nám konečne poslali sľubované peniaze, pretože nikto z nás doteraz nedostal za prácu pre Lovcov šarlatánov ani cent.

A teraz vážne. Nečakáme, že zmeníme názor ľudí, ktorí si žijú vo svojom konšpiračnom svete (hoci by to bolo ozaj fajn). Nevadí. Aj tak sa primárne zameriavame na tých, ktorí sa iba „rozhodujú", komu veriť − ktorí zdravotníkov nepovažujú za bielu mafiu, ale ktorí sú zároveň vystavení toľkým správam o údajných účinkoch rôznych alternatívnych metód (prípadne škodlivosti reálnej medicíny), až je úplne pochopiteľné, že sú zmätení. Hlavne (ale nielen) pre nich je určený náš boj za zdravý rozum, kritické myslenie a propagáciu reálnej medicíny.

Podporovatelia

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Lovím šarlatánov s jedným študentom

20 €

👤 Roman Ušák

🎁 Lovím šarlatánov s jedným študentom

💬 Ďakujem za túto knihu aj za to že ju posielate študentom. Je to dôležité

20 €

👤 Ján Švihra

🎁 Lovím šarlatánov s jedným študentom

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Lovím šarlatánov s celou triedou

60 €

👤 Roman Viskup

🎁 Lovím šarlatánov s jedným študentom

20 €

👤 Dominik Kozmáli

🎁 Lovím šarlatánov s jedným študentom

💬 Ou jeeah úžasný pocit môcť s tým niečo urobiť!

20 €

👤 Jakub Vranka

🎁 Lovím šarlatánov s jedným študentom

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Lovím šarlatánov s jedným študentom

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Lovím šarlatánov s jedným študentom

20 €

👤 Oliver Moravčík

🎁 Lovím šarlatánov s jedným študentom

20 €

👤 Slavomír Žiak

🎁 Lovím šarlatánov s jedným študentom

20 €

👤 Martin Duraj

🎁 Lovím šarlatánov s jedným študentom

💬 Medicína je veda, umenie a remeslo v jednom. Ale základom má byť veda!

20 €

👤 Marek Lachkovič

🎁 Lovím šarlatánov s celou školou

200 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Lovím šarlatánov s jedným študentom

20 €

👤 Ján Puškár

🎁 Lovím šarlatánov s jedným študentom

20 €

👤 Zuzana Fedorková

🎁 Lovím šarlatánov s jedným študentom

20 €

👤 Ladislav Lenčucha

🎁 Lovím šarlatánov s jedným študentom

20 €

👤 Matej Kiška

🎁 Lovím šarlatánov s celou triedou

60 €

👤 Marek Duranský

🎁 Lovím šarlatánov s jedným študentom

20 €

👤 Martin Gramblička

5 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Lovím šarlatánov s jedným študentom

20 €

👤 Andrea Lee

💬 Dakuje, ze ste :)

5 €

👤 Peter Libusa

🎁 Lovím šarlatánov s jedným študentom

20 €

👤 Denisa Dosenovicova

🎁 Lovím šarlatánov s celou triedou

60 €

👤 Matus Stankovic

🎁 Lovím šarlatánov s jedným študentom

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Lovím šarlatánov s jedným študentom

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

7 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Lovím šarlatánov s celou triedou

60 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Lovím šarlatánov s jedným študentom

20 €

   1 2 3 4 ... 7

Autori

Artis Omnis, s.r.o.

Artis Omnis, s.r.o.

Ivan Harman

Ivan Harman

Centrálny mozog a šéf vydavateľstva.

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Chcem podporiť!

Páči sa vám projekt, a hoci za vašu podporu nič nečakáte, chcete prispieť. Ľubovoľnou sumou. Ďakujeme!

Lovím šarlatánov s jedným študentom

Minimálna výška príspevku

20

Knihu vďaka vám dostane jeden študent a aj vy + vám pošleme aj ďalšiu knihu z edície Pamäť.


Lovím šarlatánov s celou triedou

Minimálna výška príspevku

60

Do triedy pošleme 5ks výtlačkov a manuál pre učiteľov, ako s ňou pracovať. Knihu pošleme aj vám + dostanete aj ďalšiu knihu z edície Pamäť.

Lovím šarlatánov s celou školou

Minimálna výška príspevku

200

Šarlatáni si už na tejto škole neškrtnú. Do školy pošleme 20ks výtlačkov a manuál pre učiteľov, ako s ňou pracovať. Knihu pošleme aj vám + dostanete aj ďalšiu knihu z edície Pamäť.


Lovím šarlatánov s besedou pre celú školu

Minimálna výška príspevku

500

Badatel.net to môže rovno zabaliť. Vďaka vašej podpore pošleme do školy 20ks výtlačkov, manuál pre učiteľov a zorganizujeme s Lovcami interaktívnu besedu, kde vyškolíme študentov proti všetkým hoaxom. Kniha poputuje aj k vám + dostanete aj ďalšiu knihu z edície Pamäť.