Nezlomní. Príbehy písané autizmom

Nezlomní. Príbehy písané autizmom

Pomôžte nám vydať knihu venovanú autizmu - 18 rozhovorov s odborníkmi, rodičmi, súrodencami aj autistami, ktorí sa rozhodli otvorene o svojich problémoch aj radostiach hovoriť. Veríme, že táto kniha prispeje nielen k väčšej informovanosti, ale aj k empatii a ohľaduplnosti.

Literatúra
Zdravie
Ľudské práva
Nezlomní. Príbehy písané autizmom
Získaná suma
158%

3 945 €

z cieľovej sumy
2 500 €

Kampaň bola

úspešná

O projekte

Volajú ich deti splnu, výnimočné, zázračné, iné. Niektoré dokážu bez väčších problémov fungovať v bežnej spoločnosti a udivujú svojimi schopnosťami, iné potrebujú celoživotnú starostlivosť. Autizmus má mnoho podôb a výrazne ovplyvňuje život celej rodiny.

Vieme si predstaviť, aké situácie riešia rodičia autistických detí a ako táto porucha ovplyvňuje ich partnerský vzťah? Aké majú skúsenosti so školou, škôlkou či terapiami? Ako sa cítia ich súrodenci a ako vidí svoj život dospelý autista? Čo hovoria o príčinách a prejavoch autizmu odborníci, na akú podporu od štátu majú autisti nárok a kde môžu hľadať pomoc?

Kniha Jozefa Bednára s pracovným názvom Nezlomní (príbehy písané autizmom) prináša 18 rozhovorov s ľuďmi, ktorí autizmom intenzívne žijú – či už ako terapeuti, rodičia, starí rodičia, či súrodenci a ktorí sa rozhodli otvorene o svojich problémoch aj radostiach hovoriť. Každá rodina má svoj vlastný príbeh ohraničený jednou alebo viacerými diagnózami a každá má k diagnóze iný prístup a iné možnosti intervencie. Autor rozhovorov Jozef Bednár je novinár, bloger a mimoriadne angažovaný otec dospelého autistického syna Mareka a jeho otázky aj výber respondentov vychádzajú z jeho dlhoročných skúseností. Kniha vyjde v knižnej edícii Denníka N.

Napriek tomu, že detí s touto poruchou pribúda (nejakú z foriem autizmu má podľa posledných výskumov jeden zo sto ľudí), koluje o nej množstvo mýtov, mnohým rodičom chýbajú základné informácie aj inštitucionálna podpora. Kniha nie je určená len pre rodičov, ktorí tušia, že ich dieťa je iné, ktorých dieťa už bolo diagnostikované alebo hľadajú ľudí s podobnými skúsenosťami. Je určená všetkým, ktorí chcú spoznať zblízka život rodín s akokoľvek zdravotne znevýhodneným členom.

Čo o autizme hovoria niektorí rodičia či odborníci z našej knihy?

„Predstavte si dlhočiznú chodbu a po jej oboch stranách dvere do rôznych miestností. Človek bez autizmu vie, že to a to sú dvere a vie si to zariadiť tak, že dvere, ktoré majú byť otvorené, otvorené aj nechá. A iné si zatvorí, aby ho niečo zbytočne nevyrušovalo. Je to na jeho rozhodnutí. Ale predstavte si situáciu, že autistovi niekto všetky tie dvere ukradol. Úplne všetky. Nemá ako zavrieť čo i len jednu z toho množstva izieb. A všetko, čo ide z izieb von, ho tým pádom vyrušuje. Vnemy, zvuky, všetko." otec štrnásťročného Petra

„Neinklinujem k rozdeľovaniu autistov špeciálne na nízkofunkčných a vysokofunkčných. Čo naznačuje nízka funkčnosť? Že nevie dobre fungovať? My skôr preferujeme hodnotenie, že deti majú zníženú schopnosť adaptívneho správania a zníženú schopnosť mentálneho výkonu. Lebo keď poviete o niekom, že je nízkofunkčný, tak akoby ste ho zatratili. Nie! S každým dieťaťom sa dá robiť." prednostka Fyziologického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Daniela Ostatníková

„Na mestskom úrade mi povedali, že som veľmi naivná, keď chcem založiť súkromnú základnú školu pre autistov. Vraj súkromná škola pre autistov áno, ale len pre tých bez mentálneho postihnutia. Môj syn však bol mentálne postihnutý. Nedala som sa." Helena, mama dvanásťročného Miška

Čo nájdete v knihe?

  • Rozhovory s rodičmi detí s rôznym stupňom znevýhodnenia
  • Rozhovory so súrodencami aj dospelým autistom
  • 4 rozhovory s odborníčkami na problematiku autizmu zo Slovenska aj Čiech
  • Tipy na užitočnú literatúru a adresy centier poskytujúcich pomoc autistom a ich rodinám

Na čo použijeme peniaze?

Denník N zabezpečí redakčnú prípravu knihy, editovanie, korektúry, fotografie, propagáciu. Vaša podpora bude použitá na zaplatenie nákladov na tlač knihy, no ak získame väčšiu podporu, pošleme knihy zdarma centrám, ktoré pomáhajú rodinám s autistickým členom. Kniha vyjde v náklade 3 000 ks a bude aj vo voľnom predaji v kníhkupectvách.

Časový plán

Autor knihy momentálne pracuje na prepisoch, editorka na redakčnej úprave rozhovorov. V januári prejdú texty korektúrami a grafickou prípravou, počas februára bude kniha v tlači a začiatkom marca hotová. Do života ju oficiálne uvedieme pri príležitosti Svetového dňa povedomia o autizme 2. apríla.

Ďakujeme za podporu!

Aké máme skúsenosti s podobným projektom?

V Denníku N sa venujeme aj verejnoprospešným projektom, okrajovým témam a vzdelávaniu a to aj prostredníctvom kníh a magazínov. Takmer 500 kníh s názvom Okraje máš kde? učiteľa Juraja Čokynu o vzdelávaní detí z chudobného prostredia sme vďaka 473 podporovateľom mohli poslať do škôl, metodicko-pedagogických a komunitných centier a na pedagogické fakulty.

Vydali sme aj 4 tematické magazíny, ktoré sme v počte niekoľko desiatok tisíc kusov vďaka podporovateľom zdarma poslali na stredné školy.

O projekte

Chcem podporiť!

Páči sa vám projekt, a hoci za vašu podporu nič nečakáte, chcete prispieť. Ľubovoľnou sumou. Ďakujeme!

Kniha pre vás

Minimálna výška príspevku

15

Pošleme vám 1 knihu (suma zahŕňa aj poštovné)

Chcete jednu knihu pre seba a jednu darovať svojim známym s autistickým členom?

Minimálna výška príspevku

30

Pošleme vám 2 knihy a vaše meno uverejníme v zozname významných podporovateľov projektu na stránke Denníka N

1 kniha pre vás a 5 kníh pre centrá, ktoré pomáhajú rodinám s autistickým členom

Minimálna výška príspevku

80

1 knihu pošleme Vám a 5 kníh do jedného z centier. Vaše meno uverejníme v zozname významných podporovateľov projektu na stránke Denníka N.

Novinky

Nezlomní vychádzajú + online debata Denníka N o autizme

Update #4, 31.03.2020

Milí priatelia, podporovatelia, s radosťou vás pozývame na online debatu o autizme, ktorú organizujeme 2.4. pri príležitosti vydania knihy Nezlomní a pri príležitosti Svetového dňa povedomia o autizme.

Hosťami budú profesorka Daniela Ostatníková, jedna z protagonistiek knihy a jedna z našich najväčších odborníčok na autizmus a autor knihy Jozef Bednár. Moderuje Palo Hubinák.

Knižka bude budúci týždeň dostupná v kníhkupectvách, no keďže väčšina kníhkupectiev má kvôli karanténe zatvorené, hľadajte ju v e-shopoch - napríklad aj u nás v obchode Denníka N. Podporovateľom ju pošleme budúci týždeň.

Budeme veľmi radi ak nám v tejto pandemickej dobe pomôžete šíriť informácie o knihe, aby sa dostala k ľuďom, ktorým môže byť prospešná.

Ďakujeme vám a prajeme pevné zdravie aj nervy. Autor a tím Denníka N


Ďakujeme!

Update #3, 30.01.2020

Milí priatelia, ďakujeme za vašu podporu! Kampaň skončila viac ako úspešne a my môžeme vďaka Vám vydať knihu Nezlomní, 18 otvorených rozhovorov o autizme.

Jeden z rozhovorov s pani profesorkou Ostatníkovou si môžete prečítať aj v predstihu:

https://dennikn.sk/1727029/prijatie-autizmu-svojho-dietata-je-dolezite-ale-zvykne-aj-boliet/?cst=c0884de9d98349ae80941e3438ab4bfe4fa506a0

Kniha Nezlomní vyjde v polovici marca, budeme vás informovať aj o pripravovaných debatách a podujatiach spojených s knihou. Veríme, že sa vám bude kniha páčiť a príbehy, ktoré nám zverili ´naše´ rodiny a informácie, ktoré poskytli odborníčky, vám pomôžu prežiť spokojnejšie ten Váš príbeh.

Autori a tím Denníka N.

Ďakujeme za podporu a prajeme radostný rok!

Update #2, 02.01.2020

Milí priatelia, podporovatelia, rodičia. Nemohli sme si k Vianociam priať krajší darček ako dosiahnutie nášho cieľa na startlab.sk. Ďakujeme.

Autor rozhovorov Jozef Bednár spolu s fotografom Tomášom Benedikovičom usilovne pracujú na konečnej podobe knihy a jeden z rozhovorov si môžete v predstihu prečítať aj na webe Denníka N. Lucia a Ján Lazárovci a ich synovia Janko a Paľko sú aj tvárami našej kampane.

Prajeme vám radostný a pokojný rok 2020.

Tím Denníka N


Ďakujeme za podporu, sme skoro v cieli.

Update #1, 21.12.2019

Milí priatelia, podporovatelia, rodičia, ďakujeme za vašu veľkorysú pomoc! Vďaka Vám bude pre nás vydanie tejto knihy o niečo ľahšie. Nie je jednoduché spracovať komplikované príbehy so všetkými trápeniami, ktoré rodiny s autistickým členom dennodenne zažívajú, na druhej strane je v ich príbehoch veľa odhodlania a lásky. Tak ako aj v o vašich odkazoch.

Už sme skoro v cieli, v tejto chvíli máme 98% cieľovej sumy a takmer stovku podporovateľov. Všetky prostriedky navyše využijeme na to, aby sme knihu mohli poslať zdarma centrám, ktoré sa autistickým deťom i dospelým venujú. Budeme vďační za šírenie informácie o knihe i kampani.

Ďakujeme.

autori a tím Denníka N

Podporovatelia

👤 Petra Krištofičová

🎁 Kniha pre vás

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha pre vás

15 €

👤 Andrea Palanova

🎁 Chcete jednu knihu pre seba a jednu darovať svojim známym s autistickým členom?

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha pre vás

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha pre vás

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha pre vás

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha pre vás

15 €

👤 Oto KONRÁD

🎁 Chcete jednu knihu pre seba a jednu darovať svojim známym s autistickým členom?

30 €

👤 Anna Dráľová

🎁 Chcete jednu knihu pre seba a jednu darovať svojim známym s autistickým členom?

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha pre vás

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Chcete jednu knihu pre seba a jednu darovať svojim známym s autistickým členom?

💬 Vnímam to ako veľký priekopnický počin , ďakujem

100 €

👤 Maria Bilicka

40 €

👤 Zuzana Vencovska

🎁 Kniha pre vás

15 €

👤 Ján Ivan

🎁 Chcete jednu knihu pre seba a jednu darovať svojim známym s autistickým členom?

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha pre vás

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha pre vás

15 €

👤 Monika Beňová

🎁 1 kniha pre vás a 5 kníh pre centrá, ktoré pomáhajú rodinám s autistickým členom

80 €

👤 Anonymný podporovateľ

5 €

👤 Zuzana Melišová

🎁 Kniha pre vás

15 €

👤 Martin Gulaba

🎁 Kniha pre vás

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha pre vás

15 €

👤 Monika Kádeková

🎁 Kniha pre vás

15 €

👤 Lucia Bafiová

🎁 Kniha pre vás

15 €

👤 František Vaško

🎁 Kniha pre vás

15 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Kniha pre vás

15 €

👤 Denisa Šárocká

🎁 Kniha pre vás

15 €

👤 Martina Križankovičová

🎁 Kniha pre vás

15 €

👤 Jana Galová

10 €

👤 Zuzana Pasulkášová

🎁 Kniha pre vás

15 €

👤 Erika Chalányová

🎁 Kniha pre vás

15 €

   1 2 3 4 ... 6

Autori

Miesto realizácie projektu

Bratislavský kraj

Združenie priateľov Denníka N

Združenie priateľov Denníka N

Jozef Bednár

Jozef Bednár

Iniciátor projektu a autor všetkých rozhovorov. Jozef Bednár je novinár, bývalý hovorca a poradca ministerstva kultúry a otec troch detí. Téme autizmu sa aktívne venuje od narodenia teraz dvadsaťročného autistického syna Mareka, píše blogy a o živote s autizmom napísal dve knihy (Osud tak rozhodol, Ikar 2015, Medzi kvapkami dažďa – autizmus, svet pravdy Univerzita sv. Cyrila a Metoda 2009).

Tomáš  Benedikovič

Tomáš Benedikovič

Fotografie do knihy pripravuje Tomáš Benedikovič. Vyštudoval Fakultu výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici. Od roku 2005 sa venuje novinárskej fotografii. Najskôr v agentúre SITA, potom v Denníku SME a teraz v Denníku N. Je viacnásobným držiteľom ocenenia Slovak Press Photo, jeho fotografia bola v roku 2010 uverejnená aj vo výbere najlepších fotografií magazínu Time.

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Chcem podporiť!

Páči sa vám projekt, a hoci za vašu podporu nič nečakáte, chcete prispieť. Ľubovoľnou sumou. Ďakujeme!

Kniha pre vás

Minimálna výška príspevku

15

Pošleme vám 1 knihu (suma zahŕňa aj poštovné)

Chcete jednu knihu pre seba a jednu darovať svojim známym s autistickým členom?

Minimálna výška príspevku

30

Pošleme vám 2 knihy a vaše meno uverejníme v zozname významných podporovateľov projektu na stránke Denníka N

1 kniha pre vás a 5 kníh pre centrá, ktoré pomáhajú rodinám s autistickým členom

Minimálna výška príspevku

80

1 knihu pošleme Vám a 5 kníh do jedného z centier. Vaše meno uverejníme v zozname významných podporovateľov projektu na stránke Denníka N.