Dejiny pokazených zubov

Dejiny pokazených zubov

Tam ja teda nejdem! To bude bolieť, ty brďo! No dobre, ale... Kedy sa vlastne zubárstvo „narodilo“? A ako je to dnes? A keď chcem byť zubárom či zubárkou, musím na to aj študovať, či stačí vedieť trhať zuby?

Kultúra
Literatúra
Zdravie
Dejiny pokazených zubov
Získaná suma
109%

3 282 €

z cieľovej sumy
3 000 €

Kampaň bola

úspešná

O projekte

"Trhanie zubov nebolí - ak ste na správnom konci klieští."

:Štvrtá kniha z edície VEDA PRE DETI vôbec nie je bezzubá!

Toto je štvrtá kniha v poradí, ktorú predstavujeme na platforme StarLab. Námetmi predchádzajúcich častí boli kritické myslenie, experimenty z fyziky a experimenty zo psychológie.

Odkaz na naše predchádzajúce knihy je tu.

V knihe, ktorú predstavujeme teraz, sme si vzali na mušku naše zuby. Ak teda ešte nemáte vymyslený darček pre svojho zubára či zubárku, táto kniha je skvelý nápad!

:Dejiny pokazených zubov

V zubnej ordinácii sme boli už všetci. Ale kedy a kde sa zubári a zubárky narodili? A ako to vyzeralo pred tým, než sa narodilo samotné zubárstvo?

Hlavnou motiváciou, prečo napísať takúto knihu bolo to, že hoci sme v zubárskom kresle sedeli už všetci, o zubároch a zubárkach nevieme takmer nič - "hrabú" sa nám v ústach s kadejakými divnými mašinkami a stále s niečím štrngocú okolo našej hlavy. Občas zamrmlú niečo po latinsky, občas povedia niečo ako "béčko dvojka", ale ani o nich a ani o samotnom zubárstve nevie väčšina z nás skoro nič.



Čo v knihe nájdete?

I. časť
Graffiti
Šamani
Kedy začala história?
O zubných červíkoch
Zubní liečitelia v Egypte
Krátko o holičoch a kováčoch
Dejiny pokazených zubov


II. časť
O zubárstve (O zubárstve dnes)
Všeliaké užitočné vecičky a mašiny
RTG
Recept (s hovienkami)
Drogy, kliešte, vŕtačky
Dedičstvo
Drahí zubári
Finále: Základný výskum

Krátke ukážky textov budú pravidelne pribúdať na tomto instagrame.

:O čom je vlastne naša kniha?

Pred vyše dvadsiatimi rokmi vydal MUDr. Přemysl Paichl knihu Dějiny zubní medicíny. Jeho kniha je ojedinelá, zaujímavá a napumpovaná informáciami. Ale - zámerom Přemysla Paichla nebolo napísať knihu pre deti. O to sme sa pokúsili my a spravili sme výcuc toho (podľa nás) najzaujímavejšieho.

Viete vy vôbec, kto to bol Strážca konečníka?  A ako vyzeralo trhanie zuba u kováča?

"A ako vyzeralo trhanie zuba v kováčskej dielni? Opisov je viac, ale často sa trhanie zuba opisuje ako odomykanie dverí: kováč kliešťami pevne chytil zub a..."

História zubárstva je iba prvou časťou knihy. V druhej časti je opis a rozprávanie presne o tých záhadných veciach, ktoré stretávame dnes v zubárskej ordinácii od otvorenia dverí (a úst) až po ich zavretie a odchod. Druhá časť knihy je teda rozprávaním o vecičkách a mašinkách, ktoré sú okolo nás, keď sedíme ako králi a kráľovné v zubárskom kresle.



"Už v čakárni často počuť ten známy vysoký zvuk; tú pištiacu turbínu, ktorá baží po krvi! Vŕtačka naháňa strach a zimomriavky. Prípadne núti k okamžitému úteku do bezpečia. Tak si ju poďme trošku bližšie predstaviť..."

:Ako použijeme financie z crowdfundingu na StartLabe?

Vyzbierané financie zo Startlabu použijeme na náklady spojené s tlačou knihy, na poštovné a na odmeny pre nás, pre autorov a pre vás, podporovateľov. Kniha je pripravená a vyjde v októbri 2023.

A budeme teda veľmi radi, ak knihu nielen podporíte (a po prečítaní,
pochopiteľne, posuniete ďalej!), ale si aj vyberiete niektoré z fantastických odmien.

:Autori knihy

MUDr. Přemysl Paichl († 2012) -- Bol docentom katedry interného lekárstva v Plzni. Skutočne renesančný človek: okrem toho, že bol praktickým lekárom, napísal vyše 140 vedeckých prác doma aj v zahraničí, napísal sedem vysokoškolských učebníc a stihol písať aj o dejinách zubného lekárstva, o dejinách kníhtlače, dokonca o dejinách českého piva. Dedičské práva na vybrané kapitoly láskavo poskytol jeho syn Jiří.

MUDr. Andrea Doskočilová -- Študovala na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Aktívna, nadšená stomatologička (t.j. zubárka) a, počnúc touto knihou, už aj spisovateľka. Okrem toho je aj členkou 501. légie – celosvetovej organizácie, ktorá sa venuje výrobe presných replík kostýmov zo sveta STAR WARS.

Ján Kurinec -- Venuje sa ilustrácii a knižnej grafike. Pätnásť rokov pôsobil ako učiteľ výtvarnej tvorby a výchovy. Otravuje vedcov, vedkyne a iných slušných ľudí, aby mu písali kadejaké texty pre jeho knihy.

O projekte

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

1x kniha Dejiny pokazených zubov
1x kniha Dejiny pokazených zubov

Minimálna výška príspevku

18

Za podporu kampane sumou od 18 eur sa vám odvďačíme zaslaním našej úžasnej knihy DEJINY POKAZENÝCH ZUBOV. Ďakujeme!

Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

Doručenie: október 2023

2x kniha Dejiny pokazených zubov
2x kniha Dejiny pokazených zubov

Minimálna výška príspevku

30

Máte známeho zubára/zubárku??? Za podporu kampane sumou od 30 eur sa vám odvďačíme zaslaním dvoch kníh DEJINY POKAZENÝCH ZUBOV = Ak ste zubárom alebo zubárkou, druhú knihu môžete darovať kolegom k narodkám alebo malým pacientom ako darček :) Poštovné je na nás. Ďakujeme!

Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

Doručenie: október 2023

1x kniha o zuboch + 1x kniha o fyzike
1x kniha o zuboch + 1x kniha o fyzike

Minimálna výška príspevku

35

Za podporu kampane sumou od 35 eur sa vám odvďačíme dvomi knihami z edície VEDA PRE DETI: NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY VO FYZIKE a DEJINY POKAZENÝCH ZUBOV. Poštovné je na nás :) Ďakujeme!

Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

Doručenie: október 2023

Malé zubné kombo: 1x kniha o zuboch + 1x kniha o fyzike + 1x kniha ilustrácií
Malé zubné kombo: 1x kniha o zuboch + 1x kniha o fyzike + 1x kniha ilustrácií

Minimálna výška príspevku

60

Malé zubné kombo je odmena pre vás za podporu od 60€. Odvďačíme sa zaslaním týchto troch kníh: DEJINY POKAZENÝCH ZUBOV, NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY VO FYZIKE a ZLATÁ CHOBOTNICA (výber voľných a neopoužitých ilustrácií Jána Kurinca - ilustrátora a editora edície VEDA PRE DETI) Poštovné je na nás :) Ďakujeme!

Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

Doručenie: október 2023

VEĽKÉ zubné kombo /3 knihy a poster A2
VEĽKÉ zubné kombo /3 knihy a poster A2

Minimálna výška príspevku

80

Posterom a tromi knihami sa Vám odvďačíme, ak našu knihu podporíte sumou od 80€. Veľké zubné kombo obsahuje A2 poster ANESTÉZIA (na motívy druhej kapitoly knihy) a knižky z edície VEDA PRE DETI: DEJINY POKAZENÝCH ZUBOV, NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY VO FYZIKE a knihu ZLATÁ CHOBOTNICA. Ďakujeme!

Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

Doručenie: október 2023

10 + 1 kniha DEJINY POKAZENÝCH ZUBOV
10 + 1 kniha DEJINY POKAZENÝCH ZUBOV

Minimálna výška príspevku

170

Za podporu kampane sumou od 170 eur sa vám odvďačíme 11 knihami DEJINY POKAZENÝCH ZUBOV (((Jednu si necháte a desať môžete darovať škole/školskému klubu/mestskej knižnici. Ak ste zubárom alebo zubárkou, knihy môžete darovať kolegom k narodkám alebo malým pacientom ako darček :) Poštovné je na nás :)

Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

Doručenie: október 2023

Pre zubárov a zubárky: 1 x kniha + poster A2 na mieru :)
Pre zubárov a zubárky: 1 x kniha + poster A2 na mieru :)

Minimálna výška príspevku

200

Za podporu kampane sumou od 200€ sa vám okrem knihy DEJINY POKAZENÝCH ZUBOV odvďačíme posterom na mieru. Námetom posteru môže byť čokoľvek so zubnou tematikou do ordinácie/čakárne/pracovne: veselá ilustrácia na spríjemnenie atmošky v čakárni, infografika o zubnej medicíne, infografika o zubnej hygiene... Po skončení kampane, a po dohodnutí detailov, bude poster hotový do jedného mesiaca resp. skôr. Poštovné je na nás :) Ďakujeme!

Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

Doručenie: október 2023

Novinky

Dejiny pokazených zubov /// Pošta

Update #4, 27.11.2023

Ahojte všetci, pozdravujem z Nitry. K piatku (24.11.) boli všetky knihy, ktoré ste láskavo podporili, odoslané poštou alebo kuriérmi alebo cez Packetu. Ak by vám do konca tohoto týždňa knižky neprišli alebo by prišli poškodené alebo by nastal akýkoľvek iný problém, píšte mi, prosím, na jan.kurinec@gmail.com.

Ešte raz vám všetkým patrí velikánska vďaka za podporu popularizácie vedy na Slovensku, za podporu literatúry pre decká a za podporu slovenskej ilustrácie! ///j.k.

Kníhviazačstvo a hotovo a pošta a balíky

Update #3, 16.11.2023

Ahojte všetci!

Kníhviazačstvo Garmond v Nitre spravilo zase raz skvelú prácu. Kniha o zuboch je hotovo :) Poštári a kuriéri začnú iba kvôli vám behať po celej republike budúci týždeň.

Celý náš výrobný tím vám ešte raz ďakuje za podporu:
- vám, podporovateľom zo Startlab
- Literárnemu fondu, podľa ktorého kniha stojí za to a rozhodol sa ju podporiť
- a aj firme HLS Body, ktorá vyrába všetky tie zubárske vecičky a tiež podporila tento náš zubársky experiment! :)

Kníhviazačstvo a tapety

Update #2, 31.10.2023

Ahoj všetci - pozdravujem z Nitry...

Kniha, ktorú ste láskavo podporili, je úspešne vytlačená a momentálne je vnútorný blok v kníhviazačstve a čaká na zošitie.

Čakanie na knihu si môžete spríjemniť aj "zubárskymi" tapetami, ktoré si v pohode viete stiahnuť na tomto odkaze - použite ich ako tapetu, ako pozadie lock screen alebo (a to bude najlepšie) ich prepošlite svojim známym!!! :)

Umývajte si zuby a majte sa!

DEJINY POKAZENÝCH ZUBOV /// November 2023

Update #1, 06.10.2023

Ďakujeme
StartLab /// LitFond /// HLS Body

Úprimne ďakujeme všetkým, ktorí podporili vznik tejto úžasnej knihy.
Bez vás by ostala v "šuflíku":


.StartLab - - ďakujeme všetkým, ktorí si našli čas a chuť a financie a láskavo podporili knihu cez crowdfunding na webe startlab.sk

.Literárny fond - - rukopis knihy finančne podporil aj Literárny fond - ďakujeme za dôveru! litfond.sk

.HLS Body s.r.o. - - vydanie knihy láskavo podporila aj firma HLS Body, ktorá sa venuje predaju a komplet servisu (nielen zubárskych!) zdravotníckych zariadení. Ďakujeme! hls-body.sk

Podporovatelia

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha Dejiny pokazených zubov

18 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha Dejiny pokazených zubov

18 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha Dejiny pokazených zubov

18 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha Dejiny pokazených zubov

18 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha Dejiny pokazených zubov

18 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha o zuboch + 1x kniha o fyzike

38 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha o zuboch + 1x kniha o fyzike

38 €

👤 Stano Peťko

🎁 1x kniha Dejiny pokazených zubov

18 €

+ 2 € ?

👤 Alzbeta Olsiakova

🎁 1x kniha o zuboch + 1x kniha o fyzike

38 €

+ 3 € ?

👤 Monika Liktorova

🎁 1x kniha Dejiny pokazených zubov

💬 Dakujem autorom knihy, ze takymto sposobom zviditelnuju dolezitost starosti o vlastne zuby. Je to tema o ktorej treba rozpravat a pisat.

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha Dejiny pokazených zubov

22 €

👤 Ján Mazanec

🎁 1x kniha Dejiny pokazených zubov

18 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

431 €

👤 Štefan Dojčar

🎁 1x kniha Dejiny pokazených zubov

20 €

+ 2 € ?

👤 Lucia Olasova

🎁 1x kniha Dejiny pokazených zubov

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha o zuboch + 1x kniha o fyzike

38 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha Dejiny pokazených zubov

💬 Teším sa na knihu. 🙂

20 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha o zuboch + 1x kniha o fyzike

38 €

👤 Lenka Riška

🎁 1x kniha Dejiny pokazených zubov

💬 Teším sa na knižku :)

20 €

+ 1 € ?

👤 Jana Hruskova

🎁 2x kniha Dejiny pokazených zubov

💬 Ahoj Janko, blahozelam k novemu dielu. Posli mi pls 3 knizky, budem robit osvetu knihe i zdravym zubom :) dakujem a tesim sa j.

48 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 2x kniha Dejiny pokazených zubov

33 €

👤 Anonymný podporovateľ

400 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha Dejiny pokazených zubov

18 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha Dejiny pokazených zubov

18 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha Dejiny pokazených zubov

18 €

👤 Anonymný podporovateľ

50 €

+ 4 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha Dejiny pokazených zubov

18 €

+ 2 € ?

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 1x kniha Dejiny pokazených zubov

18 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 2x kniha Dejiny pokazených zubov

33 €

👤 Anonymný podporovateľ

🎁 2x kniha Dejiny pokazených zubov

33 €

+ 3 € ?

   1 2 3

Autori

Miesto realizácie projektu

Nitriansky kraj

Ján Kurinec

Ján Kurinec

Venuje sa ilustrácii a knižnej grafike. Pätnásť rokov pôsobil ako učiteľ výtvarnej tvorby a výchovy. Okrem toho, že pracuje pre rôzne vydavateľstvá v Čechách a na Slovensku, je editorom kníh z edície VEDA PRE DETI. Je spoluautorom knihy Klikal som a čítal som. Jej voľnými pokračovaniami sú knihy Najznámejšie experimenty vo fyzike a Najznámejšie experimenty v psychológii. Na knihách spolupracuje so slovenskými vedcami a vedkyňami. www.jankurinec.com

Kontaktovať autora

Máte otázku k projektu či odmenám? Napíšte priamo autorom kampane. Vaša správa z formulára im príde ako email.

Odmeny

Odmenou mi bude dobrý pocit

Páči sa vám projekt, za vašu podporu nič nečakáte, chcete iba prispieť ľubovoľnou sumou. Ďakujeme

1x kniha Dejiny pokazených zubov
1x kniha Dejiny pokazených zubov

Minimálna výška príspevku

18

Za podporu kampane sumou od 18 eur sa vám odvďačíme zaslaním našej úžasnej knihy DEJINY POKAZENÝCH ZUBOV. Ďakujeme!

Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

Doručenie: október 2023

2x kniha Dejiny pokazených zubov
2x kniha Dejiny pokazených zubov

Minimálna výška príspevku

30

Máte známeho zubára/zubárku??? Za podporu kampane sumou od 30 eur sa vám odvďačíme zaslaním dvoch kníh DEJINY POKAZENÝCH ZUBOV = Ak ste zubárom alebo zubárkou, druhú knihu môžete darovať kolegom k narodkám alebo malým pacientom ako darček :) Poštovné je na nás. Ďakujeme!

Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

Doručenie: október 2023

1x kniha o zuboch + 1x kniha o fyzike
1x kniha o zuboch + 1x kniha o fyzike

Minimálna výška príspevku

35

Za podporu kampane sumou od 35 eur sa vám odvďačíme dvomi knihami z edície VEDA PRE DETI: NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY VO FYZIKE a DEJINY POKAZENÝCH ZUBOV. Poštovné je na nás :) Ďakujeme!

Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

Doručenie: október 2023

Malé zubné kombo: 1x kniha o zuboch + 1x kniha o fyzike + 1x kniha ilustrácií
Malé zubné kombo: 1x kniha o zuboch + 1x kniha o fyzike + 1x kniha ilustrácií

Minimálna výška príspevku

60

Malé zubné kombo je odmena pre vás za podporu od 60€. Odvďačíme sa zaslaním týchto troch kníh: DEJINY POKAZENÝCH ZUBOV, NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY VO FYZIKE a ZLATÁ CHOBOTNICA (výber voľných a neopoužitých ilustrácií Jána Kurinca - ilustrátora a editora edície VEDA PRE DETI) Poštovné je na nás :) Ďakujeme!

Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

Doručenie: október 2023

VEĽKÉ zubné kombo /3 knihy a poster A2
VEĽKÉ zubné kombo /3 knihy a poster A2

Minimálna výška príspevku

80

Posterom a tromi knihami sa Vám odvďačíme, ak našu knihu podporíte sumou od 80€. Veľké zubné kombo obsahuje A2 poster ANESTÉZIA (na motívy druhej kapitoly knihy) a knižky z edície VEDA PRE DETI: DEJINY POKAZENÝCH ZUBOV, NAJZNÁMEJŠIE EXPERIMENTY VO FYZIKE a knihu ZLATÁ CHOBOTNICA. Ďakujeme!

Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

Doručenie: október 2023

10 + 1 kniha DEJINY POKAZENÝCH ZUBOV
10 + 1 kniha DEJINY POKAZENÝCH ZUBOV

Minimálna výška príspevku

170

Za podporu kampane sumou od 170 eur sa vám odvďačíme 11 knihami DEJINY POKAZENÝCH ZUBOV (((Jednu si necháte a desať môžete darovať škole/školskému klubu/mestskej knižnici. Ak ste zubárom alebo zubárkou, knihy môžete darovať kolegom k narodkám alebo malým pacientom ako darček :) Poštovné je na nás :)

Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

Doručenie: október 2023

Pre zubárov a zubárky: 1 x kniha + poster A2 na mieru :)
Pre zubárov a zubárky: 1 x kniha + poster A2 na mieru :)

Minimálna výška príspevku

200

Za podporu kampane sumou od 200€ sa vám okrem knihy DEJINY POKAZENÝCH ZUBOV odvďačíme posterom na mieru. Námetom posteru môže byť čokoľvek so zubnou tematikou do ordinácie/čakárne/pracovne: veselá ilustrácia na spríjemnenie atmošky v čakárni, infografika o zubnej medicíne, infografika o zubnej hygiene... Po skončení kampane, a po dohodnutí detailov, bude poster hotový do jedného mesiaca resp. skôr. Poštovné je na nás :) Ďakujeme!

Túto odmenu vám môže doručiť Packeta

Doručenie: október 2023