Prinesme Silva Krčméryho maturantom

Prinesme Silva Krčméryho maturantom

24. jún 1954. Súd v Trenčín. Mladý lekár Silvester Krčméry (1924 - 2013) po troch rokoch krutej vyšetrovacej väzby povie odvážne slová: "Vy máte v rukách moc, ale my máme pravdu!" Príbeh obžaloby totalitného režimu a odvahy vnútorne slobodného človeka. Jeho príbeh by mal poznať každý maturant.

Literatúra
História
Vzdelávanie a veda
Prinesme Silva Krčméryho maturantom
Získaná suma
109%

3 475 €

z cieľovej sumy
3 200 €

Kampaň bola

úspešná

O projekte

Opis projektu

Ľubomír Feldek, autor divadelnej hry venovanej skoro štrnástim rokom Krčméryho väzenia s názvom „Nepolepšený svätec“, povedal: „My ako maturanti sme museli vedieť reč Ľudovíta Štúra. Dnešní maturanti by mali vedieť recitovať reč Silvestra Krčméryho na súde v roku 1954.“  Dovoľme im, aby sa túto reč naučili a spoznali inšpiratívny príbeh zápasu o viac slobody a demokracie v našej krajine.

V publikácii sa Silvo Krčméry prihovára mladým ľuďom autentickým spôsobom. Brožúrka je plná fotografií, krátkeho a náučného textu, a nechýba ani profesionálne komiksové stvárnenie.

Projekt „Prinesme Silva Krčméryho maturantom“ otvárame v pamätný deň SR (13. apríl) Deň nespravodlivo stíhaných a zároveň chceme predovšetkým mladým ľuďom priblížiť nový pamätný deň SR Deň pamiatky obetí komunistického režimu, ktorý je priamo spätý s Krčméryho rečou na súde.

Čo je naším cieľom?

Našim cieľom je vytlačiť minimálne 1 000 brožúrok - Silvo Krčméry, ktoré budú odoslané na stredné školy s maturitou po celom Slovensku.

Chceme vyzbierať sumu 3 200 €, ktoré použijeme na finálnu prípravu, tlač brožúrky a poštovné náklady.

Ak sa nám podarí vyzbierať viac financií, tak vytlačíme viac brožúr a ponúkneme ju na viacerých školách. Maturantov je na Slovensku viac ako 40 000.

Heslo projektu

„Prinesme Krčméryho do škôl“

Cieľová skupina

  • mladí ľudia: maturanti, stredoškoláci, prípade aj študenti ZŠ
  • učitelia: brožúrka im môže napomôcť pri príprave na vyučovacie hodiny;
  • širšia verejnosť, bývalí politickí väzni a ich rodiny

Kto nás podporí

  • Sumou 19 €  - získa 2 brožúrky Silvo Krčméry
  • Sumou 29 € a viac - získa 5 brožúrok Silvo Krčméry
  • Sumou 149 € a viac - získa vybraná škola 40 brožúrok Silvo Krčméry a prednášku z ponuky o.z. Nenápadní hrdinovia

Vyúčtovanie projektu vychádza z predchádzajúcich skúseností pri tvorbe publikácií, edičnej a vydavateľskej činnosti a organizovania rôznych podobných projektov OZ Nenápadní hrdinovia, a to už od roku 2010.

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Dve brožúrky Silvestra Krčméryho
Dve brožúrky Silvestra Krčméryho

Minimálna výška príspevku

19

Podporte nás sumou 19 € a získate dve brožúrky Silvestra Krčméryho

Doručenie: jún 2021 až december 2021

Päť brožúrok Silvestra Krčméryho
Päť brožúrok Silvestra Krčméryho

Minimálna výška príspevku

29

Podporte nás minimálnou sumou 29€ a získate 5 brožúrok Silvestra Krčméryho

Doručenie: jún 2021 až december 2021

40 brožúrok Silvestra Krčméryho pre vybranú školu
40 brožúrok Silvestra Krčméryho pre vybranú školu

Minimálna výška príspevku

149

Podporte nás sumou 149€ a vybraná škola získa 40 brožúrok Silvestra Krčméryho a + prednášku z ponuky o.z. Nenápadní hrdinovia.

Doručenie: jún 2021 až december 2021

Novinky

ĎAKUJEME!

Update #6, 26.05.2021

Priatelia, srdečná vďaka za podporu.

Zároveň nás teší, že aj trnavský samosprávny kraj a prešovský samosprávny kraj ide cestou distribúcie príbehu Silva Krčméryho na školách vo svojom kraji a rovnako ho bude distribuovať aj do knižníc v regióne.

Ďakujeme!

ĎAKUJEME!

Update #5, 13.05.2021

Priatelia, podporovatelia!

Srdečná vďaka za Vašu podporu vydania publikácie. Vďaka za Vašu dôveru, ktorá povzbudzuje a zároveň zaväzuje! Dnes už máme 100% sumy na to, aby sme sa pustili do vydania a následne zasielania publikácie o Silvovi na školách po Slovensku.

Ak viete o školách, či jednotlivcoch, ktorí by mali záujem o podporu projektu, pokojne pošlite informáciu ďalej.

S úctou a vďakou za spoluprácu

tím OZ Nenápadní hrdinovia

Anna, Saška, Fero

PS: Dňa 3. mája udelil poľský prezident Andrzej Duda štátne vyznamenanie Silvesterovi Krčmérymu. Blahoželáme!


Silvo v prvom dokumentárnom filme z roku 2012

Update #4, 26.04.2021

Dokument bol natočený v roku 2012. Pozrite si od 13 min. v archíve RTVS

Silvo Krčméry v relácii ORIENTÁCIE


Posledné roky sa o Silva starala pani opatrovateľka Milka, ktorá má dnes narodeniny. Dokument nepovie všetko. Je tam pár slov a viet. No pani Milka poznala Silvov humor a on zasa jej. Keď jej Silvo ďakoval, že sa oňho stará, tak ona vravela, že ona jemu ďakuje. "Bolo pre mňa veľkou cťou starať sa o Silva," povedala aj neskôr po rokoch. "Nezaslúženým darom."

Raz pani Milka povedala: "Ale veď za toho komunizmu nebolo všetko zlé!"
Silvo sa zamyslel a povedal: "Ale... nebolo to úprimné!"

Kňaz, ktorý je na videu je páter Ondrej Gábriš SJ. Už je na večnosti. Obetavo prichádzal večer o 19 hod. odslúžiť nedeľnú svätú omšu k Silvovi na Košickú 30 z Ivanky pri Dunaji.

Ďalší kňaz, ktorý tam občas prišiel bol Marián Libič. Dnes sa modlil aj za blahorečenie Silva, uzdravenie malého Blažejka. Povedal: "Nevedel som, že dnes je výročie Černobyľu. Vo mne sa spája so spomienkou na Matku dobrej rady, ktorej obraz je v blumentálskom kostole, kde často Silvo chodieval." Obraz Panny Márie s týmto motívom bol aj v jeho izbe.

Silvo bol osobnosťou, lekárom, politickým väzňom. Mužom hlbokej úcty ku každému človeku. A rovnako mužom odvahy a viery.

MOŽNO SOM AJ TAJNÝ PÁPEŽ, tvrdil Silvo ŠtB. Prečítajte si nekrológ autora publikácie, ktorej vydanie ste práve podporili.

Update #3, 23.04.2021

Možno som aj tajný pápež, tvrdil Silvester Krčméry ŠtB

Spoluzakladateľ slovenského katolíckeho disentu bol jedným z našich najväčších odporcov totality.

V čase komunizmu si o ňom ŠtB myslela, že musí byť tajný biskup či aspoň kňaz.

Ak si myslíš, že som niečo dobre robil, budem rád, ak sa tým necháš inšpirovať. Ale zaprisahávam ťa, ak vidíš na mne niečo zlé, povedz mi to! Tieto slová Silvestra Krčméryho (5. 8. 1923 - 10. 9. 2013) mi v ušiach znejú rovnako silno ako jeho obhajoba pred súdom z roku 1954.

Po troch rokoch tvrdého komunistického väzenia a vyšetrovania vtedy mladý 29-ročný Silvester, obvinený z vlastizrady, neoblomne dešifroval falošnú ideológiu. Mnohí kruto vyšetrovaní politickí väzni po vyšetrovacej väzbe, akú mal lekár Silvo (zlámané rebrá, bitie do bezvedomia, zabránenie spánku), priznávali všetko, aj to, čo nebola pravda. On si zachoval triezvu myseľ a na súde predniesol obhajobu, ktorá nemá páru v žiadnej postkomunistickej krajine.

„Po slovách: „Vy máte v rukách moc, ale my máme pravdu,“ sme si mysleli, že ho popravia,“ povedala mi Silvova sestra

Nechcel z väzenia

Postalinská éra rovnako bezcitného komunizmu odmietla hrdelné tresty a kým mnohí neprávom odsúdení čakali na milosť a slobodu, Krčméryho postoj bol iný. Chcel si odkrútiť plných 14 rokov (chýbalo mu k tomu už len pár mesiacov) a odmietal prepustenie, lebo tým by povedal, že sa priznal k niečomu, čo neurobil.

Z väzenia ho dostali skoro až nasilu. Rovnako ho neskôr vyhodili príslušníci ŠtB na februárke v Bratislave, keď sa ponúkol, že pôjde do väzenia namiesto zatýkaných kresťanských aktivistov v osemdesiatych rokoch.

Ak by sme za takýmito postojmi hľadali tvár zaťatého, zatrpknutého človeka, ktorý nikomu neverí a ide si svojou cestou, mýlili by sme sa. Silvo sa naozaj v kresťanskom duchu modlil a obetoval nielen za svojich priateľov, ale aj nepriateľov.

Akým spôsobom? Cez zodpovedné plnenie si svojich povinnosti lekára (pred zatknutím publikoval odborné štúdie z oblasti dermatológie, zaviedol napr. pojem epidermálnej reaktibility, ktorý sa používa dodnes), muža šíriaceho laický apoštolát a jedného z hlavných aktérov našej cesty k slobode.

Bez Silva Krčméryho, Vladimíra Jukla a vtedajšieho tajného biskupa Korca by sme dnes neoslavovali 25. marec 1988 ako Deň zápasu za ľudské práva. A bol to práve Silvo a ním založené spoločenstvo Fatima, ktoré ilegálne pašovalo náboženskú literatúru do ZSSR a modlili sa aj za obrátenie Číny.

Slovenský svätý otec

Viac ako päť rokov bol pripútaný na lôžko, no cestu k nemu si nenachádzali len jeho priatelia, príbuzní a členovia spoločenstva Fatima, ale oveľa viac mladí ľudia. Prečo? Aby boli v blízkosti svätca, ktorý odchádza na večnosť. Niekedy si v duchu hovorili, že je to taký „náš slovenský svätý otec“.

Iste neboli ďaleko od pravdy, veď Silvo bol mužom svätého života a mnohých otcovsky viedol na ceste viery. Prešiel jezuitskou spiritualitou i konverziou vo veku 17 rokov, tak ako terajší pápež František.

V čase komunizmu si o ňom ŠtB myslela, že je tajným biskupom alebo aspoň kňazom. Nebol, no raz na takéto naliehanie jedného z príslušníkov ŠtB s humorom poznamenal: „Možno som aj tajný pápež!“

Prvú časť Silvovho výroku z úvodu mnohí napĺňajú. Iní sa zatiaľ len s obdivom dívajú na životnú cestu Silvestra Veľkého, lebo ho ešte nepoznajú tak dobre, ako napríklad Dominik Tatarka, ktorý ho nazval „Apoštolom“.

Dokonca aj osobný tajomník Jána Pavla II. kardinál Stanislaw Dziwisz povedal: „Na koho si zo Slovákov zvlášť pamätám a koho mal Svätý otec vo veľkej obľube, to bol Silvo, Silvo Krčméry! Silvo, Silvo. Poznáte ho?“

Druhá časť výroku hovorí o hlbokej pokore a je rovnako nasledovaniahodná. Moje posledné slová, ktoré som Silvovi povedal deň pred smrťou, boli len slová vďaky: "Silvo, pozdravujú ťa mladí. A ďakujeme za všetko! Máme vás radi."

Zdroj: denník SME, 13. september 2013 (autor: František Neupauer)

Už je nás 50

Update #2, 23.04.2021

Milí priatelia,

tak už je nás 50. Za 10 dní sa podarilo vďaka Vám vyzbierať už skoro 50% cieľovej dotácie. Ďakujeme Vám za Vašu priazeň, podporu. Skúsite nám ešte pomôcť? Stačí málo. Zdieľať našu zbierku. Prípadne napísať na školu, kde ste študovali. Ponúkame Vám ako inšpiráciu list, ktorý poslal jeden z Vás - podporovateľov vedeniu školy, na ktorej študoval. S vďakou OZ Nenápadní hrdinovia



Milá pani riaditeľka,

pozdravujem Vás a dúfam, že v škole ide všetko dobre. Videl som, že telocvičňa slúži teraz ako očkovacie centrum.

Chcem Vám dať do pozornosti projekt, ktorý robí o. z. Nenápadní hrdinovia, ktoré vedie môj známy František Neupauer, historik a pracovník Ústavu pamäti národa. Ide o publikáciu o živote Silva Krčméryho, jedného z „najslávnejších“ slovenských väzňov svedomia z obdobia komunizmu.

Mal som veľkú česť, že som Silva v posledných rokoch života mohol navštíviť a zažiť osobne.

O. z. Nenápadní hrdinovia robia aj zaujímavé projekty pre stredoškolákov, odporúčam pozrieť si webstránku. Možno že ste sa s nimi aj stretli.

V kópii tohto e-mailu je aj František, tak ak by ste mali záujem dozvedieť sa viac, myslím, že sa mu môžete pokojne ozvať.

Prajem Vám všetko dobré a nech sa Vám aj škole darí!

S pozdravom

Ján


Bude nás štyridsať?

Update #1, 21.04.2021

Keď mal Silvo 13 rokov, tak si do denníka poznačil: "Ani deň nazmar! Nezaháľaj ani deň."  Chcel naplno využiť všetky svoje talenty.

Podporovatelia

👤 Lucia Vöröšová Vöröšová

🎁 Dve brožúrky Silvestra Krčméryho

19 €

👤 Peter Jedlicka

🎁 Dve brožúrky Silvestra Krčméryho

19 €

👤 Marián Čaučík

💬 Rád som vašu snahu podporil skromnou finančnou čiastkou aj zdieľaním. Držte sa!

40 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Dve brožúrky Silvestra Krčméryho

19 €

👤 Anonymný podporovateľ

50 €

👤 Jozef Dravecký

🎁 Dve brožúrky Silvestra Krčméryho

19 €

👤 Michal Gallik

🎁 Dve brožúrky Silvestra Krčméryho

19 €

👤 Anonymný podporovateľ

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Päť brožúrok Silvestra Krčméryho

35 €

👤 Ľudovít Beniak

🎁 Päť brožúrok Silvestra Krčméryho

30 €

👤 Raffaele Magaldi

50 €

👤 Anonymný podporovateľ

5 €

👤 Michal Makovník

🎁 Päť brožúrok Silvestra Krčméryho

30 €

👤 Veronika Oselska Oselska

🎁 Dve brožúrky Silvestra Krčméryho

19 €

👤 Jana Kasardova

🎁 Dve brožúrky Silvestra Krčméryho

20 €

👤 Katarína Gillerová Gillerová

🎁 Dve brožúrky Silvestra Krčméryho

💬 Gratulujem a držím palce!

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

5 €

👤 Ivana Virsiková

🎁 Dve brožúrky Silvestra Krčméryho

19 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Dve brožúrky Silvestra Krčméryho

19 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Päť brožúrok Silvestra Krčméryho

150 €

👤 Jozef Střelec

🎁 Dve brožúrky Silvestra Krčméryho

19 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 40 brožúrok Silvestra Krčméryho pre vybranú školu

💬 Dobry den, prosim keby ste mohli vybrat skolu, ktora by toto potrebovala Vy. Dakujem. :)

149 €

👤 antonia moskova

💬 Dakujem vam za tento vas projekt

20 €

👤 Spoločenstvo Fatima

🎁 40 brožúrok Silvestra Krčméryho pre vybranú školu

1 000 €

👤 Martina Belejova Belejova

🎁 Dve brožúrky Silvestra Krčméryho

19 €

👤 Anonymný podporovateľ

💬 Dobrá práca.

10 €

👤 Ema Fačková

10 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Dve brožúrky Silvestra Krčméryho

19 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Dve brožúrky Silvestra Krčméryho

19 €

👤 Tomas Heinz

🎁 Dve brožúrky Silvestra Krčméryho

19 €

   1 2 3 4

Autori

Miesto realizácie projektu

Bratislavský kraj

Nenápadní hrdinovia, o.z.

Nenápadní hrdinovia, o.z.

Občianske združenie Nenápadní hrdinovia oficiálne vzniklo v roku 2010 s cieľom priblížiť krutosť komunistického režimu a príbehy jeho obetí súčasnej mladej generácii. Cieľom o.z. je vyvolať záujem mladých ľudí o tých, ktorí boli v čase neslobody väznení a prenasledovaní, a tak prejaviť vďačnosť tým, ktorí nám svojimi postojmi prinavrátili slobodu. Prostredníctvom rôznorodej činnosti združenia vedieme žiakov, študentov i učiteľov k tomu, aby objavovali príkladné osobnosti v minulosti inšpirujúce aj ich generáciu. Samotné občianske združenie vzniklo cez stretnutie s bývalým politickým väzňom Silvestrom Krčmérym. Zakladateľ združenia, spoznávajúc túto osobnosť, vytvoril združenie, ktorého cieľom bolo a je, aby aj mladí ľudia vo svojom okolí nachádzali podobné osobnosti. Počas desaťročia našej činnosti sa to často podarilo až do takej miery, že na príklade životných osudov študentmi nájdených nenápadných hrdinov vznikali cenné články v médiách i rozhlasová hra.

Vyúčtovanie

Projekt sa nám podarilo zrealizovať tak, ako sme plánovali. Zároveň sme získali ponuku prezentovať našu výstavu na pôde NR SR, tak sme sa hneď pustili aj do tejto realizácie.

obálky, balíčky, balné
80
autorský honorár (v rámci honoráru aj nákup materiálu na výstavu)
1 200
Poštovné
20
Propagácia, tlačové správy
0
Preprava autom
0
Reklama
0
Tlač
792
Náklady spolu
2 092

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Dve brožúrky Silvestra Krčméryho
Dve brožúrky Silvestra Krčméryho

Minimálna výška príspevku

19

Podporte nás sumou 19 € a získate dve brožúrky Silvestra Krčméryho

Doručenie: jún 2021 až december 2021

Päť brožúrok Silvestra Krčméryho
Päť brožúrok Silvestra Krčméryho

Minimálna výška príspevku

29

Podporte nás minimálnou sumou 29€ a získate 5 brožúrok Silvestra Krčméryho

Doručenie: jún 2021 až december 2021

40 brožúrok Silvestra Krčméryho pre vybranú školu
40 brožúrok Silvestra Krčméryho pre vybranú školu

Minimálna výška príspevku

149

Podporte nás sumou 149€ a vybraná škola získa 40 brožúrok Silvestra Krčméryho a + prednášku z ponuky o.z. Nenápadní hrdinovia.

Doručenie: jún 2021 až december 2021