Kira - komiks o hrdinoch Ukrajiny

Kira - komiks o hrdinoch Ukrajiny

Komiks Kira je dielo určené pre študentov a učiteľov na Slovensku. Dej sleduje osudy hrdinov Ukrajiny, ktorí čelili a vzdorujú ruskej agresii od roku 2014. Hybridná vojna Ruska proti Ukrajine trvá 9 rokov. Za ten čas sa aj na Slovensku šírila a šíri ruská propaganda. Cieľom komiksu je priniesť objektívny pohľad na tento konflikt a zvýšiť odolnosť nášho obyvateľstva voči ruskej propagande.

Občiansky aktivizmus
Vzdelávanie a veda
Kira - komiks o hrdinoch Ukrajiny

Kampaň bola

úspešná
Získaná suma
327 % 16 343 €
Cieľ Cieľová suma
Vydanie komiksu v počte 2000 kusov a jeho distribúcia k študentom
5 000 €
Dotlač 300 komiksov a pridanie novej kapitoly od Jakuba Pohleho
6 000 €
Dotlač 1200 komiksov a pridanie epilógu príbehu o Kire.
9 000 €
Dotlač 1500 komiksov a pridanie testu o vojne na Ukrajine pre študentov.
12 000 €
Kira - komiks o hrdinoch Ukrajiny

Nadácia Slovenskej sporiteľne znásobí vaše príspevky

Každá podpora bude znásobená a to až pokiaľ kampaň nedosiahne sumu 2 000 €
Prečítajte si viac o tejto unikátnej podpore vybraných projektov.

O projekte

Aby slovenskí učitelia a študenti neprepadali vplyvu ruskej propagandy

24. 2. 2022 zažil celý svet šokujúce ráno, kedy cca 200 000 ruských vojakov zahájilo inváziu na Ukrajinu. Napriek tomu, že sa tento obrovský konflikt odohráva v susednej krajine už 9 rokov, Slováci o ňom poznajú len málo faktov. Navyše, pod vplyvom dlhodobej ruskej propagandy, často reprodukujú rôzne falošné a vymyslené príbehy. To vedie k tomu, že aj po februárovej invázii Ruska na Ukrajinu, sa na stranu agresora prikláňa až 19 % Slovákov.

Najväčšiu mieru apatie na Slovensku pozorujeme medzi mladšími generáciami. To ako konflikt dopadne je jedno každému tretiemu vo veku 18-34 rokov. No aj to dokáže zmeniť občianske vzdelávanie.

Veríme, že občianske vzdelávanie a poznanie moderných dejín má na školách svoje pevné miesto. Komiks Kira prináša dôležité poznanie o našej súčasnosti, aby sa slovenskí učitelia a študenti nestratili pod záplavou dezinformácií a propagandy.

Začať treba už na školách

Na školách sa o vojne hovorí málo: učitelia tému považujú za politiku a tá vraj na školu nepatrí. Ako však zabezpečiť, aby sa slovenskí učitelia a študenti načisto nestratili pod záplavou hromadne šírených nezmyslov?
Našim riešením je vzdelávací projekt HOPE, ktorý hravou formou učí, ako viesť debatu s oponentom, ktorého názory vytvorili rôzne dezinformácie a nepravdy. Na stránke HOPE si môže každý stiahnuť naše predošlé komiksy o negatívnom dopade soociálnych sietí, či komiks o živote a práci M. R. Štefánika. Jeho vydanie do tlačenej podoby tu na StartLabe podporilo 282 z vás. Vďaka čomu sme študentom zadarmo rozdali 5000 komiksov.
Na stránke HOPE bude dostupný aj komiks Kira. No koľkí iniciatívni študenti a učitelia si ho stiahnu z webu? Preto im ho chceme priniesť vytlačený priamo do ich tried, už v januári 2023.

Veríme, že občianske vzdelávanie a poznanie moderných dejín má na školách svoje pevné miesto.

História a fakty na pozadí komiksového príbehu

V lete 2013 vyšla z Vietnamskej továrne na hračky plyšová opička. Dostala ju Tereza, malé dievčatko z Holandska, ktoré v r. 2014 s rodičmi cestuje na dovolenku do Malajzie.
Lietadlo však nedorazí do cieľa - zostrelila ho raketa vypálená ruskými separatistami na Ukrajine.
Tragické udalosti privedú opičku ku Kire, ukrajinskému dievčaťu, ktoré po príchode ruských separatistov príde o svoju mamu, domov a spolu s otcom ujdú do bezpečia do Kyjeva. Po rokoch štúdia v deň 18tych narodenín, sa Kira zobúdza do rána začiatku ruskej invázie na Ukrajinu a zisťuje, že bezpečne už nie je ani v Kyjeve.
Na pozadí príbehu plyšovej opičky, Kire a hrdinov bežných dní prinášame popis kľúčových udalostí tohto konfliktu. Vďaka tomu slovenskí študenti získajú potrebný prehľad nielen o udalostiach na Ukrajine, ale aj o našich moderných dejinách, ktorým sa na školách venuje minimálny čas a pozornosť. Študenti tak získajú imunitu voči ruskej propagande, ktorá na Slovensku dlhodobo silnie aj z dôvodu nedostatku kvalitných zdrojov.
Dôležitou súčasťou príbehu sú bežní ľudia. Práve tí sa pod vplyvom extrémnych podmienok stali hrdinami, ktorí pomáhajú bojovať za slobodu svojej domoviny.

O autoroch

Tomáš Kriššák

Tomáš sa roky venuje informačnej bezpečnosti, ktorej
súčasťou je aj úsilie o potláčanie vplyvu ruskej propagandy. Stojí za projektami Checkbot, Sebavedomé Slovensko, či komiksami o M.R. Štefánikovi. Aktuálne pracuje v technologickej firme Gerulata technologies, kde sa venuje analýze informačných trendov a ich dopadov na slovenskú spoločnosť.

Kamila Kuricová

Kamila študuje masmediálnu komunikáciu na UCM v Trnave. Venuje sa hlavne tvorbe printov a knižných obálok. Komiks Kira je jej komiksová prvotina. Jej tvorbu môžete sledovať na jej Instagrame.

Grigorij Mesežnikov

Odborným garantom projektu je Grigorij Mesežnikov, slovenský politológ a politický analytik. Vo svojich akademických a odborných príspevkoch sa venuje otázkam vývoja straníckych systémov a straníckej politiky, širším súvislostiam spoločenskej  transformácie na Slovensku a v strednej Európe, problematike nacionalizmu, extrémizmu, antisemitizmu a vonkajším hybridným hrozbám.

Prečo potrebujeme vašu pomoc

Našim cieľom je poslať 2 000 komiksov na stredné školy po celom Slovensku. Distribúcia komiksov bude spojená s prednáškami a diskusiami o udalostiach, ktoré definujú našu súčasnosť.
Aby sa nám to podarilo, potrebujeme vyplatiť grafičku a tlač prvých 2 000 kusov. Čím viac sa peňazí v kampani vyzbierame, tým viac komiksov vyrobíme a rozdistribuujeme.
Vznik komiksu podporilo aj veľvyslanectvo Kanady na Slovensku. S jeho pomocou sme mohli vytvoriť radu ilustrácií, ktoré sa stali základom pre náš komiks Kira. Pre jeho tlač, distribúciu a ďalšie obsahové časti, ale potrebujeme Vašu pomoc. Ďakujeme za každý príspevok, ktorým pomôžete realizovať našu osvetovú kampaň.
Podporou tejto kampane zároveň pomôžete rozvoju digitálnej vzdelávacej platformy HOPE, ktorú na Slovensku roky využívajú tisícky študentov a pedagógov.

Za vašu podporu vopred ďakujeme.

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Komiks Kira
Komiks Kira

Minimálna výška príspevku

20

Získajte výtlačok komiksu Kira pre seba a svoju rodinu. Komiks nebude na predaj. Mimo študentov a pedagógov sa k nemu budete môcť dostať iba počas trvania kampane ako jeden z podporovateľov. Všetky ostatné výtlačky budú vďaka vašej podpore doručené slovenským študentom a pedagógom naprieč celým Slovenskom. (komiks bude trvalo prístupný pre verejnosť v digitálnej podobe - zadarmo)

Doručenie: Január 2023

Komiks a Vaše meno v komikse
Komiks a Vaše meno v komikse

Minimálna výška príspevku

30

Doručíme Vám komiks Kira a Vaše meno uvedieme v zozname podporovateľov priamo v komikse.

Doručenie: Január 2023

Komiks s podpismi a venovaním
Komiks s podpismi a venovaním

Minimálna výška príspevku

50

Získajte jeden z 50 komiksov s venovaním a podpismi autorov. Vaše meno uvedieme v zozname podporovateľov priamo v komikse.

Doručenie: Január 2023

Komiksy pre celú triedu podľa Vášho výberu
Komiksy pre celú triedu podľa Vášho výberu

Minimálna výška príspevku

70

Pošleme komiksy pre celú triedu podľa Vášho výberu kamkoľvek na Slovensku. Počet darovaných komiksov bude zodpovedať počtu žiakov v triede, každý žiak tak získa jeden výtlačok. Údaje o škole, kde pošleme naše komiksy si od Vás vyžiadame po ukončení kampane.(presný počet komiksov tak upresníme po skončení kampane) Vaše meno uvedieme v zozname podporovateľov priamo v komikse.

Doručenie: Január 2023

Prednáška a komiksy pre školu podľa Vášho výberu
Prednáška a komiksy pre školu podľa Vášho výberu

Minimálna výška príspevku

200

Podporte naše aktivity a my prídeme s komiksami priamo na školu podľa Vášho výberu, kde pre žiakov urobíme prednášku o dianí na Ukrajine, o ruskej propagande a o tom, ako sa jej môžeme účinne brániť. Údaje o škole, kde pošleme naše komiksy a kde prídeme prednášať si od Vás vyžiadame po ukončení kampane. (presný počet komiksov tak upresníme po skončení kampane) Vaše meno uvedieme v zozname podporovateľov priamo v komikse.

Doručenie: Január 2023

Novinky

Komiksy Kira zaplavili Slovensko

Update #2, 19.05.2023

Drahí podporovatelia.

Komiksy Kira sa vďaka Vašej podpore dostali na desiatky škôl naprieč celým Slovenskom. 

K dnešnému dňu bolo na slovenské školy distribuovaných viac ako 5600 komiksov Kira, čo predstavuje 90% celkového nákladu tohto diela.

Mimo to si tisícky študentov, učiteľov, rodičov a ďalších záujemcov stiahlo digitálnu verziu komiksu na portáli https://projekthope.sk/downloads

Toto všetko bolo možné len vďaka Vašej podpore a pomoci.

Komiksy ešte naďalej distribuujem na slovenské školy. Pridali sa dokonca aj predstavitelia štátu a stovky komiksov sa stali súčasťou prednášok a iných vzdelávacích aktivít Ministerstva zahraničných vecí a Úradu vlády Slovenskej republiky.

Ak by ste chceli komiksy doručiť na nejaké školy, tak mi prosím dajte vedieť na môj mail krissak.mei@gmail.com a pokúsim sa doručiť aspoň balík 10 kusov na školu podľa Vášho výberu. 

S Kamilou plánujeme na konci tohto roka publikovať ďalší komiks, kde sa budeme venovať príbehom hrdinov a hrdiniek z obdobia druhej svetovej vojny. Naše zameranie bude znovu na postavy súvisiace so Slovenskom a jeho históriou a cieľom bude zvýšiť povedomie o našej histórii medzi slovenskou mládežou a učiteľmi. 

Novú kampaň budeme spúšťať v druhej polovici tohto roka a budeme Vás včas infromovať o možnostiach ako podporiť vznik ďalšieho edukačného komiksu.

Ďakujeme Vám za Vašu pomoc, dôveru a priazeň.

Všetko dobré priatelia,

Tomáš Kriššák

Komiks ide konečne do tlače - už čoskoro ho rozpošleme našim podporovateľom a žiakom po celom Slovensku

Update #1, 05.02.2023

Milí podporovatelia, náš komiks ide konečne do tlače. 

Ďakujeme za všetku Vašu podporu a prejavenú dôveru. Veľmi si to vážime. Zároveň sa ospravedlňujeme za mesačný sklz s dodaním komiksov, o to viac ďakujeme za Vašu trpezlivosť.

Mali sme nakoniec mierne meškanie pre technické problémy, ktoré nastali pred prípravou verzie pre tlač, ale tie sa nám nakoniec podarilo odstrániť. 

Komiks teraz konečne odchádza do tlače a keďže nakoniec vytlačíme rekordne veľký náklad, tak jeho vypracovanie bude trvať ešte 2 ďalšie týždne.(samotná tlač a dodanie bude nakoniec celkom veľká logistická operácia, ale náš tím urobí všetko pre jej hladký priebeh)

Po dodaní vytlačených komiksov sa okamžite pustíme do prípravy odmien a rozposielania komiksov k našim podporovateľom a školám po celom Slovensku.

Ešte raz ďakujeme za všetku Vašu podporu a trpezlivosť.

Tomáš

Podporovatelia

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Komiks Kira

22 €

👤 Viliam Fiedler

🎁 Komiks s podpismi a venovaním

52 €

+ 4 € ?

👤 Marek Degro

💬 Na :)

50 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Komiks a Vaše meno v komikse

💬 Slava Ukrajine a velka pochvala autorom aj ostatnym podporvatelom, hanba okupantom, vecne opovrhnutie desinformatorom

32 €

+ 3 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Komiks Kira

22 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Komiks Kira

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Komiks Kira

22 €

👤 Jan Turek

🎁 Prednáška a komiksy pre školu podľa Vášho výberu

200 €

+ 6 € ?

👤 Marianna Berdisova

🎁 Komiks s podpismi a venovaním

💬 Tomáš, som rada, že uskutočnuješ svoje nápady a prinášaš niečo nové, zaujímavé pre mlaďú generáciu. Jedinečný projekt vzdelávania. Veľmi Vám držím prsty a želám ešte veľa úspechov.

52 €

👤 Tereza Dundáčková

🎁 Komiks a Vaše meno v komikse

42 €

👤 Dasa Hvizdosova

20 €

+ 2 € ?

👤 Michal Klin

🎁 Komiks Kira

💬 Dobra praca!!

22 €

👤 LUBOR KONTRA

🎁 Komiks Kira

22 €

👤 Marian Lipovsky

🎁 Komiks Kira

22 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Komiks Kira

22 €

👤 Jozef Vikarský

🎁 Komiks Kira

💬 Držím palce!

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Komiks Kira

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

20 €

👤 Jozef Chocholáček

🎁 Komiksy pre celú triedu podľa Vášho výberu

70 €

👤 Anonymný podporovateľ

5 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

10 €

+ 1 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Komiks Kira

22 €

+ 2 € ?

👤 Lucia Stasselova

🎁 Komiks Kira

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Komiks Kira

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Komiks a Vaše meno v komikse

32 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Komiks Kira

27 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

30 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Komiks s podpismi a venovaním

52 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Komiks Kira

22 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 Komiks Kira

22 €

   1 2 3 4 ... 17

Autori

Miesto realizácie projektu

Bratislavský kraj

Tomáš Kriššák

Tomáš Kriššák

Tomáš Kriššák sa roky venuje informačnej bezpečnosti, ktorej súčasťou je aj úsilie o potláčanie vplyvu ruskej propagandy. Stojí za projektami Checkbot, Sebavedomé Slovensko, či komiksami o Štefánikovi. Aktuálne pracuje v technologickej firme Gerulata technologies, kde sa venuje analýze informačných trendov a ich dopadov na slovenskú spoločnosť.

Kamila  Kuricová

Kamila Kuricová

Kamila Kuricová má 21 rokov a študuje masmediálnu komunikáciu na UCM v Trnave. Venuje sa hlavne tvorbe printov a knižných obálok. Komiks Kira je jej komiksová prvotina. Jej tvorbu môžete sledovať na https://www.instagram.com/catpocalyptic_/

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

Komiks Kira
Komiks Kira

Minimálna výška príspevku

20

Získajte výtlačok komiksu Kira pre seba a svoju rodinu. Komiks nebude na predaj. Mimo študentov a pedagógov sa k nemu budete môcť dostať iba počas trvania kampane ako jeden z podporovateľov. Všetky ostatné výtlačky budú vďaka vašej podpore doručené slovenským študentom a pedagógom naprieč celým Slovenskom. (komiks bude trvalo prístupný pre verejnosť v digitálnej podobe - zadarmo)

Doručenie: Január 2023

Komiks a Vaše meno v komikse
Komiks a Vaše meno v komikse

Minimálna výška príspevku

30

Doručíme Vám komiks Kira a Vaše meno uvedieme v zozname podporovateľov priamo v komikse.

Doručenie: Január 2023

Komiks s podpismi a venovaním
Komiks s podpismi a venovaním

Minimálna výška príspevku

50

Získajte jeden z 50 komiksov s venovaním a podpismi autorov. Vaše meno uvedieme v zozname podporovateľov priamo v komikse.

Doručenie: Január 2023

Komiksy pre celú triedu podľa Vášho výberu
Komiksy pre celú triedu podľa Vášho výberu

Minimálna výška príspevku

70

Pošleme komiksy pre celú triedu podľa Vášho výberu kamkoľvek na Slovensku. Počet darovaných komiksov bude zodpovedať počtu žiakov v triede, každý žiak tak získa jeden výtlačok. Údaje o škole, kde pošleme naše komiksy si od Vás vyžiadame po ukončení kampane.(presný počet komiksov tak upresníme po skončení kampane) Vaše meno uvedieme v zozname podporovateľov priamo v komikse.

Doručenie: Január 2023

Prednáška a komiksy pre školu podľa Vášho výberu
Prednáška a komiksy pre školu podľa Vášho výberu

Minimálna výška príspevku

200

Podporte naše aktivity a my prídeme s komiksami priamo na školu podľa Vášho výberu, kde pre žiakov urobíme prednášku o dianí na Ukrajine, o ruskej propagande a o tom, ako sa jej môžeme účinne brániť. Údaje o škole, kde pošleme naše komiksy a kde prídeme prednášať si od Vás vyžiadame po ukončení kampane. (presný počet komiksov tak upresníme po skončení kampane) Vaše meno uvedieme v zozname podporovateľov priamo v komikse.

Doručenie: Január 2023