Generácia apokalypsy: život, na ktorý sme naše deti nepripravili

Generácia apokalypsy: život, na ktorý sme naše deti nepripravili

V roku 2013 som dostal ponuku prednášať na Univerzite Palackého celouniverzitný kurz „Myslieť nemysliteľné: scenáre globálnych katastrof“. Na Slovensku oň neprejavila záujem žiadna z univerzít: do marca 2020 u nás vládla silná viera v ružovú budúcnosť. Kniha je prerozprávaním kurzu doplneným o trendy a riziká, ktoré v roku 2013 ešte neboli tak evidentné ako sú dnes. Pandémiou to len začína.

Literatúra
Vzdelávanie a veda
Generácia apokalypsy: život, na ktorý sme naše deti nepripravili
Získaná suma
110%

3 861 €

z cieľovej sumy
3 500 €

Kampaň bola

úspešná

O projekte

Najprv dve správy: prvá je dobrá, druhá zlá. Tá dobrá je, že apokalypsa sa automaticky nerovná armageddon. Tá zlá, že môže.


Dala sa pandémia predvídať?

Ako budú rozbiehajúca sa pandémia a jej dôsledky mlieť svet a s ním aj Slovensko, budú Slováci aj občania mnohých iných národov Európy a sveta znovu a znovu počuť, že niečo podobné sa nedalo predvídať a nedalo sa na to pripraviť. Budú to tvrdiť politici všetkých odtieňov, manažéri všetkých stupňov, akademici aj médiá každej orientácie.

Je to veľká lož. Nič iné sa však nedá čakať: všetci, čo mali možnosť tragédii predísť alebo ju aspoň výrazne stlmiť, sa budú vyviňovať zo zodpovednosti za to, že dopustili, aby pandémia zasiahla štáty a občanov nepripravených. O tom, že nie je otázka či, ale kedy ľudstvo zasiahne ďalšia pandémia, počuli všetci študenti, ktorí absolvovali moje kurzy. Tie som učil nielen na UP v Olomouci ale - za 900 eur hrubého za semester výuky v angličtine - aj na UK v Bratislave. Tá suma je dôležitá pre pochopenie ceny, ktorú Slovenská republika pripisovala vzdelanosti, v tomto prípade o otázkach bytia a nebytia civilizácie. To, že sa o riziku devastujúcej pandémie učili moji študenti a že som o ňom vedel ja, nie je výsledok mojej geniality - rovnako o tom vedeli tisíce iných vzdelaných ľudí po celom svete. Len ich hlasy nedoľahli k ušiam mocných, vplyvných - a žalostne nepripravených "myslieť nemysliteľné".


O knihe

Prvý nástrel tejto knihy vznikol začiatkom roku 2018, ale rukopis čakal na dokončenie až doteraz v mojom počítači. K dokončeniu a vydaniu knihy ma motivovali udalosti uplynulých dvoch mesiacov. Kedy keď nie teraz má táto kniha uzrieť svetlo sveta?


Čo sa stalo a ako na to svet reagoval

V januári prepukla v Číne vražedná epidémia. Čínska komunistická diktatúra trestuhodne zlyhala a nepotlačila ju hneď v zárodku - a tak sa stalo, že sa svet ocitol v pandémii. Na Slovensku aj inde v Európe sme mali dlhé týždne času pripraviť sa na neodvratný úder, ale namiesto príprav v rodinách, v nemocniciach, v sociálnych zariadeniach, v štátnych rezervách, v armáde, v továrňach na výrobu liečiv a lekárskych prístrojov a inde, sme sa stali svedkami totálneho zlyhania. Zlyhania akademikov hlásajúcich že "veď je to len taká chrípka" a "do Veľkej noci bude po tom", masmédií nekriticky roztrubujúcich tieto zhubné dezinformácie, aj politikov, ktorých médiá nechali plne sa koncentrovať na svoje žabomyšie zápasy o moc a korytá.


Poučíme sa?

  • Ako je možné, že takto fatálne zlyhali elity demokratických krajín po celom svete?
  • Hrozí, že sa niečo podobné môže znovu zopakovať?
  • Ak áno, v akej podobe, kde a kedy?
  • Dá sa na globálne katastrofy, aké nezažili posledné generácie ľudí - ale aké nie raz v dejinách zažívali naši vzdialenejší predkovia - nejako pripraviť?
  • Dokážeme sa z fiaska čínskeho moru poučiť a zvýšiť rezilienciu našich spoločností, alebo sme osudovo nepoučiteľní a budeme slepo a bezbranne kráčať v ústrety ďalším hrozbám a rizikám starého i moderného sveta?

Mnohé odpoveď nepoznáme, ale mnohé áno. A jedno je isté: bez radikálneho zvýšenia vzdelanosti občanov a elít o rizikách, ktorým budú čeliť naše deti a vnuci je naša šanca na dlhodobé prežitie civilizácie hranične blízka nule. Nemusí to tak zostať. Poznať aspoň predvídateľné scenáre globálnych katastrof nie je morbídna kratochvíľa: je to naša šanca dokázať sa im vyhnúť a ak sa ukážu neodvratné, zvýšiť šance na prežitie.


Predbežný obsah knihy

  1. Úvod
  2. Dilemy na Titaniku
  3. O smrti a umieraní, alebo prečo apokalypsa nie je na titulkách novín
  4. Dva veľké mýty: apokalypsa verzus nezastaviteľný pokrok
  5. Štyria jazdci apokalypsy
  6. Biely jazdec apokalypsy
  7. Červený jazdec apokalypsy
  8. Čierny jazdec apokalypsy
  9. Popolavý jazdec apokalypsy
  10. Osudových IQ 100 - apokalyptický jazdec, pre ktorého nemali proroci koňa.
  11. Homo ludens alebo Ako Slovensko zvíťazilo nad panikou
  12. Dedičný hriech? Od "holej opice" k Antropocénu a šiestemu masovému vymieraniu druhov
  13. Krehkosť zložitých štruktúr
  14. Our posthuman future: anorganická inteligencia a roboty? Od sociálnej polarizácie k polarizácii biologickej
  15. Optimistická utópia: rodičia s Alzheimerom
  16. Pesimistická utópia: návrat do stredoveku
  17. Medzi Kimom a Elonom
  18. Arabský svet 2011: živé laboratórium kolapsu civilizácie
  19. Udalosti X
  20. Čo s načatým životom alebo plavba na Titaniku
  21. Fermiho paradox


O autorovi

Juraj Mesík je ochranár, analytik globálnych trendov, prednášajúci a autor stoviek textov napísaných pre slovenské a zahraničné médiá.

Organizáciu Ekotrend, ktorú viedol, rozpustila v roku 1985 komunistická Štátna bezpečnosť, ale v ochranárskych aktivitách pokračoval aj potom. V roku 1988 absolvoval štúdium medicíny, v roku 1989 bol poslancom "revolučného" Federálneho zhromaždenia, neskôr sa stal zakladajúcim predsedom Strany zelených, v 90-tych rokoch riadil Nadáciu Ekopolis a pôsobil vo vedení mnohých neziskových organizácii a kampaní zapojených do zápasu o budúcnosť Slovenska. V rokoch 2003 až 2008 pracoval ako starší špecialista v Svetovej Banke vo Washingtone na projektoch v Tanzánii, Nigérii, Thajsku, Moldavsku a v ďalších krajinách sveta. Od roku 2008 je na voľnej nohe a píše a prednáša najmä o trendoch a rizikách, ktoré považuje za dôležité pre celý svet.

O projekte

Chcem podporiť!

Páči sa vám projekt, a hoci za vašu podporu nič nečakáte, chcete prispieť. Ľubovoľnou sumou. Ďakujeme!

Získajte knihu s podpisom autora

Minimálna výška príspevku

20

Dostanete domov a medzi prvými autorom podpísanú knihu.

Poďakovanie uverejnené priamo v knihe

Minimálna výška príspevku

60

Pokiaľ Vaša podpora dosiahne 60 alebo viac eur, bude vaše meno vytlačené priamo v knihe spolu s poďakovaním. Ak chcete zostať v anonymite, bude Váš dar uverejnený ako dar anonyma. V každom prípade dostaneteako výraz vďaky aj podpísanú knihu.

Novinky

Heuréka! Knižka je na svete - a na ceste k vám!

Update #5, 25.09.2020

Milé priateľky a priatelia,

tak neuveriteľné sa stalo skutkom: knižka je na svete, dnes ráno sme s vydavateľom Slavom Sochorom z Literárnej bašty podpísali vaše darcovské kópie a v priebehu budúceho týždňa si ich nájdete vo svojich poštových schránkach! Ak by pošta zahaprovala a váš exemplár sa stratil, ozvite sa prosím.

Ďakujem každej a každému z vás za vašu veľkú trpezlivosť: trvalo to dlhšie, ale dúfam, že s knižkou budete esteticky aj obsahovo spokojní. Keď si ju prečítate, prosím neváhajte napísať mi vaše postrehy k jej obsahu a k témam, ktorých som sa v nej dotkol. Mnoho vecí zostalo nevyhnutne nedopovedaných, alebo úplne bokom - ale tak je to tuším s každou knihou a vlastne s celým životom ľudí i civilizácií.

Srdečne vás pozdravujem, ešte raz veľká vďaka za vašu podporu aj trpezlivosť, a všetko dobré do jesene a zimy pred nami,

Juraj Mesík

Druhá správa o stave knihy

Update #4, 06.07.2020

Milí priatelia a priateľky,

júl je tu a knižku ste ešte nedostali, za čo sa ospravedlňujem: editovanie a výtvarné dotváranie ide trochu pomalšie ako som dúfal, ale vypadá to sľubne. Dúfam, že na prelome júla a augusta k vám knižka dorazí - a hlavne že vás zaujme! Vďaka za vašu trpezlivosť a podporu, bez ktorej by som sa neprinútil dopísať ju!

Príjemný začiatok prázdnin a pevné zdravie,

Juraj

Správa o stave knihy

Update #3, 22.05.2020

Vážené priateľky a priatelia,

chcem sa vám všetkým ešte raz poďakovať za vašu štedrú podporu vydaniu knihy Generácia apokalypsy a jedným vrzom vás aj informovať o aktuálom stave a predpokladanom harmonograme:

Pred cca 10 dňami sme sa dohodli s vydavateľstvom Literárna bašta, ktoré sa pružne podujalo knihu vydať. Vzhľadom na rozbehnuté aktivity LB (možno registrujete, že LB práve vydala zaujímavú knihu o tom, kde sa medzi nami vzala Greta Thunberg - https://www.artforum.sk/katalog/141198/sceny-zo-srdca ) sa v čase trochu posunula moja pôvodná predstava, kedy by mala byť kniha na svete. S LB sme dohodnutí tak, že do 1.6. dodám rukopis, do konca júna bude na svete elektronická kniha (ktorú všetci dostanete) a koncom júla/ začiatkom augusta uzrie svetlo sveta aj print a budú vám zaslané vaše darcovské výtlačky. Je to o niečo neskôr ako som si to predstavoval, ale priatelia z LB ma presvedčili, že je lepšie urobiť to o pár týždňov neskôr, ale lepšie. Dúfam, že to nikomu z vás neskríži plány (mám na mysli ak ste plánovali knižku darovať niekomu na narodieniny v júli alebo podobne).

Teším sa na dokončenie knihy a som rovnako ako vy zvedavý na jej konečnú podobu.

Ešte raz veľká vďaka za vašu štedrosť, príjemný májový víkend a buďte zdraví,

Juraj Mesík

Poďakovanie a ešte jedna prosba o pomoc

Update #2, 16.04.2020

Vážení priatelia a priateľky,

všetkých 68, ktorí ste podporili vydanie Generácie apokalypsy sa chcem poďakovať a poprosiť vás o ešte jedno gesto pomoci. Na ukončenie zbierky zostáva posledných 6 dní, zbierka je momentálne na 55% cielovej sumy. To percento postupne rastie a je pomerne slušná šanca, že to k tým 100% nastúpa. Pravidlá startlabu sú také, že pokiaľ zbierka dosiahne cieľovú sumu, projekt bude podporený - ak ju ale nedosiahne, tak sú peniaze poslané nazad na účty darcov a projekt nezíska podporu. Nepýtajte sa ma prečo je to takto - majú to proste pri knihách tak nastavené, asi na to majú svoje dôvody. Chem vás preto poprosiť o ešte jeden akt vašej podpory v podobe postu na vašom FB alebo mailu vašim známym a priateľom, u ktorých predpokladáte záujem, napríklad s jednoduchou správou "Podporila som - je to jednoduché, pridajte sa" a linkom na stránku projektu https://www.startlab.sk/projekty/1338-generacia-apokalypsy-zivot-na-ktory-sme-nase-deti-nepriprav/ V dobovom žargóne "pri R0 = 1" by to pomohlo cieľovú sumu spoľahlivo dosiahnuť. Ďakujem Vám a teším sa na dokončenie a rozosielanie knižiek - moja nádej je, že by to mohlo byť do konca mája, prinajmenšom v e-book podobe, ak by sa tlač ukázala v podmienkach karantény časovo náročnejšia. Juraj Mesík

Poďakovanie v prvej tretine

Update #1, 03.04.2020

Milí priatelia a priateľky,

sme v tretine času na získanie podpory pre vydanie knižky "Generácia apokalypsy - Život na ktorý sme naše deti nepripravili" a tiež zhruba na tretine cieľovej sumy. Chcem sa vám všetkým poďakovať za vašu štedrosť a ak vás to nebude obťažovať, budem rád ak možnosť podporiť vydanie tejto knižky pripomeniete svojim priateľom a známym.

Priatelia, ktorí ste v uplynulých rokoch podporili vydanie Posledného impéria alebo Listov Nanukovi, tieto knižky vám niečo dali a môžete si dovoliť byť znovu štedrí, budem vám vďačný za vašu pomoc pri vydaní aj tejto knižky.

Srdečná vďaka, v rámci možností tejto pohnutej doby vám želám príjemný aprílový víkend,

Juraj Mesík

Podporovatelia

👤 Milan Barlog

🎁 Získajte knihu s podpisom autora

20 €

👤 Tomáš Derka

🎁 Získajte knihu s podpisom autora

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Získajte knihu s podpisom autora

20 €

👤 Martin a Zora Bútorovci

🎁 Získajte knihu s podpisom autora

20 €

👤 Gejza Legen

🎁 Získajte knihu s podpisom autora

20 €

👤 Imrich Babic

🎁 Získajte knihu s podpisom autora

💬 Držím palce!

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Získajte knihu s podpisom autora

20 €

👤 Marek Marák

🎁 Získajte knihu s podpisom autora

20 €

👤 Juraj Mesík

🎁 Poďakovanie uverejnené priamo v knihe

💬 Hotovostný dar od Maňa a Marka Hubovcov

60 €

👤 Róbert Kotian

🎁 Získajte knihu s podpisom autora

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Získajte knihu s podpisom autora

20 €

👤 Adriána Capáková

🎁 Získajte knihu s podpisom autora

20 €

👤 Milada Šalapová

🎁 Získajte knihu s podpisom autora

20 €

👤 Zuzana Thullnerova

🎁 Získajte knihu s podpisom autora

💬 Juraj, tvoje správy o Korona kríze mi v januári prišli mimo, ale dnes mi otvárajú oči.

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Poďakovanie uverejnené priamo v knihe

88 €

👤 Natalia Cechova

🎁 Získajte knihu s podpisom autora

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

5 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Získajte knihu s podpisom autora

20 €

👤 Roman Okánik

🎁 Získajte knihu s podpisom autora

30 €

👤 Tomáš Kriššák

🎁 Poďakovanie uverejnené priamo v knihe

💬 Teším sa na Vašu knihu pán Mesík a prajem všetko dobré

60 €

👤 Lubica Krištofová

🎁 Získajte knihu s podpisom autora

20 €

👤 Zuzana Gindl-Tatárová

🎁 Poďakovanie uverejnené priamo v knihe

60 €

👤 Kristián Vrábel

🎁 Získajte knihu s podpisom autora

20 €

👤 Juraj Zamkovský

🎁 Získajte knihu s podpisom autora

50 €

👤 Marián Mališ

🎁 Získajte knihu s podpisom autora

💬 Autorovi prajem veľa zdravia

20 €

👤 Peter Král

🎁 Získajte knihu s podpisom autora

20 €

👤 Tomáš Stredl

5 €

👤 Šimon Jeseňák

🎁 Získajte knihu s podpisom autora

20 €

👤 Jiří Dlouhý

🎁 Získajte knihu s podpisom autora

💬 Osobní předání knihy?

20 €

👤 Peter Zoľák

🎁 Poďakovanie uverejnené priamo v knihe

60 €

   1 2 3 4 ... 5

Autori

Juraj Mesík

Juraj Mesík

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Chcem podporiť!

Páči sa vám projekt, a hoci za vašu podporu nič nečakáte, chcete prispieť. Ľubovoľnou sumou. Ďakujeme!

Získajte knihu s podpisom autora

Minimálna výška príspevku

20

Dostanete domov a medzi prvými autorom podpísanú knihu.

Poďakovanie uverejnené priamo v knihe

Minimálna výška príspevku

60

Pokiaľ Vaša podpora dosiahne 60 alebo viac eur, bude vaše meno vytlačené priamo v knihe spolu s poďakovaním. Ak chcete zostať v anonymite, bude Váš dar uverejnený ako dar anonyma. V každom prípade dostaneteako výraz vďaky aj podpísanú knihu.